Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Avocatul Poporului vs European Om...

Recomandari firme pentru draperii...

Receptie Eutelsat 5 West. Este po...

Poti receptiona semnal de la mai ...
 Cabluri HDMI 2.1 de 4m-5m care sa...

Zoom comparat cu Google Meet

Monitor/Display wireless?

Pornire greoaie dupa cateva zile ...
 De la un proiect scris in python ...

Audi A4 B9 quattro 190 CP!

Tepari la pariuri pe TikTok

Banca imi cere justificativ fondu...
 schema pcb ELECTRA CIM150 PAS

Probleme stomac

Sfat achizitie bicicleta oras

Canalele Sky Showtime 1 și S...
 

A fost Ioșua un criminal împotriva umanității?

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
11 replies to this topic

#1
Iochanan

Iochanan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,843
  • Înscris: 28.04.2011
Cărțile sfinte ale evreilor ne relatează despre cucerirea țării Canaanului și despre luarea ei în stăpânire de către evrei. Interesant este că din cărțile sfinte nu reiese că evreii ar fi fost provocați la război de către canaaninți, ci dimpotrivă vechii evrei au pornit un război împotriva canaaniților, pe baze religioase pe care nu le aprofundăm acum, și au și reușit să extermine, să omoare în lupte o bună parte dintre ei, nu însă pe toți, după cum ne confirmă tot Biblia evreilor care vorbește și mai târziu de existența canaaniților și a existenței cultelor lor religioase.

Să dăm și un fragment, deși se pot da și altele, în care se relatează despre cucerirea cetății Ai și uciderea tuturor localnicilor acelei cetăți:

<<Și Iosua și tot Israelul, văzând că cei ce șezuseră în ascunzătoare luaseră cetatea și că din cetate se urca fum spre cer, s-au întors înapoi și au început să ucidă pe locuitorii din Ai. Iar cei din cetate au ieșit în întâmpinarea lor, așa că Aiții se aflau în mijlocul taberei Israeliților, dintre în care unii veneau dintr-o parte, iar alții din altă parte. Și i-au ucis așa, încât n-a scăpat cu viață nici unul din ei. Iar pe regele din Ai l-au prins viu și l-au adus la de Iosua. După ce fiii lui Israel au ucis pe toți bărbații din Ai, în câmpia dinspre pustiu și dealurile unde aceștia îi urmăriseră, și după ce aceștia au căzut toți până la unul sub ascuțișul sabiei, Israeliții s-au întors cu toții asupra cetății Ai și au lovit-o cu ascuțișul lui sabiei. Iar toți locuitorii din Ai, bărbați și femei, care au căzut în ziua aceea au fost douăsprezece mii. Și Iosua nu și-a lăsat în jos mâna sa, pe care o întinsese cu sulița, până nu a dat pierzării pe toți locuitorii din Ai. Numai vitele și prada cetății le-au împărțit fiii lui Israel între dânșii, după cuvântul Domnului pe care-l spusese Domnul lui Iosua. Și a ars Iosua cetatea Ai cu foc și a făcut-o dărâmătură veșnică și pustietate până în ziua de astăzi. Iar pe regele din Ai l-a spânzurat de un copac unde a stat până seara; iar după asfințitul soarelui a poruncit Iosua de au coborât trupul lui din copac și l-au aruncat la porțile cetății și au ridicat deasupra lui o movilă de pietre, care este până în și ziua de astăzi.>> (Iosua 8,21-29)

Este adevărat că textele legate de cucerirea țării Canaanului de către vechii evrei și felul în care s-a făcut, rațiunile religioase (dacă au fost doar religioase ...) care au stat la baza cuceririi și la baza relatărilor despre evenimente, sunt dificil de interpretat și din punct de vedere creștin. Personal nu am prea auzit interpretări, iar cele pe care le-am auzit tindeau mai mult spre explicații alegorice. Pentru evrei însă lucrurile au fost mult mai concrete, iar explicațiile alegorice cu siguranță nu au fost singurele.

Întrebarea discuției reprezintă cumva mai mult o perspectivă actuală, interpretările actuale moderne considerându-se cât mai obiective și neținând de fapt cont de presupuse sau reale explicații și rațiuni religioase care ar sta la temeiul a ceea ce au comis Ioșua și cu armatele sale asupra unor locuitori ai vechii țări a Canaanului. Cum ar fi deci văzută problema dintr-o perspectivă actuală? Dar și cum ar fi văzută din punct de vedere religios, iudaic, creștin și chiar și islamic? A fost Ioșua un criminal împotriva umanității? Cinstește Biblia și religia iudaică un erou religios sau poate un criminal împotriva umanității?

#2
Iochanan

Iochanan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,843
  • Înscris: 28.04.2011
Documentele religioase ale vechilor evrei transmit că acele persoane şi acele evenimente au fost reale.

#3
pacopaco1967

pacopaco1967

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,550
  • Înscris: 13.09.2010
Pentru ca aveau ca dumnezeu pe Satan faceau lucrarile lui . Satanel e dumnezeul acestei imparatii  de la ascultarea lui Adam  de el   si bineinteles ca urmasii lui ascultau cu strasnicie de dumnezeul lor ucigas . Creatorul vrea ca toti sa traiasca  insa omul nu isi da seama care e ala bun si care-i cel rau . Bineinteles ca cel bun nu are cum sa te indemne sa ucizi alte popoare doar pentru ca nu sunt evrei . La fel fac si musulmanii  care si ei asculta tot de Satanel si ii indeamna sa ucida pe cei ce nu sunt musulmani .

#4
GingisHan2015

GingisHan2015

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,349
  • Înscris: 23.02.2015
Indubitabil  acest Iosua a fost .Pai daca omori pe toti aia din cetate ce mai vrem ?  E clar ca ziua .Posted Image

#5
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,521
  • Înscris: 07.02.2003

View PostIochanan, on 11 august 2015 - 19:26, said:

Documentele religioase ale vechilor evrei transmit că acele persoane şi acele evenimente au fost reale.
Nu chiar, transmit presupuneri :)

#6
Ghita_Bizonu

Ghita_Bizonu

    Confectionez manusi din pielea clientului

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,827
  • Înscris: 16.10.2012
Nu!

Acte de genu asta erau niormale.
Au devebit crime împotriva umanităţii de abia in sec XX..

#7
roparo

roparo

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 78
  • Înscris: 10.05.2004
Faptele trebuiesc raportate la conjunctura istorica.
"Razboaie" erau tot timpul, fel de fel de triburi se luptau mereu pentru orice motiv.
Mai clar se vede la imperiul Asirian de mai tarziu. Macelareau tot in cale. In urma lor erai fie luat prionier fie facut papa pentru caini si ciori.

Unde mai pui ca acei canaaniti, ca si multi alti idolatri, isi jertfeau proprii copii zeilor.
Din punctul de vedere al evreilor, era tot una daca cananitii mureau de sabia evreiasca sau de sabia altor triburi dusmane din zona.

Porunca primita de a omora pe toti de acolo era inteleasa astfel: daca mai ramaneau canaaniti in viata, supravietuiau si credintele lor idolatre.
Acestea ar fi slabit credinta evreilor (care era si asa subreda, cu toate ca avusesera parte 40 de ani numai de minuni in fiecare zi).

Ori, evreii erau chemati sa-l cunoasca pe Dumnezeu, ca sa pregateasca venirea Mantuitorului.
Cu cat evreii se abateau mai mult din credinta lor, cu atat se departau de la acest scop istoric.

Venirea Mantuitorului era mult mai importanta decat vietile acelor canaaneni idolatri.
Viata lor, ca si a evreilor si a intregii lumi, se termina mai devreme sau mai tarziu in Iad.

De altfel, venirea Mantuitorului era asteptata si de cei din Iad ca sa fie salvati de acolo.

#8
searcher-star

searcher-star

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,274
  • Înscris: 07.01.2009

View PostIochanan, on 11 august 2015 - 19:18, said:

Cărţile sfinte ale evreilor ne relatează despre cucerirea ţării Canaanului şi despre luarea ei în stăpânire de către evrei. A fost Ioşua un criminal împotriva umanităţii? Cinsteşte Biblia şi religia iudaică un erou religios sau poate un criminal împotriva umanităţii?
1Locuitorii tarii nu erau doar canaaneeni, se spune ca erau printre ei si uriasi - Anakimi, Refaimi etc - care erau considerati niste uraciuni care trebuie exterminate. De altfel, mai mult ei au fost exterminati decat cananeenii propriu-zisi.
2Cananeenii aveau doua mari defecte pe langa simbioza cu fapturile uriase. Nu scrie in Biblie explicit, dar scrie in traditia rabinica:
- dupa Potop se trasese la sorti ca Asia sa fie a lui Shem iar Africa a lui Ham, dar cananeenii, vitza hamita, se instalasera in Palestina, parte a Asiei
- la momentul intrarii israelitilor in tara, cananeenii alunecasera pe o panta foarte descendenta, in sensul ca de doar cateva generatii dadusera drumul la tot felul de aberatii in societatea lor
Pana la urma chestiunea paganismului era destul de minora in acest tablou.
3Din ce se poate vedea mai tarziu, exact de la cananeenii ramasi a pornit degenerarea israelitilor care au luat ulterior model de la ei.

#9
Iochanan

Iochanan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,843
  • Înscris: 28.04.2011

View Postroparo, on 12 august 2015 - 09:49, said:

Faptele trebuiesc raportate la conjunctura istorica.
"Razboaie" erau tot timpul, fel de fel de triburi se luptau mereu pentru orice motiv.
Din Scripturi reiese că a fost vorba de un motiv religios, ma precis chiar de niște comandamente divine.

View Postroparo, on 12 august 2015 - 09:49, said:

Mai clar se vede la imperiul Asirian de mai tarziu. Macelareau tot in cale. In urma lor erai fie luat prionier fie facut papa pentru caini si ciori.
Posibil să fi stat așa lucrurile în unele cazuri. Însă ălora nu le este făcut un cult și nu sunt cinstiți religios precum Ioșua de poporul ivrit.

View Postroparo, on 12 august 2015 - 09:49, said:

Unde mai pui ca acei canaaniti, ca si multi alti idolatri, isi jertfeau proprii copii zeilor.
Așa, și? Asta înseamnă că trebuiau exterminați prin război? Oare nu puteau vechii evrei să trăiască liniștiți în cu totul altă parte, fără ca să îi ia la omor pe uriași și pe canaaniți? Mai existau doar atâtea popoare pe lumea aia care erau tot idololatre, care săvârșeau tot felul de fărădelegi, dar Biblia nu spune că ar fi fost trimiși evreii să îi "aranjeze" și pe ăia.

Să înțeleg totuși că dumneata ești de acord cu crimele respective făcute pe baze religioase și pretins morale și justifici toate crimele, unele comise și împotriva unor oameni în vârstă, a unor copii, a unor femei fără apărare? Ce vină aveau toți inșii de-acolo, mulți fiind încă la vârste fragede sau fiind în vârste înaintate și care aveau "vina" de a fi canaaniți?

Dumneata știi că și în ziua de azi există idolatri pe lume? Și că evreii au aceeași religie ca pe vremurile alea?
Dumneata știi că în postură de creștin, dacă ești creștin, ești considerat idololatru de către religia iudaistă?

View Postroparo, on 12 august 2015 - 09:49, said:

Din punctul de vedere al evreilor, era tot una daca cananitii mureau de sabia evreiasca sau de sabia altor triburi dusmane din zona.
Îmi pare rău să te contrazic, însă Scripturile sfinte ale evreilor nu confirmă această ipoteză. Acolo se vorbește foarte clar despre o misiune clară încredințată de Dumnezeul evreilor lui Ioșua, armatelor sale și într-un anume fel întregului popor ivrit, căci toți ebreii s-au înfruptat din plin de isprăvile militare ale armatelor criminale ale lui Ioșua.

View Postroparo, on 12 august 2015 - 09:49, said:

Porunca primita de a omora pe toti de acolo era inteleasa astfel: daca mai ramaneau canaaniti in viata, supravietuiau si credintele lor idolatre.
Acestea ar fi slabit credinta evreilor (care era si asa subreda, cu toate ca avusesera parte 40 de ani numai de minuni in fiecare zi).
Din Scripturile vechilor evrei reiese că au mai rămas în viață destui, și chiar i-au dus în ispite, deci nu i-au luat în ascuțișul sabiei chiar pe toți.

View Postroparo, on 12 august 2015 - 09:49, said:

Ori, evreii erau chemati sa-l cunoasca pe Dumnezeu, ca sa pregateasca venirea Mantuitorului.
Cu cat evreii se abateau mai mult din credinta lor, cu atat se departau de la acest scop istoric.

Venirea Mantuitorului era mult mai importanta decat vietile acelor canaaneni idolatri.
Viata lor, ca si a evreilor si a intregii lumi, se termina mai devreme sau mai tarziu in Iad.

De altfel, venirea Mantuitorului era asteptata si de cei din Iad ca sa fie salvati de acolo.
Așa, deci vrei să spui că nu mai exista loc pe fața pământului pentru evrei decât chiar țara Canaanului? Și că evreii nu L-ar fi putut cunoaște pe Dumnezeu în alt loc și să aștepte acolo venirea lui Mesia, ba mai și evitând să treacă prin ascuțișul sabiei o parte dintre canaaniți, căci după cum spune searcher, pe uriași i-ar fi lichidat pe toți.

#10
Dude_2nd

Dude_2nd

    Tehnocrat nihilist cronofag feral mogofan irecuperabil mem

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 37,715
  • Înscris: 04.01.2011

View PostgingisKHAN2015, on 11 august 2015 - 19:42, said:

Indubitabil  acest Iosua a fost .Pai daca omori pe toti aia din cetate ce mai vrem ?  E clar ca ziua .Posted Image
e cam ca si cum ai arunca o bomba atomica intr-un oras in care vietuiau doar civili, cu scopul de a determina capitularea dusmanului. :yes:

#11
GingisHan2015

GingisHan2015

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,349
  • Înscris: 23.02.2015
Eu nu stiu cine  a fost Iosua  !  Posted Image

#12
GingisHan2015

GingisHan2015

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,349
  • Înscris: 23.02.2015
Si distrugea cetati  asta ? Pai America cand a aparut pentru noi ?  Mult mai tarziu din cate stiu .

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate