Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Bitdefender Total Security ș...

casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne
 Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 

VisionBot Pick and Place machine - startup romanesc

- - - - -
  • Please log in to reply
73 replies to this topic

#19
XORIAN_L

XORIAN_L

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,199
  • Înscris: 01.10.2009
Se discuta probleme irelevante aici. Important este ca tipul sa scoata un produs care sa aiba succes comercial. Nu-i necesar sa dovedeasca ceva legat de persoana lui. Daca este cineva care poate sa se implice in proiect sa o faca. Daca nu, go ahead.

#20
iulian_1976

iulian_1976

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,571
  • Înscris: 10.05.2008
Produsul este interesant totusi nu rezolva intregul ciclu de productie a unei placi de baza macar in avalul productiei de dupa implantarea componentelor.

Dupa parerea mea ar mai trebui adaugat/conceput  :
1.tester pentru placile de baza
2.partea de coacere etc  un miniutilaj etc asta daca se doreste o microproductie
3.un covor rulant,senzori de detectie a ramelor pe care sunt puse placile etc

Acestea fiind adaugate pot fi reparate in teorie multe placi electronice defecte,aici nu ar fi nevoie de partea de coacere dar de un tester de placi este mare nevoie asta cred ca lipseste din produsul oferit.Placile inainte sa fie implantate de robot vin din China  nu stiu sa o mai faca cineva in Europa.

S-ar adresa unei microproductii,unui atelier de reparatii placi electronice,daca veneai cu tot procesul de fabricatie cap -coada desigur la nivel micro ar fi fost o mica revolutie in domeniu:)

Edited by iulian_1976, 01 September 2015 - 21:23.


#21
visionbot

visionbot

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 32
  • Înscris: 03.05.2015
0. VisionBot face doar PCBA - Printed Circuit Board Assembly. Noi am facut si cuptor - SMT Oven, insa nu este foarte competitiv la pret ca cele din China(gen Puhui). Defapt, oven-ul nostru e integrat direct cu VisionBot. Arat o poza cu graficele de temperaturi obtinute de la cuptorul pe care l-am facut. Oven-ul inca nu il producem. Probabil in cateva luni - dar nu este un business foarte grozav si atractiv pentru firma, deoarece oven-ul este voluminos si costa foarte foarte mult la transport. Cuptorul cu tot cu senzor si circuitul electronic e 200 de RON. Cu transport ajung si la 300$ pentru a-l trimite in SUA. Noi indicam clientilor sa cumpere din China cuptorul(le-am recomandat sa cumpere Puhui) - noi avem 2 cuptoare de la Puhui. O sa incercam sa il comercializam si noi. In titlul acestui topicului scrie "VisionBot Pick and Place machine" - si nu scrie "VisionBot - full PCBA solution".

[ http://visionbot.net/images/public-images/VisionBot-SMT-oven.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

1. Testerul este un produs insusi, deobicei el se numeste Vision. Daca te referi sa iti testeze placa proiectata daca functioneaza cum vreti tu, si nu are niste moduri anormale, tu esti cel care trebuie sa faci testerul. Am vazut personal in fabricile din China care fac tablete au SI testari umani. VisionBot are (dar am uitat sa arat in film) un Tester cu Computer Vision. Adica memoreaza placa echipata corect(functionala) si testeaza cu Computer Vision celelalte placi sa vada daca i-a cazut vreo piesa/a uitat sa puna vreo piesa etc... Se bazeaza pe un algoritm de calculare de diferente intre cadre.

2. Din pacate trebuie sa iti spun ca nu ai dreptate. Exista producatori de layouturi si in Romania.  In Europa exista poate zeci chiar sute de producatori de layouri pt PCB-uri si multi strat. Am clienti in Romania care detin si Pick and Place-uri de zeci si 100,000 de dolari pentru a face PCBA. Noi, am incercat sa colaboram cu 2 fabrici de PCB-uri, una de la Craiova si una de la Iasi firma PCB Electra. La Iasi am inteles ca faceau si PCBA-uri (ni s-au oferit tocmai noua sa ne faca si PCBA Posted Image) ). Nu am finalizat contractul cu cei din Iasi deoarece sunt mult mai scumpi (din pct meu de vedere au preturi prohibitive pt startpuri) fata de cele din China. Obtinusem un pret de 144 euro pt 10 pcb-uri, 2 layere 10x10 cm la Iasi. In China e 19.99$ + (35$ in total transport DHL). Adica daca faci 5 modele diferite de 10x10(50 de placi in total) platesti 135$. Stencilul este de 20 de $ in China(si are 21x20 parca). Dezavantajul e ca te enerveaza vama ca trebui sa trimiti nenumarate documente  la DHL ca sa faci vama din Otopeni.

Per bucata mie pe firma mi-a venit 4$ / PCB  de 10x10 cm, 2 layere (profesionist facute) (incluzand taxele vamale pe care le platesc).

3. Buna intrebare. Nu necesita senzori. Daca te-ai fi uitat atent la video ai fi vazut ca VisionBot are o solutie integrata ce detecteaza fiducialele de PCB-uri si se calibreaza automat recalculand poziitile absolute ale coordonatelor componentelor electronice. In film PCB-ul a fost pus pur aleator, de mana, si masinaria a vazut ca e translatat si ca are un unghi de 5-6 grade eroare. S-a calibrat automat. Functioneaza perfect si pentru panelizare. Din testele mele pana acum(cei drept, putine la mana), eroarea este de aproximat 50-100 microni - deoarece folosessc microscoape digitale pentru calibrarea fiducialelor.

VisionBot nu este destinat amatorilor de reparatii ci a micilor dezvoltatori de dispozitive electronice. Masinaria poate sa plaseaze pana la 2,500 de componente pe ora si nu 2 componente pe ora. Se estimeaza(bine inteles la anumite dimensiuni de PCB-uri de 15x15, si un nr normal de Comp) ca asambleaza aproximativ 90,000-100,000 de placi pe an(luand ca al lucra 12 de ore/zi).
In 3 saptamani cred ca vom incepe productia completa in Rm. Valcea a robotului. Pana acum ne-au contactat startupuri, SMEs, universitati, R&D teams, makeri dar nu tipi care schimba un integrat de la o placa de televizor. La fiecare placa arsa se strica cate un integrat sau un modul pe care tu trb sa il indentifici.

Edited by visionbot, 01 September 2015 - 22:19.


#22
fenobarbital

fenobarbital

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 102
  • Înscris: 13.02.2004
Frumos proiect pacat ca nu este open source.
La o cautare sumara dupa un proiect similar am dat peste https://www.vbesmens...pick-and-place/ care e GPL si CERN OSH. Sectiunea de download include de la fisiere CAD, schemele electronice, pcb-urile, firmware pt uC si softul inclusiv sursele. Autorul scrie un disclaimer in care specifica insa ca nu va oferi personal suport de nici un fel proiectului.
Inteleg ca VisionBot a primit deja finantare si mai intentionati si o campanie pe Kickstarter, estre chiar asa de costisitor proiectul?
Pe cind un film cu VisionBot plasind componente FBGA ?

#23
visionbot

visionbot

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 32
  • Înscris: 03.05.2015
Campania de Kickstarter este doar de a gasi mai multi clienti. O astfel de campaniare are un mare avantaj - scalezi business-ul - primesti o sursa de income mare inainte sa fabricii produsele si nu trebuie sa le ai pe stoc.   Noi vom vinde toata solutia integrata. Stiu proiectul. Daca ai citii mai bine ai vedea ca scrie "minimum 4 months to create the prototype". Iti va trebui cel putin 4 luni sa iti faci un P&P cu open-source-ul lui. Posted Image

Nu este open source deoarece VisionBot accepta scripting direct in Python. Am dezvoltat o interfata complexa pt Python
Mai multe filme soon. Din pacate sunt plecat cateva saptamani de la firma.

BTW: daca vrea cineva sa asiste la o prezentare despre VisionBot si sa discutam mai multe va invit cu drag pe 3 Septembrie la Biblioteca Nationala din Bucuresti la ora 18:00 in cadrul "Festivalul Ambasadelor" organizata de Fundatia Escu.

Edited by visionbot, 01 September 2015 - 23:21.


#24
dexterash

dexterash

    --something---

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,912
  • Înscris: 19.08.2004
Am urmarit intreaga discutie si am si eu o mica intrebare...

View Postfenobarbital, on 01 septembrie 2015 - 23:06, said:

Frumos proiect pacat ca nu este open source.
De ce este pacat ca nu este Open Source? Ati dori integrarea cu alte sisteme sau care ar fi motivul pentru care un astfel de proiect v-ar fi mai util sau v-ar convinge sa achizitionati produsele daca este Open Source?

#25
iulian_1976

iulian_1976

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,571
  • Înscris: 10.05.2008
- tot la concluzia mea ai ajuns ca este mai ieftin de adus din China.
"Nu am finalizat contractul cu cei din Iasi deoarece sunt mult mai scumpi (din pct meu de vedere au preturi prohibitive pt startpuri) fata de cele din China."

1.Interesant cine poate concepe (in viitor) un tester standard care sa fie functionabil pe o cat mai multe placi posibile asta este o provocare Posted Image
2.Testerul uman intervine dupa daca este cazul,el poate chiar repara placa pentru ca robotul da si rateuri
3.Cum o placa costa desigur orice eroare a robotului se traduce in pierderi,apoi testerul uman poate sa o repare sau sa deterioreze mai ceva ca robotul Posted Image
4.Ramane de vazut cat de fiabil este VisionBot  probabil o sa avem un feedback de la viitorii clenti

Edited by iulian_1976, 02 September 2015 - 13:13.


#26
visionbot

visionbot

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 32
  • Înscris: 03.05.2015

View Postfenobarbital, on 01 septembrie 2015 - 23:06, said:

Frumos proiect pacat ca nu este open source.
La o cautare sumara dupa un proiect similar am dat peste https://www.vbesmens...pick-and-place/ care e GPL si CERN OSH. Sectiunea de download include de la fisiere CAD, schemele electronice, pcb-urile, firmware pt uC si softul inclusiv sursele. Autorul scrie un disclaimer in care specifica insa ca nu va oferi personal suport de nici un fel proiectului.
Inteleg ca VisionBot a primit deja finantare si mai intentionati si o campanie pe Kickstarter, estre chiar asa de costisitor proiectul?
Pe cind un film cu VisionBot plasind componente FBGA ?

View Postdexterash, on 02 septembrie 2015 - 03:59, said:

Am urmarit intreaga discutie si am si eu o mica intrebare...

De ce este pacat ca nu este Open Source? Ati dori integrarea cu alte sisteme sau care ar fi motivul pentru care un astfel de proiect v-ar fi mai util sau v-ar convinge sa achizitionati produsele daca este Open Source?

Exista un concept de open source si open hardware, dandu-le posibilitatea ca oricine sa recreeze un prototip acasa. Open hardware-ul nu este avantajos deoarece dureaza luni intregi ca sa recreezi un prototip. El crede ca intr-o saptamana folosind open hardware face un Pick and Place machine. Daca ar fi citit mai atent decat sa dea un link

https://www.vbesmens...rdOfWarning.pdf

scrie urmatoarea chestie:

Quote

This machine is not cheap. The estimated cost, not including the feeders and Embarcadero Delphi, are
around 3000 to 3500 Euros if you buy all parts new. The estimated time to build the machine 3 to 6
month working 20 hour a week.


M-am contatat numerosi oameni ca sa dau KITuri. Nu dau kituri ca dureaza mult. Nu e un software care ii dai copy si paste si gata merge.


1. Nu se poate face un tester universal de placi electronice. Din cauza asta nici nu s-a facut un debugger universal.

Edited by visionbot, 02 September 2015 - 13:21.


#27
dexterash

dexterash

    --something---

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,912
  • Înscris: 19.08.2004

View Postvisionbot, on 02 septembrie 2015 - 13:18, said:

Exista un concept de open source si open hardware, dandu-le posibilitatea ca oricine sa recreeze un prototip acasa. Open hardware-ul nu este avantajos deoarece dureaza luni intregi ca sa recreezi un prototip.
Eu stiu foarte bine ambele concepte. Posted Image Eu as fi vrut sa aflu/inteleg motivatia colegului din afirmatia "pacat ca nu este open source".

La Open Hardware as putea adauga si faptul ca, in serie limitata, ai niste costuri mari. Asta ca sa nu mai spun de cazul in care nu-ti merge din primele teste (PCB/componente cu probleme) si ai de schimbat/inlocuit/refacut/etc electronica, asta insemnand, pe langa ceva cunostine aprofundate, si echipamente/scule care nu sunt neaparat accesibile oricui.

Edited by dexterash, 02 September 2015 - 13:33.


#28
visionbot

visionbot

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 32
  • Înscris: 03.05.2015

View Postdexterash, on 02 septembrie 2015 - 13:29, said:

Eu stiu foarte bine ambele concepte. Posted Image Eu as fi vrut sa aflu/inteleg motivatia colegului din afirmatia "pacat ca nu este open source".

La Open Hardware as putea adauga si faptul ca, in serie limitata, ai niste costuri mari. Asta ca sa nu mai spun de cazul in care nu-ti merge din primele teste (PCB/componente cu probleme) si ai de schimbat/inlocuit/refacut/etc electronica, asta insemnand, pe langa ceva cunostine aprofundate, si echipamente/scule care nu sunt neaparat accesibile oricui.

Stiam. Ai perfecta dreptate. La open-source costurile sunt minimale, la Open-hardware - costurile sunt mult mai mari decat sa il cumperi gata facut. Open -hardware merge cand tu faci ceva fara sa il produci ca sa il dai si altcuiva.

Edited by visionbot, 02 September 2015 - 13:39.


#29
iulian_1976

iulian_1976

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,571
  • Înscris: 10.05.2008

View Postvisionbot, on 02 septembrie 2015 - 13:18, said:

1. Nu se poate face un tester universal de placi electronice. Din cauza asta nici nu s-a facut un debugger universal.

Asta ramane de vazut Posted Image
Chiar mai mult un robot care face tot de la implantare pana la testul uman.
Este periculos in domeniul acesta sa spui nu se poate Posted Image

Cine ar fi crezut acum 15 ani in explozia imprimantelor 3D?

Edited by iulian_1976, 02 September 2015 - 14:18.


#30
fenobarbital

fenobarbital

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 102
  • Înscris: 13.02.2004
@dexterash - mie personal mi-ar fi captat mai mult atentia si poate m-as fi implicat in proiect. Cred ca era o chestiune de timp sa apara (dupa CNC, CNC router mai dedicat pentru productia de PCB, 3D printer) si astfel de proiecte, materializate in masini cu care sa iti poti face acasa sau in serie mica (<1000) placi electronice. Exista acea nisa a celor care vor sa creeze si nu doar sa consume, pecum si alte argumente care dau unor astfel de proiecte sanse de reusita. Insa de abordarea initiatorului tine totul.

In plus nu sint atit de naiv sa cred ca daca am 3-4 motorase asincrone niste sine si patine, trintesc un cadru bag o camera USB si eventual acolo pentru divertisment un motion controller gata-i masina p&p, cum probabil nici dumeavoastra nu sinteti sa credeti ca va veti apropia de performantele uneia industriale multihead de mare volum. Ce nu inteleg in schimb este ce segment de piata tintiti, atita vreme cit nu cred ca vreti "rapid-prototyping" si aspecte vis-a-vis de procentajul de cost pe care-l ia din pretul final al unei serii limitate (ca sigur nu vreti mass-production) echiparea unui PCB. Sigur dumeavoastra ati facut un studiu de piata si v-a dat cu +.

Cit despre faptul ca proiectul nu vine cu facilitati de testare si cuptor &stuff cum vrea @iulian_1976; ginditi-va ca sint aspecte de care nu vreti sa va ocupati insa poate altcineva ar fi dispus.

Iarasi aici, legat de open-source, pe linga proiect s-ar putea lega un grup care sa se ocupe de fabricarea pcb multistrat cu vias, ca mie solutiite le la LPKF mi se par prohibitive, cu ELECTRA, PC-Boards si altii nu vreau iar chinezii poate ma fura (glumesc) si sint pretentios si nu ma satisface rezolutia de la CNC. La reverse pulse plating exista o gramada de "trade-secret" si este pentru mine ceva fascinant si totodata un "milestone" pentru care cablajele mele multistrat nu m-au satisfacut niciodata si am abandonat.

Aveti toata admiratia mea pentru ceea ce faceti, nu vreau sa intru in polemica si va urez succes.

#31
iulian_1976

iulian_1976

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,571
  • Înscris: 10.05.2008
fenobarbital@  a atins punctele nevralgice dupa parerea mea. Posted Image

Nu intamplator m-am legat de fazele de dupa implantare si din amonte.
Firmele mari ''mass-production"  nu isi permit usor in Europa sa treaca usor de la un proiect la altul din cauza unei flexibilitati scazute in  ceea ce priveste costurile de transport,personal,masinilor in sine astfel productia nu porneste decat de la un anumit numar in sus de placi electronice.

In cazul unor productii de serie aici puteti interveni cu robotul respectiv  o firma mica&medie insa cu conditia sa aveti integrata macar de la implantare spre final.
Oricum trebuie sa va ganditi asa cum spunea si fenobarbital@ ca mai devreme sau mai tarziu cineva va lansa o productie integrata cap-coada,voi ati pus sa spunem o caramida la un proiect mai de avengura.

Va urez succes sa auzim de progrese in viitor.

Edited by iulian_1976, 02 September 2015 - 21:44.


#32
visionbot

visionbot

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 32
  • Înscris: 03.05.2015
Intotdeauna se poate imbunatatii un astfel de produs. Eu imbunatesc in continuare calitatea robotului  - ca pana acum nu face si clatite, si se pare ca unii m-au intrebat deja daca face si clatite. Mai incolo poate va face. Eu am deja o baza de date cu clienti interesati sa cumpere - cei drept mult prea mica din Romania si mult mai mare din afara Romaniei. Asta e... mai multi antreprenori electronisti afara. M-au contactat si 2 facultati de electronica, una din India(imi trebuia sales agent stabilit in India) si una din America. Nu ma intereseaza sa va conving pe voi - cei de pe Forumul Softpedia sa il cumparati sau ceva de acest gen. Traim in Capitalism, daca esti interesat si crezi ca poti folosii robotul ca sa faci bani - mai multi bani din produse electronice - pe care le proiectezi - cum fac chinezii - atunci e treaba ta. Eu acum nu dau linii de productii gata facute in 300$. Traim intr-o lume libera, puteti sa va faceti propriu P&P acasa(cum am facut si eu), sau puteti sa cumparati chinezariile de P&P  precum TM240 care nu are nici Computer Vision - face rebuturi, nu are software de desktop, e in Chineza si e si mai scump un pic, sau P&P profesioniste de la 20,000$ pana la 80,000$. E alegerea fiecarui dintre voi. Eu am vrut doar sa arat la ce mai lucrez si ce am mesteregit noaptea acasa.

Eu de exemplu, niciodata nu o sa ajung inginer - ci doar informatician.

Edited by visionbot, 02 September 2015 - 22:07.


#33
dexterash

dexterash

    --something---

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,912
  • Înscris: 19.08.2004
Cred ca s-ar putea face rapid un "bootstrap" la o micuta linie de asamblare folosind asa ceva, testarea automata neavand sens in acest caz si putand fi usor facut un modul/mod de test manual. Pe masura ce cresc comenzile, se pot creste si pretentiile.

Cu 2 mici observatii:
1. Se pare ca mai bine importam de la vecini (Olimex, de exemplu), decat sa incercam sa facem ceva aici. (mdea, ne strica niste bani in buzunar in plus).
2. Echipamentul poate parea scump doar daca produsele pe care le obtii le vinzi extrem de ieftin. Si cand spun produse ma refer la tot lantul: productie->vanzare->suport->solutii dedicate.

#34
visionbot

visionbot

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 32
  • Înscris: 03.05.2015
Depinde de fiecare ce vrea sa faca in viata. Sa incerci sa devii Olimex sau un "inventator". Uite un exemplu sa presupunem ca tu castigi un singur dolar (1$) la produsul pe care l-ai proiectat. Daca VisionBot iti asambleaza intr-un an 100,000 unitati, fa tu calculul.... Merita 3000$ pentru un profit de 100,000$ minim folosind VisionBot?

Edit: Eu am 6 placi electronice  la robot, costul total pe care il am la robot pentru realizarea lor in Romania este de pana in 100$.

Incaodata, robotul e pentru cei care doresc sa devina Olimex si nu pentru cei care vor sa devina clientii Olimex-ului. Si acum sa va mai intrebati de ce nu exista fabrici de PCB-uri in Romania si de PCBA...

Edited by visionbot, 02 September 2015 - 22:43.


#35
dexterash

dexterash

    --something---

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,912
  • Înscris: 19.08.2004
Fa un plan/propunere de leasing; poate asa atragi mai multi interesati. Desi tind sa cred ca problema(reticienta) nu tine de finantare, ci de altceva.

#36
xxvirusxx

xxvirusxx

    Retired

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,441
  • Înscris: 11.11.2005
Nu am treaba cu electronica nici programarea, dar iti sugerez sa:

- faci un setup la soft, poti folosi Inno Setup sau altele tot freeware
- dupa update sa-ti stearga acel prjPickAndPlace_old.exe
- mai bine stergi acel SREENSHOT (unde ai tu id-ul de teamviewer) din program

- cand se alege limba romana apare o eroare Range check error

In rest, bafta cu produsul Posted Image

Edited by xxvirusxx, 02 September 2015 - 22:51.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate