Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

RFI: Peste jumătate dintre români îl regretă pe Ceaușescu

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
5036 replies to this topic

#4699
CapitanuPICARD

CapitanuPICARD

    I love SRI & DNA

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,426
  • Înscris: 10.01.2005

View PostPejeu, on 18 ianuarie 2014 - 11:45, said:

Da dar poți să cumperi sos de usturoi cu gumă de guar și 3% usturoi. De import, normal.

Ești ingrat? Așa apreciezi tu libertatea? Cu nostalgii pentru regimul de tristă amintire?

Posted Image

Bai gabicen, Pejeu are dreptate, da' tie chiar nu ti-e rusine sa nu te bucuri de ciunga, coca-cola sau haleala cu termen de garantie de 10 ani? Nostalgicule care esti! Posted Image
Pla mea... daca mananci de aia si mori si te dezgroapa astia dupa 7 ani te gasesc intact! Inca esti in termenul de garantie! Posted Image
Pai ma, faraonii aia plateau gras pentru a fi mumificati si tu esti suparat? Vaaai, comunistule! Posted Image

Edited by CapitanuPICARD, 18 January 2014 - 11:49.


#4700
pletosu

pletosu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,053
  • Înscris: 30.05.2007

View PostCapitanuPICARD, on 17 ianuarie 2014 - 09:18, said:

Postările tale n-au nici o legătură cu subiectul discuției noastre. Ce-i drept, capitalismul de azi nu-i nici pe departe perfect, așa cum n-a fost niciodată de altfel - dar oricum este categoric superior față de toate alternativele care s-au încercat pînă în prezent pe planeta noastră. Poate că pe alte planete s-au găsit soluții mai convenabile și mai eficiente, dar uite că pe Pămînt nu s-a reușit. Ce alternativă mai bună avem noi astăzi? Nu cumva tot capitalismul adevărat e cel mai bun? În ultimele decenii, noi am cunoscut pe pielea noastră doar NEcapitalismul regimurilor Ceaușescu (înainte de 1989) și Iliescu-Constantinescu-Băsescu (după 1990). Știm prea bine ce catastrofe au generat NEcapitalismele astea. Cu capitalismul adevărat n-am avut de-a face, dar știu și eu care este situația din diverse țări capitaliste ale lumii - unele mai bogate, altele mai sărace - deci e foarte clar în ce direcție trebuie să mergem. În concluzie, revin la obiectul discuției, care se vede foarte clar din titlul acestui topic, și trag următoarea concluzie: faptul că unii români îl regretă pe Ceaușescu este total neproductiv, și oricum nu va avea nici un fel de consecințe practice. Tot la capitalism vom ajunge într-o bună zi, indiferent de opoziția unor mafioți de la guvernare sau a unor utopiști care bat cîmpii pe diverse forumuri.
Aha. Buna constatatare! pai daca toate aceste regimuri necapitaliste au generat catastrofe, hai sa vorbim despre "luminoasa perioada" de dinainte de 1945!
Romania era o tara a contrastelor flagrante!
Pe de-o parte, inca de pe la 1800 si ceva, noi aveam in dotare (importate) unele dintre cele mai smechere utilaje existente pe vremea aceea in Europa! Exponatele Muzeului Tehnic "Dimitrie Leonida" din Bucuresti stau marturie.
Pe de alta parte, majoritatea covarsitoare a populatiei din Romania se confrunta cu boli incurabile (eradicate dupa 1945), cu mortalitate infantila crescuta, cu analfabetism, cu productivitate scazuta a muncii (compensata cu volum extrem de mare al muncii - ma refer la munca agricola) etc. Romania era, in definitiv, o tara eminamente agrara.
Logica dupa care multi oameni il regreta pe Ceausescu este foarte simpla: numele sau este asociat cu modificari radicale produse in industria si in economia Romaniei, in sensul cresterii sub orice aspect si conform oricaror statistici vrei tu, a productivitatii si a nivelului de trai din aceasta tara!
La fel cum numele lui Carol I este asociat cu independenta castigata de Romania in urma razboiului declansat in 1877.
Așa e, situația României nu era grozavă în perioada interbelică, dar nici situația din alte țări nu era grozavă pe atunci, deci comparația ta n-are nici un sens. Comparațiile corecte se fac la momente apropiate în timp, nu la distanțe de cîteva decenii sau secole. De exemplu, ție ți se pare normal să compari Suedia de azi cu cea de acum un secol? Pe atunci, suedezii plecau pe capete în America, deoarece în țara lor se trăia greu. Astăzi, pun pariu că nici un suedez cu capul pe umeri n-ar mai pleca din țara lui - ba chiar dimpotrivă, Suedia a devenit o țară foarte atrăgătoare pentru migrația internațională. În concluzie, nu e corect să compari România din anii '20-'30 cu cea din anii '70-'80, la fel cum nu e corect să compari Italia din anii '20-'30 cu cea din anii '70-'80, Japonia din anii '20-'30 cu cea din anii '70-'80, Canada din anii '20-'30 cu cea din anii '70-'80 etc. În schimb, e foarte corect să compari România din anii '20-'30 cu Italia, Japonia sau Canada din anii '20-'30 - și tot corect este să compari România din anii '70-'80 cu Italia, Japonia sau Canada din anii '70-'80.
Vrei să știi cum se trăia în alte țări europene în perioada interbelică? Îți dau cîteva exemple pe scurt: țărănimea italiană o ducea la fel de greu ca țărănimea română, portughezii munceau în agricultură cu animale care tractau căruțe și pluguri, Franța era o țară preponderent agrară etc. Cum îți explici tu că sașii transilvăneni au rămas pe atunci din țară? Multă lume crede că sașii trăiau în orașe ca Sibiu, Brașov, Mediaș, Sighișoara, Bistrița etc. - dar realitatea este că ei trăiau cu precădere la țară, aveau pămînt și creșteau animale, aveau gospodării temeinice, biserici fortificate, tradiții, cultură etc. Pe atunci, ei știau foarte bine că nivelul lor trai n-ar fi crescut cu nimic dacă plecau din România, deoarece țărănimea o ducea cam la fel peste tot. În schimb, lucrurile s-au schimbat radical în deceniile următoare: prin anii '70-'80, diferența de nivel de trai între România și alte țări europene a ajuns de-a dreptul uriașă.
Concluzia mea e foarte simplă: chiar dacă criticile tale la adresa situației din România interbelică sînt justificate, laudele tale la adresa epocii Ceaușescu n-au nici o logică. Văd că te deranjează foarte mult (și pe bună dreptate) mortalitatea infantilă din perioada pe care o critici. În schimb, perioada pe care o lauzi a fost marcată de viețile distruse a mii de copii, care au fost infectați cu HIV chiar în sistemul medical. Asta nu te deranjează chiar deloc? Dacă nu, atunci n-ai dreptul să mai spui vreodată că ești patriot și că îți iubești poporul.



View Postsilverflower, on 17 ianuarie 2014 - 10:32, said:

Fals, daca nu venea  comunismul in 1945, oamenii aia poate aveau acum o mosioara, un conac, o ferma, asa cum au cei din Vest, nicidecum nu se jucau de-a bacanii si negustorii de turcisme si chinezarii.
- Dar poate că nu aveau, aşa, ca majoritatea. În schimb, în mod sigur, cei mulţi care trăiau în sărăcie cruntă, cu o pereche de cizme la toată familia, au trăit mult mai bine după angajarea la un CAP, asta în afară de electrificare, accesul la sănătate gratuit, dispensar şi şcoală locală.
Ai dreptate, cam așa trăia țărănimea din România în perioada interbelică - dar la fel trăia și țărănimea din Italia, Franța, Spania, Portugalia, Austria, Germania, Irlanda etc. Ulterior, oamenii din aceste țări au ajuns să aibă un nivel de trai destul de ridicat, inclusiv electrificare, dispensare și școli, dar n-au avut nevoie pentru asta de vreun CAP sau de vreun Ceaușescu. Asta înseamnă că mai existau și alte variante, deci cooperativizarea și Ceaușescu n-au reprezentat niciodată unica alternativă pentru creșterea nivelului de trai al țărănimii. În concluzie, este foarte clar că și noi am fi putut s-o ducem foarte bine în România anilor '70-'80 dacă trăiam în alt regim politic și dacă nu eram conduși de un dictator criminal ca Ceaușescu.

View Postsilverflower, on 17 ianuarie 2014 - 10:32, said:

Tu compari apartamentul "semidecomandat" ceausist, cu pereti de beton armat, prin care auzeai cand sforaie vecinul, fara centrala termica, fara aer conditionat, fara usa metalica, termopane, cu unul construit acum?! Cu 37.500 euro iti iei acum ce nu aveau atunci nici PCR-istii...
- Dacă îmi economisesc tot salariul şi trăim foarte modest, eu şi cu familia, doar din cel al soţiei, mi-aş putea lua peste 16 ani acel apartament. Dacă mă împrumut la bancă, mi-ar trebui vreo 30 de ani ca să-l achit, asta dacă nu intervine vreo boală tratabilă pe mulţi bani şi dacă ne-am păstra seviciul amîndoi, altfel aş ajunge în stradă. Aşa, după tine, cam cîţi dintre cetăţenii din ţările capitaliste aveau termopane în anii 70, dar mai ales cîţi au chiar în zilele noastre, faţă de cei care nu au? Dacă ne gîndim numai la America de Sud şi Centrală, Africa, India, Pakistan, Bangladesh, precum şi la alte state capitaliste care, ca şi noi, nu fac parte din clubul prădător occidental, cam ce locuinţe crezi că-şi permit în capitalism cetăţenii obişnuiţi?
Ai dreptate, nivelul de trai din România actuală este redus, dar cauza nu o reprezintă situația din România interbelică. De atunci și pînă acum au trecut cîteva decenii bune. Polonia a făcut progrese enorme în aceste decenii, deși a fost complet distrusă în timpul războiului, iar în perioada postbelică a suportat același regim economic, social și politic ca România. Și țările baltice au făcut progrese enorme, deși și-au pierdut independența timp de vreo cinci decenii. Și Grecia a făcut progrese, și Turcia, Irlanda, ca și multe alte țări ale lumii. Norocul acestor țări este că n-au fost conduse după 1990 de mafioți ordinari ca Iliescu, Constantinescu, Băsescu. Unele din ele au avut dictatori cam la fel de răi ca Ceaușescu al nostru, dar au reușit de bine de rău să depășească momentul și să se aproie de capitalismul adevărat. Ar fi cazul s-o facem și noi dacă vrem să trăim la fel de bine ca ei.



View PostPejeu, on 17 ianuarie 2014 - 10:59, said:

Aha. Buna constatatare! pai daca toate aceste regimuri necapitaliste au generat catastrofe, hai sa vorbim despre "luminoasa perioada" de dinainte de 1945!
Asta îmi place mie cel mai mult la liberali. Toți să plâng că ce caznă, ce supliciu a fost comunismul pentru populație & shit.
Când înainte de comuniști majoritatea covârșitoare a populației trăiau...
Ca iobagii în feudalism.
România era o țară feudală. La fel ca Rusia înainte de propria ei revoluție bolșevică.
Bineînțeles că pentru cei care aveau conace, dețineau județe întregi pe care le dădeau în arendă țăranilor care locuiau în ele ș. a. m. d. comunismul a fost o caznă și un supliciu. Că nu mai puteau parazita după bunul plac munca a sute de mii de oameni.
Dar marea majoritate a populației a simțit o îmbunătățire semnificativă a nivelului de trai. Ori nivelul de trai al populației trebuie comparat cu nivelul de trai din trecut al acesteia pentru a constata dacă sau nu a avut loc progres.
Nu cu nivelul de trai al populațiilor din alte țări. Pentru că nivelul de trai al populațiilor din alte țări nu era punctul de plecare pentru populația din România.
Hai să facem niște comparații așa cum vrei tu. În perioada interbelică, dezvotarea industrială și nivelul de trai din Cehoslovacia erau similare cu cele din Austria. În 1989, diferențele între cele două țări erau de-a dreptul imense, motivul fiind că Austria a reușit să scape de ocupația sovietică și a rămas o țară capitalistă în toată perioada postbelică. În estul și vestul Germaniei, nivelul de trai era cam același în perioada interbelică, dar în 1989 diferențele între RDG și RFG erau colosale. Tot în perioada interbelică, nu existau diferențe între nivelul de trai din nordul și sudul Coreei, dar în prezent sudiștii trăiesc incomparabil mai bine decît nordiștii. Mai vrei și alte exemple?
Cît despre faptul că "marea majoritate a populației a simțit o îmbunătățire semnificativă a nivelului de trai" în România postbelică, acest lucru este foarte adevărat - dar e la fel de adevărat că "marea majoritate a populației a simțit o îmbunătățire semnificativă a nivelului de trai" și în Irlanda postbelică, și în Grecia postbelică, și în Noua Zeelandă postbelică etc. Asta înseamnă că în perioada respectivă noi nu aveam neapărat nevoie de Gheorghiu-Dej și Ceaușescu. Ne-am fi descurcat foarte bine și fără ei, exact așa cum s-au descurcat nenumărate popoare de pe toată suprafața planetei. Am fi putut să obținem o creștere a nivelul de trai fără să fim conduși de acești dictari odioși. Evident că nici mafioții care ne-au condus după 1990 nu sînt mai buni, dar ăsta nu poate fi în nici un caz vreun motiv de laudă la adresa regimului dinainte de 1989 - ba chiar dimpotrivă, e un motiv de critică, deoarece tocmai regimul ăla i-a promovat în diverse funcții de conducere pe acești mafioți.

Edited by pletosu, 18 January 2014 - 13:04.


#4701
Iulianix

Iulianix

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 263
  • Înscris: 27.06.2005
N-am citit toată polologhia asta de topic, dar un răspuns la subiect am şi eu.
"RFI: Peste jumătate dintre români îl regretă pe Ceauşescu" asta se întâmplă când scapi de dracu şi dai de fra-su...

#4702
pletosu

pletosu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,053
  • Înscris: 30.05.2007

View Postsilverflower, on 17 ianuarie 2014 - 12:28, said:

Cum naiba sa traiasca ca iobagii, mah?
Aveau iobagii drept sa detina pamant?

- În sensul că ţăranii români erau extrem  de săraci, şi, într-un fel, (auto)legaţi de pămînt, nedeplasabili:
...
- Liberali, moşieri, bucuraţi-vă! Ne-am întors în trecut cu vreo 100 de ani! Regimul de tristă amintire pentru voi, s-a terminat, acum puteţi iarăşi să trăiţi bine (pe spinarea celor ce muncesc), ca şi atunci!
Să fim serioși. Țăranii din perioada interbelică nu erau în nici un caz iobagi. E adevărat că erau săraci, e adevărat că se deplasau greu dintr-o localitate în alta și mai ales de la sat la oraș, dar nu era deloc imposibil așa cum spui tu.
Pe de altă parte, să știi că tocmai regimul ăla pe care tu îl ridici în slăvi era mai aproape de iobăgia medievală decît toate capitalismele adevărate din toate țările lumii și chiar decît mafiotismul nostru de acum. În caz că nu știai, află de la mine că în România lui Ceaușescu existau orașe închise. Ține minte aceste cuvinte: ORAȘE ÎNCHISE! De exemplu, cine nu avea buletin de București nu putea să se mute în București, nu putea să primească apartament de la stat în București, nu putea să se angajeze în București etc. Același lucru era valabil și pentru alte orașe mari, mai ales pentru reședințele de județ. Asta înseamnă cu adevărat legarea de glie, nu dificultățile materiale pe care le aveau țăranii interbelici în încercarea lor de a se muta la oraș. Ia să te văd eu acum dacă mai ești la fel de indignat în legătură cu iobăgia din România!

Edited by pletosu, 18 January 2014 - 14:08.


#4703
pletosu

pletosu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,053
  • Înscris: 30.05.2007

View PostKarhu, on 17 ianuarie 2014 - 12:44, said:

Africa, India, Pakistan, Bangladesh, precum şi la alte state capitaliste
Alea nu-s state capitaliste, sunt niste tiganii si niste focare de infectie.
Aici îmi permit să te contrazic. Nu e corect să consideri că doar țările dezvoltate sînt capitaliste și că toate celelalte sînt niște simple țigănii. Pentru a defini o țară drept capitalistă sau nu, criteriul trebuie să fie unul singur: modul de organizare a economiei. Dacă economia se bazează pe proprietatea privată și concurență, atunci țara respectivă e capitalistă și gata, indiferent dacă e săracă sau bogată. România lui Ceaușescu nu era capitalistă, deoarece economia se baza pe proprietatea de stat și planificare. Nici România de acum nu e capitalistă: ponderea proprietății private în economia românească a crescut treptat și lent după 1990, dar chiar și în zilele noastre, la peste 24 de ani după decembrie 1989, tot este prea mică prin comparație cu țări ca SUA, Suedia, Polonia etc. - iar concurența din economia noastră se limitează mai degrabă la nivelul gogoșeriilor, covrigăriilor, magazinelor etc., fiind aproape inexistentă în unele domenii importante. Ei bine, părerea mea este că unele țări sărace pot fi considerate capitaliste, cu condiția ca în economie să fie predominante proprietatea privată și concurența. Conform acestui criteriu, Rusia nu e o țară capitalistă, dar China este - deși nivelul mediu de trai este mai ridicat în Rusia decît în China.
Faptul cel mai important care trebuie subliniat aici este următorul: printre țările capitaliste găsim unele mai sărace și altele mai bogate, găsim exemple de succes și exemple de eșec - dar printre țările NEcapitaliste găsim numai exemple de eșec. În concluzie, nimeni nu poate să garanteze că o țară capitalistă va ajunge automat la dezvoltare și bunăstare, deoarece în ecuație apar o mulțime de factori nedeterminați și elemente neprevăzute - dar se știe cu certitudine că o țară NEcapitalistă va ajunge mai devreme sau mai tîrziu la sărăcie, penurie, subdezvoltare economică etc. Dacă acea țară dispune de niște resurse minerale care pot fi vîndute pe bani grei, atunci mai poate să amîne deznodămîntul pentru o anumită perioadă, dar în cele din urmă tot acolo va ajunge.


View PostIocan, on 17 ianuarie 2014 - 14:16, said:

Toţi apologeţii ceauşismului trăiesc cu impresia că dacă nu ar fi venit comuniştii să facă blocuri, electrificare şi alfabetizare, România ar fi rămas încremenită în evul mediu. Numai că celelalte ţări, care n-au fost infectate de plaga bolşevică, au devenit net mai dezvoltate decît orice ţară din lagărul socialist şi strică toată logica acestei argumentaţii.
Foarte corect. Exact asta am spus și eu mereu. În perioada postbelică, România s-ar fi dezvoltat oricum, n-ar fi stat pe loc și n-ar fi avut neapărat nevoie de o dictatură atroce pentru a se dezvolta. Așa cum au reușit atîtea țări ale lumii, am fi putut să reușim și noi.


View PostCapitanuPICARD, on 17 ianuarie 2014 - 14:28, said:

Toţi apologeţii ceauşismului trăiesc cu impresia că dacă nu ar fi venit comuniştii să facă blocuri, electrificare şi alfabetizare, România ar fi rămas încremenită în evul mediu. Numai că celelalte ţări, care n-au fost infectate de plaga bolşevică, au devenit net mai dezvoltate decît orice ţară din lagărul socialist şi strică toată logica acestei argumentaţii.
Hai sa-ti bagi pla! ia mai citeste inca o data ce ai scris si razi singur de tine! Sau vrei sa radem noi, argumentat?
In plus, daca tot puti de inteligenta si dai asa pe dinafara, ia spune-ne matale in ce tara din Europa exista cel mai mare procent de proprietari de locuinte!
Și ce dacă? Ăsta e criteriul tău pentru a defini bogăția sau sărăcia? Realitatea este că foarte multe apartamente construite înainte de 1989 se află astăzi în proprietatea unor pensionari care abia își duc zilele, deci nu pot fi considerați deloc bogați. În afară de asta, ei erau înainte de 1989 doar niște simpli chiriași, care au primit imediat după 1990 un uriaș cadou de la Iliescu, în schimbul căruia au dat la rîndul lor nenumărate voturi pentru guvernanții mafioți care ne-au condus în toată această perioadă. Nu Ceaușescu i-a făcut proprietari pe acești oameni, ci Iliescu. De fapt, nu e cazul să mai dau și eu alte explicații, pentru că răspunsul cel mai bun l-ai primit aici:

View Postvata_pa_batz, on 17 ianuarie 2014 - 20:39, said:

Esti demagog!!! Statul a hotarit sa vinda apartamentele la pret de nimic, aka in final la pretul unor cutii de chibrituri. Deoarece tot boboru era sarac lipit, evident a fost de acord. Este ca si cum o gloata de desculti, ajunsi pe-un teritoriu stapinit de nimeni, isi impart pamintul pausal. Asa si, ce exact ar trebui sa extragem de-aici?
Sper să-ți intre bine în cap, că n-are nici un rost să repetăm la nesfîrșit acest adevăr elementar.


View Postcostyn_man, on 17 ianuarie 2014 - 14:33, said:

Toţi apologeţii ceauşismului trăiesc cu impresia că dacă nu ar fi venit comuniştii să facă blocuri, electrificare şi alfabetizare, România ar fi rămas încremenită în evul mediu. Numai că celelalte ţări, care n-au fost infectate de plaga bolşevică, au devenit net mai dezvoltate decît orice ţară din lagărul socialist şi strică toată logica acestei argumentaţii.
Nu compara celalalte tari cu romania! Actualmente la conducere sint tot comunistii, ca vreti, ca nu vreti asta este adevarul! Diferenta intre comunismul din perioada lui ceasca si acum? Pe timpul lui ceasca daca te oprea militia, te legitima si daca nu aveai loc de minca te bga la zdup, acum un loc de munca este ceva rar! Ceasca ne-a infometat dar ne-a scapat de datorii, astia de acum ne infometeaza si ne ingroapa in datorii, exemplele ar putea continua, concluzia este ca pe unde trec astia actuali distrug tot!
Din tot ce spui tu aici, se deduce că toți conducătorii țării noastre de după 1990 merită din plin să fie criticați - dar asta nu înseamnă că vreun conducător dinainte de 1989 merită să fie lăudat.


View Post_bcristian_, on 17 ianuarie 2014 - 16:43, said:

Karhu, tu chiar ai citit Morometii?
Nu stiu cum de ti-a ramas tie impresia ca aia traiau bine, sau macar acceptabil, in conditiile in care sa-si trimita unul singur din copii la scoala la oras (adica peste 4 clase) a fost un efort urias. Iar baietii mai mari probabil de prea mult fericire tot umblau sa vanda si sa plece la oras.
Intamplator am vorbit cu oameni care au prins perioada aia la 20-30 de ani, si toti erau de acord ca era fff nasol. Desi atunci I-au injurat pe comunisti si fugeau cu animalele prin paduri ca sa nu le ia la cooperativa, acum il regretau pe impuscat. Oameni care nu erau putori, ci cam in situatia lui Moromete - adica aveau un pic de pamant si animale, dar nu era suficient. Iar situatia nu mergea decat intr-o singura directie - spre iobagie functionala, chiar daca nu formala. Pentru ca la orice necaz care cerea bani singura solutie era sa vanda din pamant sau animale, adica intrau si mai tare in gaura, pana invariabil ajungeau cu caciula in mana in fata boierului/arendasului si erau nevoiti sa accepte orice conditii ca sa nu moara, sau cel putin nu imediat.
De unde știi tu că "situatia nu mergea decat intr-o singura directie - spre iobagie functionala, chiar daca nu formala"? Crezi că țăranii din Franța, Italia sau Irlanda trăiau mai bine în perioada interbelică decît țăranii din România? Îți spun eu că nu trăiau mai bine, și totuși în anii '70-'80 au ajuns la un nivel de trai destul de bun, fără ca țările lor să fie conduse de vreun Gheorghiu-Dej sau de vreun Ceaușescu. Asta înseamnă că situația nu mergea obligatoriu într-o singură direcție, așa cum spui tu.
Încă o întrebare: tu chiar crezi că singura șansă pentru creșterea nivelului de trai în România o reprezintă Ceaușescu? Dacă chiar crezi așa ceva, pe ce te bazezi? Nu se vede cu ochiul liber că alte țări s-au descurcat mult mai bine în timp fără nici un Ceaușescu?


View PostCapitanuPICARD, on 17 ianuarie 2014 - 19:05, said:

Si e rau sa fii proprietar! De aici deducem ca nemernicii aia de comunisti au facut o mare prostie cand au transformat romanii in natiunea cu cei mai multi proprietari de case!
Erată: românii au fost transformați în națiunea cu cei mai mulți proprietari de case după 1990, nu înainte de 1989. Pricepi?


View Postcatalina1, on 17 ianuarie 2014 - 21:42, said:

Bineinteles!
Nici de vorba de faptul ca ar fi atat de scumpe incat cazi in cur doar cand auzi cat costa o amarata de garsoniera! Asta e propaganda comunista!
Si e rau sa fii proprietar! De aici deducem ca nemernicii aia de comunisti au facut o mare prostie cand au transformat romanii in natiunea cu cei mai multi proprietari de case!

Nu, chiar nu e vorba numai de asta. Sunt si alti factori.
Nu e un lucru rau in sine sa fii proprietar, dar trebuie sa te uiti si la dezavantaje, nu numai la avantaje. La ce renunti pentru a fi proprietar?
Corect. Ar fi o mare prostie să renunțăm astăzi la libertate pentru a deveni proprietari pe niște apartamente. Un asemenea sacrificiu ar fi absolut inacceptabil.


View Postgabicen, on 18 ianuarie 2014 - 03:28, said:

Am vazut la TV ca Guvernul "Ponta" vrea sa elimine din paine si mezeluri aditivii.
" Din decembrie, primesc atestat doar acele alimente preparate manual, care respecta retete stravechi. In plus aditivii alimentari nu vor mai avea ce sa caute in cozonac, branza sau salam. Drept urmare, peste 70 la suta dintre producatori vor fi nevoiti sa se reprofileze."
Abia astept sa vad cum se reprofileaza producatorii doar pe acele alimente preparate manual si care respecta "retete stravechi".
Adevarul este ca imi este dor de o sunca de Praga adevarata, ca pe vremea ailalta (anii '70+) - de un parizer ca pe atunci, de putin salam italian si cateva felii de salam torpedo, de un ghiudem si putin salam de Sibiu... si chiar de o paine intermediara ...daca se poate...imi este foame acum!
Pe vremea cand alimentele inca se gaseau puteai sa mergi la magazin si sa ceri mezelarului un platou cu felii din diverse mezeluri...iar mezelurile nu erau sarate adica nu erau nesimtit de sarate ca acum si probabil ca nu aveau nici mult salpetru de Chile (azotat de sodiu) injectat ca acum, pe banda rulanta, cu niste tevi.
Cascavalul anilor '70 chiar era cascaval accesibil financiar oricui.
Cascavalul anilor '70 era tare si nu arata ca mizeriile cu aspect de cauciuc care se vand acum in magazine cu titlul pompos de "cascaval". Cel mai bun era cascavalul Dobrogea.
Cand mama se apuca sa faca o prajitura in casa si avea nevoie de frisca, stateam la coada la Cofetarie pana se "batea" frisca ...era frisca adevarata  si nu vanduta la plic de doctor otkher, din amidon si chimicale.
Toate acum sunt amintiri...
Astea sînt amintiri pentru simplul motiv că tehnologiile au evoluat foarte mult între timp - atît în bine, cît și în rău. Am spus mai sus că nu sînt deloc corecte comparațiile astea la interval de cîteva decenii, deoarece situația întregii planete s-a schimbat enorm în această perioadă. Eu unul sînt ferm convins că, dacă ar fi existat E-uri înainte de 1989, ar fi fost folosite și în rețetele mezelurilor de atunci. Poate chiar existau și atunci prin alte țări, iar dacă n-au ajuns la noi motivul nu este interesul lui Ceaușescu pentru sănătatea poporului, ci faptul că el a restricționat la maxim toate importurile. Oricum Ceaușescu nu s-a sinchisit niciodată de binele poporului, așa cum se vede foarte clar din faptul că mii de copii români au fost infectați cu HIV din cauza unor decizii aberante ale dictatorului. În concluzie, ideea ta de a folosi diferența între mezelurile de azi și cele dinainte drept argument în favoarea lui Ceaușescu n-are nici o bază logică.

Edited by pletosu, 18 January 2014 - 15:57.


#4704
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,222
  • Înscris: 13.06.2004
Ţăranii din Franţa cred că trăiau mai bine decât cei din Italia sau din România. Apropos, pe vremuri veneau să muncească italienii în România, nu invers! Şi mai mergeau şi ceva ţărani germani la lucru în Olanda (asta probabil cam înainte de 1935).
România interbelică nu era deloc o ţară perfectă, exista nedreptate cu duiumul, dar nu comunismul era răspunsul la rezolvarea problemelor.

Topicuri (theaduri) pentru:
pasionaţii de magentofoane: http://forum.softped...age__hl__ lampi
pasionaţii de casete audio: http://forum.softped...-opinii-pareri/
pasionaţii de înregistrare video pe bandă magnetică: http://forum.softped...e-casetoscoape/
pasionaţii de aparate de radio vechi: http://forum.softped...i#entry12449008

Edited by djl, 18 January 2014 - 16:30.


#4705
Wilberforce

Wilberforce

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 978
  • Înscris: 27.12.2013
Si spaniolii erau nostalgici dupa Franco prin aniii`90, toti se vaicareau "ce bine era inainte de `75", dar paradoxal, acum, desi traiesc mai rau decat in anii `90, cand erau nostalgici dupa Franco, acum nu mai sunt nostalgici franchisti decat foarte putini. La asta o fi contribuit si natura, ca unii din epoca aceea s-au dus la cele vesnice...probabil vom scapa de nostalgicii ceausisti prin 2025.

#4706
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,222
  • Înscris: 13.06.2004
Citiţi şi vă cutremuraţi: http://www.frontpres...u-de-femei.html

#4707
CapitanuPICARD

CapitanuPICARD

    I love SRI & DNA

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,426
  • Înscris: 10.01.2005

View Postpletosu, on 18 ianuarie 2014 - 14:07, said:

Ține minte aceste cuvinte: ORAȘE ÎNCHISE! De exemplu, cine nu avea buletin de București nu putea să se mute în București, nu putea să primească apartament de la stat în București, nu putea să se angajeze în București etc. Același lucru era valabil și pentru alte orașe mari, mai ales pentru reședințele de județ. Asta înseamnă cu adevărat legarea de glie, nu dificultățile materiale pe care le aveau țăranii interbelici în încercarea lor de a se muta la oraș. Ia să te văd eu acum dacă mai ești la fel de indignat în legătură cu iobăgia din România!

Du-te ba-n puii mei cu orasele tale inchise! Singurul oras inchis era Bucurestiul din acelasi motiv pentru care si eu l-as inchide azi: toate lacustele puturoase din provincie vin in Bucuresti ca nu mai ai dracului loc sa arunci un ac aici! Si ce aduc cu ele, majoritatea lacustelor? Aduc mizerie, nesimtire, aglomeratie, tupeu (taie-ti ba pomii ca sa-mi pun io masina de cacat cu numar de Bulgaria) etc.
In rest ce sa spun... indica aici clar legea care-ti interzicea tie sa te stabilesti din localitatea x in localitatea y. Ia sa te vad!
Bati campii cu gratie dupa ce ti-am demonstrat de atatea ori ca stii doar sa minti! :)

View Postdjl, on 18 ianuarie 2014 - 23:31, said:

Citiţi şi vă cutremuraţi: http://www.frontpres...u-de-femei.html

Pla mea... al dracului sa fiu daca inteleg ce i-au facut chinezii aia cretini lui Ceausescu in timpul acelei vizite!
Ca atunci, in acea vizita, s-au pus bazele prabusirii ulterioare a Romaniei!

#4708
sylvius

sylvius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,400
  • Înscris: 01.01.2007
Pentru nostalgici, intamplator, ieri am dat de asta:

Se spune ca e din 1973, insa dupa moda si autobuze cred ca e filmat prin 78-82.
Dupa cutremur...

Tin minte ca clipurile astea ma amuzau la vremea aceea prin ironia lor. Nu mai stiu cine era producatorul lor.


[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/MUmNw6OpZg0?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by sylvius, 19 January 2014 - 09:43.


#4709
Sidorin

Sidorin

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,454
  • Înscris: 12.07.2010

View Postsylvius, on 19 ianuarie 2014 - 09:43, said:

Pentru nostalgici, intamplator, ieri am dat de asta:

Se spune ca e din 1973, insa dupa moda si autobuze cred ca e filmat prin 78-82.
Dupa cutremur...

Tin minte ca clipurile astea ma amuzau la vremea aceea prin ironia lor. Nu mai stiu cine era producatorul lor.


[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/MUmNw6OpZg0?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Marin Traian.Nu cunosc Bucureştiul anului 1973 dar acele autobuze stiu că începuseră să se fabrice...

#4710
CapitanuPICARD

CapitanuPICARD

    I love SRI & DNA

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,426
  • Înscris: 10.01.2005
Acele clipuri dar si alte reportaje (de exemplu cele din emisiunea Reflector) se constituiau in supape pentru eliberarea presiunii populatiei. Posted Image Daca imi aduc bine aminte, erau date pe post duminica dupa-amiaza, in cadrul emisiunii "Album duminical".
Oamenii aveau senzatia ca participa la luarea deciziilor, la prinderea borfasilor, ca aveau un cuvant important de spus cu privire la neajunsurile societatii.
Caci, repet, nimeni nu a sustinut ca era o societate perfecta!
Cam asa se intampla si acum: oamenii sunt amagiti ca ei au puterea, ca de votul lor ar depinde ceva. Posted Image
E adevarat ca nivelul de siguranta individuala si de grup era mult mai ridicat decat in prezent.
Lucrurile se leaga intre ele.
Cand ai loc de munca stabil, casa, familie, parca nu te mai gandesti sa te duci sa furi, sa fii "jemeker" de strada etc.
Distrugerea obiectivelor industriale n-a adus numai somaj ci si un grad ridicat de infractionalitate. Logic, omului ii este foame, tre' sa manance!
Nu mai spun de profesori, cercetatori, ingineri etc. care au ajuns sa fie taximetristi sau vanzatori in buticurile unor bisnitari!

Orice ar incerca si oricat ar incerca sa stearga aceste adevaruri... nu va reusi! Probabil aceasta dorinta de amnezie generala Posted Image este una dintre cauzele pentru care se vrea indobitocirea in masa a romanilor!

Edited by CapitanuPICARD, 19 January 2014 - 10:18.


#4711
sylvius

sylvius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,400
  • Înscris: 01.01.2007

View PostSidorin, on 19 ianuarie 2014 - 10:00, said:

Marin Traian.

Exact ! Mersi ca mi-ai amintit.

View PostCapitanuPICARD, on 19 ianuarie 2014 - 10:10, said:

Acele clipuri dar si alte reportaje (de exemplu cele din emisiunea Reflector) se constituiau in supape pentru eliberarea presiunii populatiei. Posted Image Daca imi aduc bine aminte, erau date pe post duminica dupa-amiaza, in cadrul emisiunii "Album duminical".

Asa e, in 'Album duminical'.
Zambetul pe 16 mm era amuzant, ironic, subtil. Reflector ma indispunea, era dur, arata infractiuni serioase, etc. Zambetul era potrivit pentru duminica la ora 2, pentru pranz sau siesta.
Imi mai placea emisiunea lui Buhoiu, "Drumuri europene".
Va mai amintiti ?

Era pipeta de cateva minute umpluta cu imagini ale vestului, civilizatie, cultura, muzee, etc.,...era putin, foarte putin,  insa esential.
Buhoiu facea emisuni bune, la fel Tudor Vornicu.

Iar cele de umor facute de Dan Mihaescu si Grigore Sava erau imbatabile..
Posted Image

Faceau texte pentru Caragiu, Dem, Amza, etc...

La fel cele ale lui Bocanet, excelente pentru acei ani.

Edited by sylvius, 19 January 2014 - 11:12.


#4712
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,222
  • Înscris: 13.06.2004
E de prin 1979-1980 (maxim 1981) filmarea. Autobuzele Dac articualate au început să fie produse în 1979, în 1980 (parcă mai) numerele de linii 31-80 au fost alocate tramvaielor şi troleibuzelor (firobuzelor); traseele de tramvaie puteau fi numerotate de la 1 la 59, iar cele de troleibuze de la 60 la 99. Pe una din plăcuţele indicatoare apare linia 31, nu 131... şi la oricât de greu se mişcau, nu cred că au rămas mai mult de un an indicativele vechi la programul de circulaţie.
Ceauşescu a fut*t transportul public de suprafaţă din Bucureşti, cei de după 1989 nu l-au adus la acelaşi nivel după 1989 (nu au refăcut unele trasee utile) şi după 2006 a început din nou să decadă  Posted Image

Despre ce era vorba în emisiunea "Reflector"?

Edited by djl, 19 January 2014 - 12:08.


#4713
sylvius

sylvius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,400
  • Înscris: 01.01.2007

View Postdjl, on 19 ianuarie 2014 - 11:56, said:

Despre ce era vorba în emisiunea "Reflector"?

Era o emisiune, chipurile, de investigatii.
Prezenta cazuri de evaziune, excrocherii, infractiuni diverse mai mari sau mai marunte, majoritatea economice, parca la un moment dat au dat chiar cazuri de crime sau talharii.
Era destul de sumbra...
Opusul zambetului pe 16 mm...nu-ti prea suradea sa zambesti..

Mi se pare ca celebrul caz al lui Ramaru nu s-a dat pe post, totusi..
Criminali in serie nu existau pe vremea lui Ceasca...

Posted Image

Edited by sylvius, 19 January 2014 - 17:35.


#4714
Sidorin

Sidorin

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,454
  • Înscris: 12.07.2010
Ştiu că era şi D.M.H. (Direcţia Mişcarii Hârtiilor) - serial TV realizat de Alexandru Stark.M-am înfiorat când a început:o persoană era înştiiţată că, întrucât a decedat, i se desface contractul de muncă!

#4715
pletosu

pletosu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,053
  • Înscris: 30.05.2007

View PostCapitanuPICARD, on 19 ianuarie 2014 - 09:14, said:

Ține minte aceste cuvinte: ORAȘE ÎNCHISE! De exemplu, cine nu avea buletin de București nu putea să se mute în București, nu putea să primească apartament de la stat în București, nu putea să se angajeze în București etc. Același lucru era valabil și pentru alte orașe mari, mai ales pentru reședințele de județ. Asta înseamnă cu adevărat legarea de glie, nu dificultățile materiale pe care le aveau țăranii interbelici în încercarea lor de a se muta la oraș. Ia să te văd eu acum dacă mai ești la fel de indignat în legătură cu iobăgia din România!
Du-te ba-n puii mei cu orasele tale inchise! Singurul oras inchis era Bucurestiul din acelasi motiv pentru care si eu l-as inchide azi: toate lacustele puturoase din provincie vin in Bucuresti ca nu mai ai dracului loc sa arunci un ac aici! Si ce aduc cu ele, majoritatea lacustelor? Aduc mizerie, nesimtire, aglomeratie, tupeu (taie-ti ba pomii ca sa-mi pun io masina de cacat cu numar de Bulgaria) etc.
In rest ce sa spun... indica aici clar legea care-ti interzicea tie sa te stabilesti din localitatea x in localitatea y. Ia sa te vad!
Evident că nu știu care era legea aia. Nici măcar nu contează dacă pe atunci exista sau nu vreo lege în acest sens. Important e că așa se proceda în practică. Să nu-mi spui că legile scrise pe hîrtie te preocupă pe tine mai mult decît realitatea concretă! Tu crezi că pe atunci exista vreo lege în care scria că oamenii bolnavi de rinichi trebuie să moară din cauză că în România existau înainte de 1989 prea puține centre de dializă? Evident că nu scria așa ceva în nici o lege, și totuși asta era realitatea pe atunci. Exista înainte de 1989 vreo lege în care scria că mii de copii trebuie să fie infectați cu HIV în sistemul medical din cauza lipsei seringilor de unică folosință? Evident că nu scria așa ceva în nici o lege, și totuși chiar așa s-a întîmplat. Acum lasă-ne pe noi să discutăm despre realitate, iar tu apucă-te de citit niște articole din presa de pe vremuri sau legile alea care îți plac ție atît de mult, deși erau doar scrise pe hîrtie, nu aplicate în practică.

View PostCapitanuPICARD, on 19 ianuarie 2014 - 10:10, said:

E adevarat ca nivelul de siguranta individuala si de grup era mult mai ridicat decat in prezent.
Lucrurile se leaga intre ele.
Cand ai loc de munca stabil, casa, familie, parca nu te mai gandesti sa te duci sa furi, sa fii "jemeker" de strada etc.
Distrugerea obiectivelor industriale n-a adus numai somaj ci si un grad ridicat de infractionalitate. Logic, omului ii este foame, tre' sa manance!
Nu mai spun de profesori, cercetatori, ingineri etc. care au ajuns sa fie taximetristi sau vanzatori in buticurile unor bisnitari!
Așa cum am spus de nenumărate ori, criticile tale la adresa situației de după 1990 sînt perfect justificate, dar asta nu înseamnă că trebuie să revenim la regimul dinainte de 1989 ca s-o ducem mai bine. Soluția cea mai corectă este să procedăm la fel ca țările vecine, care în ultimii 24 de ani au avut conducători mai cinstiți și mai patrioți decît ai noștri, motiv pentru care au ajuns să aibă astăzi un nivel de trai mult mai ridicat decît avem noi acum și în același timp mult mai ridicat decît aveam noi înainte. Dacă îți dorești cu adevărat ca nivelul de trai al poporului nostru să fie mai ridicat decît acum, de ce te mulțumești tu doar cu nivelul nostru de trai dinainte? Oare n-ar fi mai bine să ajungem la nivelul de trai de astăzi din Cehia, de exemplu?

View PostCapitanuPICARD, on 19 ianuarie 2014 - 10:10, said:

Orice ar incerca si oricat ar incerca sa stearga aceste adevaruri... nu va reusi! Probabil aceasta dorinta de amnezie generala este una dintre cauzele pentru care se vrea indobitocirea in masa a romanilor!
Cum adică "se vrea"? Ia zi-mi și mie cine vrea așa ceva! - dar spune-mi concret, cu date, nume, cifre, nu la modul general și cu vorbe goale cum faci de obicei.

Edited by pletosu, 19 January 2014 - 19:09.


#4716
CapitanuPICARD

CapitanuPICARD

    I love SRI & DNA

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,426
  • Înscris: 10.01.2005

View Postpletosu, on 19 ianuarie 2014 - 18:56, said:

Evident că nu știu care era legea aia. Nici măcar nu contează dacă pe atunci exista sau nu vreo lege în acest sens. Important e că așa se proceda în practică. Să nu-mi spui că legile scrise pe hîrtie te preocupă pe tine mai mult decît realitatea concretă! Tu crezi că pe atunci exista vreo lege în care scria că oamenii bolnavi de rinichi trebuie să moară din cauză că în România existau înainte de 1989 prea puține centre de dializă? Evident că nu scria așa ceva în nici o lege, și totuși asta era realitatea pe atunci. Exista înainte de 1989 vreo lege în care scria că mii de copii trebuie să fie infectați cu HIV în sistemul medical din cauza lipsei seringilor de unică folosință? Evident că nu scria așa ceva în nici o lege, și totuși chiar așa s-a întîmplat. Acum lasă-ne pe noi să discutăm despre realitate, iar tu apucă-te de citit niște articole din presa de pe vremuri sau legile alea care îți plac ție atît de mult, deși erau doar scrise pe hîrtie, nu aplicate în practică.


Așa cum am spus de nenumărate ori, criticile tale la adresa situației de după 1990 sînt perfect justificate, dar asta nu înseamnă că trebuie să revenim la regimul dinainte de 1989 ca s-o ducem mai bine. Soluția cea mai corectă este să procedăm la fel ca țările vecine, care în ultimii 24 de ani au avut conducători mai cinstiți și mai patrioți decît ai noștri, motiv pentru care au ajuns să aibă astăzi un nivel de trai mult mai ridicat decît avem noi acum și în același timp mult mai ridicat decît aveam noi înainte. Dacă îți dorești cu adevărat ca nivelul de trai al poporului nostru să fie mai ridicat decît acum, de ce te mulțumești tu doar cu nivelul nostru de trai dinainte? Oare n-ar fi mai bine să ajungem la nivelul de trai de astăzi din Cehia, de exemplu?


Cum adică "se vrea"? Ia zi-mi și mie cine vrea așa ceva! - dar spune-mi concret, cu date, nume, cifre, nu la modul general și cu vorbe goale cum faci de obicei.

1 - Hai sa-ti bagi pla! Si tu cine esti ma, cel care a inventat masina timpului si singurul detinator al adevarului? Stii tu care era realitatea? :roflmaofast:
2 - Cine vrea asa ceva? Pai uita-te cine ii sustine pe aia care au ajuns la putere si au dat legi imbecile! Sau e prea complicat ptr. tine, mincinosule dovedit care esti!? :console:

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate