Ciocolata belgiană - Doar o noua modă
Last Updated: Apr 11 2017 17:25, Started by
terratec
, Jan 18 2015 02:37
·
0
#163
Posted 12 June 2015 - 14:51
Mozart e chiar nasoala rau. Se lipeste de dinti, iar in afara de martipan nu are aproape nici un gust.
Edited by sddan, 12 June 2015 - 14:51. |
#164
Posted 12 June 2015 - 14:56
Da, si atunci, ce justifica pretul enorm la respectivele bomboane?
Si nu-s singurele cu pret f. mare, dar la care calitatea, finetea sau gustul nu-s pe masura pretului. E cam ca la hainele si papucii de firma. Merita sa iei ceva "de firma" daca costa de 2-3 ori mai mult decat ceva "de taraba". Daca platesti 50 euro pe o pereche de papuci fata de 20 euro, sunt sanse bune ca pretul ala mai mare sa merite. Dar daca te uiti la 500 euro pentru niste papuci care-s cam la aceeasi calitate ca aia de 50 (sa ma rog, la care calitatea e ceva mai buna, dar sigur nu e de 2 ori mai buna, ca sa nu zic de 10 ori)...nu prea are sens. La fel e si cu ciocolata. Pana la un punct, merita sa dai un ban in plus. De acolo in sus, e fita si snobism. |
#165
Posted 12 June 2015 - 15:16
adipelcz, on 12 iunie 2015 - 12:06, said:
dupa pret in categoria groaznica in RO (unde la sub 3-3.5 lei nu prea gasesti ciocolata buna). Eu iau din asta: http://www.emag.ro/s...1/pd/DG48SMBBM/ Dar mai sunt si altele: http://www.emag.ro/s...1/pd/DCFH1BBBM/ http://www.emag.ro/s...5/pd/DJBLQBBBM/ http://www.emag.ro/s...2/pd/DQYP1BBBM/ |
#166
Posted 12 June 2015 - 17:19
#167
Posted 12 June 2015 - 18:17
eiffel, on 07 iunie 2015 - 12:00, said:
Are dreptate, mierea la peste 36-38 de grade devine toxica. Interesant mic urban! Prin incalzire, enzimele din miere se denatureaza. Pacat de ele, dar de aici pana a declara ca e toxica e cale lunga! Edited by ain, 12 June 2015 - 18:45. |
#168
Posted 12 June 2015 - 18:19
Leonida.
10 euro = 375 de grame. Diverse praline asortate. Mi se pare un raport pret/calitate excelent. |
#170
Posted 14 June 2015 - 15:14
Sunt mai dulci, dar nu dulce din ala de te pisca gatul de la ele. E un dulce...altcumva, nu stiu cum sa explic. Mananc 2-3 bucatele si nu mai imi trebuie, dar nu pentru ca sunt prea dulci, ci pentru ca simt ca am mancat 1 kil de ciocolata. La tablete ieftine cateodata mananc si doua deodata si tot mi-ar mai trebui parca.
|
#171
Posted 15 June 2015 - 17:49
Am mancat de mai multe ori mai multe sortimente de bomboane d-astea Leonidas si toate era asa de dulci incat denaturau gustul de cacao.
Ca sa mai dau un exemplu, prajiturile de la Paul mi se par iarasi extrem de dulci. |
#172
Posted 19 June 2015 - 15:56
adipelcz, on 12 iunie 2015 - 10:06, said:
Voi de unde scoateti procentele alea de unt de cacao pur. Ca eu m-am tot uitat pe etichete si in afara de faptul ca pe majoritatea scrie: cacao X%, si apoi pe lista de ingrediente apare si unt de cacao (pe locul 2,3,7 sau cat e)...nu apare si procentul de unt de cacao. Poti doar sa deduci. De ex. la o ciocolata cu 55%, daca are zahar 20% (ca pe asta sunt obligati sa-l treaca la zaharuri) si zaharul e pe locul 3 pe lista, iar unt de cacao pe 2, deduci ca unt de cacao e peste 20%...Dar aici se vorbeste de 22, 25%. De unde se poate obtine informatia asta, ca vreau si eu sa o iau in calcul cand mai cumpar ciocolata. Exista ambalaje pe care scrie, dar sunt f. f. rare. Insa nu se poate deduce doar din celelelalte procente !!! Untul de cacao, este parte din intreaga cantitate de cacao, nu extra ! Daca are un continut decent sau nu, realizezi din gust, pt. ca untul de cacao este esential pt. ciocolata buna, de el depinde savoarea si deliciul ciocolatei. Subliniez inca odata, procentul de unt de cacao, este dat din masa de cacao din care face parte, si nu din cantitatea totala de ciocolata ! Cacao low cost are 10-12 % unt de cacao. Cacao premium are ~ 22% unt de cacao. Ciocolata adevarata - care este in cvasitotalitate disparuta din RO, trebuie sa contina peste 22% unt de cacao. In urma experientei, atat de degustare, de logica, dar si prin verificarea putinelor sortimente care au specificat continutul de unt de cacao, pot considera ca o ciocolata buna trebuie sa contina cacao din care intre 25% si 40% unt de cacao. Probabil ca ar fi so-so decenta si cu 22% din masa de cacao, dar in practica, sortimentele din RO se apropie mai mult de procentul mizerabil de 10-12% din masa de cacao - praf de cacao low cost foarte naspa ! Limita inferioara de 25% din masa de cacao, am specificat-o la voie, pt. a permite totusi un procent minim sensibil superior peste cel avut de o pudra de cacao buna. Procentul de 40% din masa de cacao, este specificat f. rar pe unele sortimente de ciocolata ( Weiss de ex.), si reprezinta destul de probabil, zona de limita superioara, la care se poate pastra soliditatea tabletelor de ciocolata. |
|
#173
Posted 19 June 2015 - 16:39
badsica, on 15 iunie 2015 - 17:49, said:
Am mancat de mai multe ori mai multe sortimente de bomboane d-astea Leonidas si toate era asa de dulci incat denaturau gustul de cacao. Ca sa mai dau un exemplu, prajiturile de la Paul mi se par iarasi extrem de dulci. Dar poti sa cumperi niste cacao de la magazin si bagi o lingurita, doua, daca ti-e asa de drag acest gust de cacao. Noua ne place gustul de ciocolata. |
#174
Posted 19 June 2015 - 17:08
Apropo: sa incercati odata ciocolata cu continut de cacao 100%. Am gustat zilele trecute, credeam c-o pot manca (pe principiul "cu cat are mai multa cacao, cu atat e mai buna") dar n-are niciun haz, niciun gust.
|
#175
Posted 19 June 2015 - 22:06
Dares, on 19 iunie 2015 - 17:08, said:
Apropo: sa incercati odata ciocolata cu continut de cacao 100%. Am gustat zilele trecute, credeam c-o pot manca (pe principiul "cu cat are mai multa cacao, cu atat e mai buna") dar n-are niciun haz, niciun gust. Nu este ciocolata, cum nu sunt nici celelalte care se gasesc uzual acum in RO. Daca nu ar fi fost castrata de untul de cacao, ar fi fost poate o forma de xocolatl, insa nu ciocolata. Castrata de untul de cacao, este doar tzeapa... Gustul de ciocolata se strica peste 57% cacao, chiar si daca are unt de cacao din belsug. Pana pe la 60% inca poate fi acceptabila, dupa care deja are gust de ipsos... Desigur, exista si masochisti pe lumea asta, si reprezinta si ei o nisa de piata. Nu asta este problema, diversitatea, ci lipsa totala a normalitatii: 1. ciocolata neagra: 57% masa de cacao din care 40% unt de cacao pur, 0,5% lecitina de soia selectionata cu degustatori, zero alte grasimi, 42,5% zahar. 2. ciocolata cu lapte si alune de padure: 29% cacao din care 40% unt de cacao pur, 0,5% lecitina de soia selectionata cu degustatori, 11-14% lapte incremosat, ~ 14 % faina de soia premium selectionata cu degustatori pt. gust neutru, 42,5 % zahar, zero alte grasimi - cu exceptia alunelor de padure selectionate pt. gust specific intens ~ cate o aluna pe fiecare patratica din tableta. 3. ciocolata cu lapte: Cacao intre 29 si 43 % in f. de sortiment, din care 40% unt de cacao pur, ~ 14% lapte incremosat, 0,5% lecitina de soia selectionata, 42,5% zahar, faina de soia premium selectionata cu degustatori pt. gust neutru - pt. restul de procente ramase ( 0 -14% ), zero alte grasimi. Edited by loock, 19 June 2015 - 22:31. |
#176
Posted 19 June 2015 - 22:41
Reteta de ciocolata adevarata.
1. ciocolata neagra: 57% masa de cacao din care 40% unt de cacao pur, 0,5% lecitina de soia selectionata cu degustatori, zero alte grasimi, 42,5% zahar. (~ reteta Kohler, alsaciana, din Franta unde se face Bugatti...) 2. ciocolata cu lapte si alune de padure: 29% cacao din care 40% unt de cacao pur, 0,5% lecitina de soia selectionata cu degustatori, 11-14% lapte incremosat, ~ 14 % faina de soia premium selectionata cu degustatori pt. gust neutru, 42,5 % zahar, zero alte grasimi - cu exceptia alunelor de padure selectionate pt. gust specific intens ~ cate o aluna pe fiecare patratica din tableta ( ~ reteta originala Nestle Swiss, nota 12 (Cailler a mai taiat din untul de cacao, e o caricatura fata de cum era inainte, dar tot este incomparabil mai buna decat ce se gaseste in RO, nota 950), Milka swiss originala se apropia cat de cat cea anterioara, nota 10 ( nu am mai gustat varianta actuala Swiss, iar celelalte non-swiss sunt catastrofe, Cadbury UK vechea reteta, nota 11, nu actuala care e catastrofa !, si destul de aproape chiar si vechea Kandia pt. export 50 centi pre 1989, nota 1050, ar fi luat si 11, dar avea alunele lasate grosolan in foi... Cacao se pune max 29% la acest sortiment, pt. a nu omora gustul alunelor de padure. 3. ciocolata cu lapte: Cacao intre 29 si 43 % in f. de sortiment, din care 40% unt de cacao pur, 11- 14% lapte incremosat, 0,5% lecitina de soia selectionata, 42,5% zahar, faina de soia premium selectionata cu degustatori pt. gust neutru - pt. restul de procente ramase ( 0 -14% ), zero alte grasimi. Ciocolata poate sa fie aromata si cu putina vanilie, dar nu este esential. Poate sa contina si unt de alune de padure (alune de padure pisate), insa nu ulei de alune de padure, deoarece denatureaza gustul. Edited by loock, 19 June 2015 - 22:50. |
#177
Posted 20 June 2015 - 00:14
|
#178
Posted 24 June 2015 - 09:17
Ciocolata cu lapte Lindt 300gr. Nu mi-a prea placut. Simt un iz nasparliu de lapte praf, plus ca nu se topeste in gura precum Frey cu lapte. Deci pana acum imi place din ce gasesc pe la noi Frey cu lapte si Lindt cu chilli.
[ http://www.robbiesonline.com.au/Images/full/LINDT%20GOLD%20WRAP%20MILK%20BLOCK%20300G.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] |
#179
Posted 11 April 2017 - 17:25
Azi am gasit la un magazin in Bucuresti ciocolata Côte-d'Or Noir de Noir 54% cacao.
Nu e chiar rea, dar desigur nu mai e nici macar o umbra a ce era cu ani in urma. Gustul de ciocolata e f. slab, chiar dincolo de cele 3% lipsa pana la cel ideal de 57%. Are si lapte praf integral in compozitie, care evident nu avea ce sa caute intr-o ciocolata neagra noir de noir... Si desigur se lauda pe eticheta cu aberatia crunta si ridicol de absurda ca are in continut cacao cu continut redus de grasime (adica castrata de untul de cacao care ii da si gust si finete). A costat 16 lei 150g, sunt doua tablete de 75g ambalate individual in staniol, sub acelasi ambalaj comun de hartie. Nu merita cei 16 lei. Nu merita 16 lei nici daca era de nota 12, dar de nota 5 cu indulgenta cat merita de fapt... Problema vad ca pleaca de la materia prima. Praful de cacao disponibil acum pt producatori este castrat de untul de cacao, si este supusa unor procese care ii dau un gust de afumatura de lemne putrede - valabil si pt ciocolata amintita mai sus. E o aberatie relativ noua asta, de parca nu erau prea multe si inainte. Apoi adaosul de unt de cacao suplimentar este unul dezodorizat, alta aberatie crunta si absurda, adica care nu mai are nici gust si nici miros de cacao, ci in cel mai bun caz e o grasime neutra, asta daca nu are chiar gust de acid stearic ranced... Nu dati banii pe ea. E prea dulce, si nu are gust de ciocolata, ci de indulcitura de afumatura de lemne putrede. Edited by loock, 11 April 2017 - 17:40. |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users