Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Playlist melodii radio - unde?

P0335 senzor arbore cotit - senzo...

Avocatul Poporului vs European Om...

Recomandari firme pentru draperii...
 Receptie Eutelsat 5 West. Este po...

Poti receptiona semnal de la mai ...

Cabluri HDMI 2.1 de 4m-5m care sa...

Zoom comparat cu Google Meet
 Monitor/Display wireless?

Pornire greoaie dupa cateva zile ...

De la un proiect scris in python ...

Audi A4 B9 quattro 190 CP!
 Tepari la pariuri pe TikTok

Banca imi cere justificativ fondu...

schema pcb ELECTRA CIM150 PAS

Probleme stomac
 

Amenda ANAF

- - - - -
  • Please log in to reply
50 replies to this topic

#1
TheEverlastingShadow

TheEverlastingShadow

    Vocea Nefiintei

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,676
  • Înscris: 07.12.2005
Pe scurt povestea este in felul urmator:

Saptamana trecuta am fost invitat la sediul ANAF pentru un control de rutina efectuat de o doamna inspectoare pe nume Domnea Anca. M-am prezentat cu actele solicitate, le-am lasat la biroul acesteia iar dumneaei m-a instiintat ca va dura vreo doua zile pana va avea timpul necesar pentru a-mi verifica actele fiind sfarsit de luna. A ramas stabilit ca in momentul in care va finaliza verificarea ma va suna pentru ca eu sa revin la sediul ANAF. Pe intreg parcursul discutiei mele cu aceasta doamna am sesizat o atitudine hai sa-i spun usor flegmatica si aroganta din partea ei, ceva de genul: "lasa ca stiu eu ca esti un evazionist, toti sunteti niste evazionisti". Am incercat sa-i explic doamnei in cauza natura activitatii mele, ca nu este o afacere ci mai mult un hobby, ca nu se pot castiga bani din asa ceva, ma rog, nu intru in detalii insa impresia ce mi-a lasat-o a fost ca nu aveam cu cine discuta si ca parea sa aiba capsa pusa. Pe romaneste: am simtit ca doreste sa-mi dea o amenda indiferent ce.

Peste doua zile m-a sunat iar eu am revenit la sediul ANAF. Mi-a spus ca s-a uitat in mare peste acte, ca sunt in regula, insa ca imi va aplica o amenda deoarece este nemultumita de valoarea mica a impozitului ce eu l-am platit in decursul anilor deoarece am avut mereu cheltuielile aproape egale cu veniturile. Am incercat din nou sa-i explic natura activitatii mele, ca este un hobby si nu o afacere, ca nu se mai pot castiga bani din asa ceva (iar asta este un lucru clar, inteles de toata lumea), insa degeaba. Si uite asa, doamna in cauza (draga de ea), s-a indurat de mine si mi-a articulat o amenda de 3000 de lei sub pretextul ca eu chipurile nu as fi trecut in actele contabile toate operatiunile. Iar aici doresc sa detaliez despre ce este vorba:

In decursul anului 2014, eu stand cu firma in chirie, am platit proprietarului chiria conform contractului ce-l am cu acesta, insa atentie: acesta mi-a emis facturi, insa nu mi-a emis si chitante dupa achitarea respectivelor facturi. In decembrie 2014, m-am dus la el si am avut o discutie destul de aprinsa cu acesta eu cerandu-i chitante pentru banii platiti astfel incat sa-i pot trece la cheltuieli, deoarece figuram cu venituri mari comparativ cu cheltuielile iar anul se sfarsea. M-a dus cu presul, nu mi-a dat chitantele, anul s-a incheiat iar eu am fost nevoit sa finalizez contabilitatea pe 2014 fara a trece la cheltuieli chiriile deoarece nu aveam chitante la facturi. Adica nu este logic ? Nu ai chitante, nu treci la cheltuieli, altfel faci o ilegalitate.

Poftim, pentru asta doamna inspectoare de la ANAF, Domnea Anca, mi-a aplicat o amenda de 3000 de lei ! Si i-am spus: "doamna, dar eu ce vina am ca omul nu a dorit sa-mi taie chitante, l-am rugat, i-am spus ca imi trebuiesc, insa nu a vrut si pace !" Nu a contat si mi-a spus sa privesc aceasta amenda ca pe un impozit forfetar aplicat pe anii in care am platit impozit mic.

Intelegeti oameni buni ? Conform ANAF, daca mergi la magazin sa cumperi o paine si o platesti asa cum este normal iar vanzatorul nu-ti da bon, cu toate ca tu-i ceri bonul si vanzatorul refuza sa ti-l dea, ANAF-ul te amendeaza tot pe tine ! Adica eu platesc amenda pentru evaziunea fiscala ce o face altul ? Ce tara este asta ? Ce legi sunt acestea si ce dreptate este asta ?

Inspectorii ANAF, hoti la drumul mare ce vin cu legea in mana sa te jecmaneasca !

ps: desigur ca imi voi lua un avocat si ma voi duce sa fac contestatie.

Edited by TheEverlastingShadow, 28 May 2015 - 01:18.


#2
connectorxp

connectorxp

    Avid mountaineer.

  • Grup: Moderators
  • Posts: 14,898
  • Înscris: 14.11.2004
Toti sunt niste jeguri arogante, bine ca le-au dat puteri, pentru abuz, toti destituiti la prima abatere.

Dar afacere hobby? Cam greu de crezut.

#3
TheEverlastingShadow

TheEverlastingShadow

    Vocea Nefiintei

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,676
  • Înscris: 07.12.2005

View Postconnectorxp, on 28 mai 2015 - 01:27, said:

Dar afacere hobby? Cam greu de crezut.
Da, mai mult un hobby si mai putin o afacere (mult mai putin). Este vorba despre o sala de calculatoare...in 2015. Sa fim seriosi, de vreo 5-6 ani au disparut toate salile de calculatoare. Eu am tinut-o pe a mea pe susport artificial doar de dragul de a o avea. Si i-am explicat asta distinsei doamne de la ANAF, ca nu ai cum sa faci evaziune fiscala dintr-o sala de calculatoare in circumstantele in care toata lumea are acasa si calculator si internet de viteza mare. I-am spus: "Doamna, folositi-va logica, vedeti ca toate salile s-au inchis, cum va explicati ca sala mea inca rezista ? E clar ca este un hobby si nu o afacere. E clar ca nu pot avea venituri mult peste cheltuieli, e logic, e absurd sa credeti altceva."

Edited by TheEverlastingShadow, 28 May 2015 - 01:37.


#4
connectorxp

connectorxp

    Avid mountaineer.

  • Grup: Moderators
  • Posts: 14,898
  • Înscris: 14.11.2004
Hobby e mult zis, mai degraba pasiune si dorinta de a avea ceva "retro", in ziua smartphone-urilor si internetului broadband mai ieftin decat o cafea in Centrul Vechi, o sala de calculatoare este utila doar ca si loc de "social gathering" sau o scuza buna de a chiuli de la ore si a "frige" un joc in retea.
Din pacate capsomanii de la ANAF nu inteleg evolutia pietei si ei cred ca o sala de genul ala este o mina de bani si nu aproape o gaura fara fund pentru bani...

#5
TheEverlastingShadow

TheEverlastingShadow

    Vocea Nefiintei

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,676
  • Înscris: 07.12.2005
Exact, este o gaura neagra in care ingrop bani, nimic altceva. Nu se mai poate face profit din asa ceva, daca reusesti in ziua de azi sa-ti acoperi cheltuielile, spui multumesc. Am avut luni spre exemplu in care am venit cu bani de chirie de acasa, asta e realitatea anului 2015 pentru acest gen de "afacere".

Edited by TheEverlastingShadow, 28 May 2015 - 01:40.


#6
Nero-d

Nero-d

    je m'en fiche/pohui

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,138
  • Înscris: 30.01.2004
iti dau dreptate in ce priveste ANAFul dar nu si in ce priveste actele contabile si relatia ta cu proprietarul
il iei din scurt!!! nu dai chitanta? nu vezi banii!!! (ca sa nu mai zic ca-l poti reclama si tu la ANAF la randul tau!!)
pe viitor... banii doar prin transfer bancar!... prin OP...

daca aia e povestea pe scurt?... versiunea romantata nici nu vreau sa-mi inchipui cum arata

puteai s-o inregistrezi discret pe cucoana...
daca ce scrie pe amenda nu e adevarat, nu s e probeaza, poti contesta amenda si sa-i faci o reclamatie respectivei pentru abuz in serviciu

Edited by Nero-d, 28 May 2015 - 02:07.


#7
TheEverlastingShadow

TheEverlastingShadow

    Vocea Nefiintei

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,676
  • Înscris: 07.12.2005

View PostNero-d, on 28 mai 2015 - 01:47, said:

iti dau dreptate in ce priveste ANAFul dar nu si in ce priveste actele contabile si relatia ta cu proprietarul
il iei din scurt!!! nu dai chitanta? nu vezi banii!!! (ca sa nu mai zic ca-l poti reclama si tu la ANAF la randul tau!!
pe viitor... banii doar prin transfer bancar!... prin OP...
Din pacate realitatea cea adevarata, nu cea de pe hartie este putin diferita si anume, nu dau banii, zbor din spatiu. Nu poti sa fii cocos atunci cand stai in chirie, ca doar te da afara si gata. M-am ceratat cu proprietarul, i-am spus, i-am cerut, insa totul se poate desfasurta doar intr-o anume limita.

View PostNero-d, on 28 mai 2015 - 01:47, said:

daca aia e povestea pe scurt?... versiunea romantata nici nu vreau sa-mi inchipui cum arata
Versiunea romantata ar fi sa povestesc mai in detaliu discutiile cu distinsa doamna inspectoare, discutii ce s-au rezumat la: "lasa ca stiu eu ca esti un evazionist, de aia ai tu cheltuielile aproape egale cu veniturile, spune multumesc ca-ti dau amenda numai atat".

Bineinteles ca eu i-am spus doamnei inspectoare: "dar m-ati prins ca nu dau bonuri la clienti sau cu angajati la negru ? NU ! Si atunci de ce ma acuzati de evaziune ?"

Ea: "Lasa dom'le ca stiu eu ! Nu se poate sa ai cheltuielile aproape egale cu veniturile, asta e clar evaziune, nu declari toate veniturile."

La care eu i-am raspuns: "Da doamna, recunosc, eu cu o sala de 10 calculatoare in 2015 fac evaziune, de fapt eu castig sute de milioane pe an insa declar 70-80 de milioane la venit. Ma a naibii, la noi (deoarece locuiesc la munte) fac astia prapad, chelesc muntii de paduri si nimeni nu le face nimic, ma si a naibii ca eu sunt evazionistul din oras !" Fix asa i-am spus.

Si m-a poftit afara din birou, iar in urma mea directoarea de birou tipa la mine ca sa zic multumesc ca nu imi fac dosar penal. Deci eu trebuie sa le fiu si recunoscator.

Edited by TheEverlastingShadow, 28 May 2015 - 02:14.


#8
Nero-d

Nero-d

    je m'en fiche/pohui

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,138
  • Înscris: 30.01.2004
la versiunea romantata... raspunsul e:
cucoana... nu conteaza ce stii tu sau ce fac eu... contraza doar ce poti sa probezi!!!

e vreun articol de lege care ma obliga sa am profit?!?
incasari am, dar bag chesluieli numa' asa de-al dracu, ca sa nu va dau voua bani!

acum, ca sa-ti imbunatatesti relatia cu proprietarul... ii bagi si lui mortu in casa
uite fraiere... din cauza ta, mi-am luat amenda... aia de la anaf a zis s-o recuperez de la tine... deci 3 luni nu mai platesc chirie in contul ei... si le-am zis cu chitantele si ai grija ca vine peste tine, ca e chitiţi pe evazionisti! Posted Image

Edited by Nero-d, 28 May 2015 - 02:23.


#9
TheEverlastingShadow

TheEverlastingShadow

    Vocea Nefiintei

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,676
  • Înscris: 07.12.2005
I-am spus si asta, i-am spus ca nu sunt obligat sa fac profit, pot merge si pe minus, cata vreme accept sa vin si cu bani de acasa pentru a mentine sala, e problema mea. Insa nu, ca cica exista lege ce interzice asta, insa nu a putut sa-mi spuna ce lege concret. Cica hobby-ul il faci acasa, asta cu afacerea pe post de hobby nu e voie. Posted Image

Edited by TheEverlastingShadow, 28 May 2015 - 02:28.


#10
Nazmi

Nazmi

    Active Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 1,144
  • Înscris: 08.08.2014
Dacă zâmbești încă, bine ti-a făcut.

Discuțiile înregistrate și controalele filmate. În momentul în care intra în unitate aduci la cunostinta ca locația este monitorizata audio video.
Nu îți convine amenda te duci și deschizi proces și gata.

#11
Quantum

Quantum

    verklarung

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,543
  • Înscris: 24.05.2005
1. contesta daca esti nemultumit, dar citeste legea inainte, sa stii ca ai dreptate.
2. cand primesti factura, imediat apare obligatia respectiva de plata.
3. de ce dai bani fara sa primesti chitanta, daca esti firma?
4. nu te mai masturba!  Afacerea e afacere, hobby-ul e hobby.

#12
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,023
  • Înscris: 24.02.2006
eu nu inteleg ceva:

View PostTheEverlastingShadow, on 28 mai 2015 - 00:50, said:

..............am avut mereu cheltuielile aproape egale cu veniturile...................am fost nevoit sa finalizez contabilitatea pe 2014 fara a trece la cheltuieli chiriile deoarece nu aveam chitante la facturi..........

spui ca ai profit aproape zero, dar problema e ca in 2014 ai avut cheltuieli mai mici. nu cumva ai bagat de fapt chiria in contabilitate, dar nu ai avut documentul justificativ al platii (chitanta)?

#13
don_dannielo

don_dannielo

    Bah! Are we more than dumb sheep?

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 35,456
  • Înscris: 27.06.2004
Deci proprietarul ala emite facturi si niciuna nu e platita? De "businessul" lui de ce nu se ia nimeni?

Cred ca va convine la amandoi, ti-a zis ca o sa suporti si taxele lui la stat prin marirea chiriei, asa ca banii in plic, fara banca sau chitante.

Edited by don_dannielo, 28 May 2015 - 06:01.


#14
nino852

nino852

    CENZURAT,autosuspendat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,713
  • Înscris: 10.05.2012
N-ai nici o sansa la proces, legea e clara, poti doar sa ceri de acum incolo chitante ca sa nu iei alta amenda.
Poate daca ai martori ca ai dat banii sa incerci.

#15
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,023
  • Înscris: 24.02.2006
problema e complexa si are multe aspecte :)

in mare, nu te acuza nimeni de evaziune daca nu bagi in contabilitate cheltuielile. asta deoarece cheltuieli mai putine inseamna profit mai mare deci impozite mai mari.
probleme pot sa apara atunci cand bagi in contabilitate cheltuieli pe care nu le poti dovedi. de exemplu facturi pe care nu poti dovedi (prin chitanta sau OP) ca le-ai platit.

#16
Byblos4

Byblos4

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,664
  • Înscris: 26.09.2014
Ceva  nu se pupa.

Dumneata spui ca ai luat amenda pentru ca n-ai bagat iin contabilitate plata chiriei pe unele luni, dar si ca doc tale contabile pareau masluite in  asa fel incat luna de luna, rezolvai niste cheltuieli similare cu veniturile ( practica uzuala de altfel).

Cum vine asta?

Cat priveste incheierea bilantului fara sa ai doc justificative privind platile, asta puteai s-o faci bine mersi, o mai fac si multe alte mii de firme din Romania. Ulterior faceai rost de hartii si erai in ordine.

#17
dacibesti

dacibesti

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,563
  • Înscris: 01.02.2007
D.p.d.v. contabil factura si chitanta reprezinta documente diferite care se inregistreaza in contabilitate separat si reflecta operatiuni economice total diferite.
- factura este documentul de inregistrare al unei obligatii, datorii. Se inregistreaza pt evidentierea respectivei datorii si se inregistreaza in contabilitate la data emiterii facturii (nu conteaza ca e platita sau nu, nu conteaza termenul de plata al acestei datorii). Ea doar reflecta o datorie.
- chitanta este documentul care stinge o datorie, obligatie cu plata numerar, cash. Se inregistreaza ca sa dovedesti ca ai platit respectiva datorie.
In concluzie poti sa ai factura inregistrata in contabilitate neachitata, iar aceasta factura se reflecta in balanta / bilant in contul sumelor datorate catre furnizori. Adica pur si simplu ai o datorie neachitata. La fel se procedeaza in cazul facturilor cu plata la termen peste x zile. Cand vine factura te inregistrezi cu datoria, iar cand platesti te inregistrezi cu chitanta / OPul, etc.
Strict in cazul tau, banuiesc ca respectiva functionara a mers pe ideea ca proprietarul nu te-ar mai lasa in spatiu daca nu ai plati chiria pe o perioada atat de indelungata si extrapoland a mers mai departe ca prin facturile de chirie (pe care tu nu ai dovedit ca le-ai achitat) ai incercat artificial sa reduci profitul.
Caz interesant si sincer nu stiu ce sanse ai. Daca faci contestatie, solicita verificare incrucisata la proprietarul unde stai cu chirie. Sa vezi cum o sa il arda pe el daca are bani incasati neinregistrati in contabilitate, binenteles daca e persoana juridica. Chiar, nu ne-ai spuns daca proprietarul e PF sau PJ.
Bafta.

Edited by dacibesti, 28 May 2015 - 08:06.


#18
morogan

morogan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,476
  • Înscris: 14.04.2002
Cred ca initiatorul e PFA sau II si atunci nu se deduc cheltuielile asa

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate