Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata
 Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...
 teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.
 

Arendare teren

- - - - -
  • Please log in to reply
54 replies to this topic

#37
medelin992

medelin992

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,487
  • Înscris: 16.06.2010

 validoe, on 27 iulie 2017 - 15:50, said:


Si 420 e o treime din subventie daca respecti diversificare, inverzire si un anumit nr de hectare plus alte bife.

Cand te duci la arendas cu 3 ha, ala nu poate teoretic sa faca si inverzire si numar de hectare si lebada cu gat rosu si multe altele pe suprafata respectiva.
Ca le pune pe toate la un loc si isi face proiecte, isi modernizeaza utilajele...e treaba lui.

#38
validoe

validoe

    CUT TH3 5H1T!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,089
  • Înscris: 01.12.2006
De ce nu cumpara frate teren daca e asa nasol cu arenda? Ce tot prelungeste contracte si tine cu dintii de ele?

#39
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,991
  • Înscris: 17.03.2005
Problema nu e arendasul nene, ca eu nu pe ala il platesc eu, mi se rupe de el.
Problema e legiuitorul si legile au la baza 2 mari argumente.
1. Faramitarea loturilor...si dorinta de a produce bani pt economie.
Aici e tot vina statului pt ca pe de o parte 30 de ani nu a facut nimic pt a mapa, regla actele terenurilor, succesiuni si alte formalitati scumpe si cu multa alergatura..in multe zone taranii vai mama lor constata ca ar trebui sa plateasca de cateva ori valoarea terenului pt acte la zi ...la retrocedari au dat ca un cur terenurile unii pe vechiul amplasament, altii grupat dar cu alte probleme....
De produs tot asa...ii fai omului pamantul dar nu si " vita" pe care i-ai luat-o, nu cadru pt asociere / munca pamantului...
Au fost 10 ani bezmetici si au dat cu sapa  s-au omorat ca prostii frati intre ei pt un ciric de.parloaga...si dupa aia normal ca nu au mai avut cum sa supravietuiasca.
2. Al doilea mare motiv e talharia pe fata...toti astia mari din politica au mii de ha si acces la banii dati pt.agricultura...ca sa poata pune mana e si mai mult si-au dat legi favorabile, pretextand cu argumente corecte, anume ca pamantul trebuie lucrat si pt asta trebuie comasat.


Rezultatul e ca singurul care pierde , e talharit efectiv, e parlitul cu 1, 2, 5 ha, si alea risipite in 5 sole....atat avea si amarasteanul ala care a tras in jug la boier, a.murit.pe front, a tras in jug si la saiba sub comunisti si azi e fortat sa il dea pe nimic jegurilor astora.

Nimeni nu spune ca nu trebuie  ca pamantul sa produca, sau ca investitorii sau oamenii cu initiativa nu trebuie sa fie ajutati sa.produca si sa faca profit.
DAR datoria statului e sa apere in primul rand pe aia slabi, intamplator astia au murit pt tara asta si pt palma de pamant si astia sunt cei care voteaza si care nu se pot proteja singuri...jmecherul cu milioane de.euro si mii de ha isi poate duce si grija si nu moare de foame.

Cam asta e treaba, arenda asta e noul tun similar privatizarii...intai o falimentam, apoi o salvam noi pe 1.leu ditamai fabrica , chipurile.sa.salvam locurile de munca....

De asta unii sunt impotriva modului in care se intampla lucrurile si a profitorilor acestei situatii..
Nimeni nu are nimic cu savantul sau altii  care si ei au greutatile lor si care se chinuie sa faca treaba...
Lucrurile trebuie indreptate pe.o cale buna, normala, pamantul trebuie sa produca dar asta nu trebuie sa.se intample prin jecmanirea altora, mai grav, a amaratilor.




Ulterior ca sa se intample ceva au dat legi ca sa forteze comasarea si sa se lucreze, sa produca pamantul bani ca sa aiba ei ce fura.
Din pa
.


#40
medelin992

medelin992

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,487
  • Înscris: 16.06.2010

 parintele, on 28 iulie 2017 - 13:46, said:


DAR datoria statului e sa apere in primul rand pe aia slabi, intamplator astia au murit pt tara asta si pt palma de pamant si astia sunt cei care voteaza si care nu se pot proteja singuri...jmecherul cu milioane de.euro si mii de ha isi poate duce si grija si nu moare de foame.

Nu, statul il protejeaza pe smecher, care la randul sau ii protejeaza pe amarasteni, sclavagindu-i pe 200-800 lei/luna la magazin, pe caiet.

#41
deniztepefarms

deniztepefarms

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 25
  • Înscris: 23.07.2017
Uăii... ce plin de viata este topicul !. Dupa cum am spus si in mesajul initial eu vreau sa investesc in culturi de valoare mare ( fructe precum : capsune , zmeura , mure , cirese etc ) . Acea arenda de 3000 de lei/an/ha ar fi pentru terenuri ce au foast lucrate an de an de cei ce au cereale si plante tehnice ( deci terenuri productive pot spune - 5000-6000 kg grau la neirigat sau 3500-4500 rapita pe ha ) .
Ma gandesc ca as iesi mai bine daca as arenda la inceput decat daca as cumpara deoarece nu as bloca o suma de bani in ceva ce o sa produca in viitor . Asa daca arendez plata o fac dupa ce recoltez deci am banul . Sa platesc de la inceput 3000-4000 E pe ha nu cred ca ar fi o decizie buna .
Asa daca platesc o suma de 3000 lei ( 1,5 - 4 % din venitul de pe acel ha ) a gandesc ca ii fac pe priprietarii de teren sa fie mai implicati in acoate terenul din acel contract de arenda pe care il au .

Sau daca nu ma inteleg cu arendasii si nu am nici o alta varianta legala , sa platesc eu ce a mai ramas din contract
( ei dau 600-700 kg la 0,6 lei/kg = 420 lei x 5 ani = 2100 lei si l-am scos de sub contract ) .

Nici eu nu stiu cum sa procedez sa fie bine pentru toate partile implicate la un cost rezonabil .

Durata contractului este de min 15 ani este pentru ca intentia mea este sa infiintez si culturi de durata ( zmeur , mur , afin , cires etc ) culturi ce stau in productie min 10 ani + pana intra pe rod .

3000 lei pe ha ar fi ~700 E ( in 5 ani as putea sa cumpar acel ha de pamant cu banii din arenda ) . Problema la care ma gandesc este ca din ce stiu , chiar daca proprietarul terenului se schimba ( sa zic ca as cumpara un teren ) eu as prelua acel contract de arenda adata cu asta . Deci as cumpara practic un teren arendat . Nu e ca si cum am cumparat si contractul de arenda dispare iar terenul este la dispozia mea .
Aici ma inpotmolesc . Cum sa scot acel teren din arenda ( fie ca il arendez la randul meu sau il cumpar ) .



#42
silesax

silesax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 47,162
  • Înscris: 15.10.2009
vezi ca mie plantatiile astea de mure ,afine ,zmeure ..capsuni nu pre imi inspira incredere...
la cat sant de laudate prevad ca in cativa ani o sa puta tara de ele..
si am impresia ca castiga doar cei ce ti vand toate cele...

#43
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,991
  • Înscris: 17.03.2005
Pai si tu vrei cam multe.
Vei face contract, ce faci daca iti vine proprietarul peste 5 abi ca vrea sa-l scoata ?
Nici tie nu iti convine, chiar daca tu oferi azi conditii mai avantajoase.
5 ani trec ca nimic asa ca daca e 3000 ha, cumpara-l, eventual undeva unde sa nu ai arenda. Sau vorbeste cu arendasul si gaseste o solutie sa cumperi.
E o aiureala sa.faci plantatie pe terenul altuia.

Vezi ca oricum la extravilan, arendasul are drept de preemitiune, apoi vecinul, asta e o problema daca arendadul vrea sa cumpere si un avantaj dupa aia pt tine pt a te putea extinde.

Oricum, problema ta e alta, cred ca gresesti putin la evaluarea/ prognozarea veniturilorin sensul ca o cultura de acest gen POATE sa aduca de 20 de ori mai mult decat cei 3000 dar sa faci asemenea performanta implica 2 lucruri
1. Investitii masive, chiar cu fonduri bagi un 20000 la ha partea ta...poate mai mult...
2. Tehnologie...la cum pui problema...de la cires la mur si zmeur....e drum al dracu de lung.ca sa faci treaba trebuie sa fii super bun tu plus consultanta.

La cat costa ce vrei tu e o greseala sa te complici cu arenda, terenul daca e 3-4k euro reprezinta 10% din investitie.
Si cred ca visezi cam frumos la profit de 10k cel putin in prima perioada, daca nu ai mai facut tu asa ceva pana acum parerea mea e ca e posibil sa te inseli ( se.poate dar e greu, dureaza, trebuie multe co ditii indeplinite).

Sunt pe cale de a face o treaba similara in sensul ca si eu sunt pasionat de pomi si arbusti si vreau sa incep o livada pt sufletul meu care poate va aduce si ceva profit...insa eu deja de 5 ani plus alti ani buni inainte invat, testez, fac diverse lucruri conexe, incep sa stiu cu ce se mananca si ce trebuie, si o abordez pas cu pas..cumpar teren, fac, extind, incerc sa fac lucrurile natural.
Im cazul in  care dispui de capital te sfatuiesc sa.investesti 15k in 4-5 ha pe care poti castiga bine pt a trai o familie...apoi sa incepi sa faci efectiv pana umpli si cu timpul mai cumperi DACA  merge...

Dai 10k pe ha daca se calicesc taranii vecini , e mai sigur decat sa te apuci sa bagi zeci de mii pe terenul altuia cu iluzia ca o sa merite si cu atatea batai de cap.




 medelin992, on 28 iulie 2017 - 14:52, said:


Nu, statul il protejeaza pe smecher, care la randul sau ii protejeaza pe amarasteni, sclavagindu-i pe 200-800 lei/luna la magazin, pe caiet.
Din pacate asa e , nh asa ar trebui sa fie si intr-o tara normala nu e deloc asa, cu atat mai mult cu cat in acele tari nici situatia nu a fost similara cu a noastra ci lucrurile sunt/au fost mult mai normale.
Comportamentul statului roman fata de proprii cetateni e unul de secol 19 inceput de 20. Foar ca atunci oamenii faceau rascoale si chiar asa inapoiati cum erau dpdv al mentalitatii, " jmecherii" au facut vrand-nevrand cat de cat unele reforme agrare.

Din pacate azi asemenea reforme nu mai sunt posibile si ce se face cam ramane batut in cuie.


#44
tavktm

tavktm

    Old school member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,824
  • Înscris: 25.07.2006

 deniztepefarms, on 28 iulie 2017 - 16:52, said:

Uăii... ce plin de viata este topicul !. Dupa cum am spus si in mesajul initial eu vreau sa investesc in culturi de valoare mare ( fructe precum : capsune , zmeura , mure , cirese etc ) . Acea arenda de 3000 de lei/an/ha ar fi pentru terenuri ce au foast lucrate an de an de cei ce au cereale si plante tehnice ( deci terenuri productive pot spune - 5000-6000 kg grau la neirigat sau 3500-4500 rapita pe ha ) .
Ma gandesc ca as iesi mai bine daca as arenda la inceput decat daca as cumpara deoarece nu as bloca o suma de bani in ceva ce o sa produca in viitor . Asa daca arendez plata o fac dupa ce recoltez deci am banul . Sa platesc de la inceput 3000-4000 E pe ha nu cred ca ar fi o decizie buna .
Asa daca platesc o suma de 3000 lei ( 1,5 - 4 % din venitul de pe acel ha ) a gandesc ca ii fac pe priprietarii de teren sa fie mai implicati in acoate terenul din acel contract de arenda pe care il au .

Sau daca nu ma inteleg cu arendasii si nu am nici o alta varianta legala , sa platesc eu ce a mai ramas din contract
( ei dau 600-700 kg la 0,6 lei/kg = 420 lei x 5 ani = 2100 lei si l-am scos de sub contract ) .

Nici eu nu stiu cum sa procedez sa fie bine pentru toate partile implicate la un cost rezonabil .

Durata contractului este de min 15 ani este pentru ca intentia mea este sa infiintez si culturi de durata ( zmeur , mur , afin , cires etc ) culturi ce stau in productie min 10 ani + pana intra pe rod .

3000 lei pe ha ar fi ~700 E ( in 5 ani as putea sa cumpar acel ha de pamant cu banii din arenda ) . Problema la care ma gandesc este ca din ce stiu , chiar daca proprietarul terenului se schimba ( sa zic ca as cumpara un teren ) eu as prelua acel contract de arenda adata cu asta . Deci as cumpara practic un teren arendat . Nu e ca si cum am cumparat si contractul de arenda dispare iar terenul este la dispozia mea .
Aici ma inpotmolesc . Cum sa scot acel teren din arenda ( fie ca il arendez la randul meu sau il cumpar ) .

Am intrebat si eu in ce zona te intereseaza !
Nu de alta dar am terenul perfect pentru asa ceva, acum depinde de zona din care este tu. In plus, am si alte facilitati etc.

P.s. Teren bun, la sosea, cu acces, curent si altele nu se gaseste la 3500 euro/ha.

#45
deniztepefarms

deniztepefarms

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 25
  • Înscris: 23.07.2017
@parintele : eu am expus mai multe variante in mesajul anterior .

1. Sa arendez o suprafata mai mare ( max 10 ha ) pentru a fi sigur ca daca am nevoie sa ma extind am unde si sa vad cum pot face acest lucru .

2. Sa cumpar vorba dvs ) 4-5 ha si mai apoi cu timpul sa ma extind .

3000 lei/ha ar veni intre 1 si 5 % din venit ( intre 300,000 lei si 60000 lei pe ha ) .  

Numai sa infiintezi 1 ha de capsuni
( densiate mare ) costul meu este de min 55,000 lei iar daca mai pui si intretinerea , recoltatul , refrigerarea , transportul , ambalaje , amortizarea utilajelor samd ajung la 75,000 - 90,000 lei . Este si normal sa tintesc sa fac performanta ( productie , calitate ) pentru a fi eficient financiar si a putea vinde la preturi bune .

Asta presupune sa investesc acolo unde trabuie pentru a avea cel mai bun randament .

Ca si concluzie ar cam trebuii sa bugetez achizitia unei suprafete ...mai mici sau mai mari .

@tavktm : Dobrogea . Eu ce am gasit fie de vanzare fie de arendat are acces fie la drum asfaltat ( agricol sau judetean , national ) fie la drum pietruit .

Apa o sa fie asigurata prin forarea unui put si prin aductiunea de la o conducta care vine de la o statie de pompare pentru cultura mare ( apa aceasta este mai ieftina decat cea din put dar nu este disponibila decat cand iriga cei ce au cereale samd ) .

Curentul ori subteran ori prin stalpi
( cred ca subteran o sa fie ) .

Preturile 3000-4000 E/ha teren arabil cu productii decente .

#46
tavktm

tavktm

    Old school member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,824
  • Înscris: 25.07.2006
Relativ aproape, dar depinde mult unde vrei sa desfaci produsele.

Detin un teren bun pentru asa ceva, in zona Slobozia. Daca crezi ca esti interesat da pm. Nu stiu daca este ok ca locatie pentru tine.
Este la sosea (DJ), are 5ha, acces TIR si stalpi de curent pe el. Ma chinui sa il imprejmuiesc acum.  Posted Image

Revenind la subiect, si eu sunt de parere ca ar trebui sa auti achizitia unui astfel de teren.
Partea nasoala este ca probabil nu vei gasi sub 1Eu/mp. Ceva care sa aiba si acces cum trebuie.

Edited by tavktm, 28 July 2017 - 18:58.


#47
silesax

silesax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 47,162
  • Înscris: 15.10.2009
:)..incerci sa transmiti pretul cerut de tine pe ha ?

#48
savantu

savantu

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 3,616
  • Înscris: 26.10.2003

 deniztepefarms, on 28 iulie 2017 - 18:48, said:

@parintele : eu am expus mai multe variante in mesajul anterior .

1. Sa arendez o suprafata mai mare ( max 10 ha ) pentru a fi sigur ca daca am nevoie sa ma extind am unde si sa vad cum pot face acest lucru .

2. Sa cumpar vorba dvs ) 4-5 ha si mai apoi cu timpul sa ma extind .

3000 lei/ha ar veni intre 1 si 5 % din venit ( intre 300,000 lei si 60000 lei pe ha ) .  

Numai sa infiintezi 1 ha de capsuni
( densiate mare ) costul meu este de min 55,000 lei iar daca mai pui si intretinerea , recoltatul , refrigerarea , transportul , ambalaje , amortizarea utilajelor samd ajung la 75,000 - 90,000 lei . Este si normal sa tintesc sa fac performanta ( productie , calitate ) pentru a fi eficient financiar si a putea vinde la preturi bune .

Asta presupune sa investesc acolo unde trabuie pentru a avea cel mai bun randament .

Ca si concluzie ar cam trebuii sa bugetez achizitia unei suprafete ...mai mici sau mai mari .

@tavktm : Dobrogea . Eu ce am gasit fie de vanzare fie de arendat are acces fie la drum asfaltat ( agricol sau judetean , national ) fie la drum pietruit .

Apa o sa fie asigurata prin forarea unui put si prin aductiunea de la o conducta care vine de la o statie de pompare pentru cultura mare ( apa aceasta este mai ieftina decat cea din put dar nu este disponibila decat cand iriga cei ce au cereale samd ) .

Curentul ori subteran ori prin stalpi
( cred ca subteran o sa fie ) .

Preturile 3000-4000 E/ha teren arabil cu productii decente .


Nu stiu ce fumezi de crezi ca poti cultiva ceva care sa-ti aduca 300,000 ron ( 70,000 Euro ) la ha venit. Poate cannabis de cea mai buna calitate.

Si daca scoti 20t de capsuni la ha (!!) nu vei obtine o asemenea suma,  nici jumatate. Si 20t nu le vinzi pe marginea soselei la punguta. Cultivatorii de capsuni pe care-i stiu scot 3-5t la ha. Cu folie, picurare, solubile, etc. Sunt foarte darnic cu cele 20t estimate ca productie.

In plus desfacerea : pana ai vandut 100kg cu 10 lei, se strica alte 500kg. Dar tu ai depozit frigorific si/sau ce culegi intr-o zi livrezi la supermarket, cateva sute de kg. Pe scurt, le dai en-gross. La 30-50% din pretul de vanzare final. Adica 3-5 lei pe kg care scade dramatic vara.  Oricine cultiva pepeni, lubenita, capsuni iti poate explica modificarea subita a pretului in 2 saptamani.
Si vei face in cel mai bun caz 50-70,000 ron la ha.

Iar 5% cost fix ( arenda 3000 ron/ha ) este foarte mult. Indiferent ca produci capsuni de 30,000 ron sau de 70,000 arenda este la fel. Daca livrezi en gross pe tine nu te intereseaza sa fii la sosea. Trebuie sa ai acces si sa fii intr-o zona ferita cu apa/puturi pentru irigat. Si unde dai arenda 700 ron /ha. Diferenta de 2300 de ron iti asigura motorina de irigat pe tot sezonul.

Add-on : vorbesti de apa de irigat, adusa pe conducte. Mai nou, apa de irigat este gratis ( yey ). Dar capsunii tai si cei cu cultura mare nu au nimic comun in privinta irigatului. Ei vor da 2 maxim 3 ape pe sezon, 400-800mc la ha. Tu trebuie sa uzi odata la 3 zile. Asa ca planul mi se pare fail se te bazezi pe cei cu cultura mare. Din put, da poti sa scoti apa de irigat, insa pentru cateva ha de capsuni, ai nevoie de un put cu debit mare ( adancime 70-120m ) si  bazin intermediar pentru pompare. Ideal ar fi sa poti uda din apa de suprafata, rau, lac, etc. Costurile sunt infinit mai mici.

Edited by savantu, 28 July 2017 - 20:29.


#49
validoe

validoe

    CUT TH3 5H1T!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,089
  • Înscris: 01.12.2006
De ce te miri sile? Hai sa iti dau un exemplu
Intr-o tarla unde am si eu vreo 15 ha , acum 4 ani aflu ca s-au vandut 10 ha la nici 100m de mine cu 10k euro/ha
Aveam porumb atunci si l-am pazit vreo 2 luni. In timpul asta a aparut pe cele 10 ha un frumos parc fotovoltaic sau cum le zice
Dupa aia am aflat ca de fapt s-au bagat mult mai multi bani, pe la Primarie ca sa dea hotarare de consiliu sa o declare zona de interes industrial, alea alea. Dupa ce a avut ''investitorul'' toate aprobarile, a vandut ''afacerea unei firme din Bucuresti cu 1,4 mil euroi si s-a pensionat

Asa se fac afacerile nu cu varza sau rosii

Edited by validoe, 28 July 2017 - 20:27.


#50
silesax

silesax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 47,162
  • Înscris: 15.10.2009
20 t la ha de căpsuni este sf curat..la cultura căpsunilor câstigă doar cei ce vând stolonii cu un leu bucata.în primul an nici nu îti recuperezi investitia ,în al doilea o termini de recuperat si îti mai rămâne putin si tie în al treilea an scoti f putin si îti mor toate.apoi dai iar 40000 să cumperi stoloni...

#51
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,991
  • Înscris: 17.03.2005
In pomicultura moderna facuta cu cap profitul curat poate sa fie lejer intre 5k si 10k euro la ha, normal ca si investitiile sunt pe masura, infrastructura e vitala, dar mai ales cunostintele/ tehnologia aplicata trebuie sa fie la un anumit nivel.


#52
tavktm

tavktm

    Old school member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,824
  • Înscris: 25.07.2006

 silesax, on 28 iulie 2017 - 19:50, said:

Posted Image..incerci sa transmiti pretul cerut de tine pe ha ?

In nici un caz ! Eu nu vand !

#53
DanRMCostea

DanRMCostea

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 149
  • Înscris: 17.03.2017
Deniztepefarms, vînd eu, în Ialomița. 4,5 ha, în capul canalului de irigații. Stîlp de curent peste canal. Numai că e la 3,5 km de șoseaua Slobozia - Buzău.

#54
deniztepefarms

deniztepefarms

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 25
  • Înscris: 23.07.2017

 savantu, on 28 iulie 2017 - 20:19, said:



Nu stiu ce fumezi de crezi ca poti cultiva ceva care sa-ti aduca 300,000 ron ( 70,000 Euro ) la ha venit. Poate cannabis de cea mai buna calitate.

" posibil "

Si daca scoti 20t de capsuni la ha (!!) nu vei obtine o asemenea suma,  nici jumatate. Si 20t nu le vinzi pe marginea soselei la punguta. Cultivatorii de capsuni pe care-i stiu scot 3-5t la ha. Cu folie, picurare, solubile, etc. Sunt foarte darnic cu cele 20t estimate ca productie.

" apai spunele sa isi dea demisia alora de fac 3-5 tone /ha cu folie , picurare si solubile etc . Fac misto de tine cand iti spun ca scot doar atat . Daca nu ai 5 maini stangi tot trebuie sa faci 10 t minim , minim si iar minim ( clasa 1 de capsuni ) . 6 stoloni/mp x 0,3 kg/stolon = 2 kg mp x 10000 mp = 20 t . Sa daca nu esti atent si ai scapi cultura din mana . La cultura protejata 2 kg/mp minim ...2,5-3 kg/mp media normala " .

In plus desfacerea : pana ai vandut 100kg cu 10 lei, se strica alte 500kg. Dar tu ai depozit frigorific si/sau ce culegi intr-o zi livrezi la supermarket, cateva sute de kg. Pe scurt, le dai en-gross. La 30-50% din pretul de vanzare final. Adica 3-5 lei pe kg care scade dramatic vara.  Oricine cultiva pepeni, lubenita, capsuni iti poate explica modificarea subita a pretului in 2 saptamani.
Si vei face in cel mai bun caz 50-70,000 ron la ha.

" Cand ai cultura protejata ai timpurietate = nu prea ai concurenti pe piata = stii ca scapi de marfa daca este de calitate = pret mare = stii ca iti scoti banii investiti = iti ramane si tie . Daca ai sa ai posibilitatea sa vezi cum se vand 5 T de capsuni la engross in mai putin de 2 ore ai sa ramai uimit . Normal ca vinzi altora ce vand cu amanuntul . Capsunele apar primavara in Mai . Pana incepe vara daca ai solarii deja nu mai ai ce culege ca sa terminat cultura .

Iar 5% cost fix ( arenda 3000 ron/ha ) este foarte mult. Indiferent ca produci capsuni de 30,000 ron sau de 70,000 arenda este la fel. Daca livrezi en gross pe tine nu te intereseaza sa fii la sosea. Trebuie sa ai acces si sa fii intr-o zona ferita cu apa/puturi pentru irigat. Si unde dai arenda 700 ron /ha. Diferenta de 2300 de ron iti asigura motorina de irigat pe tot sezonul.

Care este costul fix pe un ha de grau , porumb , rapita sau ce mai cultiva cei ce au cultura mare ? . Nu tot pe acolo sau chiar si mai mult de 5 % . Deci ? .

Venitul poate fi de 300,000 lei daca ai cantigate si pret . Precum poate fi si mai mic . De aceea costul arendei variaza ...pe tru ca venitul poate varia . Investesti 90,000 lei ( cu tot cu arenda ) si ai venituri precum acelea in fiecare an in care recoltezi . Bagi 90,000 lei , scoti in primul an 150,000 si in al doilea 150,000 = 300,000 lei . Arenda pe 2,5 ani = 7500 lei =》costul cu arenda este de 1% an sau 2,5 % pe ciclul de cultura . Mult putin ? .
150,000 lei inseamna 20T x 7,5 lei/kg ceea ce pana si cei ce cultiva in camp deschis daca au calitate pot scoate  sum asta .

" Modificarea subita apare cand apare marfa multa din camp pusa in ladite de 5-10 kg din care o parte se fac terci  pana sunt vandute clientilor de catre angrosisti . Asa daca ai selecta cand culegi pe categorii in caserole de 250 , 500 sau 1000 g alta ar fi treaba . Cu un depozit unde sa le refrigerezi de pana in 10000 E tii capsunile de pe 5 ha 1 saptamana . 3-5 lei poate daca vinzi capsune cu pamant sau terci de capsuni " .

" Suma de 3000 lei/ha era ca sa conving omul sa mil dea mie . Sa faca cumva sa scoata acel teren din arenda si sa nu am batai de cap . Daca omul vede ca tu scoti bani multi de pe terenul lui si ii dai doar  700 de lei poti sa ajungi sa ai probleme si nimeni nu vrea asta ci stabilitate . Toti ne facem planuri . Accesul ca accesul dar sa nu raman inpotmolit cu masina ( duba frigorifica sau masina mica ) . Eu nu sunt ca cei ce au cultura mare ...iau tractorum si ajung la cultura . Capsuna trebuie culeasa ( acces pt oameni )  , depozitata la rece si transportata
( duba , TIR sau ce dracii o mai fi ) . Daca ai posibilitatea sa alegi intre doua terenuri . Unul la asfalt si altul la drum de pamant cei ai alege ? . Costul fiind tot ceva pe acolo ? . Capsuna sau fructele moi nu sunt ca si graul sau porumbul unde il mai lasi o zi ca nu poti ajunge sa recoltezi . Nu ai cules-o la timp ai pierderi plus ca este un focar de infectie in cultura .


Add-on : vorbesti de apa de irigat, adusa pe conducte. Mai nou, apa de irigat este gratis ( yey ). Dar capsunii tai si cei cu cultura mare nu au nimic comun in privinta irigatului. Ei vor da 2 maxim 3 ape pe sezon, 400-800mc la ha. Tu trebuie sa uzi odata la 3 zile. Asa ca planul mi se pare fail se te bazezi pe cei cu cultura mare. Din put, da poti sa scoti apa de irigat, insa pentru cateva ha de capsuni, ai nevoie de un put cu debit mare ( adancime 70-120m ) si  bazin intermediar pentru pompare. Ideal ar fi sa poti uda din apa de suprafata, rau, lac, etc. Costurile sunt infinit mai mici.

" apa de irigat de la statie este mai ieftina decat cea din subteran . Asa cu un bazin de stocare iei apa ieftina si o stochezi pana ai nevoie . Asta doar 3-4 luni cat iriga cei cu cereale samd . In rest din subteran . Nu toata lumea are canalul la botul calului sa irige aproape moca . La fel si cu lacuri si rauri ...nu toti gasim teren pe langa acestea saj poate nu este potrivit culturii . Apa din hidrant este la 80 lei/1000 mc . Cu 4000 - 5000 mc duci o cultura de capsuni .


☆☆☆ ceea ce este in ghilimele este textul meu ☆☆☆ .

 silesax, on 28 iulie 2017 - 20:26, said:

20 t la ha de căpsuni este sf curat..la cultura căpsunilor câstigă doar cei ce vând stolonii cu un leu bucata.Ă®n primul an nici nu Ă®ti recuperezi investitia ,Ă®n al doilea o termini de recuperat si Ă®ti mai rămâne putin si tie Ă®n al treilea an scoti f putin si Ă®ti mor toate.apoi dai iar 40000 să cumperi stoloni...

Sa imi racesc degetele scriind . Nu are rost . Apa calda nu exista . Apropo care al treilea an de recoltat ca ma mine nu exista decat 2 ani in care recoltez . Anul infiintarii ( primavara sau vara ) primul si urm. 2 ani in care recoltez . Dupa ce am recoltat al 2 lea an am desfiinat cultura . Iar nu dai 1 leu pe stolon ...deci sa povestim povesti . Eu am intrebat de cum pot sa fac in a arenda un teren ce este sub contract si ma numarati la capsuni . Cum sunt 20 T la capsuni " sf curat "  asa si 15 T de porumb boabe sunt la fel .

Destul offtopic din partea mea . Eu nu mai postez de acum decat pe subiect . Arendarea .

Edited by deniztepefarms, 29 July 2017 - 02:34.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate