Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Boxa membrana tweeter infundata

ajutor

Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay
 Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...
 De ce sunt oamenii nostalgici

Cum vand casa fara factura Hidroe...

Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?
 polita RCA ONLINE

Termostat frigider - verificare

Mai au PC-urile vreun viitor?

Centrala termica immergas
 

Dinamica economica, sociala si culturala a oraselor din Romania

* * * - - 7 votes
  • This topic is locked This topic is locked
12561 replies to this topic

#37
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 45,843
  • Înscris: 14.08.2007

View Posttoniq, on 26 mai 2015 - 22:57, said:

Tot pentru amicul utopium....anul asta la uniter Bucurestiul a luat spuma spumelor, adica Clujelul 1 premiu, Tg. Muresul 1 premiu, iar Bucurestiul...restul. Posted Image
S-au saturat si aia sa tot dea premii Clujului (jumate din premiile importante in ultimii 10 ani). Oricum si in anii "prosti", tot luam unul din premiile importante (cea mai buna actrita), dupa ce anul trecut am luat "cel mai bun spectacol", "cel mai bun actor", "cel mai bun debut", etc.

#38
toniq

toniq

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,336
  • Înscris: 08.01.2009

View Postutopium, on 26 mai 2015 - 23:01, said:

Bietul de tine, ai devenit obsedat de o singura idee ... eu iti spun una, tu raspunzi cu altceva. Realitatea e ca Dacia vinde de 4.5 ori mai putin in Romania decat o facea in urma cu 10 ani si ca in momentul asta se bazeaza tocmai pe perioada de dupa criza din tarile vestice. Exista afaceri care merg bine in criza (tocmai pentru ca unii clienti se reorienteaza in criza), iar Dacia a prins nisa asta in vest. Eu inteleg ca pentru tine nu e nici o problema ca vanzarile lor in Romania sunt de 4.5 ori mai mici decat acum 10 ani, vom vedea insa ce se va intampla cand vesticii o sa se intoarca din nou spre marcile consacrate (daca Dacia nu va deveni in mintea lor o noua Skoda).

Eu nu inteleg sincer cum gandesti tu ... eu sunt in mintea ta un dusman al altor regiuni, dar bag 10.000 de euro la fiecare 10 ani in cate o masina facuta in Arges (vorba aia, la "mitici") in loc sa-mi iau vreun second german (ca majoritatea din zona) ... nu stiu de ce am impresia ca nici tu nu contribui la bugetul Argesului, doar iti place sa-i ataci pe altii ca sunt dusmanii altor regiuni Posted Image Tu acum te dai sustinator Dacia doar ca sa te contrazici cu mine, pe cand eu ii sustin cotizand din buzunar (deja a doua oara in ultimii 10 ani). Daca aveam vreo frustrare pe Arges, fii convins ca imi luam orice alta masina, la banii de Dacie gasesti Skoda Rapid de 2 ani vechime si sub 40.000 de km la bord daca nu vrei sa maresti bugetul si sa iei una noua.

Tot ce zic e ca in conditiile in care Ford Romania se taraie mai mult decat merge, vanzarile de masini noi sunt la pamant in Romania, poate ar trebui ca cineva sa se gandeasca sa dezvolte si alte industrii intr-un judet ca Arges, nu sa devina tot mai dependenti de un singur producator care daca va avea probleme va trage tot judetul la pamant.

Hai, ca iar o dai in bara! Tu spuneai ca vanzarile Dacia au scazut pentru ca a trecut criza iar lumea se orienteaza catre masini mai bune. Eu tocmai ti-am aratat ca si in lume, dar si in Romania vanzarile Dacia sunt in crestere, deci nu se confirma pseudo-teoriile tale. Plus ca uzinele Dacia nu depind neaparat de vanzarile in Romania, ci si cele pe plan mondial. Iar pe plan mondial Dacia a vandut peste 500.000 masini, un record. Prin urmare premizele sunt bune. Asadar, care e motivul real al ingrijorarii tale, caci pt un om normal si de buna credinta el nu exista?
Si lasa-ma cu faptul ca ti-ai luat Logan. Frustrarea ta pt alte regiuni e evidenta, n-are nicio legatura cu Loganul pe care ti l-ai luat dintr-un pur calcul economic sau poate ca atata ti-ai permis. Nu-mi spune mie ca a contat faptul ca e produs in Romania, mai ales in sud, in Arges, ca nu te cred nici gandacii de bucatarie. Pana si insectele alea au un mai mare simt al ridicolului decat tine!

Mai zi-mi de premiile uniter!!! ;)

View Postutopium, on 26 mai 2015 - 23:19, said:

S-au saturat si aia sa tot dea premii Clujului (jumate din premiile importante in ultimii 10 ani). Oricum si in anii "prosti", tot luam unul din premiile importante (cea mai buna actrita), dupa ce anul trecut am luat "cel mai bun spectacol", "cel mai bun actor", "cel mai bun debut", etc.

Pai diferenta intre Bucuresti si restul e...colosala. Posted Image

#39
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 45,843
  • Înscris: 14.08.2007

View Posttoniq, on 26 mai 2015 - 23:21, said:

Eu tocmai ti-am aratat ca si in lume, dar si in Romania vanzarile Dacia sunt in crestere, deci nu se confirma pseudo-teoriile tale.

n-are nicio legatura cu Loganul pe care ti l-ai luat dintr-un pur calcul economic sau poate ca atata ti-ai permis
Da, au "crescut" in Romania de la 114.000 in 2005 la 24.500 in 2014. Nu e nici o pseudo-teorie, sunt cifrele oficiale Dacia.

Cu 10.000 de euro in buzunar ai multe alte optiuni, de fapt foarte putini se indreapta spre Dacia cand au banii aia cash.

#40
Bogdansv1

Bogdansv1

    Nauc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,278
  • Înscris: 13.03.2015
Daca se ajunge iarasi la situatia de Cluj restul lumii, via utopium cu factor agravant toniq, prevad o viata scurta acestui topic. Ca sa se evite, propun ca regula sa nu se accepte descieri pozitive pentru orasul in care locuiesti.

Edited by Bogdansv1, 26 May 2015 - 23:25.


#41
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 45,843
  • Înscris: 14.08.2007

View PostBogdansv1, on 26 mai 2015 - 23:24, said:

Ca sa se evite, propun ca regula sa nu se accepte descieri pozitive pentru orasul in care locuiesti.
Mai bine hai sa stabilim vreo 10-20 de criterii importante si sa dam note oraselor dupa acele criterii :)

#42
cristi7

cristi7

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,859
  • Înscris: 05.10.2005

View Postutopium, on 26 mai 2015 - 20:53, said:


In rest, aceleasi observatii pe care le-am mai facut ... se folosesc date de PIB/somaj judetene si se aplica pentru orase ... chestie care favorizeaza Timisoara si dezavantajeaza Clujul. In momentul in care iei datele pe orase de la MFP (ma rog, centralizate de diversi privati care au baza de date completa a MFP), deja se cam schimba treburile (Clujul depaseste Timisoara ca si cifra de afaceri, la somaj nu mai are minusul pe care il are la judet, etc).


Mi se pare absolut logic sa folosesti datele de la judet in ce priveste resedintele de judet. E amuzant si motivul pentru care te supara pe tine acest lucru (nu e avantajat Clujul, ca oras, :lol: ). Tu vrei date in care sa fie avantajat un oras? Scuteste-ne de ele...

Datele trebuiesc folosite pentru a fi utile cuiva care are nevoie de ele mai mult decat pt a se lauda pe un forum.

O resedinta de judet polarizeaza o intreaga zona. Pentru ca atrage forta de munca si capital din intregul judet, nu doar din respectivul oras. Aveam o statistica cu Oradea in ce priveste acest lucru, dar nu am la indemana sa ti-o arat. Practic o treime din locurile de munca din Oradea sunt pentru cei care fac naveta din restul judetului. Iar la nivelul intregului judet, numarul locurilor de munca care sunt in Oradea din totalul judetului iarasi reprezinta o pondere mare.

Orasele resedinta de judet nu au doar responsabilitatea propriilor locuitori ci sunt si niste locomotive pentru intregul judet. Altfel, da, stiu... scoatem tot ce nu e din orasul respectiv si facem o statistica care da ultra bine. In ritmul asta poti si taia cartierele mai sarace ca sa dea statistica si mai bine. Doar ca nu stiu cui ii foloseste o astfel de statistica golita de continut.

Mereu spun celor care imi flutura ca in Bh avem cel mai mic salariu mediu din tara, dupa Harghita, faptul ca, in cifre absolute, BH are cele mai multe contracte ind. de munca cu salariul minim din tara dupa Bucuresti si Ilfov. Ei bine, ce inseamna asta? Ca daca ar disparea vreo 15 mii de contracte din alea sigur am sta exceptional in sondaje, dar 15 mii de oameni n-ar avea niciun venit. Poate vorbim chiar de 15 mii de familii, cu 2.5 pers in medie. Ei, uite cum 40 de mii de persoane care nu stau dupa ajutorul social iti trag judetul in statistica in jos, dar macar au un venit. E drept ca nu e unul bestial, dar tu ce crezi ca mananca oamenii aia? Statistica aia facuta bine din pix sau mancare cumparata cu acel salariu minim?

#43
Bogdansv1

Bogdansv1

    Nauc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,278
  • Înscris: 13.03.2015
E mai usor de aplicat ce am propus eu. Notarea va fi subiectiva cata vreme nu ai experiente directe cu toate orasele. Plus ca si exigentele fiecaruia sunt diferite.
Iar motivul principal: cand se vor da note mari Clujului de catre anumiti useri, va (re)porni urgia.

Edited by Bogdansv1, 26 May 2015 - 23:37.


#44
iulian_k

iulian_k

    Bau Bau, Sexomarxist, Sacerdot al Sfintei Conventii

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,773
  • Înscris: 07.01.2012
Eu cand am  propus regulile alea flower-power in topicul precedent eram ironic. Conflictul e ceea ce ne tine in priza. O stim inca de la Aristotel.
Solutia cea mai viabila e sa apara alti utopium care sa-si laude orasul cu acelasi zel, evitand pe cat posibil jignirea celorlalti

#45
Bogdansv1

Bogdansv1

    Nauc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,278
  • Înscris: 13.03.2015
Mai exista vreun oras asemeni Clujului?Posted Image
Eu am invatat lectia: zona de la est de Carpati nu exista economic in Romania si-ar face bine sa dispara de pe harta.

#46
iulian_k

iulian_k

    Bau Bau, Sexomarxist, Sacerdot al Sfintei Conventii

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,773
  • Înscris: 07.01.2012
Prima parte e adevarata, dar ce-a de-a doua concluzie cu estul de unde-ai tras-o ?

#47
Bogdansv1

Bogdansv1

    Nauc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,278
  • Înscris: 13.03.2015

View Postiulian_k, on 26 mai 2015 - 23:44, said:

Prima parte e adevarata, dar ce-a de-a doua concluzie cu estul de unde-ai tras-o ?

Din discutia cu autostrazile in Moldova.

#48
iulian_k

iulian_k

    Bau Bau, Sexomarxist, Sacerdot al Sfintei Conventii

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,773
  • Înscris: 07.01.2012
Poti sa citezi si sa precizezi cine a spus asta ? Acolo idee era ca o autostrada care ar porni dinspre est ar fi privita ca sabotaj economic, nu ar ridica cu nimic regiune pana la finalizarea ei si ar genera mari frustrari in vest, revarsate tot in capul celor din est.

Edited by iulian_k, 26 May 2015 - 23:50.


#49
Bogdansv1

Bogdansv1

    Nauc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,278
  • Înscris: 13.03.2015
Vezi postarea 2093:

http://forum.softped.../page__st__2088

Si apoi acest topic. Citeste opiniile ardelenilor.

http://forum.softped...strada moldova

#50
iulian_k

iulian_k

    Bau Bau, Sexomarxist, Sacerdot al Sfintei Conventii

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,773
  • Înscris: 07.01.2012
Abia acum am postat o opinie de ardelean agresiva. Cele mai insultatoare nu de la ardeleni veneau dar no.

View Postutopium, on 26 mai 2015 - 23:19, said:

S-au saturat si aia sa tot dea premii Clujului (jumate din premiile importante in ultimii 10 ani). Oricum si in anii "prosti", tot luam unul din premiile importante (cea mai buna actrita), dupa ce anul trecut am luat "cel mai bun spectacol", "cel mai bun actor", "cel mai bun debut", etc.
http://est-etica.ro/...-decizie-uniter
Anul asta au modificat regulile ca sa fie avantajate teatrele din Bucuresti.De unde teatrele faceau nominalizarile si senatul UNITER era obligat sa se deplaseze si sa vizioneze propunerile pentru deliberare, s-a trecut la libera alegere ale senatului UNITER (Caramitru&friends) la a nominaliza din ce stiu ei ca ar exista.
A fost si primul an din ultimii 10 in care am refuzat sa ma uit. Premiul dat Ancai Hanu a fost pt inchis gura asa cum se facea pe vremea contractelor cu incredintare directa: 20 de contracte firmei de casa  cate 1 la concurenta sa taca.

Edited by iulian_k, 27 May 2015 - 00:16.


#51
Bogdansv1

Bogdansv1

    Nauc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,278
  • Înscris: 13.03.2015
Segregarea dupa dezvoltarea economica este foarte des raspandita. In Ciad, cei din capitala se considerau superiori celorlalti. Iar nigerienii se vedeau superiori fata de restul africanilor (cred ca era vorba de intreg continentul, nu numai de Africa Neagra). Cei din zona magrebiana iarasi se vedeau peste cei din Africa Neagra.

Numai balcanicii (am inclus si un ungur aici...Posted Image  ) ne vedeam egali.... in coruptie.
NB: acolo eram catalogat in doua moduri: ca fiind caucazian (sa ma exprim politically correct) si european... adica eram din zona aspirationala pentru localnici.

Edited by Bogdansv1, 27 May 2015 - 00:12.


#52
iulian_k

iulian_k

    Bau Bau, Sexomarxist, Sacerdot al Sfintei Conventii

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,773
  • Înscris: 07.01.2012
Felicitari!

#53
Bogdansv1

Bogdansv1

    Nauc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,278
  • Înscris: 13.03.2015
Nu-i nevoie sa fii ironic. A fost doar o constatare. Principala idee este ca omul este caracterizat prin dorinta de a se raporta la ceva spre care aspira si a desconsidera ceea ce apreciaza ca este inferior modelului dorit.

Cred ca m-a prins oboseala si nu stiu daca mi-am exprimat foarte clar ideea.

LE: din deformatie profesionala am tot timpul tentatia de a veni cu exemple si nu de a formula idei abstracte. Consider ca asa ma fac mai bine inteles dar se pare ca pe forum, in anumite discutii, nu reusesc.

Edited by Bogdansv1, 27 May 2015 - 00:19.


#54
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 45,843
  • Înscris: 14.08.2007

View PostBogdansv1, on 26 mai 2015 - 23:42, said:

Mai exista vreun oras asemeni Clujului?Posted Image
Nu :) Oricum castiga Clujul, dar macar sa vedem cine e pe 2, 3, 4, 5 :)

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate