Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Boxa membrana tweeter infundata

ajutor

Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay
 Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...
 De ce sunt oamenii nostalgici

Cum vand casa fara factura Hidroe...

Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?
 polita RCA ONLINE

Termostat frigider - verificare

Mai au PC-urile vreun viitor?

Centrala termica immergas
 

Scrierea fara diacritice

- - - - -
  • Please log in to reply
291 replies to this topic

#19
Nazmi

Nazmi

    Active Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 1,144
  • Înscris: 08.08.2014
Eu sunt pentru renunțarea la diacritice.

De ce sa complici în loc sa simplifici?

#20
djl

djl

    Smrt faąizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,486
  • Înscris: 13.06.2004
Simplificaţi-vă scrierea şi într-o zi veţi fi "simplifacţi" şi voi     Posted Image   de către istorie sau alte popoare.

Edited by djl, 14 May 2015 - 08:48.


#21
sarac.lipit

sarac.lipit

    Cînd eşti condus de proşti, toate merg prost

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,828
  • Înscris: 14.06.2006

View Postdjl, on 14 mai 2015 - 08:48, said:

Simplificaţi-vă scrierea şi într-o zi veţi fi "simplifacţi" şi voi Posted Image   de către istorie sau alte popoare.
haules baules, cînd va fi romani în şcoli dă limbă obligatorie?
că deja confuzia este creată... inclusiv indienii se dau romani în Anglia!... şi sunt bucăţică ruptă... aşa bine seamănă cu romanii...
acu puneţi voi căciuliţe pe unde vreţi...

View PostNazmi, on 14 mai 2015 - 08:38, said:

Eu sunt pentru renunțarea la diacritice.

De ce sa complici în loc sa simplifici?
tot o tastă apeşi... ce e complicat???
la fel simplificăm şi uite ce tolomaci dau legi în ţara asta...vor case de marcat wireless... dar nimeni nu spune de facturi nimic... ca la proşti!

Edited by sarac.lipit, 14 May 2015 - 09:07.


#22
afh

afh

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,836
  • Înscris: 14.04.2005
Eu i-aş obligat pe cei care susţin scrierea fără diacritice să fie obligaţi să vorbească aşa cum scriu. Posted Image

#23
neur0

neur0

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 26,795
  • Înscris: 01.11.2011
Eu propun să renunțăm la cratimă, alineate și la semne de punctuație. Propun să nu mai folosim decât litere mici. Propun ca fiecare să-și facă regulile gramaticale așa cum îi place.

Se aduce ca argument împotriva utilizării diacriticelor, faptul că majoritatea nu folosește diacritice, că ar fi mai simplu să nu folosești diacritice, că e foarte greu să configurezi un amărât de site sau de soft să folosească Unicode.

Majoritatea face greșeli gramaticale, grafiază aiurea, folosește barbarisme, scrie cu literă mică, nu folosește semne de punctuație. Ar fi mai simplu dacă am urma tendința agramaților.

#24
sarac.lipit

sarac.lipit

    Cînd eşti condus de proşti, toate merg prost

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,828
  • Înscris: 14.06.2006

View Post_-_, on 14 mai 2015 - 00:09, said:

"raani";
Voi ce argumente aveti?
nu e mai simplu ă - o tastă
decît aa - două taste
_?_
mai ales cînd vrei să scrii cum vorbeşte ministru ăla... ăăăăă şi bîîîîîîîî am ăăăăăăăăăă... mers îîîîîîîîî...mmmmmm

View Postneur0, on 14 mai 2015 - 09:10, said:

Eu propun să renunțăm la cratimă, alineate și la semne de punctuație. Propun să nu mai folosim decât litere mici. Propun ca fiecare să-și facă regulile gramaticale așa cum îi place.
mispareoideegenia!
iotcesimplpotscioideaincatevlit...
nu genială...demenţială! pune şi creierul la treabă şi faci econo pă softpedia de ar trebui să fii plătit la mm cub de spaţiu alb cîştigat!!!!
fellicităroaie!!!! ...adică muuulte felicitări mici şi dese!

View Postafh, on 14 mai 2015 - 09:08, said:

Eu i-aş obligat pe cei care susţin scrierea fără diacritice să fie obligaţi să vorbească aşa cum scriu. Posted Image
corect...dar unii trăiesc unde se vorbeşte cam cum s-ar auzi nu cum ar ceti... iar alţii cetesc alte litere decît celle ce trebuiesc vorbite... greuuu la ei
la noi e mai simplu... mare brînză un ă-î-ţ-ş... aruncate pe ici pe colo să nu confunzi romani cu romani...şi cu ce-i mai important...romani! că de rromani chiar n-a auzit nimeni... doar ne alintăm noi între noi... cu dublu r e mai şiucar...

Edited by sarac.lipit, 14 May 2015 - 09:22.


#25
hunab

hunab

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,802
  • Înscris: 23.12.2011

View Postlik_lights, on 14 mai 2015 - 06:56, said:


Ce imi place la spanioli este, ca din start stii ca e o intrebare!
ex:
¿No está de acuerdo con nuestra decisión?
Este pentru nivelul lor de inteligenta :)

#26
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006

View Postalthea, on 14 mai 2015 - 07:49, said:

V-a facut ziua frumoasa Posted Image Nu conteaza ce a spus, conteaza ca a ''mancat'' o cratima deci repede cu postulatul despre greseli si cei care le critica.  
Nu contează că a mîncat o cratimă. Contează că a mîncat-o exact cînd spunea că mulți nu știu să folosească cratimele. Dacă spuneți că urmăriți zona asta a forumului poate ați observat că nu critic greșelile altora decît dacă sînt ironice, ca aici. Dimpotrivă, de regulă sînt mult mai nepăsător decît alții față de ceea ce consideră lumea greșeli de limbă sau de scriere. Iar la cîte greșeli face lumea pe forum oricum n-aș avea timp să le arăt cu degetul pe toate. Și nici n-ar folosi la mare lucru.

View Postalthea, on 14 mai 2015 - 07:49, said:

De unde ati tras concluzia ca se vrea crearea unui curent de opinie?!
Din ce spune. Nu se mulțumește să explice de ce scrie el fără diacritice, ci laudă scrisul fără diacritice și-și caută și susținători, după cum bine ați văzut. Eu asta numesc încercarea de a crea un curent de opinie. Nu e prima chestiune în care încearcă să mobilizeze lumea (și nici prima în care nu reușește).

View Postalthea, on 14 mai 2015 - 07:49, said:

Cand am inceput sa citesc sectiunea asta a forumului am fost foarte impresionata de cunostintele dvs. Nu mi-am schimbat parerea in privinta asta insa usurinta cu care treceti de la dezbaterea opiniilor la analiza persoanelor cu care intrati in discutie e cam ciudata. Asta se intampla doar cand se epuizeaza argumentele deci e posibil sa nu fiti chiar atat de sigur pe dvs. cum vreti sa pareti.
În interacțiunea cu oamenii devine inevitabil să vorbim și despre participanții la discuție, atunci cînd însușirile personale ale participanților devin relevante. Nu e din lipsă de argumente, dar e drept că poate fi dintr-o lehamite de a mai aduce argumente atunci cînd ceilalți nu le înțeleg (sau se prefac).

Mă rog, în discuția asta nu mai e chestie de argumente. Vrea _-_ să scrie fără diacritice? Foarte bine, n-am nevoie de argumentele lui, poate să scrie cum poftește. Vrea să-și adune o armată de susținători? Foarte bine, așa să facă. Nu e genul de chestiune la care să argumentezi ceva. Abia dacă încearcă să schimbe felul în care scriem noi toți ceilalți începe să aibă nevoie de argumente. Pînă atunci e liber să facă ce vrea, în modul cel mai arbitrar cu putință.

A, vrea să susțină că scrisul fără diacritice e mai bun decît celălalt? Atunci da, are nevoie de argumente, dar concluzia o știm deja: ambele grafii au și avantaje, și dezavantaje. Faptul că _-_ se concentrează numai pe avantajele uneia și dezavantajele celeilalte e un semn că nu e obiectiv, ci vrea să tragă spuza pe turta lui, și astfel îi lipsește onestitatea intelectuală. Asta nu mai e știință, ci politică. Și iată cum ajung să vorbesc din nou de însușirile participanților la discuție. Cum spuneam, e inevitabil.

Edited by AdiJapan, 14 May 2015 - 09:30.


#27
althea

althea

    Guru Member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 11,660
  • Înscris: 30.10.2009
@AdiJapan
Posted Image

Un articol grozav:
http://www.decatorev....ro/diacritice/

Quote

Dar „sedilele sunt urâte” și îngreunează scrierea, au obiectat mulți. Maiorescu le-a răspuns tranșant: „De scris scrie un om, de citit citesc o mie”. Criteriul decisiv nu trebuie să fie înlesnirea scrierii, ci înlesnirea citirii. În plus, „litera nu are altă treabă decât de a mă goni cât mai iute afară din sine spre auz și înțeles, și este evident că, cu cât mă va ocupa mai mult litera ca semn văzut, cu atât mi-am întârziat mai mult scopul scrierii, adică înțelesul”.
Oops... la asta nu m-am gândit. Astfel de argumente m-ar putea face să imi schimb opinia, adică să îmi dau comoditatea pe confortul celui care citește insă consider în continuare că nu ești prost, incult sau nesimțit dacă preferi să scrii fără diacritice.

Edited by althea, 14 May 2015 - 09:57.


#28
miki07

miki07

    Simplu și banal

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,966
  • Înscris: 18.09.2008
Orice chesti mică (cum pare aceasta) ne face să EVOLUĂM COLECTIV CA NAȚIE. Toată lumea invocă politicienii care fură, lipsa de spitale, școli și grădinițe. Dar nimeni nu pe care deranjat de faptul că el nu scrie/vorbește corect. E gratis și ajută mult.

#29
danirosan

danirosan

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 152
  • Înscris: 14.10.2009
In documente oficiale trebuie scris astfel incat sa nu existe dubii, sa nu fie loc de interpretare. Pe net insa, ce mai conteaza atata vreme cat lumea intelege ce vrei sa zici?
Era mai demult o chestie care circula pe net: Cnofrom uuni stduiu al ueni uinvresttiai elgenze, nu cntozeaa in ce odrnie se alfa lirteele itnr-un cuvant, signruul lcuru ipmotarnt e ca pirma si utlima lierta sa fie la lcuol lor. Rsetul potae fi o vrzaa colmpeta si tot o vei ptuea ctii fraa prboelme. Atsa e din cuzaa ca nu ciitm feicrae lteira, ci cvanutul ca un irtneg.
Asa ca ce mai conteaza un diacritic in plus sau in minus? :)

#30
miki07

miki07

    Simplu și banal

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,966
  • Înscris: 18.09.2008
Trebuie să fie ori albă, ori neagră. Am văzut documente cât de poate de oficiale, care erau scrise și cu diacritice și fără. Nu mai știai ce să înțelegi.

#31
master_oz

master_oz

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,804
  • Înscris: 13.08.2009

View Post_-_, on 14 mai 2015 - 00:09, said:

Existenta campaniei sustinute prin topicul "Adoptă un Ș" m-a determinat sa reactionez la randul meu prin deschiderea topicului de fata.
Acest topic se adreseaza utilizatorilor care doresc sa sprijine scrierea fara diacritice oferind argumente si/ sau sugestii pentru imbunatatirea acestei scrieri.
Las ca pe net scriu fara diacritice cu exceptia cazurilor in care ar putea interveni confuzia.

View Postlex404, on 14 mai 2015 - 00:20, said:

Imi plac torturile.
In special cele facute la comanda. Posted Image

#32
neur0

neur0

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 26,795
  • Înscris: 01.11.2011
De fapt, de ce ne batem noi capul cu scrisul? E așa demodat, provine din antichitate și a fost folosit inclusiv în Evul Mediu. Noi trăim în era informațională, în societatea postindustrială, e suficient să știm să punem degetul pe post de semnătură și să numărăm banii dacă mai folosim încă bani lichizi.

#33
Digix

Digix

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,791
  • Înscris: 03.02.2007

View PostDigix, on 14 mai 2015 - 08:30, said:

...diacrtitice...
Scuze, greșeală fără intenție, sau necunoștiință de cauză!

Edited by Digix, 14 May 2015 - 10:15.


#34
lik_lights

lik_lights

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,153
  • Înscris: 31.08.2009

View Posthunab, on 14 mai 2015 - 09:23, said:

Este pentru nivelul lor de inteligenta Posted Image
Cand ai sa citesti pentru prima oara un text lung cu voce tare,si la sfarsit o sa ai surprinderea ca de fapt este o intrebare, atunci o sa faci diferenta!

#35
androholic

androholic

    nemuritor si rece

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,898
  • Înscris: 26.03.2012
Limba română fără diacritice e ca un moroșan fără clop, brâu și opinci.  Haideți să circulăm corect măcar pe  drumul limbii române, așa cum ni l-a bătătorit și lăsat înaintașii noștri. Diacriticele sunt "condimentele" care fac diferența, altfel limba română ar fi o supă de regim.

#36
rogobongo

rogobongo

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 186
  • Înscris: 07.05.2015

View PostNazmi, on 14 mai 2015 - 08:38, said:

Eu sunt pentru renunțarea la diacritice.

De ce sa complici în loc sa simplifici?
Mai ales că e și tradiție: dacii scriau fără diacritice, fără spațiu între cuvinte, fără farafastîcuri. Hai să scriem ca dacii că-i mai simplu. Uite aici mostre: https://www.google.d...w=1600&bih=1025

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate