Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...
 probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National
 Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...
 Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...
 

Tuberoza

- - - - -
  • Please log in to reply
11 replies to this topic

#1
trestie-de-balta

trestie-de-balta

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,505
  • Înscris: 24.01.2007
Salutari

Pentru cei care vor sa cultive aceste floriparfumate :thumbup:



Genul Polyanthes cuprinde 11 specii dintre care trei cu florile rosii portocalii si restul cu flori albe (Toma, 2003). Specia cea mai cunoscuta si adesea, singura cultivata este Polyanthes tuberosa L.

Parcularitati biologice. Planta prezinta in pamant un organ bulbo-rizomatos ce serveste la depozitarea substantelor de rezerva si la inmultire. Spre deosebire de bulbii obisnuiti, bulbul de tuberoze

prezinta in locul discului un rizom scurt, mult ingrosat ce poate atinge uneori marimea bulbului matern. Pe acest rizom – foarte bogat in substante de rezerva se formeaza in timpul vegetatiei  numerosi bulbi dintre care, numai unul poate fi florifer. Sunt capabili sa infloreasca numai bulbii cu diametrul de cel putin 3 cm.
De regula, planta care a inflorit nu mai este capabila sa formeze in acelasi an un bulb florifer, bulbii formati avand nevoie de 2 – 3 ani de cultura pana ajung la dimensiunea de floare.
Bulbii sunt unicati si se reinnoiesc integral pe parcursul unui sezon de vegetatie. Ei sunt protejati la exterior de 1 – 2 tunici pergamentoase colorate in alb-cenusiu.
La suprafata solului planta formeaza o rozeta de frunze lineare, adanc caniculate, cu lungimea de pana la 60 cm si latimea de 1 – 2 cm, colorate in verde intens si striate pe verso cu striuri circulare brun-rosietice (Toma, 2003).
Tulpina florala, inalta de 50 – 120 cm, este rigida cu 8 – 12 bractei foliiforme amplexicaule lanceolate poarta in varf o inflorescenta tip racem spiciform. Lungimea inflorescentei variaza intre 14 si 28 cm, in functie de marimea bulbului plantat si poate avea peste 30 de flori albe, cerate, simple sau duble, foarte puternic si placut parfumate, grupate cate doua la fiecare nod (Toma, 2003).
Perigonul este aproape infundibuliform, cu tubul alungit la baza, mai mult sau mai putin curbat, deschis la varf, cu diametrul de pana la 5 cm, cu laciniile scurte, lanceolate, mai mult sau mai putin extinse, dispuse pe 3 cercuri.
Infloreste din iunie pana in septembrie - octombrie, in functie de data si tehnica plantarii bulbilor (Toma, 2003).
Soiuri. Se cunosc putine soiuri de tuberoze, mai raspandite fiind diferite populatii locale, unele dintre ele fiind foarte apreciate. Dintre soiurile cu flori simple se cunoaste soiul Albino, iar dintre cele cu flori duble soiurile Perla si Florentina (Toma, 2003).

Exigente ecologice. Tuberoza este o planta geofita semirustica; ea se caracterizeaza prin exigente ridicate fata de toti factorii mediului ambiant. Solicita soluri fertile, bogate in humus, permeabile, insorite. Are nevoie, de asemenea, de multa apa si temperaturi ridicate.
Aceste exigente ale tuberozei se pot rezuma in urmatoarea fraza simbolica: “tuberoza este o planta careia ii place sa manance mult, sa stea cu picioarele in apa si cu capul in soare si cu toate astea tot supla si alba ramane” (Toma, 2003). Explicatia acestor exigente ridicate ale plantelor consta in faptul ca in acelasi interval da timp se desfasoara cu intensitate maxima toate procesele de crestere si dezvoltare ale plantei Exigente ecologice. Tuberoza este o planta geofita semirustica; ea se caracterizeaza prin exigente ridicate fata de toti factorii mediului ambiant. Solicita soluri fertile, bogate in humus, permeabile, insorite. Are nevoie, de asemenea, de multa apa si temperaturi ridicate.
Aceste exigente ale tuberozei se pot rezuma in urmatoarea fraza simbolica: “tuberoza este o planta careia ii place sa manance mult, sa stea cu picioarele in apa si cu capul in soare si cu toate astea tot supla si alba ramane” (Toma, 2003). Explicatia acestor exigente ridicate ale plantelor consta in faptul ca in acelasi interval da timp se desfasoara cu intensitate maxima toate procesele de crestere si dezvoltare ale plantei

Inmultirea si cultura. Tuberoza se inmulteste prin bulbii preluati din loturile speciale de inmultire, unde se cresc timp de 2 – 3 ani pana devin capabili sa infloreasca. Producerea “in vitro” a materialului saditor are efecte foarte favorabile asupra scurtarii perioadei de producere a bulbilor floriferi, ca si asupra procentului de inflorire a plantelor (Toma, 1998).
Fiind o geofita semirustica, bulbii se scot in fiecare toamna din teren, in septembrie-octombrie pe timp insorit. Dupa deplantarea bulbilor se scurteaza organele vegetative aeriene la 5 – 8 cm, se indeparteaza o parte din pamantul de pe radacini dupa care se zvanta 2 – 3 zile la soare sau in spatii inchise foarte bine aerisite.
Astfel pregatiti, bulbii se aseaza pe un singur rand, in ladite sau pe stelaje, in spatii inchise in care se pot asigura conditiile de mediu amintite mai sus (depozite, bucatarii pentru animale, sub parapetii din sera). In aceste conditii bulbii se pastreaza pana la sfarsitul repaosului sau macar pana la jumatatea acestuia, luna ianuarie (Toma, 2003).
sau macar pana la jumatatea acestuia, luna ianuarie (Toma, 2003).
Separarea bulbilor de planta mama si sortarea acestora pe categorii de marime se vor face cu 2 – 3 saptamani inainte de plantare.
Unii producatori separa bulbii pe categorii de marime inca din toamna in ratiunea de a pastra in conditiile amintite doar bulbii mari, floriferi. Aceasta varianta se justifica in cazul unor loturi mari de bulbi si a insuficientei spatiilor mai calde de pastrare dar ea presupune imbaierea bulbilor in solutii de insecto-fungicide inainte de introducerea la pastrare si o supraveghere foarte atenta a acestora.
sau macar pana la jumatatea acestuia, luna ianuarie (Toma, 2003).
Separarea bulbilor de planta mama si sortarea acestora pe categorii de marime se vor face cu 2 – 3 saptamani inainte de plantare.

Bulbii separati din toamna sunt mai susceptibili la atacul bolilor specifice depozitelor datorita ranilor care se fac in timpul separarii, iar necalusarea suficienta a acestora inainte de introducerea la pastrare sporeste considerabil riscul imbolnavirilor.
Indiferent de momentul ales pentru separarea bulbilor, in timpul depozitarii se vor face controale periodice asupra bulbilor, fiind recomandate 1 – 2 tratamente prin pulverizare foarte fina cu produse specifice combaterii bolilor de depozite (putregaiurile si mucegaiurile).
Daca s-a ales prima varianta de pastrare, bulbii se vor imbaia primavara, imediat dupa separare, urmand ca apoi sa se zvinte bine si
sa se pastreze in spatii racoroase si bine aerisite pana in momentul plantarii (Toma, 2003).

Solul destinat plantarii bulbilor se va pregati din toamna, prin lucrarile specifice plantelor perene. Fertilizarea de baza va fi consistenta si se va face cu 80–100 g/mp superfosfat, 40-50 g/mp sulfat de potasiu si 15-20 kg/mp gunoi de grajd sau 25-35 kg/mp mranita foarte bine descompusa. In momentul plantarii solul trebuie sa fie reavan intrucat dupa plantare nu se uda.
Distantele de plantare pentru bulbii floriferi sunt 20-25/15-20 cm, iar adancimea de plantare de 8-12 cm. La aceste distante si adancimi se deschid santuri in care se aseaza bulbii urmand ca dupa asezare bulbii sa fie acoperiti cu pamant bine afanat.
Solul destinat plantarii bulbilor se va pregati din toamna, prin lucrarile specifice plantelor perene. Fertilizarea de baza va fi consistenta si se va face cu 80–100 g/mp superfosfat, 40-50 g/mp sulfat de potasiu si 15-20 kg/mp gunoi de grajd sau 25-35 kg/mp mranita foarte bine descompusa. In momentul plantarii solul trebuie sa fie reavan intrucat dupa plantare nu se uda.
Distantele de plantare pentru bulbii floriferi sunt 20-25/15-20 cm, iar adancimea de plantare de 8-12 cm. La aceste distante si adancimi se deschid santuri in care se aseaza bulbii urmand ca dupa asezare bulbii sa fie acoperiti cu pamant bine afanat.
Plantarea bulbilor se face in perioada sfarsit de aprilie, jumatatea lunii mai, dupa trecerea pericolului brumelor tarzii. Pentru devansarea infloririi bulbii se pot planta mai intai in ghivece amplasate in sere, solarii sau rasadnite incalzite, inca din luna martie, urmand ca in aprilie-mai, cand vremea s-a incalzit, sa se planteze la locul de cultura sau decor plante aflate deja in vegetatie (Toma, 2003).
Tot pentru devansarea infloririi la culturile producatoare de flori taiate plantarea se mai poate face si in solarii, in februarie-martie, in functie de posibilitatea de incalzire ale acestuia.


Lucrarile de ingrijire aplicate tuberozelor se refera, in principal, la udat, afanarea solului, distrugerea buruienilor si fertilizare.
Udatul se face des si abundent astfel incat apa sa fie in permanenta la dispozitia plantelor. Afanarea solului si distrugerea buruienilor se realizeaza prin prasile ori de cate ori este nevoie: mulcirea solului cu materie organica elimina in totalitate prasilele si diminueaza foarte mult interventiile pentru eliminarea buruienilor.
Fertilizarea faziala se face la interval de doua saptamani cu 20 – 30 g/mp azotat de amoniu + 50 – 60 g/mp superfosfat + 30 – 40 g/mp sulfat de potasiu, aceste ingrasaminte putand fi aplicate si sub forma de solutie in concentratie de 0.1 – 0.2 %.
Unii producatori aplica fertilizarea faziala saptamanal reducand la jumatate cantitatile de ingrasaminte amintite. O alta varianta de fertilizare faziala consta in alternarea fertilizarii chimice cu fertilizarea organica folosind must de gunoi de grajd sau de pasari in dilutie de 1:10 (8 – 10 litri/mp din aceasta solutie).
In general, tuberoza este o planta rezistenta la boli si daunatori in timpul vegetatiei, necunoscandu-se factori de risc din acest puncte de vedere.



Asta e in teorie sau ce scrie prin carti, tehnologia de cultura pentru a inflori cat mai multi bulbi procentual si dupa cat mai putini ani, e un pic mai altfel.

#2
tincu68

tincu68

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 143
  • Înscris: 24.05.2007
Buna "trestie", am avut demult in curte tuberoze le planta tata in primavara si noi ne bucuram de parfumul lor toata vara. Dar in toamna in care tata s-a imbolnavit (iar in aprilie urmator a si murit), nu le-a mai scos din pamant si au inghetat. Un timp nu am mai dorit tuberoze, nici macar buchet, imi aminteau de tata (avea 56 de cand a murit). Acum dupa dupa 20 de ani, parca mi-ar place din nou sa am in gradina tuberoze. Cred ca in alti ani am vazut bulbi pe la magazinele cu seminte de flori si legume. Anul acesta ai vazut pe undeva?

#3
caramell

caramell

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 1,099
  • Înscris: 17.08.2006
Imi pare rau pentru pierderea suferita. :(
Eu din contra, am cautat sa am in gradina toate plantele care imi amintesc de cei dragi. In felul acesta parca sunt langa mine prin intermediul plantelor pe care le iubeau.

Am vazut bulbi de tuberoze in Mr. Bricolage.
Posibil sa gasesti si la raioanele de plante/bulbi ale supermarketurilor (gen Carrefour).

Edited by caramell, 12 March 2010 - 23:11.


#4
tincu68

tincu68

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 143
  • Înscris: 24.05.2007
Ani buni mi s-a parut atat de nedreapta viata, soarta si chiar Dumnezeu, incat nici chiar gradina n-am ingrijit-o vreo 2 ani. Acum vad altfel lucrurile, dar atunci ..... Oricum revenind la subiect am sa caut in acest sfasit de saptamana sau cea viitoare niste bulbi de tuberoze. Mersi pentru pont.

#5
caramell

caramell

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 1,099
  • Înscris: 17.08.2006
Am mai gasit tuberoze intr-o oferta: http://home-and-garden.webshots.com/album/577005693iNDeIK. Pretul e bun, ofera e de azi (deci actuala). Eu am mai cumparat in toamna diversi bulbi de la acest furnizor, e foarte prompt. Trebuie sa ii trimiti un e-mail cu ce doresti iar a doua zi dupa confirmarea comenzii expediaza coletul cu plata ramburs.

#6
darkangelo

darkangelo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,499
  • Înscris: 12.09.2006
ador tuberozele dar din pacate am un ghinion nebun la ele. de ani intregi ma chinui sa-mi plantez in gradina si nu infloresc. respect toate indicatiile si am adus un pamant special. tot nu.  :down:

Attached Files



#7
trestie-de-balta

trestie-de-balta

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,505
  • Înscris: 24.01.2007

View Postdarkangelo, on 13th March 2010, 16:35, said:

ador tuberozele dar din pacate am un ghinion nebun la ele. de ani intregi ma chinui sa-mi plantez in gradina si nu infloresc. respect toate indicatiile si am adus un pamant special. tot nu.  :down:


Bulbul de tuberoza arata ca o ceapa mica inconjurata de catei de usturoi, metaforic vorbind.
Bulbul florifer trebuie sa fie tare si sa aiba aspectul de viu, nu de sticlos. Astia sunt degerati sau fierti. Da, se practica.
Bulbul infloreste daca are o anumita marime in diametru, 2.5-3 cm minim si nu un anumit numar de ani, cum gresit se crede.
Bine, mai e si temperatura la care a fost pastrat bulbul iarna un alt factor care influenteaza inflorirea.

Acum cei care vand in piete bulbi vand bulbii care au inflorit in vara precedenta si astia nu mai infloresc pentru ca s-au epuizat, bulbul de tuberoza inflorind doar o data.
Astia epuizati arata ca o capatana de usturoi mai rasfirata si cu o urma de tija uscata in mijloc in locul bulbului florifer.

Tu de unde luai bulbii?



View Posttincu68, on 12th March 2010, 22:01, said:

Anul acesta ai vazut pe undeva?


Nu, nu am vazut

#8
darkangelo

darkangelo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,499
  • Înscris: 12.09.2006

View Posttrestie-de-balta, on 13th March 2010, 18:13, said:

Bulbul de tuberoza arata ca o ceapa mica inconjurata de catei de usturoi, metaforic vorbind.
Bulbul florifer trebuie sa fie tare si sa aiba aspectul de viu, nu de sticlos. Astia sunt degerati sau fierti. Da, se practica.
Bulbul infloreste daca are o anumita marime in diametru, 2.5-3 cm minim si nu un anumit numar de ani, cum gresit se crede.
Bine, mai e si temperatura la care a fost pastrat bulbul iarna un alt factor care influenteaza inflorirea.

Acum cei care vand in piete bulbi vand bulbii care au inflorit in vara precedenta si astia nu mai infloresc pentru ca s-au epuizat, bulbul de tuberoza inflorind doar o data.
Astia epuizati arata ca o capatana de usturoi mai rasfirata si cu o urma de tija uscata in mijloc in locul bulbului florifer.

Tu de unde luai bulbii?



Nu, nu am vazut
din piata, de la cunostinte, din magazin...
anul asta o sa incerc la gradina botanica sau vreun insitut agronomic, presupunand ca mai exista asa ceva.

#9
radunicolaeroman

radunicolaeroman

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 28.08.2012
Buna ziua,

As dori sa solicit un sfat legat de o problema cu care ma confrunt in cultura de tuberoze de anul acesta.

Când a început înfloritul, inflorescențele s-au ”despletit” și petalele s-au brunificat în partea superioară. Florile s-au îngălbenit și nu s-au mai deschis.
În anii anteriori am mai avut situații similare dar nu de asemenea intensitate. Ca urmare a cazurilor precedente, am stropit cu insecticide (Karate, Calipso) și cu fungicide (Bravo, Toxin) la 7-10 zile, fără să am o constatare de specialitate a ceea ce a afectat floarea. M-am bazat pe păreri și pe observații personale. Astfel, între petale am observat niște larve lunguiețe, care într-o dezvoltare ulterioară păreau a se transforma în musculițe cenușii (1 mm). Am mai avut o bănuială că în urma unor ploi sub formă de averse (reci), pe plante calde, sau ceață în cursul dimineții, să fi apărut o mănare sau o altă boală.

Daca s-a mai confruntat cineva cu o problema similara si ar putea sa imi ofere un sfat, as aprecia foarte mult!

Va multumesc anticipat!

#10
florinela12

florinela12

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 15.01.2016
Buna. Am citit ca bulbii infloresc 3 ani asa ca daca au facut floare un an, inseamna ca mai au 2 ani de inflorit dupa care pot fi aruncati cu incredere.

Eu am luat anul acesta bulbi de tuberoze. Sunt bulbi care infloresc anul asta.
Acum astept sa le plantez ;Posted Image

Edited by diorama, 20 February 2016 - 19:47.
Editat link extern.


#11
trestie-de-balta

trestie-de-balta

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,505
  • Înscris: 24.01.2007

View Postflorinela12, on 18 februarie 2016 - 17:28, said:

Buna. Am citit ca bulbii infloresc 3 ani asa ca daca au facut floare un an, inseamna ca mai au 2 ani de inflorit dupa care pot fi aruncati cu incredere.

Eu am luat anul acesta bulbi de tuberoze. Sunt bulbi care infloresc anul asta.
Acum astept sa le plantez ;Posted Image

Bulbii de tuberoze infloresc doar odata, in general, dupa 3 ani.
Daca tu ii vinzi, e reclama mincinoasa.  Daca asa ti-au spus cei ce ti-au vandut bulbii, te-au pacalit.

La tuberoza nu conteaza neaparat varsta bulbului ci diametrul lui si conditiile de pastrare pe timpul iernii.

Edited by diorama, 20 February 2016 - 19:47.


#12
leonardusius

leonardusius

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 662
  • Înscris: 12.10.2009
Am o mare nelamurire; anul trecut am lasat in pamant bulbii de tuberoze pentru ca am citit pe net ca pot fi lasati asa daca se protejeaza cu ''mulch'' ca sa nu inghete in pamant. Am facut asa dar inca nu au dat deloc verde din pamant pana acum primavara asta; oare i-am pierdut ? Cand ar trebui sa rasara ? Multe multumiri.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate