Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...
 Bing-Content removal tool

Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?

Wc Geberit
 Routere detinute in trecut si in ...

Teii din fața casei

E-Mail in serie prin Excel si Out...

Modul alimentare rulou/jaluzea ex...
 Recuperare fișiere dupa form...

Aplicatii stress test RAM

Asigurare auto hibrid

Asus B550M - PC-ul nu porneste di...
 

Refuzul platii cu bancnote de 200 si 500 E?

- - - - -
  • Please log in to reply
81 replies to this topic

#55
deziluminatorul

deziluminatorul

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 193
  • Înscris: 11.04.2015

 polizei, on 04 iunie 2015 - 13:59, said:

Teama fata de bacnotele mari exista cam in fiecare tara. A platit cineva cu bacnota de 500 lei in RO sa vada cum e privit , suspectat sau refuzat pe motiv ca vanzatorul nu are sa dea rest ?
Acum ca precizezi, eu imi amintesc in 2008 cand am luat un LCD de 1300 lei, parca erau bancnote de 200 lei si casiera de la selgros a incercat sa le indoaie astfel incat sa se rupa daca erau false, fiecare bancnota

#56
wizardofoz

wizardofoz

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,626
  • Înscris: 15.01.2015

 adipelcz, on 04 iunie 2015 - 13:29, said:

Totusi, situatia asta e cam la fel cu un restaurant mai marunt. Tu intri in restaurant cu un card de credit "Visa". Aia au un afis la intrare ca accepta doar plati cash sau cu card de debit. Tu halesti bine, si la final zici: "eu am cardul asta Visa, si n-am nici bani nici alt card".


Cardurile de debit sint Visa si Mastercard de apropae 15 ani.
Oricum e diferenta intre o companie privata cu care nuu are nimeni contract si emisieiunea de bancnota oficiala a statului respectiv, Nu zic sa tina banii in casa, dar macar sa aiba undeva intr-o casa de bani rest.

 polizei, on 04 iunie 2015 - 13:59, said:

Teama fata de bacnotele mari exista cam in fiecare tara. A platit cineva cu bacnota de 500 lei in RO sa vada cum e privit , suspectat sau refuzat pe motiv ca vanzatorul nu are sa dea rest ?


Eu am folosit foarte mult 500 de lei cu probleme mici si destul de rare.

Edited by wizardofoz, 04 June 2015 - 15:34.


#57
foxbat

foxbat

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,809
  • Înscris: 22.12.2005

 deziluminatorul, on 04 iunie 2015 - 12:05, said:

ce scrie Dorel pe o foaie NU ARE NICI O VALOARE IN FATA LEGII
in Romania sunt definite clar bancnotele si valabilitatea lor



Si daca e vorba de benzina care e deja in rezervorul meu sau mancarea din stomac, ce ai sa faci ? sa chemi politia ca nu respect "regulile" scrise de tine pe hartie ?

Platiile de mii de euro in numerar sunt plafonate prin lege.

apropo de banci si carduri, la 9:50 despre "siguranta bancilor" Posted Image

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/mII9NZ8MMVM?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

pe bune ? chair asta crezi ?

fac pariu cu tine pe 1000 e, filmat cu Gopro si postat online pe youtube , ca bati campii. si pentru asta aleg Bulgaria ca e mai aproape si facem scenariul propus de tine. pe care il vrei , fie ala cu benzina , fie ala cu mancarea.

Pariul este public. eu pun 1000. tu 1000. ne urcam in masina amandoi si facem testul.

cine pierde plateste tot ( combustibil, mancare, cheltuieli aditionale ) + 1000 e miza pariului.

inainte sa te arunci la afirmatii iti sugerez, omeneste,sa GANDESTI !

#58
deziluminatorul

deziluminatorul

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 193
  • Înscris: 11.04.2015
N-am inteles, ce sa facem in bulgaria ? sper ca nu vrei sa ma combini la o pisicuta

#59
JurasikMan

JurasikMan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,289
  • Înscris: 30.10.2006

 Nero-d, on 04 iunie 2015 - 07:58, said:

colegule... na-am vrut sa-ti raspund data trecuta...
scoate si tu nasul pe afara si vezi cum sta treaba... nu mai emite judecati de valoare stand sub plapuma...
banul a al tau, marfa a mea! nu ma poate nimeni obliga sa-ti iau banii daca mie nu-mi convine schimbul!!!
pot sa te si refuz elegant... nu am sa va dau restul, mergeti si schimbati!
abuz este plata cu cash!!! nu e nici o paranoie!!... ei invata din greseli spre deosebire de altii...

banii cash sunt aducatori doar de probleme

aia cu nemtii cu cashul e o vrajeala... zici ca-i titlu pus de galeo
n-ai sa vezi nemtii in ziua de salariu calare pe bancomate sa-si scoata banii!!!

Nero-d, ma tem ca lucrurile nu stau chiar asa. Am batut aproape toata Europa si stiu cum stau lucrurile in afara . Nici un sistem de plata nu trebuie sa acapareze piata in detrimentul celorlalte . Sistemele de plata sunt multiple si vin cu avantaje si dezavantaje. Inainte sa intram in discutii aprofundate doresc sa afli ca am lucrat timp de 11 ani in doua banci iar lucrarea mea de licenta s-a numit " Rolul si implicatiile politicilor de distributie in sistemul Bancar " , lucrare ce se referea ,printre altele, la toate sistemele de plata din sectorul bancar . Motivul de a renunta la cash este acela de a monitoriza in mod absolut tranzactiile cetatenilor . Ce trebuie sa intelegi este ca ne gasim in fata unei duble impozitari , a unei duble taxari a banului muncit si castigat. Salariul unui om este deja impozitat inainte sa ajunga in contul unei banci si sa fie accesibil prin intermediul unui card . Orice tranzactie este in final purtatoare de comisioane , unele ascunse , altele la vedere . Bancile nu fac decat sa iti impoziteze suplimentar veniturile muncite de tine , chiar daca vorbim doar de comisioane de gestionare cont , extras , desfasurator ...si nu ne referim la comision pe rulaj de debitor ( sau de retragere cum il cunosc oamenii )  . Cunosc optica celor mai multi oameni care spun ca ei nu au nimic de ascuns. OK. Dar hai sa ne gandim ca legiuitorul permite autoritatilor sa iti intre in casa si sa iti perchezitioneze la piele sotia , fiica ....eventual si soacra ( aici este interpretabila actiunea autoritatilor ) ...din jumatate in jumtate de ora . De de te-ai supara ? Doar tu nu ai si ele nu au nimic de ascuns . Modul in care un om cheltuieste banul castigat este strict problema lui . Daca bancnotele de valoare mare nu sunt acceptate la schimburi comerciale , de ce nu sunt retrase de pe piata ? Este absurd sa permiti circulatia lor ca si sistem de plata a salariilor ( de exemplu ) dar sa nu permiti utilizarea lor . Unul sin neajunsurile utilizarii cardurilor il reprezinta lipsa de siguranta. Iti spun asta in calitate de fost membru al echipei care a impementat protocoalele de securitate la liniile telefonice care fac legatura ATM-urilor cu bazele de date . Situatiile in care bancile au dat din umeri cand clientii au descoperit ca au conturile goale sunt de notorietate . Ulterior , pentru a evita reclama negativa , tranzactiile au fost "completate " de banca si totul s-a trecut sub tacere. Dar , ce faci daca esti intr-o situatie critica si ai " fonduri indisponibile " pe card , pentru ca un pustan cu un laptop a avut grija sa cumpere cu banii tai niste tablete de prin state ?
Nu am nimic impotriva celor care doresc sa utilizeze acest sistem de plati dar nu este corect sa fie impus de catre societate sau de catre autoritati . Democratie nu inseamna sa impui ceva .

#60
cocolino26

cocolino26

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 389
  • Înscris: 27.04.2008
Foarte putine raspunsuri la obiect, foarte multe insulte gratuite...
Principial sunt impotriva tendintei de a inlocui platile cash cu plati electronice si percep tendinta asta ca pe un atac direct la independenta personala. Nu vreau ca la un simplu click sa-mi fie afisate toate cumparaturile din ultimii 5 ani si pe baza lor sa mi se stabileasca un profil psihologic sau un tipar de consum sau orice alta concluzie legata de persoana mea care sa-mi fie opozabila intr-un eventual conflict cu autoritatile. Ma sperie totusi usurinta cu care cei din jur isi vand independenta in numele "progresului" , ba isi mai fac si un titlu de glorie din asta si un motiv de a-i dispretui pe cei care au o alta perspectiva. In fine, nu vreau sa insist ca sa nu fiu acuzat apoi si de misticism sau de fanatic al teoriei conspiratiei.
Discutia initiala a plecat de la o situatie reala: dupa un concediu prin Europa, la revenirea in tara mi-a ramas in portofel doar o bancnota de 500 E cu care am evitat sa achit cumparaturile marunte din concediu si cardul de debit. La ultima alimentare de pe teritoriul Austriei am observat doar la casa anuntul ca nu primesc 200 si 500 E, la pompa nu era afisat nimic. Si atunci m-am intrebat cum as fi reactionat daca nu as fi avut cardul la mine. Intrebarea pe forum a fost daca nu exista in UE obligatia ca un comerciant sa accepte o hartie oficiala a Bancii Nationale a tarii respective? E totusi un inscris care poarta semnaturile oficialilor Bancii Europene. E problema lor sa se se asigure daca e sau nu falsa, nu a mea. Daca hartia aia nu are valoare, de ce alte hartii oficiale ar avea?

Edited by cocolino26, 05 June 2015 - 09:16.


#61
Wotan

Wotan

    Io n-am cerut sa ma nasc argyelean. Amu, am avut noroc...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,621
  • Înscris: 01.10.2002
Americanii au avut o bancnota de 500 dolari, au eliminat-o pe vremea lui Nixon. Europenii se gandesc sa faca si ei acelasi lucru:
http://www.worldcrun...1/#.VXFbcJ2dJaQ. Motivul e ca majoritatea sunt folosite in tranzactii ilegale.
Refuzul multor romani de a folosi carduri e o chestie de mentalitate depasita. Oricum, in momentul in care ai salariu sau detii o firma si ai la tine mobil pornit se poate afla usor atat cati bani detii si unde te afli, cu o aproximatie de cateva zeci/sute de metri, daca statul isi doreste sa afle asta. Nu intereseaza pe nimeni ca tu alimentezi de la o benzinarie sau alta si ca faci plinul sau pui de 10 Euro. Daca vor sa afle pe unde umbli, pot sa folosesca camerele de la frontiere si de verificare trafic/vignete, care iti citesc automat numarul masinii. Asa ca poti folosi linistit cardul, si sa apelezi la bancnote doar atunci cand chiar faci tranzactii dubioase. Posted Image
Avand in vedere ca eu cand vad o masina cu numere de Bucuresti prin trafic la mine in oras ma astept sa se bage in fata mea fara sa semnalizeze si sa forteze rosul, ii inteleg pe concetatenii nostri din vestul Europei cand sunt suspiciosi. Iar daca nu vor sa  investeasca cateva sute de euro intr-un aparat de verificare bancnote pe care il folosesc de maxim cateva zeci de ori pe ani, iti pot explica politicos ca nu pot verifica bancota si sa te roage sa mergi sa schimbi banii undeva si sa vii cu bani potriviti. Ei au anuntat dinainte ca nu pot primi astfel de bancnote.

#62
terratec

terratec

    Troll hunter

  • Grup: Moderators
  • Posts: 12,035
  • Înscris: 02.03.2003
Problema este grava dar mai grava este atitudinea consumatorilor.
Marea masa a oamenilor afectati de sindromul Stockholm este de acord cu acest abuz al comerciantilor si al bancilor.
Justitia poate rezolva aceste probleme dar pana la obtinerea unei decizii favorabile se va ajunge la eliminarea bancnotelor mari.

Principalii vinovati sunt oamenii de rand, cei nepasatori si cei care militeaza pentru control total.
Ultima categorie este direct interesata de modul in care ceilalti cheltuie banii. Vechii turnatori au urmasi iar urmasii lor traiesc cu ajutorul statului.

Infama hartie de 500euro reprezinta 4 plinuri de carburant, o interventie intr-un service sau cateva mese la restaurant.
Este foarte normal ca un turist sa aiba la dispozitie bancnote mari si sa le poata folosi.

Doar mintile slabe cred ca interzicerea banilor mari ne fereste de teroristi, grupari si alte minciuni de la ora 5.

#63
JurasikMan

JurasikMan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,289
  • Înscris: 30.10.2006
Wotan , si acest mod de a privi lucrurile este eronat. Daca lumea s-ar documenta ar vedea ca in ceea ceea ce  priveste schimburile comerciale , simplele tranzactii sau chiar cele mai complicate , exista directive si legi ca nu permit discriminarea. Nu exista explicatia ca : marfa este a mea , banii sunt ai tai ..daca nu vreu nu iti vand " . Este o copilarie. Acel magazin ar fi inchis a doua zi in urma unei sesizari . Legal nu ai voie sa discriminezi pe nici o baza , chiar si de natura monetara . Sugestia ca astfel de bancnote se utilizeaza in tranzactii ilegale este ridicola si neverificata . Este ca si cum ai spune ca utilizatorii de Mercedes sunt manelisti ...toti si ai impozita ca pe manelisti pe toti ceilalti posesori de Mercedes. Abordare copilareasca si neargumentata. Nu exista lege care sa interzica plata unui bun cu bancnota de mai mica sau mai mare valoare . Este bancnota in circulatie , trebuie acceptata. Paranoia europeanului sters pe creier are legatura cu comoditatea vietii lui. Poate deveni credul si paranoic in legatura cu ilegalitatile , tocmai pentru ca sistemul social ii asigura o viata relativ lipsita de griji ( aici sunt multe de mentionat dar nu este legatura cu subiectul discutiei ) . Cred ca usurinta cu care ne putem informa are un efect de bumerang asupra intelectelor mai putin performante , in sensul ca pot fi foarte usor manipulate . Sa ajungi sa renunti la libertate pentru ca statul iti asigura un minim decent mi se pare degradant . Am ajuns specia dominanta pentru ca am fost inventivi , activi , voluntari si ne-am asumat riscuri si responsabilitati. Sa renuntam la ce ne-a oferit evolutia , pentru ca este mai usor pentru unii sa ne controleze ( tranzactii , camere de luat vederi , monitorizrea comunicatiilor , etc ) mi se pare jenant si nu vreau sa traiesc in asa lume. DAca eu ii pot accepta pe retarzii care sunt de acord cu asa ceva , am pretentia ca ei sa permita si modul meu de viata , in care cumpar de unde vreau si ce vreau , fara sa ma frece vreun inspector ANAF , in care ma duc la f***t unde vreau , in care ma plimb pe unde vreau intr-o tara libera , fara sa ma monitorizeze vreun ochelarist inadaptat care sta in spatele unui monitor pentru ca se teme de viata reala . Sper din suflet sa prind vremea cand o calamitate sau un razboi , sau un meteorit ...sau o boala ,...va reseta contoarele . Sa vad lumea asa cum ar trebui sa fie , cu obligatia responsabilitatii prorpiilor actiuni , cu valorile adevarate la conducere , cu cei care se pot impune prin logica si rezultate , nu prin manipulare si minciuna .

Edited by JurasikMan, 05 June 2015 - 12:28.


#64
BodCasa

BodCasa

    Tartaria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,759
  • Înscris: 15.04.2012

 Nero-d, on 03 iunie 2015 - 20:13, said:

aia pe care pretinzi ca i-ai vazut tu multi sunt traficanti (vorba colegului  andreic)
eu daca ai sesizat am vorbit de oameni normali...
targurile sunt raiul hotilor de buzunare pentru ca sunt singurele locuri unde oamenii umbla cu cash la ei...

din moment ce nu ai absolut nici un motiv rezonabil sa umbli cu cash la tine si mai mult decat atat, sa n-ai card... esti suspect!


Eu sunt supectul NR1, atunci!

#65
MELODY

MELODY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,539
  • Înscris: 21.03.2005
Eu am primit in ATM la noi bancnote de 200Ron. La o suma de 1800Ron, primisem 5x200ron plus restul in 100 si 50.
Dar in alta zi, la 4000 am primit 40x100...
La acelasi ATM.


#66
internetmax

internetmax

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,138
  • Înscris: 10.02.2015
Poți detalia... banca și ATM-ul. Încep să cred că numai ție ți se întâmplă d-astea pe acest forum. Noi, majoritatea, nu avem așa baftă.

#67
MELODY

MELODY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,539
  • Înscris: 21.03.2005
Are pentru tine asa mare relevanta?
Mai citeste (inca o data) ce am scris sa vezi ca nu se intampla la fel pentru fiecare extragere, desi este acelasi atm. Probabil te-ar ajuta o intrebare la orice call center al unei banci importante.
Ar rezolva multe dintre neclaritatile care iti dau tarcoale...
Alte neclaritati mai ai de impartasit?


#68
internetmax

internetmax

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,138
  • Înscris: 10.02.2015
Am citit cu atenție postarea ta și eram convins că ne lămurești dându-ne mai multe detalii. Acum înțeleg că „nu poți” face asta și ne recomanzi să sunăm pe la bănci.
Înțeleg că am avut dreptate când mi-am exprimat scepticismul asupra „norocului” pe care numai tu îl ai. Posted Image

Dar, până la urmă, asta are mai puțină importanță și aștept cu interes „alte experiențe de viață” la care noi, cei obișnuiți, nu putem accede.

#69
MELODY

MELODY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,539
  • Înscris: 21.03.2005
Esti plictisitor. Fa un topic separat cu bancnote de 200ron si o sa iti postez acolo detaliile pe care le astepti cu limba scoasa.
Desi nu inteleg curiozitatea ta exagerata pentru banca respectiva.
Iar daca tu nu stii cum arata o bancnota de 200Ron de la un ATM sau nu crezi ca un ATM poate elibera bancnote de 200Ron, este fix problema ta.

Doar  a ta. Nu inteleg de ce vorbesti la plural, spunand "noi". Ai o echipa sau personalitati multiple? Ti se pare ca mai e cineva in afara de tine interesat de bancomatul cu bancnote de 200ron?

Plus ca daca nu mai sunt comentarii la subiectul topicului, acesta poate fi inchis de un moderator.


#70
bietu

bietu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,545
  • Înscris: 17.03.2008

 ady_77, on 03 iunie 2015 - 20:45, said:


   Da,satul asta e mare,e jumate de UE,aia civilizata.Normal ca un dubios din est cu hartii mari la el trezeste suspiciuni.In caz ca nu ai iesti din "orasul" tau( sigur nu ai iesit,nu incerca sa te minti singu),o sa vezi ca si bancomatele dau bancnote maxim de 50€.Deci nu prea ai de unde sa ai tu hartii de 200 si 500.Doar daca esti asa mai colorat,cu o fata suspecta,de undeva de la sud de Carpati....

In "oras" la mine e cu lire sterline mai satene!

#71
ady_77

ady_77

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,126
  • Înscris: 05.02.2009

 bietu, on 09 iunie 2015 - 15:28, said:

In "oras" la mine e cu lire sterline mai satene!

De cand e Ferentari oras? De cand aveti voi acolo lire sterline? Aha,le-ati sparlit de la ceva enlez ratacit.... Pe principiul asta maine daca puneti mana pe un japonez o sa avezi yeni...

#72
cocolino26

cocolino26

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 389
  • Înscris: 27.04.2008
Am gasit un articol care explica mai bine problema: http://trends.levif....ion-400573.html

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate