Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD
 Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...
 Bing-Content removal tool

Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?

Wc Geberit
 Routere detinute in trecut si in ...

Teii din fața casei

E-Mail in serie prin Excel si Out...

Modul alimentare rulou/jaluzea ex...
 

Antivirus? Are rost sau nu?

- - - - -
  • Please log in to reply
41 replies to this topic

#19
colombo2003

colombo2003

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,312
  • Înscris: 16.07.2008
Acel firmware reprezinta intr-adevar un mini sistem de operare, dar nu este virusabil oricat ai incerca. Ala nu e decat un mic soft de management al echipamentului.

Cam tot ce ai putea sa-i faci este sa I-l suprascrii. Si e posibil sa ca echipamentul sa nu mai functioneze optim (chiar daca este ultima versiune; ca poate nu e inca sufficient de matur si stabil).
Si asta o poti face doar daca routerul este accesibil si din exterior si este neprotejat.

Si inca ceva: Linux-ul e Linux, Windows-ul e Windows. Majoritatea cred ca folosesc Windows, si stiu ca virusii nu-s interschimbabili.

Parerea mea... ;)

#20
tavitu

tavitu

    Minune: HE a început să emită facturile!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,598
  • Înscris: 16.02.2009
@OP
Ce faci cu fișierele astea? Stau așa degeba pe HDD, sau le și folosești, le împarți cu cineva? Cât de importante sunt aceste fișiere? De cine vrei să fie protejate, un virus "obișnuit", un "script kiddie", un grup de hacktiviști, NSA?

Dacă aș avea de protejat fișiere super importante, eu în primul rând aș încripta fișierele folosind o parolă puternică. În al doilea rând m-aș asigura că toate dispozitivele (pc, router, imprimantă, în special pc-ul și router-ul) care ar putea întra în contact cu fișierele rulează ultima versiune suportată a fiecărui software (SO, browser, flash plugin, Adobe Reader, router firmware, antivirus, etc) care rulează pe aceste dispozitive (și software-urile să nu fie piratate). Nu aș conecta dispozitive USB (flash drives, USB HDDs, etc) care au fost folosite cu/pe alte dispozitive care nu erau controlate de mine. Aș folosi conturi cu drepturi limitate și aș fi foarte atent pe unde umblu pe internet, ce descarc de pe internet și că ce am descărcat de pe internet e defapt ce am vrut să descarc de pe internet. Și nu în ultimul rând aș instala un antivirus și un firewall.

@colombo2003
Un router e exact ca un calculator, poate executa o secvență arbitrară de instrucțiuni, așa că e vulnerabil din aceleași motive ca un calculator. Nici nu trebuie ca virușii să fie interschimbabili, e suficient ca routerul să fie compromis (chiar și temporar) și după se poate compromite calculatorul (chiar și permanent). De exemplu, dacă routerul e compromis, când utilizatorul vrea să se ducă pe wikipedia routerul îl trimite pe un site plin cu viruși pentru Windows. Sau și mai periculos, router-ul ar putea să trimită utilizatorul către site-ul dorit, dar ar putea să modifice răspunsul primit de la site, să vadă dacă pe pagina respectivă a site-ului dorit sunt link-uri către executabile, să rescrie aceste link-uri către executabile pline de viruși de Windows, și dacă utilizatorul descarcă unul dintre aceste executabile și îl rulează crezând că este programul dorit tocmai s-a infectat. Folosirea unui router nu este suficient pentru securitatea unui calculator. Același principiu se aplică și la imprimantă, degeaba sunt securizate calculatorul și router-ul dacă e un virus pe imprimantă care transmite către un server pe care nu îl controlezi toate documentele printate de calculator. Toate dispozitivele care interacționează într-un fel sau altul cu orice dispozitiv care are putea vreodată să interacționeze direct sau indirect cu fișierele respective trebuie să fie securizate.

Ce am zis mai sus ar putea părea puțin (foarte) "paranoic", dar este complet valabil. Cea ce contează este cât de importante sunt fișierele și cine vrea să le obțină, și în funcție de acestea două se pot implementa măsurile de securitate care aduc cel mai bun raport beneficiu cost pentru OP. Într-un fel securizezi fișiere cu parole bancare pe care le vor niște hacktiviști și în alt fel securizezi un fișier cu o poezie de dragoste pentru iubită ca să nu fie postat public pe facebook de un virus oarecare. Eu cred că OP este mai mult în categoria "scrisoare de dragoste" și deci măsurile pot să fie mai relaxate. Ce am vrut să subliniez în primul rând este că folosirea unui router nu însemnă că calculatorul va fi securizat, ci doar că și routerul va trebui să fie securizat (pe lângă securizarea calculatorului).

#21
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,363
  • Înscris: 15.06.2004
colombo2003 - Totul poate fi spart/ virusat / hackuit. BIOS-ul placii de baza, firmware-ul hardurilor, etc.

Chestia ca firmware-urile sau linuxul sunt virus-proof sunt un mit. Mentinut doar de faptul ca nu prea se marita bataia de cap, cand majoritatea folosesc Windows.

Au mai fost  topice pe-aici in care de ex se discuta ca noile BIOS-uri nu mai pot fi virusate. Si totusi: http://www.neowin.ne...ortless-attacks
Uite si legat de HDD - http://thehackernews...re-hacking.html

Uite si legat de Wi-Fi - routere sau AP-uri:
https://blogs.mcafee...leon-wifi-virus
http://kb.linksys.co...oon_malware.xml - asta e chiar de la un fabricant - Linksys

#22
Papillon_

Papillon_

    2B

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,990
  • Înscris: 15.04.2011
Din ce în ce mai mulți experți contestă rolul antivirușilor în securitatea computerelor http://www.profit.ro...erelor-16600299

Fac oare mai mult rau Antivirusii "third-party"?

#23
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,363
  • Înscris: 15.06.2004
Articolul e preluat de aici - https://www.neowin.n...ivirus-software Poti citi si comentariile de-acolo.

Sunt 3 probleme:
1. Cei care fac browserele au probleme de implementare a propriilor idei de securitate, din cauza protectiei antivirusului care se baga peste ceea ce fac ei. Practic la asta se refera acel fost inginer de la Mozilla. Din punctul lor de vedere le-ar fi mai usor fara antivirus. Nu neaparat din punctul de vedere al utilizatorului final.
Totusi asa cum 2 antivirusi in sistem creaza probleme de securitate ( si nu numai ) e posibil ca si in acest caz sa apara ceva probleme dat fiind ca protectiile browserului se pot intercala cu cele ale antivirusului.
De remarcat ca nu are nicio obiectie asupra Windows Defender care vine impreuna cu Windowsul.

2. Odata cu Windwos 10 au aparut probleme in functionarea normala a antivirusilor third-party - schimbari repetate in subsistemele windowsului fac sa apara probleme cu acestia, intrucat dezvoltatorii lor nu pot tine pasul cu schimbarile din Windows, iar atunci cand repara ceva apare un nou update cu alte schimbari.

3. In ultima vreme, ca sa se "evidentieze" cu ceva in plus, producatorii de antivirusi vin cu module suplimentare de protectie sau alte facilitati suplimentare, estompand un pic diferentele intre Antivirus, Firewall, Web Protection, Security Suite, etc.
Asa ca avem antivirusi care fac si blocarea site-urilor considerate periculoase, desi asta ar tine de firewall, sau firewall-uri care fac si scanari de fisiere ca un antivirus, etc. Si din nou apar probleme, ptr ca unele solutii se calca in picioare reciproc.

Din punctul meu de vedere , ptr Windows 10, Defenderul poate fi o solutie, daca stii pe unde navighezi si stii ce faci. Daca nu, o solutie de securitate e mai utila.
Nu mai merge antivirus de la cineva, firewall de la altcineva, AntiMalware de la altcineva, decat probabil dupa foarte multe teste si nici atunci nu stii cand un update de sistem sau de soft poate aduce probleme.

Ca sa dau doar un exemplu - anul asta n-am avut chef sa dau banii pe o licenta de BIS sau BTS - aveam una mai veche de Antivirus Plus si m-am decis sa o folosesc. Merge ok. Am zis sa pun totusi si un firewall - Comodo Free e foarte bun chiar. Ei bine, cele 2 se calca in picioare si nu merg impreuna. Comodo Free are un modul de scanare proactiva ptr fisiere suspecte - un fel de antivirus, iar Antivirus Plus isi baga coada in browsere ptr a verifica link-urile si a le bloca - ca si un firewall daca sunt dubioase.

Totusi Comodo merge bine cu Defender - e al Windwosului asa ca probabil au luat in considerare sa nu se calce in piscioare cu el.

#24
Papillon_

Papillon_

    2B

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,990
  • Înscris: 15.04.2011
Mai am in jur de 50 de zile licenta pentru BIS si ma gandeam sa trec la protectia sistemului de operare avand in vedere ca am windows 10 cumparat cu actualizarile la zi, nu mai folosesc programe si jocuri piratate, nu rulez orice executabil. Am cunostinte peste medie plus HDD-uri externe cu back-up la fisiere.

Am avut si eu mai demult Avast +Comodo apoi Avast IS iar acum BIS.

Edited by Papillon_, 31 January 2017 - 15:07.


#25
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,363
  • Înscris: 15.06.2004
Cu Bitdefenderul n-am avut probleme in WIndwos 10.
Poate doar ep tableta unde paginile se incarca mai greu pana verifica toate link-urile din ele - asta se poate dezactiva insa.

#26
runcmd

runcmd

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 10.01.2017

View Posteiffel, on 24 martie 2015 - 15:44, said:

Normal ca se pot - ca orice SO nu e infailibil.

asta trebuie pusa in rama - foarte adevarat.

on-topic:

versiune gratuita: avast
versiune platita: kaspersky

#27
Papillon_

Papillon_

    2B

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,990
  • Înscris: 15.04.2011
Eu nu am incredere in kaspersky cand stiu ca in spate sunt niste rusi.
Am citit mai demult ca au creat chiar virusi...E ironic, compania care are trebuie sa te protejeze creaza programul care iti face rau...

Edited by Papillon_, 01 February 2017 - 14:53.


#28
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,363
  • Înscris: 15.06.2004
Pai te va proteja - de virusii rusesti.
Sunt cativa criprovirusi care daca gasesc Kaspersky pe PC sau daca ai sistemul in limba rusa nu cripteaza nimic - se autosterg.

Asta chiar daca nu-I vede antivirusul.

#29
Pieptoasa

Pieptoasa

    38G

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,468
  • Înscris: 31.07.2011
Vi se pare ok Windows Defender ce vine cu W10 (updatat) ? Imi face impresia ca nu consuma resurse dar as vrea sa stiu daca sunt si protejata.

#30
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,363
  • Înscris: 15.06.2004
Asta am scris un pic mai sus:

View Posteiffel, on 31 ianuarie 2017 - 13:16, said:

Din punctul meu de vedere , ptr Windows 10, Defenderul poate fi o solutie, daca stii pe unde navighezi si stii ce faci. Daca nu, o solutie de securitate e mai utila.


#31
IcecreamAlex

IcecreamAlex

    12 -> Cel mai căpitan

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,252
  • Înscris: 10.04.2013
E important un antivirus dar e important si sa ai multe parole inclusiv pe antivirus. Si e bine sa nu stam fara extensiile de la Avira pe browser chiar daca folosim alt antivirus. Posted Image

Edited by IcecreamAlex, 05 February 2017 - 21:39.


#32
Pieptoasa

Pieptoasa

    38G

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,468
  • Înscris: 31.07.2011

View Posteiffel, on 05 februarie 2017 - 14:34, said:

Asta am scris un pic mai sus:

Si totusi..la ce capitol ar fi mai prejos decat.. Eset sa zicem? Nu ma pricep f mult dar..vreau sa aflu.

#33
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,363
  • Înscris: 15.06.2004
Ofera o protectie de baza. Nimic suplimentar. Nu are suficiente setari in el ca sa-l configurezi cum vrei tu...
Nu are detectie adware sau malware avansata, nu are detectie heuristica...

#34
d4m4g3

d4m4g3

    The best or nothing.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,754
  • Înscris: 23.05.2013
Ieri s-a updatat Avast Free la o noua versiune majora, si mi-a blocat cam tot in PC (W10). Nimic de la startup nu pornea, plus alte aplicatii.
Nici AV-ul nu mergea dezinstalat. Am rezolvat-o, instalat fresh, aceiasi problema. Am renuntat la el si lasat Defender-ul - care aproape mi-a blocat PC-ul - fara virusi, dar cred ca scana de nebun.

Eu cred ca are rost in continuare sa ai un antivirus sau o solutie de securitate, dar cum zicea si eiffel, cum scoate Microsoft un update major sau companiile de securitate, apar probleme.
Defender + Comodo Firewall am acum, merge, dar nu e chiar ce as vrea. Problema e ce putem sa rulam fara probleme si sa ofere si protectie... :)

#35
xmanyacs77

xmanyacs77

    *Roman Patriot*

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,074
  • Înscris: 10.07.2013
Acum am facut update la Avast Free versiunea 17.1.2286 , care functioneaza super ok cu Windows 7 SP2 pe 64 biti.Posted Image
Iata in poza setarile pe care le folosesc...

Attached Files


Edited by xmanyacs77, 08 February 2017 - 21:09.


#36
MhG_51

MhG_51

    :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 3,319
  • Înscris: 04.05.2009
xmanyacs77,
nu te-o intrebat nimeni, cand ti-ai facut, tu, update!

Edited by MhG_40, 08 February 2017 - 22:53.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate