USTUROIUL
Last Updated: Apr 14 2024 18:22, Started by
eureur
, Mar 08 2010 18:06
·
14
#451
Posted 14 January 2022 - 21:56
Eu am cumparat usturoi romanesc din piata si am infipt cateii in pamant. De 3 ani ma joc cu ei. Ma tine usturoiul cules pana prin martie ( depozitat intr-un coshuletz in balconul inchis unde tin si merele si ceapa ) si pe urma incepe sa dea coltul si iar ii duc si ii infig in pamant samd. Intre timp am de consum chiar mai mult decat imi trebuie. O brazda de cel mult 4 metri patrati e de ajuns pentru mine.
|
#453
Posted 18 April 2022 - 00:00
Usturoi romanesc... Eu când aud d'astea cu romanesc ma ia cu crampe...
Exista și "romanesc", ce o fi însemnând asta, însă cu foarte mici excepții e o tâmpenie.. Ori 3 soi străin cultivat la noi, și atunci nu mai e romanesc, e soiul x. Ori e vrăjeală de pietar.. Usturoi romanesc, adică sa fie cultivat aici de generații, măcar, sa nunse mai știe urma sursei de unde a fost adus... Sau sa fie un hibrid și apoi soi produs aici.. Extrem de rar, erau niște bazine tradiționale unde se cultiva și existau câteva tipuri dar îmi e greu sa cred ca toți mameluci de prin piețe au asa ceva, mai degrabă nu... Merg de relaxare prin engeosurile din jurul capitalei, munți de saci...apoi il vad în piețele de la tara... Știu oameni care cultivau în zona.... Iau de la ei de ani de zile ceapa și usturoi... Știu ce cultiva, ce sămânță, cum și de unde... De aia când aud cutare marfa românească de multe ori îmi vine sa csparf televizorul"... Nu ca ar fi relevant dar asa ca idee, ma amuza formulările astea... |
#454
Posted 18 April 2022 - 13:22
Vecinii mei de la tara spun ca usturoi romanesc e cel cu catei lunguieti minusculi, cu coaja groasa, foarte iuti, excelenti pentru mujdei si pastrare indelungata.
|
#455
Posted 27 April 2022 - 12:25
Puneti ceva ingrasamant la usturoi ca sa ii creasca capatana ca la mine ramane mica ....
|
#456
Posted 27 April 2022 - 13:29
Eu pun in fiecare toamna un strat de vreo 10-15 cm de mranita, pe care o incorporez in pamantul existent in gradina.
Asa procedez cu tot pamantul unde am legume, nu doar cu usturoiul, cu rezultate destul de bune, zic eu. |
#458
Posted 23 February 2023 - 14:06
Nu credeam asta cu usturoiul romanesc, pana am primit de la vecini. Il cultiva ei de multi ani. Eu nici nu prea folosesc usturoi, dar asta chiar e bun. Aromat. Nu mai pot sa iau altceva.
Are capatana mica, cateii mici, destul de prapaditi. Nu credeam ca o sa ma chinui sa curat asa ceva, dar uite ca s-a intamplat. |
#459
Posted 23 February 2023 - 14:55
Si la mine in zona tot asta e preferat de localnici, nici nu vor sa auda de altceva!…mai ales ca se pastreaza foarte bine peste iarna si are gust bun, in special pentru mujdei. Cel mai detestat e usturoiul chinezesc!!!
Edited by subway_guru, 23 February 2023 - 14:59. |
#460
Posted 23 February 2023 - 19:23
Cu titlul de usturoi romanesc am intalnit doar usturoi de primavara. L-am primit de la o familie care a perpetuat soiul in familie, bunici, parinti si apoi ei.
Nu stiu ce sa zic cu dimensiunea cateilor ca la mine s-a facut binisor cand am avut un pic grija de el. Au ramas chiar maruntei doar cand a primit mai putina apa si un loc de plantare mai prost. Cand a fost cat de cat ingrijit cateii au avut o dimensiune decenta. Dar da, e mai greu de curatat. E greu si de dezlipit cateii din capatana, zici ca-s sudati. E soiul de care am fost cel mai multumita, a rezistat in beci pana spre vara. Eu credeam ca nu prea exista diferente in privinta asta dar m-am inselat, am luat 2 capatani din piata si am pus anul trecut impreuna cu soiul pe care il aveam dar ala nu a rezistat asa bine la pastrare, mult mai devreme au secat cateii. Acum trebuie sa imi procur iar soiul initial ca a fost tot la gramada. |
|
#461
Posted 23 February 2023 - 19:29
Aici in sud sunt alte conditii climatice, usturoiul de care am pomenit se planteaza invariabil in toamna prin noiembrie ca sa aiba timp sa se inradacineze si sa se dezvolte la temperaturi mai racoroase inainte de instalarea caldurilor excesive.
Edited by subway_guru, 23 February 2023 - 19:38. |
#462
Posted 23 February 2023 - 20:03
La mine se planteaza toamna doar cel care face tije cu maciulia cu bulbili in varf, acela e usturoiul de toamna, ii spune de toamna pentru ca se planteaza toamna. La cel care nu face tije "florale" frunzele raman atasate capatanii dupa uscare si se poate impleteti in cununi.
Si se planteaza primavara. Habar n-am de ce, daca e din cauza ca e mai sensibil gerului, chiar voi incerca la toamna sa pun in pamant cativa catei de usturoi de-asta sa vad ce se intampla cu el si cum se dezvolta, daca are vreo relevanta momentul semanatului. |
#463
Posted 23 February 2023 - 22:42
Oamenii astia care imi dau mie il planteaza chiar acum.
Eu il pastrez in frigider, intr-o punga de hartie. Rezista cu lunile. |
#464
Posted 26 February 2023 - 17:04
In conditiile in care iernile noastre sunt din ce in ce mai blande plantarea de toamna da un avans considerabil plantelor, la vremea asta sunt deja in vegetatie, vor fi ferite de canicule si vor elibera terenul mult mai repede pentru o noua cultura de vara.
Plantarea de primavara e indicata doar in zonele cu ierni foarte reci perioade prelungite, altfel nu prezinta niciun avantaj. |
#465
Posted 26 February 2023 - 17:41
Usturoiul odata inradacinat nu mai degera asa usor indiferent ce soi este, in decursul timpului am incercat toate felurile de usturoaie plantand toamna, n-am avut niciodata surprize neplacute…
Prima data am observat asta la bulbii ramasi in pamant dupa cules. Pe astia ii folosesc ca usturoi verde primavara devreme de indata ce au suficiente frunze. Edited by subway_guru, 26 February 2023 - 17:45. |
|
#466
Posted 27 February 2023 - 17:30
Si inca doua lucruri, usturoiul elefant nu e usturoi ci un fel de praz care face bulbi.
Niciodata nu plantez usturoiul in acelasi loc, cel mai devreme dupa minimum trei ani de rotatie. |
#467
Posted 25 March 2023 - 22:18
Elefantii mei au nevoie urgenta de irigare, altfel nu voi recolta decat elefantei minusculi.
|
#468
Posted 26 April 2023 - 14:06
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users