Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum accesez site-ul CNAS ?

Algoritm simplu de calculare al u...

Bitdefender Total Security ș...

casa verde 2024
 Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!
 Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda
 Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...
 

Constructie Hala - Structura Beton vs Metal

- - - - -
  • Please log in to reply
16 replies to this topic

#1
IeD3vil

IeD3vil

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 113
  • Înscris: 05.03.2006
Salut

Pot sa zic ca m-am documentat un pic cu privire la constructiile de genul... o sa incerc sa fiu succint, dar detaliat si sa acopar (sper) toate detaliile. Si sper sa nu fi postat gresit, ca nu am gasit alt forum in care sa se discute de subiecte de genul asta.

M-ar tenta constructia unei hale, de aprox 12x12m, in ideea de a o lungi mai tarziu, preferabil fara stalp de mijloc, si cu posibilitatea, pe viitor, sa fac un mic etaj pe o portiune. Ca inaltime, consider ca 6m ajung, chiar si putin mai mic, desi 6 ar fi perfect. Am studiat in detaliu constructiile metalice... s-a scumpit si fierul in ultimul timp, intrebarea principala e: Sa fac structura (stalpi, grinzi) din metal sau beton? Sau sa incerc ceva hibrid, cu grinzi metalice si stalpi de beton armat?

Mi s-a sugerat sa iau europrofile IPE pentru stalpi, si (cred, daca nu ma insel), o grinda de IPE300 ar rezista la toata deschiderea de 12m, putand sa fac la capete 2 stalpi, si pe lateral, sincer as pune din 6 in 6m, pentru o siguranta sporita.

Pentru fundatie, indiferent ce optiune voi alege, voi avea pahare de beton armat cu centura intre ele (posibil sa o ridic 10-20 cm de la sol, am ~20-30 cm diferenta de nivel pe latime).

Acoperis/pereti din isopan, cu structura metalica usoara. Ferme? Nu stiu.

Ar fi o idee sa caut pe olx/okazii/etc materiale second, pentru un pret mai bun... gasisem la un moment dat teava de 580 cu 7... inalta de 7m. Ar fi mers pentru stalpi, chiar pe toata inaltimea... cu cate un profil I sudat perpendicular pe stalpi, sus. Nu stiu cat de ok e, e doar o idee de-a mea, vorbind fara sa stiu sa calculez rezistenta/integritatea.

Ulterior, in functie de costuri (o sa compar), as mai face o cladire mai mica... 6x10m, cu 2 nivele, gen casa/birouri, tot din isopan, cu izolatie suplimentara (desi nu prea e nevoie daca e gros isopanul)

P.S. Daca am postat unde trebuie, ma puteti directiona in directia potrivita? O sa rog un admin sa-mi mute topicul. Sper sa nu va fi plictisit.

Multumesc in avans!

#2
Quantum

Quantum

    verklarung

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,543
  • Înscris: 24.05.2005
In mod normal, halele sunt mai ieftine pe structura metalica si n-au stalpi intermediari. La dimensiuni mari, grinzile din beton trebuie sa fie precomprimate.

#3
myshyk

myshyk

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,812
  • Înscris: 26.11.2006
Pretul la structura metalica este cam de 600Euro/t la profile  de 12m lungime si de 1,15-1,3 euro/Kg la profile prelucrate si grunduite. Nu stiu daca la structura din beton iesi mai iefti, in schimb castigul cel mai mare e la reducerea timpului de constructie si la faptul ca montajul invelitorilor e mult mai simplu si mai rapid.
Aici gasesti greutatile specifice la profile metalice, pe baza unei schite, poti calcula cantitatea de metal si pretul aferent constructiei.
http://www.scribd.co...-SPECIFICE-OTEL

Edited by myshyk, 26 November 2014 - 07:38.


#4
IeD3vil

IeD3vil

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 113
  • Înscris: 05.03.2006
Sincer, ma gandeam sa combin. NU stiu insa daca se face asta... ma gandeam sa fac stalpi de 40x40 sau 50x50, inalti de 6m, sa pun placi metalice sus, si sa sudez grinzi de IPE300 peste, pe toata lungimea de 12m. Teoretic IPE300 am inteles ca merge folosit pe deschidere de 12m. Pe laterale as putea pune si la 6m stalpi, dar depinde cat de mult e nevoie. Deasupra, ferme metalice pt acoperis in 2 ape si isopan. M-am inspirat putin, din constructia leroy merlin din Craiova.

Pentru etaj probabil o sa fac structura separata cu niste profile IPE mai mici, dar asta pe viitor... deocamdata strang bani pt cladirea in sine. E mai nasol ca va trebui sa-mi racordez si curentul la un moment dat, si nu stiu cat va costa. Sunt cam 100-150m pana la stalp.

Atasez o poza sa vedeti la ce ma gandesc.

Attached Files


Edited by IeD3vil, 26 November 2014 - 10:51.


#5
IeD3vil

IeD3vil

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 113
  • Înscris: 05.03.2006
M-am mai gandit la ceva... Daca fac stalpii de 50x50, inalti de 6m... Si fac structura cu grinzi IPE300 - stalpi la 12m in capete si la 6m pe laterale, mai pot face un nivel pe structura usoara de metal, sus? ferme usoare, si isopan peste tot?

#6
Astrul

Astrul

    PHD in fiare si betoane

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,529
  • Înscris: 10.05.2007
Sunt chiar curios cine ti-ar da solutii pe net.... Vorbeste cu un structurist specializat pe hale industriale. In 10 minute ti-ar lamuri toate problemele.

#7
Bananajoe

Bananajoe

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 41
  • Înscris: 18.07.2014
Eu cred ca persoana care ti-a recomandat ipe la stalpi si ipe 300 la grinzi cu deschidere de 12 m cu distanta intre ele de 6m, sigur nu e inginer proiectant structuri. Si cu etaj .....
Eu zic sa vorbesti cu un structurist.

#8
IeD3vil

IeD3vil

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 113
  • Înscris: 05.03.2006

View PostAstrul, on 27 noiembrie 2014 - 12:39, said:

Sunt chiar curios cine ti-ar da solutii pe net.... Vorbeste cu un structurist specializat pe hale industriale. In 10 minute ti-ar lamuri toate problemele.

Am observat ca sunt multe persoane in domeniu active pe forum, vroiam cateva idei... pana la primavara/vara mai e, atunci intentionez sa ma apuc de ceva...

View PostBananajoe, on 27 noiembrie 2014 - 15:05, said:

Eu cred ca persoana care ti-a recomandat ipe la stalpi si ipe 300 la grinzi cu deschidere de 12 m cu distanta intre ele de 6m, sigur nu e inginer proiectant structuri. Si cu etaj .....
Eu zic sa vorbesti cu un structurist.

Sugestia cu grinzile a fost initiala faaa etaj, etajul era ideea mea. Ma asteptam sa trebuiasca sa maresc dimensiunea daca vreau etaj...

#9
Bananajoe

Bananajoe

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 41
  • Înscris: 18.07.2014
acum, ca sa raspund dpmdev la solicitarile din primul post:

- 144 mp inseamna o hala mica, deci nu trebuie sa te sperii
- cel mai ieftin pentru hale mari: stalpi prefabricati din beton armat si fundatii pahar legate cu grinda perimetrala de beton, ferme metalice cu zabrele peste ultimul etaj, cu panta pentru scurgerea zapezii. O sa ai nevoie de macara iar stalpii poti sa-i facu tu in curte daca te ambitionezi. Dar trebuie sa-i ridici cu ceva.
- daca optezi pentru metal integral poti sa faci o hala din table sudate sub forma de profi dublu T (sau I) cu inaltimea variabila a grinzii/stalpului. Aici ma refer la inaltimea sectiunii. Panta obligatoriu ca sa iesi mai rentabil, zapada e grea. Da in google "hala metalica" sa intelegi la ce ma refer.
- la pretul estimat conteaza mult posibilitatile de montaj/executie. Chiar daca e mai scumpa una metalica integral, s-ar putea sa iesi mai ieftin la final. Daca nu ai sudor bun, nu are rost sa faci zabrele la fata locului de exemplu. Nici nu e recomandat.
- sa nu lasi distanta intre grinzile principale mai mare de 6 m, e destul de pagubos altfel. Grinda principala sa "o rupi" la jumatate si sa o montezi la fata locului cu suruburi/sudura. Nu prea are rost sa cari de la fabrica un element de 12 m pe trailer. Cari doua de 6 m si le prinzi pe santier.
- iti recomand sa apelezi la cineva care se pricepe pe partea de proiectare. Hala nu e mare si nu cred ca te costa mult. Unele firme care realizeaza si monteaza hale metalice au deja niste hale standard, poti sa vezi oferta lor si proiectarea se reduce la minim - ma rog, e inclusa in pret :).
- vezi ca protejarea metalului la coroziune, foc, etc. costa. Nu uita acest aspect. Sa nu uiti ca si stelajul pe care se prind panourile de inchidere costa. Totul costa :).

#10
IeD3vil

IeD3vil

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 113
  • Înscris: 05.03.2006
Multumesc pentru raspunsul detaliat!

Ideea cu constructie hibrida, beton/metal, face parte din urmatoarea logica: Ideal ar fi sa imi fac proiectul usor, nu cred ca imi permit sa il fac tot odata, atat din prisma timpului, cat si a banilor.

Planul, din punctul meu de vedere
  • Excavez pentru turnarea paharelor si grinzilor dintre pahare, avand armatura pregatita (preferabil), si cred ca, cea mai buna idee ar fi sa torn cimentul cu cifa, e prea mult pentru a fi facut la fata locului si cred ca ajung la aceiasi bani
  • Dupa ce fundatia e gata, ma gandisem sa inchiriez cofraje pentru stalpi, si sa ii torn direct, in picioare. Nu stiu daca se face asa... dar asa mi s-a parut ok. cate 3 stalpi pe fiecare latura, la 6m distanta (40x40 sau 50x50 marimea stalpului) cred ca e suficient, inaltimea ideala ar fi 6m... Aici nu stiu ce e mai bine... beton sau structura metalica... betonul va fi implicit mai greu si nu stiu ce implica asta... o sa caut un structurist sa discut cu el asta dupa ce imi fac o idee mai buna de ce o sa vreau
  • Grinzile de sus, dintre stalpi - profil IPE, 6m fiecare
  • Acoperisul - ferme la 12m, am gasit cateva oferte pe OLX chiar, gata facute
  • Isopanul de pe laterale, prins pe profile rectangulare prinse pe stalpi, si intarite si pe verticala din loc in loc.
Cred ca am acoperit totul... Daca merg pe beton nu stiu daca trebuie intarite cu x-uri (am uitat cum se numesc) intervalele dintre stalpi.

#11
Bananajoe

Bananajoe

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 41
  • Înscris: 18.07.2014
Toarna numai cu cifa. Sa nu pui apa in beton. Foloseste numai cofraje speciale (nu scanduri) ca sa iasa stalpii bine. Vezi sa lasi placa metalica sus pe stalp, conform proiectului. Conform proiectului sa faci si dimensiunea la stalp. Grinzile IPE s-ar putea sa nu se potriveasca acolo, ies din planul panelor. Dar mai sunt variante: HEA, HEB, chiar daca acestea se folosesc uzual la stalpi. Depinde mult de ferma metalica folosita si de modul ei de prindere pe stalp. Acele "IPE-uri" nici nu sunt obligatorii in toate cazurile.
p.s. daca torni tu stalpii, sa ai topometrist acolo, ca s-ar putea ca grinda metalica gata facuta sa nu se mai potriveasca. Tolerantele de executie la metal sunt mici. De contravantuiri in planul stalpilor nu ai nevoie la beton decat in cazuri EXCEPTIONALE la care cei 144 mp ai tai sigur nu se incadreaza.

Fundatiile pahar sunt pentru stalpi prefabricati. Ce vrei sa folosesti tu sunt fundatii izolate. Difera mult armarea si modul de alcatuire de la una la alta. La beton monolit e mai simplu.

#12
cristobob

cristobob

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,435
  • Înscris: 06.01.2014
Scriu și pentru inițiator și pentru altii:
de ce doriți sa "inventați gaura din macaroana"?
Logic și normal este ca, după ce ai o idee, sa mergi la specialistul care sa o aducă pe calea Bună,  în cazul de fata un proiectant, structurist,  arhitect (nu știu care ce face, da' suna bine și e cool sa dai astfel de sfaturiPosted Image ) care sa îndrume căutările . Ce rost are sa te interesezi de betoane și sa afli peste 3 luni ca ti-ai pierdut vremea ca, de fapt, nu e bine și trebuie altceva.
Am "construit" (a se intelege platit) o hala metalica de cca 10 x 17 m, înaltă de 4, ...m și nu îți recomand regim "do it yourself" . Mai ales dpdv al siguranței și duratei de executie.

#13
argentum

argentum

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,400
  • Înscris: 25.05.2015
Răspundeți la un topic vechi de 2 ani

#14
andreit

andreit

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 94
  • Înscris: 14.05.2007

View Postcristobob, on 03 noiembrie 2016 - 10:28, said:

Scriu și pentru inițiator și pentru altii:
de ce doriți sa "inventați gaura din macaroana"?
Logic și normal este ca, după ce ai o idee, sa mergi la specialistul care sa o aducă pe calea Bună,  în cazul de fata un proiectant, structurist,  arhitect (nu știu care ce face, da' suna bine și e cool sa dai astfel de sfaturiPosted Image ) care sa îndrume căutările . Ce rost are sa te interesezi de betoane și sa afli peste 3 luni ca ti-ai pierdut vremea ca, de fapt, nu e bine și trebuie altceva.
Am "construit" (a se intelege platit) o hala metalica de cca 10 x 17 m, înaltă de 4, ...m și nu îți recomand regim "do it yourself" . Mai ales dpdv al siguranței și duratei de executie.

Salut!
Ai putea sa ne spui cat te-a costat, fundatia + hala?
Cu ce ai invelit-o, tabla sau panouri sau ... ?
Cate geamuri, usi?
Multumesc!

#15
IeD3vil

IeD3vil

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 113
  • Înscris: 05.03.2006

 argentum, on 03 noiembrie 2016 - 18:35, said:

Răspundeți la un topic vechi de 2 ani

Chiar daca e vechi nu e uitat... am amanat constructia halei si a cam venit timpul... inca sunt un pic confuz... am vorbit si cu proiectant si structurist... nu intreb aiurea

 cristobob, on 03 noiembrie 2016 - 10:28, said:

Scriu și pentru inițiator și pentru altii:
de ce doriți sa "inventați gaura din macaroana"?
Logic și normal este ca, după ce ai o idee, sa mergi la specialistul care sa o aducă pe calea Bună,  în cazul de fata un proiectant, structurist,  arhitect (nu știu care ce face, da' suna bine și e cool sa dai astfel de sfaturiPosted Image ) care sa îndrume căutările . Ce rost are sa te interesezi de betoane și sa afli peste 3 luni ca ti-ai pierdut vremea ca, de fapt, nu e bine și trebuie altceva.
Am "construit" (a se intelege platit) o hala metalica de cca 10 x 17 m, înaltă de 4, ...m și nu îți recomand regim "do it yourself" . Mai ales dpdv al siguranței și duratei de executie.

In principiu, e bine sa iti faci temele inainte sa incepi ceva si ideal ar fi sa iti faci un buget, sa stii macar estimativ pe unde te va duce proiectul ca si costuri. Poate realizezi ca nu iti permiti si trebuie sa faci downsize (eu am renuntat la etaj facand un buget minim, pentru ca nu imi permit si nu e prioritatea 0)

 Bananajoe, on 29 noiembrie 2014 - 18:12, said:

Toarna numai cu cifa. Sa nu pui apa in beton. Foloseste numai cofraje speciale (nu scanduri) ca sa iasa stalpii bine. Vezi sa lasi placa metalica sus pe stalp, conform proiectului. Conform proiectului sa faci si dimensiunea la stalp. Grinzile IPE s-ar putea sa nu se potriveasca acolo, ies din planul panelor. Dar mai sunt variante: HEA, HEB, chiar daca acestea se folosesc uzual la stalpi. Depinde mult de ferma metalica folosita si de modul ei de prindere pe stalp. Acele "IPE-uri" nici nu sunt obligatorii in toate cazurile.
p.s. daca torni tu stalpii, sa ai topometrist acolo, ca s-ar putea ca grinda metalica gata facuta sa nu se mai potriveasca. Tolerantele de executie la metal sunt mici. De contravantuiri in planul stalpilor nu ai nevoie la beton decat in cazuri EXCEPTIONALE la care cei 144 mp ai tai sigur nu se incadreaza.

Fundatiile pahar sunt pentru stalpi prefabricati. Ce vrei sa folosesti tu sunt fundatii izolate. Difera mult armarea si modul de alcatuire de la una la alta. La beton monolit e mai simplu.

O sa merg pe mana proiectantului, dupa ce ma hotarasc pe ce materiale voi merge... fundatia nu sunt 100% convins ca o voi face in regie proprie... in functie de cat mi se va estima costul si durata, o sa aleg ce ma va avantaja mai mult... timpul e un factor destul de important...

Multumesc tuturor pt raspunsuri. Cand ma apuc de proiecte, o sa fac log-uri pt cam fiecare (gard, hala, etc)

#16
IeD3vil

IeD3vil

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 113
  • Înscris: 05.03.2006
Aparent nu eram pregatit sa incep proiectul la momentul postarilor, desi incercam sa fac un research... proiectul e inceput in iarna, urmeaza constructia in sine. Am ales sa o fac pe bucati, pentru cost management si sa pot da drumu la ceva mai repede.

Progres: din aprilie 2019, cand nu aveam NIMIC pe teren, doar un container izoterm auto pt depozitare, 1 an mai tarziu, Apr 2020, am reusit dupa ceva batalii cu hartogarii, legislatie, oameni, furnizori... sa am un gard, curent (220v, 380 cand upgradeaza CEZul reteaua de unde m-am intepat eu, desi proiectul e de extensie prevazut 380), si o fundatie pt hala (in regie proprie, turnat cu cifa).

Pun doar o poza acum, daca sunteti interesati pot crea postari separate pentru gard (ca am destul de multe poze), cu continuare aici pentru hala.

Attached Files


Edited by IeD3vil, 29 April 2020 - 17:34.


#17
kelye

kelye

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 108
  • Înscris: 14.04.2005
Salut, cum merge treaba? S-a cam scumpit fierul in ultimul an, inca mai e avantajos vs caramida/beton ? Evident in cazul tau de 12x12.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate