Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Vreau o masina electrica de tocat...

Cum ajunge remorca de tir inapoi ...

Alt "Utilizator nou" pe T...

ULBS INFORMATICA
 Index preturi

Boxa membrana tweeter infundata

Am nevoie de poze cu un curcubeu

Whisky for Mac
 Xiaomi 14 Gpay

Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...
 BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...

De ce sunt oamenii nostalgici

Cum vand casa fara factura Hidroe...

Scor FICO minim
 

care este diferenta intre web designer si programator?

- - - - -
  • Please log in to reply
33 replies to this topic

#19
denverash

denverash

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 694
  • Înscris: 19.04.2004
intotdeauna exista un termen in care trebuie sa te incadrezi, ceea ce duce la imposibilitatea implementarii in timp util a unui layout facut cu picioarele, indiferent de cat de bine ar arata.
tot ce vreau este ca cel care a initiat topil sa inteleaga ca nu trebuie sa se limiteze la un singur domeniu, intotdeauna este util sa cunosti si parti ale celorlalte domenii cu care va interactiona direct sau prin intermediul lucrarilor sale.

daca pleci cu ideea ca "orice poate fi implementat" atunci designerul va pasa pisica repede, el isi face treaba, clientului ii place ca arata deosebit sau, oricum, dupa cum isi dorea el, in schimb proiectul se poate intinde mult peste termenul limita.

#20
wirespot

wirespot

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,654
  • Înscris: 23.09.2002

View Postunu, on 21st May 2010, 16:28, said:

fals. orice design poate fi implementat. daca programatorul nu poate asta, inseamna ca nu e unul foarte bun.

Dacă eu îmi setez "minimal font size" în browser, te invit să încerci să-l forțezi să mai arate fix cum a intenționat designerul... Sau dacă folosesc ceva precum NoSquint în combinație cu "zoom text only" în Firefox. Poți forța doar dacă folosești imagini sau Flash, ceea ce e nepractic și stupid dacă vrei de fapt să oferi text.

Poate că designerul nu trebuie neapărat să știe să "taie" un layout (să-l implementeze în CSS și HTML) dar în mod sigur trebuie să fie conștient că design-ul pentru Web nu prea are multe în comun cu cel pentru print. În print ce-și imaginează designerul va ieși perfect identic în produsul final.

Pe Web trebuie să iei în considerare cel puțin rezoluțiile folosite de vizitatori, preferințe de fonturi precum cea de mai sus, prezența/absența unor tehnologii precum Javascript șamd. Din păcate designerii care înțeleg asta sînt aproape inexistenți. Eu n-am întîlnit niciunul pînă acum. Nu vreau să le girez inteligența dar probabil că necesită un salt conceptual mai greu de făcut.

Un designer Web bun înțelege sau intuiește modelul box al CSS și limitările lui. Ori din moment ce dacă faci asta deja cam știi CSS... da, se poate spune că un designer bun cam știe și să taie.

Edited by wirespot, 24 May 2010 - 20:17.


#21
again

again

    WEB DUDE

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,068
  • Înscris: 21.10.2005
Si eu care credeam ca a murit zona de webmasteri de pe forum.
Felicitari, s-au adus in discutie toate diferentele intre webdesigner si programator

Ce-as mai completa si eu.
Nu poti fi programator de site-uri (ca despre asta e vorba) fara sa fii trecut prin html,css,javascript,ajax, ceva SEO, analytics, webmaster tools. Chiar nu poti; ca sa ajungi sa fii programator care merita angajat cu siguranta ai pierdut cel putin 2 ani pe cont propriu. Ori ca freelancer, ori cu site-uri personale si nu se poate sa nu te fii lovit de toate "problemele" astea.

#22
unu

unu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,564
  • Înscris: 05.11.2005

View Postwirespot, on 24th May 2010, 21:12, said:

Dacă eu îmi setez "minimal font size" în browser, te invit să încerci să-l forțezi să mai arate fix cum a intenționat designerul... Sau dacă folosesc ceva precum NoSquint în combinație cu "zoom text only" în Firefox. Poți forța doar dacă folosești imagini sau Flash, ceea ce e nepractic și stupid dacă vrei de fapt să oferi text.

nu cred ca programatorii sunt fortati de clienti sa implementeze perfect acel design si pe alte configuratii decat cele standard, care sunt probabil sub 5% dintre utilizatori. la fel de bine poti sa-ti dezactivezi si imaginile din browser si adio design. pai unde tragem linia?

#23
omudelacolt

omudelacolt

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 399
  • Înscris: 07.12.2009
trebuie sa existe inainte de toate o distinctie clara intre definitia teoretica a unui web designer si cea practica .

web designerul face exact ceea ce implica numele : design pentru web . trebuie sa cauti definitia pentru un designer si apoi sa o aplici in lumea online si atunci o sa intelegi care e sarcina unui web designer . si pornind de la asta trebuie sa afli singura pe parcurs care sunt instrumentele care te ajuta sa iti atingi scopul .

se porneste gresit de la conceptia ca oricine stie sa foloseasca Photoshop si cunoaste ceva despre siteuri e web designer .

gresit .

de ce crezi ca sunt web designeri care stiu photoshop , css , xhtml si mai stiu si ceva integrare seo dar lucreaza international pe doar cateva sute de euro si sunt designeri care vin cu acelasi pachet de cunostiinte dar cer de la 1000 de euro in sus per proiect ?!

intocmai pentru ca grupa a doua a inteles faptul ca xhtml , photoshop , css , etc etc sunt doar instrumente . atata tot .

sarcina reala a unui designer este sa transmita un mesaj , un brand , o senzatie folosindu-se de toate elementele pe care le are la dispozitie : text , imagini , elemente grafica , animatii si chiar si spatiu gol in pagina .

sigur , instrumentele sunt foarte importante ... dar instrumentele fara cunostiintele necesare de design sunt egale cu zero . o sa ajungi sa umbli cate 3 ore pe galeriile de css inainte sa te apuci de un proiect si cand intr-un final vii cu un design constati ca nu ai creat nimic , ci pur si simplu ai copiat elementele pe care le-ai vazut pe alte siteuri .

mergand pur pe instrumente un designer trebuie sa fie capabil sa creeze grafica necesara siteului si sa inteleaga nevoile programatorului . contrar a ceea ce s-a spus mai devreme nu ORICE design poate fii integrat .

facuse cineva o analogie mai devreme cu masina si motorul ... ei bine oi vrea tu sa creezi o caroserie sport dar daca clientul/programatorul are nevoie de putere multa si un motor de tir pentru marfuri mari atunci cam degeaba vii tu cu o caroserie sexi si micuta ca nu se potriveste .

ma repet . nu spune nimeni sa fii programator .. ci doar sa intelegi regulile de baza pe care functioneaza limbajul si interactiunile dintre elementele diferite .

sugerez sa incepi cu ceva teorii de design ( white space , typography , shapes and forms , etc , etc ).

designerii nu sunt artisti ... oamenii confunda des notiunile astea doua . un artist are libertate .. pe cand un designer trebuie , pe langa frumos , sa creeze si ceva util , cu un scop real , usor de inteles .

trebuie sa iti dezvolti un simt al frumosului combinat cu un simt al utilului . faci asta vizionand zeci de mii de imagini ( fotografie , reviste ikea , reclame , web siteuri , filme , postere , etc etc etc ) de-a lungul a cativa ani buni .

in paralel trebuie evident sa inveti uneltele necesare . aici sunt mai multe variante ...

spunea cineva de Firefox mai devreme ... aceleasi designuri pot fi create la fel de usor si in photoshop .. depinde doar de cum te obisnuiesti . poti sa lucrezi in GIMP sau in Corel .. sau , mai nou , poti lucra chiar si in windows paint in win7 ... depinde pur si simplu de care dintre ele iti place mai mult .

sugestia ar fi evident photoshop pentru simplul motiv ca exista milioane de tutoriale gratuite online ...

apoi trebuie din start sa cunosti html/xhtml ( care sunt practic cam acelasi lucru ) si css ( in mod deosebit css ) .

pe langa asta e foarte util sa inveti sa lucrezi cu cateva cms'uri populare ( wordpress / joomla / etc ) dar nu te gandi la cunoscut limbajul si bla bla .. ci pur si simplu sa intelegi ce le face sa ticaie ca sa poti integra .

spre exemplu nu trebuie sa cunosti php ca sa creezi o tema de wordpress . daca intelegi cum functioneaza e de ajuns sa rulezi de pe tema default si nu e nici o problema .

acum depinde de ce anume vrei sa faci .

daca vrei sa fii unul din miile de 'web designeri' care downloadeaza teme de pe siteuri gratuite si apoi le vand prostilor pe 200 de euro ... nu trebuie sa cunosti prea multe ...

daca in schimb vrei sa faci ceva serios din treaba asta atunci in primul si primul rand conteaza pregatirea pentru design . sugerez sa faci chiar niste cursuri de specialitate .

iar ca unelte ... daca cunosti care e meseria unui designer web ... uneltele descoperi pe parcurs care iti sunt necesare .

ma repet : doar pentru ca stii photoshop si bla bla nu inseamna ca esti web designer .

deci pe scurt :

- definitia designului/designerului
- teorii de design
- teorii de uzabilitate si interactiune
- un soft cu care sa creezi grafica ( aici depinde de cat de departe esti dispusa sa mergi : poate fii un photoshop/firefox pentru layout , un illustrator pentru ilustratii - daca faci asa ceva , si un program de 3d pentru diferite randari - un 3dsmax spre ex , si eventual ceva flash )
- css , html/xhtml , javascript ( inainte sa incepi sa inveti jquery ) , jquery
- sa intelegi regulile de baza ale unor cms'uri din cele mai populare ( adica sa le instalezi local si sa te apuci sa descosi pe cat posibil )
- bonus : php la nivel de incepator/intermediar ( te ajuta foarte mult daca stii php )


apoi trebuie sa intelegi ca web designul in romania inca e in stadiu de pruncie . 80% din agentiile de web design inca descarca templateuri de pe themeforest si inca se bucura cand prind un proiect pentru chioscu' de la colt .

inevitabil habar nu au pe ce lume traiesc .

de aici si cerintele astea extravagante si imposibile . m-am saturat de cate anunturi de genul asta am vazut in ultimele luni . de ce ? pentru ca de  fapt ei nici macar nu stiu ce inseamna jumatate din cerintele alea .

pun pariu ca daca ii iau pe aia care au postat anuntul adus de tine ei nu sunt in stare sa imi spuna daca am deschis maya sau 3dsmax .

si apoi ... trebuie sa fii pregatita sa esuezi in chestia asta . eu de 3-4 ani de cand am inceput sa fiu platit sa fac grafica nu a existat nici macar un singur moment in care sa fiu multumit de ce fac . de ce ? pentru ca sunt multi altii care nici macar cu calcaiul nu se uita la mine si pe care niciodata nu o sa ii ajung. dar na ... perseverez

(ma joc in 3dsmax/photoshop/illustrator de vreo 7-8 ani - dar inca fac doar grafica , nu fac design / mai am ingrozitor de multe de invatat )

p.s. daca esti intr-adevar pasionata de chestia asta trebuie sa fii pregatita sa fii bombardata cu milioane de informatii din milioane de colturi dintre care doar vreo 10% sunt folositoare . deci trebuie sa inveti sa pastrezi o ordine in viata ta .. pentru ca daca nu ... innebunesti .

#24
wirespot

wirespot

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,654
  • Înscris: 23.09.2002

View Postunu, on 25th May 2010, 00:26, said:

nu cred ca programatorii sunt fortati de clienti sa implementeze perfect acel design si pe alte configuratii decat cele standard, care sunt probabil sub 5% dintre utilizatori. la fel de bine poti sa-ti dezactivezi si imaginile din browser si adio design. pai unde tragem linia?

Problema e că definiția lui "standard" nu e atît de standard precum crezi. Problemă complicată de faptul că mulți designeri folosesc height fix, în pixeli, în mod abuziv, chiar și în locuri unde nu e necesar design-ului și se putea permite mărirea pe verticală, sau un wrap șamd.

Fă un test odată, de curiozitate. Alege un element oarecare de pe prima pagină de la un site de-al tău. Preferabil ceva care are doar text în el, cum ar fi un H1, dar atenție la reflow, poate că ceva inline ar fi mai potrivit. Eventual crează tu ceva special pentru asta, cum ar fi un <div id="height-test" style="visibility:hidden">test</div>. Și fă un javascript care citește înălțimea în pixeli și-o transmite prin AJAX pe server, under să facă append într-un fișier text la acel număr și la User Agent. Lasă-l să meargă o lună și vezi ce iese.

#25
unu

unu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,564
  • Înscris: 05.11.2005
daca elementul are setata inaltime fixa nu vad de ce ar trebui sa primesc rezultate diferite.
doar IE6 din cate stiu nu respecta 'height' daca inaltimea continutul depaseste valoarea setata, iar IE6 e :death:

in plus, daca design-ul te obliga sa pui imagini pe fundalul unui element, evident ca il vei seta 'block', nu inline...

#26
E-l-y

E-l-y

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 12.12.2013
c*c*t...mi se pare mie sau numai eu realizez ca noi, cei trecuti de 20 ani, nu avem nici o sansa.....nu web-design, pt ca trebuie sa fii macar 90% talentat la desen +Html+Css+Js+Photoshop..., si, in NICI UN CAZ,  programare, PHP, Java, C++...pentru ca acolo, trebuie sa ai mult creier sa dezvolti asemenea chestii .... zic "chestii" pt ca asa le vad eu....deci, chiar e cineva care crede ca mai avem vreo sansa ?

#27
lupio

lupio

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 30.05.2014
Sunt mai nou pe aici, si vreau sa invat web design, cu ce sa incep HTML/CSS sau Photoshop?
Va multumesc!

#28
G1q

G1q

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,019
  • Înscris: 31.01.2007

View Postlupio, on 30 mai 2014 - 08:24, said:

Sunt mai nou pe aici, si vreau sa invat web design, cu ce sa incep HTML/CSS sau Photoshop?
Va multumesc!

Cred ca ar trebui sa citesti intai topicul asta, si apoi iti dai seama daca incepi cu Photoshop sau direct cu HTML/CSS : http://forum.softped...urilor-moderne/

Edited by G1q, 30 May 2014 - 10:47.


#29
cristirg

cristirg

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,711
  • Înscris: 16.11.2012

View Postannajanette, on 17 mai 2010 - 00:30, said:

eu as dori sa devin web designer adica sa realizez site-uri dar uitandu-ma pe ejobs si bestjobs la cerinte am ramas masca ce se cere, acum va intreb care din urmatoarele de mai jos imi trebuie si care e diferenta intre web designer si programator sau developer web?
Javascript
HTML
CSS
PHOTOSHOP
FLASH
ILLUSTRATOR
DREAMWEAVER
COREL DRAW
QUARK
INDESING
PHP
ORACLE FORMS PL/SQL
3DMAX
MAYA
ADOBE AFTER EFFECTS
ADOBE INDESIGN
FIREWORKS
AJAX
CMS


Multumesc anticipat
annajanette este id meu de mess daca doriti sa dezvoltam un pic subiectul.

-ca sa faci sit-uri web eu zic ca iti ajung astea,pt inceput:
  • Javascript
  • HTML 4 si 5
  • CSS 2 si 3
  • PHOTOSHOP
  • CMS (WORDPRESS)
  • bootstrap ,eventual si  less
  • jquery +  pluginuri
-si mai incolo ajax, php + mysql

#30
MiculDexter

MiculDexter

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 610
  • Înscris: 11.09.2006
Contează mult să găseşti un patron care ştie cu ce se mănîncă web designu şi programarea, altfel e vai de căpul tău (şi a celorlalţi angajaţi).
Sper că nu dintr-un singur anunţ ai găsit lista aia... Posted Image

Ca să lucrezi în echipă, trebuie să fi foarte bun meseriaş, ai feliuţa ta, dar trebuie s-o şti cu ochii închişi (fie că este PHP,  fie Javascript, fie Photoshop, etc).
Nimeni nu acceptă în echipă un începător, pentru că nu poţi ţine pasul cu colectivul.

Dacă nu ai mai făcut nici un site la viaţa ta, cel mai bine ar fi să faci tu primii paşi singur. Începi cu un site simplu HTML, eventual şi CSS.
Apoi descoperi ce este aia Javascript, etc.
De Phptpshop nu ai nevoie, pui pe site poze simple, luate de pe net, sau făcute de tine cu telefonu.

Şi lasă programe greoaie ca DREAMWEAVER, ILLUSTRATOR, FIREWORKS, care pînă te-ai chinuit să-l înveţi, a şi apărut deja verisune nouă. Ci crează paginile cu Notepad sau Notepad ++. Astfel ve simţi rolul fiecărei virgule sau punct şi virgulă din cod.
Un drum nu îl cunoşti cu adevărat, decît dacă îl parcurgi desculţ.
Metoda de lucru să-ţi fie, scri o linie de cod (un tag, de exemplu), salvezi imediat şi apoi dai refresh la browser să vezi cum arată. Ce s-a modificat în pagină, ce a mai apărut în plus, sau ce s-a stricat.

După ce ai făcut aşa vreo 4-5 situri, all inclusiv cum se zice la turism, adică by you 100% şi cunosti rolul fiecărei litere şi virgule din codul paginilor, atunci poţi să înceci să intri într-o echipă. Pentru că primul lucru care te vor întreba toţi va fi, ce ai mai lucrat pînă acum?

Edited by MiculDexter, 16 June 2014 - 21:22.


#31
novadev

novadev

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 07.07.2014
Webdesignerul este cel care cunoaste CSS/HTML/Photoshop/Illustrator si stie ce-si doresc utilizatorii si stie totodata ce sa faca pentru a atrage mult mai multe persoane pe website, este ca un "brainstormer".
In chimb, developerul/programatorul este cel care cunoste Javascript/PHP/MySQL, acesta face functiile ca sa fie posibile pe un anumit website si-l adapteaza la cat mai multe rezolutii, li se mai zice si "front-end developers".

#32
mishkulake

mishkulake

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 429
  • Înscris: 24.01.2014
.. Și Komodo  e foarte bun ca editor...

#33
AlleXyS1

AlleXyS1

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,107
  • Înscris: 05.05.2010

View PostMiculDexter, on 16 iunie 2014 - 21:06, said:


Şi lasă programe greoaie ca DREAMWEAVER, ILLUSTRATOR, FIREWORKS, care pînă te-ai chinuit să-l înveţi, a şi apărut deja verisune nouă. Ci crează paginile cu Notepad sau Notepad ++. Astfel ve simţi rolul fiecărei virgule sau punct şi virgulă din cod.
Un drum nu îl cunoşti cu adevărat, decît dacă îl parcurgi desculţ.
Metoda de lucru să-ţi fie, scri o linie de cod (un tag, de exemplu), salvezi imediat şi apoi dai refresh la browser să vezi cum arată. Ce s-a modificat în pagină, ce a mai apărut în plus, sau ce s-a stricat.

După ce ai făcut aşa vreo 4-5 situri, all inclusiv cum se zice la turism, adică by you 100% şi cunosti rolul fiecărei litere şi virgule din codul paginilor, atunci poţi să înceci să intri într-o echipă. Pentru că primul lucru care te vor întreba toţi va fi, ce ai mai lucrat pînă acum?

si eu care credeam ca dreamweaverul te ajuta :| de fapt, ma gandeam, firmele mari de creare websiteuri folosesc aceste programe, si nu mai stau sa scrie manual codul pentru orice culoare, imagine, text sau tabel (economisesti timp si elimina si greselile umane).

Am sacait cateva persoane pe aici (si-mi cer scuze), ca acum la 25 ani as vrea sa ma apuc de facultate de info la FR, si nu stiu daca mai pot invata ceva .... inteleg ca programator este mult mai greu decat web developer (cah, asa se scrie? Posted Image ) si nu stiu daca as putea invata ceva, ca la 30 ani sa pot castiga un salariu decent din asta.

Am facut si eu un site (personal), in dreamweaver, destul de dragut spun eu .. simplu, text, butoane si cateva imagini (de vreo 15, 20 pagini). Problema mare era ca, cu cat adaugam mai multe pagini, trebuia sa modific meniul pentru fiecare pagina in parte (sa-l actualizez pentru a avea linkuri pe toate celelalte pagini), si mi se parea o munca enorma. Stiu ca exista programe (poate chiar si DW), in care headerul + fooderul sa-l faci o singura data, si sa-l inserezi pentru fiecare pagina, sa nu mai faci o munca enorma de editari si adaugari.

Acum cateva zile incepusem sa citesc ceva tutoriale despre programare .... in javascript, codulete simple cu "var, if, while" imi placeau si le intelegeam, asta pana am dat de matrici si vectori. Imi place, dar e multa bataie de cap, inveti greu, mai ales singur acasa, fara sa ai pe cineva care sa te ghideze. Ca design + web creator mi se pare mai simplu, dar la fel de frumos.

#34
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,598
  • Înscris: 30.07.2003

View PostAlleXyS1, on 10 iunie 2015 - 11:33, said:

inteleg ca programator este mult mai greu decat web developer
Programator/developer e notiunea de baza. Ca-i web, desktop, Windows, Linux, sistem si tot neamul lor, nu are nici o importanta (in chestiunea meseriei) si ele sunt doar API-uri ce le folosesti, implica aceleasi cunostinte generale.

Web (graphic) design e altceva in raport cu developer si tine de partea artistica (iar faptul ca rezultatul muncii e facut cu un creion sau descris in HTML & CSS e iarasi irelevant, tine doar de o insusire a folosirii unui instrument - nu trebuie facultate pentru un instrument, acestuia-i citesti manualul tehnic - domeniul poate cere studii superioare dar nu unealta).

Edited by neagu_laurentiu, 10 June 2015 - 11:49.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate