Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cu ce va aparati de cainii agresi...

Nu imi platiti coletul cu cardul ...

Mi-au disparut amigdalitele ?

Exista vreun plan de terorizare p...
 Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 

Țăranii români din secolul al XIX-lea

- - - - -
  • Please log in to reply
182 replies to this topic

#37
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007
Migratia era cam inversa, din Transilvania spre Regat.

#38
Velaxa

Velaxa

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,998
  • Înscris: 02.12.2012

 Karhu, on 15 mai 2015 - 12:37, said:

Eu nu cred, eu stiu, pentru ca am prins bunici si unchi in varsta care mi-au mai povestit ce si cum era atunci, am mai postat informatiile de mai jos si pe alte topicuri:



Mobila din casa bunicilor era facuta de tamplarul satului in anii '30, din lemn masiv, si a fost schimbata dupa ce bunicii au decedat, in anii '80, de unchiu-meu, din considerente de modernitate.
Tot in perioada interbelica isi cumparasera si masina de cusut SINGER, de la Arad, mai exista si acum atat masina (si e functionala) cat si actele de cumparare. Ce nu mai exista, insa il tin bine minte, e un ceas mare de masa, cu o locomotiva pe cadran. Ulterior am aflat ca se numeau ceasuri CFR.

Deci situatia din perioada interbelica era cu totul alta decat cea din sec.XIX. Inclusiv din Morometii se vede clar treaba respectiva, cu toate ca acolo era vorba de una dintre cele mai inapoiate zone din tara.

Chiar nu stiu cine traia in bordeie in perioada interbelica, cand in Ardeal aveau case si grajduri din caramida, in Oltenia, aveau case din chirpici, in Bucovina si Apuseni aveau case din lemn etc

Câți români erau în Jimbolia înainte de unire? Anul 1900 -52 de români în Jimbolia.
Și du-te în zone din Ardeal/Banat unde nu erau unguri sau nemți să vezi cum o duceau oamenii de acolo, e plin de case de chirpici și în Banat și de exemplu, taică-miu n-avea podea, avea doar pământ în timp ce maică-mea din vestul județului Bacău ( Subcarpați) avea podea de lemn.  Întotdeauna oamenii de la munte au trăit mai bine decât cei de la câmpie, desigur, cu diferite excepții.

https://viatalatara....anta-banateana/

Edited by Velaxa, 15 May 2015 - 15:18.


#39
searcher-star

searcher-star

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,274
  • Înscris: 07.01.2009

 lucifer76, on 15 mai 2015 - 14:51, said:

Migratia era cam inversa, din Transilvania spre Regat.
Cand cum.
Anii 1720-30 au vazut mare exod de olteni in zonele sasesti. Si acuma e foarte curent numele "Olteanu" acolo.
Anii 1880-1900 au vazut multi ardeleni colonizand Dobrogea.
etc.

#40
Friskey

Friskey

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 11,500
  • Înscris: 11.01.2013
Casele de chirpici nu sunt neaparat rele, dimpotriva, daca sunt facute corect e chiar f placut de locuit in ele. La fel si casele semiingropate. Calduroase iarna si racoroase vara, calitate foarte importanta la campie unde verile sunt de-a dreptul toride, aer statut cu vant putin, iar iernile cu ger aprig si crivat, viscol. O casa de caramida in astfel de zone ar fi fost si scumpa si cu mult mai multe dezavantaje.
Tipul de case difera de la zona la zona, la campie se folosea chirpicul (caramizi din lut, var si nisip) pentru ca astea erau materialele cele mai raspandite in zona, lemnul la campie e rar. In zona de dealuri se faceau casele din paianta adica lemn si lut, ambele materiale comune in zona. Nu erau ingropate pentru ca nu era nevoie, clima nu era asa extrema nici vara si nici iarna. La munte casele se faceau din lemn, material super abundent, lutul e foarte rar.
Si in occident in zonele rurale casele se faceau la fel, chiar si in America. Nu era luxul de pe lume nici la taranii lor, chiar si azi sunt multi americani (si nu numai) din zonele rurale care traiesc modest.
In perioada interbelica englezoaicele, frantuzoaicele, nemtoaicele, etc. veneau in Ro si lucrau la boierii romani ca menajere, dadace. In Germania in perioada aia era prapad, canibalismul devenise deja ceva obisnuit.
Nu era nici la occidentali totul un vis roz dar nici la noi o saracie asa lucie. In sec 19, scapand de sub influenta otomana, in Ro crescuse destul de mult nivelul de trai, se construia organizat orase destul de frumoase, etc., normal ca si satul a urmat trendul.
Casele astea urate, fade, dezolante de le vedem acum la tara n-au nimic in legatura cu trecutul, sunt facute in comunism cand totul a fost depersonalizat.

Edited by Friskey, 15 May 2015 - 16:30.


#41
Velaxa

Velaxa

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,998
  • Înscris: 02.12.2012

 searcher-star, on 15 mai 2015 - 16:11, said:

Cand cum.
Anii 1720-30 au vazut mare exod de olteni in zonele sasesti. Si acuma e foarte curent numele "Olteanu" acolo.
Anii 1880-1900 au vazut multi ardeleni colonizand Dobrogea.
etc.

[ http://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2015/02/23/54ea86bc448e03c0fde30676/627x0.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Еminescu este un exemplu ( Eminovici) se spune că străbunicul lui era din sârb din Banat venit în Bucovina, după taică-su a plecat din Bucovina în Moldova.
La Creangă în familie e la fel, bunică-su e din Ardeal.
Ivanovici, dirijor sârbo-român născut în TImișoara a plecat în Galați
Dacă vrei mai vin cu exemple..., de ce crezi că toate regiune puternic populate de români se aflau la marginea Transilvaniei și nu în centru? Maramureș,Făgăraș etc. :)

#42
bluebyte

bluebyte

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,538
  • Înscris: 30.05.2014
Eu stiu ca am vazut cu ochii mei, inainte de '70 si marile inundatii foarte multe case in mediul rural erau inca din chirpici.
Muresul a inundat imens, oamenii au ramas pur si simplu fara case si au trait o vara intrega in niste corturi mari de tot trimise de USA.
Abia du pa ce au primit despagubiri financiare si niste bonuri de reducere la cherestea si caramida, si-au putut construi case de caramida.

#43
Balamache

Balamache

    Scriitor de carti de colorat.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,522
  • Înscris: 23.11.2013

 Velaxa, on 15 mai 2015 - 17:12, said:

de ce crezi că toate regiune puternic populate de români se aflau la marginea Transilvaniei și nu în centru? Maramureș,Făgăraș etc. Posted Image

Pentru ca rom^nismul s-a dezvoltat preponderent in zonele montane, muntii Carpati, muntii Dinarici, muntii Rodopi, muntii Tatra, muntii Velebit, muntii Pindului, etc, valahii fiind de formatiune preponderent pastorala, urmasi ai pastorilor daci (vezi columna si Adamclisi). Era normal ca expansiunea sa se faca dinspre munte spre zonele joase.Apropo de asta, toate rasele europene (si nu numai) de ovine provin din rasa de oaie scito-getica http://www.formula-a...romanesti-11015

 neur0, on 15 mai 2015 - 10:05, said:

Ca și dobitocul cu Aferim!, ziarul adevărul duce o amplă campanie de deznaționalizare, de minimizare a românilor și a istoriei lor. Tot în Adevărul își băteau joc de Eminescu și de figurile istorice din România. Aceeași mizerie ewste propagată și pe Contributors. Moda cred că este lansată de Patapievici.
Este adevarat ca imediat dupa "secolul fanariot" taranii valahi din Muntenia si Moldova erau la cea mai de jos limita a saraciei. Apogeul saraciei a fost atins inainte de revolutiile lui Tudor. Este posibil ca descrierile din linkul lui lucifer, cu privire la jumatea secolului XIX sa fie adevarate. Totusi trebuie sa tinem seama ca inainte de groaznicul "secol fanariot", Muntenia si Moldova erau relativ prospere iar descrierile calatorilor din cele doua Valahii spun cu subiect si predicat ca taranul valah era foarte curat, indemanatic, harnic, ospitalier si respectuos cu legile bisericesti.


Anton Maria Del Chiaro Fiorentino
"Copiii sunt îmbaiati zilnic pâna la vârsta de 7-8 ani. Doica nu uita sa faca copilului un semn negru pe frunte contra deochiului; leaganele sunt necunoscute în Valahia, dar se întrebuinteaza un fel de cutie de lemn, patrata, cu fund de pânza tare, peste care e asternut un postav ros, apoi perna si învelitoarea copilului. Cutia e prinsa de un piron în tavan, prin patru coarde rosii în forma de piramida, iar dadaca, din patul ei, leagana cutia când copilul se desteapta. Casele sunt foarte curate, si prin odai sunt împrastiate ierburi mirositoare ca pelin, jales, minta, cimbru, si alte ierburi, care împrastie un miros placut si sanatos. Valahii detesta obiceiul de a tine în casa vase pentru necesitati de noapte, si în toiul iernii se duc la locul comun, situat departe, la extremitatea cladirii.
...Valahii sunt  marinimosi, mai cu seama fata de straini, dar sunt si rasbunatori si nu uita insulta niciodata ... Sunt plini de curtoazie între ei; când se întâlnesc valahi de aceiasi situatie sociala, îsi strâng mâna dreapta, scotând palariile, si fac gestul, simulând sarutarea reciproca a mânii. Când unul e de o situatie sociala inferioara, saruta mâna boierului, atingând apoi cu fruntea mâna sarutata. Femeile din clasa de mijloc sunt deasemenea foarte respectuoase, saruta si ele mâna boierului pe care o ating apoi de obrazul lor. Coanele din clasa boiereasca traiesc foarte rezervate, neavând relatiuni sociale.
Ocupatia obicinuita a femeilor în Valahia e tesutul. Razboaiele de tesut se tin îi subsolurile caselor boieresti, iar din pânza lucrata, care e îngusta de 3/4 de cot, se fac camasi, cari se poarta lungi pâna la pamânt si sunt brodate cu floride matasa, si ismene cu brâu brodat de care nimeni nu se poate lipsi, nici ziua nici noaptea.
Valahii sunt foarte mesteri în ori care meserie. Sunt sprinteni la calarie, ageri în mânuirea sabiei si arcasi dibaci; daca ar fi instruiti în stiinta militara ar face mari progrese. Cât priveste de meserii mecanice ei reusesc admirabil. Deprind usor tot ce vad, si nu e lucrare manuala pe care sa n-o imite, fie de industrie turca sau venetiana."

Edited by Balamache, 15 May 2015 - 17:49.


#44
Iochanan

Iochanan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,843
  • Înscris: 28.04.2011
De-acolo din bordeiele alea "împuţite" s-au născut geniile noastre valahe.
"Veşnicia s-a născut la sat" (Lucian Blaga)
De-aia au atâta boală ipochimenii ăia de la "adevărul", care nu sunt români,
dar plesnesc de invidie pe genialitatea noastră valahă.
Ei vor să spună "cum Dumnezeu chiar prăpădiţii ăştia de bordeiaşi valahi ....", tocmai ăştia ...?

#45
Scythicus

Scythicus

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 122
  • Înscris: 25.03.2015
Eu știu cum trăiau țăranii acum o sută de ani, că trăiau cam la fel și acum zeci de ani când mergeam în vacanța de vară la bunici, erau electrificați, dar ca și acum în majoritatea satelor nu era apă curentă și canalizare și erau oameni curați, miroseau mai bine decât cei care merg în mijloacele de transport în comun care chipurile au apă curentă și canalizare.

#46
tflorin40

tflorin40

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,436
  • Înscris: 22.10.2007

 Scythicus, on 15 mai 2015 - 18:19, said:

........... cum trăiau țăranii acum o sută de ani, că trăiau cam la fel și acum.......... .

Acum 30-40 de ani. Nu ca ar fi fost mare diferenta de de la oras la sat
Obligatoriu spalatu´ la lighean.
Nu mergi la culcare nespalat.
Era ceva distractie cu scosul apei de la fantana.

#47
rogobongo

rogobongo

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 186
  • Înscris: 07.05.2015

 Velaxa, on 15 mai 2015 - 17:12, said:

de ce crezi că toate regiune puternic populate de români se aflau la marginea Transilvaniei și nu în centru? Maramureș,Făgăraș etc. Posted Image
Nu știu. Spune tu că sînt curios.

#48
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,918
  • Înscris: 25.06.2007

 Velaxa, on 15 mai 2015 - 15:13, said:

Câți români erau în Jimbolia înainte de unire? Anul 1900 -52 de români în Jimbolia.
Ce relevanta are cati romani erau acolo?
Fabrica Muschong avea productie foarte mare pt acele vremuri, isi vindea produsele intr-o buna parte din Ardeal, despre asta vorbim. In amaratul ala de sat sarac de care ziceam, in fiecare gospodarie casa si grajdul sunt facute cu caramida si tigla de Jimbolia.

Dar topicul este totusi despre taranii de dinainte de 1900...

Edited by Karhu, 16 May 2015 - 06:38.


#49
searcher-star

searcher-star

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,274
  • Înscris: 07.01.2009

 Velaxa, on 15 mai 2015 - 17:12, said:

Dacă vrei mai vin cu exemple..., de ce crezi că toate regiune puternic populate de români se aflau la marginea Transilvaniei și nu în centru? Maramureș,Făgăraș etc. Posted Image
Stiu eu, din acelasi motiv pentru care mai ales pe vremuri erau mai multi turci in vestul Anatolian decat in est desi prin est venisera?
Sau acuma's mai multi englezi in centru-vestul Americii decat pe coasta de est desi acolo au debarcat candva?
E chestie de presiune a frontului pionier.

Edited by searcher-star, 18 May 2015 - 11:00.


#50
Werewolfc

Werewolfc

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 417
  • Înscris: 13.03.2007

 AlexIP, on 15 mai 2015 - 11:13, said:


Tot așa de bine pot să întreb și eu: de ce țăranii din Teleorman/Dolj/Vlașca/Vaslui nu se întorc la trăit în gropi în pământ?

Nu pot sa fixeze suportul de la plasma pe peretele de pamant.....imo.

#51
searcher-star

searcher-star

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,274
  • Înscris: 07.01.2009
Asta chiar c-a fost buna!Posted Image

#52
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,069
  • Înscris: 12.12.2006

 Velaxa, on 15 mai 2015 - 15:13, said:

Și du-te în zone din Ardeal/Banat unde nu erau unguri sau nemți să vezi cum o duceau oamenii de acolo, e plin de case de chirpici și în Banat și de exemplu, taică-miu n-avea podea, avea doar pământ în timp ce maică-mea din vestul județului Bacău ( Subcarpați) avea podea de lemn.  
In general modernitatea a venit dinspre Ocident, si de asta in general vei gasi mai multe elemente moderne in Ardeal decat in celelalte parti - chiar daca, punctual poti gasi exemple unde e invers. (Oricand vei gasi un român care traieste mai bine decat un greman, sa zicem). Si modernizarea nu e atit legata de nationalitate cat de expunerea la nou.

Amu iarasi, oamenii fac o legatura directa intre modernism si bunastare, ori asta e tare relativ. Posted Image
Daca eu stau intr-o casa din lemn si am căni de lut nu inseamna ca traiesc mai rau decat unul in casa de prefabricate care foloseste vesela fabricata in serie.

Pardoseala de pamant sau case din chirpici s-au facut ca asa stiau oamenii, nu pentru ca nu ar fi putut face altfel. Puteai sa gasesti  intr-o zona izolata un taran cu pamant pe jos, mai instarit decat unul din Vestul tarii care si-a pus podele pentru ca a venit cineva cu ideea mai repede acolo.

Edited by Morosanul, 08 June 2015 - 10:24.


#53
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,069
  • Înscris: 12.12.2006

 Friskey, on 15 mai 2015 - 16:20, said:

Casele de chirpici nu sunt neaparat rele, dimpotriva, daca sunt facute corect e chiar f placut de locuit in ele. La fel si casele semiingropate.
Din cate s-a mai discutat, motivul principal al abadonarii caselor bordei a fost prestigiul social.
Revenirea aici e timida si la nivel mondial.

Cu casele de chirpici lucrurile stau diferit. Mai ales in zonele calde si uscate (nu stiu cat e de sensibil la apa)  adobe house sau stilul Pueblo e foarte apreciat.
Ironic insa, sint acum mult mai scumpe decat cele din materiale... moderne :)
[ https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/49/55/cc/4955cc790182cf9dd53d199b98c5aa11.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
[ http://www.classicnmhomes.com/quailbrush_west_elevation_for_website.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#54
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 Tipiric, on 15 mai 2015 - 01:22, said:

Taranul e totusi taran, dar ce ziceti de aristocratii francezi din aceeasi perioada? Nu se spalau niciodata ....

In sec. 19 ??? Asa traiau aristocratii francezi, ca si taranii romani ?

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate