Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata
 Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...
 teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.
 

Universul creat din nimic

- - - - -
  • Please log in to reply
98 replies to this topic

#91
newbie13

newbie13

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,008
  • Înscris: 13.12.2009

Quote

În schimb, nici un moment nu îți pui întrebarea dacă edificiul pe care stai e ăla care reflectă cu adevărat universul în care trăim. Ești ABSOLUT sigur că asta-i direcția, n-ai ezitări. Ba mai mult, te plasezi imediat în grupul inițiaților și persiflezi "profanii".
natura cuantica a lumii este un fapt ce nu poate fi negat. dumneata vii si spui ca astea-s prostii si ca numarul imens de specialisti care inteleg mai mult sau mai putin teoria cuantica (dar, in orice caz, mai mult decat cineva care nu a normalizat o functie de unda in viata asta) se insala cu totii. e dreptul tau sa ai opinia asta, dar nu inseamna ca e si valida. mai ales cand aduci ca "argumente" limitarea intelectuala a fizicienilor si inexistenta "unei ecuatii" pentru constiinta

Edited by newbie13, 23 April 2019 - 14:47.


#92
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,151
  • Înscris: 29.12.2006

View Postmdionis, on 23 aprilie 2019 - 14:11, said:

Cam prea reductiv

La asta se reduce toată raţiunea: la cinci simţuri. Unde acestea nu mai au acces, în lumea microcosmosului avem parte de incertitudini, probabilităţi sau superpoziţii...neînţelese de lumea simţurilor care alcătuiesc raţiunea. În lumea macrocosmosului avem parte de gravitaţie. Raţiunea nicicum nu poate lega câmpul cuantic cu relativitatea, adică ceea ce nu poate discerne prin simţuri, deşi un anume Antony Garrett Lisi pretinde că a făcut-o.

Edited by lupini, 23 April 2019 - 14:49.


#93
mdionis

mdionis

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,337
  • Înscris: 18.05.2009

View Postlupini, on 23 aprilie 2019 - 14:47, said:

La asta se reduce toată raţiunea: la cinci simţuri.

Ehm. Nu. Simturile sunt metode de input pentru creier & constiinta, ratiunea se refera la organizarea coerenta a informatiilor provenite din acest input.
Si, in orice caz, multiplicarea 1*2*3*4*5 este absolut lipsita de sens in acest context, numerele respective nu sunt cardinale ci ordinale, nu participa la inmultiri intre ele.

Quote

Raţiunea nicicum nu poate lega câmpul cuantic cu relativitatea

Ecuatia Klein-Gordon, ecuatia Dirac, electrodinamica cuantica, teoriile de camp cuantic relativist...

Quote

adică ceea ce nu poate discerne prin simţuri

Teoriile de camp cuantic nu au prea mult de-a face cu simturile (ma rog, daca vrei sa scrii un lagrangeian oarecare pe o foaie de hartie, poti sa zici ca are si un aspect vizual, insa nu cred ca la aceasta discernabilitate faceai referinta).

Quote

deşi un anume Antony Garrett Lisi pretinde că a făcut-o.

Nu cred ca A.G.L. ar fi pretins ca e primul care ar fi inchegat cele doua concepte intr-o unica teorie. Omul are pregatire de fizician si stie foarte bine cine a propus primele teorii cuantice relativiste.

#94
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,151
  • Înscris: 29.12.2006

View Postmdionis, on 23 aprilie 2019 - 15:56, said:

Simturile sunt metode de input pentru creier & constiinta, ratiunea se refera la organizarea coerenta a informatiilor provenite din acest input.
Si, in orice caz, multiplicarea 1*2*3*4*5 este absolut lipsita de sens in acest context, numerele respective nu sunt cardinale ci ordinale, nu participa la inmultiri intre ele


Există numai cinci metode de input: prin văz, auz, miros, gust, tactilitate. Informaţia fiecărui senzor e procesată şi combinată de o "maşinări" ce execută cam 1015 operaţiuni pe secundă, adică creierul. Asta face diferenţa dintre om şi animal: ansamblul senzor-creier uman. Cinci senzori şi un creier cu puterea menţionată.

Multiplicarea făcută e între numerele unei mulţimi finite, deci cardinale. Şi oricum ar fi, combinarea celor cinci senzori dă 120, adică, 120 de modalităţi prin care se percepe existenţa, asta reprezentând raţiunea.

Dacă fiinţa umană ar avea 7 simţuri şi un creier cu putere de 1016 ?! Ştiinţa îmi permite să îmi exercit această latură a conştiinţei care e imaginaţia ?  Îmi permite.

Universul creat de nimic: e nevoie de multă imaginaţie pentru asta.

Edited by lupini, 23 April 2019 - 16:31.


#95
maccip

maccip

    45 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,067
  • Înscris: 06.01.2007
Informatiile pe care le primim noi de la mediu sunt serializabile, deci pot fi exprimate prin o si 1. Numarul de simturi nu introduce nicio limitare teoretica. Teoretic puteam sa avem un singur simt, ar dura o eternitate, dar am fi putut cunoaste tot ce cunoastem azi in materie de univers. Simturile creaza spatii senzoriale distincte, dar toate astea sunt proiectii asupra aceluiasi obiect, lumea.
Simturile nu sunt chiar independente, dat fiind faptul ca observa acelasi obiect. Daca inmultirea aia a ta ar avea vreun rost, Beethoven nu ar fi fost un mare muzician, Hawking nu ar fi fost un mare fizician.

Edited by maccip, 23 April 2019 - 16:48.


#96
mdionis

mdionis

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,337
  • Înscris: 18.05.2009

View Postlupini, on 23 aprilie 2019 - 16:23, said:

Există numai cinci metode de input: prin văz, auz, miros, gust, tactilitate.

Exista mai multe, dar pentru lamurirea chestiunii ne putem limita la acestea.

Quote

Informaţia fiecărui senzor e procesată şi combinată de o "maşinări" ce execută cam 1015 operaţiuni pe secundă, adică creierul. Asta face diferenţa dintre om şi animal: ansamblul senzor-creier uman. Cinci senzori şi un creier cu puterea menţionată.

Nu este numarul de "operatii" efectuate de creier cel determinant. Structurarea retelelor neuronale din creier este diferita pe ici-colo, prin punctele esentiale.

Quote

Multiplicarea făcută e între numerele unei mulţimi finite, deci cardinale.

Dumneata ai un fix. Sa zicem ca dispunem de multimea simturilor notata cu S = { Vaz, Auz, Gust, Miros, Tactilitate }. Cardinalul ei este 5. Acesta este singurul numar cardinal de care dispunem. Ce semnificatie are inmultirea 1*2*3*4*5? Ce reprezinta 1, 2, 3, si 4? cardinalele caror multimi? in ce mod se creeaza combinatiile celor 5 senzori?

Quote

Şi oricum ar fi, combinarea celor cinci senzori dă 120

Sub nicio forma.
Daca input-urile ar fi riguros binare (0 si 1, excitatie absenta sau prezenta), atunci putem vorbi de un spatiu al combinatiilor intre 5 senzori cu 25 = 32 posibilitati. Evident, input-urile nu sunt nici macar in gluma binare. Bunaoara simtul tactil ne da informatii despre fiecare portiune a corpului, asociate cu diferite niveluri de intensitate. Sa zicem ca avem cate o portiune senzoriala distincta pentru fiecare cm2 de piele, deja avem vreo zece mii de input-uri analogice distincte, fiecare cu un numar variabil de niveluri de intensitate decelabile intre stimulul minim si cel distructiv. Spatiul combinatiilor posibile numai pentru simtul tactil schematizat in acest fel contine un numar de combinatii de peste 105000. N-are rost sa extindem discutiile la alte simturi.

Quote

120 de modalităţi prin care se percepe existenţa, asta reprezentând raţiunea

Nu. Ratiunea este ceea ce se petrece cu bitii in intrare in interiorul CPU-ului. Nu combinatia de dispozitive care produce input-ul.

Quote

Dacă fiinţa umană ar avea 7 simţuri şi un creier cu putere de 1016 ?! Ştiinţa îmi permite să îmi exercit această latură a conştiinţei care e imaginaţia ?  Îmi permite.

Dumneata poti sa iti imaginezi orice. Asta nu inseamna ca este si semnificativ.

Quote

Universul creat de nimic: e nevoie de multă imaginaţie pentru asta.

E nevoie de imaginatie pentru a intelege ca exista un univers. Restul vine natural. :)

#97
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,151
  • Înscris: 29.12.2006

View Postmdionis, on 23 aprilie 2019 - 17:12, said:

Sa zicem ca dispunem de multimea simturilor notata cu S = { Vaz, Auz, Gust, Miros, Tactilitate }. Cardinalul ei este 5. Acesta este singurul numar cardinal de care dispunem.

Ce semnificatie are inmultirea 1*2*3*4*5?

Să ne imaginăm că privim printr-un caleidoscop cu 5 culori. Adică percepem lumea prin intermediul celor cinci culori. În câte feluri putem percepe lumea prin acel caleidoscop, adică, câte combinaţii ies din cele 5 culori ? Atâtea câte vor ieşi şi dacă vom combina numărul de simţuri, adică 120.

Acest număr arată în câte posibilităţi putem percepe existenţa, posibilităţi care alcătuiesc raţiunea.






View Postmdionis, on 23 aprilie 2019 - 17:12, said:

Sa zicem ca dispunem de multimea simturilor notata cu S = { Vaz, Auz, Gust, Miros, Tactilitate }. Cardinalul ei este 5.

View Postmdionis, on 23 aprilie 2019 - 17:12, said:

Ce reprezinta 1, 2, 3, si 4? cardinalele caror multimi?





View Postmdionis, on 23 aprilie 2019 - 17:12, said:

in ce mod se creeaza combinatiile celor 5 senzori?

Prin conceptul mental cauză-efect. Toată percepţia existenţei prin intermediul celor 120 de combinaţii posibile ale senzorilor, se face prin conceptul cauză-efect. Aceasta e raţiunea, care însă activează numai într-o mică regiune a "spectrului" existenţei: spectrul percepţiei senzoriale. În lumea micro şi macro, cauza şi efectul tind să nu mai fie conectate deoerece lumea senzorială nu are acces.

Edited by lupini, 24 April 2019 - 13:12.


#98
mdionis

mdionis

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,337
  • Înscris: 18.05.2009

View Postlupini, on 24 aprilie 2019 - 13:11, said:

Să ne imaginăm că privim printr-un caleidoscop cu 5 culori. Adică percepem lumea prin intermediul celor cinci culori. În câte feluri putem percepe lumea prin acel caleidoscop, adică, câte combinaţii ies din cele 5 culori ? Atâtea câte vor ieşi şi dacă vom combina numărul de simţuri, adică 120.

Nu. 120 este numarul de permutari ale unei multimi cu 5 obiecte (P(5) = 5! = 120), adica numarul de moduri in care pot fi ordonate cele 5 elemente. Evident, nu are legatura cu numarul de moduri in care se pot combina cele 5 obiecte intrucat oricare ordine am alege, cele 5 elemente apar toate. In abordarea binara, poti sa combini posibilitatile de incluziune sau non-incluziune pentru fiecare simt, ceea ce duce, asa cum am specificat deja la 25 = 32 combinatii distincte (1 cu niciun simt + 5 cu cate un simt + 10 de cate doua simturi + 10 de cate trei simturi + 5 de cate 4 simturi + 1 cu toate cele 5 simturi).

Quote

Acest număr arată în câte posibilităţi putem percepe existenţa, posibilităţi care alcătuiesc raţiunea.

Posibilitatile de input selectiv sunt mult mai multe decat simpla selectie binara cu da sau nu a unui simt sau altul. Insa putem presupune de dragul conversatiei ca ne referim la cele 32 de posibilitati binare de input. Acestea nu au legatura cu ratiunea. Poti sa te dai de o suta de ori peste cap, inputul selectiv nu inseamna ratiune ci doar informatie primita in mod partial. Ratiunea este ceea ce se petrece in retelele de neuroni cerebrali, nu in cei senzitivi.

Quote

Prin conceptul mental cauză-efect. Toată percepţia existenţei prin intermediul celor 120 de combinaţii posibile ale senzorilor, se face prin conceptul cauză-efect. Aceasta e raţiunea, care însă activează numai într-o mică regiune a "spectrului" existenţei: spectrul percepţiei senzoriale.

Intrebarea mea viza un cu totul alt aspect, cel numeric al combinatiilor. Care in continuare nu sunt si nu au de ce sa fie 120.
Pe de alta parte, relatia cauza-efect este un concept care apare in rationalitate. Aceasta nu inseamna totusi ca el are de-a face cu "combinatiile posibile ale senzorilor". Cauzalitatea are de-a face cu predictibilitatea unor succesiuni repetate de situatii specifice, ceea ce inseamna combinatii complexe de input-uri vectoriale sau matriciale a caror sistematicitate este identificata ca legitate.
Cauza si efectul raman oricum categorii distincte de input-urile posibile.

#99
moftware

moftware

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,402
  • Înscris: 08.05.2008

View Postlupini, on 24 aprilie 2019 - 13:11, said:

Să ne imaginăm că privim printr-un caleidoscop cu 5 culori. Adică percepem lumea prin intermediul celor cinci culori. În câte feluri putem percepe lumea prin acel caleidoscop, adică, câte combinaţii ies din cele 5 culori ? Atâtea câte vor ieşi şi dacă vom combina numărul de simţuri, adică 120.

Acest număr arată în câte posibilităţi putem percepe existenţa, posibilităţi care alcătuiesc raţiunea.
O infinitate, intrucat exista o infinitate de proportii, inclusiv din numai 2 culori.
In schimb, noi stim sa vedem lumea doar in 3 directii, la care se adauga o perceptie limitata a timpului.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate