Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!
 Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda
 Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...
 Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata
 

NORVEGIA - informatii importante privind emigrarea

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
No replies to this topic

#1
tehnics

tehnics

    acolo unde vara-i zi la miezul noptii

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,767
  • Înscris: 01.11.2005
Norvegia

Tara de vis cum o vad unii care inca nu au calcat aici, tara unui trai mai bun decat in Romania pentru cei care convetuiesc deja de ceva timp si ar putea fi si  tara de cosmar pentru cei care au avut probleme cu autoritatile si au vazut ca nu prea e ca in Romania. Da, intr-adevar sunt multe diferente dintre ce gasim in Romania…de la vreme pana la mentalitatea oamenilor. Din punctul meu de vedere Norvegia nu este tara in care curge lapte si miere pentru ca si aici sunt multe lacune in diferite domenii fata de Romania ( ca sa dau in exemplu: pregatirea medicilor nu este atat de buna ) dar sunt alte lucruri care intorc balanta spre partea buna a lucrurilor ( de exemplu nu ma simt furat )….deci si eu sunt unul din miile de Romani care au ales Norvegia ca tara unde vad un viitor multumitor unde imi pot creste copii si sta cu familia linistiti….pentru cat timp ? Nu stie nimeni.
In randurile ce vor urma voi incerca sa vin cu ceva informatii utile tuturor care doresc sa se informeze cu privire la ce este necesar pentru a veni in Norvegia si pentru a putea trai aici, pentru ca am vazut ca exista o tendinta a romanilor de a se arunca cu capul inainte fara sa se intereseze mergand pe principiul: «Lasa ca ajung eu acolo ( in Norvegia ) si ma voi descurca eu cumva». Gresit, total gresit. Daca poate in Spania si Italia inca se mai merge pe principiul asta din pacate dragilor va spun ca aici nu este asa si veti intelege de ce. Nu voi scrie nimic despre istorie sau geografie - cei interesati de asa ceva pot gasi informatii destule pe internet.
Pentru un roman care vine prima data in Norvegia este important sa stie care sunt institutiile care il vor interesa in mod direct si anume:
• Ambasada Romaniei - http://oslo.mae.ro/
o Nu cred ca este nevoie de nici un comentariu.
• UDI – Utlendingsdirektoratet – www.udi.no, in special aici: http://www.udi.no/No...AEFTA-citizens/
o UDI este biroul norvegian de emigrari, este acea institutie care iti permite sa emigrezi in Norvegia si tot UDI este cel care iti poate pune interdictie de a mai intra in Norvegia in cazul unei ilegalitati.
• POLITI - https://www.politi.no/
o Politia – numar de urgenta 112 . Pe langa atributiile cunoscute deja de toata lumea, politia se mai ocupa cu eliberarea permiselor de munca, in detaliu mai jos.
• NAV - http://www.nav.no/Forsiden
o NAV este institutia care se ocupa de ajutorul social ( somaj, alocatie copii etc. ) dar si locul unde poti cauta un loc de munca, in detaliu mai jos
• SKATTEETATEN  -  http://www.skatteetaten.no/
o Taxe si impozite – institutia care stabileste taxele care trebuiesc platite de fiecare salariat in functie de venitul lunar si in functie de avere , in detaliu mai jos.
DESPRE MUNCA.
Deoarece majoritatea romanilor doresc sa vina sa munceasca – asa banuiesc eu – in Norvegia trebuie stiut de la inceput ca aici nu se practica munca la negru si singura modalitate de a lucra in Norvegia este doar cu contract ( temporar sau permanent ) . Acest contract ar fi bine sa fie deja discutat si semnat decand emigrantul roman este deja in Romania, adica atunci cand ajungi in Norvegia sa poti face dovada ca ai un scop anume – ai venit sa lucrezi si ca ai deja un contract semnat cu firma X pentru ca nu de putine ori am auzit cazuri de romani opriti prin aeroport la Oslo sau la granita in care li s-au cerut sa dovedeasca scopul vizitei lor in Norvegia deoarece restrictiile pentru emigrant sunt din ce in ce mai dure…iar motivul este lesne de inteles.
Multi vor intreba: pai eu unde sa caut de lucru ?  Nimic mai simplu: pe internet. In Norvegia exista destule firme de recrutare ( nu stiu prea multe despre asta deoarece nu am avut tangenta )  dar si site-uri unde poti gasi joburi. Mai jos am pus cateva si chiar daca sunt in norvegiana, cu google translate puteti traduce pentru a intelege macar ce se cere.
http://www.finn.no/f...fulltime/result
https://tjenester.na...llinger/forside
Trebuie de stiut ca in Norvegia acceptarea unui job se face foarte mult pe referinte si recomandari, asa ca ar fi foarte indicat ca in CV-ul care il veti trimite sa aveti si o rubrica de personae care v-ar putea recomanda cu număr de telefon si adresa de e-mail. In general angajatorul direct ( mai putin firmele de recrutare )  se vor interesa de background-ul dumneavoastra.
La fel de multa atentie trebuie acordata termenilor contractuali si anume:
- Tipul contractului – permanent sau temporar
- Timpul perioadei de proba
- Salariul brut ( pe ora/pe luna/ pe an – depinde de firma )
- Cine se ocupa de cazare.
- Daca exista diurna – depinde de contract.
Acesti termeni si altii ar trebui discutati de la inceput pentru a nu exista ulterior probleme.
Considerand ca ati gasit ceva de lucru si ati «batut palma» cu angajatorul norvegian, va trebui sa stiti ce pasi trebuie urmati cand veti ajunge in Norvegia, pentru ca sunt foarte importanti.  In primul rand va trebui sa aplicati pentru un permis de munca iar acest lucru se va face la politie. Personal va trebui sa va duceti cu pasaportul, cu contractul de munca, contract de inchiriere locuinta sau o hartie prin care puteti face dovada ca aveti un domiciliu si o adresa in Norvegia,  2 poze tip pasaport si posibil certificatul de nastere ( original si copie tradusa si legalizata )  la politie si sa solicitati un permis de munca. Mai multe informatii puteti gasi pe site-ul: http://www.udi.no/te...a.aspx?id=7362. In functie de datele contractuale veti obtine un persmis de munca permanent sau temporar ( care expira la o anumita data specificata pe permisul de munca ) . Eliberarea permisului de munca dureaza de la caz la caz incadrandu-se intre o saptamana si o luna, daca dupa o luna de zile nu primiti nici un raspuns ar fi bine sa va duceti si sa va interesati daca nu cumva este vre-o problema. Puteti aplica si online aici: https://selfservice.udi.no/
Dupa obtinerea permisului de munca, urmatorul pas este inregistrarea dumneavoastra la taxe si impozite ( skatteetaten ). Aici va trebui sa ma duceti cu pasaportul, contractul de munca si permisul de munca eliberat de politie sau primit prin posta ( daca ati aplicat online ).  Aici veti fi inregistrat in baza de date a «contribuabililor» . Dosarul va fi analizat si vi se va elibera in functie de permisul de munca ( temporar sau permanent ) sau in functie de cine iti analizeaza dosarul, D-number sau ID number, ambele fiind echivalentul CNP-ului si se constituie dintr-un numar de 11 cifre, primele 6 fiind datele de nastere iar ultimele 5 fiind un numar personal. Intotdeauna D-numberul va incepe intotdeauna cu cifra 4 deci va fi usor de recunoscut. D-number-ul este temporar si este valabil 6 luni de zile, iar dupa aceea va trebui sa aplicati din nou la taxe si impozite pentru a obtine alt D-number sau ID-number. ID-numberul este permanent. Exista cazuri ( cum am zis mai sus ) sa primiti direct ID-number si atunci veti scapa de grija de a face drumuri la taxe si impozite. Pe langa numarul personal ( D-number sau ID-number ) veti primi si un tabel de impozitare, pentru ca in Norvegia taxele se platesc conform unor tabele stabilite in functie de diferite criterii ( nu intru in detalii pentru ca toti emigrantii la inceput vor avea tabelul 7100 ), astfel fiecare isi poate calcula singur cati bani va trebui sa plateasca taxe in functie de venitul brut. Acest lucru este foarte util chiar in faza premergatoare semnarii contractului de munca deoarece fiecare poate stii cam cu ce bani ramane un mana in functie de salariul care scrie pe contract. Tabelul de impozitare il puteti gasi aici:  https://skort.skatte...skd/trekk/trekk . De exemplu pentru un venit lunar de 25 000 de coroane, conform tabelului va trebui platit un impozit de 7186 coroane ( adica 28% ), pentru un venit de 40 000 de coroane trebuie platit un impozit de 13385 coroane ( adica 33% )…in consecinta cu cat salariul brut este mai mare cu atat creste si procentul de impozitare.
Dupa ce ati primit tabelul de impozitare, va trebui ca prima parte sa o dai celor de la firma la care lucrati. ( Del 1 – asa se numeste prima parte si se poate decupa foarte usor ) . In cazul in care aveti si al doilea job, atunci va trebui sa dati celui de-al doilea angajator cea de-a doua parte ( Del 2 ) iar salariul celui de-al doilea job va fi taxat cu fix 36%.  Obtinearea ID-ului si a tabelului de impozitare dureaza in jur de 2-5 saptamani, depinde de birou.
Urmatorul pas este deschiderea unui cont bancar pentru primirea salariului. Trebuie stiut ca nu toate bancile din Norvegia iti pot deschide un cont bancar daca ai D-number ( adica ID temporar ) asa ca este bine sa va interesati. La banca trebuie sa va prezentati cu contractual de munca, work permit-ul de la politie si tax-card-ul de la taxe si impozite ( tabelul de impozitare se mai numeste si tax-card ) si din ce tin eu minte si 2 fotografii tip pasaport pentru a fi printata pe cardul bancar. Cardul precum si pin-ul le veti primi prin posta la diferente de timp .
In principiu cam astia sunt pasii cei mai importanti pentru un emigrant roman dornic de a gusta din fructul Scandinaviei. Restul sunt doar detalii subiective.
DESPRE LIFESTILE.
Daca tot am discutat si am trecut un pic in revista cum e cu munca, ar fi bine sa trecem in revista si viata de zi cu zi. Dupa cum toata lumea stie in Norvegia ploua....la superlativ as putea spune, iernile din punct de vedere termic sunt ca in Romania…cam tot atat de friguroase doar ca sunt lungi…mult mai lungi. Iarna incepe cam prin octombrie/decembrie si se termina prin aprilie/mai…dar nici asta nu e ceva sigur, in schimb diferentele de temperatura intre vara si iarna nu sunt asa de mari…de ce ? Pentru ca vara nu este asa de cald .
Vreau sa vorbesc un pic despre cazare care este al doilea lucru ca importanta dupa gasirea unui loc de munca. Piata imobiliara pentru emigranti se bazeaza in mare parte pe inchirieri si mai putin pe cumparari din motive lesne de inteles ( unii vin doar pentru o perioada , altii nu isi permit, altii chiar nu vor etc. ) asa ca voi discuta doar despre chirie si nu despre achizitionarea unui imobil. Pentru a putea inchiria un imobil va trebui sa te gandesti la urmatoarele:
- Pret
- Utilitati incluse ( curentul daca este inclus in pret sau este separat, internet )
- Locatia fata de serviciu ( eu am considerat acest lucru important pentru mine ).
- Utilat sau neutilat ( daca este mobilat si dotat cu cele necesare sau e doar casa goala ).
Pretul – difera de la zona la zona, de la regiune la regiune deci nimeni nu poate avea un etalon pentru pretul chiriilor. Ce este clar ca in zonele centrale e mai scump si la periferii mai ieftin. Ca pret de fererinta chiria poate pleca de la 5 000 de coroane si ajungand la 10 000 – 12 000 de coroane pentru o locuinta de aproximativ 70-100 m2.
Utilitatile – pot fi incluse sau nu si daca sunt incluse pot fi un avantaj pentru ca nu mai te gandesti cat curent ai consumat sau ca trebuie sa platesti factura la internet. Incalzirea electrica se pare ca este mai avanajoasa decat cea pe lemne iar factura curentului electric poate variaza intre vara ( 500-1500 coroane )  si iarna ( 1000-3000 ) asta in functie de cat de bine este izolata termic casa sau cat de mult se foloseste curentul electric. Internetul ar fi o facilitate daca ar fi inclus in chirie, pentru ca ar scuti de la plata cam 300-500 de corone lunar ( depinde de tipul de abonament ).
Locatia – e un detaliu subiectiv…asa ca nu il discut. Eu consider sa fiu mai aproape de serviciu…pentru ca nu pierd timp mult si nici nu cheltui mult pe benzina ( eu fac zilnic dus-intors 32km de la munca si inapoi si cheltui cam 1200-1500 de coroane lunar numai pe benzina ).
Utilarea interioara a imobilului este foarte importanta deoarece nu vei fi nevoit sa iti cumperi pat/masa/frigider sau alte chestii necesare si nu vad rostul investitiei.
Pentru a gasi de inchiriat va trebui cautat pe internet, aici de exemplu: shttp://www.finn.no/finn/realestate/lettings/browse1 au in ziarele locale. Pentru a putea inchiria va trebui sa semnati un contract de inchiriere cu proprietarul si sa respectati ceea ce este specificat in contract ( sa nu distrugi mobilierul, sa il anunti cu 2-3 luni inainte de a pleca ) si el va trebui sa respecte ceea ce este in contract ( sa inlocuieasca diferite obiecte casnice ce se strica ) iar unii proprietari pentru siguranta cer avansul a 3 luni de chirie. Chiria in Norvegia nu depinde de numarul de chiriasi, desi multi proprietari intreaba cati chiriasi vorsta in casa.
Alt punct de interes este masina iar eu il consider ca ar fi al 3-lea lucru important pentru cineva care este la inceput de drum. Regulile de circulatie norvegiene sunt aceleasi ca si cele din Romania cu mici exceptii, dar si cu o mare exceptie: In Norvegia este interzis conducerea unui vehicul inregistrat intr-o alta tara daca conducatorul auto lucreza in Norvegia, deci vei fi obligat sa uiti de masina inmatriculata in Ro si sa cauti sa cumperi una inregistrata aici. Inregistrarea unei masini din Ro e destul de mare si se pare ca nu prea se merita…dar nu intru in detalii.  Alt lucru foarte important este acela ca nu poti cumpara o masina daca ai D-number ( adica ID temporar ) .
Cumpararea unei masini decurge cam in felul urmator: cauti masina dupa preferinte pe internet la adresa: http://www.finn.no/f...ar/used/browse1 sau in ziarele locale, suni si discuti cu proprietarul detalii apoi va intalniti, faceti un drivetest si apoi puteti negocia pretul. E bine de urmarit cand expira ITP-ul masini iar asta poate fi gasit aici: http://www.vegvesen....streringsnummer=  iar la “Registreringsnummer” se va introduce numarul de inmatriculare, iar la “Sist godkjent’’ este specificata data la care expira ITP-ul, astfel scapati de o grija…pentru cel putin 2 ani de zile. Alt lucru important este daca proprietarul a platit taxa de drum. Taxa de drum se plateste in luna Martie a fiecarui an ( 2800-3000 de coronae/an )…deci o masina cumparata in februarie va trebui sa platiti in martie taxa de drum….o masina cumparata in iunie are deja platita taxa de drum. Un alt pont este ca luna in care trebuie facut UE controlul reprezinta ultimul numar din nr de inmatriculare. Masina cu nr. RH 84261 va trebui in luna ianuarie sa faca UE-controlul ( ITP-ul ).
Dupa ce v-ati hotarat sa cumparati masina, va trebui sa completati formularul de vanzare-cumparare care este de culoare roz, iar apoi ori dvs ori fostul propietar va trebui sa depuna acel formular la Vegvesen ( registrul auto ), iar apoi dumneavostra va trebui sa va asigurati masina in cel mai scurt timp pentru ca altfel masina nu va fi inmatriculata pe numele dvs pana nu aveti asigurare…si conducerea fara asigurare este infractiune. Puteti conduce masina cateva zile de la cumparare dupa care fostul proprietar isi va scoate asigurarea dupa masina dvs.
Pentru asigurare ai nevoie sa declari numarul de inmatriculare, cati km vei parcurge intr-un an de zile ( 8000 – 12 000 km/an ), sa declare daca acel vehicul va fi condus de o persoana mai mica de 24 ani inclusiv. Pretul asigurarii obligatorii fara alte optiuni ajunge cam de la 3500-4800 coroane/an. Ca si firme de asigurare pot fi: pot fi: https://www.gjensidi...es/default.aspx
Atentie mare la condus…amenzile sunt foarte mari .
Oamenii…un capitol social destul de important pentru fiecare. Norvegienii sunt total diferiti de romani. Desi multa lume considera ca sunt oameni reci, as putea sa spun ca sunt mai degraba retinuti din punct de vedere social cu straini pentru ca nu ii cunoaste si pentru ca romanii sunt “bine vazuti” cu ajutorul concetatenilor nostri de etnie rroma. Majoritatea norvegienilor cunosc limba engleza si chiar unele acte oficiale sunt in limba engleza, deci din punct de vedere lingvistic nu ar fi chiar asa mare impediment. Sunt oameni respectuosi, cinstiti si daca ai nevoie te vor ajuta ( pe mine cel putin m-a ajutat mult ultima gazda la care am stat cu chirie ) . Nu prea pot spune prea multe si nici nu pot generaliza pentru ca fiecare percepe lucrurile astea din prisma vietii sociale iar lucrul asta difera de la zona la zona, de la oras la oras , de la persoana la persoana…va las pe voi sa descoperiti calitatile si defectele lor.
Pentru inceput cred ca am venit cu ceva informatii si lamuriri.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate