Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!
 Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda
 Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...
 Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata
 

Jocurile foamei

- - - - -
  • Please log in to reply
14 replies to this topic

#1
Xenon2006

Xenon2006

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,827
  • Înscris: 03.05.2007

Quote

Asigurarea hranei pentru populația planetei a devenit o "provocare imensă" pentru autorități. Miniștri ai agriculturii din 65 de țări s-au reunit zilele trecute la Berlin, în cadrul Forumului Global pentru Alimentație și Agricultură, pentru a căuta soluții acestei probleme vitale.
În opinia lor, fermierii se confruntă tot mai mult cu lipsa resurselor, efectele schimbărilor climatice și reducerea puternică a fertilității solului, după cum se arată în comunicatul de presă de pe site-ul Ministerului Federal al Agriculturii din Germania.
O altă problemă o reprezintă și conservarea diversității agricole, care "nu este un lux, ci o problemă de supraviețuire", conform declarațiilor lui Hans-Peter Friedrich, ministrul german al agriculturii.
Lista participanților la cea de-a șasea ediție a Forumului Global pentru Alimentație și Agricultură nu a inclus și reprezentantul SUA, deși Statele Unite sunt cel mai mare exportator de produse agricole din lume.
Să fie de vină o serie de evoluții negative din sectorul agricol nord-american, unde autoritățile refuză să recunoască nocivitatea concentrării pe culturile modificate genetic și agricultura intensivă? Dar cum ar putea fi altfel, în condițiile în care alimentele "organice" sunt extrem de scumpe și doar cele "prelucrate" mai sunt accesibile maselor?
Cu toate acestea, prețurile alimentelor la nivel global au ajuns la cote record în ultimii trei ani, după cum arată datele de la FAO (vezi grafic).
Iar celălalt preț plătit pentru menținerea accesibilității "alimentelor" este impresionant. Într-un studiu din revista "Environmental Sciences Europe" se arată că, la 16 ani după primele însămânțări ale culturilor modificate genetic, gradul de utilizare a pesticidelor a crescut, deoarece buruienile și dăunătorii s-au adaptat. Și studiile din Statele Unite confirmă rezultatele publicate în Europa, după cum se arăta pe site-ul Food Safety News în luna mai 2013 (n.a. "Corn Growers Turn to Pesticides After Genetically Modified Seeds Fail").
Concluzia? Cultivarea intensivă a terenurilor cu ajutorul fertilizatorilor chimici și extinderea pe scară largă a organismelor modificate genetic a condus la secătuirea terenurilor agricole, pe fondul unor subvenții deosebit de generoase și a presiunii grupurilor de lobby.
Ce este de făcut când s-a ajuns la limita "dezvoltării" intensive? Se trece la cea extensivă. La începutul anului trecut, Washington Post scria că "preeriile Americii se restrâng", deoarece "fermierii au trecut la aratul pășunilor pentru a planta porumb și soia". Cercetării citați de WP arată că ritmul de reducere a preeriilor este comparabil cu cel de tăiere al pădurilor din Brazilia și cu ceea ce s-a întâmplat în America anilor "30. Fermierii plantează chiar și pe suprafețele cu risc ridicat în caz de secetă, dar aceasta nu este problema lor, deoarece guvernul federal subvenționează primele de asigurare.
Porumbul plantat este destinat, bineînțeles, producerii de energie verde, în scopul salvării planetei, chiar dacă emisiunile de bioxid de carbon sunt importante. Cercetătorii americani au precizat că "preeriile fixează mai bine carbonul decât terenul ocupat de culturi", după cum mai scrie Washington Post.
Este clar că tendința din ultimii ani nu poate fi oprită fără revizuirea completă a politicilor de subvenționare. Acestea au favorizat accelerarea procesului de creare a unor ferme de dimensiuni industriale, fără a se lua în considerare posibilitatea unor consecințe deosebit de grave pe termen lung.
Pe primul loc se află, desigur, inducerea unei fragilități excesive a producției agricole, atât cea vegetală cât și cea animală. Concentrarea producției prezintă riscuri majore pentru siguranța alimentară, mai ales în cazul epidemiilor din fermele zootehnice. Nu este mai puțin importantă nici crearea unei dependențe de anumite soiuri vegetale importate, când justificările includ doar necesitatea creșterii productivității.
De parcă această utilizare intensivă a pământului pentru producția de combustibil nu ar fi fost de ajuns, suprafețe agricole tot mai mari au fost "plantate", în ultima decadă, cu centrale solare și eoliene. Politica "verde" se va dovedi extrem de păguboasă pe termen lung, mai ales că apocalipsa climatică propovăduită de ecologiști refuză să se arate și există tot mai multe dovezi că încălzirea globală este pe cale să se transforme în răcire globală, pe fondul reducerii semnificative a activității solare. În aceste condiții, este mai importantă ca oricând conservarea biodiversității agricole.
Dar este aceasta prioritară, măcar în Europa? Nu, din păcate, în ciuda declarațiilor ministrului german al agriculturii.
Într-un articol din revista Der Spiegel, din august 2012, se arăta că subvenționarea generoasă a producției de biocombustibili a determinat extinderea accelerată a suprafețelor plantate cu porumb, iar investitorii "așteaptă cu nerăbdare orice anunț de vânzare a terenurilor agricole".
Dar plantarea se face și pe terenurile arendate, a căror calitate se deteriorează puternic de pe urma monoculturii porumbului pentru combustibil, care nu poate fi folosit și pentru furajarea animalelor. Mai mult, "investitorii" în biocombustibil pot să ofere prețuri mari pentru terenuri, eliminând astfel din joc crescătorii de animale, care se văd obligați să-și ajusteze șeptelul în condițiile unor suprafețe de pășune tot mai reduse.
Producătorul de lapte prezentat în Der Spiegel a declarat că este nevoit să-și hrănească animalele cu soia din Brazilia și acuză politicienii că duc o politică de ruinare a micilor producători, pe fondul tendinței de creștere a prețurilor materiilor prime.
Dar cum rămâne cu rotația culturilor? Nu a mai rămas aproape nimic, cel puțin în cadrul marilor ferme "industriale", atât în Europa cât și în Statele Unite.
Politica agricolă a ultimelor decenii a afectat grav securitatea alimentară, prin favorizarea concentrării terenurilor agricole și a fermelor zootehnice în mâinile celor care dispun de resurse pentru lobby și au acces direct și facil la subvențiile guvernamentale.
Acum se pare că s-a ajuns la limita asigurării hranei populației prin intermediul politicilor de subvenționare, mai ales pe fondul unor presiuni tot mai mari de creștere a prețurilor materiilor prime și a combustibililor. Nu cumva este vinovată, pentru această stare de fapt, și politica de tipărire a băncilor centrale din ultimii ani?
Zilele trecute Bloomberg scria că profitul Royal Dutch Shell a scăzut neașteptat, pe fondul creșterii costurilor de exploatare și explorare. Datele de la Bloomberg Industries arată o creștere de peste trei ori a costurilor de explorare și punere în funcțiune a noilor capacități de producție în perioada 2003 - 2012, iar Shell trebuie să recurgă acum la vânzarea de active pentru completarea resurselor necesare investițiilor de capital.
În ciuda scăderii cererii, presiunile cu care se confruntă producătorii se vor face simțite și la nivelul prețurilor finale, chiar dacă autoritățile nu vor recurge la aplicarea unor creșteri iresponsabile ale fiscalității în acest domeniu.
Unde ne plasăm noi în acest context internațional deosebit de dificil? Jos de tot. Avem sau se dezbat măsuri de încurajare a comasării terenurilor agricole, pentru încurajarea producției, fără a fi analizate adevăratele motive ale existenței suprafețelor nelucrate. Permitem importul nelimitat de produse agricole, chiar dacă Europa găsește mereu noi motive pentru limitarea exporturilor noastre.
Dar nimic nu este mai grav decât liberalizarea, asumată la intrarea în UE, a vânzării terenurilor agricole. Motivul nu este, nici pe departe, ocuparea de către străini a pământului strămoșesc, ci folosirea lui vremelnică până la epuizare, în condițiile în care, culmea ironiei, statul român subvenționează acest jaf.
Toate așa-numitele politici agricole din ultimele două decenii ne-au adus foarte aproape de pierderea independenței alimentare.
Poate că nu este prea târziu să fie oprit acest proces, iar micii producători să fie încurajați, nu prin subvenții, ci prin eliminarea subvențiilor acordate marilor producători și liberalizarea pieței locale. Altfel nu vom avea destulă energie să concurăm în viitoarele jocuri ale foamei.


sursa

#2
Teophileos

Teophileos

    I am who I am, so don't even try to think about bothering me

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,180
  • Înscris: 02.01.2007
Posted Image Astfel de scary news apareau destul de des si intre anii 1975 si 1995 , se discuta intens la F.A.O. http://www.fao.org/
Eu am trait si am vazut deja o juma de secol de "hâ-hâ-hâmpliniri mărețe" ale satanicilor de la ONU și ale ciracilor lor

"Criticism against F.A.O. actions during 1970s, 80s, 90s
There has been public criticism of FAO for at least 30 years. Dissatisfaction with the organisation's performance was among the reasons for the creation of two new organisations after the World Food Conference in 1974, namely the World Food Council and the International Fund for Agricultural Development; by the early eighties there was intense rivalry among these organisations.[39] At the same time, the World Food Programme, which started as an experimental 3-year programme under FAO, was growing in size and independence, with the Directors of FAO and WFP struggling for power.[40]
Early in 1989, the organisation came under attack from the Heritage Foundation, a conservative think tank based in Washington, D.C. The Foundation wrote that "The sad fact is that the FAO has become essentially irrelevant in combating hunger. A bloated bureaucracy known for the mediocrity of its work and the inefficiency of its staff the FAO in recent years has become increasingly politicised".[41] In September of the same year, the journal Society published a series of articles about FAO[42] that included a contribution from the Heritage Foundation and a response by FAO staff member, Richard Lydiker, who was later described by the Danish Minister for Agriculture (who had herself resigned from the organisation) as 'FAO's chief spokesman for non-transparency'.[43]
Edouard Saouma, the Director-General of FAO, was also criticised in Graham Hancock's book 'Lords of Poverty, published in 1989.[44] Mention is made of Saouma's 'fat pay packet', his 'autocratic' management style, and his 'control over the flow of public information'. Hancock concluded that "One gets the sense from all of this of an institution that has lost its way, departed from its purely humanitarian and developmental mandate, become confused about its place in the world – about exactly what it is doing, and why". Despite the criticism, Edouard Saouma served as DG for three consecutive terms from 1976 to 1993.
In 1990, the US State Department expressed the view that "The Food and Agriculture Organization has lagged behind other UN organizations in responding to US desires for improvements in program and budget processes to enhance value for money spent".[45]
A year later, in 1991, The Ecologist magazine produced a special issue under the heading "The UN Food and Agriculture Organization: Promoting World Hunger".[46] The magazine included articles that questioned FAO's policies and practices in forestry, fisheries, aquaculture, and pest control. The articles were written by experts such as Helena Norberg-Hodge, Vandana Shiva, Edward Goldsmith, Miguel A. Altieri and Barbara Dinham. "
Sursa : http://en.wikipedia....re_Organization
Same old news / Aceleași stiri expirate / răsuflate / reșapate

Edited by Teophileos, 23 January 2014 - 11:40.


#3
Seb

Seb

    Suveran

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,077
  • Înscris: 22.05.2005
@Teophileos
In copy-paste-ul tau se spune ca unii sunt de parere ca Food and Agriculture Organization e ineficienta in combaterea problemei, nu ca problema nu exista.

#4
Teophileos

Teophileos

    I am who I am, so don't even try to think about bothering me

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,180
  • Înscris: 02.01.2007
@ Posted Image Seb Posted Image  ,
problema a existat, inca mai exista si desigur ea va ma exista Posted Image tocmai pentru ca pe acest pamant exista niste vieţuitoare cu chip uman
care au facut, fac si vor face tot ce se poate pentru perpetuarea problemei respective, in mod normal ONU, FAO, UNICEF si OMS ar fi trebuit
sa fi rezolvat deja aceste probleme Posted Image  de decenii bune ... cine stie Posted Image cunoaste  !

Edited by Teophileos, 23 January 2014 - 11:56.


#5
Seb

Seb

    Suveran

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,077
  • Înscris: 22.05.2005
Topicul nu e despre FAO, Mao si Tzao. E despre lipsa de hrana.

Edited by Seb, 23 January 2014 - 11:54.


#6
Highlander91

Highlander91

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,015
  • Înscris: 05.09.2007
Eliminarea TUTUROR subventiilor in agricultura, interzicerea subventionarii directe si indirecte (utilaje, ingrasaminte, pesticide, carburanti) a agriculturii.
Permisa doar imbunatatirea solului. (consolidari, terasari, drenari, lucrari de irigare, si chiar subventionarea apei de irigare, daca trebuie impinsa la deal)

Sunt tari multe, in care nu se produce nimic, ca n-are guvernul bani de subventie, si pretul mic de import face sa te coste motorina consumata mai mult decat toata recolta!
Prin aceasta tactica a fost distrusa si economia Romaniei...

View PostSeb, on 23 ianuarie 2014 - 11:54, said:

Topicul nu e despre FAO, Mao si Tzao. E despre lipsa de hrana.
Nu exista asa ceva! Exista poate vrei sa spui, oameni ce NU au bani sa-si cumpere hrana, desi exista capacitate de productie pt a-i hrani pe toti, in conditiile actuale, fara ipotetice reduceri ale consumului vestic, ale pierderilor, etc...

Edited by Highlander91, 23 January 2014 - 12:06.


#7
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005
Eu nu pricep cum vine asta hrana pentru populatie. Pe mine nu ma hraneste nimeni, trebuie sa platesc mancarea.

#8
Seb

Seb

    Suveran

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,077
  • Înscris: 22.05.2005
Pentru cel ce nu are ce manca, nu prea conteaza daca altul are sau nu are mancare.

Dar eu nu sunt asa sigur ca ar fi posibil ca 7 miliarde de oameni sa manance ca americanii. In nici un caz pe termen lung, in conditiile epuizarii petrolului, cresterii populatiei si degradarii terenurilor agricole.

#9
Platon

Platon

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,692
  • Înscris: 22.10.2002
In ciuda acestui articol lung, numai romanii arunca mancare BUNA in valoare de 5 milioane de euro, nu stiu cum ne plangem de foame, cu mancarea aruncata de britanici se poate hrani jumatate de Africa, poate ar trebui sa fim mai inteligenti si mai atenti ce cumparam si ce aruncam, nu exista nici o lipsa de hrana, este doar nebunia si disperarea producatorilor de mancare, profituri, profituri, profituri.

#10
XORIAN_L

XORIAN_L

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,198
  • Înscris: 01.10.2009
Solutia este serele verticale. Aici apa este recirculata si se dizolva substante minerale in ea.

Edited by XORIAN_L, 23 January 2014 - 12:22.


#11
Seb

Seb

    Suveran

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,077
  • Înscris: 22.05.2005
Mancarea aia de 5 milioane de euro ar insema de exemplu vreo 70 de grame de carne de porc/roman. Impresionant, nu?

#12
sailor62

sailor62

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,208
  • Înscris: 28.07.2008
...Altfel nu vom avea destulă energie să concurăm în viitoarele jocuri ale foamei....
Infioratoare fraza , mai ales daca ai citit cartea cu titlul respectiv, pentru ca eu cred ca se va ajunge mai devreme sau mai tarziu la aceea societate autocrata si dementa ...

#13
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005
Aiurea, nimeni nu stie ce va fi, teorii peste teorii sint destule.

#14
sailor62

sailor62

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,208
  • Înscris: 28.07.2008
Nu ,nu stie pt ca nu avem masina timpului inventata inca , dar putem prevedea ca d'aia ne-a dat Dumnezeu cap-cand eram copil eram cu totii vreo 3-4 miliarde . Daca timpul  de dublare a populatiei se mentine (desi cred ca logic ar fi sa se micsoreze) nu va dura inca 40 de ani pana la foamete si razboi pt teritorii.Si nu sunt un isteric ,nu-mi fac provizii subterane cu am vazut pe la americani.Sau poate ca tehnologia fabricarii hranei va evolua f mult -altfel e bai.

#15
capstoc

capstoc

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 226
  • Înscris: 16.01.2014
cum sa nu fie mancare suficienta ? Nu vedeti ca e atat de multa mancare ca unii prostanaci vor sa li se dea gratis pana si venitul minim garantat ?

Daca era foame nu ajungeau romanii atat de lenesi.

View PostXORIAN_L, on 23 ianuarie 2014 - 12:21, said:

Solutia este serele verticale. Aici apa este recirculata si se dizolva substante minerale in ea.

Solutionatorule, ai facut tu ceva in viata ta, macar o carte sa citesti sau o floare sa plantezi ? Ca aberatii din astea nu fac decat sa sporeasca stereotipul ca romanul e prost de pute.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate