Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...
 probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National
 Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...
 Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...
 

SUEDIA - informatii importante privind emigrarea

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
No replies to this topic

#1
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,655
  • Înscris: 15.12.2009
-= Articol actualizat in 15 septembrie 2014 =-

Suedia

Pentru inceput trebuie mentionat faptul ca, in general, ce ati citit despre Suedia este "usurel umflat, nu cu pompa ci ... cu trompa" (vorba fabulei lui Toma Caragiu, pentru cunoscatori).
Suedia A FOST poate (eu nu am prins acele vremuri) un paradis social. Acum ce se poate vedea este un socialism afectat puternic de economia de piata specific capitalista. Mie inca imi place sa cred ca este un compromis bun intre cele 2 sisteme. Daca stii sa faci ceva atunci aici iti poti exersa acele cunostinte si sa mai si traiesti. Problema este ca timpul scurs intre momentul sosirii in Suedia si momentul cand incepi sa TRAIESTI, poate varia intre cateva luni si cativa ani. Nu curge lapte si miere la robinet, cainii nu umbla cu colaci in coada iar hartiile care zboara pe strada din cand in cand nu sunt bancnote de 500 sek.
Cei ce vor sa vina in Suedia in speranta unui trai mai bun trebuie sa stie un lucru: aici se vine cu contract de munca. Ai sanse mai mari sa castigi la loterie in Romania decat sa iti gasesti de munca in Suedia ca proaspat imigrant, fara acte locale si fara sa vorbesti suedeza.
Trebuie mentionat de altfel faptul ca odata ce ai trecut peste hopurile de inceput viata intr-adevar poate fi mai buna ca in Romania (din multe puncte de vedere).
Ce urmeaza in acest "articol" este o descriere a pasilor pe care i-am urmat eu. Sunt si alte alternative in mod sigur dar nu am de unde sa le cunosc.

0. Recrutarea:
Ingineri/specialisti: Suedia (ca multe alte tari) vaneaza specialisti. Daca ai o facultate si profesezi in acel domeniu si, mai mult, ai rezultate bune, atunci ai sanse sa iti gasesti ceva de munca in Suedia.
La mine procesul de recrutare a decurs simplu: un e-mail trimis catre firma la care vroiam sa ajung, mail in care imi exprimam disponibilitatea pentru a incerca noi lucruri in viata. De acolo si pana la obtinerea interviul din Stockholm a durat 2 saptamani. Deci nu pot da detalii (decat din auzite) despre cum este sa folosesti firme de recrutare sau cum e sa iti prezinti la intamplare CV-ul.

1. Angajarea si remuneratia:
1.a. Contractul:
Cea mai importanta "piesa" a unu puzzle este prima ... deci trebuie aleasa cu grija. Contractul trebuie facut in asa fel incat sa iti ofere o oarecare protectie pe termen scurt, adica pe perioada cand esti foarte vulnerabil intr-o tara straina. Ce anume se poate negocia depinde in mod cert de la caz la caz. Eu unul am obtinut chirie asigurata primele 6 luni, telefon si plata pana intr-un anume prag a serviciilor de relocare internationale (transport mobila si bunuri personale). Altii (medici) au obtinut locuinta permanenta, cursuri intensive de limba la locul de munca ... din astea. Deci totul e negociabil si depinde atat de firma cu care negociezi cat si de tine ca individ.
1.b. Salariul:
Una din problemele cele mai mari pe care le-am avut eu a fost sa imi pot evalua salariul obtinut, comparativ cu nivelul "mediu" din Suedia.
In primul rand, cand se discuta despre salariu se folosesc sumele brute .. mereu sumele brute. Ca "regula generala" un salariu "ok" (adica iti permite o viata ok, fara excese) este considerat la 20/30.000 sek/luna, unul "bun" undeva pe la 30/40.000 sek ... ce e mai sus considerandu-se deja salarii mari (vorbim de salarii brute pe persoana, nu pe familie).
Aveti grija ca sa aveti un cont in Romania unde sa vi se livreze salariul. Ca nou venit in Suedia nu poti sa iti faci cont in banca.
Cand negociati salariul trebuie sa stiti de la inceput cam unde va aflati din punct de vedere profesional si cam care este nivelul de salarizare in tipul de munca pe care il prestati. Aceste informatii sunt imprastiate cam peste tot internetul asa ca recomand o documentare inainte.
Un site cu statistici salariale este acesta: http://www.lonestatistik.se/
1.c. Impozitele:
Exista un impozit de stat, fix si unul regional (variabil in functie de regiune). Ce trebuie sa stiti este ca, atunci cand se trage linie, diferenta intre brut si net este cam ca in Romania. Ca exemple imediate, unui salariu brut de 20000 ii corespunde un net de cca 16000 pe cand unui salariu brut de 40000 ii corespunde un net de cca 29000.
Un calculator de taxe destul de precis este: http://www.ekonomifa...a-ut-din-skatt/
2. Actele (acesta este PRIMUL lucru care trebuie facut DUPA ce ati ajuns deja in Suedia)
2.a : Inregistrarea online in sistemul suedez: http://www.skatteverket.se/
2.b. Cu TOATE hartiile posibile si imposibile (in original) se merge la cel mai apropiat/convenabil birou de taxe (locatiile se gasesc pe site). Se sta frumos in la rand si se completeaza formularul aferent. Formularele (tip) sunt disponibile si in engleza asa ca puteti cere acest lucru daca nu va descurcati cu suedeza (eu nu stiam asta si am stat cu google translate pe telefon de mi-a venit rau).
Dupa ce se face dosarul (cei de la biroul de taxe o sa faca copii dupta tot ce le trebuie) mergeti acasa si asteptati, asteptati, asteptati .... raspunsul vine in cutia postala (un plic) si poate dura intre 4 zile si 10 saptamani pana se livreaza (in cazul meu a durat 9 saptamani dar in cazul unui coleg a durat de luni pana vineri).
Raspunsul de la acest birou este de fapt o hartie in care se mentioneaza numele, adresa si Person Nummer - echivalentul CNP-ului din Romania. Acel numar este ID-ul vostru si este utilizat de toate serviciile din Suedia.
2.c. Se mai face o vizita la Skatteverket, de data asta pentru a termina procesul, si anume inscrierea in sistemul de sanatate. Se mai completeaza un formular si se ataseaza inca niste documente (sa aveti iar toate hartiile cu voi) dupa care mergi acasa si astepti sa iti mai vina plicuri. Eu unul in acest moment m-am dus si cu sotia si copilul si i-am inscris si pe ei in sistem (caci eu deja aveam numere). Generarea numerelor personale pentru ei a durat vreo 5 zile (caci deja eu fiind in sistem, am fost usor de identificat).
In momentul acesta sunteti egali dpdv social cu un suedez (cel putin teoretic).
2.d. Actele suedeze:
Dupa ce s-au efectuat pasii de mai sus, in baza hartiei de la Skatteverket si a unui pasaport biometric (din asta nou, cu chip) se merge la adresa indicata de cei de la biroul de taxe si se aplica pentru un ID card suedez. Taxa este de 400 SEK si se achita la orice banca.
De asemenea se poate schimba permisul de conducere romanesc cu unul suedez (si cu plata taxei aferente). Inca nu am facut acesti pasi dar daca apare ceva nou ca informatii am sa adaug aici.
2.e. In cazul in care ati venit cu unul sau mai multi copii, trebuie sa ii inscrieti si pe acestia la http://www.forsakringskassan.se/
In felul acesta veti primi alocatia pentru ei (care in acest moment este de 1050SEK/luna). DUpa ce v-ati inscris aici, cu ocazia primei vizite in Romania va trebui sa anuntati la autoritatile locale ca primiti alocatie in alta tara UE si sa va radieze din Romania. ALtfel, la un moment dat, s-ar putea sa primiti acasa o hartie cum ca aveti de dat multi bani statului Roman.

3. Sistemul de sanatate
In caz de probleme se suna la un spital (Vårdcentral - un fel de policlinica locala) din apropiere si va prezentati la doctor. Procesul este similar cu cel Romanesc in sensul ca intai se merge la un generalist care va trimite la specialist (specialistul e la un spital) .. bla bla bla. Trebuie sa stiti de la bun inceput ca si aci exista COPLATA. La fiecare vizita la medic se plateste o taxa. Taxa asta se acumuleaza (in istoricul CNP-ului) si cand depasiti un prag (modic, de vreo 2000SEK/an) nu mai trebuie sa platiti nimic. De asemenea, dupa ce se atinge un alt prag de cheltuieli cu dentistul, se pot obtine reduceri la interventiile ulterioare (stomatologia este o ramura diferita de sistemul national de asigurari de sanatate dar cumva se muta fonduri intre ele).
Nu am mai multe date caci inca nu am utilizat sistemul medical.
Copiii beneficiaza de servicii medicale si stomatologice gratuite pana la 18 ani.

4. Banca/conturi/credite
Acum, ca sunteti inregistrati in sistem, trebuie sa incepeti sa va construiti un "credit history". Trebuie sa va alegeti o banca si sa va faceti cont (pentru salariu in primul rand). Eu am ales Handelsbanken pentru ca sunt singurii pe care i-am gasit sa aiba o interfata complet functionala in limba engleza. Aici am mi-am facut cont si am obtinut instantaneu si un card ce credit si sistemele aferente pentru accesul serviciilor online.
Dupa ce se acumuleaza un an de "credit history" se poate aplica pentru credite de nevoi personale sau imobiliare. Dobanzile sunt foarte avantajoase comparativ cu Romania. Un credit de nevoi personale (fara garantii imobiliare, cu suma maxima in functie de salariu) are cca 6-6.5% DAE pe an, unul imobiliar este undeva pe la 3-3.5% DAE iar un card de credit are 12% DAE. Pentru credite auto si imobiliare trebuie avans platit cash de minim 15% (se aude ca s-ar putea sa creasca i curand, ca si dobanzile de altfel)

5. Locuinta (apartament/casa).
Acesta este un subiect sensibil care necesita multa munca. Trebuie sa spun de la inceput ca singurul lucru pe care il poate cumpara cineva (in sensul de PROPRIETATE) este o casa. Casa este singurul obiect imobil pe care il poti detine. Apartamentele nu se cumpara in adevaratul sens ci se cumpara doar dreptul de sedere in ele (detalii mai jos).
5.a Chiria:
Majoritatea celor ce vin in Suedia stau in chirie. Ca valoare, chiria poate varia intre 2-3000SEK/luna pentru o camera si poate ajunge la 15-20000SEK/luna pentru o casa sau un apartament mai mare.
Eu unul, fiind aici cu familia, am ca tinta un apartament cu 3 sau 4 camere (asa ca voi vorbi prin prisma cautarilor in aceasta directie).
Inchirierea se poate face la "prima mana" sau "la mana a doua". Ce inseamna asta:
5.a.1. Inchiriere la "prima mana":
Un bloc de locuinte are mereu ca "detinator" o persoana juridica. Aceasta persoana juridica este ori o cooperativa (asociatie de locatari) ori un organism mare gen IKANO (o subsidiara bancara/imobiliara a grupului IKEA). Cand spui ca inchiriezi "la prima mana" de fapt semnezi un contract de inchiriere direct cu persoana juridica care destine respectivul bloc de locuinte. Aceste contracte sunt reglementate de stat si pretul nu poate depasi un anume quantum impus in functie de anumiti parametri. Un contract de inchiriere a unui apartament la prima mana se poate semna pe o suma cuprinsa intre 3000 (garsoniera) si 20000sek/luna (6 camere, central Posted Image ). Aceasta suma contine chiria efectiva SI INTRETINEREA. Deci, in chirie ai inclusa si apa si caldura (in anumite cazuri, la case de obicei, caldura se poate sa nu fie inclusa). Electricitatea si restul serviciilor se platesc separat. Contractele la prima mana sunt extraordinar de greu de prins.
Contractele la prima mana se fac pe termen nelimitat, deci practic legea iti da dreptul sa stai acolo cat vrei. Exista proprietari care iti impun semnarea unui voucher prin care renunti la dreptul de detinere permanenta a apartamentului, limitandu-ti sederea la 4 ani (sau mai putin, dupa caz). Astea se cheama contracte de inchiriere la prima mana pe termen scurt.
5.a.1.1. Coada de asteptare:
Pentru inchirierea la prima mana este nevoie sa va inscrieti pe siturile unor agentii imobiliare, agentii care in general sunt regionale.
De exemplu (am sa dau doar exemple din Stockholm si imprejurimi pentru ca doar pe acestea le cunosc), pentru regiunea Sigtuna: www.sigtunahem.se, pentru Solentuna: www.sollentunahem.se, pentru Stockholm: http://www.bostad.stockholm.se/
Ce trebuie subliniat cu doua linii rosii este faptul ca aceste agentii regionale folosesc metoda cea mai indragita de suedezi, si anume, statul la coada. Practic, pe aceste situri te inscrii si din acel moment primesti cate un punct pe zi. Cand apare un apartament disponibil, de obicei primesti un email (dar eu recomand sapatul zilnic, in fiecare zi, incepand cu 8AM). Te duci frumos si te inscrii la apartamentul respectiv (spui ca te intereseaza). Inscrierile dureaza pana la o data fixa, anuntata. Dupa cea data, se iau contacteaza persoanele interesate in ordine incepand cu persoana care are celel mai multe puncte. Daca acea persoana refuza aprtamentul, se trece la urmatoarea ... si tot asa.
Tinand cont ca pentru ORICE apartament la prima mana sunt cel putin cateva zeci de persoane interesate, iar prima are mereu macar 2000 de puncte, este evident faptul ca trebuie sa fii inscris ANI DE ZILE la asemenea agentii imobiliare pana cand sa ai o sansa reala ca sa prinzi un asemenea apartament.
5.a.1.2. Inchiriere rapida:
Ce este de mentional insa este faptul ca apar din cand in cand apartamente la aceste agentii care nu sunt in sistemul de coada de asteptare. Acestea se numesc apartamente in sistem "bostad snabben". Adica se anunta apartamentul, se tine anuntul 2-3 ore (sau o zi, doua, dupa caz), iar din cei care s-au inscris, proprietarul alege un chirias. Teoretic trebuie sa se aleaga in ordinea interesului (primul care da click este primul sunat). Practic insa, situatia e un pic diferita, criteriile de evaluare in acest caz fiind in primul rand: datele din sistem (salariu, etnie, loc de munca, tip de angajare <permanent/temporar>, numar de membri ai familiei etc) ... deci, este important sa ai un salariu bun, un contract permanent si un loc de munca care sa emane stabilitate. Oricum, sansele sa obtii asa ceva la prima mana sunt mult mai mari in primii ani decat pe sistemul de cozi de asteptare.
5.a.1.3. Agentiile private:
Mai este inca o categorie de agentii imbobiliare, si anume cele private. De exemplu, http://www.ikanobostad.se/ sau http://www.residensportalen.com/ sau http://www.wahlinfastigheter.se/
Aceste agentii ori au ferma proprie, adica tot ei detin locuintele si tot ei isi fac singuri inchirierile ... sau sunt simple agentii imobiliare care intermediaza contracte. Aceste subcategorii nu folosesc mereu sistem de coada de asteptare ci pot filtra cererile dupa anumiti parametri.
Daca cineva are suficienti bani ca sa isi construiasca o vila cu 6 apartamente de exemplu, are dreptul sa inchirieze partial sau integral acea vila. Vila, fiind o proprietate privata, iese de sub jurisdictia legislativa care reglementeaza chiriile ... deci aici nu exista reglementare si nici limite. O chirie intr-o vila ajunge sa fie (in medie) 12-18000sek pentru un apartament cu 3 camere, mobilat. Nu e deloc ieftin si de aceea asemenea contracte se semneaza de obicei cu firme sau incep sa se faca compromisuri la mobila, la suprafata, la caldura (inclusa sau nu in chirie) ... din astea.
De asemenea, in aceeasi categorie intra inchirierea unei case cu totul. Acest lucru este identic cu inchirierea unui apartament, doar ca preturile difera.5.a.2. Inchiriere la "mana a doua":
Cand cineva care are o chirie la prima mana se muta temporar cu prietena, sau pleaca din tara ca sa munceasca in alta parte sau merge la studii in alt oras, are dreptul sa isi subinchirieze apartamentul. Problema este ca pe acele venituri persoana respectva plateste impozit. Astfel, un contract la mana a doua va fi mereu cu cca 30-40% mai scump decat unul la prima mana si, mai mult, are termen limitat. Nu de putine ori aceste contracte se tranzactioneaza pe piata gri sau neagra.
5.b. Cumpararea
--- subiect in dezvoltare ---
In principiu, pentru cumparare ai nevoie de un avans (acum e 15% dar se aude ca o sa creasca), de un venit stabil care sa ofere asigurari bancii (ca persoana cau cuplu, in functie de cum se aplica). Dupa ce se dispune de aceste chestii, se merge la banca si se negociaza un credit. In urma discutiilor se obtine o pre-aprobare de credit, care reprezinta o suma maxima pe care banca o ofera in cazul unui credit imobiliar (o hartie practic). Cu acest document la indemana se poate licita in cadrul pietei de locuinte de pe siturile de specialitate. Dupa ce se castiga o licitatie se demareaza procedurile efective de cumparare a casei/apartamentului respectiv.
-----------------------------------

6. Limba
Ca cetatean european inscris in sistemul suedez ai dreptul la a participa la cursuri de integrare in societate, dintre acestea facand parte si SFI (Svenska För Invandrare - Swedish For Immigrants). Acesta este un curs intensiv de limba suedeza care se intinde pe 6 luni (minim, in functie de cat de tare prestezi). Este un curs gratuit, asigurat de stat si este destul de chinuitor (daca vrei cu adevarat sa iasa ceva din el) caci presupune 3-4 ore ZILNIC, dupa job ... incluzand teme pentru acasa.
Mai multe detalii (in Stockholm): http://www.stockholm...ning-Stockholm/
Este bine sa va consultati cu colegi care au avut de a face cu aceste cursuri caci sunt unele locatii care asigura o calitate mai buna fata de altele. Astea sunt informatii care circula doar verbal si se afla intreband in jur.
7. Scoala
Copiii de orice varsta pot continua studiile in Suedia dupa ce se fac niste teste si se invata limba. Astfel, copiii cu un IQ mai ridicat sau cu inclinatie spre a invata limba suedeza pot sa nu piarda nici un an dar in general se pierde primul an in integrare si apoi se continua scoala in ritm normal.
Astfel, un copil care a terminat in Romania clasa a 3-a sa spunem, ajunge in Suedia, in vacanta de vara, se inscrie la scoala (un proces destul de lejer odata ce ai numerele personale) intr-o clasa speciala de integrare. Aceasta clasa poate sa se termine in 6 luni sau in 2 ani, depinde de cunostintele si aptitudinile copilului. Dupa aceasta perioada se decide (in urma unor teste) unde anume va fi "implantat" in scoala suedeza pentru a-si continua studiile. Deci practic poate sa "repete" clasa a 3-a sau poate intra direct in a 4-a daca are aptitudinile necesare.
Ca exemplu, fiul meu a ajuns in Suedia dupa ce a terminat clasa I in Romania. Aici, a intrat intr-o clasa pregatitoare unde a invatat suedeza dar si ceva din materiile necesare pentru clasa a 2-a. La sfarsitul anului a fost considerat apt pentru scoala "normala" asa ca acum este bine-mersi, fericit, in clasa a 3-a. Ultimul lucru de care trebuie sa va faceti griji este scoala. Au altii grija ca asta sa mearga bine.
Pentru parintii care muncesc sau care nu pot sta cu copilul acasa dupa scoala (din varii motive), exista serviciul de "afterschool" - Fritids. Acesta este activ cu inscriere si cu plata unei taxe lunare modice (se calculeaza in functie de venituri, cu un maxim de 840sek pe luna, momentan).

8. Masina
8.a Daca veniti cu masina personala din Romania, o puteti utiliza pe teritoriul suediei pentru cel mult 3 luni. Dupa aceasta perioada masina trebuie inscrisa in sistemul suedez.
8.b Se pot inscrie in sistemul suedez masinile provenite din UE care nu sunt mai vechi de 10 ani si care au toate documentele autentice si verificabile. Pentru inscriere se va face o cerere si se vor depune actele la autoritatile competente: https://www.transpor...-certificates-/
Cheltuielile cu asa ceva ajung pe la 2000SEK.
8.c O masina in Suedia costa cca 10000sek pe an, aceasta suma reprezentand impozitul si asigurarile. Pretul carburantului este usor mai ridicat comparativ cu ce e in Romania (cel putin la aceasta data). Masinile electrice si hibride noi, cumparate din Suedia, nu se impoziteaza primii 5 ani de existenta.

9. Lycka Till !




Moderator edit: pt amuzament, insa nu numai, urmariti si clipul acesta
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/djFx6j0E9rU?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by Karhu, 16 September 2014 - 08:11.
update


Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate