Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
orange cablu f.o. - internet fara...

Robinet care comuta traseul

A fost lansata Fedora 40

Samsung S24 plus
 Imi iau un Dell? (Vostro vs others)

Abonati Qobuz?

transport -tren

Platforma electronica de eviden&#...
 Cot cu talpa montat stramb in per...

Sfat achizitie sistem audio pentr...

tavan fals rigips

Ce preferați: produse mai scumpe ...
 Demagnetizare (minimala) ori ba?

Cum pot sa vad pe un proiector pr...

Joc Drone

Dropshipping
 

Tips pentru cumpararea unei boxe noi sau Second Hand

- - - - -
  • Please log in to reply
40 replies to this topic

#1
Carapicho

Carapicho

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,368
  • Înscris: 19.11.2006
Cateva sfaturi pentru a nu lua teapa.
1.retineti ca sunetul se masoara din decibeli (simbol dB) si nu in watti.Smecheria cu watii e marketing curat .Puterea data in watti este in realitate puterea consumata de difuzor pentru a scoate X decibeli.alta Smecherie de marketing este standardul AES care da puterea masurata la 1Khz.Daca pentru un Full range as mai inghiti treaba cu AES iti dai seama cum suna la un subwoofer standardul AES ? Cand subwooferul nu prea se foloseste peste 130 hz (depinde de caz) dar oricum 1000 e o exagerare de marketing .
2.Uitati-va la boxele care au in specificatii SPL (sound presure level -nivelul presiunii sonore masurata in decibeli) la un watt la un metru. ceva de genul :SPL 1w/1m 90 dB.
3.decibelii la un watt/metru sunt foarte importanti pentru determinarea SPL-ului maxim al boxei (daca acesta nu este specificat sau pentru a verifica daca nu cumva e trecut gresit (intentionat)).
Daca gasiti o boxa in magazin care are SPL 1w/1m 95  db si puterea de 150 w ,atunci puteti calcula SPL maxim tinand cont ca la fiecare dublare de putere (watti) SPL ul creste cu 3 decibeli.
4.nu cumparati niciodata boxe second hand decat de la oameni de incredere.Nu se stie niciodata cum arata bobina sau cu ce distorsiuni sau putere sa dat in ele.e pura loterie .Si daca la loto mai ai sanse sa castigi ,un difuzor nou nu prea cred ca ai sa castigi  :coolspeak:  
5.Nu are legatura cu cumparatul de boxe dar este o greseala mereu facuta de necunoscatori.Nu mai adunati watti si nu va mai laudati cu 2x1000 de watti.Watti nu se aduna.daca avem 2 boxe de 1000 care scot fiecare 125 de  decibeli max,inpreuna scot cam cu 3 decibeli mai mult.Nu se dubleaza SPL -ul .
Puterea mare este buna dar in doemniul pro unde se doreste o dublare  puterii pentru a se obtine inca 3 decibeli .
Un difuzoar de 1000 w poate scoate 110 decibeli si unul de 300 poate scote 130.Deci in concluzie cel de 300 w se va auzi mai tare.

Daca am uitat ceva sau vreti sa intrebati :just ask

#2
titoo

titoo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,225
  • Înscris: 19.03.2007
Un difuzor nu scoate nimic, un difuzor (o boxa) primeste semnalul dintr-un amplificator (curent) si il transforma in presiune sonora (lucru mecanic). Ceea ce ai vrut sa demonstrezi aici e adevarat . Mai corect spus un difuzor cu un SPL mai mare (95dB) se va auzi mai tare decat unul cu un SPL mai mic (87dB), atunci cand se aplica aceeasi putere debitata de un amplificator.
Concluzia e ca difuzoarele cu SPL mai mare au un randament mai bun si necesita o putere a amplificarii mai mica pentru a obtine aceeasi presiune sonora.

As adauga un alt factor important pe care unii producatori il "mascheaza" prin omisiune.
Si aici ma refer la gama de frecvente (frequency range) a boxelor. Multi producatori dau aceasta specificatie fara a indica valoarea in decibeli la care s-a efectuat masurarea acestui parametru.Firmele serioase specifica ca boxele produse de ei au o gama de frecvente de 40-20.000Hz(de exemplu) masurate la +/-3dB.
Multi producatori in schimb dau doar valori de 26-38000 Hz(de exemplu), uitand sa specifice la cati decibeli s-a efectuat acea masuratoare.Unii masoara si la +/-9dB, obtinand in acest fel cifre care induc in eroare potentialii clienti.

Edited by antinari, 23 February 2011 - 10:39.
citat inutil


#3
titoo

titoo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,225
  • Înscris: 19.03.2007
SPL-ul nu este un factor hotarator in alegerea unei incinte acustice. Producatori de renume in domeniul boxelor ca Dynaudio,Epos,Tannoy, etc, construiesc boxe cu un SPL mai mic (86-88dB), acest parametru nefiind unul care sa ne indice calitatea acustica a unei boxe.
Acest parametru e important atunci cand folosim amplificatoare cu putere mai mica (5-50W), in acest caz trebuie sa alegem niste boxe cu un SPL cat mai mare.Boxele Klipsch (98dB) fiind renumite din acest punct de vedere, fiind indicate pentru amplificatoarele pe lampi, de putere mica (5-20W).

#4
antinari

antinari

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,422
  • Înscris: 08.12.2006

 Carapicho, on 21st February 2011, 03:28, said:

Cateva sfaturi pentru a nu lua teapa.
Știi tu ceva, dar nu știi bine. Câteva corecturi/completări:

 Carapicho, on 21st February 2011, 03:28, said:

1.retineti ca sunetul se masoara din decibeli (simbol dB) si nu in watti
Sunetul se poate măsura și în Hz, de ex. Depinde ce anume măsori. În cazul unui difuzor / incintă acustică nu interesează doar cât de tare se aude (sau, mă rog, sunt și cazuri când ăsta e singurul criteriu, depinde de cine apreciază).
În ce privește decibelul și sunetul, vezi pe topicul de considerații filosofice discuția cu mister_rf. Chiar dacă a fost o discuție în contradictoriu, din punctul ăsta de vedere ceea ce susține este corect. Belul / decibelul nu este o unitate de măsură a sunetului ci intensitatea percepută sau presiunea sonoră se poate măsura în decibeli. E o nuanță oarecum relevantă.


 Carapicho, on 21st February 2011, 03:28, said:

Puterea data in watti este in realitate puterea consumata de difuzor pentru a scoate X decibeli.
Nu. Puterea specificată în cazul unui difuzor/incintă acustică este puterea maximă suportată de echipamentul respectiv.

 Carapicho, on 21st February 2011, 03:28, said:

Smecherie de marketing este standardul AES care da puterea masurata la 1Khz
Nu. Cf standardului AES se măsoară puterea maximă suportată de respectivul difuzor cu zgomot roz (vârfuri de 6 dB peste medie) într-o bandă de o decadă timp de 8 ore, fără să prezinte daune. Asta nu înseamnă 1000 Hz ci, de ex., 50 - 500 Hz, 100 - 1000 Hz sau 1000 - 10000 Hz. E adevărat că valoarea este mai mare (aproximativ dublu) față de standardul clasic (zgomot roz 20 Hz - 20 kHz timp de 100 ore) însă e o valoare relativ apropiată de condițiile de funcționare cu program muzical. Evident, depinde și de tipul de program muzical.

 Carapicho, on 21st February 2011, 03:28, said:

2.Uitati-va la boxele care au in specificatii SPL (sound presure level -nivelul presiunii sonore masurata in decibeli) la un watt la un metru. ceva de genul :SPL 1w/1m 90 dB.
Cam toate incintele au specificată sensibilitatea (exceptând, poate, unele mai exotice care nu cred că fac obiectul topicului de față). Problema este că la unele e dată corect, la altele oarecum fantezist sau în anumite condiții. Cred că aici ar trebui atinse două aspecte:
1. În unele cazuri, sensibilitatea (nivelul de presiune sonoră la o anumită putere) nu este dată la 1 W / 1 m ci la 1 W / 2.83 V, de regulă la cele cu impedanță mai mică de 8 ohmi. Un difuzor de 4 ohmi și SPL 90 dB la 2,83 V va produce doar 87 dB la 1 W.
2. În cele mai multe cazuri sensibilitatea este dată la 1 W / 1 m (sau 2.83 V / 1 m) cu semnal de 1 kHz (mai puțin la subwoofere), fără însă a fi dată și valoarea în întreg spectrul (maximă sau medie). Sau nici măcar nu este specificat la ce frecvență / zonă este măsurată acea valoare.

 Carapicho, on 21st February 2011, 03:28, said:

3.decibelii la un watt/metru sunt foarte importanti pentru determinarea SPL-ului maxim al boxei (daca acesta nu este specificat sau pentru a verifica daca nu cumva e trecut gresit (intentionat)).
Nu are absolut nici o relevanță în ce privește calitatea sunetului. Ne poate ajuta să știm cât de tare se va auzi, însă habar n-avem dacă e tare și bine sau tare și prost.

În fine, cam atât...


titoo a atins un aspect care chiar e relevant, și anume răspunsul în frecvență și modul cum este măsurat/specificat. E adevărat că nici un grafic nu ne poate ajuta să ne dăm seama cum sună un difuzor / boxă, totuși este un aspect relevant, măcar pentru excluderea de pe short list.

În primul rând, în alegerea unei incinte acustice primul lucru care trebuie făcut este selectarea tipului de incintă, conform cu dorințele / necesitățile. Nu cumperi boxe de 80-100 cm înălțime ca să le pui pe birou, la fel cum nu vei cumpăra bookshelfuri ca să le pui pe podea. Nu iei SRM450 ca să asculți muzică în sufragerie (chiar dacă e mare) la fel cum nu iei eposuri ca să faci sunet la botezuri, majorate sau altele asemenea. Dacă te orientezi după datele tehnice și după cât de tare sună, e foarte posibil să fii dezamăgit de rezultat.

În opinia mea, cel mai important aspect (care a tot fost specificat prin diversele topicuri) este: atunci când alegi / cumperi o boxă, nouă sau SH, ea trebuie ascultată, preferabil condusă de același amplificator sau unul asemănător. Nu știu să existe vreo incintă acustică cu răspuns în frecvență perfect liniar (de altfel, nici nu este un scop în cazul incintelor concepute pentru ascultat muzică) și nici măcar nu răspund la fel la nivele de putere diferite. Nici nu cred că există doi oameni care să audă exact la fel (sunt cazuri când același om aude diferit stânga/dreapta); aceleași gusturi în aprecierea sunetului e posibil să se întâlnească la mai mulți oameni însă e foarte posibil și ca acestea să fie complet diferite. Specificațiile tehnice sunt, din acest punct de vedere, orientative, iar reviewurile / opiniile / sfaturile altor persoane ar trebui tratate cu oarecare circumspecție; totuși, sunt mai multe șanse ca făcând o medie a opiniilor utilizatorilor să obținem o imagine mai apropiată de realitate (realitatea fiind cum anume percepem / apreciem noi respectiva incintă) decât consultând specificațiile. E adevărat că și marketingul joacă un rol important și există și reviewuri "comandate", însă în majoritatea cazurilor acestea nu diferă foarte mult de realitate. Sunt și excepții, însă e la fel ca la orice alt produs, trebuie luat în considerare și faptul că specificațiile sau opiniile pot fi pur fanteziste și, eventual, cu vagi asemănări cu realitatea.

În cazul unei incinte second hand, contează foarte mult starea în care se află. Niciodată nu aș cumpăra o incintă sau un difuzor SH fără să le văd/aud, exceptând poate cazurile când am siguranța că pot returna produsul fără probleme și îmi pot recupera banii rapid și integral.Incinta SH se ascultă atent, la diferite nivele de volum și minim două ore. Dpdv vizual starea difuzorului trebuie să fie ok (toate elementele, nu ne uităm doar la membrană, pe dinafară). Se poate verifica și cursa părții mobile (împingem membrana ușor spre înăuntru și o lăsăm să revină, de mai multe ori), cursa trebuie să fie lină, constantă și fără semne de frecare). E bine de știut și cum ar trebui să arate difuzorul respectiv, se poate înlocui membrana sau chiar toată partea mobilă fără semne ușor vizibile; dacă înlocuirea se face cu componente originale e ok (atâta timp cât nu se vede, ceea ce e un semn că înlocuirea s-a făcut corespunzător și nu de un instalator/electrician/whatever, pe genunchi).

#5
Mosotti

Mosotti

    Geniu umil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,295
  • Înscris: 21.04.2004
ignorati toate sfaturile alea si uitati-va la 2 lucruri:

1) firma

2) pret

daca firma e "serioasa" si pretul nu e mic, GARANTAT sint si boxele bune. 100%

ah, da, din cite stiu NICIODATA o firma cit de cit serioasa nu va umbla cu jmecherii de jde mii de wati asa ca ala e criteriu eliminatoriu nu numai pentru boxe, ci si pentru firma

ah, da, este irelevant citi watti are sau citi decibeli scoate o boxa, daca scirtie din toate incheieturile si suna ca un borhot in care sufli cu un trombon. tare nu inseamna bun, inseamna tare.

dar probabil cel mai important sfat din univers este asta: incercati sa ASCULTATI inainte de a cumpara. indiferent ca e second hand sau nou noute. apropo de ascultare, nu mai stiu in ce magazin, cred ca altex, n-au vrut aia sa-i faca cuiva o proba la boxe ca sa vada cum se aud. mult succes la vinzari, facarilor :lol:

recapitulare pentru a nu lua teapa:

1) firma serioasa
2) pret pe masura asteptarilor ("ieftin si bun" nici la iaurt nu mai e valabil)
3) PROBA AUDIO

#6
titoo

titoo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,225
  • Înscris: 19.03.2007
@Mosotti
Sony si Technics sunt firme serioase, dar fac boxe de tot rahatul. Daca spuneai firme care au traditie in constructia de incinte acustice, era altceva. Dar si aceste firme s-au adaptat pietei si produc boxe mediocre.

#7
Mosotti

Mosotti

    Geniu umil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,295
  • Înscris: 21.04.2004
acuma depinde ce intelegi prin "de tot rahatul". gindeste-te ca aceste sfaturi ar trebui sa fie pentru omul obisnuit, nu pentru expertii in sunet si in boxe. crezi ca daca cineva isi cumpara niste boxe technics o sa regrete? ma indoiesc. ca poate ar putea gasi echivalent mai bun e altceva, dar in nici un caz nu o sa poata zice ca a luat teapa. cum am putea zice de exemplu de niste puroaie genius 5.1 de-alea mai ieftinache. dar chiar si in cazul asta, depinde de urechile omului si de cit de multumit e de ce aude vizavi de cit a platit

#8
antinari

antinari

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,422
  • Înscris: 08.12.2006

 Mosotti, on 23rd February 2011, 15:49, said:

recapitulare pentru a nu lua teapa:

1) firma serioasa
2) pret pe masura asteptarilor ("ieftin si bun" nici la iaurt nu mai e valabil)
3) PROBA AUDIO

1. Firmă serioasă: Sony este o firmă serioasă, cel puțin în accepțiunea generală. ElectroVoice este o firmă serioasă. Bose este o firmă serioasă, cel puțin în accepțiunea generală. Sunt toate șansele ca "niste puroaie genius 5.1 de-alea mai ieftinache" să fie mult mai potrivite în diverse situații. De ex dacă vreau un sistem mic și ieftin, cu intrare analog 5.1 și mai multe intrări stereo, pe care să pot asculta acceptabil coloană sonoră din filme dar și să ascult oarecum decent mp3-uri și/sau flv-uri de pe youtube.

2. Preț. Da, e un factor relevant, însă nu întotdeauna un preț similar = performanțe similare, sau un preț mai mare = performanțe mai bune. Pe de altă parte, sunt șanse reale ca un produs foarte scump să fie "țeapă", în sensul unui sunet total diferit de ceea ce dorești, ceea ce ne aduce la

3. PROBA AUDIO. E singura relevantă, însă e dificil spre imposibil de ascultat tot ce există pe piață, chiar filtrat prin prisma prețului și firmei. De aceea există discuții, și pe aria asta și în multe alte locuri de pe net, în care diverși ăși dau cu părerea despre diverse, citindu-le opiniile și filtrându-le, se poate ajunge la o listă scurtă. Totuși, e recomandabil ca un sistem audio să nu fie cumpărat înainte de a-l asculta, și de a asculta și alte sisteme, chiar foarte diferite ca și caracteristici. E foarte posibil ca boxe de prestigiu (orice o însemna asta) și la prețuri sensibil egale, să aibă un sunet mult diferit, însă ambele să își aibă segmentul lor de piață, aprecierea sunetului este foarte subiectivă.

În ce privește echipamentele SH (de multe ori o alternativă cât se poate de ok), în primul rând contează starea în care se află, după aceea alte caracteristici. De aceea am spus că nu aș cumpăra o boxă SH fără să o văd/aud, și îi sfătuiesc insistent pe toți cei care citesc pe aici să NU ignore acest sfat.

#9
titoo

titoo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,225
  • Înscris: 19.03.2007

 Mosotti, on 23rd February 2011, 16:12, said:

acuma depinde ce intelegi prin "de tot rahatul". gindeste-te ca aceste sfaturi ar trebui sa fie pentru omul obisnuit, nu pentru expertii in sunet si in boxe. crezi ca daca cineva isi cumpara niste boxe technics o sa regrete? ma indoiesc. ca poate ar putea gasi echivalent mai bun e altceva, dar in nici un caz nu o sa poata zice ca a luat teapa. cum am putea zice de exemplu de niste puroaie genius 5.1 de-alea mai ieftinache. dar chiar si in cazul asta, depinde de urechile omului si de cit de multumit e de ce aude vizavi de cit a platit
Pai inteleg ca majoritatea sunt niste cutii cu difuzoare.Unele difuzoare avand sasiul de plastic, lipsa filtrelor,materialul din care sunt construite e de toata jena,etc.
Cei care si-au luat aceste cutii cu difuzoare, vor regreta in momentul in care vor asculta niste boxe adevarate...conditia fiind acea de a nu fi surzi.

#10
Carapicho

Carapicho

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,368
  • Înscris: 19.11.2006

 titoo, on 21st February 2011, 18:13, said:

Un difuzor nu scoate nimic, un difuzor (o boxa) primeste semnalul dintr-un amplificator (curent) si il transforma in presiune sonora (lucru mecanic)
Lucru mecanic se masoare in decibeli cumva?
Singurul lucru mecanic din tot ce ai spus cu mai sus este reprezentat de miscarea membranei care miscare produce vibratii pe secunda (hz) .Sunetul este caracterizat de doua marimi:amplitudine si frecventa.
din toate astea rezulta o anume presiune sonora masurata in decibeli.Watti nu au nici o legatura cu presiunea sonora rezultata.





. Ceea ce ai vrut sa demonstrezi aici e adevarat . Mai corect spus un difuzor cu un SPL mai mare (95dB) se va auzi mai tare decat unul cu un SPL mai mic (87dB), atunci cand se aplica aceeasi putere debitata de un amplificator.
Concluzia e ca difuzoarele cu SPL mai mare au un randament mai bun si necesita o putere a amplificarii mai mica pentru a obtine aceeasi presiune sonora.

Cu un spl de 95 si respectiv 87 la 1w/m (2.83 volti).
Ce vroiam eu sa le explic viitorilor cumparatori este faptul ca nu trebuie sa se lase fascinati de o boxa care consuma 1000 w si scoate 90 decibeli in blana.Ci mai reprede sa cumpere una care scoate 130 dB la 500w.Asta pentru ca firmele care vand boxe afiseaza watti (multi ) in fata si decibelul (unitatea de masura a sunetului) o exclud total.


As adauga un alt factor important pe care unii producatori il "mascheaza" prin omisiune.
Si aici ma refer la gama de frecvente (frequency range) a boxelor. Multi producatori dau aceasta specificatie fara a indica valoarea in decibeli la care s-a efectuat masurarea acestui parametru.Firmele serioase specifica ca boxele produse de ei au o gama de frecvente de 40-20.000Hz(de exemplu) masurate la +/-3dB.
Multi producatori in schimb dau doar valori de 26-38000 Hz(de exemplu), uitand sa specifice la cati decibeli s-a efectuat acea masuratoare.Unii masoara si la +/-9dB, obtinand in acest fel cifre care induc in eroare potentialii clienti.

Pai o boxa trebuia sa aibe graficul Fq versus decibeli in descriere.Altfel e ceva in neregula cu ea.
Cand vezi o boxa pe care scrie 38-22000 hz si acolo e ceva anormal pentru ca omul nu aude peste 20 kh si sub 20hz.Si mai mult nu exista muzica care sa coboare sub 40 hz.Foarte rar .(cu exceptia DNB)

am o intrebare pentru tine: ce viteza are sunetul la o temperatura a aerului de 25 grade celsius?

 antinari, on 23rd February 2011, 14:54, said:

Știi tu ceva, dar nu știi bine. Câteva corecturi/completări:


Sunetul se poate măsura și în Hz, de ex. Depinde ce anume măsori. În cazul unui difuzor / incintă acustică nu interesează doar cât de tare se aude (sau, mă rog, sunt și cazuri când ăsta e singurul criteriu, depinde de cine apreciază).
În ce privește decibelul și sunetul, vezi pe topicul de considerații filosofice discuția cu mister_rf. Chiar dacă a fost o discuție în contradictoriu, din punctul ăsta de vedere ceea ce susține este corect. Belul / decibelul nu este o unitate de măsură a sunetului ci intensitatea percepută sau presiunea sonoră se poate măsura în decibeli. E o nuanță oarecum relevantă.

Daca tu imi spui ca sunetul se masoara in herti eu nu mai zic nimic.Vezi ca pink noise se genereaza pana la 5KHz.Boxele se masoara sinus nu cu pink noise.Ala se foloseste la determinari de nivel de zgomot in acustica si in audio la raport semnal zgomot aka s/n.

Nu. Puterea specificată în cazul unui difuzor/incintă acustică este puterea maximă suportată de echipamentul respectiv.
Este puterea pe care o suporta difuzoarul cu max sinus si cu dublu program si este puterea la care difuzorul x scoate un nr de y decibeli.

Nu. Cf standardului AES se măsoară puterea maximă suportată de respectivul difuzor cu zgomot roz (vârfuri de 6 dB peste medie) într-o bandă de o decadă timp de 8 ore, fără să prezinte daune. Asta nu înseamnă 1000 Hz ci, de ex., 50 - 500 Hz, 100 - 1000 Hz sau 1000 - 10000 Hz. E adevărat că valoarea este mai mare (aproximativ dublu) față de standardul clasic (zgomot roz 20 Hz - 20 kHz timp de 100 ore) însă e o valoare relativ apropiată de condițiile de funcționare cu program muzical. Evident, depinde și de tipul de program muzical.

Poti sa imi dai un model de difuzor care reda 20-20000 Hz?


Cam toate incintele au specificată sensibilitatea (exceptând, poate, unele mai exotice care nu cred că fac obiectul topicului de față). Problema este că la unele e dată corect, la altele oarecum fantezist sau în anumite condiții. Cred că aici ar trebui atinse două aspecte:
1. În unele cazuri, sensibilitatea (nivelul de presiune sonoră la o anumită putere) nu este dată la 1 W / 1 m ci la 1 W / 2.83 V, de regulă la cele cu impedanță mai mică de 8 ohmi. Un difuzor de 4 ohmi și SPL 90 dB la 2,83 V va produce doar 87 dB la 1 W.
2. În cele mai multe cazuri sensibilitatea este dată la 1 W / 1 m (sau 2.83 V / 1 m) cu semnal de 1 kHz (mai puțin la subwoofere), fără însă a fi dată și valoarea în întreg spectrul (maximă sau medie). Sau nici măcar nu este specificat la ce frecvență / zonă este măsurată acea valoare.


de aici rezulta vrajea cu AES ca e data si la subwooferi care merg de la 40-180 hz.Pot reda si 1000 dar cu ce folos si cu ce spl.
Atentie: 1w este egal cu 2.83 volti.
dacaun difuzore are in specificatii 90 dB la 1 watt atunci la un vat va scote 90 nu 87.Cu ce formula ai calcula tu chestia cu 87?

O firma serioasa da specificatii corect.Si in plus daca graficul este corect boxe nu trebuie neaparat ascultata.La o boxa cand o cumperi mai putin conteaza aspectul sau lungimea si inaltimea si conteaza cat este de liniara.Daca are 125 decibeli de la 50 la 18000 Hz (+/- 3 dB) atunci ai o boxa .Daca are o gaura intre 5000 si 10000 mii atunci aia nu este o boxa.
Am mai scris cineva ca boxele trebuiesc masurate la +/- 3 decibeli.ce inseamna asta ?Ce vrea sa zica cu acesta masuratoare.Masuratoare se face pe toata gama de frecvente din care rezulta o medie a decibelilor care poate scadea sau creste cu 3 decibeli la anumite frecvente.
exprimare cu masuratul la +/- 3 decibeli denota lipsa de informare.


 Mosotti, on 23rd February 2011, 15:49, said:

ignorati toate sfaturile alea si uitati-va la 2 lucruri:

1) firma

2) pret

daca firma e "serioasa" si pretul nu e mic, GARANTAT sint si boxele bune. 100%

iti arat boxa de 1000 de euro care suna si prost si incet si iti arat boxa de 300 care este foarte liniara si are peste 129 decibeli.
Pretul e zero barat daca te uiti la pret .daca vrei am eu o boxa de 65000 ron (15000 euro ) care se aude foarte tare si foarte bine si care consider ca este un privilegiu sa o asculti macar odata in viata.dar te rog sa ma crezi ca se poate obtine perforamanta si cu ceva mai ieftin daca stii dupa ce caracteristici sa te uiti.
eu spre exemplu daca vad parametrii T/S al difuzoarelor iti spun direct daca boxa aia scumpa pe care ai cumparat-o tu scoate cei 40 hz cu care se lauda producatorul,in incinta respectiva.Dar nu sa ii scoata la 3 dB ci la max spl.


Eu am incercat sa ajut oameni sa fie atenti cand cumpara ceva.
Vad ca toti tineti sa ma contraziceti.
Am si eu o intrebare pentru toti cei care au dat reply:
Insirati mai jos ce boxe ati auzit pana acuma .Lista completa.

Attached Files


Edited by antinari, 25 February 2011 - 10:50.
citat imens inutil


#11
mael222

mael222

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 266
  • Înscris: 13.12.2006
Eu merg pe placerea auditiei. Ce-mi place mie poate nu-i place altuia. Spl mare e caracteristic celor ce vor sa se faca auziti (sonorizari in aer liber, etc), fara legatura cu fidelitatea (bineinteles ca se poate sonoriza hi-fi la mare putere, insa au si cheltuielile limitele lor: spre ex un amplif de 10kW, consuma cel putin 10.5kw, si in aer liber nu reprezinta mare lucru.
Nimeni nu a scris despre tipul de incinta. Eu nu percep hi-end decat a fi inchisa cu dif dome soft. Beriliu se duce spre titanium. Amplificate cu tuburi integral sistem trioda.

Edited by mael222, 24 February 2011 - 03:13.


#12
Carapicho

Carapicho

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,368
  • Înscris: 19.11.2006

 mael222, on 24th February 2011, 02:59, said:

Eu merg pe placerea auditiei. Ce-mi place mie, nu-i place altuia. Spl mare e caracteristic celor ce vor sa se faca auziti (sonorizari aer liber, etc), fara legatura cu fidelitatea. Nimeni nu a scris despre tipul de incinta. Eu nu percep hi-end decat a fi inchisa cu dif dome soft. Beriliu se duce spre titanium. Amplificate cu tuburi integral sistem trioda.si cablu rca-rca de 500 de euro cu rasina din copite de sarpe.Sincer specam sa nu dau aici de audio fili.


Hi-end nu are treaba cu hi-fi .
exista boxe cu spl mare care se aud si bine.daca vrei sa faci o proba mergi cu mine sa iti arat boxuta de 60000 ron.
daca asculti o melodie pe care o stii de mult ai impresia ca e prima oara cand o asculti sau ai impresia ca e remixata pentru ca apar sunete noi in melodie .Sunete care nu o sa le asculti niciodata pe o boxa de casa,audiofila ,sau pe casetofonul din masina pentru simplu fapt ca ele nu pot reda liniar toate frecventele.

Edited by antinari, 25 February 2011 - 10:52.
pentru a scoate in evidenta un pasaj e suficienta formatarea cu bold, nu era cazul si de size 7


#13
mael222

mael222

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 266
  • Înscris: 13.12.2006
O incinta profesionala sare de spl 140. Asta inseamna basi pe la sau de la 50 hz, etc. Tu vorbesti de preturi. Insa bine spui despre boxe ce le asculti doar ca sa le asculti. Aceea trebuie sa fie inchisa. Si repet, amplificata cu tuburi integral. Ascultand, adormi cu regret.

#14
titoo

titoo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,225
  • Înscris: 19.03.2007
Atunci cum definesti amplitudinea sunetului? Daca watti nu au nicio legatura cu presiunea sonora exercitata de un difuzor, inseamna ca aplicand puterea de 1 W unui difuzor, el va crea aceeasi presiune sonora ca atunci cand ii aplicam aceluiasi difuzor puterea de 100 W a unui amplificator?! Interesanta afirmatia ta.

citez: "Cand vezi o boxa pe care scrie 38-22000 hz si acolo e ceva anormal pentru ca omul nu aude peste 20 kh si sub 20hz." Da, e anormal modul in care s-a facut masurarea incintei, rezultand acea gama de frecventa. De obicei acolo unde vedem astfel de specificatii nu se spune daca cifrele obtinute au rezultat  la +/-3dB, +/-6dB,+/-9dB.

Mi-e lene sa fac calcule la ora asta,dar viteza sunetului crește cu 0,6 m/s la ridicarea temperaturii cu un grad Celsius, ea având valoarea de 331 m/s la temperatura de îngheț a apei, 0 grade Celsius.

"Poti sa imi dai un model de difuzor care reda 20-20000 Hz?" Un model foarte interesant de difuzor e cel folosit de firma Tannoy in realizarea boxelor Westminster, aceste boxe au o gama de frecvente de 18-22000Hz (+/-6dB).

In fine, am mai avut unele discutii ingineresti si pe mine unele calcule si cifre, ma lasa rece. Doua boxe avand aceleasi specificatii, facute de marci diferite, nu vor suna identic niciodata.
Daca tu ai curajul sa-ti cumperi boxe dupa specificatii ,fara sa asculti, e problema ta. Eu prefer sa ascult ,pentru ca eu ascult cu urechea si nu cu osciloscopul. Urechea umana nu e liniara si fiecare percepe sunetul in felul sau.
Am ascultat mult mai multe boxe decat tine, asa ca nu mai stau sa le insir aici.
Ne-ai inebunit cu preturile alea fanteziste, care-s boxele de care vorbesti?
Vazand felul in care ai continuat...mi-am dat seama ca esti pe langa. Din moment ce afirmi ca: "Sunete care nu o sa le asculti niciodata pe o boxa de casa,audiofila ,sau pe casetofonul din masina pentru simplu fapt ca ele nu pot reda liniar toate frecventele." Numai faptul ca pui pe aceeasi treapta un sistem audiofil cu un casetofon auto, spune multe despre vasta ta experienta in acest domeniu.
Hi-end are treaba cu hi-fi-ul mai mult decat iti poti tu imagina si sunt exact sistemele alea audiofile...care nu-ti plac tie. Poate ca vroiai sa spui ca sistemele Pro n-au legatura cu Hi-end-ul.
Asa ca decat sa admir cifre si tabele, eu unul prefer sa ascult muzica...

#15
Carapicho

Carapicho

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,368
  • Înscris: 19.11.2006

 mael222, on 24th February 2011, 03:22, said:

O incinta profesionala sare de spl 140. Asta inseamna basi pe la sau de la 50 hz, etc. Tu vorbesti de preturi. Insa bine spui despre boxe ce le asculti doar ca sa le asculti. Aceea trebuie sa fie inchisa. Si repet, amplificata cu tuburi integral. Ascultand, adormi cu regret.
zi si mie care ca vreau si una care se sare de 140 dB continuu ca vreau si eu 2.
sincer nu am inteles nimic de audiofilia de mai sus.
Dar cred ca ai vrut sa spui ca regreti ca boxele pro nu coboara mai jos de 50 hz.unle coboara singure altele prin cuplaj.

#16
undercoverbrother

undercoverbrother

    Guru Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 18,293
  • Înscris: 02.04.2007
carapicho tu pui muzica pe undeva?
ca vad ca vad ca te intereseaza mai mult caracteristicile care conteaza mai mult intr-un club decat acasa. nu zic ca nu conteaza si acasa SPLul dar intr-o mai mica masura.

#17
Carapicho

Carapicho

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,368
  • Înscris: 19.11.2006

 titoo, on 24th February 2011, 04:45, said:

Atunci cum definesti amplitudinea sunetului? Daca watti nu au nicio legatura cu presiunea sonora exercitata de un difuzor, inseamna ca aplicand puterea de 1 W unui difuzor, el va crea aceeasi presiune sonora ca atunci cand ii aplicam aceluiasi difuzor puterea de 100 W a unui amplificator?! Interesanta afirmatia ta.
avem un difuzor cu o putere program de 500 watt si spl la 1w/1m de 98 dB.Si unul de 1000w cu spl 98.






citez: "Cand vezi o boxa pe care scrie 38-22000 hz si acolo e ceva anormal pentru ca omul nu aude peste 20 kh si sub 20hz." Da, e anormal modul in care s-a facut masurarea incintei, rezultand acea gama de frecventa. De obicei acolo unde vedem astfel de specificatii nu se spune daca cifrele obtinute au rezultat  la +/-3dB, +/-6dB,+/-9dB.
Corect este ca au +/- 3dB diferenta in rasuns pe unele spectre de frecventa.

O boxa cu -9 are lipsuri si goluri in raspuns pre amari pentru a fi boxa.


Mi-e lene sa fac calcule la ora asta,dar viteza sunetului crește cu 0,6 m/s la ridicarea temperaturii cu un grad Celsius, ea având valoarea de 331 m/s la temperatura de îngheț a apei, 0 grade Celsius(asta ce spui tu aici e pentru cazul ideal cu aer uscat si e facut in laborator).Eu te intreb ca cazutiri reale .La ce umiditate si la ce altitudine ?viteza sunetului creste cu altitudinea datorita lipsei oxigenului .

"Poti sa imi dai un model de difuzor care reda 20-20000 Hz?" Un model foarte interesant de difuzor e cel folosit de firma Tannoy in realizarea boxelor Westminster, aceste boxe au o gama de frecvente de 18-22000Hz (+/-6dB).
In boxa aia sunt 2 difuzoare coaxiale care fiecare reda frecventa necesara.Eu te intreb de difuzor nu de boxa.Si stiu de ce te intreb




In fine, am mai avut unele discutii ingineresti si pe mine unele calcule si cifre, ma lasa rece. Doua boxe avand aceleasi specificatii, facute de marci diferite, nu vor suna identic niciodata.

Ce inseamna aceleasi specificatii?aveau 300w ambele?
Specificatii identice au doar daca difuzoarele au aceiasi parametri t/s ,boxele au acelasi filtru si cutiile au acelasi acordaj si volum.


Daca tu ai curajul sa-ti cumperi boxe dupa specificatii ,fara sa asculti, e problema ta. Eu prefer sa ascult ,pentru ca eu ascult cu urechea si nu cu osciloscopul. Urechea umana nu e liniara si fiecare percepe sunetul in felul sau.
Am ascultat mult mai multe boxe decat tine, asa ca nu mai stau sa le insir aici.
Pai daca specificatiile difuzoarelor sunt ok,filtru ok atunci fizica nu te inseala.in schimb urechea da.De ce crezi ca toti incultii dau blana inaltele prin cluburi ca ei nu le aud.Si in realitate ele sunt mul mai in fata decat basul.
Ma cunosti de undeva de stii tu foarte sigur ca ai ascultat mai multe boxe ca mine?
Pune sa vedem daca ai ascultata atatea.Raspunsul tau e evaziv.




Ne-ai inebunit cu preturile alea fanteziste, care-s boxele de care vorbesti?
Vazand felul in care ai continuat...mi-am dat seama ca esti pe langa. Din moment ce afirmi ca: "Sunete care nu o sa le asculti niciodata pe o boxa de casa,audiofila ,sau pe casetofonul din masina pentru simplu fapt ca ele nu pot reda liniar toate frecventele." Numai faptul ca pui pe aceeasi treapta un sistem audiofil cu un casetofon auto, spune multe despre vasta ta experienta in acest domeniu.
Hi-end are treaba cu hi-fi-ul mai mult decat iti poti tu imagina si sunt exact sistemele alea audiofile...care nu-ti plac tie. Poate ca vroiai sa spui ca sistemele Pro n-au legatura cu Hi-end-ul.
Asa ca decat sa admir cifre si tabele, eu unul prefer sa ascult muzica...

Cand vrei tu,la orice ora ,aduc sonometru si iti demonstrez lipsa in frecenta la ce boxa hi-end vrei indiferent de producator sau de pret.Si pe urma testam una pro.Cine a auzit multe boxe poate spune ceva despre liniaritatea acestei incinte.De spl nu mai vorbim ca nu are rost.


http://www.martin-au...W8L Longbow.asp


 undercoverbrother, on 24th February 2011, 10:38, said:

carapicho tu pui muzica pe undeva?
ca vad ca vad ca te intereseaza mai mult caracteristicile care conteaza mai mult intr-un club decat acasa. nu zic ca nu conteaza si acasa SPLul dar intr-o mai mica masura.


In primul meu post nu am facut diferenta intre boxe hi-fi si pro pentru ca caracteristicile sunt generale si cam aceleasi in ambele domenii.Normal in casa un 90 dB  max spl e arhisuficient.Problema era ca lumea cumpara boxe dupa watti (multi ) si nu dupa spl vs frequency.crede-ma ca acasa daca ai o instalatie de sunet capabila de 130 sau de 90 dB poti asculta linistit si la 50 dB ambele sisteme avand potentiometre de nivel.
Da pun muzica de la 15 ani ,concep proiecte de boxe,execut boxe,izolatii fonice ,sonometri,studii de zgomot si noxe,consultanta  si alte ``nimicuri`` din astea.

Attached Files



#18
Carapicho

Carapicho

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,368
  • Înscris: 19.11.2006
Uite un exemplu la care trebuie sa fii atent.Ai nevoie de un difuzor pentru subwoofer.Mult spl se necesita.Te uiti la acest difuzor si vezi ca are 95 de decibeli la 1w/1m .Zici ca e ok spl ul.

http://www.eminence....efinimax_4018LF

Dar in momentul cand deschizi graficul realizezi ca are 95 decibeli intre 100 si 200 hz.Si el in specificatii zice ca merge de la 36 Hz.Orice difuzor de bass coboara la 36 dar cu ce spl ? 30 dB? nu e de ajuns.

La greselile intentionate vrau sa fiti atenti.Astea se practica si in domeniu pro dar mai mult in domeniu home unde toti stim ca utilizatorul nu e scolit (in marea majoritate) si crede ce zice vanzatorul.

Un fine exemplu este asta .
Chiar iti vine sa vomiti  :thumbup:

http://www.okazii.ro...i-1200wati.html
http://www.okazii.ro...er-unicate.html
fiecare boxa contine 3 subwoofere hi fi , 2 full range si 1 tweeter ,au in jur de 1m si jumatate arata si se aud foarte bine .
http://www.okazii.ro...e-100w-rms.html

Cam asta e nivelul la noi.Si nimenu nu are pretentii ca toata lumea sa stie.Dar daca nu stii atunci macar asculta la altii care incerca sa te invete.
ce spun eu ar trenui sa puna pe unii pe ganduri nu ar trebuie sa se supere.Nu a facut nimeni pe nimen prost ci pur si simplu.eu nu consider omul care nu stie prost,departe de mine gandul asta.Dar respect omul care zice nu stiu cand nu stie.
Nu stii inveti.greseala la noi in romania este ca nimeni nu spune nu stiu.si pe strada daca mergi si intrebi pe unu de o strada tot iti da el o explicatie chisr daca habar nu are.Problema in tara noastra este lipsa de profesionalism.Uite un exemplu:in izolatii fonice.Toata limea foloseste ideile noastre dar cu alte materile si pe irma sunt dejamagiti de rezulatat.

Edited by antinari, 25 February 2011 - 10:53.
citat inutil


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate