Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...
 probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National
 Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...
 Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...
 

GHID desktop PC: Hardware si Software

- - - - -
  • Please log in to reply
46 replies to this topic

#1
d4m4g3

d4m4g3

    The best or nothing.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,755
  • Înscris: 23.05.2013

*
POPULAR

Vazand ca de multe ori sunt puse intrebari vizavi de configuratii, piese, sisteme de operare si multe altele ce au legatura cu un desktop PC, incerc sa fac o (alta) “scurta” prezentare care sper sa-I ajute pe cei care doresc sa afle mai multe si sunt incepatori. Restul cu siguranta stiu detaliile urmatoare.

Desi piata de PC-uri a scazut in ultima vreme deoarece cumparatorii aleg din ce in ce mai des laptopuri si/sau tablete, desktopul ramane o piesa de baza pentru multi dintre noi.
Hardware-ul avanseaza foarte rapid, aparand mereu component din ce in ce mai puternice, de cele mai multe ori fiind foarte greu sau chiar imposibil sa tinem pasul cu noile aparitii.

Pentru a configura o unitate desktop avem o multime de posibilitati, asadar alegerea trebuie sa fie facuta in mod rational, pentru nevoile fiecaruia, si nu in ultimul rand cu piese compatibile!
Nu voi intra in foarte multe detalii tehnice, anumite detalii fiind omise insa cel mai probabil nici nu vor reprezenta un interes pentru utilizatorul de rand. Alte specificatii sau detalii pot fi gasite in linkurile din articol, insa pot reprezenta lucruri mai greu de inteles de catre incepatori.


A) HARDWARE


- Unitate centrala:

Placa de baza: In functie de platforma aleasa: Intel sau AMD, va fi aleasa o placa de baza potrivita tipului de sistem dorit: multimedia, gaming, procesare foto/video, etc. Placa de baza nu numai ca face “legatura” intre aproape toate componentele din PC, insa poate sa ofere anumite functii pe care altele nu le au si difera mult din punct de vedere constructive si calitativ, astfel incat pentru un sistem destinat jocurilor sau benchmarkurilor trebuie aleasa foarte atent si totodata sa fie un model de top.
Aici este foarte important ca socketul procesorului sa se potriveasca cu cel al procesorului – altfel nu poate fi montat: Intel 1150, Intel 1155, Intel 2011, Intel 775, AMD AM3, AMD AM3+, AMD FM1, AMD FM2, etc.

Slotul pentru memorie RAM: Cel mai intalnit in ziua de astazi este DDR3, insa se mai pot gasi si component mai vechi cu DDR2, DDR1, SDRAM, etc. Slotul trebuie sa fie exact acelasi tip ca si memoria aleasa, DDR3 – DDR3. Acestea suporta memorii cu viteze diferite (1333Mhz, 1600Mhz, 1866Mhz, etc), insa in cele mai multe cazuri nu reprezinta o problema deoarece placile de baza functioneaza cu memorii rapide sau in functie de caz, memorile vor functiona la viteza inferioara. Importanta este si cantitatea de memorie suportata – Unele placi entry level nu suporta cantitati mari, asadar nu sunt potrivite pentru sisteme de editare foto/video unde este necesara cat mai multa memorie.

Pentru placile video exista slotul PCI Express sau in cazul anumitor placi de baza, 2-3-4 sloturi dedicate placilor video. Acestea sunt recomandate pentru sisteme foarte performante de gaming. Exista si un tip de slot mai vechi care astazi nu va fi reamintit de nimeni in cazul sistemelor noi: AGP. Slotul trebuie sa fie identic cu cel al placii video, dar nu neaparat si versiunea acestuia: Exista PCI Express, PCI Express 2.0, PCI Express 3.0 – toate fiind compatibile intre ele  cu anumite limitari teoretice de viteza.

Conectorii pentru conectarea unitatilor de stocare date: SATA. Exista mai multe versiuni, SATA1, SATA2, SATA3, toate fiind compatibile intre ele cu anumite limitari teoretice de viteza. Teoretice in sensul in care HDDurile nu vor putea depasi viteza portului SATA2, asadar fiind pe SATA3 nu va aduce niciun avantaj. SSD-urile insa vor avea un avantaj vizibil pe SATA3! Pentru a putea beneficia de viteze SATA3 trebuie ca placa de baza si HDDul/SSD-ul sa suporte acest standard.

Alte aspect ale placilor de baza care trebuie amintite: Au foarte multe alte functii integrate precum placa de retea, placa de sunet, WiFi, anumiti conectori interni sau externi necesari in anumite cazuri, dimensiuni diferite (ATX, mATX, mITX, etc).

Procesor – Intel sau AMD, cu grafica integrata sau nu, pot face diferenta in cazul in care este ales in mod corect sau nu. Exista multe game de procesoare, fiecare mai potrivit decat altul pentru o anumita activitate. Este de preferat intotdeauna unul mai peformant, insa unul foarte performant pentru un sistem office nu va aduce multe beneficii si se va devaloriza rapid, insemnand in final pierdere de bani.
Exista procesoare cu 2-4-6-8 core-uri in general, fiind si altele dar care ori nu se mai fabrica ori sunt absolut din alta liga momentan. Pentru un sistem multimedia/office un procesor cu 2 core-uri este in general de ajuns.
Pentru activitati precum jocurile este de preferat unul cu 4 core-uri, iar pentru editari foto/video unul cu 4-6-8 core-uri, in functie de platform si buget.
Memoria cache este si ea un aspect important.
Acestea pot beneficia de tehnologia Intel Hyper Threading care face ca un procesor cu 4 core-uri fizice sa aiba 8 core-uri logice, asadar o performanta imbunatatita in cazul in care o situatie o cere.
Acestea trebuie sa aiba exact acelasi socket cu placa de baza, desi anumite tipuri de procesoare pot fi montate pe placi de baza cu socketuri diferite. ATENTIE: Verificati compatibilitatea procesoarelor cu placile de baza pe site-urile oficiale!

Socketurile procesoarelor au inceput sa se schimbe rapid in ultimii ani, astfel ajungand sa stea pe piata o perioada redusa: 2-3 ani. Puteti tine cont si de acest lucru in cazul unei achizitii, deoarece un sistem foarte performant cumparat acum, poate sa devina ne-upgradabil in mod vizibil pe viitor: Este posibil sa nu gasiti procesoare mai performante cu acelasi socket pentru placa de baza detinuta, astfel fiind nevoiti sa schimbati si placa de baza (si totodata memoria RAM, daca vorbim de viitor, deoarece o sa apara DDR4).

Memorie RAM – Memoria despre care toata lumea vorbeste si care ajuta foarte mult lucrul cu mai multe aplicatii. In general, cu cat cantitatea este mai mare, cu atat mai bine deoarece ajuta la incarcarea mai multor aplicatii in memorie, sistemul de operare va rula mai rapid, etc. In ziua de astazi o cantitate de 4GB este ideala, insa 8GB sau chiar 16GB fiind din ce in ce mai intalnite. Aceasta trebuie sa fie exact acelasi tip cu socketul de memorie de pe placa de baza pentru a fi compatibila.

Ca viteze pentru DDR3 sunt multe optiuni, cele mai intalnite fiind 1333Mhz si 1600Mhz, fiind totodata cele mai rentabile dpdv al pretului si al performantei. Pentru sisteme destinate testelor (benchmarkurilor) sau sisteme high-end sunt recomandate memorii mai rapide precum 2133Mhz, 2400Mhz, etc. ATENTIE: Pentru 4GB sau mai mult se recomanda utilizarea unui sistem de operare pe 64 de biti!

Placa video – Integrata sau dedicate, in functie de nevoi. Pentru multimedia, office sau cateva jocuri fara pretentii poate sa fie integrata. Cele modern integrate ofera o performanta foarte buna si un consum redus, asadar este intotdeauna variant de preferat! Pentru un sistem destinat jocurilor sau editarilor foto/video este obligatorie achizitionarea unei placi video dedicate performante! Exista foarte multe serii de la Nvidia sau AMD, foarte multe modele, variante cu capacitate de memorie diferite incat alegerea este destul de grea. In general pretul spune multe si este in mare parte direct proportional cu performanta.

O serie noua este de preferat deoarece in general ofera performanta mai buna, consum mai redus si eventual functii noi adaugate. Aceasta ofera totodata iesirile pentru monitoare asadar trebuie avut in vedere cate monitoare vreti sa conectati: pentru unul singur, nu este o problema, insa pentru 3-4-6 monitoare deja trebuie sa va ganditi la anumite placi speciale sau chiar doua  placi in paralel (care atentie, necesita placa de baza cu mai multe sloturi PCI Express!).

Cantitatea de memorie de pe placa video este un lucru care poate lua ochii unui cumparator fara experienta, insa care are o importanta redusa daca placa video in sine este dintr-o gama entry level si cu un pret scazut: O cantitate mare de memorie lenta sau neajutata de un procesor grafic performant NU va ajuta.

Puteti vedea aici ultimele noutati despre placile video.

Stocare: HDD/SSD - Pentru sistemul de operare este de preferat un SSD. Este foarte rapid, fiabil, ajuta la incarcarea OS-ului si aplicatiilor aproape instantaneu si ofera o senzatie foarte placuta la lucrul cu PC-ul. Din pacate sunt relative scumpe in comparatie cu HDDurile clasice care la aceiasi suma vor avea capacitate mult mai mari. Pentru stocare este de preferat intotdeauna un HDD, in functie de scop. Daca exista un SSD in sistem, HDDul poate sa fie unul dintr-o serie medie sau chiar “green”, oferind o performanta indeajuns de mare pentru accesarea fisierelor multimedia, etc. Daca nu exista un SSD in sistem atunci un HDD dintr-o serie performanta este de preferat deoarece ofera o performanta superioara. Este de preferat ca unitatea de stocare sa suporte SATA3, mai ales in cazul SSDurilor. Aici sunt in continuare multi factori care fac diferenta precum vitezele de transfer, viteza de rotatie a platanelor la HDD, consumul, etc.

De mentionat ca exista si HDD-uri hibride (SSHD) care au la baza un HDD clasic plus o anumita cantitate de memorie flash (precum cea din SSD-uri). Acestea ofera capacitate mare de stocare dar si viteza de acces mai mare decat cea a HDDurilor clasice, o parte din date fiind copiate in memoria flash deoarece ofera viteze de transfer ridicate si timp de acces redus. Este o alegere buna pentru inlocuirea HDDurilor din laptopuri.

Pentru alte informatii necesare in alegerea SSD-ului, puteti citi topicul asta.
Aria Stocare Date va sta la dispozitie!

Placa de sunet - De multe ori este ignorata deoarece se afla integrata pe placa de baza, insa oricine doreste o calitate superioara a sunetului va alege una dedicate pe PCI Express sau in cazuri mai rare pe USB. Cele mai multe suporta 7.1 canale asadar nu vor limita niciun tip de sisteme audio. Pentru iesiri digitale optice sau SPIDF sau pentru anumite functii speciale se vor alege placi audio superioare.

Multe placi audio ieftine au la baza acelasi chipset precum cele folosite de placile de baza, caz in care achizitia nu are sens. Aceste placi de sunet pot avea anumite avantaje legate de software si iesiri audio insa calitatea sunetului nu o sa fie imbunatatita. Daca doriti un sunet de calitate, alegeti o placa de sunet cu un chipset performant, chiar de pretul ei este mai mare. In felul acesta o sa stiti sigur ca achizitia a meritat.
Daca doriti sa utilizati un sistem audio conectat la iesirile digitale ale placii de sunet (iesirea Optica sau SPIDF), nu este necesara achizitia unei placi audio dedicate ci puteti folosi fara probleme interfata audio integrata pe placa de baza. Semnalul fiind digital, nu este alterat si modificat pe placa de sunet.
ATENTIE: Daca nu aveti un sistem audio care sa tina pasul cu placa de sunet (chiar si una high-end), probabil nu veti observa diferente notabile.


Unitate optica - Nu foarte populara in ziua de astazi insa in continuare utila pentru anumite persone: DVD-RW, Blu-Ray drive, etc. Unitatile DVD-RW actuale au ajuns la maturitate si nu exista mari diferente cel putin dpdv al specificatiilor intre ele, asadar alegerea se va face pe baza culorii (pentru a se integra cu carcasa), pe baza brandului si a conexiunii – care este de cele mai multe ori SATA.

Sursa - Foarte importanta pentru siguranta, stabilitatea si buna functionare a PCului. O sursa subdimensionata va functiona (probabil) o perioada insa nu va avea o viata foarte lunga si mai ales va duce la instabilitatea sistemului (restart, etc). Sursa trebuie sa fie aleasa in mod potrivit ca putere, conectori pentru placa video/HDDuri si totodata ca si brand.

In general pentru sisteme office/multimedia este suficienta o sursa de 400W de calitate, pe cand pentru sisteme gaming sau high-end mergem spre 600-800-1000W, avand in vedere neaparat numarul de conectori necesari pentru placa video – unul dintre cei mai mari consumatori in cazul sistemelor de gaming.

Unele placi video nu necesita alimentare superioara, altele necesita 2-3 conectori asadar este foarte important sa luam in vedere si acest aspect. La fel si in cazul in care conectam foarte multe HDDuri, trebuie sa avem numarul de conectori necesari. Sursele de calitate indoielnica – care de cele mai multe ori sunt ieftine, nu ofera puterea scrisa in specificatii, nu au protectii pentru supratensiune si pot chiar ajunge sa arda component din sistem – acestea sunt de evitat!

Un topic plin de informatii dedicat surselor!

Carcasa - In functie de tipul sistemului, office, HTPC, gaming, high end, se va alege o carcasa potrivita ca marime (middle tower, tower, etc), o carcasa cu aerisirea potrivita – ca numar de ventilatoare, amplasare, posibilitate racire cu apa, grila aerisire, pana la carcase silentioase fara ventilatoare si isolate fonic. Acestea ofera in functie de model conectori pentru USB, SATA, iluminare LED, pot avea filtre de praf pentru a impiedica patrunderea sa in interiorul unitatii, etc.

Foarte important este de avut in vedere ce fel de sistem dorim, deoarece unele carcase nu sunt potrivite pentru sisteme performante – nu incap placi video performante (care totodata sunt mai mari in dimensiuni), nu incap coolere performante pentru racirea procesorului, asadar aveti in vedere: dimensiunea fizica, numarul de unitati optice sau de stocare dorite, numarul de placi video dorite, tipul de racire, etc.

- Periferice:

Aria Periferice


Monitor - Unul dintre cele mai importante periferice, trebuie ales intotdeauna cu atentie, in functie de nevoi, buget, scop. Daca in unele cazuri bugetul este cel mai important, in mod sigur alegerea nu va fi facuta in mod correct. Monitorul se va alege in principal in functie de diagonala, rezolutie, tipul panoului, conectivitate, alte optiuni.

Diagonala reprezinta dimensiunea fizica a monitorului, printre cele mai populare fiind cele de 21.5”, 23”, 24”. Rezolutia reprezinta numarul de pixeli pe ambele axe ale monitorului, iar cu cat este mai mare cu atat va fi imaginea mai clara. Cea mai populara rezolutie este 1920x1080 pixeli (FullHD).  

Tipul panoului este foarte important in functie de scopul monitorului, pentru jocuri este de preferat unul TN deoarece are un timp de raspuns foarte mic, in felul asta imaginea fiind clara fara ghosting, insa culorile si claritatea are se suferit. Pentru editari foto este de preferat un monitor cu panou IPS, acesta avand un numar mult mai mare de culori, un contras mai bun si un unghi de vizibilitate mult mai larg. Panourile VA reprezinta o alegere foarte buna, asemanatoare celor IPS – unghiuri bune, contrast puternic, insa un timp de raspuns si un pret ceva mai mare decat la cele TN. Pot functiona foarte bine si monitoarele moderne IPS sau VA pentru jocuri.

Ca si conectivitate este de preferat cea digitala DVI sau HDMI. Monitoarele ieftine au doar intrare analogical VGA care ofera o calitate mai slaba a imaginii. Semnalul DVI este acelasi cu cel HDMI, putandu-se face conversia cu ajutorul unui adaptor. Conexiunea HDMI ofera in plus pe langa semnalul video DVI si semnal audio catre si de la dispozitivele compatibile.

Aria Monitoare va poate ajuta cu informatii!

Tastatura - Foarte importanta pentru tastat sau jocuri, se va alege in functie de nevoi, preferinte sau functii suplimentare. Majoritatea tastaturilor folosesc o tehnologie simpla si ieftina, si anume cea cu membrana de cauciuc. Pe placa cu circuite a tastaturii se afla o membrana din cauciuc pe care apasa fiecare tasta, aceasta avand rol de amortizare si inchidere a contactului (apasarea efectiva a tastei).

Sunt insa si tastaturi mecanice, unde fiecare tasta reprezinta un buton separat, acestea fiind si ele de mai multe tipuri, destinate jocurilor, tastatului, unele fiind silentioase, altele zgomotoase, fiecare cu diferite presiuni necesare pentru apasarea lor. Acestea sunt vizibil mai scumpe insa mult mai fiabile si mai placate in utilizare – daca sunt alese corect in functie de nevoi.

La tastaturi mai este importanta conexiunea – PS2 sau USB in cele mai multe cazuri (cele cu USB pot avea optiuni in plus precum HUB USB). Pentru cei care doresc exista tastaturi rezistente la apa, tastaturi illuminate, tastaturi wireless, tastaturi cu touchpad sau multe alte butoane pentru shortcut-uri.

Mouse - Desi foarte simplu si cu o functie bine definite, ele pot fi foarte diferite. Un mouse destinat utilizarii zilnice, office, multimedia, este unul cu conexiune PS2 sau USB, sensor optic, scroll (sus/jos) si 3 butoane. Pentru gaming exista mouse-uri speciali cu senzori laser, mai performanti, cu multe butoane dedicate shortcuturilor dorite, scroll pe 4 directii (sus/jos/stanga/dreapta), constructie superioara si greutate reglabila.

Boxe - In functie de nevoi, se pot alege boxe de tip 2.0 (doi sateliti, stanga/dreapta), 2.1 (2 sateliti si un subwoofer), 5.1 (5 sateliti si un subwoofer). Aici sunt foarte multe lucruri care fac diferenta: Marca, putere, scopul lor (muzica, jocuri, filme). Un sistem audio de calitate va face orice ban in plus sa merite pentru cei care doresc tot ceea ce este mai bun. Acestea pot avea telecomanda pe fir sau fara fir, unitate de control separate sau integrata in subwoofer. In functie de preferinte si buget se vor alege.

Imprimante/ scanner - Foarte importante pentru unii, imprimantele sunt de diferite tipuri, au diferite preturi si pot face foarte multe alte lucruri in ziua de astazi. Cu jet de cerneala sau laser, color sau alb negru, cu scanner sau nu, pot ajuta foarte mult sau pot crea numai problem daca nu sunt alese in mod corect. Multifunctionalele sunt foarte populare, avand functii de printare, scanare, copiere, WiFi si multe altele, reprezinta o alegere inspirata daca aveti nevoie de toate aceste functii. Daca nu, ele vor ocupa spatiu deoarece sunt mult mai voluminoase decat o imprimanta simpla. Imprimantele cu jet de cerneala sunt ieftine, mici, insa consumabilele sunt destul de scumpe si nu permit printarea unui numar mare de pagini in general. Trebuie amintit si faptul ca acestea trebuie folosite in mod regulat deoarece capetele cartuselor se usuca si se pot strica dupa un timp indelungat. Cele laser reprezinta alegerea ideala pentru printarea in cantitati mari.


B ) SOFTWARE

Sistem de operare: Windows 8.1 / Windows 8 / Windows 7 / Windows XP. Este recomandat Windows 7 sau mai nou in majoritatea cazurilor!
Windows XP este inca foarte popular insa nu va mai primi suport de la Microsoft incepand cu Aprilie 2014, ramanand fara updateuri de securitate. Desemenea XP-ul nu va functiona foarte bine pe sisteme noi, performante, nu are suport pentru functia TRIM a SSDurilor, suport DirectX 11, etc.
Windows 7 / Windows 8 sunt cele mai moderne sisteme de operare Windows si sunt o alegere ideala pentru un sistem nou, performant, dedicate oricarui tip de activitate: gaming, multimedia, office. Pentru sisteme cu pana la 4GB de RAM este potrivita o versiune pe 32 de biti (x86) insa pentru sisteme cu 4GB sau mai mult este absolut necesara o versiune pe 64 de biti (x64).

Daca doriti LINUX, puteti vedea aria dedicata.

Drivere: Noile sisteme de operare precum Windows 7 sau Windows 8 pot instala singure in mare parte toate driverele. Este de preferat totusi sa se instaleze driverele specifice componentei respective si sa nu fie lasat driverul generic al Windowsului: Important mai ales in cazul placilor video, audio, etc.

Aria dedicata driverelor.

Aplicatii: Exista aplicatii gratuite (freeware) si aplicatii platite, de preferat fiind in general cele gratuite pentru utilizatorul normal, fiind de multe ori la fel de bune sau chiar mai bune decat multe din cele platite. In plus, scapati de o grija in plus, cea a platilor, a licentelor.

Pentru alte detalii, informatii, vedeti aria Software.

Securitatea: Este recomandat sa existe un antivirus si un firewall instalat pe orice configuratie. Exista foarte multe optiuni, insa unele dintre cele mai bune sunt gratuite: Avast Antivirus, Comodo Firewall si multe altele.

Totul despre securitate.


---------------
  • Daca doriti ajutorul pentru alegerea sau configurarea unui sistem desktop, puteti deschide un topic AICI in care sa postati toate informatiile necesare, iar noi va vom raspunde!
  • Daca nu stiti ce magazin online sa alegeti, puteti arunca o privire aici.
  • Un alt ghid ceva mai vechi puteti gasi aici.
In speranta ca va va ajuta, voi completa, verifica si updata acest mic ghid la nevoie. Posted Image

#2
Kain_12

Kain_12

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,009
  • Înscris: 25.11.2009
Un tutorial foarte bine realizat, felicitari ! :)

#3
xeleron

xeleron

    Suflet de campion...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,709
  • Înscris: 01.01.2008
Cu mentiunea ca in cazul iesirilor audio digitale nu este necesara o placa audio dedicata daca cea onboard detine deja astfel de abilitati,NU exista diferente de calitate.
EDIT:Sistemele office rezista lejer cu surse sub 300W.In general sistemele bazate pe pentium/celeron de la nehalem in sus au TDP foarte mic,aproximativ identic si pentru athlon/sempron.

Edited by xeleron, 23 September 2013 - 19:20.


#4
dhaneey

dhaneey

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,693
  • Înscris: 25.10.2007
foarte bun tutoriarul, intradevar, apreciez topicul tau!
dar tot degeaba, pc-urile sunt depasite...
daca nu lucrezi in it sau nu ai vreo tangenta cu domeniul, nu are rost sa-ti mai iei pc...
si sa te apuci sa dai sfaturi de genu' unor it-isti e... Posted Image

#5
B1u2eyes

B1u2eyes

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 593
  • Înscris: 12.10.2010
+1 pt. acest topic !
Dacă mai toate cursurile de specialitate s-ar actualiza la piaţa actuală a pc-urilor şi inclusiv cele de operator pc la care încă se predă vechile softuri şi vechile componente de bază a unei unităţi, ar fi super...

#6
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005

View Postdhaneey, on 23 septembrie 2013 - 21:08, said:

daca nu lucrezi in it sau nu ai vreo tangenta cu domeniul, nu are rost sa-ti mai iei pc...

Dar ce sa-ti iei ?

#7
tom_1133

tom_1133

    utilizator Linux Mint

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,716
  • Înscris: 10.02.2011

View Postdhaneey, on 23 septembrie 2013 - 21:08, said:

daca nu lucrezi in it sau nu ai vreo tangenta cu domeniul, nu are rost sa-ti mai iei pc...
Ceva de genu:
Spoiler
Posted Image

#8
DGHIA

DGHIA

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 920
  • Înscris: 24.11.2010
As dori  un asemenea tutorial si despre TABLETE, Cred ca ar trezi interesul multora, mai ales ca este dificil sa  faci o alegere in cunostiinta de cauza, atunci cand vrei sa-ti cumperi una, si cand pretul nu este unicul criteriu.

#9
-Elena-

-Elena-

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 249
  • Înscris: 25.07.2009
Foarte bun tutorialul. Posted Image

#10
d4m4g3

d4m4g3

    The best or nothing.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,755
  • Înscris: 23.05.2013
Multumesc pentru aprecieri. Posted Image Voi incerca sa-l tin updatat si sa-l completez cu timpul.

Am adaugat informatii noi la Stocare HDD, Placa de sunet si Procesor conform feedbackului primit. Acelasi tip de informatii generale, simplu de inteles si pentru oricine.

View Postxeleron, on 23 septembrie 2013 - 19:17, said:

Corect cu placa de sunet.
Corect cu sursele. Insa in cazul asta asta, tot nu prea cumpara nimeni surse sub 400W in ziua de astazi, chiar de ele sunt absolut suficiente pentru multe sisteme.

View Postdhaneey, on 23 septembrie 2013 - 21:08, said:

dar tot degeaba, pc-urile sunt depasite...
PC-urile nu mai au acelasi succes ca acum cativa ani din diferite motive: Smartphone, tablete, laptopuri.

Multa lume acceseaza internetul pentru chat, retele de socializare, stiri. Aceste lucruri se pot face fara probleme de pe o tableta sau de pe un smartphone, plus ca ofera portabilitate.
Laptopurile au ajuns foarte performante si nu mai sunt atat de scumpe ca inainte.

Totusi, asta nu inseamna ca sunt depasite. Inca sunt cele mai potrivite pentru foarte multe activitati: editari foto/video, jocuri, etc.
Ofera posibilitatea de a upgrada sistemul usor si totodata posibilitatea de a alege componente mult mai performante.

#11
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005
Eu am fost si voi ramane mereu un fan PC. Motive sint multiple. In primul rand, tastatura mea de PC are 54 cm, o tastatura de laptop sau o cacareaza de tableta (care nici macar nu ofera un feedback la degete, atingi practic un ecran) mi-e incomoda. In al doilea rand, tabletele sint mici, au un ecran de 10 inci maxim (majoritatea), comparativ cu un monitor de 22, 23 cat are uzual unul de PC. Sigur, veti spune ca tabletele sau laptop-urile se pot conecta la televizoare mari. OK, atunci unde mai e portabilitatea acestora. Si pentru ce mai dau bani pe ecranul incorporat ? In al treilea rand, preturile componentelor din tablete si laptop-uri sint prea mari fata de echivalentul pieselor din PC. In al patrulea rand, un PC e ca un lego. Poti sa pui in el fel si fel de componente, practic nu esti limitat decat de buget. Nu mai vorbesc de periferice si cate poate suporta. Apoi mai e mouse-ul. Sint de generatie veche. Pe tableta si smartphone degetul transpira la unii si freaca de ecran, nu mai control, mai ales in shootere. Aoi, placile de sunet din smartphone-uri, tablete si laptopuri sint o gluma pe partea analogica. Si nu in ultimul rand, partea enervanta cu alimentarea. Pentru cineva care foloseste PC-ul des si pe perioade lungi, un laptop sau o tableta ar sta tot timpul cu alimentarea prin fir, ceea ce efectiv duce la eliminarea portabilitatii. Sint si altele, astea mi-au venit pe moment. Pentru mine laptop (tableta, smartphone) vs desktop PC e ceva de genul:

[ http://www.riotengine.in/riotengineV1/wp-content/uploads/2012/08/Rossi-Ducati-fiat-2.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] VS [ http://derek.broox.com/photo/pocket-bike-and-art-show/full/1188/zach-on-the-pocket-bike.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#12
Gios

Gios

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 427
  • Înscris: 13.01.2012
Frumos !, pot sa zic ca am asistat la ora de tic de la scoala Posted Image)

Edited by Stefan_CM, 26 September 2013 - 14:04.
Am scos citatul. :)


#13
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,364
  • Înscris: 15.06.2004

View PostStefan_CM, on 26 septembrie 2013 - 11:19, said:

Am adaugat informatii noi la Stocare HDD, Placa de sunet si Procesor conform feedbackului primit. Acelasi tip de informatii generale, simplu de inteles si pentru oricine.

Ai mai uitat din ce ti-am scris astea:

Adaugiri:

La memorii, daca tot ai pomenit de cele peste 1333/1600 MHz ( 2133Mhz, 2400Mhz, etc ) - ca frecventele mai ridicate se obtin doar prin OC - deci placa de baza trebuie sa poata face OC, altfel degeaba le cumperi. De obicei este trecut la specificatiile placii de baza  pana la ce frecventa sunt suportate memoriile si daca acest lucru se realizeaza prin OC.
Aici poti pune link catre aria de OC.

Probabil ar fi inutil sa scrii si despre XMP - Xtreme Memory Profile - desi unele placi si memorii suporta acest standard si se seteaza automat sau manual pr profilul memoriei, fara a mai face OC manual.

La HDD - o corectie - nu pot depasi viteza SATA 1 - nu 2.

#14
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005
Nu pot depasi viteza interfetei, dar din practica am observat ca exista diferente vizibile de transfer intre SATA 1,2 si 3.

#15
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,364
  • Înscris: 15.06.2004
Exista, dar depinde si de bufferul hardului. Problema vitezei de transfer sta in mecanica.
Cand se lucreaza cu bufferul hardului - fisiere mici de principiu, viteza poate fi cea a interfetei. La fisiere mari, de ordinul sutelor de mega sau peste , daca astepti cateva secunde, viteza va fi limitata de mecanica.

#16
tom_1133

tom_1133

    utilizator Linux Mint

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,716
  • Înscris: 10.02.2011

View Posteiffel, on 27 septembrie 2013 - 09:06, said:

Ai mai uitat...
A uitat sa adauge si faptul ca FSB-ul modulelor Ram lucreaza/opereaza intodeauna la jumatatea frecventei specificata de producator Posted Image

Exp.:
2 Gb DDR 3 cu FSB 1333 (FSB real 666.5);
2 Gb DDR 3 cu FSB 1600 (FSB real 800);
2 Gb DDR 3 cu FSB 2400 (FSB real 1200) etc.

*DDR=Double Data Ram
http://en.wikipedia....ouble_data_rate

#17
d4m4g3

d4m4g3

    The best or nothing.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,755
  • Înscris: 23.05.2013
Dupa logica asta am uitat multe. In realitate n-am uitat nimic. :)
Lucrurile astea sunt irelevante pentru orice incepator, iar daca astea sunt auzite, mai rau o sa fie indus in eroare.

#18
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005
Am mai parcurs fugar ghidul, lipseste parca cooler-ul procesorului. Cele stock sint zgomotoase si nu foarte eficiente.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate