Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Wc Geberit

Routere detinute in trecut si in ...

Teii din fața casei

E-Mail in serie prin Excel si Out...
 Modul alimentare rulou/jaluzea ex...

Recuperare fișiere dupa form...

Aplicatii stress test RAM

Asigurare auto hibrid
 Asus B550M - PC-ul nu porneste di...

Tzanca Uraganu - Inconjurat de Fe...

explicatie montaj breadboard

3 Doors Down - Kryptonite
 Semnalizati cand virati pe un dru...

Succesiune - mostenire apartament...

Donez Siofor de 1000mg ( diabet t...

Izolatie intre parter si etaj
 

Estimare constructie casa 2014 - 120 metri construiti

- - - - -
  • Please log in to reply
79 replies to this topic

#55
andreilesan

andreilesan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,835
  • Înscris: 11.03.2012
Da bine ai mai spus-o dle!Posted Image
Tot ma gandeam sa le spun colegilor sa nu viseze cu ochii deschisi, ca sub 500 Euro/mp nu vor reusi sa construiasca ceva ce corespunde tuturor normelor actuale in constructie, dar zic sa ma aptin ca sa nu pun gaz pe foc...
Daca nu am decat 50 000 Euro pentru casa, atunci mai mult de 80 mp nici sa nu ma intind (10 000 Euro am lasat pentru a acoperi neprevazutele)..
Stiu ca sunt multi care se arunca sa estimeze ca se poate construi si cu 350 Euro/mp.. Dupa 2009 mie "nu-mi iese".. cand ma gandesc numai la respectarea exigentelor energetice.. pe care multi din proiectare nu le prevad, alti "specialisti" constructorii - sustin ca nici nu merita.. Normal ca nu merita, ca doar nu ei iti vor plati intretinerea..
Vara trecuta s-a mutat in casa noua un prieten de-al meu, in Navodari. Casa 130 mp incalziti, stil minimalist, adica fara: terase, balcoane, acoperisuri cu multe ape, suprafete vitrate supradimensionate, etc.. Regim Sp+P+E, termoizolata astfel: Placa in contact cu solul EPS de 20cm, toata elevatia pe ambele parti interior, exterior pe verticala EPS de 10cm, peretii casei caramida de 25cm + EPS de 20cm, tamplarie U~0,9 W/(mpK), planseu peste ultimul nivel 40cm de vata. Instalatie termica centrala pe gaz in condensatie setata la 35 grd C toata iarna si calorifere in toata casa. Mai mult de 280 lei/luna de iarna nu a platit pentru gaze (gatit, apa calda si incalzire)... Dar sub 500 Euro/mp la cheie nu a reusit sa o scoata..Posted Image

#56
Geoxxl

Geoxxl

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 176
  • Înscris: 15.05.2010
Ce imi place mie cand "specialistii" arunca preturi din astea. Eu ma intreb cat beton si fier bagi tu intr-o casa de 100 mp pentru 100k euro ca pe acolo ai ajuns cu pretul. Sau mai direct ca eu nu sunt dupa turma aka lingau la alea 70 80 de case cat a fost profitul tau. Ca nu cred ca le-ai pus la finisaje parchet de bambus, tapet de 200-300 ron rola s.a.m.d. sunt la a treia casa in familie ( nu pt altii ) si toate facute ca la carte, la virgula dupa proiect, cu finisaje medii, si sa dea dracii in ele de ajung la suma aia. O singura casa mai mare a unei verisoare sare de 50 k acum insa are la 200mp si foarte multe suprafete vitrate,pentru ca doar pe geamuri a dat 12 mii. Insa ce spui tu sunt povesti. Daca ai utilitatile la poarta curentul e maxim 1000 euro, apa vreo 300, si gazele tot in jirul la 1000 e. Deci cum iti iese tie 6000-8000 nu stiu. Probabil ai construit prin camp si aia carau curentu de la vreo centrala cu caruta. Ce usor aruncati cu sumele fara proiecte fara nimic. A 100mp ai? Pai sa ai 100 de mii ca am mai facut la vreo 50 k tn si stiu la sigur... Daca asa sunt toti constructorii nu e de mirare de ce majoriatea fac in regie proprie.

Aaa si nu sunt constructor sau cva ci doar ca rudele, eu ne-am facut si facem si in prezent toti case si trecem prin asa cva. Iar cu intretinerea mai ieftina la bloc decat la casa in nici un caz nu e. Dau la gaze cate 8 mil si 3 la curent in lunile geroase pentru 2 camere amarate.

#57
Astrul

Astrul

    PHD in fiare si betoane

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,528
  • Înscris: 10.05.2007
Eu mi-am facut singur socotelile la casa mea. Cu oamenii mei, preturi cu discount si toate cele. Sub 400-450e/mp n-as putea sa ajung, poate daca o fac singur in 10 ani.
Vara ta a scos cea mai scumpa casa la 250. N-as vrea sa stiu ce-a bagat in ea.
Fierul nu se pune dupa ochi, ci dupa calcule si normative. Hai ca nu-mi pierd timpul.
Fa-i tu casa lui cu 200e/mp si te angajez sa-mi faci urmatoarele 70. As avea profit dublu.
Dar sa-ti si dea cineva banii pe cocioaba, ca pentru tine poti pune si rahat pe pereti, tu-l mirosi.
Banuiesc ca la fiecare faza ti-a vebit diriginte, structurist, ai avut proiect complet cu dde si tot tacamul :)))
Intra pe jurnale, sunt sute de insi care-si spun povestile, cat i-a dus, etc...
Tragi singur concluziile.

Si apropo "specialistii" sunt doar oameni de meserie. Faptul ca ti-ai legat o sfoara de masea si-ai legat-o de clanta nu te face medic stomatolog. Nici chiar daca ti-ai scos 3 prin metoda asta, daca esti capabil intelectual sa pricepi aluzia :)

#58
bicosu

bicosu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,034
  • Înscris: 03.01.2007
Geoxxl noi toti suntem tampiti si platim dublu pe case. Tu esti special, te duce capul si nu te lasi prostit de constructori si vanzatori de materiale. Peste cativa ani as mai incepe o casa. Pot lua lectii de la tine pana atunci? Daca te cunosteam mai devreme, acum aveam casa terminata si inca una la rosu.

Mersi

#59
gabian22

gabian22

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,630
  • Înscris: 26.01.2007
Geoxxl are perfecta dreptate, se poate construi la preturi foarte mici.

Doar ca "Dau la gaze cate 8 mil si 3 la curent in lunile geroase pentru 2 camere amarate."

Ramane sa vedem ca cutremur cat vine nota de plata.

#60
manghels

manghels

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,878
  • Înscris: 27.02.2008
Salut,
Ca intotdeauna, adevarul e undeva pe la mijloc. Eu m-am interesat prin Iasi, pe la proprietarii de case facute recent (anul trecut sau incepute anu asta) si pe la constructori si ei tot cam asa ceva au spus: pret la cheie, cu materiale medii, ajunge pe la 350-450 E/mp in functie de 'aventura' de casa pe care-o faci. Daca e un proiect mai special, e normal sa varieze preturile in sus. Daca vrei un subsol\demisol mai sari cu pretul. Daca mai vrei cine stie ce terase/balconane, still mediteranean, la fel. Daca vrei geamuri mari si lumina naturala maxim in casa, atunci compensezi la facturi iarna.

Eu unul planuiesc sa incep o constructie curand si o sa am nevoie de sfaturile voastre, probabil o sa-mi incep si eu povestea pe forum, dar intai sa termin proiectul si actele. Cred ca a vb despre pretul unei case e destul de complicat pt ca depinde de 'n' factori: zona tarii, proiect, tipul terenului, pozitionarea lui, constructor, tipuri de materiale, tipuri de izolatii, tipul de acoperis, daca mai vrei si vreun tip de energie alternativa, daca mai vrei un semineu care sa-ti distribuie caldura prin cateva camere, gard, si bineinteles utilitati.

Deci, cum ne recomanda toate blogurile, daca nu avem un salariul cat de cat decent, ceva bani pusi deoparte (parinti cu bani gramada), sau posibilitati de creditare, nu putem decat visa la o casa, sau daca o incepem acu, e posibil s-o terminam in 5-10 ani de zile si nu in 1-2 cum speram. Am niste colegu de serv care si-ai inceput casa cu multi ani de zile in urma si nici acu nu au terminat-o, inca au etajul\mansarda la rosu.

Thanks!
Man.

#61
_D_A_N_

_D_A_N_

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 373
  • Înscris: 11.02.2014
Si eu sunt de parere ca adevarul este pe undeva, pe la mijloc. Costurile difera foarte mult pentru ca nu exista doua proiecte identice, construite pe doua soluri identice etc. Luati in calcul ce se intampla daca casa este la cota +60 intro zona si +15 in alta zona. Calculati si cat costa sa dai corect o panta terenului pe o suprafata de cateva sute mp ...
Si inca ceva, refuz sa iau in calcul casele ridicate fara un proiect complet (dus pana la faza DDE si devize de lucrari).

#62
manghels

manghels

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,878
  • Înscris: 27.02.2008
Apropo de proiect complet, 8.5 e/mp vi se pare scump, toate,structura, instalatii..etc?

Thanks!
Man.

#63
Astrul

Astrul

    PHD in fiare si betoane

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,528
  • Înscris: 10.05.2007
E un pret mediu, dar la proiectare conteaza calitatea nu cantitatea.
E o forma de arta, una costa un cub cu acoperis in 2 ape si alta costa un palat brancovenesc.
Conteaza mult complexitatea lucrarii si calitatea informatiilor detaliate in proiect.

#64
andreilesan

andreilesan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,835
  • Înscris: 11.03.2012

View Postmanghels, on 19 mai 2014 - 16:28, said:

Apropo de proiect complet, 8.5 e/mp vi se pare scump, toate,structura, instalatii..etc?
Mie mi se pare ieftin. Nu cred ca include si detalii de executie in asa pret.. Reesind din faptul ca proiectul reprezinta cca 3-5% din valoarea investitiei si plecand de la pretul de 500 Euro/mp rezulta ca pentru un proiect complet si calitativ pretul ar trebui sa fie intre 15 si 25 Euro/mp. Cota parte ce-i revine fiecarui specialist poate fi prezentata astfel:
Arhitectura - 40%;
Rezistenta - 20%;
Electrice - 10%;
Termice - 10%;
Sanitare - 10%;
Ventilatie - 10%.
La capitolul termice obligatoriu din faza de proiect trebuie sa fie solicitat si Calcului G, pentru a ajuta arhitectul si structuristul cu grosimile straturilor termoizolante.Posted Image

#65
Astrul

Astrul

    PHD in fiare si betoane

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,528
  • Înscris: 10.05.2007
Glumesti.
Pe arhitectura se ia cel mai mare comision din proiect. Daca proiectul e 10e/mp, rezistenta e maxim 2-2.5 si instalatiile totale cam 1,5-2.
Asta in cazul cel mai fericit.
De regula clientul e pacalit cu niste randari frumoase si colorate ce nu-i trebuiesc nicio secunda pe santier, structura e facuta la marea repezeala caci arhitectul tine proiectul pana aproape de termenul de predare si lasa 1-2 saptamani sa se faca restul, iar instalatiile sunt hartii de sters la cur ca n-am auzit sa stea vreodata instalatorul de vorba cu clientul unde vrea prize, iluminat, daca-i convine ca teava de rahat sa-i treaca prin living in fata plasmei si alte astfel de tampenii care mi-au fost date sa le vad.
Asta e din pacate situatia reala in 80-90% din cazuri.
Asa ca, ori iei un proiect ieftin de luat autorizatii si gasesti constructor competent care sa rezolve toate bubele celor ce traiesc din stampile, ori investesti cum trebuie intr-o echipa capabila sa duca un proiect la bun sfarsit.
Dar discutam de la 15-20e in sus, pentru ca astfel de echipe nu iau proiecte pe banda rulanta.

#66
andreilesan

andreilesan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,835
  • Înscris: 11.03.2012

View PostAstrul, on 19 mai 2014 - 20:40, said:

...Asta e din pacate situatia reala in 80-90% din cazuri.
Din pacate nu pot sa nu-ti dau dreptate.Posted Image

View PostAstrul, on 19 mai 2014 - 20:40, said:

Asa ca, ori iei un proiect ieftin de luat autorizatii si gasesti constructor competent care sa rezolve toate bubele celor ce traiesc din stampile, ori investesti cum trebuie intr-o echipa capabila sa duca un proiect la bun sfarsit.
In acest caz nu-i mai bine sa gasesti din start constructorul si acesta sa-ti recomande pe cineva care sa-ti faca toate hartiile? Nu de alta dar dupa ce iei un proiect ieftin ai o gramada de modificat, chiar si la capitolul structura.. Un exemplu, placa de peste un Etaj curent nu trebuie sa fie la acelas nivel cu balconul in consola, daca respectam normele privind Exigentele Energetice.. si asta a fost doar un exemplu, lista poate continua..

View PostAstrul, on 19 mai 2014 - 20:40, said:

Dar discutam de la 15-20e in sus, pentru ca astfel de echipe nu iau proiecte pe banda rulanta.
Asa este.. Din fericire, cunosc o astfel de echipa si pretul este de la 28 E/mp in sus. Posted Image

View PostAstrul, on 19 mai 2014 - 20:40, said:

Pe arhitectura se ia cel mai mare comision din proiect. Daca proiectul e 10e/mp, rezistenta e maxim 2-2.5 si instalatiile totale cam 1,5-2.
Asta in cazul cel mai fericit.
De regula clientul e pacalit cu niste randari frumoase si colorate ce nu-i trebuiesc nicio secunda pe santier, structura e facuta la marea repezeala caci arhitectul tine proiectul pana aproape de termenul de predare si lasa 1-2 saptamani sa se faca restul, iar instalatiile sunt hartii de sters la cur ca n-am auzit sa stea vreodata instalatorul de vorba cu clientul unde vrea prize, iluminat, daca-i convine ca teava de rahat sa-i treaca prin living in fata plasmei si alte astfel de tampenii care mi-au fost date sa le vad.
Nu vreau sa aduc acuzatii breslei, dar am constatat ca existe multi arhitecti care aleg sa lucreze cu cei mai slabi specialisti.. tocmai din motivul de-ai pacali cu putini bani..
In final, avem ce avem..

#67
Astrul

Astrul

    PHD in fiare si betoane

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,528
  • Înscris: 10.05.2007
La ultima fraza...nu le pasa. Au randari frumoase pe site si in realitate...iese ce iese.
De aceea trebuie cautati arhitectii care au in portofoliu doar case realizate, nu desene animate.

#68
manghels

manghels

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,878
  • Înscris: 27.02.2008
Salut,
Merci de rasp. Se pare ca am atins niste puncte sinsibile.

Eu cred ca depinde mult de complexitatea proiectului, cum zicea Astrul. Eu, la ce ma gandeam sa-mi fac, nu cred ca e nevoie de vreun geniu s-o proiecteze. Ceea ce voiam sa aflu, era de pe la cei din zona mea. Cred ca preturile variaza si in functie de zona tarii, la arhitectura ma refer, nu numaidecat la materiale si servicii.

Deci, daca se poate, as vrea niste opinii si de pe la cei de prin Moldova.

Pe mine ma intereseaza f mult sa se axeze in primul rand pe proiextul de arhitectura, rezistenta, electrice\termice; nu ca restul proiectului n-ar fi important dar ordinea ar fi cea enumerata. Pe partea de sanitare, proiectele in mare, 'curg' cam in aceeasi directie. Adica, cu ce idei inovatoare poate veni un arhitect daca ai 4 camere jos si 3 sus? Ce poate sa schimbe atat de radical in pozitionarea termicelor si sanitarelor?

Thanks!
Man.

#69
andreilesan

andreilesan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,835
  • Înscris: 11.03.2012

View Postmanghels, on 20 mai 2014 - 09:57, said:

.. Ce poate sa schimbe atat de radical in pozitionarea termicelor si sanitarelor?
Posted Image  La prima vedere totul pare extrem de simpu.. Insa dedeparte nu este asa.
La capitolul termice:
- ar putea sa iti rezulte o valoare a pierderilor de caldura de 30 kW sau ar putea sa-ti rezulte 8 kW..
- ar putea sa ti se dimensioneze caloriferele la temperaturi de lucru de 80/60 sau ar putea sa ti se dimensioneze la 50/30..
- la cladirea cu 30 kW pierderi s-ar putea sa nu poti incadra caloriferele in incaperi (caci vor rezulta niste mastodonti) daca sursa generatoare de caldura are performanta maxima la pana in 50 grd C pe tur. Si ar putea sa functionezi cu 40 grd C pe tur cu calorifere "normale" ca si dimensiuni, pentru ca pierderile de caldura nu depasesc 8 kW..
La sanitare:
- unii folosesc diametre potrivite unor pierderi de sarcina, astfel incat daca sunt in dus si nevasta-mea deschide bateria la bucatarie sa nu ma frig sau sa racesc.. cum era intr-o reclama..;
- unii proiecteaza si cu linia de recirculare al apei calde menajere ca sa curga apa calda in maxim 15sec de la deschiderea robinetului;
- unii prevad si o conducta pentru apa tehnica special pentru spalat WC, nu cu apa filtrata si tratata care este cam scumpa pentru WC..
La ventilare:
- ar putea sa-ti dimensioneze asa tubulatura, incat sa nu poti dormi noaptea cand intra in functiune ventilatorul sau ar putea sa o dimensioneze incat nici sa nu o auzi, nu mai zic de consumul de energie pentru ventilator..

Si multe, multe detalii, care pentru 0,5 Euro/mp nu stiu cine iti face toate astea..
Nu-ti spun cata economie se poate obtine numai din optimizarea solutiilor la faza de ofertare..Posted Image

Edited by andreilesan, 20 May 2014 - 17:07.


#70
manghels

manghels

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,878
  • Înscris: 27.02.2008
Bine de stiut.
La momentul potrivit voi posta si eu niste parti din proiecte pt a le supune tirului de opinii de pe aici.

Ma uitam zilele astea la studiul geo; mi-au recomandat fundaria de 1.1m daca retin bine...deci din start pretul la fier-beton va sari un pic...Ma asteptam la un 0.9.
Voiam sa mai intreb despre fundatia in trepte, in cazul in care un demosol e doar pe 1/3 din suprafata parterului...Ce e de luat in calcul, ce inseamna mai exact in trepte? A mai experimentat cineva tipul asta de fundatie si ce alte alternative sunt?

Thanks!
Man.

#71
Astrul

Astrul

    PHD in fiare si betoane

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,528
  • Înscris: 10.05.2007
Cea mai paguboasa fundatie. Daca faci subsol general sub toata casa iesi tot pe-acolo.
Pleci de la -280~300 si ajungi la -110. Iti trebuie cateva trepte bune, vreo 2-3 cel putin pe o lungime de vreo 4-5m minim. Asya inseamna mult beton aiurea aruncat in fundatii.
Si fundatii groase de 50-60.
Fata de un demisol sau subsol care are diafragme de 25 sau 30 in functie de cat ai zidaria, ai doar perimetral casei si in mijloc doar stalpi si o placa de 10 cm in plus. Cred ca iesi tot pe-acolo. Asta cu subsolurile partiale sunt cele mai mari tepe, sunt si greu de lucrat, plus ca trebuie sa faci 5-6 turnari pana la cota zero.

#72
kyroptus

kyroptus

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 307
  • Înscris: 20.04.2005

View Postmanghels, on 20 mai 2014 - 09:57, said:

Ce poate sa schimbe atat de radical in pozitionarea termicelor si sanitarelor?
Bani dvs aruncati mai tarziu pe incalzire. :)

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate