Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Poti receptiona semnal de la mai ...

Cabluri HDMI 2.1 de 4m-5m care sa...

zoom comparat cu Google Meet

Monitor/Display wireless?
 Chestie ciudata

De la un proiect scris in python ...

Audi A4 B9 quattro 190 CP!

Tepari la pariuri pe TikTok
 Banca imi cere justificativ fondu...

schema pcb ELECTRA CIM150 PAS

Probleme stomac

Sfat achizitie bicicleta oras
 Canalele Sky Showtime 1 și S...

Recomandare anvelope lexus rx

Extindere rețea wireless int...

Configuratie PC
 

Casete video, videocasetofoane (casetoscoape)

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
892 replies to this topic

#1
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,447
  • Înscris: 13.06.2004
Dacă tot există un topic despre casete audio și aparate care folosesc casete audio, de ce să nu existe și unul despre casete video și Video Cassette Recordere (V.C.R.-uri)/Video Play-ere a.k.a.. Videocasetofoane, Videouri, Casetoscopae, Magentoscoape cu casetă.
Nu cred că virgulă casetele video mai sunt la fel de populare precum cele audio - aparatele video erau mai scumpe, partea de imagine de pe o bandă video e mai pretințioasă (găsești deck-uri din 1980 casetofon care dau sunet de calitate, însă videourile deabea după 1990 au început să aibă o imagine mult mai bună), aparatele sunt mai mari, aparatele home use nu oferă cine știe ce calitate față de alte medii de stocare (decât dacă-s din alea mai de top).
Dar mai folosește cineva așa ceva, mai e interesat cineva de asemenea aparate, de achiziționarea de casete și de aparate?
Eu am un "Pansonic" NV-630PX de prin 1986-1987. 3 capete, mono, sistem P.A.L. (B, G, I), N.T.S.C., redare cadru cu cadru (nu-i cine știe ce), S.P., L.P., S.L.P. (asta-i pt. N.T.S.C.), înregistrează și N.T.S.C.
Îi dau drumul din când în când, când mă mai apucă nostalgia și mă mai uit la o casetă sau mă uit pe casetă la ceva ce nu am în computer.
Nu sunt înnebunit după casete video, dar, poate, pe viitor mi-ar plăceau să am un video S-V.H.S. cu sunet stereo.  :)

#2
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
Tinerete, pt dta o fi inutila, ca doar nu cred ca erai pe vremea lui Ceasca..Sper ca nu imi bagi pumnul in gura ca sa nu mai discut despre ceva ce eu am trait...
djl
Da, era o nebunie pe acele vremuri..Am dat si bani ca sa vad anumite filme pe VHS.Mi-am dorit mult unul, dar la cat costau nu imi puteam permite..
Si mi-am dorit sa invat sa le repar, dar cum sunt paralel cu mecanica, dupa un tmp am realizat ca mai bine raman la televizoare, pe care le rezolvam in mod curent..
Mai am si acum unul..chiar sa il mai bag prin priza, sa mai invartesc o caseta...

#3
gerbil

gerbil

    Membru' activ

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,053
  • Înscris: 10.09.2005
Doamne ce amintiri placute. Cand eram mic (anii '80), imprumuta tatal meu in weekend-uri un video player de la un coleg de servici. Vreau sa zic ca era sarbatoare in casa, o senzatie extraordinara, ma uitam la Tom si Jerry pana mi se faceau ochii rosii, apoi la filme: karate, actiune, horror. Printre primele filme vazute pe video: Absurd - Antophopagus 2, An American Werewolf in London, filme cu "Cichi Cean", cele cu karate nu le mai stiu denumirile, probabil erau niste no name, dar noua ni se pareau tari. Video il puneam la tv-ul alb negru Electronic iar sunetul il redam printr-un radio Gloria 3 (tv-ul nu avea sunet pe video, nu era tras in banda). Abia prin 1991 au cumparat ai mei in sfarsit un video (care costa cat o Dacia cam 90 de mii lei), nu era o marca cunoscuta, ceva cu P, Panason sau cam asa ceva. Nu il mai am, insa acum vreo 7 ani a fost o oferta la Kaufland cu video recorder la 70 ron, si a cumparat tatal meu unul. E tot un no name, foarte, foarte usor fata de cele vechi, dar merge destul de bine si inregistreaza acceptabil, are si afisaj dar e mai mult pentru ora, nu arata timpul benzii cum era la recorderele vechi si la care am ravnit mereu dar nu am avut niciodata unul.
Cei care nu au prins acele vremuri nu vor aprecia niciodata asa ceva, video, magnetofoane,casetofoane, calculatoare HC etc, si nu este vina lor, astea sunt vremurile. Intr-un fel ii compatimesc, azi au totul pe tava si nimic nu li se mai pare sau nu ni se mai pare chiar nici noua, ceva extraordinar sa vedem un film sau sa jucam un joc. A devenit ceva banal si nu ne mai bucura absolut nimic. Macar noi, cei mai batrani, mai avem ceva nostalgie si folosind asftel de aparate incercam sa mai retraim acel sentiment placut al anilor '80.

Pentru cei care nu stiu, filmele se vedeau cam asa (de prost) multe fiind traduse de Irina Nistor (aici este un barbat dar ii cunosc vocea, era si el pe atunci la unele filme):
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/udVWl8_-xwY?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by gerbil, 11 January 2014 - 19:35.


#4
TinMan

TinMan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 594
  • Înscris: 02.08.2013
Alte vremuri! Cu video si sarbii ne mai coloram si noi existenta cenusie de pe atunci. Bineinteles, pe TV-uri alb/negru. Cine avea un "color", he, he ... Video, tot asa, ori venea "unu' care are video"- stapanul casei nu platea -  ori ne duceam noi la el, 10 lei filmul sau 25 de lei "pana dimineata".

#5
florinelu

florinelu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 627
  • Înscris: 05.03.2005

View Postg3nov3s3, on 11 ianuarie 2014 - 17:19, said:

Tehnologie inutila, la fel ca si DVD-urile, Blu-ray-urile,etc...Eu vad direct filmele pe TV de pe stick...
Se vede ca nu ai dat bani niciodata pe un DVD/BD care sa contina bonusuri gen faze din film comentate, interviuri cu regizorul sau scene taiate. Toate astea nu le gasesti pe un stick pe TV. Asta e, traim intr-o tara si in niste timpuri in care DVD/BD rip-urile inseamna normalitatea pentru multi iar torrentii ceva care se cuvine din oficiu  Posted Image . Nu inseamna ca eu acasa ma uit la "The Hobbit" tras pe VHS si dublat cu voce de Irina Nistor Posted Image ...vreau doar sa subliniez ca stiu sa apreciez vremurile trecute.

Edited by florinelu, 11 January 2014 - 20:57.


#6
orlandobarbulescu

orlandobarbulescu

    Craiova

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,340
  • Înscris: 26.02.2008
Diferența dintre video analogic și audio analogic e mare.
Nimeni nu-și dorește un film pe casetă video la calitate vhs față de un BD fullhd, dar sunt mulți care nu apreciază mp3-urile de pe stik în favoarea analogicului audio  fie pe bandă fie chiar vinil.
De aceea un topic cu casete video și aparate vhs, betamax, sunt pentru nostalgicii ce stăteau nopți întregi să vadă casete super uzate cu Alien, Rambo sau altele și dimineața filme de-alea...știți voi.
Pentru cei cu filmul la un clik distanță totul e neinteresant. Pentru noi, mai bătrâni face parte din istoria devenirii noastre.

#7
gerbil

gerbil

    Membru' activ

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,053
  • Înscris: 10.09.2005
Interesant este ca prima data au existat playere vhs al carui eject se facea ca la casetofoane cu usa. Am vazut un astfel de model prima data la inceputul anilor '90 in serialul Dallas si ma miram. Cred ca episodul era din anii '70. Probabil in anii '80 au aparut cele cu sistem gen lift cum sunt toate. A avut cineva un model cu eject ca la casetofon?

Se pare ca exista si playere care merg HD. D-VHS si D-Theatre cu rezolutie de 720p sau 1080p. Interesant pentru o caseta cu banda magnetica.

Edited by gerbil, 11 January 2014 - 21:37.


#8
orlandobarbulescu

orlandobarbulescu

    Craiova

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,340
  • Înscris: 26.02.2008
Eu am avut asa ceva dar nu prea mergea bine, prindea banda
Nu era nou, poate de-aia

Attached Files


Edited by orlandobarbulescu, 11 January 2014 - 21:36.


#9
feribalint

feribalint

    Il Consigliere

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,456
  • Înscris: 24.05.2010
Eu si acum am un videorecorder functional. Este un Panasonic cu 4 capete Hi-Fi Stereo. In afara de asta mai si un videoplayer Akai si un videorecorder Sony Hi-Fi Stereo mai profesional din pacate ambele trebuie reparate. Pot pune si niste poze dar maine, deoarece le am undeva in pod. Pe langa asteai am si doua valize pline cu casete video.

#10
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,447
  • Înscris: 13.06.2004
Alea cu încărcare pe deasupra se numesc top-loader.

@feribalint: repară maşinăriile alea!
Cât despre mine... cred că am măcar 50 de casete.

Edited by djl, 11 January 2014 - 22:20.


#11
gerbil

gerbil

    Membru' activ

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,053
  • Înscris: 10.09.2005
Interesant, puneti poze care mai aveti scule vechi. Poate intra si un specialist pe aici, au existat totusi si aparate mai profesionale, care se vedeau mult mai bine si care imprimau calumea cum este si in cazul casetofoanelor? Sau se vedeau la fel toate chiar daca erau profi sau no name? Intreb deoarece am avut doar no name.

Are cineva idee ce este acesta si ce poti face cu el?

Attached Files


Edited by gerbil, 11 January 2014 - 23:05.


#12
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
Hai sa o luam batraneste, ca tot nu mai sunt tanar. VHS vine la Video Home Sistem
Adica video pt acasa..Deci la un pret mai domestic..Evident ca putin dai, putin ai. Adica se va vedea mai prost, deci liniile de pe ecran vor fi cat lama de cutit, nu cat lama de ras, ca sa zic asa..
De aia aparatura profesionala co$$$ta. Si foloseste viteze mai mari, deci banda mai multa, mai dura, mal lata, etc..
in plus, daca vrei sa copiezi o caseta VHS pe o alta, pt ca nu era un sistem prea bun, apareau pierderi de calitate. Copia cu nr 23 se vedea muuult mai prost decat copia 10, care evident care era mult mai slaba decat matrita..
Altfel, unii au castigat banii grei cu casetele VHS.
Si eu am avut o paine alba.cu modificarea televizoarelor ca sa intre sunetul..Daca reuseam sa invat si mecanica, eram bogat...
Inainte de revolutie ca electronist aveam 2555 lei.
Un player se vindea cu circa 40000 si un recorder cu peste 70000. Asa cum a zis cineva o masina Dacia  noua era 70000.
O seara de filme era de la 100lei..Si daca nu aveai un prieten, care sa stie o gazda, te uitai la Ceasca..
Asa ca voi astia mai tineri aveti si repere..

Edited by Prien, 11 January 2014 - 23:29.


#13
gerbil

gerbil

    Membru' activ

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,053
  • Înscris: 10.09.2005
Casetele de la noi erau trase la 100 de maini la cum se vedeau. Numai zic de dungile unde era banda indoita sau sifonata de ti se murdarea si capul.

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/WkFOYaDc84s?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Mai aveam si un vecin la etajul 1 deasupra mea, care era mai bogat, avea lux in casa pe vremea lui Ceasca si cand pleca la tara, ne lasa noua video sa nu i-l fure. Totusi el avea altfel de video tin minte si acum, poate stiti voi ce fel de video era acesta si ce casete folosea. Tin minte ca avea o biblioteca plina de filme. Video-ul mergea cu niste casete cu doua fete, avea doua filme pe o parte si 2 pe cealalta. La el am vazut pentru prima data filmul Absent Nemotivat color.

Edited by gerbil, 11 January 2014 - 23:39.


#14
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,447
  • Înscris: 13.06.2004
Dar sunt curios, când copiau profesionist casete video pt. închiriat/copiat, de pe ce copiau.
La un videocasetofon imaginea depinde mult de calitatea captelor şi a benzii. E ciudat că "Sony", care făcea casete profesioniste pentru televiziune a făcut casete home use de calitate slabă.
În televiziune nu s-a folosit V.H.S.-ul, dar s-a folosit Supe (S)-V.H.S.-ul. V.H.S. are 240 de linii pe orizontală, S.-V.H.S. 400 de linii pe orizontală, deci definiţie mult mai bună. Din păcate, videourile S.-V.H.S. home use erau mai scumpe decât cele V.H.S., iar casetele la fel. Păcat că nu am avut video S.-V.H.S. în anii '90 (nici acum nu am), că aş fi avut o colecţie bună cu emisiuni tv.
Dar pt. home use nu s-a folosit numai V.H.S.-ul sau S.-V.H.S.-ul. Unul dintre sisteme a fost Betamaxul, din care s-a derivat Betacamul (Betacamul era folosit în televiziune; casetele Betacam S.P. S. arătau precum cele Betaxam, S.P. L. sunt mai mari). Deşi sistemul era mai bun (de exemplu, pierderile de calitate la copiere erau mai mici), a pierdut din păcate războiul cu V.H.S.-ul.
Uite ce casetescoape au fost produse pentru Betamax (nu am văzut niciodată un S.-V.H.S. home use la fel de frumos şi de dotat!): http://www.betainfoguide.net/Pix3.htm

#15
lepetir

lepetir

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 707
  • Înscris: 12.07.2007
Ehe...vremuri de aur....parca cu alt parfum. M-am ocupat multa vreme de depanarea lor...foarte raspandite erau player-ele Golstar (cele cu maner de transport ) care aveau o multime de curele care periodic trebuiau inlocuite, motoare cu perii care plesneau driverele BA629X....Apoi au aparut HQ-urile, un VHS imbunatatit, au inceput sa fie folosite servosistemele digitale in buclele de reglaj, care au adus o stabilitate foarte buna a imaginii, apoi a aparut sunetul Hi-Fi care era inregistrat modulat in frecventa de capete separate motate pe tamburul video, apoi S-VHS cu Hi-Fi care folosea casete cu banda speciala (dimensional erau identice si compatibile cu VHS standard). Au mai fost si alte sisteme, VIDEO 2000 dezvoltat se pare de Grunding si care folosea casete cu "doua fete" asemanator casetelor audio. In Europa a castigat VHS-ul iar in SUA sistemul Betamax. Betamax-ul era foarte asemanator cu VHS-ul ca principiu de inregistrare a semnalului video, in schimb era diferit la partea mecanica ( avea un sistem de incarcare a benzii mai complicat, infasura banda pe tambur sub un unghi de cca.270 grade fata de 180 grade la VHS, motiv pentru care primele serii de aparate dotate cu servo analogic aveau o comportare mai buna). Grunding a dezvoltat o serie de aparate VHS care foloseau modul de incarcare a benzii tip BETA, care s-au dovedit in practica a fi putin fiabile. VHS  s-a dezvoltat tocmai pentru simplitatea mecanica a lui. Ultimele "pocnitori" video care au aparut prin hipermaketuri au ajuns sa contina doar doua motoare si o mecanica dintr-un plastic ordinar care se rupea la cea mai mica solicitare.
Mi-au trecut multe aparate prin mana, am schimbat sute de tamburi si pastile, si alte cele....de mecanica nu mai vorbesc. Ca fiabilitate: Pansonic si Sony pe primele locuri, terminand cu celebrele FUNAI cu mecanism de palstic.
Ce vremuri........

#16
gerbil

gerbil

    Membru' activ

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,053
  • Înscris: 10.09.2005
Multumesc pentru informare, deci am tinut minte bine ca vecinul avea video cu doua fete.

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/py4l0XhW08E?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#17
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,447
  • Înscris: 13.06.2004
@lepetir: în S.U.A., sistemul Beta a prins în anii '80, că în anii '90 tot V.H.S.-ul a ajuns la putere.
Videourile normale (nu cele hi.-end) de la "Sony" am auzit că nu erau cine ştie.
"J.V.C." cică erau bune - doar ei au inventat formatul.

#18
gerbil

gerbil

    Membru' activ

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,053
  • Înscris: 10.09.2005
Propun sa vorbim tot aici si despre camerele video cu caseta, aici ma refer doar la cele cu casete analogice VHS, VHS-C, HI8 si ce o mai fi fost, nu la cele miniDV care deja erau digital. Ati avut o astfel de camera in acele vremuri? Exista vreun model care filma mai bine? M-ar bate gandul sa caut una doar din nostalgie, stiu ca virgula calitatea nu va fi niciodata ca un digital de azi dar nu conteaza. Aveti idee de vreun model mai profi care s-ar gasi acum ieftin, eventual sa aiba si infrarosu? Ce parere aveti despre Panasonic NV-VZ17EGE? A fost un model original sau o facatura ieftina?

Am aflat din acest topic si de existenta altor formate de casete video in afara de VHS. Care credeti ca a fost cel mai bun ca si calitate a imaginii?

Edited by gerbil, 12 January 2014 - 12:12.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate