Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Matuire

fassss pe iesirea digitala?

Vreau sa cumpar o cheie dinamomet...

Prelungire/modificare abonament c...
 Ecranul laptopului este negru

Video pixelat

Carte cu un anumit subiect

Despre AnyDesk
 Cooler fan merge incontinuu

Inca o posibilitate noua de rezil...

Cheie(baterie) B5.5

Care este cea mai simpla/rapida p...
 HDD + Rack conectat la un laptop

Holocaustul yemenit

Alegere subwoofer SVS: PB-1000 vs...

Win 10 - HP ProBook 4530s - Slow ...
 

Energie eoliana 2

* * * * * 7 votes
  • Please log in to reply
3575 replies to this topic

#3115
vast

vast

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,792
  • Înscris: 04.05.2008
@simgi,

Poate ca exprimarea mea a fost un pic cam transanta mai sus, dar te rog sa ma crezi ca stiu ce vorbesc. Ca sa intelegi un pic, iti spun doar ca am o casa construita la 150m distanta fata de orice fel de utilitate (apa-canal, gaz, energie electrica). Oricare dintre aceste utilitati m-ar fi costat in parte peste 30.000 lei ca sa le aduc pe proprietate.
Pe partea de energie electrica am rezolvat prin montarea de panouri fotovoltaice cu un total de 3.700 Wp (watt peak - puterea maxima ce poate fi atinsa la iluminarea in conditii ideale). Cu toate acestea, in aceste zile cenusii am reusit "performanta" ca dupa o intreaga zi sa recoltez abia 0,3-0,4kWh. Ce crezi ca ai putea sa faci tu doar cu 0,4kWh cand tu ai nevoie de cel putin 50 kWh pe zi?

In cazul vostru, cea mai buna investitie pe timp lung ar fi fost o pompa de caldura, daca tot vroiati sa va incalziti electric.

#3116
simgi55

simgi55

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 55
  • Înscris: 31.05.2016

Vizualizare mesajvast, pe 06 decembrie 2017 - 13:22, a scris:

@simgi,

Poate ca exprimarea mea a fost un pic cam transanta mai sus, dar te rog sa ma crezi ca stiu ce vorbesc. Ca sa intelegi un pic, iti spun doar ca am o casa construita la 150m distanta fata de orice fel de utilitate (apa-canal, gaz, energie electrica). Oricare dintre aceste utilitati m-ar fi costat in parte peste 30.000 lei ca sa le aduc pe proprietate.
Pe partea de energie electrica am rezolvat prin montarea de panouri fotovoltaice cu un total de 3.700 Wp (watt peak - puterea maxima ce poate fi atinsa la iluminarea in conditii ideale). Cu toate acestea, in aceste zile cenusii am reusit "performanta" ca dupa o intreaga zi sa recoltez abia 0,3-0,4kWh. Ce crezi ca ai putea sa faci tu doar cu 0,4kWh cand tu ai nevoie de cel putin 50 kWh pe zi?

In cazul vostru, cea mai buna investitie pe timp lung ar fi fost o pompa de caldura, daca tot vroiati sa va incalziti electric.


tun de caldura = pompa de caldura?
la serviciu au luat tunuri de caldura, cel putin asa le zice. si nu fac nimic. sufla si face praful sa se ridice, nu e bun.
of. nu stiu.

am lasat azi-noapte termostatul la 19 grade. s-a pastrat cat de cat ok, nu a mai pornit la fel de des ca pe 20 de grade. nu e diferenta mare, dar se pare ca la momentul acesta, conteaza.
abia astept prima factura. daca e sub 1000, nu ma plang.

#3117
vast

vast

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,792
  • Înscris: 04.05.2008

Vizualizare mesajsimgi55, pe 07 decembrie 2017 - 08:13, a scris:

tun de caldura = pompa de caldura?
Posted image Posted image
Oh, man! Cauta si tu pe goagle inainte de a scrie.
Tunurile de caldura nu sunt decat niste aeroterme de mari dimensiuni. Ce inseamna pompa de caldura si cum functioneaza te las pe tine sa descoperi.

Daca vrei sa stii la cati bani sa te astepti cu facturile la energie, da si tu detaliile de constructie a casei pe care tot le-am cerut mai sus (din ce materiale este construita casa, grosimea peretilor, grosimea si tipul izolatiei, suprafata casei, puterea totala a panourilor). Cum vrei altfel sa primesti ajutor daca nu vorbesti? Sau tu mergi la doctor si zici "ma doare", iar doctorul cand te intreaba "unde?, ce?, cum?", tu te astepti ca doctorul sa ghiceasca?

#3118
usernamealin

usernamealin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 561
  • Înscris: 09.01.2010
Costurile unui sistem sunt, cu siguranță mari, dar ustura doar la început. Pe urma te infectezi cu virusul si dai toți banii din casa, fara sa mai simți usturimea. Crede-ma!
Un prim pas ar fi o izolație termica foarte buna si apoi cu eficienta buna, încălzirea in pardoseala cu pompa de căldură, daca e posibil. După asta urmează sa te gândești la independenta energetica.

#3119
simgi55

simgi55

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 55
  • Înscris: 31.05.2016
Vast

Casa e din bca. Grosime pereti 30cm inclusiv izolatia care e de 5 polistiren. Tavan din rigips. Vata de sticla sus. Sa zicem cam o treapta mai sus fata de nivelul curtii. Doar peretii cu fereastra sunt exteriori, cu exceptia lovingului care are 2 exteriori.
Suprafata dormitor 1 e de 14m2 cu panou radiant infrarosu de 900w
Dormitor 2 are 14.5m2 cu panou ca mai sus
Libingul are 30m2 - aici mai am de luat panou.
In baie 6m2 mergem pe un halogen, pentru frigurosi. Eu inca nu am simtit nevoia.
La bucatarie am 12m2 dar inca nu ne-am hotarat.

E caldut inca, dar pana in Craciun rezolvam.

#3120
vast

vast

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,792
  • Înscris: 04.05.2008
Ii rog pe ceilalti colegi sa ne ierte pentru acest off-topic la care s-a ajuns de la o rugaminte adresata aici, dar poate ca raspunsul pe care il voi da va fi util  pe viitor si altora.

Draga simgi, asa dupa cum intuiam inca de la inceput, din pacate solutia de incalzire aleasa de voi este departe rau de tot fata de toate asteptarile voastre si veti cam face frigul in iarna asta daca nu faceti vreo schimbare. Inainte de a fi cumparat acele panouri ar fi fost bine sa cautati pe net mai multe informatii. Exista pe acest forum un topic unde s-a discutat foarte mult chiar pe tema panourilor radiante, de unde ati fi putut afla si invata multe. Daca inainte de a le cumpara ati fost la un "specialist" care vi le-a recomandat, atunci ar fi bine sa te duci la el si sa-i dai cu panourile in cap. Daca decizia a fost a voastra, atunci inseamna ca nu v-ati facut bine temele.

Ca sa stii pe viitor, situatia cu incalzirea sta cam asa:
Un calcul foarte grosier, dar rapid si usor spune ca o casa foarte bine izolata (doar izolatia trebuie sa fie de minim 15 cm) ar trebui sa ajunga cu consumul energetic la 50 W/mc si chiar sub aceasta valoare. Ori tu ai acolo un perete de BCA de 25cm + 5 cm polistiren.
Nu ai precizat daca e o casa doar cu parter sau are si mansarda. Nu ai spus ce grosime are izolatia de la tava si daca mai ai izolatie si intre capriori. Tind sa cred dupa cum ai scris ca ai o casa doar cu parter + pod.
In cazul vostru, necesarul de caldura va urca lejer spre 100 W/mc, dar oricum, chiar si la un necesar de 50 W/mc, tot este subdimensionat sistemul de incalzire. Sa facem niste calcule ca sa intelegi mai bine ce zic:
- Dormitor de 14mp x 2,5m (am luat in calcul inaltimea standard), rezulta un volum total de 35mc. Inmultind cu minimul de 50W/mc, rezulta un necesar de 1.750W. Ori tu ai doar 900W, adica jumatate din acest minim. Daca inmultesti cu 100W/mc (asa cum de altfel ai tu nevoie) vei gasi necesarul real de incalzire al camerei, adica 3.500W. Realizezi acum cat de departe esti fata de cei 900W cat iti poate oferi acel panou?
- Te las pe tine sa calculezi necesarul real pentru restul incaperilor
- Un alt aspect de care trebuie tinut seama cand se aleg panourile radiante ca sursa de incalzire este faptul ca, puterea totala de care are nevoie o camera trebuie impartita pe mai multe panouri, mai mici, intrucat se stie faptul ca panoul radiaza sub un anumit con. Ori daca tu pui, de exemplu, doar un singur panou de 2kW sa incalzeasca o camera, cat timp vei fi sub conul de acoperire al radiatiei te vei simti bine, dar daca te deplasezi in afara conului de radiatie, atunci vei simti rece. Din acest motiv (continuaind exemplul) vor trebui plasate 4 bucati a 500W pentru o distributie mai buna a radiatiei si a nu avea zone reci. De retinut faptul ca zonele reci, unde nu ajunge radiatia, vor fi predispuse la aparitia mucegaiului.

O fi el caldut inca, dar vei avea o problema mare de rezolvat.

Acum sper ca intelegi, atat tu, cat si altii, ca a investi intr-o eoliana, panouri fotovoltaice si tot tacamul aferent va fi frectie la picior de lemn la cat ai tu nevoie acolo ca sa treci iarna. Ori de banii pe care i-ai investi aici, mai bine tragi gazul sau iei o centrala pe lemne.
Ca sa iti faci o idee de bani, o eoliana buna + restul echipamentelor necesare te duc spre +3.000 euro. Din pacate, investia nu te va ajuta cu mai nimic la cat ai tu nevoie, caci nici macar o camera nu vei reusi sa o incalzesti bine.

O ultima intrebare: ai cumva bransament monofazic sau trifazic si de ce putere?

#3121
vast

vast

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,792
  • Înscris: 04.05.2008
@simgi,
Da si tu un semn de viata. Te-a ajutat informatia sau te-a "racorit" de tot, mai ceva ca frigul de afara?

Pe de alta parte, cel mai bine in ziua de azi este sa iti faci tu foarte bine temele inainte de a cumpara ceva. Eu unul sunt patit in nenumarate cazuri cand stiam informatii mai multe decat asa zisii "specialisti" carora ma adresam.

#3122
bog_h

bog_h

    Junior

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 30
  • Înscris: 20.01.2017
Salut,

Este posibil sa leg un ampermetru ca cel din poze pe shunt?

Tot ce stiu despre el este ca are 30A si se conecteaza in mod normal la + si -

Vreau sa masor curentul de la controllerul eolienei spre acumulatori.

Daca nu se poate lega pe shunt de unde pot lua unul pentru asa ceva? nu prea am gasit nimic pe google/olx.

Attached Files



#3123
vbn

vbn

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 165
  • Înscris: 21.07.2017
Trebuie sunt de 30A in paralel cu amermetru.

#3124
whlenoi

whlenoi

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 310
  • Înscris: 02.11.2015
Dupa cum arata, este de ca.

#3125
bog_h

bog_h

    Junior

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 30
  • Înscris: 20.01.2017
multumesc pentru raspunsuri.

@whlenoi daca era pentru CA mai mergea pe CC? l-am verificat pe CC si merge, dar doar legat la + si - . legat pe shunt nu pare sa mearga.
ce e drept si shuntul e mult mai mare de 30A, dar nu ar trebui sa reactioneze cumva?

#3126
terry_m

terry_m

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 150
  • Înscris: 08.10.2011
Din cate pot sa-mi dau seama, ampermetrul are deja o bobina in interior si acul este ghidat de campul inductor.
Nu este cazul sa-i pui sunt, el functioneaza ca atare.

Daca o sa-i dai jos capacul din spate o sa vezi o bobina din CuEm din care pleaca cursorul.

#3127
whlenoi

whlenoi

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 310
  • Înscris: 02.11.2015
Poate are shuntul integrat In schema pe care trebuie sa legi ampermetrul, trebuie sa legi plusul de la controler la + ampermetru si minusul ampermetrului la baterie. Imi cer scuze..., se vad bornele inscriptionate cu +,- (este de cc).

#3128
bog_h

bog_h

    Junior

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 30
  • Înscris: 20.01.2017

Vizualizare mesajterry_m, pe 10 decembrie 2017 - 15:03, a scris:

Din cate pot sa-mi dau seama, ampermetrul are deja o bobina in interior si acul este ghidat de campul inductor.
Nu este cazul sa-i pui sunt, el functioneaza ca atare.

Daca o sa-i dai jos capacul din spate o sa vezi o bobina din CuEm din care pleaca cursorul.

intradevar are acea bobina. problema mea este ca daca il conectez la +- imi arata capacitatea bateriei, nu curentul care trece spre baterie.
trebuie altfel de ampermetru pentru a fi legat pe shunt doar pe - sau + ?

#3129
terry_m

terry_m

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 150
  • Înscris: 08.10.2011
Sa inteleg ca nu stii cum sa legi ampermetrul in circuit? Se conecteaza in serie, de la sursa spre sarcina.

Sa zicem ca- l vei conecta pe ramura pozitiva. Minusul de la sursa (eoliana, panouri) il legi direct la baterie, iar borna + de la sursa o legi la + ampermetru si borna bateriei o legi la - de  la ampermetru.

#3130
XTH

XTH

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,200
  • Înscris: 23.01.2010
Deci,amperii(curentul A) il masori prin inseriere
        tensiunea(v) masori prin punere in paralel
Acela este un ampermetru de CC .Cablurile de la controler la eoliana ai :
+  legi cu - de la ampermetru si + de la ampermetru legi la + baterie.
- legi direct la baterie.
Acum daca abia oscileaza acul sau urca intr-o plaja rezonabila inseamna ca are sunth in interior( nu cred)
Daca acul se duce puternic spre maxim opresti(intrerupi circuitul si cauti si sunth-ul pentru el,altfel iese fum din acel bobinaj care misca acul.
Spor la treaba!Posted image

#3131
goctav2000

goctav2000

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,075
  • Înscris: 01.03.2009
Domnilor: Un Ampermetru Analogic pentru al lega la un shunt tre sa scrie pe el valoarea shuntului  la care tre sa fie legat .De ex  30A /50mV ;  30A / 75mV; 30A /100mV;  cam aste sunt shunturile standard ,sau se poate lega la un transformator de curent pt AC , in acest caz scrie la fel pe el raportul 600A/5A ex.
In cazul de mai sus nu scrie nimic pe el  in aceste sens . Ampermetrele se leagă in serie cu consumatorul pe cablul de minus de obicei.
in imagiena atasata " R " este Eoliana in cazul de mai sus.

Attached Files



#3132
terry_m

terry_m

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 150
  • Înscris: 08.10.2011
La acest tip de ampermetru nu este nevoie sa folosesti suntul.

Anunturi


0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate