Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

PFA in IT - obligat sa fiu platitor de TVA ?

- - - - -
  • Please log in to reply
41 replies to this topic

#19
TLGsoft

TLGsoft

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,553
  • Înscris: 25.03.2006

View Postneagu_laurentiu, on 31 ianuarie 2013 - 15:17, said:

Pana la urma e acelasi CUI doar ca are RO in fata.

Nope. Este un cod nou, diferit de original.

@alinescoo: In relatia UE nu ai nevoie de stampila.

#20
alinescoo

alinescoo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,756
  • Înscris: 21.11.2005
Va salut, sfatuitorii mei.
Am avut ceva probleme de sanatate si  nu am reusit sa merg dupa actele de PFA insa zilele astea voi merge. Am fost la contabilul expert sa intreb de ROI si a ridicat din umeri... a zis ca se intereseaza.
Evident, m-am pus si eu sa ma interesez ce e cu acest ROI si sunt unele lucruri care nu imi sunt clare:
Deci se pare ca procedura pentru ROI a aparut in ordinul 2101 din 24 iulie 2012 in care zice asa:
Cap 1. 3) In ROI nu se inscriu:
a) persone impozabile si persoane juridice neimpozabile care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA conform articolului 153 sau 153^1

Pe alt site am gasit asa:

Quote

Registrul operatorilor intracomunitari cuprinde toate persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile inregistrate normal in scopuri de TVA pentru intreaga activitate, precum si special pentru achizitii intracomunitare, persoane care efectueaza operatiuni intracomunitare, respectiv:
a) livrari intracomunitare de bunuri care au locul in Romania si care sunt scutite de taxa;
b ) livrari ulterioare de bunuri efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare, efectuate in statul membru de sosire a bunurilor si care se declara drept livrari intracomunitare cu cod T in Romania;
c) prestari de servicii intracomunitare efectuate de persoane impozabile stabilite in Romania in beneficiul unor persoane impozabile
nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate, altele decat cele scutite de TVA in statul membru in care acestea sunt impozabile;
d) achizitii intracomunitare de bunuri taxabile care au locul in Romania;
e) achiziTii intracomunitare de servicii efectuate in beneficiul unor persoane impozabile stabilite in Romania, inclusiv persoane juridice neimpozabile inregistrate in scopuri de TVA, de catre persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate, si pentru care beneficiarul are obligatia platii taxei.
Inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari se realizeaza la cererea contribuabililor inainte de a efectua operatiuni intracomunitare de natura celor prevazute mai sus.
Cine nu se poate inscrie?
In Registrul operatorilor intracomunitari nu se inscriu:
-persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA normal sau special;
- persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA la cerere sau din oficiu, de catre organul fiscal;
- persoanele impozabile care au ca asociat sau administrator o persoana fata de care s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si/sau care are inscrise in cazierul judiciar infractiuni, in legatura cu oricare dintre operatiunile referitoare la livrari sau achizitii intracomunitare de bunuri si servicii.
Prin asociati si administratori se intelege asociatii si administratorii care detin minimum 5% din capitalul social al societatii. In cazul societatilor pe actiuni, inclusiv a celor in comandita pe actiuni, care au sediul activitatii economice in Romania, in vederea inscrierii in Registrul operatorilor intracomunitari, se va prezenta cazierul judiciar al administratorilor.
Contribuabilii care solicita inregistrarea in scopuri de TVA si care intentioneaza sa efectueze una sau mai multe operatiuni intracomunitare trebuie sa solicite inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari odata cu solicitarea inregistrarii in scopuri de TVA.

Eu inteleg de aici ca fiind NEPLATITOR de TVA nu ma pot inscrie in ROI... iar din discutiile anterioare cu voi, reiese ca ma pot inscrie. Sunt confuz.

Edited by alinescoo, 05 February 2013 - 11:11.


#21
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,570
  • Înscris: 30.07.2003
Te inscrii chiar daca esti neplatitor. Mergi la ei, completezi un formular si gata, nu-i mare branza.

Edited by neagu_laurentiu, 05 February 2013 - 11:30.


#22
nevena

nevena

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,126
  • Înscris: 15.10.2012
si renunta la "expertul" ala contabil!

#23
alinescoo

alinescoo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,756
  • Înscris: 21.11.2005
Acel "expert" contabil tocmai m-a sunat si mi-a spus ca trebuie sa incep demersurile sa trec platitor de tva si apoi sa ma inregistrez in ROI...

#24
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,570
  • Înscris: 30.07.2003
Ce scrie la formularul 91 ? http://www.anaf.ro/p...i/formulare#091

#25
alinescoo

alinescoo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,756
  • Înscris: 21.11.2005
Pai, pentru inregistrare in ROI trebuie 095, nu ? Iar acolo zice clar ca doar persoanele platitoare de TVA se pot inscrie. Cand vad cate declaratii sunt, ma pierd complet. De unde a aparut si declaratia 91 ?

De asemenea peste tot se precizeaza de articolele 153 si 153^1 din codul fiscal care obliga la inregistrarea ca platitor de TVA si mereu m-am gandit ca articolul asta:
"B) persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România, neînregistrată şi care nu are obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu este deja înregistrată conform lit. a) sau c) sau a alin. (2), dacă prestează servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislaţia altui stat membru al art. 150 alin. (2), înainte de prestarea serviciului;"  
ma obliga sa fiu platitor de TVA.

Nu stiu ce sa mai cred, parca vad ca merg la astia de a Finante sa ii intreb si nici astia nu stiu prea bine... Iar pentru mine, din pacate, e prea mult sa inteleg toate articolele. Poate cel mai bine ar fi sa merg la un jurist sa imi explice el, insa parca vad ca dau peste unul ca si "expertul contabil".

#26
TLGsoft

TLGsoft

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,553
  • Înscris: 25.03.2006

View Postalinescoo, on 05 februarie 2013 - 18:27, said:

ma obliga sa fiu platitor de TVA.


Una este sa fii platitor de TVA, alta este sa te inregistrezi in scopuri de TVA.

Deci, tu cand vei cere sa te inscrii in ROI vei fi si inregistrat in scopuri de TVA.

#27
alinescoo

alinescoo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,756
  • Înscris: 21.11.2005
Azi am tot dat pe telefoane la asistenta contribuabilului.. evident nimeni nu a reusit sa ma lamureasca, nelovindu-se de situatie asemanatoare cu a mea (cel putin la mine in judet). Deci in loc sa fiu mai limpede, sunt mai tulbure.

Am inteles, de la voi (cei de la finante ziceau ca nu au stiut ca se poate Posted Image ) ca pot sa cer CUI de tva si raman cu CUI-ul normal pentru tara. Atunci voi avea 2 CUI-uri, unul extern platitor de TVA si unul intern, neplatitor de TVA. Ma inregistrez in ROI iar cand am facturi UE, depun declaratia 390 VIES. Asta mi-e destul de clar.

Cei de la finante mi-au sugerat sa trec si in tara platitor de TVA sa nu am 2 CUI-uri, si lucrul asta m-a pus pe ganduri. Daca am 2 CUI-uri, trebuie sa tin evidenta pe fiecare, adica cum as avea 2 PFA-uri ?

Raman in continuare alte intrebari:
- cum se face factura catre o firma platioare de TVA din UE, cu TVA 0 ?
- cum se face factura catre o firma neplatitoare de TVA din UE ?
- cum se face factura catre o firma din afara UE ? Se depune ceva declaratie si pentru astea ?
- ce se intampla daca prestarea de servicii se face catre o persoana fizica ? Se face factura ?

Sunt confuz Posted Image

Edited by alinescoo, 07 February 2013 - 15:39.


#28
TLGsoft

TLGsoft

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,553
  • Înscris: 25.03.2006
Rezultatul este in functie de cum pui problema Posted Image  Nu ceri "CUI de TVA", nu vei avea doua CUI-uri.

Tu te inregistrezi ca PFA neplatitor de TVA. Dupa aceea, la cateva zile, ceri formularul de inscriere in ROI. Vor fi obligati sa te inscrie si sa iti dea un cod valabil pe care il vei folosi in relatia cu alte firme din UE inregistrate la randul lor in ROI. Daca firma straina partenera nu este inscrisa in ROI, nu folosesti codul ROI. De aceea trebuie sa verifici inainte orice partener aici.

Ca evidenta, codul ROI il vei folosi doar in declaratia 390 VIES. In rest nu depui nimic, fiind la norma.

Cum se face factura: Tu vei face factura fara TVA in oricare din cazurile enumerate. Este irelevant statutul partenerului (firma/PF/platitor/neplatitor). Nu ai voie sa incasezi TVA, tu fiind neplatitor.

Edited by TLGsoft, 07 February 2013 - 16:26.


#29
alinescoo

alinescoo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,756
  • Înscris: 21.11.2005
Ok, mi-au venit azi actele de PFA neplatitor de TVA. O sa merg sa vedem cum e cu ROI, din cate vad pe net imi trebuie cazier cand merg acolo. Deci practic, acest ROI e mai mult un instrument de control si verificare, banuiesc ca si eu si celalalt va depune declaratia 390VIES si valorile de pe ele trebuie sa corespunda. Eu am crezut ca daca imi dau cod pentru ROI va trebui sa fac facturi cu TVA pentru UE si in continuare in Romania fara TVA.

La ce te referi spunand ca "Ca evidenta, codul ROI il vei folosi doar in declaratia 390 VIES. In rest nu depui nimic, fiind la norma." La ce norma te referi ?

Foarte interesanta treaba. Multumesc din suflet TLGSoft pentru ajutor!

Edited by alinescoo, 07 February 2013 - 17:56.


#30
TLGsoft

TLGsoft

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,553
  • Înscris: 25.03.2006
Pai ai spus initial ca vrei sa fii PFA la Norma de Venit.

Cazierul ti-l da pe loc la orice sectie de politie. 10 lei parca.

Edited by TLGsoft, 07 February 2013 - 18:01.


#31
alinescoo

alinescoo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,756
  • Înscris: 21.11.2005
Nu sunt cu norma de venit. Am precizat la inceput, la mine in zona fiind 30.000 lei am zis ca in primul an sa stau linistit sa vad cum merge treaba. Asta schimba cu ceva lucrurile ?

#32
TLGsoft

TLGsoft

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,553
  • Înscris: 25.03.2006
Pai se schimba treaba. In sistem real este mai bine sa fii platitor de TVA pentru a deduce TVA-ul platit la achizitii (plecand de la premisa ca in IT majoritatea clientilor sunt firme).

#33
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,570
  • Înscris: 30.07.2003
Acum nu stiu ce deduceri va face el, are doar venituri si mai putin cheltuieli. Sau asa ar trebui sa aiba daca-i merge bine.

Edited by neagu_laurentiu, 07 February 2013 - 19:05.


#34
TLGsoft

TLGsoft

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,553
  • Înscris: 25.03.2006
Asa este, insa poate cumpara si el un laptop, o masina,.... daca ii merge bine. :)

Oricum, se poate trece usor la platitor daca este cazul sa prinda un contract mare.

#35
alinescoo

alinescoo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,756
  • Înscris: 21.11.2005
Daca eu sunt neplatitor de TVA si imi cumpar un laptop, nu pot sa il bag la cheltuieli, sa mai reduc suma impozitabila pentru anul curent ?

Stau si ma gandesc daca sa trec sau nu si in tara platitor de TVA si atunci as avea un singur CUI si in RO si in ROI. Prestarile de servicii pe care le-as face in RO ar fi aproape in totalitate catre primarii, care majoritatea nu sunt platitoare de TVA. Tot acolo as vinde si diferite componente/calculatoarea.

Ce eram eu confuz pana acum cu UE, acum iar ma apuca platitor vs neplatitor de TVA care habar nu am ce implica. Banuiesc ca fiind platitor implica mai multa hartogarie si probabil riscul de a plati TVA, daca nu am cheltuieli mai mari decat vanzari, nu ? Apoi nu stiu cum e cu facturile intre mine si neplatitorii de TVA.

Azi merg la un expert contabil sa vedem ce zice sa fac, daca o sti si asta... Sincer nu credeam ca e atat de complicat sa faci un simplu PFA...

Edited by alinescoo, 08 February 2013 - 11:24.


#36
alinescoo

alinescoo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,756
  • Înscris: 21.11.2005
Va salut iar.

Intre timp, dupa multe discutii cu mai multi inspectori am ajuns la aceiasi concluzie pe care mi-ati spus-o si voi. Raman neplatitor de TVA in tara si ma inscriu in scopuri de TVA pentru facturile externe. Pe facturile catre clientii UE voi trece codul de TVA iar pentru ceilalti, CUI-ul din tara. Pe nici un tip de factura nu va figura TVA scris.

Maine merg la Finantele de care apartin sa ma ia in evidenta si sa depun declaratia 220.

As mai avea cateva intrebari la voi :)
- am tot citit si am inteles, ca nu as fi obligat sa platesc contributia la pensii pentru venitul de care il voi declara (undeva la brut de 1000 EUR). Nedepasind suma minima de 8000+ lei. Este corect ceea ce zic ?
- am o nedumerire legata de plata contributiilor la casa de asigurari de sanatate. Din pacate inca nu am reusit sa dau de nimeni acolol, telefonul sunand mereu. Daca sa zicem ca voi avea venit estimat 1000 lei, voi plati 5.5% din suma asta ? Ar fi 55 lei care ar fi impartit la 4 trimestre. Ar fi prea putin, banuiesc ca sunt obligat sa platesc acel minim de 39 lei parca era ?
- pot sa imi fac pensie privata in detrimentul celei de stat ? Sau cand veniturile vor fi mai mare, pensia de stat va fi obligatorie ?

Multumesc tuturor pentru ajutor. Incet incet ma pun pe picioare si cu hartogaria. In orice caz, multe drumuri inutile (nu mai zic ca fac 200 km dus - intors pana la finante/cas), timp pierdut.... E trist sa vad atata birocratie.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate