Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

Teoria chibritului

- - - - -
  • Please log in to reply
10 replies to this topic

#1
dixy

dixy

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 3,910
  • Înscris: 06.09.2004
Voi incerca si eu un mic exercitiu dialectic (a se vedea dialectic in sens opus metafizicii). Voi incepe cu un scurt istoric: prima oara cand am "pus mana" pe ceva cu oaresce microprocesoare in el a fost cand am dat nas in nas cu un PRAE (ridicai 10 la puterea 2 si-ti dadea 99) upgrade la HC, pauza, intrat la liceul de info (pauza ca n-aveam bani pe vremea aia de AT 286 nici macar de XT) - facut programare doar pe tzompurile de la scoala si pe hartie, cadou un 486 SLC (de la vara-mea din Canada de-am dat la vama dublu cat facea rahatul respectiv - SLC era un 486 mai special in sensul ca n-avea coprocesor matematic) facultate la cs.unibuc.ro sectia info, prin anul 2 cumparat un tzomp mai ca lumea, bagat p... in ea de fac, angajat la jde firme (pana am rezolvat treaba cu experienta, nu?), momentan angajat ca linux developer la o firma de soft ce se ocupa si cu dezvoltarea antivirusilor (ati ghicit, aia e) cu un salariu mai bun decat media programatorilor dar nu chiar de top. Intr-un cuvant am vazut cateva arhitecturi deiferite si am lucrat (la serviciu) pe cateva arhitecturi deiferite (ia64, sparc, powerpc, etc) si cu OS diferite ( windows, sun, aix, hp-ux, irix, linux, freebsd). Ca home user am trecut si eu prin criza "Windows sucks, UNIX, rulez" cam prin primul an de fac. Ce mama dracu, vroiam sa devin si eu un "power user", sa simt caii putere de sub capota. Ca atare am trecut pe linux (si pe BeOS -dar aasta-i alta treaba). L-am frecat doi ani ca lumea, invatand SO destul de bine dupa care am trecut la frecat BSD-ul. Trecut si perioada asta. Inceput pasiunea pentru Mac OS X. Frecat netul big time pentru a afla care sunt avantajele Mac OS X. Dupa care frecat propriu-zis Mac OS X Tiger la un tip care are un G5. Dupa care am ramas si foarte dezamagit de respectivul SO. Si sa va spun si de ce:

-ca programator as dori niste scule de programare profi (Windoze rulez, linux is OK, OS X sucks)
-ca home user as dori un sistem care "It just works!" and "KISS" (windoze is OK, Mac OS rulez, some linux distros sucks, some linux distros rulez)

Ca sa explicitez: pe windoza am cele mai multe tipuri de compilatoare si de ide-uri (chiar mai multe decat as avea nevoie), pe linux baza ar fi gcc-ul (care nu e un compilator nemaipomenit, dar e destul de bun) si compilatorul de la Intel(care rulez). Cand am nevoie de rad-uri (care-s un fel de shit dar faci programul in doua ore) am de ales in windoze intre nspe chestii si in linux(and BSD) intre Kylix (doar linux) si QT designer. Ca home user vreau doar ce-i uzual: filme, p2p, ceva jocuri (desi in general nu ma joc vreau ca SO folosit sa poata si chestia asta fara wine sau cross-over sau wmvare sau alte prostii), Photoshop, 3DS Max, etc. Mai vreau si ca So folosit sa fie super fast si eventual open-source (sau macar daca nu e open-source sa fie well documented). Daca mai e si eye-candy si mai bine. Daca mai gasesc suplimentar si o tona de warez, nu ma supar. (da, nu toti programatorii urasc warezul, unii isi mai aduc si aminte de origini - iar eu personal imi amintesc cu placere de vremea cand MA JUCAM cu norton utilities si facusem emulatoare pentru safedisc si laserlock si cand imi facusem homepage din fravia - prietenii stiu de ce si foloseam tasm mai des decat bc). Oricum pot sa va spun de ce m-am saturat:
-m-am saturat de stat si configurat diverse chestii
-m-am saturat de compilat programe( evident, care nu sunt facute de mine ca pe ale mele stau zile intregi sa le compilez cu configuratii diverse - God I hate gcc and love intel C++ Compiler - too bad code doesn't run on amd and crusoe)
-m-am saturat de conflictele intre versiuni diferite de biblioteci sau de conflicte intre aceleasi biblioteci dar din distrouri diferite
-nu vreau ca pentru un kkt de program "Programe facute noaptea acasa" sa instalez (si eventual configurez si compilez) nspe mii de biblioteci diferite
-nu vreau sa revin la reverse-engineering hardware si software (aveam un kkt de softmodem care ca sa mearga sub linux am avut nevoie de reverse engineering hard si soft (driverele Olitec) care a durat cam 6 luni ca sa mearga cat de cat modemul - evident ca mi-am cumparat un modem extern motorola si evident ca dupa ce terminasem eu reverse-engineering publicasera nesimtitii specs-urile si aparusera drivere mai bune decat ale mele. Momentan sunt in curs de adaptare a driverului free de r300 - radeon pe PC-BSD - nu-mi spuneti ca deja merge pe FreeBSD ca stiu si eu, dar ati incercat sa folositi driverul cu o placa radeon si AGP nvidia? Asta cred ca e ultima treaba de implementare a driverelor pe care o fac)
-la un moment dat chiar ma pasiona sa stau si sa configurez SO si sa compilez diverse chestii (unele hacked, of course) si sa instalez tot felul de biblioteci. Aveam impresia ca sunt un "power user". "Power user" (sunt unii care baga Mufa pe linux si chiar exagereaza: RTFM, etc. Mi-am permis sa postez ceva pe aria de Unix despre crontab si imediat au sarit semidoctii cu lame-ul: in crontab nu sunt secunde, etc. Macar daca se deranjau sa citeasca postul ca lumea isi dadeau seama ca nu apareau nicaieri nici un fel de secunde. Da' ma rog asa sunt asa-zisii "power useri" sau autointitulati "guru" linux: semidocti, "eu le stiu pe toate" sau membri ai "Cretin Incorporated ™"  - eu macar cand trecusem prin descoperirea UNIX-ului si linuxului(nu linux nu e UNIX orice ati zice si nici BSD si nici OS X) nu aveam o atitudine superioara si nici nu porneam flame-uri si-mi dadeam si seama care sunt limitele mele - da chiar si Linus isi recunoaste limitele in lumea UNIX pe care niste Mufe (care sunt colege de facultate cu mine) daca ar fi mai decente si le-ar recunoaste si ele si nu ar mai poza in "guru". Si de ce? Simplu pentru ca un om nu are cum sa le stie pe toate si nici nu are cum sa le cunoasca pe toate. Dar, ma rog , mai tine si de IQ.)   pe dracu' ca cu rabla mea de AMD 64 nu se simte o foarte mare diferenta intre un Gentoo super configurat si Xandros-ul pe care il rulez acum.

Ce imi convine din ce am vazut:
-sculele de programare de pe Windows
-multitudinea de programe de pe windows
-viteza si coerenta BeOS-ului
-libertatea linuxului
-stabilitatea si securitatea BSD-ului
-flexibilitatea *NIX-urilor
-desktop-ul "user oriented" de la Mac OS si Windows
-usurinta de configurare a hardware-ului (Mac OS X, Windows, Suse, Xandros, Linspire)

Evident ca n-am gasit toate chestiile enumerate mai sus la nici un OS. Daca vreau viteza raman la BeOS (ar mai fi Zeta si SkyOS pe care le-am cumparat doar ca sa ajut echipele de programare si care se misca foarte bine dar care nu tin cont de cateva din dezideratele de mai sus), daca vreau performante average si multe programe - Windows, linux - flexibilitate, BSD - stabilitate. OS X doar ca programe disponibile si ca User Interface. Mai sunt OS-uri care ma satisfac intr-un grad mai mare (Xandros care e fiabil, rapid si nu necesita prea multa confogurare + Xandros networks care iti instaleaza o gramada de softuri fara o configurare manuala: laugh: it's an apt-get visual UI but I newer liked Debian itself so much to install it on my hard drive si PC-BSD care vrea sa aiba o filozofie asemanatoare unui OS "aproape perfect" si care atinge bine punctele de mai sus si la care sunt developer, dezvoltand deocamdata desktop-ul Camel - http://camel.berlios.de)
De ce nu am ales Mac OS X:
-pentru ca nu sunt de acord sa dau 1500+ euroi pe o platforma defuncta
-varianta x86 warez o voi INCERCA si declar asta in mod public. Mai declar si ca mai mult de 0,5 - 1 ore nu va sta la mine pe hard pentru ca ma va enerva in asa hal incat ori ii dau un dd if=/dev/zero of=partitia_cu_os_x ori arunc cu hardul pe fereastra. De ce? Pur si simplu pentru ca singurele puncte bune ale lui Mac OS X sunt  platforma x86, eye-candy-ul, ceva programe ce vor fi disponibile pt Mac si cam atat. Ori eu ca programator as vrea scule de programare(sucks!) si ca home user in plus fata de ce are mac-ul as mai vrea stabilitate, securitate, viteza si toate programele de pe windoza. Daca as fi admin m-as feri de Mac ca de dracu', nu de alta dar au fost comparate platformele PowerPC cu OS X si x86 cu Linux si OS X sucks big time ca server. Pune un mysqld pe mac si unul pe PC si vezi diferenta. Si Macul mai sucks si pentru ca i s-a facut o reclama imputita: cica ar fi cea mai tare platforma hard(powerpc - acum s-au razgandit si au revenit la realitate) si soft (am rulat Photoshop pe G5 si pe al meu Amd64 si Amd64 cu windoza rulez), plus faptul ca nu-mi convine atitudinea superioara a userilor de Mac. Pur si simplu faptul ca au un Mac e pentru unii (nu pentru toti un supliment afectiv) - ii face sa fie cei mai destepti, cei mai frumosi, cei mai inzestrati, etc. Faptul ca altcineva ruleaza un alt OS il face automat un sucker. Faptul ca e gay sa te uiti numai dupa "cool-looking" si lame sa te dai mare cu SO folosit. La urma urmei omul face calculatorul, nu calculatorul pe om. Imi voi cumpara OS X cand si daca: va fi mai coerent, va fi mai rapid, va fi mai stabil, va fi mai sigur.
Situatia actuala: multi booting cu windoza, Xandros si PC-BSD. Ce fac pentru a schimba situatia? Imi dedic o parte din timpul liber (din care si asa nu am prea mult) ca sa ajut dezvoltarea PC-BSD (deocamdata lucrez la desktop-ul Camel si dupa ce il termin voi mai vedea).
Ca sa sintetizez: am trecut prin multe platforme hard, soft, am experienta si ca programator si ca user si ca "power user" (rog Mufele sa vina cu flame-ul de rigoare) si n-as accepta un OS care se prezinta cum se prezinta Mac-ul. Doar daca n-as avea de ales. Dar am de ales. Daca as fi gay probabil ca as adopta OS X si le-as explica altora pe forumuri cat de cool e OS X si cat de mult windoze sau linux sucks. Dar nu sunt. Fiind obiectiv trebuie sa spun ca sunt foarte multe lucruri bune la OS X (poate chiar majoritatea SO e ca lumea - BSD based) dar Uncle Steve and Co mai au de urcat multe trepte pana sa faca un OS chiar ca lumea. Daca nu le vor urca vor ramane ceea ce sunt: un Microsoft second-hand dar *NIX based. Daca le vor urca vor avea un succes nevisat. Deocamdata astept sistemul de operare mult visat. Oare va iesi din laboratoarele Apple sau va fi dat de cativa programatori dezamagiti de oferta existenta in materie de OS-uri si care nici nu au destul timp sa lucreze la OS-ul lor?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Considerent care nu are legatura cu exercitiul de mai sus, dar chiar nu avea rost sa deschid un thread separat:
1. Lui Jobs ii e frica de Microsoft si de aceea face OS X "hardware locked"
2. Nu ii e frica si intra in competitie directa cu Microsoft.

Inclin sa cred 1. Daca Unchiu' Steve ar avea curaj si o viziune de marketing de viitor ar elimina "hardware locking" si ar deschide o competitie directa cu Microsoft. De ce? Pentru ca ar avea avantajul noutatii. Toti pustii cu legatura la DC++ si-ar "trage" un OS X pentru ca e "cool". Cam la fel a facut si Bill ca sa raspandeasca Windows: Windows 95 era disponibil unde vroiai si unde nu vroiai si activation code era cam asa: 1-2-3-4 ^ 6-5-4-3-2-1. Si a folosit manevra. Dupa ce s-a raspandit Windows 95 care avea si o enorma diferenta fata de 3.11, Bill a inceput sa stranga cureaua si a inceput sa dea in judecata distribuitorii de warez care de fapt i-au facut treaba: au raspandit aroma Windows in randul utilizatorilor care inca foloseau DOS si erau scarbiti (pe drept) de 3.11. Apple are o sansa istorica: aceea de a deveni un OS mainstream. Sa vedem daca Uncle Steve o vede sau nu.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nu sunt interesant de flam-euri. Daca aveti ceva de comentat trimiteti pe adresa: vlad at nospam dot org. Cele scrise mai sus sunt in totalitate opiniile mele si ma privesc doar pe mine si sunt gata sa raspund pentru ele atat civil cat si penal. Am folosit in acest topic cuvinte ca: "Windows" care este o marca inregistrata Microsoft Inc. si "Mac OS X" care este o marca inregistrata a Apple Computers Inc, precum si HP-UX care este o marca inregistrata a Hewlett Packard si Zeta care este o marca inregistrata a Yellowtabs Ltd.

Edited by alex_rom007, 25 June 2005 - 16:45.


#2
BugHunter

BugHunter

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 377
  • Înscris: 03.11.2003
io zic sa te lasi de programare si sa te apuci de scris carti.

#3
Mosotti

Mosotti

    Geniu umil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,295
  • Înscris: 21.04.2004
io n-am inteles decit ca unele OS sucks si unele OS rulez, da cel mai tare sucks Mac OS.  si-am mai inteles ca dixy ar vrea un OS perfect (care nu va exista niciodata)...

#4
i_m_meen

i_m_meen

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 288
  • Înscris: 27.03.2005
El zice ca nu vrea flame, ok.
Atunci imi permit un singur comentariu, mic-micut: zice ca nu-i place nici un SO, asa ca-si face unul (a se vedea contributia la PC BSD)...
Bravo lui.

#5
addicted

addicted

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,723
  • Înscris: 18.07.2003
dixy bafta tie. pentru ce fac eu mac os mi se pare ideal, ill stick with it.

intre timp, multa bafta in gasirea os-ului potrivit pentru tine

#6
raiiar

raiiar

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,568
  • Înscris: 30.11.2002
Poti sa scrii carti despre programare.
Oricum, sunt de acord cu majoritatea lucrurilor de acolo si e bine ca unu` a reusit sa le puna pe toate intr-o forma coerenta.

#7
aolex

aolex

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 3,829
  • Înscris: 06.12.2004
chiar ca oricat de frumos si de bun ar fi un sistem de operare , nu e cel mai bun !
pentru linux , LFS ar fi solutia ideala ... pentru windows , nimic (ca windows nu prea
se poate customiza asa cum vrei tu) iar pentru mac os ... ei bine , os x il iei daca
vrei ceva frumos , gata facut si rapid !

#8
alex_rom007

alex_rom007

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 736
  • Înscris: 20.06.2003
In Semnatura ta scrie mare si cu albastru : 'Citeste Regulamentul'.
Ai incalcat 2 mici puncte din cate vad eu : 1.referirile la warez (imi pare bine sa aud ca esti un programator si respecti programatorii descarcand warez ci crack-uind nu stiu ce soft. Cum este pe deplin adevarat ca nu stiu multe persoane care sa fie cumparat BeOS,  Zeta si SkyOS). Cu toate astea, tot ilegal e ceea ai scris tu mai sus.
2. din nou incepi cu gay-thing-ul. "Daca as fi gay probabil ca as adopta OS X si le-as explica altora pe forumuri cat de cool e OS X si cat de mult windoze sau linux sucks." Ce inseamna asta ? Vrei sa te incadrez si eu pe tine intr-o categorie si sa te persecut pt. ca esti programator sau pt. ca ai incercat BeOS si Zeta ? Te rog sa nu mai insisti pe tema asta.

Eu nu discut aici opiniile tale cu privire la OS-uri si ce ai mai zis tu pe acolo. Este dreptul tau, si sunt de acord cu majoritatea celor spuse de tine (nu ca ar conta daca un Moderator este de acord cu ideile exprimate de un user). Cu unele opinii nu sunt de acord. Sa ma explic :
Macintosh nu inseamna MAC OS X ! Toti va dati cu parerea despre ce e Macu-ul, ce hardware are si ce faceti voi cu el, incepand cu OS X, ceea ce nu e relevant in totalitate. Nu esti user de Mac daca ai inceput cu OS X si iti dai cu parerea despre platforma Apple. Ati incercat OS 9 ? 8 ? Sistem 6, 7 ? Stii ce inca se mai face cu MacOS 9 ? Nu marefer la o instalare de Word crackuit si o intrare in System Preferences/Control Panel. Ci lucru cu el. PLus ca hardware-ul de acum un are nci o legatura cu ce era pre-X.

Te inteleg, ai incercat f. multe OS-uri pe diferite platforme, si OS X nu te multumeste pe tine. F. bine. Pe unii ii multumeste si fac chiar si creatii Pro cu ajutorul lui. La fel si cu Win, Linux etc.
Ced ca ideea ta e f. ascunsa intre cele multe randuri ale postului. Ca sa citez pe cineva '"nu vede se vede padurea de copaci".
Folositi ce OS va place..fara scuze, notivari ..si fara sa creati cearta.

#9
licedk50

licedk50

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 237
  • Înscris: 11.06.2003

dixy, on Jun 24 2005, 21:57, said:

Daca as fi admin m-as feri de Mac ca de dracu', nu de alta dar au fost comparate platformele PowerPC cu OS X si x86 cu Linux si OS X sucks big time ca server. Pune un mysqld pe mac si unul pe PC si vezi diferenta.

Ei eu chiar am facut un server de internet cu server de mai, firewall, apache/php si MySQL. Probabil vorbesti din auzite pentru ca toate astea merg minunat pe un G3/300Mhz cu OSX 10.3
Serverul de mail avea vreo 100 de useri, antivirus si cam 1,5 GB de mesaje saptamanal. MySQL-ul avea o baza de date cu vreo 50000 de inregistrari. Rezultatul cautarii era returnat instantaneu. Ei, sistemul asta il restartam atunci cand mai apareau update-uri. Este adevarat ca versiunea Server a lui OSX sucks. Dar nu te obliga nimeni sa o folosesti. Are in plus doar o interfata de configurare a serverului.

Acest server l-am facut neavand nici un fel de cunostinte de BSD si stiind doar cateva comenzi banale de consola.

Sa mai adaug ca nu avea antivirus pentru sistem?

#10
licedk50

licedk50

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 237
  • Înscris: 11.06.2003
Imi voi cumpara OS X cand si daca: va fi mai coerent, va fi mai rapid, va fi mai stabil, va fi mai sigur.

E bine sa te p..i contra vantului? Toata lumea spune ca e cel mai stabil, cel mai sigur sistem si tu nu esti de acord. Tu cand spui siguranta ca ce anume te referi? Ce are MacOS-ul nesigur?

Mai lasa vodka ca s-s facut cald!

#11
Beavix

Beavix

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 984
  • Înscris: 13.10.2003
:lol: Ce-mi place cum isi dau unii cu parerea fara sa cunoasca subiectul... oh yeah, I feel soooo gay... :lol:

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate