Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sa elimini urmele de acnee?

Wc Geberit

Routere detinute in trecut si in ...

Teii din fața casei
 E-Mail in serie prin Excel si Out...

Modul alimentare rulou/jaluzea ex...

Recuperare fișiere dupa form...

Aplicatii stress test RAM
 Asigurare auto hibrid

Asus B550M - PC-ul nu porneste di...

Tzanca Uraganu - Inconjurat de Fe...

explicatie montaj breadboard
 3 Doors Down - Kryptonite

Semnalizati cand virati pe un dru...

Succesiune - mostenire apartament...

Donez Siofor de 1000mg ( diabet t...
 

Folosirea defribilatorului portabil

- - - - -
  • Please log in to reply
19 replies to this topic

#1
Kokoshmare

Kokoshmare

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,042
  • Înscris: 20.12.2007
In hoteluri suntem efectiv asaltati de vanzatori acestor dispozitive
La demonstratii totul merge snur. Cu argumentatii de genul:" domnu director, nu trebuie sa va faceti nicio grija pentru ca aparatul se autoregleaza, totul este automatizat doar sa apasati butonul"
Dar eu am avut doua infarcturi ale unor clienti. Omul se chirceste , se sufoca , panica - de unde sa stie un angajat ca ala e un infarct si ca poate sa fie altceva iar defribilatorul nu ar trebui sa fie folosit ? Cum se poate folosi acest defribilator pe o victima care nu sta cumintica ca la demonstratii ?
Este protejat legal cel ce foloseste defribilatorul cu cele mai bune intentii dar apar complicatii sau chiar cauzeaza moartea ?

daca ma puteti si pe mine informa v-as fi recunoscator.

#2
December

December

    Liberate te ex inferis !

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 20,303
  • Înscris: 14.06.2006
Cel mai bine ti-ar explica un medic dar din cate am aflat si eu (m-am jucat si eu cu unul din asta) cica aparatul "stie" cand pacientul are nevoie de socuri si cand nu. Ceva de genul ca daca-l pui pe unul cazut jos ca-i beat, cica nu percuteaza.

#3
Kokoshmare

Kokoshmare

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,042
  • Înscris: 20.12.2007

 December, on 28th January 2012, 11:41, said:

Cel mai bine ti-ar explica un medic dar din cate am aflat si eu (m-am jucat si eu cu unul din asta) cica aparatul "stie" cand pacientul are nevoie de socuri si cand nu. Ceva de genul ca daca-l pui pe unul cazut jos ca-i beat, cica nu percuteaza.
December , ai risca sa "faci rau" (vorba lui Hippocrate), cu un aparat pe care nu-l cunosti, nefiind doctor si fara sa ai acoperirea legala ?

L.E Doctorii de la Medlife , cu care avem noi contract ne-au spus sa NU folosim chestia asta.

Edited by Kokoshmare, 28 January 2012 - 21:37.


#4
iordache4991

iordache4991

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 726
  • Înscris: 13.01.2009
Defibrilatoarele semiautomate portabile, au capacitatea de a analiza ritmul cardiac al pacientului.. tocmai de aceea au fost facute a fi utilizate de orice persoana martora indiferent de calificarea medicala.

Cand pui padelele, trebuie sa ai un buton de analiza. Aparatul, in circa 5-10 secunde (timp in care nu ai voie sa atingi pacientul), analizeaza ritmul cardiac (practic dupa EKG), iar daca acesta este unul socabil (fie fibrilatie ventriculara sau tahicardie ventriculara fara puls) administreaza socul de 360J bifazic sau 200J monofazic (in functie de aparat, totul este reglat din fabrica). Daca nu este ritm socabil (aici avand 2 cazuri: 1. are ritm sinusal, normal, "de viu" ca zic asa, sau 2. este in stop cardiac prin asistolie cand NU se da soc ci se efectueaza doar masaj cardiac - faza terminala premergatoare declararii decesului), nu se da soc.

De obicei, inainte de a-i pune padelele pe om, verifici starea de constienta si semnele vitale (A- calea aeriana, B- respiratia si recomandabil, dar conform noului ghid nu si obligatoriu C- circulatia). E clar ca daca omul e beat are un ritm EKG favorabil, aparatul nu da soc (in primul rand respira si are puls, deci nici nu are sens sa-i pui padelele)

Ar fi bine ca angajatii sa detina un curs minim de pregatire, deoarece in destule cazuri de stop cardiac, defibrilatorul este inutil fara un masaj cardiac de calitate si eventual o ventilatie artificiala

Edited by iordache4991, 28 January 2012 - 22:14.


#5
Kokoshmare

Kokoshmare

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,042
  • Înscris: 20.12.2007
Multumesc de raspunsuri dar mai am trei intrebari

- cum il fac pe "pacient" sa stea linistit  ? In cele doua cazuri la care ma fost martor nu a stat deloc linistit.
- care este momentul in care se aplica socul ? Adica l-am vazut pe om cazand , i-am pus chestia si zap ! l-am electrocutat ?
- aceste dispozitive pot fi folosite numai de "personal cu o pregatire medicala" (cf medicilor de la Medlife) ? Noi nu avem decat niste cursuri de prim ajutor reinnoite odata la trei ani.

#6
rox

rox

    Senior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 6,348
  • Înscris: 28.11.2004
- daca "victima" nu sta linistita e clar ca nu e in stop cardiac deci de ce ai vrea sa-l defibrilezi?
- momentul in care se aplica socul este decis de aparat, nu de cel care pune padelele. Cand vezi o persoana cazuta nu sari direct pe ea cu defibrilatorul, te apropii, verifici ce e cu el (daca respira), daca nu respira anunti 112 si incepi manevrele de resuscitare. Daca nu ai defibrilator la indemana incepi masajul cardiac, daca ai defibrilator il aduci si pui padelele si iti zice el daca e cazul sa dai soc sau sa continui masajul cardiac.
- defibrilatoarele automate ar trebui sa poata fi folosite de orice om, indiferent daca are sau nu pregatire medicala. Nu iti trebuie mare pregatire sa aduci aparatul si sa il pui pe om, restul face singur. Fii fara grija, daca nu e cazul nu il "electrocuteaza" :). Dar personalul care acorda primul ajutor ar trebui sa stie sa faca ceva mai mult decat sa aduca aparatul...

LE: nu stiu daca am voie sa fac sau nu asta, dar gasesti in atasament posterul ERC (European Resuscitation Council) pentru BLS, varianta cea mai noua, din 2010. Este usor modificata fata de cea anterioara (2005) si fata de cele mai vechi (lumea stie ca se verifica pulsul, nu se mai verifica; ca se face respiratie gura-la-gura- nu se mai face neaparat, s-a demonstrat ca e mult mai eficient in salvarea pacientului masajul cardiac; ca se face intai masaj cardiac si apoi defibrilare- nu se mai face, defibrilarea precoce creste foarte mult rata de supravietuire a pacientului, etc...)
E doar o pagina, un poster care sintetizeaza foarte bine ce trebuie sa faca orice om in situatia in care vede o persoana cazuta in strada. "AED" inseamna defibrilator automat.

Attached Files


Edited by rox, 29 January 2012 - 15:24.


#7
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,785
  • Înscris: 25.06.2007

 Kokoshmare, on 28th January 2012, 11:28, said:

Dar eu am avut doua infarcturi ale unor clienti. Omul se chirceste , se sufoca , panica - de unde sa stie un angajat ca ala e un infarct si ca poate sa fie altceva iar defribilatorul nu ar trebui sa fie folosit ?

Eu nu stiu ce vi-au explicat respectivii insa se pare ca nu ai inteles CAND se foloseste acel defibrilator.

Defibrilatorul se foloseste in cazurile de stop cardiac, nicidecum in cazurile de infarct!!!!!

Vad ca rox si iordache4991 au explicat bine cum sta treaba.
Pe scurt, AED-ul pus unei persoane care nu are nevoie de soc electric (care nu e in stop cardiac sau stopul e prin mecanism asistolie sau disociatie electro-mecanica PEA) va anunta acest lucru (prin sinteza de voce/mesaj pe ecran).
Daca persoana e intr-o forma de stop cardiac ce necesita defibrilare (fibrilatie ventriculara sau tahicardie ventriculara fara puls) aparatul iti va indica sa declansezi socul electric.
E simplu, daca intelegi rolul si modul de functionare al aparatului nu exista niciun risc de a gresi.

Edited by Bogdan R, 29 January 2012 - 22:20.


#8
iordache4991

iordache4991

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 726
  • Înscris: 13.01.2009
In ciuda noului ghid este recomandabil, cum am mai spus sa verifici si circulatia (la carotida). Acuma parerile sunt impartite: 1. Daca persoana este in stop respirator cu o frecventa cardiaca relativ mica (bradicardie, FC<40-60/minut), efectuezi doar ventilatii sau alte pareri spun 2. Daca este in stop respirator, indiferent de frecventa cardiaca efectuezi si masaj si ventilatii. (se considera ca o data stopul respirator aparut, in minutele urmatoare apare si cel cardiac).

Daca ne gandim bine, daca echipajul medical este de fata, face procedeul 1. (+ terapie medicamentoasa). Nu se vor apuca in niciun caz sa faca masaj la o persoana cu puls central si frecventa cardiaca pozitiva, chiar daca este in stop respirator!!
Dar repet. La defibrilator decide el daca este ritm socabil/nesocabil.

Si indiferent cine ce ar zice, ele sunt concepute ca inclusiv badea Gheorghe din Rascracanatii de peste Deal sa-l poate folosi. Recomandabil, cu un curs de prim-ajutor la activ.

LE: Cum sa il faci sa stea cuminte pe om, pentru ca tu vrei sa-i dai soc? :lol: . Vezi ce a zis rox. Mai intai verifici starea de constienta, si functiile vitale. Daca vorbeste si e constient nu il pui sa stea "cuminte" .....

Edited by iordache4991, 29 January 2012 - 20:31.


#9
rox

rox

    Senior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 6,348
  • Înscris: 28.11.2004
La adult stopul e (scuzati exprimarea usor improprie, dar altfel nu imi vine) mai degraba cardiac decat respirator, la copil e in general intai respirator (asa cum a descris iordache4991).
S-a scos verificarea pulsului ca etapa initiala in evaluarea "victimei" dintr-un singur motiv: se pierde timp. Timp pretios care folosit ar putea ajuta la salvarea vietii. Statistic vorbind, e mai probabil ca o persoana neavizata sa nu recunoasca pulsul in cateva secunde (sa nu stie sa il ia, sa nu stie unde, sa nu isi dea seama daca are sau nu puls omul cazut) decat sa il gaseasca rapid si sigur. Majoritatea oamenilor vor fi nesiguri daca au simtit intr-adevar, daca nu au simtit, si se va pierde prea mult timp. S-a constatat, statistic, ca cel putin 35% dintre salvatori gresesc atunci cand afirma ca o persoana cazuta in strada are/ nu are puls. Evaluarea respiratiei este mult mai usor de facut de catre oricine (fara pregatire medicala) si ia mai putin timp, iar defibrilarea cat mai precoce creste sansa pacientului de a fi salvat (se considera mai nou ca, la fiecare minut pierdut fara defibrilare, sansa se supravietuire a persoanei scade cu 9%)


Revenind la defibrilare, poate ar fi util sa mentionam ca ea se foloseste in cazul stopului cardiorespirator, care e diferit de infarct. Adica, un infarct poate precipita aparitia SCR. In termeni cat mai simpli, prin infarct o portiune mai mica sau mai mare din muschiul inimii moare din cauza lipsei de oxigen. Aceasta portiune care moare nu se mai comporta la fel ca restul inimii normale; din aceasta cauza muschiul inimii ca intreg nu se mai contracta la fel, iar activitatea electrica a inimii devine haotica. Asa apare fibrilatia ventriculara, principala cauza de SCR.
O persoana in stop
-va fi cazuta la pamant, brusc (adica nu se va misca, nu va vorbi, nu va fi agitata, etc...)
-nu va fi constienta
-nu va respira (sau nu va respira normal)
-nu va avea puls

#10
iordache4991

iordache4991

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 726
  • Înscris: 13.01.2009
Ai dreptate rox. Dar de aceea zic sa aiba cateva cunostiinte de prim-ajutor pentru a stii (si a nu pierde timp) de unde si mai ales cat timp sa gaseasca pulsul. Da: s-a scos aceasta operatiune tocmai de aceea ca nu toti pot percepe pulsul (sau in multe cazuri este imperceptibil). De aceea am spus ca este recomandabil , pentru a avea o inca o decizie in plus la efectuarea/neefectuarea masajului cardiac.

Totusi, gandindu-ne, daca suspicionam un IMA iar starea persoanei se altereaza (trece din stadiul de agitare la cel acel calm inexplicabil, incepe sa respire suierator, transpira abundent, devine inconstient), e bine sa pregatim padelele - mai ales daca statia de salvare este departe.

PS: Exista si cazuri in care persoana are frecventa cardiaca de 100 / minut (tahicardie), cu stop respirator (aparent mort). Ghidul spune clar: nu respira - masaj si ventilatii. Eu unul nu m-as arunca in masaj cardiac la 100 de batai/minut. De aceea ghidul e destul de discutabil (pana la un punct).....................

Edited by iordache4991, 29 January 2012 - 21:17.


#11
Kokoshmare

Kokoshmare

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,042
  • Înscris: 20.12.2007
Va multumesc de raspunsuri
La hotelurile de care raspund nu avem decat oameni care au absolvit un curs de prim ajutor insa din acestia din proprie experienta va spun ca doar unul din 10 ar prelua initiativa si s-ar apropia de victima iar daca este vorba sa se foloseasca si un asemenea dispozitiv ....
Vad ca aveti incredere in acest dispozitiv, e un plus in evaluarea mea lui.

#12
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,785
  • Înscris: 25.06.2007

 Kokoshmare, on 29th January 2012, 23:06, said:

Vad ca aveti incredere in acest dispozitiv, e un plus in evaluarea mea lui.
Eu am folosit frecvent defibrilatorul pe vremea cand lucram la ambulanta. Evident, e un aparat care nu trebuie sa lipseasca din locurile publice aglomerate (gari, aeroporturi, hoteluri etc) insa am oarecare dubii asupra eficacitatii unei resuscitari atunci cand nu ai la indemana medicatie, oxigen etc etc (vezi protocoalele ALS) iar ambulanta nu vine, nu vine, nu vine sau vine vreo masina SMURD complet nepregatita, precum in cazul acesta:

Până la urmă, a ajuns echipajul SMURD, dar care nu avea întreaga aparatură necesară pentru astfel de intervenții, iar bolnavul se afla deja în stop cardio-respirator",

Sursa: http://www.evz.ro/de...apada-9628.html

#13
Kokoshmare

Kokoshmare

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,042
  • Înscris: 20.12.2007

 Bogdan R, on 30th January 2012, 09:51, said:

Eu am folosit frecvent defibrilatorul pe vremea cand lucram la ambulanta. Evident, e un aparat care nu trebuie sa lipseasca din locurile publice aglomerate (gari, aeroporturi, hoteluri etc) insa am oarecare dubii asupra eficacitatii unei resuscitari atunci cand nu ai la indemana medicatie, oxigen etc etc (vezi protocoalele ALS) iar ambulanta nu vine, nu vine, nu vine sau vine vreo masina SMURD complet nepregatita, precum in cazul acesta:
Bogdane , poti sa-mi spui in Finlanda care-s prevederile legale fata de acest dispozitiv in mana unor persoane fara licenta medicala ?

#14
rox

rox

    Senior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 6,348
  • Înscris: 28.11.2004

 Bogdan R, on 30th January 2012, 09:51, said:

Eu am folosit frecvent defibrilatorul pe vremea cand lucram la ambulanta. Evident, e un aparat care nu trebuie sa lipseasca din locurile publice aglomerate (gari, aeroporturi, hoteluri etc) insa am oarecare dubii asupra eficacitatii unei resuscitari atunci cand nu ai la indemana medicatie, oxigen etc etc (vezi protocoalele ALS) iar ambulanta nu vine, nu vine, nu vine sau vine vreo masina SMURD complet nepregatita, precum in cazul acesta:

Până la urmă, a ajuns echipajul SMURD, dar care nu avea întreaga aparatură necesară pentru astfel de intervenții, iar bolnavul se afla deja în stop cardio-respirator",

Sursa: http://www.evz.ro/de...apada-9628.html
Eu intelesesem ca discutam despre folosirea defibrilatorului automat si ca discutam despre folosirea lui in BLS. Probabil ca s-a introdus chestia asta cu defibrilarea precoce pentru ca, pentru o persoana neinstruita, e mai usor sa puna defibrilatorul decat sa faca doar masaj cardiac pana vine ambulanta, si, statistic vorbind, sansele sa salvezi omul sunt mai bune decat doar prin masaj cardiac, si evident mai bune decat doar prin asteptare.... (cum se intampla in majoritatea cazurilor, cel putin in Romania, unde oamenii suna la 112 toti si apoi stau si se uita pana vine ambulanta, comentand eventual ca "uite domne ce greu au venit, nu mai scapa omul"; no shit?!? poate daca faceai si tu ceva in afara de filmat cu telefonul avea o oarecare sansa omul ala...)
Eu ambulanta smurd "complet nepregatita" nu am vazut, scuza-ma. Si am vazut destule, e adevarat ca nu si pe cele din Vaslui, dar am reale dubii ca exista asa ceva  :peacefingers:

In Romania reglementarile sunt prevazute din cate stiu in ordinul 2021/691 din decembrie 2008 (sper ca nu e altul mai nou...).
Nu este obligatorie instruirea angajatilor in folosirea defibrilatorului automat, legea spune ca e "facultativ", obligatoriu fiind doar pentru personalul ce face parte din echipele de salvare.
ART. 1
    Acordarea primului ajutor de bază se face cu sau fără materiale sanitare de prim ajutor de către persoanele aflate la locul
incidentului, respectând indicațiile personalului de specialitate din dispeceratul de urgență până la sosirea echipajelor de intervenție.
ART. 2
    În lipsa indicațiilor de specialitate, persoanele aflate la locul incidentului acordă primul ajutor de bază conform cunoștințelor dobândite în cadrul cursurilor de prim ajutor la care au participat.
    ART. 3
    În cazul în care persoanele aflate la locul incidentului nu au cunoștințele necesare acordării primului ajutor, și nici nu pot
obține indicații de specialitate, ele acționează pentru a îndepărta pericolul de victimă, sau, după caz, pentru a îndepărta victima de un pericol iminent și pentru a asigura confortul victimei până la sosirea echipajelor de intervenție, evitând efectuarea unor manevre care pot agrava situația pacientului.

    ART. 9
    Formarea în primul ajutor de bază include cel puțin următoarele aspecte:
    a) recunoașterea urgențelor cu risc vital, inclusiv a stopului cardio-respirator
    B) accesarea și activarea sistemului de urgență prin numărul de apel unic de urgență 112
    c) acordarea primului ajutor de bază până la sosirea echipajelor de intervenție în următoarele situații: stop cardio-respirator, corpi străini în căile respiratorii, hemoragii, fracturi, plăgi, arsuri termice și chimice inclusiv la nivelul ochilor, accidente rutiere, înec, electrocutare, alterarea stării de conștiență la pacienții cu respirație prezentă
    d) facultativ cursurile de prim ajutor de bază pot include și formarea în utilizarea defibrilatorului semi-automat.
ART. 10

    (1) Pe lângă defibrilatoarele semiautomate aflate în dotarea echipajelor de prim ajutor calificat și a echipajelor de asistență medicală de urgență, în spațiile publice și instituțiile aglomerate pot exista programe de defibrilare semiautomată accesibile publicului cu condiția ca în locațiile respective să existe persoane instruite în utilizarea acestor defibrilatoare și cel puțin o persoană să fie prezentă și reperabilă permanent în aceste locații.
(2) Responsabilitatea programului prevăzut la alin. (1) este atribuită unei persoane desemnate în acest scop, care va duce la
îndeplinire toate componentele programului de defibrilare.


LE. A, si de, asemenea, foarte important, in legea 95 a sanatatii se spune ca
  ART. 88
    (1) Persoanele fără pregătire medicală care acordă primul ajutor de bază în mod voluntar, pe baza indicațiilor furnizate de un dispecerat medical sau a unor cunoștințe îndomeniul primului ajutor de bază, acționând cu bună-credință și cu intenția de a salva sau sănătatea unei persoane, nu răspund penal sau civil.
Deci, daca asta era problema, poti sa stai linistit: si daca nu aveti defibrilatoare si daca aveti sunteti ok :)

Edited by rox, 30 January 2012 - 11:45.


#15
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,785
  • Înscris: 25.06.2007

 Kokoshmare, on 30th January 2012, 11:02, said:

in Finlanda care-s prevederile legale fata de acest dispozitiv in mana unor persoane fara licenta medicala ?
Cele puse in locuri publice pot fi folosite de orice persoana care are un minim instructaj (deci nu licenta etc). Chestia e ca aici ínstructajul respectiv il cam are oricine, se face la scoala/liceu.
In Romania situatia fiind alta cred ca ar fi bine sa rogi firmele care comercializeaza defibrilatoarele sa asigure ele un minicurs de pregatire pentu personalul hotelier, finalizat cu o diploma/atestat/dovada/adeverinta name it. In caz ca mai ai parte de cazuri de acest fel nu va putea nimeni sa te acuze ca ai neglijat aspectul pregatirii angajatilor.


 rox, on 30th January 2012, 11:18, said:

statistic vorbind, sansele sa salvezi omul sunt mai bune decat doar prin masaj cardiac, si evident mai bune decat doar prin asteptare....
Da, statistic sunt ceva mai bune, de aceea in Vest aceste AED-uri au si fost implementate pe scara larga.

 rox, on 30th January 2012, 11:18, said:

Eu ambulanta smurd "complet nepregatita" nu am vazut, scuza-ma. Si am vazut destule, e adevarat ca nu si pe cele din Vaslui, dar am reale dubii ca exista asa ceva  :peacefingers:
Nici eu nu am vazut, recunosc ca am facut garzi si cursuri doar la Bucuresti, Oradea si Cluj insa fata de acum cativa ani, cand pe ambulantele SMURD erau medici adevarati, care puteau sa faca o gramada de chestii, de la pacing transcutan pana la managementul politraumatizatului grav, ma indoiesc ca pompierii care sunt acum pot face aceleasi manopere si tratamente, iar medicii ia-i de unde nu-s, majoritatea s-au carat prin Germania, Franta, UK, Irlanda, Norvegia, Finlanda :), Suedia ;)

Cat despre articolul respectiv (cel cu ambulanta SMURD nepregatita), daca minte autorul, mint si eu.
:habarnam:

Edited by Bogdan R, 30 January 2012 - 12:14.


#16
iordache4991

iordache4991

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 726
  • Înscris: 13.01.2009
Probabil acel prefect se referea la echipajul de prim-ajutor de la SMURD, care au avut echipamentul cerut (toate autosanitarele au monitor din anul 2008, majoritatea Corpuls), dar nu au putut administra medicatie (adrenalina) sau nu au putut efectua anumite manevre (IOT).

Daca esti stapan pe sine, si stii ca prin ceea ce faci nu ii agravezi starea omului poti face orice (de la defibrilare pana la linii venoase, intubatie, etc.).

In Romania, multi gandesc: daca gresesc, ma baga la inchisoare. Si astfel evita sa ajute victima chiar daca cunosc ce au de facut.

Totusi de aceea aceste defibrilatoare sunt semiautomate si nu manuale, pentru a fi folosite de oricine! Daca ar fi defibrilatoare manuale, acolo e alta treaba, trebuie sa cunosti un minim de interpretare EKG pentru a stabili daca e ritm socabil/nesocabil, cand se da socul, etc.

Nimeni nu te impiedica, si pe deasupra esti acoperit de lege cand vine vorba de acordarea primului ajutor (fie ea si asistenta medicala nespecializata) ...

Iar acuma, fiind ca se pune accentul pe:
- defibrilarea precoce (nu neaparat ca e mai usor pt. martor sa apese un buton decat sa faca masaj) - dimpotriva chiar si echipajele cu medic la fel procedeaza
- masaj cardiac continuu si sustinut (pauze scurte, maxim 3-4 secunde intre cicluri pentru evaluare)

este mult mai usor pentru oricine sa procedeze astfel.

Trebuie sa se lucreze mult la mentalitatea romanilor... Cand aud cuvantul defibrilator, repede se gandesc ca nu e de domeniul lor, sau pur si simplu le este frica ca pot agrava starea pacientului. Pana la o limita au dreptate, dar prea multa frica strica.

Edited by iordache4991, 30 January 2012 - 15:35.


#17
Kokoshmare

Kokoshmare

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,042
  • Înscris: 20.12.2007
Eu oferte am dar nu sunt in masura sa le evaluez. Imi dati niste link-uri catre niste producatori in care aveti incredere ?

#18
Whitefairy

Whitefairy

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,394
  • Înscris: 06.08.2013

 Kokoshmare, on 29 ianuarie 2012 - 13:35, said:

Multumesc de raspunsuri dar mai am trei intrebari

- cum il fac pe "pacient" sa stea linistit  ? In cele doua cazuri la care ma fost martor nu a stat deloc linistit.
- care este momentul in care se aplica socul ? Adica l-am vazut pe om cazand , i-am pus chestia si zap ! l-am electrocutat ?
- aceste dispozitive pot fi folosite numai de "personal cu o pregatire medicala" (cf medicilor de la Medlife) ? Noi nu avem decat niste cursuri de prim ajutor reinnoite odata la trei ani.

Hai sa iti raspund la toate intrebarile de pe topic despre Defribilatorul portabil(AED).
In primul rand daca ai facut cursul de prim ajutor,si la curs ai invatat cum sa folosesti aparatul,ai si certificatul reinoit atunci legal il poti folosi.
Daca nu ai invatat cum sa il folosesti trebuie sa iti obtii certificatul cum ca ai urmat si cursul pt folosirea Defibratorulu portabil.Asta din punct de vedere legal.
Din intrebarile tale sunt sigura ca nu ai invatat.
Iti pot spune din experienta si practica.
Eu la intrebarea cum sa faci pacientul sa stea nu prea am inteles,pt ca pt CPR/AED trebuie sa fie INCONSTIENT,sa nu respire si  nu are puls.
Indiferent de cauze si circumstante,nu te zapacii in detalii,urmezi pasii normali pt prim ajutor pt a verifica pulsul si respiratie.Daca are puls si nu respira stii procedura(o respiratie artificiala la 5 secunde pt adult si 3 secunde pt copil).
Daca NU are puls si NU respira numai  atunci poti folosi defibratorul(e mai rapid decat CPR iti voi explica de ce) in urmatorii pasi.
1.Pregatirea "pacientului".Deschizi camasa,bluza etc(mai rapid cu o foarfeca).
Este foarte important zona unde vei aplica patch(cele 2),sa nu fie umeda,nu conteaza daca pacientul e ud tot(sau l-ai scos din piscina,transpirat etc).Trebuie zona unde aplici patch-ul sa fie uscata.Stergi zona bine cu un prosop sau ce ai la indemana.(Atentie nu se foloseste alcool,dezinfectant etc).Daca ploua acoperi zona (cu patch-uri) cu o geaca,etc pt a nu intra in contact cu apa.
Daca are piercing in sfarc etc inlaturi orice obiect metalic din zona unde vei aplica patch-ul(nu conteaza ca are lant la gat,atata timp cat nu atinge partea unde vei aplica patch-ul este ok).
La adult se aplica:Una pe partea dreapta(are o inclinatie orizontala),putin mai sus de sfarc,si celalata pe partea stanga,sub sfarc(are o inclinatie mai verticala).
La copil mic,daca nu ai patch pt copii si este un copil care corpul este prea mic pt ele,se aplica un patch in fata si celalat in spate.

2.Defribratorul portabil are 2 butoane.Unul pt pornire(sus) si cel pt electrosoc(jos in forma de triunghi).
Indepartezi pe toata lumea,este foarte important asta,pt ca aparatul analizeaza inainte sa aplice electrosocul.Nu atingi persoana deloc.(atlfel aparatul va percepe pulsul tau,va conclude ca totul e ok si moare acolo omul)
Pornesti debribratorul apasand butonul de sus pt analizare.
Atentie majoritatea aparatelor au voice sau ecran si vei auzi ca va analiza inainte si iti va spune daca vei aplica soc sau vei face CPR 2 minute.
Urmezi pasii care iti va spune defibratorul.

3.Pt soc inalturi pe toata lumea,nu atingi pacientul(apesi al doilea buton-cel de jos numai cand aparatul a spus sa aplici eletrosoc-ecran sau voice)

4.Verifici pulsul si respiratia,daca nu vezi o schimbare trebuie sa faci CPR 2 minute inainte de a aplica al doilea soc.

Inca ceva,din moment ce isi pierde cunostinta persoana si se opreste inima sunt 5 minute in care ogixenul inca ramane in sange si timp de 5 minute se poate resucita persoana.Sunt sanse mari de succes,dar este foarte important timpul adica la 1 minut ai 90% de sanse,2 minute 80% si asa mai departe.
Normal CPR etc se face 10 minute,sau pana apare salvarea.
Au fost cazuri cand cineva a facut si jumatate de ora si pacientul a inceput sa respire.(sau a simtit puls)

Defibratorul este mai eficient pt ca in primul rand "analizeaza"(tine minte sa nu atingi pacientul cand analizeaza pt ca iti poate prinde pulsul tau)

Alte detalii:
Indeparteaza telefonul(celularul) de langa defibrator la cel putin 1 metru jumate.
Defribatorul nu se poate folosi intr-un vehicul in miscare,trebuie oprit vehicolul pt a se folosi defibratorul.(miscarea poate afecta analiza care o face defibratorul aspura persoanei).
Nu se poate efectua langa substante explozibile(tub oxygen,etc)
Mai sunt alte detalii numai pt cadre medicale(sa nu te zapacesc),dar vreau sa mentionez ceva foarte important pt CPR(care include si respiratia artificala).
Pt respiratie artificiala,se poate sa ai sau nu masca cu tine(sunt mai multe tipuri).
Din motive igienice,cand faci repiratie artificiala pui un servetel ca sa suflii in el sau ceva curat un material subtire.Cadrele medicale stiu asta,eu iti recomand sa te protejezi si pe tine cand faci respiratie articiala pt ca stiu N cazuri care au fost infectati.Probabil te gandesti ca e ok,dar nu stii daca pacientul va vomita,ii va iesi sange din gura etc.E important sa te protejezi si pe tine.Cu servetelul iti spun din practica ca este ok daca nu ai ceva la indemana.Daca vrei sa nu faci respiratie artificiala din N motive atunci trebuie 100 compresii pe minut.

 Kokoshmare, on 03 februarie 2012 - 23:39, said:

Eu oferte am dar nu sunt in masura sa le evaluez. Imi dati niste link-uri catre niste producatori in care aveti incredere ?

Inainte un aparat la pret era 2000$,acuma sunt cu 600$ depinde,dar pe acolo,pt ca bateriile sunt foarte scumpe.
Iti recomand cel cu voice,si nu cu ecran pt ca poti asculta instructiunile pt analiza si soc.
La cele cu ecran intr-un spatiu foarte mic nu prea ajuta, risti sa atingi pacientul cand te uiti pe ecran.
Plus ca pierzi timp cu uitatul pe ecran.

Edited by Whitefairy, 25 October 2013 - 11:15.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate