Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Avocatul Poporului vs European Om...

Recomandari firme pentru draperii...

Receptie Eutelsat 5 West. Este po...

Poti receptiona semnal de la mai ...
 Cabluri HDMI 2.1 de 4m-5m care sa...

Zoom comparat cu Google Meet

Monitor/Display wireless?

Pornire greoaie dupa cateva zile ...
 De la un proiect scris in python ...

Audi A4 B9 quattro 190 CP!

Tepari la pariuri pe TikTok

Banca imi cere justificativ fondu...
 schema pcb ELECTRA CIM150 PAS

Probleme stomac

Sfat achizitie bicicleta oras

Canalele Sky Showtime 1 și S...
 

Beginner's guide

- - - - -
  • Please log in to reply
21 replies to this topic

#1
burvi2001

burvi2001

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 6,055
  • Înscris: 09.04.2002
N-am gasit nicaieri un ghid care sa-i indrume pe cei aflati la inceputurile editarii video.

Ma refer la tipuri de programe, pentru capturi de pe VHS, TV, ce folosesti, apoi ce faci cu fisierul rezultat, cu ce il codezi, etc.

Adica metoda step by step.

Ar fi interesant de aflat parerile voastre, mai ales Gunix.

#2
GunX

GunX

    Moderator

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,291
  • Înscris: 18.01.2002
nu stiu daca am timp sa scriu un ghid complet despre acest subiect (ar fi foarte mare si ma gandesc ca nici nu stiu cat i-as cere cuiva daca mi-ar spune ca plateste oricat, dar sa il fac pe intelesul tuturor si concis, adica maxim de clar, explicand tot si super utilizabil, sa aiba si valoare practica, nu numai teoretica)

ideea e ca e foarte spinos si nici eu nu cred ca-l stapanesc perfect....

in general problemele si solutiile sunt legate de spatiile de culoare (optimizari, spatiu alocat, latime de banda folosita) si problema filtrarii.....a scoaterii zgomotului si a transformarii campurilor de pe TV in cadre pe monitor, la rezolutii mari....adica trebuie inteles ce inseamna calitatea/curateniea si ce este fenomenul de intretzesere, plus ce sunt, cate sunt si la ce conteaza numarul de linii de pe o fotograma video.

dupa ce se stapaneste binisor partea teoretica, se cauta raspunsurile in hardware, in primul rand capabilitatiile placilor de captura, forma de input a semnalului in ele, capabilitatile de output ale playerelor noastre vizavi de intrebarea - care vrem sa fie sursa de play analogica care furnizeaza informatia video....in functie de calitatea ei, numarul de linii nominal si stabilitatea semnalului, alegem configuratia optima pentru timpul si buzunarul nostru.

dupa ce alegem partea de video, avem grija sa dotam sistemul cu procesor, memorie si un sistem de operare in acord cu ce ne-am propus (daca vrem capturi real-time bagam bani in procesor bun, daca avem timp sa facem post-compresii si filtrari cu re-comprimari, cumparam harddisk spatios pt ca prima sursa digitala sa fie cat mai buna/mare)

formatele de captura si compresie impreuna cu softurile aferente sunt mult ingradite de ce am zis pana aici, adica dupa ce s-a optat pentru o anumita solutie, deja plaja intervalului s-a restrans foarte mult...ramane doar sa testam si sa vedem ce merge si cum merge...daca ne place si ne avantajeaza rezultatul final.

cel mai bine spuneti-mi ce aspect va intereseaza anume si ce ati dori sa detaliez (stiu ca o sa fiti tentati sa ziceti TOT dar e cam mult, poate incerc pe scurt) si in limita timpului disponibil o sa incerc sa-mi dau cu parerea sau sa povestesc din experienta mea....

oricum, o asemenea chestie generala si totala cum vrea toata lumea nu prea exista pe nicaieri...nu v-ati intrebat de ce  ? daca nu va dati seama, va spun eu...nu prea se poate....ar fi prea simplu si digital-video-ul numai simplu nu este....

#3
burvi2001

burvi2001

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 6,055
  • Înscris: 09.04.2002
Interesant ce spui, Gunix,
Uite ce vreau eu :
1. Cu ce soft fac cel mai bine captura de pe TV Tuner, video VHS, DVD, camera Sony.
2. Ce standard trebuie folosit pentru a avea o calitate cit mai buna si cam cit spatiu liber iti ia cu diferite codecuri.
3. Ce soft folosesc sa compresez  ?
4. Ce format audio, cum se sincronizeaza cu imaginea, etc.

Ideea e, de ce "scule" ai nevoie, restul cum se folosesc, vede fiecare.
Si care sint pasii importanti necesari pina la produsul final, gata de scris pe CD ?

#4
arty

arty

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 8,563
  • Înscris: 09.12.2001
Gunx: pt capturi de lunga durata am eu o solutzie nebuneasca care insa MERGE :)

RealEncoder dupa care transformi in Avi. daca dai suficienta Banda RealEncoderului calitatea e nemapomenita. Transformarea in AVI (any windows codec) ia timpul standard f(cpu).

e o metoda asha... mai nushtiucum, deloc profesionala aparent insa are avantajul ca potzi folosii aproape orice hw de video in analog shi ultima placa de sunet. sa nu mai zic ca n'ai treaba cu syncro A/V. incearca....

#5
GunX

GunX

    Moderator

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,291
  • Înscris: 18.01.2002
offtopic : burvi2001, inainte de a continua sa-ti raspund si sa te ajut cu ce stiu, vezi ca ai repetat greseala de spelling la numele meu....incep sa cred ca e intentionata :( pls stop (verifica de doua ori inainte sa dai submit post, ti-am corectat si titlul threadului)

1. in primul rand conteaza in ce format vrei sa ai materialul final : AVI sau MPEG. Daca tii sa le ai pe HDD/CD-uri pt vizionat pe TV-Out, sa le vezi pe monitor, sa le vezi pe DVD/VIdeoCD etc.
In functie de asta alegi softul si forma care va scoate cea mai buna calitate cu cel mai mic timp/efort consumat. Mai conteaza cat de mult tii la calitate, adica stocarea in digital in mod sigur presupune un compromis, trebuie sa vezi unde-l faci.
De pe DVD sau camera video digitala, notiunea de captura isi pierde sensul, materialul este deja digital, trebuie doar "preluat" intr-o forma mai flexibila si comprimat intr-un codec bun.

2. tine de ce s-a zis la 1, mpeg1 este bun pt ca merge pe sisteme cu procesoare slabe si deci la toata lumea, fara a avea nevoie de instalat ceva (il stie orice windows), mpeg2 la bitrate mare (cand ai spatiu la discretie) este cel mai bun calitativ, pentru raportul optim calitate/dimensiune recomand XviD sau DivX5. in general 1 ora pe CD inseamna un bitrate universal de 1500, insa trebuie vazut cu ochii fiecaruia daca il considera cel mai nimerit sau nu....depinde de si de ce format si-a ales (rezolutie, codec)

3. softurile sunt cele mai bune cele care iti merg. Virtualdub lucreaza cu VFW (video for windows) si compreseaza AVI bine, TMPGEncoder este cel mai bun dupa parerea mea pentru MPEG-uri, IuVCR-ul stie si codecuri VFW si DirectShow (pentru driveri WDM daca nu merge VDub), pentru captura real-time AVI VDub rulz pt optiuni de crop, pt MPEG PowerVCR (are deinterlace on the fly) sau Ulead Media Studio (mai customizabili parametrii). Conteaza mult driverii placii de captura, cum sunt implementati si cat de flexibili/stabili sunt....mai ales la durate mari

4. Formatul audio la captura se lasa intotdeauna necomprimat (PCM). Se compreseaza ulterior in MP3 si contra desincronizarii nu prea este o reteta universal valabila, apare foarte aleatoriu si de multe ori si eu am avut probleme cu ea....sunt niste setari de interleaving cu care trebuie sa te joci/testezi, optiuni cum ar fi "match fps so audio and video durations are equal", eviti taieturile/segmentarea pentru ca risti ca join-ul sa nu pice pe keyframe si atunci aici se pierd cateva ms...etc

sunt prea multe de spus deodata....trebuie sa ma intrebati si mai in particular de atat, sau sa va ganditi bine ce vreti (de la ce plecati si unde sperati sa ajungeti)

adica sursa conteaza cel mai mult in toata povestea asta, daca ma chinui sa povestesc cum scoti calitate de DVD si de fapt e vorba de o captura de pe VHS.....sper ca va dati seama ca sunt taste irosite....

arty, detalieaza un pic mai mult procedura folosita de tine, ma interseaza dar nu am inteles exact ce faci....da amanunte mai multe

#6
arty

arty

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 8,563
  • Înscris: 09.12.2001
encoder: RealProducer, iei Video de pe oice VideoIn, chiar shi de pe TVTuner. audio ... orice jaf de placa, chiar shi cele de pe mobo e ok.

Encodezi in file cu bitrate cat mai mare, functzie shi de spatziu disponibil fireshte. apoi, Real file il transformi in AVI cu codec of your choice... thats it.

#7
GunX

GunX

    Moderator

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,291
  • Înscris: 18.01.2002
ok, ce bitrate "cat mai mare" folosesti ? si cum scapi de limita de 2GB ? pe ce SO esti ?

doua linkuri utile de la cineva care a incercat sa povesteasca partea cu hardware-ul la care faceam eu referire....

http://www.tomshardw...0524/index.html
http://www.tomshardw...0801/index.html

#8
burvi2001

burvi2001

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 6,055
  • Înscris: 09.04.2002
Gunx, daca te superi doar pentru atit, imi cer scuze.
Stii ca asta e stilul meu, nu ma baga si tu in seama.
Te rog, continua, chiar daca nu intreb, pentru ca imi iau notite.
Deci, fac captura de pe TV si imi apare un fisier mpg. Ce fac pe urma ?

Al doilea lucru este ca am DVD-uri pe care vreau sa le vad pe PC.
Care sint pasii ?

#9
GunX

GunX

    Moderator

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,291
  • Înscris: 18.01.2002
ce fel de fisier mpeg1 sau 2 (DVD e 2, iti trebuie un player pentru el, incearca WinDVD 4.5, e f. bun)

#10
burvi2001

burvi2001

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 6,055
  • Înscris: 09.04.2002
Nu stiu daca stii meniurile din WinFast 2000, acolo sint citeva formaturi puse de ei : Mpeg1 normal quality, Mpeg1 optimal quality, apoi trece la Mpeg2 normal, optimal, ajunge la VCD si in final DVD.
Am ales DVD PAL si dupa 30 secunde de captura TV am realizat un fisier de 6 Mb, cu extensia Mpg.
What next ?
Daca as trage 1 ora ar iesi de 700-800 Mb, cum il pun pe un cd ?

#11
GunX

GunX

    Moderator

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,291
  • Înscris: 18.01.2002
cunosc bine meniurile din winfast, din pacate desi iti dau impresia ca poti alege bitrate sau rezolutie,de fapt la startul capturii pleaca cu setarile implicite... nu prea conteaza ce alegi in afara de formatul ala....
daca ai scos 6MB in 30 sec, o sa-ti intre cam 55 min/CD. Cum adica cum ii pui pe CD, vrei sa zici ca in faza asta nu-ti merge sa-l vizionezi ? sau de ce nu-l scrii direct pe CD pur si simplu, ce mai trebuie ?
curios insa ca dupa setarile softului ala, DVD PAL-ul inseamna 720x576 la bitrate 4000, ce ai spus tu acolo seamana a 2000, dar ma rog...tu stii mai bine

#12
burvi2001

burvi2001

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 6,055
  • Înscris: 09.04.2002
Pai, credeam ca mai trebuie prelucrat cumva, compresat sau mai stiu eu cum...
Ce ma fac daca depaseste 700 Mb.
In plus te mai intreb cum e mai bine sa fie mpg sau avi ?
Nu ride daca sint novice, dar raspunzindu-mi mie, la toate astea, iese un guide excelent.

#13
GunX

GunX

    Moderator

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,291
  • Înscris: 18.01.2002
orice prelucrare necesita re-compresie pentru salvarea modificarilor si asta inseamna degradare de calitate. trebuie evitata dubla comprimare deci...las-o asa mai bine.
ai grija sa nu depaseasca 700MB, fa-ti calculele bine. daca nu iese cum ti-ai propus, in tmpgencoder exista tools de taiat/lipit MPEG-uri
cel mai bine pe un cd de o ora este sa fie avi, DivX sau XVid, pentru ca au raportul calitate/spatiu cel mai bun. daca nu reuseti sa le faci din prima (captura real time, deci o singura compresie) mai bine ramai asa cum stii (mpeg).
o solutie mai este sa faci mpeg2 foarte mare si sa recodezi in avi dupa aia, dar este un procedeu dificil/laborios si mare consumator de timp chiar si pe un P4 la 2.5GHz

#14
Dany

Dany

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 16
  • Înscris: 25.06.2002
Poti sa faci o comparatie intre Xvid si Divx 5.02?
Este oare Xvid mai bun?
Si poate explici sau dai un link ajutator pentru noi chestia cu:
2 -pass, first pass 2-pass, second pass la Divx 5.02.

#15
burvi2001

burvi2001

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 6,055
  • Înscris: 09.04.2002
Bravo Gunx,
Am respectat ce mi-ai spus tu, si am tras meciul Milan-Inter in 600 Mb. rez. 640/480, cu codec xvid MPEG4 (aici sint inca o serie de intrebari, care codec e mai bun ?), si  Mp3 audio.
Intre timp am mai aflat ceva, daca vrei sa modifici setarile din Winfast, e foarte simplu : trebuie sa faci un nou profil, si iti da voie sa pui ce setari vrei.
Alea originale nu se schimba, cum ai spus si tu.

#16
GunX

GunX

    Moderator

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,291
  • Înscris: 18.01.2002
XviD dupa parerea mea este cel mai bun codec AVI, chiar mai bun ca DivX5.02, la aspectul calitativ pe aceeasi dimensiune de fisier....e drept ca fiabilitatea, portabilitatea si popularitatea lui nu sunt insa la nivelul vechiului si raspanditului codec MPEG4 DivX (xvid-ul de exmplu are diferenta mari de compatibilitate cu alte versiuni ale lui, filtrele de play pot sa-l afiseze cu erori desi ele cred ca fac treaba bine....trebuie sa te pricepi un pic mai mutl sa-l folosesti)

#17
burvi2001

burvi2001

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 6,055
  • Înscris: 09.04.2002
Cum e Gunx, ai incercat sa schimbi setarile cum ti-am spus eu ?
La mine merge.

#18
GunX

GunX

    Moderator

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,291
  • Înscris: 18.01.2002
nu burvi, nu am incercat pentru ca nu prea am cum. pe sistemul unde am un bt878 folosesc alte drivere decat WDM-urile originale si fac captura cu virtualdub-ul care imi permite aplicarea de mai multe filtre vitale cum ar fi un deinterlace customizabil sau/si croping dupa cum vreau eu, este o interfata mult mai flexibila, fara de care nu pot concepe capturi real-time asa cum vreau eu, mai ales ca nu intotdeauna am norocul de o sursa asa buna cum este transmisia TV....

daca mai vrei sa faci capturi de pe tuner, te sfatuiesc sa cauti niste ambalaj de cafea metalizat, niste aluminiu sau foita de ciocolata, sa le imbraci intr-un plastic (scoci lat e foarte bun dar aplica-l cu grija ca poti sa faci scurt cu ea si adio placa) si sa "imbraci" placa impreuna cu cablurile ei, ecranand-o in asa fel incat o sa observi imediat o diminuare considerabila de zgomot (noise, mizerie, purici) pe imagine.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate