![]() |
Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă
Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne. Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale. www.neurohope.ro |
Budapesta
Last Updated: Nov 18 2023 20:30, Started by
MihaLzn
, Apr 05 2015 14:14
·
8

Posted 06 June 2023 - 11:08

Ba da, asta e tot! Glumesc...
![]() Sa pun pozele in ordine (700 de poze) si ma apuc de povestit. |
Posted 12 June 2023 - 13:41

Mini-vacanta a avut loc in perioada 31.05.2023 - 05.06.2023.
Am plecat din Targoviste pe data de 31.05.2023, direct de la job, mi-am pescuit nevasta de acasa, am incarcat bagajele pregatite cu o seara inainte si tule-o spre Sebes, unde urma sa innoptam. Contrar obiceiului, din considerente de stres si de aglomeratia clasica a Vaii Oltului, nu am luat-o spre Ramnicu-Valcea, ci taman invers, pe Pucioasa - Paduchiosu - Sinaia - Brasov - Codlea - Sibiu, drum pe care-l cunosc ca-n palma. Drumul a fost ok, nu a fost aglomerat, chiar am mers foarte bine. La Sebes am ajuns peste cinci ore, in jurul orei 21:00 si ne-am cazat la pensiunea Casa Erika. Am parcat in curtea pensiunii si am primit o camera cu doua paturi la parter. Casa Erika se afla la 5 km de autostrada, chiar langa Mall-ul Sebes si langa o benzinarie Mol. Nu recomand aceasta pensiune persoanelor fitoase, este o pensiune de tranzit, noi am avut nevoie doar de un pat si de un dus. Jumatatea distantei Targoviste - Budapesta se afla pe la Faget. Aici gasisem deja o pensiune super insa nevasta-mea a avut chef sa stea intr-un oras mai mare, chiar daca pensiunea se aflat la periferia orasului. A doua zi am plecat spre Budapesta, pe traseul Timisoara - Nadlac 2. S-a circulat fluent, autostrada libera-libera, chiar mi-am intrebat consoarta la un moment dat daca se simte bine, confortabil, in noua masinuta, daca-i place cum se comporta piticania, pana ce i-am spus ca masina ruleaza foarte linistita cu 160 km/ora. ![]() La vama am stat 1 ora si 45 de minute, am devenit vedeta tv dupa ce un cameraman ne-a filmat de aproape, a incercat sa ne ia un interviu dar am zis pas, apoi s-a deschis inca un ghiseu din partea ungara si am intrat in Ungaria. S-a circulat super bine pana la Budapesta, autostrada plina de bucuresteni, aradeni si timisoreni, am ratat in tara ultima benzinarie inainte de granita, un Rompetrol, asa ca am alimentat in Ungaria, de la un Mol, cu vreo suta de km inainte de intrarea in Budapesta (pana la Budapesta sunt cam 3-4 benzinarii Mol). In Budapesta am parcat la Westend Parking (o parcare uriasa) si am stat cele patru nopti la Andrew's Residence, aflat in apropierea super-mall-ului Westend si a garii Nyugati (una din cele trei gari principale ale Budapestei). In cele trei zile si jumatate de vizitat am mers foarte mult pe jos (plecam la ora 8:00 dimineata si ne intorceam seara pe la ora 22:00, deh, luna iunie, ziua foarte lunga) dar si mai mult am mers cu metroul (chiar excesiv, as putea spune), cu autobuzul dar si cu tramvaiul. Apartamentul (de fapt o garsoniera mai mare) este foarte bine amplasat si este dotat cu de toate. Am avut statia de metrou Nyugati palyaudvar la 5-10 minute de mers pe jos, statia de autobuz Nyugati tot cam pe acolo, un magazin Lidl la vreo 15 minute si parcarea la 20 minute de mers pe jos. Pana la Parlament aveam de mers cam 25 de minute, pana la Basilica Sf.Stefan cam o jumatate de ora de mers lejer, nu rapid. 01.06.2023 (jumatate de zi) Cu gazda ne-am intretinut de-a lungul drumului de vreo 2-3 ori (vorbeste fluent engleza) si desi cazarea incepea la ora 17:00, noi am ajuns la parcare la ora 14:30 si am intrebat gazda daca accepta sa ne cazam incepand cu ora 15:00. Bineinteles ca a fost de acord, asa ca am mai castigat doua ore de vizitat. Aceste doua ore, in loc sa le folosim pentru vizitat, le-am folosit pentru o ciondanire in privinta Budapest-Card-ului de 72 de ore. Nevasta-mea s-a documentat foarte mult in legatura cu acest card dar si in privinta obiectivelor de vizitat, eu fiind responsabilul cu transportul in siguranta, vigneta, benzina etc. Desi pe card erau foarte multe facilitati (cea mai importanta fiind transportul gratuit pe toate mijloacele de transport), intrari gratuite sau intrari cu reduceri cuprinse intre 10% si 25%, i-am explicat ca nimeni nu ajunge sa viziteze toate obiectivele cuprinse in card si ca o buna parte din valoarea cardului ajunge in buzunarele celor care l-au nascocit. In final, am cedat si am plecat sa-l achizitionam de la unul din punctele fixe de vanzare al cardului. Pentru 3 zile costa 63 de euro de persoana, deci aprox. 125 euro pentru doua persoane. Nu-i un capat de tara dar in final am recunoscut usurinta utilizarii lui dar si cateva facilitati (putine, insignifiante ca pret) la unele din obiectivele turistice. In drumul spre punctul de achizionare al cardului BudapestPass 72 hours, am inconjurat Basilica Sf.Stefan si Piata aflata in fata acesteia. Am achizitionat cardul si, foarte important, am pus ora de incepere a cardului ora 20:00, deoarece in ultima zi ne doream sa-l folosim la maximum pana la ora 20:00 seara. Era ora 18:00 asa ca pana la ora 20:00, ora cand intra valabilitatea cardului, ne-am plimbat pe malul Dunarii pana la baza Podul Elisabeta, am fost la Podul cu Lanturi (este in renovare, desi vehiculele si biciclistii pot circula pe el, nu si pietonii), am verificat cheiul nr. 7, de unde puteam lua o croaziera pe Dunare (20% reducere pe card), am vazut diverse cladiri, statui si grupuri statuare, roata panoramica Budapest Eye, o manifestatie a liceenilor (cu foarte multi jandarmi echipati ca pentru razboi) etc. La ora 20:00 primul lucru pe care l-am facut folosind cardul a fost sa luam vechea linie pitoreasca de metrou (M1), pana la Piata Eroilor, statia Hosok Tere. Am ajuns in piata, flancata de Muzeul de Arte Frumoase (stanga) si de Muzeul de Arta Contemporana dreapta). La Muzeul de Arte Frumoase urma sa ne intoarcem in alta zi. Am studiat monumentul, statuile ecvestre si, in special, statuile lui Iancu de Hunedoara si cea a lui Matei Corvin. Apoi, in departare, se ivi o chestie care semana cu Castelul Huniazilor (Hunedoara) si ne-am dus spre ea, intrand astfel in Parcul Orasului. Chestia vazuta de noi este Castelul Vajdahunyad, care este o copie a Castelului Huniazilor, copie construita initial din carton si lemn între 1896 și 1908, ca parte a Expoziției Milenare, cand s-au sărbătorit 1000 de ani de la așezarea maghiarilor în Bazinul Panonic în anul 896. Ansamblul din Parcul Orașului consta dintr-o serie de pavilioane construite în stiluri arhitecturale diferite: romanic, gotic, renascentist și baroc; pavilioanele componente ale ansamblului sunt copii ale mai multor clădiri emblematice din diferite părți ale Regatului medieval al Ungariei. Devenit foarte popular, Castelul Vajdahunyad a fost reconstruit în sti neogotic din piatră și cărămidă. In curtea castelului se afla statuia lui Anonymus (statuia originala se afla in Muzeul National, o piticanie de statuie, o tii intr-o mana). Anonymus a trăit în secolul al XII-lea, adevărata sa identitate nu este cunoscută, dar se presupune ca a fost notar al regelui Béla al III-lea al Ungariei, notar care a scris cronica Gesta Hungarorum (Faptele ungurilor). Ne-am plimbat prin parc aproape 40 de minute. Parcul este plin de obiective diverse, indicatoarele aflate pe alei (din fericire in limba engleza) mentionand directia spre ele. Se poate zbura cu balonul cu aer cald (doar pe verticala; balonul nu se misca in alta directie) pentru o vedere panoramica asupra Budapestei. Iarna, lacul aflat in fata castelului se transforma in patinoar. O chestie care ne-a frapat a fost modernul edificiu al Muzeului de Etnografie. Pe la ora 21:15 ne aflam din nou in Piata Bazilicii Sf.Stefan, unde o inghetata delicioasa nu a avut altceva mai bun de facut decat sa ne retina atentia de la maiestuosuil edificiu si de la furnicarul din piata. De aici am mers pe jos pana la apartament, gustand din plin din farmecul faimosului oras, doi anonimi amestecati cu cetateni maghiari sau turisti de toate natiile. Continuarea in zilele urmatoare. Mdt, Dariuscha, Camelia19 aveti legatura. ![]() Attached FilesEdited by florinbad, 12 June 2023 - 13:51. |
Posted 12 June 2023 - 17:26

Frumos documentat, ca de obicei. Per total v-a placut vibe-ul orasului? Ultima oara am fost de 1 decembrie anul trecut si a fost aglomeratia de pe lume. Am zis ca nu mai mergem in zilele libere românesti, pentru ca si ei le cunosc si cresc preturile la cazări.
![]() |
Posted 22 June 2023 - 14:44

Florin, astept continuare! Cand ai timp, ca nu arde!🙂
Eu abia acum am citit-o, nu stiu cum am reusit s-o ratez! Ce-i drept, citesc doar la unele destinatii si de multe ori ratez si aici multe postari. |
Posted 23 June 2023 - 10:26

Posted 01 August 2023 - 18:08

Cum merge treaba cu bacsisul la restaurante in Budapesta? Se poate pune pe card sau cam trebuie cash?
|
Posted 02 August 2023 - 09:13

Eu am mancat de doua ori la restaurantele turcesti (un fel de impinge-tava, iti alegi ce vrei din 20 de feluri de mancare) si o data aici:
https://www.google.c...24084392233;mv:[[47.5323936,19.0765191],[47.4881281,19.0352855]] La cele turcesti am achitat fix, la cel slovak am luat teapa, calculasem ca vom plati 49 de euro (2 persoane) deci cu bacsisul se ducea undeva la 55 de euro, in schimb am primit o nota de plata de 63 de euro, asa ca am lasat pe masa 70 de euro. Au motivat ca nu le merge aparatul pentru a achita cu cardul. Au fost doua portii de gulas, doua platouri vanatoresti (nu le-am putut birui, asa ca i-am rugat sa ne puna un platou la pachet), doua beri si o apa plata. Cand m-am uitat pe bon, berea fusese adusa din berariile aflate pe planeta Marte... Nu recomand, am simtit tot timpul ca suntem victime sigure. Mancarea a fost super buna, asa ca a mai alinat din senzatia de teapa. Edited by Barboso, 02 August 2023 - 09:16. |
Posted 27 September 2023 - 07:39

Un restaurant/terasa ,de recomandat,cu preturi decente si mancare buna?
|
Posted 27 September 2023 - 08:59

mdt, noi am lasat cash bacsis.
anonima, ultima oara noi am mancat aici: https://www.corvincafe.hu/ a fost ok, servire buna, preturi un pic mari, selectie scazuta, nu aveai din prea multe de ales si aici: http://www.mostbisztro.hu/ totul ok, mancare buna, servire ok, preturi rezonabile |
Posted 29 September 2023 - 20:57

Mostbisztro e inchis.
Am fost la cafeneaua Corvin care ne-a placut,aproape de cetatea Buda Multumesc de recomandari |
|
Posted 13 October 2023 - 00:26

Va salut.
Eu împreună cu 5 prieteni vrem sa plecăm în perioada 30 noiembrie - 3 decembrie 2023 in Budapesta. Cazarea ne-am luat-o prin booking la un hotel cu multe review-uri, in centru, undeva la 2700 lei pentru toată perioada. Cred că e ok, cam pe acolo sunt preturile la ceva decent și cu multe camere. Întrebari, eu nemergând până acum în Budapesta și în zona asta: 1. Cum/de unde îmi iau vinieta? De la cea mai apropiata benzinărie de vama? 2. Cum e cu parcările aici? Aia de la hotel zic că nu au parcare și că se parchează in stradă. Au ceva aplicatie și ei cum avem noi amparcat? 3. Politia oprește mașinile de Romania des? Daca da, exagerează cu verificările de genul extinctor, trusa de prim ajutor, etc? Nu că nu le-aș avea, dar fix in perioada aia expira:)). 4. Se sparg mașini, se fura catalizatoare, etc? Am folii pe spate, nu las nimic la vedere, dar just in case întreb. 5. Cum e cu netul aici? Am cartela Vodafone, ce extraoptiune îmi trebuie? Am și digi daca e, deci si de la ei as putea sa activez. Dar as prefera de la Vodafone. Dacă aveți și alte info importante care mi-ar fi de folos, m-aș bucura. Edited by dorurad, 13 October 2023 - 00:34. |
Posted 13 October 2023 - 07:25

Buna.Vinieta o poti cumpara inainte online cu aplicatia Tpark de exemplu.
Cu parcarile nu stiu,au mai multe aplicatii,depinde de parcare.Politia nu te opreste daca nu depasesti viteza legala chiar si cu in 1km/h.Cu furat,spargeri nu stiu.Era mai ok daca ati fii luat o cazare cu parcare. Edited by farockhcm, 13 October 2023 - 07:26. |
Posted 13 October 2023 - 18:39

Nu iti trebuie nicio extraoptiune, ai roaming f ieftin iar primii cativa GB sunt free
|
Posted 13 October 2023 - 20:45

Noi am circulat prin multe tari din Europa cu masina noastra sau inchiriata. Nu ne batem capul cu aplicatii pt plata parcarii. Vedem la fata locului: majoritatea parcarilor subterane sunt cu bariera, tichet si plata la plecare cu cardul ca pe la noi prin mall-uri. La altele se plateste cu cardul la aparatul de parcare, estimezi cat stai si apoi lasi tichetul in parbriz. Rar se intampla sa “nu scapi” fara o aplicatie pe care de regula o instalam pe loc si o stergem mai tarziu.
In Budapesta asta vara am parcat in parcarea subterana de langa piata mare a orasului si anume asta: https://maps.app.goo...HMbNDZ7?g_st=ic Nu mai stiu cat a costat dar stiu ca nu ni s-a parut ieftin. Tinand cont insa ca am lasat majoritatea bagajelor in masina fiind doar o cazare intermediara, a meritat. Ba nu, in asta am parcat si a fost cam scumpa: https://maps.app.goo...1cgayT8?g_st=ic Prima se pare ca e mai ieftina. Vezi si tu, cauta una aproape de cazarea ta. Edited by mdt, 13 October 2023 - 20:47. |
|
Posted 13 October 2023 - 23:33

Mulțumesc de răspunsuri.
Asta cu extraoptiunea văd că Vodafone pentru cartela cere asta. Extraoptiunea pe care o am acum nu are niciun MB in roaming. Deci trebuie sa iau ceva separat. Sau bag cartela Digi în celălalt SIM și folosesc netul de pe ea. Sper sa fie ok, mai întreb dacă îmi mai vin idei ![]() |
Posted 16 October 2023 - 09:11

Parcare in Budapesta numai subteran, 20 euro aproximativ pentru 24h. Altfel nu ai cum, in parcarile cu plata poti plati maxim 3 ore. Apoi trebuie sa o muti. Sau sa platesti din nou pentru inca 3 ore de la automat. Automatul e in limba maghiara, are tastatura si e cam complicat sa platesti. Daca ai cazare in centru, langa podul cu lanturi, e ok, toate obiectivele importante sunt acolo, poti merge lejer pe jos. Eventual iei un:
"Budapest Card costa 4700 FT pentru 48 ore sau 5900 FT pentru 72 ore si presupune calatorii gratuite in orice mijloc de transport public pentru posesor si un copil sub 14 ani, dar si intrarea gratuita la multe muzee din oras. De asemenea, exista si cateva restaurante care ofera reduceri pe baza acestui card. Budapest Card poate fi cumparat din aeroport, statii de metrou, hoteluri si agentii de turism." 4700 forinti sunt vreo 12 euro... Vigneta ti-o cumperi exact dupa ce treci de vama, prima iesire de pe autostrada. 20 de euro pe 10 zile, cea mai mica... Sa ai bani (euro / forinti), nu accepta plata cu cardul. Ungurii sunt foarte saritori si cunosc limba engleza, si, nu-ti fa probleme de vandalizare / spargere masina. Imi aduc aminte ca am luat un autobuz si soferul nu a vrut sa ia 500 de forinti pe care ii dadusem la incheierea cursei... au foarte mult bun simt... Daca ai Digi, nu-ti bate capul cu netul. Preturile sunt foarte mici. Si ai 3 Gb gratuit inclusi. In transportul in comun mai ai si USB-uri sa-ti incarci telefonul. Attached FilesEdited by 2Unlimited, 16 October 2023 - 09:26. |
Posted 16 October 2023 - 09:39

Vigneta maghiara pe 10 zile e 5500 HUF pentru autoturism daca o iei cu cardul de pe site-ul oficial: https://ematrica.nem...nette-selection
|
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users