Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Parul (Pyrus) - topic unic - cultura, soiuri, particularitati
Last Updated: Apr 19 2024 21:17, Started by
inevitabil
, Jan 28 2015 15:00
·
32
#91
Posted 05 October 2017 - 18:18
Am si eu o rugaminte, puteti face un clasament in functie de gust, pastrare, sensibilitate la boli?
Vreau sa pun citiva peri de iarna dar sunt obligat sa o iau pe incercate. Am comandat deja peste 10 soiuri si macar sa am o mica idee la ce sa ma astept. Cele mai mari sperante le am la Contesa de Paris . Multumesc. |
#92
Posted 05 October 2017 - 19:25
gheo_55, on 05 octombrie 2017 - 17:48, said:
Colegul Ionathan zicea pe undeva ca cele mai bune ar fi Wiliams.Eu pun la rachiu din oricare soi de vara . Se apropie culesul perelor de iarna! Iata citeva soiuri, de la stg la dr:Euras,Passe Crassane,Contesa de Paris,Cure,Untoasa Hardenpont,necunoscut(seamana cu Bergamot Esperen),necunoscut(provine dintr-o linie de soi nefinalizata,nu stiu vreo asemanare cu alt soi) |
#93
Posted 05 October 2017 - 20:14
Pai tari ca piatra si trebuie sa fie, cele mai multe dintre ele.
|
#95
Posted 06 October 2017 - 07:31
In functie de soi, cam da...e deja octombrie..., a cazut deja prima bruma. Probabil ca unele maj merg lasate dar nu cine stie ce...gandeste-te ce se intampla cu frunza, seva, etc...la ce sa atarne daca pomul deja intra la odihna si nu mai baga nimic in fruct?
Para e un fruct care se matureaza in depozit/camera si se finiseaza in fructiera, in general vorbind. Perele (mai cu seama astea de toamna/iarna)de regula sunt tari, se pastreaza 2-4-6 saptamani la racoare si apoi cateva zile in casa in fructiera si apoi se consuma. E normal sa fie tari, cure-ul nu va fi niciodata in pom ca o para de vara gata sau aproape gata de consum. Se poate sari depozitarea, o coci direct dar tot trebuie sa stea putin in casa.... |
#96
Posted 06 October 2017 - 08:49
Eu le culeg dupa prima bruma ,in jur de 10-15 oct, le pun in ladite de plastic,fara hirtie si le bag in beci.Incep sa se inmoaie si sa fie bune de mincat,dupa soi,la sfirsit de nov-inceput dec(Cure)si tin pina in martie(Hentz si cea care seamana cu Berg Esp).La modul general,merele, perele si gutuile,cu cit stau mai mult in pom ,cu atit se coc mai repede si se strica in depozit.
|
#97
Posted 06 October 2017 - 17:28
Anul asta cu prima bruma am scapat ieftin si se anunta vreme moderata in continuare asa ca probabil le las in pom pana spre 1nov
|
#98
Posted 06 October 2017 - 20:09
Vreau sa cumpar cativa peri in toamna asta,ce sa aleg intre: keiffer,cure,abatele(soiuri de toamna/iarna) ,,sa fie si rezistenti la boli.
ms |
#101
Posted 18 October 2017 - 21:04
Niciun soi, sunt pomi crescuti din samanta...
P.S. Cel din prima poza are un an in plus fata de ceilalti... Anul asta a legat in prostie si ca atare fructele lui sunt olecutza mai mici ca deobicei... Am cinci, dintre care patru sunt deja pe rod... Edited by subway_guru, 18 October 2017 - 21:07. |
#102
Posted 18 October 2017 - 21:35
Interesanta,frumoasa incercare!
Sint bune la gust? Sa fi fost si ceva peri europeni pe linga ,,nashi mama,,,de au coditele asa de lungi? |
#103
Posted 18 October 2017 - 21:41
Nashii sunt grupati pe un rand, europenii pe alt rand relativ aproape plus raspanditi prin alte zone...
De un singur lucru imi pare rau, ca atunci cand am fost in Coreea(de sud) nu am luat seminte din perele lor nashi ‘gigantice’, ale mele sunt din fructe chinezesti ‘second class’ de pe la supermarket... |
#104
Posted 24 October 2017 - 10:02
salutare
stie cineva de unde pot cumpara par pe rod (3-5 ani) ? m-ar interesa untoasa de geoagiu sau si alte soiuri dar sa fie deja pe rod sau aproape. Sunt din Bucuresti. |
#105
Posted 24 October 2017 - 10:40
"Pe rod" depinde de soi si portaltoi plus alti factori.
Pe rod dar altoit pe anumiti portaltoi inseamna pom mare care e greu de transplantat. Poti gasi la ghiveci...roman are ceva dar putini, cu 3 soiuri altoite...suni si intrebi. Gradina draci laci, aia cu vanzare pe dn-uri cars au curtea cu tot felul de ghivece au...cate ceva..cca porcul de scumpi... Eu am dar pt mine, nu vand, la cat am muncit la ei oricim pretul nu ar fi rezonabil...iti spun asta doar ca sa iti dai seama ca poti avea rod repede si fara sa dai sute de lei pe un pom daca faci oarece eforturi. Daca stii ce sa alegi, de unde, pe ce port, e posibil sa ai frcte in primul an la puiet normal de 15 lei... 20170902_182256.jpg 47.99K 52 downloads 20170902_174734.jpg 56.25K 52 downloads 20170825_084841.jpg 48.44K 53 downloads |
|
#106
Posted 24 October 2017 - 11:22
parintele, on 24 octombrie 2017 - 10:40, said:
"Pe rod" depinde de soi si portaltoi plus alti factori. Pe rod dar altoit pe anumiti portaltoi inseamna pom mare care e greu de transplantat. Poti gasi la ghiveci...roman are ceva dar putini, cu 3 soiuri altoite...suni si intrebi. Gradina draci laci, aia cu vanzare pe dn-uri cars au curtea cu tot felul de ghivece au...cate ceva..cca porcul de scumpi... Eu am dar pt mine, nu vand, la cat am muncit la ei oricim pretul nu ar fi rezonabil...iti spun asta doar ca sa iti dai seama ca poti avea rod repede si fara sa dai sute de lei pe un pom daca faci oarece eforturi. Daca stii ce sa alegi, de unde, pe ce port, e posibil sa ai frcte in primul an la puiet normal de 15 lei... 20170902_182256.jpg 20170902_174734.jpg 20170825_084841.jpg roman are ceva? adica un utilizator de pe forum pe nume roman? stiu ce inseamna pe rod am mai plantat. (un Prun aproximativ 100 kg, un cais aprox 60). deci stiu ce inseamna. stiu si preturi. dar cu banii poti cumpara timp daca are cineva de vanzare. am posibilitatea sa iau un "cure" de vreo 4-5 ani la 400 lei dar nu-mi place coroana lui. e posibil sa ai frcte in primul an la puiet normal de 15 lei.... ma indoiesc f mult. as vrea sa zic ca banii nu sunt o problema (nu e adevarat) dar imi permit sa iau ceva (pana in 400-500 lei) pentru care sa nu astept 4 ani ca sa-mi dau seama daca merita sau nu. |
#107
Posted 24 October 2017 - 12:22
roPopa, on 24 octombrie 2017 - 11:22, said: roman are ceva? adica un utilizator de pe forum pe nume roman? ............................. e posibil sa ai frcte in primul an la puiet normal de 15 lei.... ma indoiesc f mult. Parintele se refera la pepinierele roman, daca folositi google o sa-i gasiti imediat. Au dat drumul la vanzari si deja trimit coletele (pentru cine a comandat deja). Ascultati ceea ce spune cu rod in primul an ca spune bine acolo. Sigur ca sa intelegeti trebuie sa fi vazut deja ca altfel oricat vi se spune nu o sa credeti, mai ales daca nu ati incercat, documentat, stat de vorba cu cine se ocupa si are experienta. Si ca sa intregesc ceea ce s-a spus deja eu am avut rod dupa plantare la cateva luni deja, dar nu am lasat decat 1 fruct de design si curiozitate ca sa nu epuizez aiurea radacina, planta, etc. Cu stima. |
#108
Posted 24 October 2017 - 14:24
@RoPopa nu te mai indoi ca te indoiesti degeaba...
E adevarat insa ca nu e un lucru comun la specia par, spre deosebire de mar sa zicem. La fel de adevarat este si ca nu prea se lasa fructe in primul an sau ca tu probabil vrei sa formezi un tip de coroana si pt asta faci taieri care, de cele mai multe ori, la par elimina mugurii floriferi care de regula sunt cei terminali in primul an, samd.... Insa de putut se poate si teoretic si practic. Uite para din pom luat anul asta, era prin august, maine ti-o arat in pom. 20170902_182028.jpg 49.65K 55 downloads |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users