Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

K-19: The Widowmaker (2002)

- - - - -
  • Please log in to reply
10 replies to this topic

#1
TheNTmAx

TheNTmAx

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 407
  • Înscris: 21.09.2002
Cred ca l-am vazut in decembrie candva si de atunci a mai trecut prin BSPlayer la mine de 2 ori. Nu stiu poate ca is consumatorul mediu de film dar pe mine a reusit sa ma impresioneze nu atat vizual cat tema, spiritul de echipa..drama...adevarat predictibila
Your opinion?

#2
strangelove91

strangelove91

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 163
  • Înscris: 22.01.2003
Dupa parerea mea, K-19 este o drama bine facuta, pentru ca reuseste sa disece modul in care eroii sint prinsi intre datorie si instinctul de conservare. Ii vezi luind deciziile necesare, chiar daca stiu prea bine ca nu sint si cele mai intelepte. In plus, filmul reuseste sa se rupa de traditia atit de bine "incotopenita" de a-i prezenta pe sovietici la modul "clasic." Echipajul si ofiterii submarinului sint pusi sa joace un poker mortal, cu o mina foarte proasta (daca pot folosi analogia asta).

Filmul nu a fost prea bine primit, pentru ca audienta americana se astepta la un alt "U-571", si nu a inteles ca urmeaza sa vada o drama psihologica fara "pac-pac". In plus, publicul larg asteapta sa vada personaje clar pozitive si personaje clar negative - ceea ce, din fericire, Bigelow & Co. au stiut sa evite. Nu stiu cum au reactionat romanii la filmul asta - desi sper ca vor intelege mai bine anumite referinte la sistemul politic. Cred ca nu e pentru toate gusturile, dar cei care apreciaza nuantele vor fi multumiti de modul in care e prezentata povestea. In ce ma priveste, urmeaza sa-mi adjudec DVD-ul.

#3
TheNTmAx

TheNTmAx

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 407
  • Înscris: 21.09.2002
Bine spus bine gandit:) Si nici cast-ul n-a fost rau:

#4
Gioro_T

Gioro_T

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 604
  • Înscris: 29.04.2002
faza cea mai faina a fost cand nu s-a spart sticla aia de sampanie ... cica "we're cursed !"
:lol:

#5
Courage

Courage

    Founder

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,657
  • Înscris: 26.11.2001
Am vazut filmul acum ~ 2 saptamani (DivX), insa acum o luna am vizionat un documentar detaliat despre acesta poveste..
Pentru mine a fost un DejaVu.

Sincer nu prea m-a impresionat filmul... prea predictibil, insa apreciez faptul ca iese oarecum din tipare.

#6
DeathRipple

DeathRipple

    communist vampire

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,937
  • Înscris: 11.08.2002
merge filmu'. io as vrea sa vad insa ziua cand cineva de la hollywood va avea ambitia sa faca un film in care s-o ia pe coaja si americaneii.....daca ar fi sa ne luam dupa ei, intr-o luna de razboi au omorat de 3 ori populatia galbejita a viet-nam-ului.

super drama si super comedie in acelasi timp a fost undergreound...al lui kusturica.....da' educa tu publicu' sa se uite la asa ceva. filmele cu si despre razboi nu pot fi castigate decat de americani. din pacate. ca oricum istorie nu se mai oboseste nimeni la scoala sa invete

#7
menetz

menetz

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,715
  • Înscris: 08.04.2002
tocmai am vizionat si eu filmul (de mult zacea prin preajma, dar eu am ceva cu filmele cu submarine si am tot evitat sa-l vad: sunt atat de predictibile si lipsite de imaginatie filmele astea, incat cred ca daca ar condensa totul in 10-15min ar fi ideal).

Din pacate, si acest film lasa mult de dorit. Singurul film cu aceasta tematica care cat de cat nu te plictiseste este "Das Boot". K-19 nu face decat sa reia niste teme clasice, sa arunce 2 actori cunoscuti in fata si sa se astepte sa trezeasca sentimente in spectator la parada dilemei lor existential-patriotice.

Tare m-am abtinut sa nu adorm, caci are multe scene repetitive (acum tot ce-mi vine in cap este finalul, cu "turistii" parcati pe submarinul-epava, imagine filmata cu elicopterul din jdemii de unghiuri si apoi proiectata de mai multe ori). Nu exista pic de tensiune in filmul asta, fiecare scena este pregatita atat de migalos si indelung, incat stii exact la ce sa te astepti in scena de peste 2-3 min.

In concluzie..eu zic ca au luat o idee de subiect de Teleenciclopedia de 10min si au lungit-o pe 2 ore si ceva, fara a motiva in nici un fel spectatorul sa rabde asa ceva :)

PS: Cel mai mult mi-a desfatat ochiul scena cu "sustinerea moralului" si prezentarea decadentei capitaliste :)

"In American propaganda, you will see how everybody has a car, nice clothes, a nice apartment... but you will never see the truth behind this lie. You will not see police dogs attacking
strikers and civil rights demonstrators. You will not see the beggars in the streets, the homeless...the Negro shantytowns of the South." samd

#8
strangelove91

strangelove91

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 163
  • Înscris: 22.01.2003
OK, azi am luat DVD-ul, si asa ca pot face citeva comentarii despre materialele suplimentare.

Discul are patru documentare de vreo 45 minute luate impreuna, care trec in revista problemele legate de productie, machiaj si efecte speciale. In plus, regizoarea si cameramanul principal au o pista de comentariu destul de bun, care explica diferitele decizii luate in timpul productiei.

Kathryn Bigelow, care a fost maritata cu James Cameron, se pare ca a preluat de la el dragostea pentru detalii. Filmul a beneficiat de sfaturile avizate ale unui capitan din fosta marina sovietica, care printre altele a fost si cadet pe K-19, in 1970 (dupa decontaminare, rusii au pastrat nava in serviciu). Pentru a-i face pe membrii echipajului sa gindeasca si sa actioneze ca o echipa omogena si bine antrenata, producatorii i-au pus sa faca alarme de foc, sa treaca prin exercitii de supravietuire subacvatica, si asa mai departe. Un detaliu ceva mai picant a fost acela ca, pentru a crea iluminatia albastra din camera reactorului, produsa de efectul Cerenkov, cea mai buna solutie a fost apa tonica, iluminata cu lampi ultraviolete (chinina are proprietati speciale ?!!)

Una peste alta, realizatorii au incercat sa fie cit mai aproape de adevar, si s-au abtinut de la a fi melodramatici in stilul Spielberg-ian.  Si un punct in plus pentru ei, au incercat sa fie cit mai neutri din punct de vedere politic, fara sa judece ideologia de la bordul vasului, si limitindu-se la a arata ce se intimpla cu un grup de oameni crescuti si educati intr-o anumita maniera, si pusi intr-o situatie limita. Cei doi ofiteri reprezinta doua scoli de gindire diferite - ceea ce in "Organizational Behaviour" si "Human Resource Management" (materii pe care nu stiu daca le preda cineva in Romania) s-ar numi "tip X" si "tip Y" de comanda. Unul e bun in timp de criza, celalat in timp de pace.

Menetz, frate, tu vad ca ai un fix cu previzibilitatea. Nu stiu la ce te asteptai. Normal ca filmul e previzibil, pentru ca e bazat pe fapte reale. Daca reactorul submarinului exploda, americanii puteau lansa un razboi nuclear. De vreme ce n-a explodat, si noi purtam discutia asta, se pare ca nici razboiul n-a avut loc.  

"Singurul film cu aceasta tematica care cat de cat nu te plictiseste este 'Das Boot'" ? Poate. Desi ma gindesc ca filmul cu Ford si Neeson e o replica foarte buna la "Crimson Tide".

"K-19 nu face decat sa reia niste teme clasice, sa arunce 2 actori cunoscuti in fata si sa se astepte sa trezeasca sentimente in spectator la parada dilemei lor existential-patriotice."

Acum, da-mi voie sa te intreb doua lucruri: citi ani ai, si de cite ori ai avut ocazia sa vorbesti pe bune cu militari din SUA si fosta URSS? Pentru ca, te asigur, patriotismul de care rizi cu nepasare, si dedicatia  - care ti se pare, probabil, bizara -  pe care personajele o demonstreaza sint cit se poate de reale. Tu traiesti intr-o tara unde chestiile astea au fost indelung luate la misto, si armata e mai mult sau mai putin o gluma sinistra. Dar cei doi colosi care au tinut intreaga lume in sah vreme de 50 ani gindesc/gindeau un pic diferit. Iar in ce priveste "drama existentiala", atunci cind vezi pe cineva cunoscut murind chinuit linga tine, sau cind auzi cum ticaie un contor Geiger la doi pasi de locul unde te afli, nu prea ai timp sa faci misto.

Mi-au placut si mie "Underground" si "Pisica alba, pisica neagra", dar astea sint satire. Adica tin de un cu totul si cu totul alte mentalitati si idei culturale, care nu intra in discutie aici. Normal ca americanii nu vor intelege (prea bine sau deloc) filmele lui Kusturica, pentru ca le lipseste fondul. Ei bine, asta e exact problema si cu "K-19" - e greu sa-l intelegi daca nu ai trait in epoca aia, sau, in compansatie, nu ai incercat sa te transpui in perioada respectiva si in pielea personajelor. Dar daca vrei sa faci un film care sa fie inteles de audiente cit mai largi, te inhami la o munca foarte grea, si in plus te vezi redus la o mina de teme pe care esti sigur ca le va intelege  nu toata lumea, ci "cit mai multa" lume.  Asat imi aduce aminte de observatia unei femei in autobuz, a doua zi dupa ce TVR-ul a dat "The Gold Rush" a lui Chaplin: "Ce prostie a fost si aia, mai bine dadeau un episod din (nu-mi aduc aminte ce telenovela)"

"K-19" e produs de National Geographic, o companie care se specializeaza in documentare stiintifice.   Nu cred, insa, ca au exagerat cu aspectul asta. Au incercat sa fie cit mai corecti din punct de vedere istoric - dupa cum a facut si New Line Cinema cu "Thirteen Days", acum doi ani.  

Menetz, tu care lauzi "The Ring" si te plingi de filmul asta, de "Lord of the Rings", si de "Titanic" (pe care vad ca e la moda sa-l batjocorim, indiferent de faptul ca ne-a placut pe bune sau nu) te rog sa-mi spui si mie, cu sinceritate, care sint cele trei filme preferate ale tale. Nu neaparat filme pe care le-ai vedea tot timpul, ci efectiv, care spui tu ca-ti plac cel mai mult, din toata colectia aia cu care te mindresti pe website-ul tau. Ca tare sint curios...

#9
menetz

menetz

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,715
  • Înscris: 08.04.2002
da... "Organizational Behaviour" si "Human Resource Management" se predau in romania... saptamana trecuta tocmai ce am avut examen la "Managementul organizatiilor", iar subiectul care mi-a picat la parte scrisa a fost intamplator ceva gen "ce factori motivationali ati utiliza,de ce si in ce proportie, daca ati fi conducator/lider al unei organizatii" :)

Imi asum faptul ca intr-adevar am o fixatie cu previzibilitatea: or am vazut eu multe filme, or scenaristii si regizorii nu sunt in stare sa creeze suspans si surpriza, or pur si simplu e prea logic firul epic. Oricum ar fi, MA PLICTISESC majoritatea filmelor.

Patriotism si dedicatie. Imi pare rau, dar nu cred in asa ceva. Nu cred in spontaneitatea unor asa sentimente, nu cred decat in inducerea lor in scopuri mai mult sau mai putin clare. Stii, in fond cred ca este vorba doar de filozofia de viata a fiecaruia: poate eu am timp sa fac misto cand un contor Geiger ticaie langa mine. Chiar poti fi sigur ca nu as face-o ? Patriotii/fanaticii/inconstientii/whatever mor cu zambetul pe buze. Crezi ca un om indiferent nu poate sa faca acelasi lucru ? :)

The ring de fapt mi-a placut in special pentru ca nu a fost foarte previzibil, pentru ca mi-a creat surprize, pentru ca nu prea am stiut ce se intampla in film pana la final. Din cauza asta iti pot spune cinstit ca din lista aia (cu care, by the way, NU ma mandresc) nu cred ca am vizionat 40%. Iar din cele 40%, nu mi se pare ca pierd timpul cand vorbesc despre ele decat un procent sub 10%.
Nu, nu am filme preferate si cred ca nu voi avea prea curand.
In filmul meu "preferat" de ex... actorul/actorii principal/i ar muri la 60% din film :)

Dar hai sa arunc o privire pe lista aia, sa vaz ce mi-a placut cat de cat....

12 Monkeys, As Good As It Gets, Bicentennial Man, Blazing Saddles, Dark City, Finding Forrester, Malena, Stalker, Sur mes lèvres, Taxi (1/2),The Pink Panther Strikes Again sau What Dreams May Come. Asta asa... aruncand o privire pe lista. Dar repet, sunt filme pe care le-am vazut MAXIM de 2 ori si nu le-as revedea. Pur si simplu imi amintesc ca mi-au placut atunci cand le-am vizionat (lucru care este extrem de posibil sa nu se mai intample in prezent :) ).

Anyways.. nu cred ca se pune problema ca nu am inteles K-19, desi intr-adevar varsta nu-mi permite sa pretind ca as cunoaste foarte bine acea perioada. Insa filmul sufera de un fel de pretiozitate senzoriala, ireala, pe care o observ in ultimul timp intr-o parte asa-zis culta a cinematrografiei americane. Si da..am avut ocazia sa cunosc cu militari US (veniti in Romania sa faca instructie, sa pregateasca cica instructori romani care la randul lor sa pregateasca viitori soldati nato). Stii ce grija aveau ? Ce tarfe vor cunoaste seara aia, ce jeep sa le mai dea armata, cati bani vor lua pentru ca sunt intr-o tara cu grad ridicat de risc (?!), ce gratar vor face seara si cum se vor mai distra in general, la mare sau la munte. Daca tu crezi ca asemenea personaje mi-ar putea trezi vreun sentiment de respect, te inseli. Daca astea nu crezi ca merita luate la misto si ca se constituie intr-o amuzanta "gluma sinistra" atunci ai o problema cu umorul :) Baieti simpatici in rest.

#10
strangelove91

strangelove91

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 163
  • Înscris: 22.01.2003
Ai dreptate cu americanii care merg in strainatate (sa educe sau ce mama dracului...)  Cestilalti mai tineri au alti fluturi in cap - si dezastre ca Somalia si Iugoslavia sint dovada.

Dar uite, eu am prins in Charleston, Carolina de Sud, si in Norfolk, Virginia, mai multe ocazii de a sta de vorba cu ofiteri de marina din generatiile mai vechi, si care mi-au lasat o impresie foarte puternica - nu ca as vrea cu tot dinadinsul sa fiu ca ei, dar pot sa respect convingerile lor ca fiind sincere. Astia au crescut altfel, cu un anumit simt al datoriei, si sint (erau) genul de soldati clasici, care stiau ce se poate intimpla daca cineva apasa pe buton.  Cam ca Gene Hackman in "Crimson Tide". Si mai mult ca sigur sint pe cale de disparitie. Am vazut niste chestii in Fort Jackson (care e echivalentul West Point-ului pentru subofiteri) care m-au scirbit profund.

Iar anul trecut am prins, la o conferinta, si un general sovietic in retragere, care parca era taiat din acelasi material (bineinteles, cu diferentele datorate ideologiei, ca tot Armata Rosie a ramas...) Si in plus, pe  vremea cind are loc "K-19", rusii credeau ca intr-adevar trebuie sa-si apere tara de imperialistii americani (de aceea vedem secventa cu filmul de propaganda).


Te-am intrebat de filme ca sa inteleg cum privesti lucrurile. Acum pot sa-mi dau seama ca favorizezi umorul - cu cit mai negru sau mai absurd, cu atit mai bine, si ca-ti plac lucrurile ciudate. Gresesc daca banuiesc ca ti-a placut si "Mulholland Drive", dar ca nu ti-a placut "Being There" ?

#11
menetz

menetz

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,715
  • Înscris: 08.04.2002
Sunt convins ca acei "dinozauri" sunt pe cale de disparitie. Chiar cei care se pensioneaza acum, spun ca nu au privit armata decat ca o solutie sa-i scoata din mizerie, ca singura alternativa pentru situatia lor din tinerete si un prilej de a avea avantaje (credit, situatie sociala, respectul subordonatilor, job in security dupa pensionare, samd).

Ok, e posibil sa existe si exemplare atat de receptive la "dresaj"  incat chiar sa-si inchipuie ca armata este viata lor, un scop in sine, iar sarcina lor in viata este sa-si demonstreze patriotismul vanzandu-si sufletul "apararii patriei muma". Noroc ca acele vremuri au apus, si lumea a inceput sa se trezeasca :)

In filme favorizez umorul caci mi se pare forma cea mai pura de arta. Filmul artistic (evident, nu si cel documentar) mi se pare a fi in forma sa cea mai completa si naturala in cazul in care promoveaza umorul. In fond, scopul este de a face spectatorul sa se simta bine, de a-i satisface necesitatile de nivel 1 dupa piramida lui Maslow, de a-l determina sa iasa din sala de cineva cu zambetul pu buze. Restul filmelor sunt mai mult sau mai putin usuratice si superficiale, in special in cazul celor pretins analitice si spirituale. Daca vreau o desfatare spirituala, in mod sigur o sa iau o carte buna, nu o sa ma uit la un film.

PS:Nu..nu mi-a placut in mod deosebit"Mulholland Drive" :) Insa Peter Sellers imi place la nebunie.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate