Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

Influenta radiatiei solare asupra plantelor

- - - - -
  • Please log in to reply
43 replies to this topic

#1
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,040
  • Înscris: 17.03.2005
De cateva ori pe diverse topicuri s-a facut referire la radiatia luminoasa a soarelui dar si la radiatia din afara spectrului vizibil (IR si UV).
De la insuficienta lumina, opacizarea foliilor samd in anumite perioade si pana la necesitatea plasei de umbrire, arsuri ale frunzelor si fructelor, problemele cu lumina solara sunt omniprezente si, in ultima vreme, ca si in cazul bolilor, aceste probleme sunt din ce in ce mai grave.

Asadar haideti sa discutam aici despre acest subiect pentru a ne ajuta unii pe altii sa intelegem ce trebuie sa facem pentru ca plantele din gradina noastra sa primeasca suficienta lumina dar mai ales pentru a le proteja de excesul de radiatie solara din timpul verii.


#2
crisbud

crisbud

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,242
  • Înscris: 07.12.2011
Foarte bun topic!
Mai ales in mijlocul caniculei.

#3
augenbling

augenbling

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 356
  • Înscris: 22.12.2014
Sunt paralel cu subiectul insa am cautat pe net  despre acest subiect si am gasit urmatoarele informatii din care putem sa invatat ceva.

http://pubs.rsc.org/...5/pp/c4pp90034k
http://forestrycompo...effects-on.html

Edited by augenbling, 20 July 2015 - 08:38.


#4
pelikanu

pelikanu

    tread carefully

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,089
  • Înscris: 19.08.2005
Subiectul este interesant insa nu si daca afirmatiile ce vor construi corpul acestui topic nu vor avea trimiteri catre studii efectuate de organizatii ori persoane certificate/recunoscute.

Cateva materiale:

Effects of ultraviolet radiation on plant cells
Light signals and the growth and development of the plants
Visible light and UV radiation
Controlling the Greenhouse Environment

#5
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,040
  • Înscris: 17.03.2005
Trimiterile sunt foarte utile insa ideea este sa citim pareri ale colegilor care au studiat subiectul si au tras propriile concluzii, eventual si verificat in teren.
evident ca vor fi pareri impartite la un moment dat si asa se va ajunge si la.sustinerea parerilor cu studii ale unor specialisti.
  Doar enumerarea unor trimiteri catre studii sau articole, desi e o chestiune utila, nu ajuta foarte mult in sine pentru ca google avem toti.

Sa incepem asadar, dincolo de linkuri, cu opinii si constatari personale, observatii din teren, asta pentru ca dincolo de teorie vedem ca difera mult conditiile si insolatia din sudul tarii in mod cert nu are aceleasi urmari ca si cea din botosani sau baia mare.

#6
crisbud

crisbud

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,242
  • Înscris: 07.12.2011
Eu va pot relata despre bondarii care pana sambata trecuta, bazaiau cate 6-8, toate cele 200 fire tomate.
Sambata aceasta, desi flori existau, bondarii au parasit toti gradina, fix la ora 9am!
Mentionez ca a fost prima sambata cu o temp de 28C la ora 9m, apoi 36C la 3pm.

Altfel, tomatele (tulpinile) care au apucat sa faca fructe, inainte de canicula, o duc binisor, udate la 5 zile. Cele mai mici/noi (fara fructe), au inceput sa dea semne de fierbere.

#7
Arayan

Arayan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,040
  • Înscris: 03.12.2012

 parintele, on 20 iulie 2015 - 09:03, said:

.... ideea este sa citim pareri ale colegilor care au studiat subiectul si au tras propriile concluzii,
-Iata si o parere incredibil de reala....In urma cu ani buni,la cererea unor savanti specialisti in geografie fizica si fenomene meteo,s-a desfasurat in mare secret o coferinta la care au participat majoritatea conducatorilor lumii si unde s-a anuntat si dezbatut adevaratul motiv care a declansat fenomenul incalzirii globale.Acesta nu este poluarea,si nici apocalipsa ci ..soarele care a intrat intr-un episod ascendent de incalzire ne mai inalnit dea-lungul vremii.In urma dezbaterilor s-a hotarat elaborarea de urgenta si in secret absolut,de tehnologii capabile sa raceasca pe cat posibil clima,urmand ca pe parcurs acestea sa fie perfectionate.Fara a intra in amanunte pe care le puteti studia pe indelete pe net intrand cu cuvinte cheie ca ; ,,chemtrails'',,chemtrails-Romania''HAARP'',Geoingineria'',etc.vreau doar sa afirm faptul ca aceste tehnologii benefice produc si poluari masive cu substante nocive in care predomina aluminiu.S-a ales insa in criza de timp raul cel mai mic pentru ca altfel acum si aici ar fi fost...Sahara.Rezidurile poluarii sant resimtite drastic de catre intregul mediu,dar in primul rand de catre plantele de cultura si pomi.Asa dar de acolo de sus ni se trag toate problemele culturilor.Personal propun spalarea intensiva a plantelor cu furtunul cu apa imediat dupa fiecare ploaie.Alte tratamente nu par a fi eficiente.Iar despre aceasta problema de strategie mondiala deocamdata  nu se poate vorbii prea mult.

Edited by Arayan, 20 July 2015 - 21:46.


#8
hortifuntrei

hortifuntrei

    Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 330
  • Înscris: 16.06.2015
Fugi, bre, d-aci ! Posted Image

#9
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,040
  • Înscris: 17.03.2005
Eu chiar cred in "ancient aliens", make sense, dar.la.povestea cu chemtrailsu ma apuca rasul pentru ca intr-adevar, problemele sunt grave insa nu pentru ca aia dau cu "otrava" de sus ci pentru ca noi dam cu otrava de jos.
Ia sa ne gandim ca fiecare dintre noi aruncam in sus la fiecare litru de benzina arsa o "picatura" de acid ...gazele alea practic asta inseamna, precipita si vin inapoi in capul nostru.
din pacate pentru noi, nu constipatia mondiala ne-o trage, ne-o tragem singuri din prostie, comoditate, fortati de imprejurari, conteaza mai putin.

eu nu gasesc o legatura intre soare, radiatia solara, si povestea asta...ca unii viseaza sunete si dau vina.pe soare pentru ce ni se intampla cand ploua, e o chestie total paralela cu subiectul.
alta legatura intre subiect, radiatia solara, si atmosfera, ar fi, si inca una destul de serioasa.
Daca tu ai sta in afara atmosferei la pielea goala, radiatiile solare te-ar omori relativ repede, noi supravietuim datorita acestui filtru.
  cand noi, iarasi din prostie, ignoranta, inertie, nepasare sau fortati de imprejurari/tehnologie, stricam filtrul(spre exemplu subtierea incredibila a stratului de ozon, pur si simplu gauri cat o tara mare pe alocuri), devine dramatic efectul pe care soarele il are asupra vietii noastre.

explicatiile adesea sunt atat de simple incat par aproape neverosimile...

una peste alta deci, am ajuns au ba.la punctul in care, in curand, plasa.de.umbrire trebuie sa devina masca de sudura?
uitandu-ma prin jur mie asa mi se pare.



#10
Arayan

Arayan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,040
  • Înscris: 03.12.2012
-E bine pana nu crezi nimic si iei in deradere totul,ca dupa aceia va fi mai greu,vei fi luat prin surprindere si intri in panica.(Pe la Radauti a trecut mai ieri o ,,mica''? tornada,o fi dela stratul de ozon sau poate dela stratul de chemtrails)...?
"Nu exista orb mai mare decat acela care nu vrea sa incerce sa vada lucrurile si altfel."

Edited by Arayan, 20 July 2015 - 23:26.


#11
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,519
  • Înscris: 27.01.2012
Inca un topic ce a luat-o 'razna'...
:(

#12
crisbud

crisbud

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,242
  • Înscris: 07.12.2011

 hortifuntrei, on 20 iulie 2015 - 22:08, said:

Fugi, bre, d-aci ! Posted Image

Exact! Cand am citit primul rand din "marea conspiratiune" , mi-a venit in minte "Congresul Cur...lor" din vremea ceausescu. Circula pe casete, il stiti?

#13
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,040
  • Înscris: 17.03.2005
Ca sa lasam aburelile si sa vorbim de soare, inainte de a incepe sa discutam teorii(desi vad ca n prea e inghesuiala in ciuda faptului ca pana acum pe nspe.topicuri s-a solicitat o astfel de diacutie), as face niste referiri la ce sua intamplat in ultimii ani, in special ultimii 3-4 ani.

Acum 3 ani plantele uzuale din gradina, rosii si ardei, stata cam asa.
tomatele nu aveau aproape deloc.probleme serioase n afara celor date de caldura plus soare puternic, am irigat pe sant si nici bolile nu au fost excesive, mai ales la determinate.
eu oricum cultiv doar soiuri.s foarte rar cateva fire de hibrid, am avut atunci cred ca vreo 20-25 de varietati.
Ardeii absolut nicio problema cu soarele sau caldura.

Acum 2 ani la fel, peste 25 de soiuri, poate spre 35-40, am avut cam 400 de fire prin toata curtea...
boli relativ decent pt talmes balmesul tipic mie, irigatie pe banda...primele arsuri vazute de.mine in cei 30 si de ani pe care ii am prin gradina.
Rare, ici colo, suprapuse peste diverse boli , unele soiuri mai sensibile, in general plantele.cu foliaj normal nu au avut probleme.
Ardeii ok, am inceput sa am ici colo ofilire.


Anul trecut a fost macel cu bolile si am avut si arsuri...patarea cafenie si alternarioza, plus ici colo cate o bacterioza samd...am cam defoliat, ce a ramas oricum nu a prea fost cum.ar trebui, etc...
am pus arsurile pe seama conditiei plantelor mai degraba decat pe soare...oricum nu prea muam ocupat de gradina din lipsa timpului
Ardeii si ei parliti, am avut si ofilire dar oricum am avut parliti si acolo unde.plantele.erau sanatoase la capiati si gogo, la iuti putin spre deloc.

anul asta insa verdictul e clar si grav...plantele suoersanatoase...
tomatele in toate stadiile sunt arse zici ca ai flambat, pana si frunzele sunt piscate mai ales pe partea sudvest spre vest...e macel, culmea ironiei ca nu a contat ca e hibrid sau soi, determinat de camp sau nedeterminat, timpuriu sau domoale...
tot, la rand, fara discriminari, defoliat sau nu, chiar printre frunze a intrat..a parlit si frunzele si asa alternaria a prins de numa dar si in zone curate de gradina(vorbesc din experienta mea, 2 zone, plus o matusa si o vecina, proximitate, persoane care imi sunt ca s membri ai familiei, ii ajut cu sfaturi, tratamente, substante..plus ina un vecin si pkus niste prieten cu spatiu protejat, acolo mai bine dar alta poveste..)

ardeii...arse varfurile, la fel...la mine a fost jale, i-am dres cu de toate, abia abia vin pe linia de pkutire, dar la cei mentionati, 2 di. 3 au fost mari.probleme...

asa ceva eu n am mai vazut si pot sa.spun ca am vazut ceva gradini, de tiate felurile, tot felul de moduri de ingrijire de.la nemteste la jungla sau vai mama ei de gradina...

am vazut arsuri si in solar, si la rid bazal in densitate extrem de mare si foliaj extrem, si la plante cu lumina filtrata de alte plante.mari gen.pomi, etc...

pentru anul viitor concluzia e ca fara folie cu rol de.filtru UV mai degraba dexat anti ....avioane si conspiratii, si fara macar plasa de 30%, desi acum as dubla-o fara nicio.strangere de inima..eu nu mai pun nici leustean n gradina.


ca o parere peraonala, fara teorii ale conspiratiei, repet, eu as da vina pe filtrul ala.despre care vorbeam mai sus, tare imi e teama ca au trecut peste noi niste gauri in stratul de ozon care au lasat UV-ul sa is faca de cap.

ps:am mai observat eu niste chestii legate de UV, total paralele...depigmentari ale unor "vopsele" in cateva zile mukt mai pronuntat decat in trecut intr-un sezon intreg de stat in soare.


#14
pg-soare

pg-soare

    Ciclist de mahala

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,533
  • Înscris: 14.09.2008
Interesant subiect insa fara ceva palpabil sunt doar supozitii, de aceea am inceput sa caut senzori pentru UV. Am gasit in domeniul 200-370nm si 280-390nm. Insa nu este suficient, dar decat deloc, probabil ar ajuta la ceva?

Saptamana aceasta ma hotarasc daca dau comanda de asa ceva (aveam de mult in minte sa-mi cumpar) ori ba.

Nu am apucat sa citesc din linkurile de mai sus, de aceea nu stiu ce lungimi de unda ar  afecta mai mult

Folosind senzorul de 200-370nm s-ar putea acoperi ~50% din domeniul UV-ului din ce tin minte.

#15
Arayan

Arayan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,040
  • Înscris: 03.12.2012
-@ Pg-soare Nu te mai cheltuii degeaba ;STRATUL DE OZON SE REFACE !
Uite aici :http://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/raport-onu-stratul-de-ozon-se-reface-insa-urgenta-ramane-incalzirea-globala-13250595
http://www.realitate...050_747014.html
http://www.ziare.com...cere strat ozon
http://www.9am.ro/st...na-in-2050.html
Asa ca in loc sa cauti uv mai bine ai cauta Al (aluminiu )si vei constata cu surprindere ca vei gasii peste tot chiar si in plamanii tai....
-Si daca nu santeti la zi cu informatiile faceti orice dar nu mai emiteti pareri invechite si tampite despre plante care mor din cauza uv.ca deveniti absurzi...zau asa..
@Parintele-Incearca sa-ti imbraci plantele ziua in dresuri cu sutiene,iar noaptea in pijamale...anti-uv.

Edited by Arayan, 21 July 2015 - 14:35.


#16
claudia313

claudia313

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,001
  • Înscris: 28.09.2012
Eu prima data am sesizat fenomenul despre care vorbeste @parintele la trandafiri, chiar de acum 2 ani cel mai pregnant. Trandafirii sunt plante iubitoare de soare, sigur, nu soare tropical, dar soarele din zonele climatice temperate, ori, chiar si in perioade cand intensitatea solara e mai mica, pe la sfarsitul lunii mai, se ardeau florile multor varietati care n-ar fi trebuit sa aiba aceasta problema. Si asta la temperaturi gen 26 grade la umbra. Eu atunci mi-am spus ca e ceva in neregula cu radiatia solara, ca s-a schimbat ceva

#17
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,040
  • Înscris: 17.03.2005
Asta se poate observa nu doar la trandafiri, foarte multe plante decorative sufera si, mai nou, am inceput si la puietii de pomi fructiferi sa observ probleme, ma mici sau mai mari...
si fix asta e problema cea mai.mare, ca fenomenul apare nu neaparat in perioade ca aceasta, caniculare, in toiul verii...primavara tarziu, eu am constatat la.altoaie, cand e racoare fata de ce avem acum.



#18
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015
Superb topic.
Am niste menta pe balcon. Nu stiu unde s-o mai pun. O pun la umbra face tulpina subtire si fata vlaga de parca nu ar avea lumina, o scot la soare o termina in 2-3 zile.
La fel am un laur...o duce binisor ca are lastari...dar sarmanul e decolorat, l-am mutat la semiumbra.

Edited by MembruAnonim, 21 July 2015 - 23:05.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate