Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD

Cost abonament clinica privata
 Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...

Bing-Content removal tool
 Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?

Wc Geberit

Routere detinute in trecut si in ...
 Teii din fața casei

E-Mail in serie prin Excel si Out...

Modul alimentare rulou/jaluzea ex...

Recuperare fișiere dupa form...
 

În ce măsură un popor creștin este un popor ales. Universalitate și naționalitate în Biserica lui Dumnezeu

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
28 replies to this topic

#1
Iochanan

Iochanan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,843
  • Înscris: 28.04.2011
În această postare propun o discuție pe baza unui alt articol de pe blogul Teologie și Națiune, tema de discuție fiind deci în ce măsură un popor majoritar creștin sau membrii creștini ai unui popor atunci când sânt în număr și în calitate semnificative constituie el însuși un popor ales al lui Dumnezeu, și care este raportul în interiorul Bisericii între universalitatea sau sobornicitatea Bisericii și naționalitatea sau etnicitatea unor popoare ce ar putea fi considerate creștine sau cel puțin integrate în chip semnificativîn Biserica lui Hristos.

<< Problema raportului dintre catholicitatea sau sobornicitatea Bisericii și etnicitatea popoarelor creștine a fost pusă la români îndeosebi de pr. Stăniloae și de fostul mitropolit Antonie Plămădeală, pe vremea când era episcop-vicar patriarhal. În sânul aceluiași unic Popor al lui Dumnezeu există sau pot exista popoare sfinte ca părți componente ale Bisericii. Părintele Stăniloae și fostul mitrop. Antonie argumentează că nu se poate nega această realitate și uzarea principiului etnic în jurisdicția bisericească, atâta timp cât respectivele etnii depun eforturile de a își menține identitatea națională culturală istorică, datorită faptului că multitudinea de etnii reflectă, după opinia părintelui Stăniloae, bogăția imaginației creatoare a lui Dumnezeu. Atâta timp cât Dumnezeu consideră legitimitatea unei ființări istorice, care are și rațiunile ei spirituale în Dumnezeu, tot conform părintelui Stăniloae, entitatea respectivă cu individualitatea ei poate exista chiar și ca un popor sfânt în sânul Poporului mai larg eclezial, atunci când este în număr semnificativ parte din Trupul lui Hristos. Împlinirea practică a voii lui Dumnezeu place Lui și întărește în Dumnezeu hotărârea de a menține și înmulți chiar un popor sfânt, iar pe de altă parte împuternicește acel popor. Identitatea creștină nu este de natură să neantizeze, să șteargă, să anuleze identitățile etno-culturale, care sunt creații ale lui Dumnezeu, ci ea poate fi, așa cum ne arată istoria, chiar factor de creare, întărire, menținere, purificare, perfecționare, sfințire a acestor identități culturale, ridicându-le prin purificarea făcută de Duhul Sfânt la statutul de identiăți spirituale legitime. Poporul român e considerat un popor născut în și prin Biserica lui Hristos, a cărui identitate românească a fost formată și menținută de identitatea creștină. Valoarea altor elemente de cultură, care nu sunt ori nu au fost neapărat creștine la origine, este dată de legitimitatea lor parțială și de faptul că ele întrețin un anumit nivel de dezvoltare și o anumită receptivitate sau putință de deschidere către valorile specific creștine; aceste valori pre-creștine au contribuit la constituirea acelor identități și fac parte organic, după sfințirea și purificarea lor prin Duhul Sfânt, din corpusul tradițional al unei etnii, națiuni sau societăți. >>

#2
A10

A10

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,057
  • Înscris: 19.12.2012
Ales sa ce ? Asta cu poporul ales cred ca e o notiune inventata de un anume popor "ales" mai de la sudul continentului care simtea nevoia sa isi dea mai multa importanta.
Nu sunt ateu insa cand vad ce realizari marete au popoarele astea de fiinte evoluate, clar ca n am cum sa nu ma intreb " ales sa ce? " ca suntem criminalii planetei, nimicim toate celelalte specii de animale si plante si ne omoram chiar si semeni de-ai nostrii. Chiar si ales sa fii, cu astfel de rezultate...esti ales degeaba, nu valorezi mare lucru si asta o spun la modul general, nu fac diferente intre religii.

Numa' in filmele cu "cichi cean" mai vezi fraze deastea cu "you are the chosen one" si incepe ala sa mi-i faca praf pe toti pana la final.

Edited by A10, 27 August 2015 - 22:28.


#3
ericmario

ericmario

    Fenomembru

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 39,921
  • Înscris: 14.12.2007
Ionachane, ai dat tot cu copy-paste? Nu de alta, dar nu poti sa scrii "sânt".
In rest, e un topic aiurea. S-au stabilit in 1056 diferentele dintre astea doua secte.
Nici un popor crestin nu e ales. Singurul popor ales e cel evreu. Asta daca Dumnezeu nu e idiot.

Edited by ericmario, 27 August 2015 - 22:34.


#4
augenbling

augenbling

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 356
  • Înscris: 22.12.2014

View PostIochanan, on 27 august 2015 - 22:16, said:

În această postare propun o discuţie pe baza unui alt articol de pe blogul Teologie şi Naţiune, tema de discuţie fiind deci în ce măsură un popor majoritar creştin sau membrii creştini ai unui popor atunci când sânt în număr şi în calitate semnificative constituie el însuşi un popor ales al lui Dumnezeu, şi care este raportul în interiorul Bisericii între universalitatea sau sobornicitatea Bisericii şi naţionalitatea sau etnicitatea unor popoare ce ar putea fi considerate creştine sau cel puţin integrate în chip semnificativîn Biserica lui Hristos.

<< Problema raportului dintre catholicitatea sau sobornicitatea Bisericii şi etnicitatea popoarelor creştine a fost pusă la români îndeosebi de pr. Stăniloae şi de fostul mitropolit Antonie Plămădeală, pe vremea când era episcop-vicar patriarhal. În sânul aceluiaşi unic Popor al lui Dumnezeu există sau pot exista popoare sfinte ca părţi componente ale Bisericii. Părintele Stăniloae şi fostul mitrop. Antonie argumentează că nu se poate nega această realitate şi uzarea principiului etnic în jurisdicţia bisericească, atâta timp cât respectivele etnii depun eforturile de a îşi menţine identitatea naţională culturală istorică, datorită faptului că multitudinea de etnii reflectă, după opinia părintelui Stăniloae, bogăţia imaginaţiei creatoare a lui Dumnezeu. Atâta timp cât Dumnezeu consideră legitimitatea unei fiinţări istorice, care are şi raţiunile ei spirituale în Dumnezeu, tot conform părintelui Stăniloae, entitatea respectivă cu individualitatea ei poate exista chiar şi ca un popor sfânt în sânul Poporului mai larg eclezial, atunci când este în număr semnificativ parte din Trupul lui Hristos. Împlinirea practică a voii lui Dumnezeu place Lui şi întăreşte în Dumnezeu hotărârea de a menţine şi înmulţi chiar un popor sfânt, iar pe de altă parte împuterniceşte acel popor. Identitatea creştină nu este de natură să neantizeze, să şteargă, să anuleze identităţile etno-culturale, care sunt creaţii ale lui Dumnezeu, ci ea poate fi, aşa cum ne arată istoria, chiar factor de creare, întărire, menţinere, purificare, perfecţionare, sfinţire a acestor identităţi culturale, ridicându-le prin purificarea făcută de Duhul Sfânt la statutul de identiăţi spirituale legitime. Poporul român e considerat un popor născut în şi prin Biserica lui Hristos, a cărui identitate românească a fost formată şi menţinută de identitatea creştină. Valoarea altor elemente de cultură, care nu sunt ori nu au fost neapărat creştine la origine, este dată de legitimitatea lor parţială şi de faptul că ele întreţin un anumit nivel de dezvoltare şi o anumită receptivitate sau putinţă de deschidere către valorile specific creştine; aceste valori pre-creştine au contribuit la constituirea acelor identităţi şi fac parte organic, după sfinţirea şi purificarea lor prin Duhul Sfânt, din corpusul tradiţional al unei etnii, naţiuni sau societăţi. >>

Am citit doar primul pargraf pentru ca deja suna a bullshit.

Numai aberatii vorbesti in legatura cu "popor ales al lui Dumnezeu"Nu exista asa ceva!Totul are legatura cu traditia.Ca doar nu ai vrea un  stat islamic de o mie si ceva de ani sa creada in Jesus Fucking Christ.

PS.Tatal unui fost coleg de liceu terminase seminarul teologic si a facut cerere pentru parohie.Mafiotii i-au cerut  minim 8000 de euro.Deci lasa-ti-ma cu mancatoria..

#5
c4n1b4lul

c4n1b4lul

    Expert în procrastinare

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,310
  • Înscris: 30.08.2010
Depinde, există țări dezvoltate care au un procentaj mare de ateiști (Suedia, 80%), dar și state dezvoltate cu o majoritate creștină (SUA sau Australia) .

În general consider că și religia face parte din cultura unui neam, dar și tensionează spiritele (Gen amenințările jihadiste sau inchiziția) .

Eu sunt de părere că orice om are dreptul de a alege dacă vrea să rămână pe calea divinității sau să fie ateu .

Eu sincer mă declar ateu, dar sunt botezat creștin-ortodox, și sunt momente în care mă bazez și pe creații, dar sunt momente în care mai cred și în minuni (Deși sunt și evenimente aparent hilare, gen un meci de fotbal, dar și în cazuri de boli sau de accidente), și nu e o problemă prea mare, mă acceptă toți din jur, deși mai sunt unii care-mi spun că "Ești satanist !" .

Nu sunt satanist, dar consider că a cam trecut momentul în care să crezi în ceva, și să-ți apară imediat, dar când mă voi căsători, voi alege, evident să mă căsătoresc în Casa Domnului, m-ar ajuta și sufletesc, deși, repet, eu mă bazez în general (70%) pe aparaturile actuale și pe medicină .

O seară bună vă doresc !

#6
ericmario

ericmario

    Fenomembru

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 39,921
  • Înscris: 14.12.2007

View Postc4n1b4lul, on 27 august 2015 - 22:33, said:

.......................
O seară bună vă doresc !
Si tie la fel !

#7
crisstonne

crisstonne

    Ἀταραξία

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,178
  • Înscris: 13.01.2011
Mai... draga...

Astea sint asertiuni, care au devenit truisme generate de orgolii care nu au legatura cu insasi elementul fundamental si absolut, invocat.

Daca pui in apa curata, cea mai pura apa, o mina de ca... pardon, rahat, apoi mai pui doua trei caldari de racaca... ce rezulta ?!

O apa nebaubila.

Daca din cinci milioane de rugatori, 4890000 se injura la coada la Biserica, se blesteama, au ginduri rele.... etc... ce pana mea popor ales rezulta (cifrele sint aleatorii si intimplatoare, doar proportia  credinciosi/necredinciosi rugatori se apropie  :)  ) ?!

Fara ura si fara pasiune, doar nedumerit... intreb.

Edited by crisstonne, 27 August 2015 - 23:09.


#8
wattu

wattu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,782
  • Înscris: 30.03.2014
Iochanan, te-am mai intrebat pe un topic, dar am uitat sa verific, sau am uitat raspunsul. Biserica lui Hristos, cum scrii in fiecare topic, este biserica mormona ?

#9
Iochanan

Iochanan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,843
  • Înscris: 28.04.2011

View Postericmario, on 27 august 2015 - 22:27, said:

Nici un popor crestin nu e ales. Singurul popor ales e cel evreu. Asta daca Dumnezeu nu e idiot.
Vezi că ai în amândouă articolele la care am dat trimitere temeiuri pentru a îți demonstra din punct de vedere ortodox că lucrurile nu stau așa cum crezi. Tu la ce te raportezi, atunci când ortodocșii se raportează la Sfintele Scripturi și la Sfânta Tradiție? Pe ce îți fundamentezi propria convingere pe care ai expus-o mai sus?

View PostA10, on 27 august 2015 - 22:26, said:

Ales sa ce ? Asta cu poporul ales cred ca e o notiune inventata de un anume popor "ales" mai de la sudul continentului care simtea nevoia sa isi dea mai multa importanta.
Nu cred că părerea ta despre "poporul ales" este foarte corectă, însă în ceea ce privește conceptul de popor ales, ai fi putut să citești cele două articole la care am dat trimitere și cu siguranță, în urma unei citiri atente, ai fi desprins ceva din concept pe marginea acelor texte.

View Postcrisstonne, on 27 august 2015 - 22:56, said:

Daca din cinci milioane de rugatori, 4890000 se injura la coada la Biserica, se blesteama, au ginduri rele.... etc... ce pana mea popor ales rezulta (cifrele sint aleatorii si intimplatoare, doar proportia  credinciosi/necredinciosi rugatori se apropie ?!
Aici avem de a face cu o prejudecată legată de o mai reală sau mai aparentă neconcordanță între ceea ce se propovăduiește și ceea ce efectiv se împlinește, însă acest lucru, în care măsură în care ar fi adevărat, totuși nu invalidează, cel puțin temporar realitatea alegerii lui Dumnezeu și sfera de cuprindere a conceptului de popor ales. De altfel, dacă ai fi citit, ai fi văzut că lucrurile sânt mai nuanțate, însă probabil nu ai prea făcut față textului. Oricum, ca să fii liniștit, nu scrie acolo niciunde că și tu ai face parte din vreun popor ales ... Atunci când vorbim despre Creștinătatea românească, aceea care nu se conformează cu ceea ce obiectezi, ci realmente se conformează pe cât poate și pe cât reușește cu standardele Divinității, lucrurile sânt altfel și trebuie privite din alt punct de vedere, și nu se poate spune că nu există dovezi pentru așa ceva, pentru cei care au deschidere, empatie și har să le vadă și să le înțeleagă.

#10
altul2

altul2

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,738
  • Înscris: 22.09.2013

View PostIochanan, on 27 august 2015 - 22:16, said:

Poporul român e considerat un popor născut în şi prin Biserica lui Hristos, a cărui identitate românească a fost formată şi menţinută de identitatea creştină.
Poporul roman s-a nascut popor crestin, cel putin in Dobrogea unde a vietuit Sfantul apostol Andrei.
Apoi a fost intarita credinta odata cu sfintii Kiril si Metodiu
Din ramasitele stramosilor se stie ca a fost asa, cum? Simplu stramosii si-au schimbat numele in nume crestine. Asta e o mandrie crestineasca foarte mare.
Deci poporul a fost popor crestin ortodox de la inceput, nu cred ca mai exista termenul ales, toti crestinii sunt fii ai lui Dumnezeu, alesi erau evreii inainte de crestinism, in sensul ca ei au fost alesi de Dumnezeu ca sa puna in practica ritualurile de credinta, azi toata omenirea e chemata in biserica.
Poporul roman este si azi popor crestin, dar este un popor asuprit.
In primul rand in Transilvania poporul a fost tinut ca sclav pentru ca era ortodox
Apoi catolicii au infintat ceea ce se numeste grecocatolicism pentru a distruge credinta poporului. Asta a fost facut miseleste in sensul ca nimeni n-a cerut parerea poporului iar cultul era astfel modificat ca sa nu fie diferente fata de ortodoxie
Apoi au urmat revolutiile atee, incepand cu revolutia franceza, revolutionarii din 1948 etc si culminand cu aderarea la uniunea europeana. In prezent nu numai ca poporul e asuprit de conducatorii lui dar si tara e tara vasala sau mai bine zis cotropita.

O relatie speciala a fost in timpul comunismului. Comunismul ca si politica de stat era ateu evident, dar pentru popor si credinta lui a fost benefic comparativ cu ce a urmat si este azi. Comunismul a repus credinta ortodoxa a poporului in drepturile stramosesti. Si apoi a mai facut un lucru bun, a izolat poporul de atacurile occidentale

Edited by altul2, 28 August 2015 - 06:50.


#11
manoman

manoman

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 756
  • Înscris: 25.10.2013
Din moment ce nu exista nici un zeu nici un popor nu poate fi preferatul lui. Ce pretind ca sint, asta e o alta poveste de adormit copii retardati.
Apropo, nu exista un popor crestin, doar un popor ce are la un moment dat religia crestina drept credinta majoritara, atit.

#12
ericmario

ericmario

    Fenomembru

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 39,921
  • Înscris: 14.12.2007

View Postmanoman, on 28 august 2015 - 08:11, said:

Din moment ce nu exista nici un zeu nici un popor nu poate fi preferatul lui. Ce pretind ca sint, asta e o alta poveste de adormit copii retardati.
Apropo, nu exista un popor crestin, doar un popor ce are la un moment dat religia crestina drept credinta majoritara, atit.
Corect.
Totusi, cine-i primul nascut al lui Avram?

#13
altul2

altul2

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,738
  • Înscris: 22.09.2013

View Postericmario, on 28 august 2015 - 18:23, said:

Corect.
Totusi, cine-i primul nascut al lui Avram?
Se zice intaiul nascut, si este Isaac
Asa cum Set este intaiul nascut al lui Adam

#14
ericmario

ericmario

    Fenomembru

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 39,921
  • Înscris: 14.12.2007

View Postaltul2, on 29 august 2015 - 07:07, said:

Se zice intaiul nascut, si este Isaac
Asa cum Set este intaiul nascut al lui Adam
S-ar zice ca stii tu ceva, dar nu chiar tot:
" 15. După aceea a născut Agar lui Avram un fiu şi Avram a pus fiului său, pe care i-l născuse Agar, numele Ismael. 16. Avram însă era de optzeci şi şase de ani când i-a născut Agar pe Ismael."

Edited by ericmario, 30 August 2015 - 13:27.


#15
altul2

altul2

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,738
  • Înscris: 22.09.2013

View Postericmario, on 30 august 2015 - 13:26, said:

S-ar zice ca stii tu ceva, dar nu chiar tot:
" 15. După aceea a născut Agar lui Avram un fiu şi Avram a pus fiului său, pe care i-l născuse Agar, numele Ismael. 16. Avram însă era de optzeci şi şase de ani când i-a născut Agar pe Ismael."

Pai da, si apoi a alungat si pe Agar si pe fiul ei. Deci i-a dezmostenit

#16
ericmario

ericmario

    Fenomembru

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 39,921
  • Înscris: 14.12.2007

View Postaltul2, on 30 august 2015 - 13:37, said:

Pai da, si apoi a alungat si pe Agar si pe fiul ei. Deci i-a dezmostenit
Ce vorbesti bre?

#17
altul2

altul2

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,738
  • Înscris: 22.09.2013

View Postericmario, on 30 august 2015 - 14:16, said:

Ce vorbesti bre?

I-a dat afara din casa
I-a trimis in desert
Nu i-a mai recunoscut

#18
Iochanan

Iochanan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,843
  • Înscris: 28.04.2011

View Postaltul2, on 28 august 2015 - 06:47, said:

Deci poporul a fost popor crestin ortodox de la inceput, nu cred ca mai exista termenul ales, toti crestinii sunt fii ai lui Dumnezeu, alesi erau evreii inainte de crestinism, in sensul ca ei au fost alesi de Dumnezeu ca sa puna in practica ritualurile de credinta, azi toata omenirea e chemata in biserica.
Tocmai aici este problema anume în faptul că s-a cam pierdut conștiința realității și conceptului de aleși ai lui Dumnezeu printre ortodocși și că însăși Biserica este poporul ales al lui Dumnezeu, accentuându-se mult prea mult rolul ritualurilor de credință în viața religioasă, aceasta restrângându-se în mod ilegitim tot mai mult exact la aceste ritualuri, care, se înțelege, în Biserică ele sînt sfinte, au sfințenia ontologic în ele venind de la Duhul Sfânt. Însă conceptul de popor ales implică și o conformare într-o tot mai deplină libertate spirituală și morală cu voia lui Dumnezeu, iar această conformare practică nu este în fapt opțională ci constituie o obligație prevăzută în corpusul doctrinar al religiei care a primit și primește misiunea permanent de a "împinge" în limitele legitime realizarea împărăției lui Dumnezeu pe pământ, a împărăției în sens creștin însă, ceea ce implică în vremurile din urmă biruința lui Iisus Hristos asupra puterilor întunericului, ale răului, ale falsificării adevărului.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate