Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Termostat frigider - verificare

Mai au PC-urile vreun viitor?

Centrala termica immergas

Amenda in Lipsa ?
 Acoperire gol extrior intre termo...

Intreprindere individuala fara ac...

Marci Biciclete - recomandari

Lipsa Tensiune pe o Faza, bransam...
 Recomandare bicicleta copil 5 ani.

Recomandare kit automat acces usa

[email][nvidia] Your GeForce NOW ...

Site nesigur
 Baghetele ornamentale intre foile...

O recomandare pentru o camera ful...

Pareri magazin online quickmobile?

Unde gasesc banane albastre?
 

Politia din Franta renunta la Windows.

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
122 replies to this topic

#19
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 45,838
  • Înscris: 14.08.2007

 chilly willy, on 04 octombrie 2013 - 12:01, said:

costul la windoz nu e doar cel al licentei OS-ului ci si costul antivirusului , costul celor jde mii de ore consumate cu reinstalari , devirusari , costul pierderilor de date cauzate de troieni , virusi etc , in plus w8 de ex nu mai semana prea bine cu xp-ul si necesita oricum retraining . In plus softurile dedicate trebuie oricum rescrise. Oricum majoritatea chestiilor in prezent se fac prin browser.

Eu la birou am un Windows care sta pornit aproape non-stop de 2 ani (pentru acces remote desktop permanent), nu am antivirus, nu am reinstalat si devirusat niciodata, nu am pierdut date niciodata. Acasa rulez XP de 4-5 ani, fara antivirus, fara reinstalari (e drept ca ala ar necesita o reinstalare ca nu mai merge bine USB-ul, desi s-ar putea sa fie hardware problema). Pe tableta tot Windows de 10 luni, nici vorba de reinstalari sau antivirus. W8 e ca si W7 daca stai in interfata desktop, doar ca nu ai meniu de start.

Sa ne intelegem, nu sunt impotriva Linux chiar deloc, dar am indoieli ca iesi mai ieftin pentru ca instruirea angajatilor e scumpa ... o vad pe nevasta-mea, lucreaza zilnic pe Windows de 10 ani si tot nu stie sa faca diverse chestii (simple) inca.

Edited by utopium, 04 October 2013 - 12:23.


#20
Bursul

Bursul

    alias Petrov, zilier in DE

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,450
  • Înscris: 30.10.2003
Nu inteleg cum o sa fie cu suportul. La Windows ai pana la urma angajati Microsoft care te scot din rahat, mai ales daca esti client premium. La Ubuntu?
Un update scapat gresit de admini si poate sa se duca pe rapa softurile.

Edited by Bursul, 04 October 2013 - 12:19.


#21
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007

 Papillon_, on 04 octombrie 2013 - 10:45, said:

37,000 computers are already running Ubuntu, but all 72,000 PCs operated by Le Gendarmerie Nationale are expected to be powered by the same Linux distribution by the summer of 2014,
Daca se vrea, se poate.

 utopium, on 04 octombrie 2013 - 10:57, said:

S-ar putea ca softurile custom de care au nevoie pentru a le folosi eficient sa-i coste mai mult decat i-ar fi costat pe Windows ...
S-ar putea sa ploua maine cu bani.

 eiffel, on 04 octombrie 2013 - 11:01, said:

Din acelasi motiv acum cativa ani Microsoft s-a obligat sa puna la dispozitia expertilor diverselor guverne codul sursa la Windowsului. Ca sa nu piarda clientii deja existenti.
MS a "pus" la dispozitia guvernelor mita.

 mcdsev3r, on 04 octombrie 2013 - 11:06, said:

De ce Ubuntu? De ce nu Mageia sau Manjaro?
Chiar nu conteaza de ce. Puteau sa puna si Arch, era exact acelasi lucru.

 eiffel, on 04 octombrie 2013 - 11:16, said:

O problema va fi insa la administrarea retelelor respective - aici costurile vor fi destul de mari. Ai nevoie de un administrator care sa manance Linux pe paine.
Un admin oricum trebuie sa stie linux. De fapt, si windoze.

 utopium, on 04 octombrie 2013 - 11:24, said:

La cat costa o ora de munca in Franta, eu zic ca ies pe pierdere, iar o instruire cat de cat serioasa costa mai mult decat o licenta. In timp angajatul poate pierde multe ore pana sa-si dea seama cum face diverse chestii (10 minute azi, 10 minute maine, se aduna). Avantajul vine in timp eventual cand nu mai reinnoiesti licentele, dar va dura multi ani pana sa-si amortizeze costul. Nu mai zic de multe echipamente care nu vor putea fi conectate din lipsa de drivere sau alte chestii folosite din lipsa de soft.
O instruire in ce? Ai impresia ca jandarmii proiecteaza nave spatiale? De fapt, cum scrie in stire, deja se foloseste pe scara larga Ubuntu de ceva timp, acum se spune ca vor avea toate pc-urile lor Ubuntu. Cat despre echipamente, sa fim seriosi, cand cumperi o imprimanta poti sa te asigusi ca merge in Ubuntu, nu?
Guvernul american se baga tare pe Cromebook-uri. Tot ieri era o stire cum ca un sfert din scolile americane sunt dotate cu asa ceva. Ce e asa mare scofala, aplicatiile se ruleaza in cloud. Gdocs merge la fel in orice SO, fara nici un training suplimentar.

 acvaristul, on 04 octombrie 2013 - 11:25, said:

- operatiunea aceasta a inceput undeva prin 2004,
- initial, politistii au fost pusi sa foloseasca Firefox, Thunderbird si Open Office (pe calculatoare cu Windows)... asta, ca sa se obisnuiasca cu noile programe.
- ulterior, prin 2008, a inceput migrarea pe sistemul Linux.
- sistemul folosit se numeste GendBuntu si este personalizat.
Ok, de 4 ani migreaza. Bravo lor. Nu are nimeni pretentia ca tranzitia sa fie instantanee, dar e un semn ca este posibila.

#22
chilly willy

chilly willy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,594
  • Înscris: 23.10.2006
asa si utopicule? cazul tau e generic? Daca tu ai fi un caz general nu ar folosi nimeni antivirus. Tot timpul apare cate unul care pretinde ca nu foloseste antivirus si ca nu a reinstalat nicidata de la w95 incoace dar viata bate filmul cum ar veni si in viata reala computerele de prin institutii trebui reinstalate tot la 6 luni ca se umplu de troieni , din cauza folosirii conturilor restrictionate updatarea softurilor inclusiv a antivirusului nu se face regulat. In plus la Ubuntu nu trebuie tinuta evidenta licentelor. Cat despre update gresit chestia asta e mai comuna la msft si mai greu de controlat. La ubuntu evitarea acestor updatari gresite e mai usoara pentru ca se poate face un repository al politiei si se dezactiveaza cel default si se face update doar din ala dupa cateva zile de testare dupa ce au verificat mai multi oameni ca e totul ok.

Edited by chilly willy, 04 October 2013 - 12:30.


#23
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007

 Bursul, on 04 octombrie 2013 - 12:19, said:

Nu inteleg cum o sa fie cu suportul. La Windows ai pana la urma angajati Microsoft care te scot din rahat, mai ales daca esti client premium. Un update scapat gresit de admini si poate sa se duca pe rapa softurile.
Ai incercat sa vezi cum e cu suportul la MS? Mai repede primesti un raspuns pe forum. De recentele updateuri pentru W7, care paradesc sistemul nu ai auzit?

 utopium, on 04 octombrie 2013 - 12:17, said:

Sa ne intelegem, nu sunt impotriva Linux chiar deloc, dar am indoieli ca iesi mai ieftin pentru ca instruirea angajatilor e scumpa ... o vad pe nevasta-mea, lucreaza zilnic pe Windows de 10 ani si tot nu stie sa faca diverse chestii (simple) inca.
Man, daca esti dobitoc, esti dobitoc si in windows si in linux. Nici o instruire nu te poate ajuta. Sunt o multime de ciumpalaci totali paraleli cu cele mai simple lucruri din windows, dar pentru ei vrei sa stea lumea pe loc? Retine, e criza, nu te adaptezi, se gaseste cineva mai competent.

Mai tii minte cand s-au bagat pc-uri in caseriile din Romania? Sa pui o functionara acrita de 50 de ani sa faca o factura la PC, a fost o adevarata incercare. Si s-a realizat. Acum crezi ca factura aia se scrie in mod diferit in Ubuntu? Dar de unde. Complelezi casutele si apesi pe print. Ce training sumplimentar ar trebui?

#24
potae

potae

    Sorosist frumos si liber

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,429
  • Înscris: 20.08.2013

 lucifer76, on 04 octombrie 2013 - 12:34, said:

Ce training sumplimentar ar trebui?

Training sa stie ce sa faca dobitoaca in caz ca apasa minimize si fereastra se duce in unity bar. E trist insa multi oameni invata mecanic. Daca le schimbi tema nu mai stiu sa foloseasca pc-ul :)).

#25
Bursul

Bursul

    alias Petrov, zilier in DE

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,450
  • Înscris: 30.10.2003

 lucifer76, on 04 octombrie 2013 - 12:34, said:

Ai incercat sa vezi cum e cu suportul la MS? Mai repede primesti un raspuns pe forum. De recentele updateuri pentru W7, care paradesc sistemul nu ai auzit?
Ziceam de clienti premium. Ai incercat sa vezi cum e suportul a MS cand esti client premium?

#26
Sakara

Sakara

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,597
  • Înscris: 24.08.2010
Tari care folosesc Ubuntu (mai mult sau mai putin):

Spania;
Germania;
Franta (Politie/Jandarmerie costurile cu IT-ul au scazut cu app. 70%);
India (tot ce tine de justie);
Islanda (tot ce inseamna institutie publica o sa folosesca);
China tot ce tine de administratie si armata o sa foloseasca;
USA (in campania lui Obama pentru ca.... a fost mai ieftin);
Macedonia tot ce tine de invatamant;
Norvegia foloseste pentru armata.

Recentele scandaluri cu NSA o sa accelereze adoptia. Plus este mai ieftin (contrar pareri generle din Romania viata nu se termina dupa un an si reincepe. In orice tara normala se fac strategii multianuale).

Edited by Sakara, 04 October 2013 - 12:50.


#27
Gonthar

Gonthar

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 3,581
  • Înscris: 15.10.2006
Oricum Franta e pe duca, au datorii de mii de miliarde, taxele cresc de la o zi la alta, investitorii incep sa isi ia talpasita, musulmanii se inmultesc si comit din ce in ce mai multe infractiuni, iar politia abia mai face fata....Colac peste pupaza, le-au mai bagat pe gat si saracia asta de Linux unde de uiti ca matza-n calendar, sa vedeti cum o sa se chinuie gaborii frantuji cu comenzile Linux ca-n filmele cu prosti.
O astfel de veste nu poate sa aduca bucurie decat fundamentalistilor Linux, care acum o sa intre in extaz ca au primit noi membri in secta lor.

#28
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007

 potae, on 04 octombrie 2013 - 12:42, said:

Training sa stie ce sa faca dobitoaca in caz ca apasa minimize si fereastra se duce in unity bar. E trist insa multi oameni invata mecanic. Daca le schimbi tema nu mai stiu sa foloseasca pc-ul Posted Image).
Pot sa foloseasca o versiune modificata de Ubuntu. Dureaza 30 secunde sa instalezi classic-mode, sa muti taskbarul jos, si restul operatiilor care il fac asemanator cu XP.

 Bursul, on 04 octombrie 2013 - 12:45, said:

Ziceam de clienti premium. Ai incercat sa vezi cum e suportul a MS cand esti client premium?
Updateurile cu belele s-au dus la TOTI clientii. Si ce e cu prostia asta, clienti premium. Pai eu daca dau 700 lei pe un W8, nu am dreptul la suport?

#29
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 45,838
  • Înscris: 14.08.2007

 lucifer76, on 04 octombrie 2013 - 12:34, said:

Retine, e criza, nu te adaptezi, se gaseste cineva mai competent.
Aia crezi tu, multi sunt bugetari sau angajati prin diverse regii, nu ii da nici naiba afara pentru ca nu stiu sa foloseasca eficient calculatorul, ci continua sa-l foloseasca ineficient in continuare. Desi asta se intampla si la privat la fel. In majoritatea firmelor mari nu SO-ul, browserul  sau Office-ul sunt de baza, ci softurile lor custom (de contabilitate, ERP, etc). Pe care prea putini le dezvolta pentru Linux (iar daca le dezvolta, au costuri mai mari, pentru ca oamenii care fac programare desktop Linux sunt mult mai rari).

#30
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007
Tu ce crezi ca este mai ieftin, 75 000 de licente de Windows, sau un singur soft, custom pentru Linux?

#31
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 45,838
  • Înscris: 14.08.2007

 chilly willy, on 04 octombrie 2013 - 12:30, said:

Tot timpul apare cate unul care pretinde ca nu foloseste antivirus si ca nu a reinstalat nicidata de la w95 incoace dar viata bate filmul cum ar veni si in viata reala computerele de prin institutii trebui reinstalate tot la 6 luni ca se umplu de troieni , din cauza folosirii conturilor restrictionate updatarea softurilor inclusiv a antivirusului nu se face regulat.
Eu stiu cum sa-mi folosesc calculatoarele deci nu sunt un exemplu bun, dar la nevasta-mea la servici e plin de habarniste si habarnisti ... si ghici ce, n-au probleme cu reinstalarile. Cel mai des au probleme ca le pica sursa, imprimanta, HDD-ul sau dintr-astea. Si nu le poarta nimeni grija ani de zile la calculatoarele alea pana nu le pica ceva fizic. Tu crezi ca daca pe langa softul furnizat de firma mai bagi un Solitaire si citesti Libertatea te umpli brusc de troieni si virusi? Hai sa fim seriosi. Majoritatea sunt asa de habarnisti incat nu downloadeaza in veci nimic, ce sa mai vorbim de instalari. Si au 3-4 site-uri pe care intra ocazional. Plus ca firmele mari restrictioneaza accesul la multe chestii (chat, torrente, poate site-uri straine, etc).

 lucifer76, on 04 octombrie 2013 - 13:08, said:

Tu ce crezi ca este mai ieftin, 75 000 de licente de Windows, sau un singur soft, custom pentru Linux?
Dupa cum spuneam, cel pe care il foloseste nevasta-mea la munca a fost cateva milioane bune de euro (Oracle si altii sunt implicati pe-acolo). Softurile pentru companiile mari se duc de obicei la milioane de euro. Iar companiile de software care fac asa ceva rar fac programare desktop Linux (tocmai pentru ca rar clientii sunt pe Linux). Eu am lucrat singur la un site care pana acum l-a costat pe client vreo 100.000 de dolari pentru realizare, si nu te gandi ca e un site foarte complex. Cand incepi insa sa consideri un sistem cu 75.000 de calculatoare in retea care acceseaza deodata informatii si training/suport/administrare/etc te duci usor in milioane de euro. Am lucrat si in companii care faceau soft de securitate/intretinere retele si evident ca problemele care apar la retele atat de mari sunt mult mai complexe. Imi amintesc si acum cum "crapa" codul doar pentru ca programatorul nu se gandise ca pot fi retele atat de mari ...

Edited by utopium, 04 October 2013 - 13:20.


#32
ovilix

ovilix

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,215
  • Înscris: 01.08.2013

 Bursul, on 04 octombrie 2013 - 12:19, said:

Nu inteleg cum o sa fie cu suportul. La Windows ai pana la urma angajati Microsoft care te scot din rahat, mai ales daca esti client premium. La Ubuntu?
Un update scapat gresit de admini si poate sa se duca pe rapa softurile.
Canonical ofera suport tehnic, deci nu e problema.
Banuiesc ca de asta au si ales Ubuntu, pt. suport tehnic.

Multe programe sunt sub cloud, deci nu e perobleama.
Restul au fost introduse usor inainte sa le schimbe OS-ul.
Un program ERP poate fi scris sa fie portabil.
Daca e portabil nu e problema.

Quote

training/suport/administrare/etc te duci usor in milioane de euro.
Astea sunt necesare si cu Windows.
Mai ales cand treci de la o versiune la alta.

RDS-RCS foloseste Linux la casierie.

Edited by ovilix, 04 October 2013 - 13:31.


#33
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 45,838
  • Înscris: 14.08.2007

 ovilix, on 04 octombrie 2013 - 13:28, said:

Astea sunt necesare si cu Windows.
Evident, ideea era ca de obicei costul major cu software-ul nu e costul de licenta, care mai ales pentru un vestic si negociat la zeci de mii de licente e penibil. 3-4 ore de training/om deja te costa mai mult decat licenta in cam orice tara civilizata (si daca te referi doar la costul timpului celui pregatit, nu la costul pregatirii in sine). Iar in 3-4 ore pe Dorel nu-l inveti mare lucru despre un SO nou. Eu cred ca altul e motivul, se doreste reducerea dependentei de Microsoft, nu e o chestie de costuri neaparat.

 ovilix, on 04 octombrie 2013 - 13:28, said:

RDS-RCS foloseste Linux la casierie.
Ei in general se feresc sa plateasca orice fel de licente Posted Image

Edited by utopium, 04 October 2013 - 13:46.


#34
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,529
  • Înscris: 15.06.2004
Pai de principiu nu prea e nevoie de training la nivel de angajat. Mai ales daca e asa cum s-a zis mai sus - deja erau obisnuiti cu programele care ruleaza si pe linux - Firefox, OpenOffice, etc...
Le pui iconitele pe desktop si le zici - asta e Word-ul, asta e Excelu-ul, asta e browserul, etc. Am facut acum cativa ani o proba de genul asta si n-a fost nicio problema.

Probleme vor avea doar cei care erau obisnuiti ca pe windows - sa-si mai instaleze un program adus de ei, sa se uite la un film fara sa stie sefii, etc. Din punctul asta de vedere ii loveste, dar pe de-alta, nu vor mai face asa ceva, sau cel putin le va fi foarte greu sa o faca. Dar majoritatea habarnistilor care lucreaza la calculator pe post de masina de scris nu vor avea probleme.

Cu reducerea dependentei de Microsoft - poate fi si asta, dar mai mult din prisma a ce am mai zis mai sus - e un sistem inchis. Iar de cand cu scandalul NSA, cred ca majoritatea guvernelor vor sa fie sigure ca n-au ceva gauri de securitate ascunse prin sistem.

#35
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007
Utopium, fi antena si descire ce vezi:
Attached File  2013-10-01 18.57.56.png   70.67K   68 downloads
Attached File  2013-10-04 14.53.21.png   66K   68 downloads
Acum intelegi de ce unele lucruri sunt mai simple in Linux, si de ce unii renunta la windoze?

#36
potae

potae

    Sorosist frumos si liber

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,429
  • Înscris: 20.08.2013

 lucifer76, on 04 octombrie 2013 - 13:59, said:

Update de pe telefon?! chiar e cazul?! cati oameni isi lasa calculatorul aprins acasa sau la serviciu atat timp cat ei nu sunt acolo? 0. E util doar asa sa arati la cunoscuti ca "iaute ce pot sa fac" insa e o functie destul de rar folosita sa fim seriosi :)

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate