Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...
 probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National
 Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...
 Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...
 

splitter tv si eventual amplificator

- - - - -
  • Please log in to reply
31 replies to this topic

#1
andu87

andu87

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 167
  • Înscris: 29.09.2005
Buna ziua,
Am nevoie de un sfat in legatura cu un splitter si o distributie a semnalului tv in casa.
Am cablul cu semnal care vine de la RDS, intra intr-un splitter cu 6 iesiri ( sunt folosite intre 2 si 5) si distribuie semnalul in stea. Nu am alte splittere in cascada. Fiecare cablu care pleaca din splitter ajunge la o priza de televizor.
Am un televizor led, dar ma intereseaza sa receptionez semnal si pe televizoare mai putin performante.

Intrebarile sunt urmatoarele:
1. ce caracteristici trebuie sa aiba un splitter de calitate ( la ce sa ma uit, cum imi dau seama daca este bun sa nu in magazin, nu acasa dupa ce l-am cumparat deja )
2. ce marci de splittere sunt bune pe care pot sa le cumpar din Romania
3. daca am un splitter cu 2 iesiri si le folosesc pe amandoua semnalul este la fel ca si cand as folosi un splitter cu 6 iesiri din care folosesc tot 2 ? am citit pe net ca cu cat sunt mai multe iesiri, semnalul se degradeaza indiferent daca sunt folosite iesirile sau nu, e adevarat ?
4. am vazut ca exista tap-uri, splittere,  (Pt satelit, pt antena, etc. ), care este diferenta. este vreunul bun de aici : http://www.conexelec...duse.php?id=641
5. este nevoie de amplificator pentru a se vedea bine pe 3 televizoare in paralel ?

Multumesc.

#2
rumegus

rumegus

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,349
  • Înscris: 03.04.2011
Semnalul nu se "degradeaza" ci se atenueaza. Cu cat ai mai multe iesiri, cu atat atenuarea pe fiecare iesire va fi mai mare. Exista si splitere tap, la astea ai o iesire fara pierderi, in schimb ai atenuari mai mari pe cealalte iesiri. Acum, ce-ti trebuie tie, nimeni nu poate ghici. Depinde de ce nivel de semnal iti intra in casa, de lungimea si caitatea cablurilor din casa. In mod normal, ar trebui masurat semnalul, pierderile pe cabluri, (care nu-s liniare, unele frecvente pot fi mult mai atenuate decat altele, de regula cele inalte).
Empiric, fara aparatura, cumperi un "I", scoti spliterul si conectezi direct, pe rand, cablul de la intrare la fiecare tv. Daca tot prost se vede, trebuie vazut motivul, nu exista spliter-minune.

#3
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,364
  • Înscris: 15.06.2004
1. Nu-ti poti da seama in magazin - doar desfacandu-l. Multe arata identic la exterior dar in interior sunt diferentele - cele din piata nici nu au macar piese inauntru. Dar nu le poti desface fara sa le distrugi.
2. Flomatic, Nextra, BZT.
3. Semnalul va fi mai bun pe un spliter cu 2 - atenuare de doar 3,5dB
4. TAP--urile se folosesc la conexiune in cascada - mergi pe un singur fir din TAP in TAP - conectandu-le doar pe IN-OUT iar TV-urile se conecteaza pe celelalte iesiri. Reteaua trebuie calculata foarte bine - si iesirile OUT au atenuari - nu cum s-a spus mai sus, dar sunt mai mici decat pe celelalte iesiri atenuate.
Cele ptr Satelit au si trecere de tensiune - ptr alimentarea LNB-ului. Nu ai nevoie daca nu folosesti.
5. Nu, daca reteaua e bine facuta. Eu am 6 iesiri si nu folosesc amplificator. Semnalul de la RDS e foarte bun la intrarea in casa ( aprox 80dB ) iar atenuarea pe fiecare priza este intre 8 si 10 dB. cata vreme semnalul este in jur de 70dB +/- 5dB este ok pe analog. Pe digital poate fi si mai slab.

#4
andu87

andu87

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 167
  • Înscris: 29.09.2005
Acum incep sa inteleg, ma intereseaza splitter, sa imparta semnalul in mod egal. Care posturi sunt transmise pe frecvente inalte ? Ma gandesc sa testez asa cum a zis rumegus, pe posturile cu frecventa inalta si daca ele functioneaza inseamna ca si cele cu frecventa mai mica vor functiona, nu ?
Nu cred ca exista vreun splitter minune, dar sunt convins ca sunt unele care atenueaza semnalul mai mult decat altele ( chinezariile ), si vreau sa cumpar unul care sa nu atenueze semnalul prea mult, si totusi sa nu fie amplificator daca nu este absolut nevoie.
Ca sa vad daca am inteles bine :
semnal la intrarea in casa ( ex: 80 db) - atenuare splitter ( ex. 4 db) - atenuare priza tv ( 8db ? ) = semnal care intra in tv. Si trebuie sa fie de minim 65 db pentru analogic si ceva mai putin pentru digital.
E calculat bine  ?

#5
rumegus

rumegus

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,349
  • Înscris: 03.04.2011
Atenuarea pe un spliter cu 2 iesiri e 3,5-4 db, cu cat mai multe iesiri, cu atat mai mari atenuarile. Pe priza n-ai atenuari, poti avea pierderi semnificative pe cablu, daca-i lung, prost, deteriorat, strivit, inadit....

#6
evatryme

evatryme

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 870
  • Înscris: 31.08.2012
cumpara unul si fa proba. nu e o avere....

#7
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,364
  • Înscris: 15.06.2004

 rumegus, on 29 mai 2013 - 11:07, said:

Pe priza n-ai atenuari,
Numai daca nu o fi cumparat prize cu atenuare - ca exista si din alea.

Atenuarea la un FV5-FV6 - spliter cu 5 sau 6 iesiri e mai mare decat la un FV2 - asta am incercat sa-ti explic la pct 3.
Un FV5 are aproape 9dB atenuare iar un FV 6 - 10dB

Deci teoretic ar merge un FV6 - recomandabil cu un capacel de 75ohm pus pe iesirea neconectata - daca ai asa ceva. - Ai avea un semnal in jur de 70dB +/- 5 dB - ptr un TV analogic e ok. Depinde acum si de sensibilitatea tunerului din TV si de semnalul de al intrare - la mine e 80dB, la tine nu stiu cat e.

Atentie si la cabluri - daca sunt prea lungi ai si acolo atenuari - depinde de tip. 6,8,10dB sau mai mult pe 100m

#8
andu87

andu87

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 167
  • Înscris: 29.09.2005
De la splitter la cea mai indepartata priza nu sunt nici 10 m. Cablul nu este intrerupt, nu este deteriorat, dar dupa mine, care nu sunt cunoscator, cred ca este de slaba calitate ( este mult prea flexibil si se rupe destul de usor izolatia exterioara, zici ca este copt, dar firul de cupru nu se rupe la indoituri repetate si pare sa aiba destula lita ).
Prizele de tv sunt Schneider gama Sedna. Pe siteul lor am vazut ca scrie ceva de db, dar nu stiu exact care din modelele alea ( ma uit si va zic diseara exact modelul lor). Producatorul si gama sunt corecte, modelul exact nu il stiu ( cod de producator ).
Am inteles ca daca in splitter intra semnal de 80 db si este cu 2 iesiri, la iesire are 80-3.5/4 db => 76/76.5 db pe fiecare din iesiri, iar daca are 5 iesiri o sa aiba semnal de 80-9 => 71 db pe fiecare iesire. E corect asa ?
Daca iesirile nefolosite din splitter raman "in aer", adica fara vreun capacel, influenteaza cu ceva ? Cred ca am niste capacele din plastic, dar cred ca nu folosesc la nimic.

#9
andu87

andu87

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 167
  • Înscris: 29.09.2005
Pe cablu scrie ceva de genul " Office cable coaxial RG6/U   75 ohmi". Din ce am cautat pe net, acest cod nu ma ajuta sa imi dau seama daca este un cablu bun sau nu. Isi da seama cineva ?

#10
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,364
  • Înscris: 15.06.2004
Sunt capacele speciale cu impedanta de 75 ohmi. Pot ramane si libere, dar e recomandat sa se foloseasca acele capacele, ptr o functionare corecta a schemei din interior. Altfel pot apare diferente de impedanta - > pierderi.

RG6U este un cablu decent, nu foarte performant - atenuare cam 8,6/19,6dB-100m-200/1000MHz - depinde insa si de producator.

Calculele sunt corecte, dar ma repet, e posibil ca la tine sa nu fie acei 80 dB nivel de semnal.

Prizele Schneider, sau Gewiss, sau mai stiu eu care - prize de calitate, pot avea atenuare 0, 5, 10, 15dB. Depinde ce functie are acea priza. Si astea sunt cam al fel cu TAP-urile - poti avea priza terminala - ci 0dB, sau priza cu o intrare,o iesire teoretic neatenuata ca sa pleci mai departe in cascada, si iesirea pe mufa de antena cu atenuare de 5,10,15dB - depinde ce ai cumparat.

Am intalnit cazuri cand s-a cumparat "ce s-a gasit" - au pus prize cu atenuari ca prize terminale.

#11
andu87

andu87

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 167
  • Înscris: 29.09.2005
Am inteles ca poate sa difere puterea semnalului de la RDS fata de ce ai tu, eu am dat ca exemplu.
Deci atenuari sunt in splitter, pe cablu si eventual la priza din perete.
Priza este aceasta http://eshop.schneid...&org=56&lang=29 . Acolo scrie 1db, este destul de bine nu ?
Priza aceasta cu ce este mai buna decat cea cumparata de mine ? http://eshop.schneid...&ses_id=  Vad ca are mufa "sat". Imi trebuie asa ceva sau este buna doar in cazul in care montez o "parabolica" ?
Ma intereseaza sa fac un calcul sa imi dau seama cam care sunt atenuarile incepand de la splitter pana la intrarea in televizor, in felul asta sa stiu daca semnalul de la furnizor este suficient sau trebuie amplificator in cazul meu.
Am zis cam asa : 9 db splitter ( considerand unul cu 5 iesiri) + 3 db cablu + 1 db priza tv perete ( daca am inteles specificatiile de mai sus corect0. Mai sunt alti factori ? De exemplu de la priza tv pana la televizor mai sunt pierderi ? Excludem cablul, pentru ca el o sa fie sub 1 m de la priza la tv. Ma gandesc la mufa intre priza si cablu si mufa intre cablu si televizor. Nu ma pricep asa ca intreb ca sa fiu sigur.

#12
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,364
  • Înscris: 15.06.2004
1dB este ok - e priza terminala. Practic orice inadire de conexiune de fapt are cam 1dB atenuare. Valabil si ptr mufe.
De obicei aceasta atenuare e ignorata - se considera 0.
Nu ai nevoie de mufa satelit decat daca vrei sa te conectezi la un satelit.
Vezi ca FV5 se gasesc destul de greu.

Si da, semnalul poate diferi la intrarea in casa, de fapt mai mult ca sigur e diferit ca identic e cam imposibil. Ar fi ideal.

#13
andu87

andu87

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 167
  • Înscris: 29.09.2005
Am 2 splittere BZT unul cu 4 iesiri si unul cu 6. La inceput o sa folosesc 3 cabluri deci o sa il tin pe cel de 4.
Poti sa imi spui de unde pot sa cumpar acele capacele si cum se numesc exact ? Nu am la ele decat capacelele de plastic cu care au venit.

#14
rumegus

rumegus

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,349
  • Înscris: 03.04.2011
Omule, de ce insisti sa-ti complici existenta? Ti-am zis ce sa faci, sa pui pe direct fiecare tv, pe rand. Daca pe fiecare, toate canalele se vad ok, te poti gandi la spliter. Daca nu, in functie de rezultate, iei masuri. Nu poti "calcula", din moment ce nu cunosti datele problemei, adica ce nivel are semnalul la intrare, ce atenuari ai pe cabluri, cat de liniar e semnalul (adica frecvantele joase fata de inalte) Daca la intrare ai nivel mic, poate cei de la cablu sa-ti dea mai mare, daca au de unde, eventual sa-ti regleze si tilt-ul. Daca n-au, ai nevoie de alte cabluri sau de amplificator. Acele "capace" se numesc mufe de inchidere 75 ohmi. Sunt de metal, se insurubeaza pe mufa de iesire. Din experienta-ti spun: 99% din instlatiile de cablu din case, vile, facute de "Dorel" care pune gresie, faianta si cablu TV, sunt nefunctionale. Nu se poate repara, trebuie refacut.

#15
andu87

andu87

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 167
  • Înscris: 29.09.2005
Intr-adevar, instalatia a fost facuta de "Dorel", in sensul ca a instalat ce tip de cablu a vrut el. Eu incerc acum sa folosesc celelalte piese de cat mai buna calitate, ca sa compensez calitatea cablului respectiv fara sa il schimb si fara sa pun amplificator.
Pana la urma zilele acestea o sa vad cu adevarat cat de bun sau cat de rau este acel cablu. Ideea este ca vreau toata casa sa fie cablata prin perete si sa nu mai fie nevoie sa umblu la ea peste x perioada de timp. Nu stiu daca este mai bine sa sparg peretii si sa pun alte cabluri sau sa incerc cu amplificator.
Poate totusi am eu o parere gresita despre cabluri si totusi sunt bune, voi vedea.
Exista vreun post care se vede mai slab in caz ca nu este semnal suficient de bun ? Am inteles ca la un semnal mai slab frecventele mai mari sunt cele mai afectate, asa ca ma intereseaza un post care este transmis pe asa o frecventa.
Dureaza destul de mult sa testez 5 prize pe fiecare program in parte, (le testez singur, cu un singur televizor) si mi-ar fi mai usor sa verific doar anumite posturi.

#16
rumegus

rumegus

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,349
  • Înscris: 03.04.2011
Pai canalul cel mai de sus are frecventa cea mai mare, primul, cea mai mica. uita-te-n grila de programe, dar poti avea probleme si pe frecventele joase, daca cablul e prost mufat, nu face contact. Poate fi si un cablu de calitate prost montat, adica strivit sau indoit la 90 grade, fara raza de curbura.

#17
lupull

lupull

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,076
  • Înscris: 21.02.2007
Sfatul meu este sa renunti la splitere si sa iti cumperi un amplificator cu 6 iesiri tv , exista asa ceva insa te cam costa
La amplificator ai posibilitatea si de reglajul amplificari , deci ai semnal amplificat si nu ........
E mai bine sa aii de unde , decat dintr-un nivel de semnal tv precar care il ai pe cablu rcs la intrarea in locuinta sa il mai si imparti la 6 tv-uri , cred ca iti dai singur seama care va fii nivelul la fiecare intrare tv din cele 6

#18
andu87

andu87

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 167
  • Înscris: 29.09.2005
In casa am vreo 5-6 prize tv de perete. Maxim se vor folosi 3 televizoare in acelasi timp, diferenta de 2-3 prize sunt in caz ca mut televizoarele in alte parti ale camerelor respective si sa am cablu tras.
Cablul de pe hol intra intr-o doza de unde pleaca toate cablurile la prize. Inainte sa aflu ca se pierde semnal si in splitter si in prize, etc. ma gandeam ca pun un splitter cu 6 iesiri, mufez toate prizele si uit de instalatie, chiar daca efectiv se folosesc maxim 3 din ele.
Acum nu este o problema sa pun un splitter cu 3 iesiri, si in momentul in care pun un tv in alta parte a camerei, sa scot din splitter cablul de la priza veche si sa il mufez pe cel de la priza noua, astfel 3 cabluri sunt conectate permanent si alte 2-3 sunt tot in doza, doar ca neconectate.
Deci semnalul primit de pe hol, in caz ca nu merge un splitter cu 6 iesiri se imparte la 3 televizoare maxim ( cu un splitter cu 3 iesiri ), doar ca de fiecare data cand mut un tv in alta parte in camera, trebuie sa mufez cablul respectiv ( nu e o problema ).
In caz ca semnalul este slab am doar 2 variante ori amplificator, ori sa schimb cablurile si sa pun unele foarte bune.
Problema este ca amplificatorul nu incape in doza, peretele este acoperit in zona respectiva si nu prea am unde sa il pun, iar in cealalta varianta in care trebuie sa schimb cablurile, trebuie sa sparg peretii.
Asta este motivul pentru care incerc sa evit amplificatorul si schimbatul cablurilor.
Daca l-am crezut pe "Dorel" ca a facut treaba buna si nu am verificat personal, acum.... imi fac de lucru.

Ca ultima varianta daca dupa ce testez fiecare priza in parte direct cu televizorul si am probleme:
1. ce firme / modele de amplificatoare sunt mai bune, la ce caracteristici sa ma uit ( nu cunosc nimic despre ele ); nici nu stiu pe unde pot sa il pun, dar de nevoie...
2. la fel, ce firme / modele de cablu tv sunt bune ? Ma intereseaza sa le bag prin pereti, sa le mufez, si sa uit de ele 20 de ani , ma gandesc ca daca sunt mufate si trase cum trebuie nu o sa am probleme cu ele cat timp rezista casa.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate