CRESTEREA OILOR
Last Updated: Mar 20 2024 14:37, Started by
ariete41
, Feb 22 2010 23:16
·
1
#37
Posted 26 February 2010 - 23:20
ticatac, on 26th February 2010, 23:42, said: Multumesc,multumesc..........pana la stimularea hormonala...... mai intai sa invat eu sa le tin sanatoase macar,...... asa prin inmultire normala. Ma gandeam doar cum sa fac sa le inmultesc mai repede fara sa cumpar altele,acuma stiu ....trebuie sa am rabdare ! |
#38
Posted 27 February 2010 - 00:09
Despre baiatul asta ce spuneti'?http://www.subito.it/pecore-bergamasche-firenze-11009961.htm
|
#39
Posted 27 February 2010 - 08:49
Multumesc pt. idei ariete41,cu pozele eventual mai tarziu - acum fiind la sarbi - dar si la poze, mai ales la postatul lor sant tot asa de .........priceput ca si la cresterea oilor(adica fac niste lucruri pt. prima data in viata).E grea trecerea asta de la novice la crescator amator.dar mai sa ajungi crescator profesionist din care sa-ti castigi painea......asa cum speram eu.Cand faci calcule ca mine si mai mult aduni decat scazi rezultatul pare frumos si zici gata din asta vreau sa traiesc dar...........cand a intrat nevasta la oi a gasit o oaie( masiva,cea cu doi miei) cu piciorul pe o mieluta moarta(desii
era separata de celelalte). Cred ca trebuie s-o iau mai.......muncitoreste.....pe etape,anul asta sa invat ceva iar de la anul......poate,poate.......iar in cativa ani chiar sa pot trai din asta. Va salut si va doresc la toti multe realizari ! |
#40
Posted 27 February 2010 - 11:11
ticatac, on 27th February 2010, 09:49, said: Multumesc pt. idei ariete41,cu pozele eventual mai tarziu - acum fiind la sarbi - dar si la poze, mai ales la postatul lor sant tot asa de .........priceput ca si la cresterea oilor(adica fac niste lucruri pt. prima data in viata).E grea trecerea asta de la novice la crescator amator.dar mai sa ajungi crescator profesionist din care sa-ti castigi painea......asa cum speram eu.Cand faci calcule ca mine si mai mult aduni decat scazi rezultatul pare frumos si zici gata din asta vreau sa traiesc dar...........cand a intrat nevasta la oi a gasit o oaie( masiva,cea cu doi miei) cu piciorul pe o mieluta moarta(desii era separata de celelalte). Cred ca trebuie s-o iau mai.......muncitoreste.....pe etape,anul asta sa invat ceva iar de la anul......poate,poate.......iar in cativa ani chiar sa pot trai din asta. Va salut si va doresc la toti multe realizari ! |
#41
Posted 27 February 2010 - 14:26
Sa fii sanatos ariete41 si multumesc pentru incurajari,acum cred si eu ca n-a omorato oaia(posibil sa fi murit de foame)dar nu pot sa mai fac nimic,macar am invatat ceva pt. data viitoare.
De fapt, cred ca de la inceput a fost o greseala pt.ca oaia n-o lasa sa suga - cred ca a mai lins-o si oaia cu trei miei care tocmai fata langa ea -iar eu am apucat prea tarziu sa citesc sfaturile lui Horia de pe forumul de capre referitor la nastere.Degeaba s-a chinuit nevasta sa tina oaia care nu statea,ba a si legat-o -la sfatul unor vecini-dar degeaba,tocmai cand mi-a spus ca a inceput s-o lase..... a murit (presupun ca n-a supt suficient colostru sa se intareasca).Si macar daca era berbecutul nu-mi era asa de ciuda ......dar o sa-l opresc si pe asta ca acum sant convins ca o sa creasca.....tare viril. Sfatuiesc pe toti(ho,hoo dau si eu sfaturi !)care sant la nivelul meu de cunoastere sa citeasca bine, bine, sfaturile celor cu experienta de pe forum care dau informatii pretioase,gratuite si dezinteresate .......mare,mare lucru.......in special cele ale lui Horia. Eu unul am inceput cu mare inters sa citesc si caprele si oile. Sanatate si numai bine! |
#42
Posted 27 February 2010 - 23:39
Horia as avea o mare rugaminte la tine si anume :daca tu ne ai explica care sunt incrucisarile cele mai indicate pentru ameliorarea raselor de oi din romania atat de lapte cat si de carne oamenii si ar face o idee in ceea ce priveste costurile dar si beneficiile si ar putea decide pe ce drum sa mearga .Nu sunt impotriva raselor autohtone dar asa cum bine spuneai tu ,pentru a fi competitivi va trebui sa crestem animale capabile de productii ridicate si rasele romanesti nu prea tin pasul cu rasele cu adevarat performante .Ma gandeam ca incrucisarea raselor din romania cu berbeci din rase cu potential ridicat ar fi metoda cea mai putin costisitoare pentru crescatorii de oi din romania de a ameliora rasele pe care le cresc in vederea obtinerii de productii ridicate atat cantitativ dar mai ales calitativ .Spre exemplu dorper -merinos sau sarda -turcana ce ar putea iesi din aceste combinatii ?s ar aclimatiza la noi ?Multumesc .
|
#43
Posted 28 February 2010 - 09:41
uitati ca am gasit niste preturi pt mielute/mioare/berbeci Ile de France (de la asociatia crescatorilor de oi din astea):
Quote pretul minim la mielute e de 266 de euro, ptr cele nascute in toamna 2009 pretul ptr mioare gestante e de 330 de euro berbecii de 15 luni sunt la pretul de 850 de euro la aceste preturi se mai adauga transportul, cam 250 de bucati pe un camion, aproximativ 6500 de euro o sa postez si niste poze din cateva ferme din franta facute acum 2 ani |
#44
Posted 28 February 2010 - 10:56
katilinus, on 28th February 2010, 10:41, said: uitati ca am gasit niste preturi pt mielute/mioare/berbeci Ile de France (de la asociatia crescatorilor de oi din astea): Sursa |
#45
Posted 01 March 2010 - 00:11
ariete41, on 27th February 2010, 23:39, said: Horia as avea o mare rugaminte la tine si anume :daca tu ne ai explica care sunt incrucisarile cele mai indicate pentru ameliorarea raselor de oi din romania atat de lapte cat si de carne ... Uite liniile unui proiect din 2005: Quote ... Interesul pentru marirea productiei si îmbunatatirea calitatii carnii de ovine a determinat în tarile UE crearea si cresterea de rase specializate pentru productia de carne si elaborarea unor programe de ameliorare a raselor locale. Metoda de ameliorare cel mai frecvent folosita pentru marirea si îmbunatatirea calitatii productiei de carne este cresterea prin încrucisari. În România, ameliorarea ovinelor pentru productia de carne este o activitate relativ recenta si limitata. Cerintele pietei tarilor UE si efectivele mari de ovine din România au impus ca negocierile de aderare a tarii noastre ca membru al Uniunii Europene sa cuprinda la capitolul agricultura ? obiectivul privind calitatea produsului carnea de ovine, context în care ameliorarea raselor locale de ovina pentru productia de carne, constituie o activitate deosebit de necesara. Obiectivele lucrarilor proiectului sunt corelate cu activitatile ariei tematice ale programului privind Alimentatia, Agricultura si Biotehnologii ? urmarind prioritar ca prin elaborarea unor programe regionale ale ameliorarii pentru productia de carne a raselor locale de ovine sa se asigure îmbunatatirea calitatii carnii de ovine la nivelul cerintelor si reglementarile Uniunii Europene. Justificarea proiectului este determinata de relevanta domeniului si viabilitatea obiectivelor urmarite, Sansele de succes sunt asigurate de preocuparile actuale ale crescatorilor pentru ameliorarea efectivelor de ovine si impactul economic deosebit realizat, ca urmare a valorificarii productiei de carne pe piata tarilor din Uniunea Europeana. Realizarea lucrarilor proiectului are un grad deosebit de complexitate abordând domenii de cercetare multiple ? ameliorare, reproductie, nutritie, exploatare si valorificarea productiei de carne. Rasele locale de ovine pe care se realizeaza lucrarile proiectului sunt: Merinos de Palas, Tigaie si Turcana. În raport cu metoda de crestere, ameliorarea raselor de ovine se efectueaza în rasa curata si prin încrucisare cu rase specializate pentru productia de carne. Rasele de carne care vor fi folosite la încurcisari sunt: Suffolk, Texel, Southdouwn, Ile de France, Merinofleisch si Linia de carne Palas. Activitatile de cercetare stiintifica se realizeaza în zona de crestere a raselor locale. Tehnicile si metodele de lucru cuprind scheme de selectie si încrucisari, tehnologii de crestere si îngrasare, norme tehnice de apreciere pentru productia de carne a ovinelor valorificate în viu si dupa sacrificare, în mod deosebit si urmareste calitatea carcasei si calitatile organoleptice ale carnii. ... Sursa Iata aici: http://www.icdcocpal...- 416 fazaI.pdf un proiect de ameliorare pentru productia de lapte. Mai caut si mai vin cu idei. Edited by horia66, 01 March 2010 - 00:15. |
#46
Posted 02 March 2010 - 19:53
horia66, on 1st March 2010, 01:11, said: Uite liniile unui proiect din 2005: Sursa Iata aici: http://www.icdcocpal...- 416 fazaI.pdf un proiect de ameliorare pentru productia de lapte. Mai caut si mai vin cu idei. |
|
#47
Posted 03 March 2010 - 20:43
ariete41, on 2nd March 2010, 19:53, said: ...ramane sa ne explici care ar fi ,,perechile"cele mai potrivite dupa parerea ta ... Sunt foarte multe de spus. S-au desfasurat studii destul de complexe de ameliorare, hibridare, selectie etc., s-au scris volume intregi referitoare la aceste ameliorari. Sunt foarte multi factori care trebuiesc luati in calcul, si anume conditiile de mediu in care se doreste a se dezvolta metisul: munte sau ca^mpie, temperaturile medii iarna-vara, umiditatea medie, extremele climatice etc. Apoi trebuiesc luate in seama si caracterele pe care nu vrem neaparat sa le modificam - prolificitate, grosimea firului de la^na, productia de la^na. Aici se analizeaza rasa amelioratoare si se alege in cunostinta de cauza. La caracterele care se doresc ameliorate (ex.: dezvoltarea carcasei cu marirea procentului de carne, sau productia de lapte), trebuiesc analizate caracteristicile intime ale fiecarei rase amelioratoare - de ex. la rasele pentru carne se studiaza si procentul de grasime care apare in carcasa, prolificitatea fiecareia, precocitatea (va^rsta la care mieii ajung la greutatea de adult) etc. La lapte se are in vedere nu numai productia ca atare, ci si compozitia laptelui: proteina, grasime, curba de lactatie etc. Nu in ultimul ra^nd se analizeaza si comportamentul matern al raselor amelioratoare (grija fata de miei, procentajul de respingere a mieilor la alaptare, procentajul de miei intarcati etc). Lucrurile nu sunt chiar asa de simple si nu prea incap "da capo al' fine" pe net, fie el chiar si un forum cu oameni de toata isprava ... Daca vrei, putem sa discutam la concret: rasa X cu rasa Y, dar si asta va dezvolta o cantitate serioasa de informatie... Plus ca eu sunt doar un medic veterinar, nu un doctor docent, cercetator la ANARZ... |
#48
Posted 03 March 2010 - 23:33
Am inteles ca nu e chiar asa de simplu sa ameliorezi o rasa si ca sunt multi factori de luat in seama dar eu ma pun in pielea unui crescator de oi din romania care a inteles ca pentru a fi competitiv trebuie sa creasca animale mai productive si atunci fermierul roman ori cumpara animale de rasa pura ,ori isi cumpara 2 -3 berbeci si ii imperecheaza cu oitele pe care le detine deja .Asta ar fi primul pas la care sunt sigur ca se gandesc muti fermieri romani ,ca dupa aceea urmeaza selectia (si asta o sa ne o explici tot tu daca nu te superi )dar cand o sa ajungem la punctul ala ca deocamdata stim doar cu ce rase ar fi indicat sa incrucisam rasele din romania.Cum spuneam horia fermierul are nevoie sa stie care este rasa care se preteaza mai bine la o incrucisare cu rasa pe care o are el ,ca are tucana si vrea s o amelioeze sa obtina lapte mai mult si cu un continut mai ridicat de proteine de grasimi si de caseina ,sau are tigaie si vrea s o amelioreze sa obtina 2 miei in loc de unul si sa cresca mai repede sa aiba mai multa carne in carcasa e.t.c .Cativa parametri acolo in dreptul fiecarei rase se pot gasi pe net dar nu cred ca sunt suficienti pentru a putea decide care e rasa cea mai in masura sa ne ajute la ameliorarea rasei pe care o crestem noi si aici ar fi bine sa intervii tu sa ne ajuti sa alegem ca nu oi fi tu doctor docent sau cercetator da ai cunostinte si experienta cat noi toti pusi impreuna.Eu as vrea sa stiu ce poate iesi dintr o incrucisare de tigaie cu ile de france spre exemplu da o discutie strict tehnica nu sunt capabil sa port cu tine pentru ca nu am nici pe departe cunostintele tale si plus ca nu stiu cati fermieri de rand ar fi intresati si ar intelege ,eu vreau doar sa invat sa cresc animale .Multumesc .
Edited by horia66, 04 March 2010 - 23:11. |
#49
Posted 05 March 2010 - 00:15
ariete41, on 3rd March 2010, 23:33, said: ...o discutie strict tehnica nu sunt capabil sa port cu tine pentru ca nu am nici pe departe cunostintele tale si plus ca nu stiu cati fermieri de rand ar fi intresati si ar intelege ,eu vreau doar sa invat sa cresc animale Mai inta^i, sa stii ca eu sunt de formatie medic de circumscriptie - am vorbit (si vorbesc) intotdeauna pe intelesul crescatorului - discutie tehnica in sensul cunostintelor crescatorului (si sa stii ca intotdeauna crescatorul isi cunoaste cel mai bine animalul...). Talentul medicului veterinar este sa "scoata" de la fermier tot ce acesta stie despre evolutia acelui animal. Cei care nu stiu sa poarte aceste discutii (medical se cheama "a face anamneza"), nu o sa puna niciodata un diagnostic ca lumea ... Quote Am inteles ca nu e chiar asa de simplu sa ameliorezi o rasa si ca sunt multi factori de luat in seama dar eu ma pun in pielea unui crescator de oi din romania care a inteles ca pentru a fi competitiv trebuie sa creasca animale mai productive si atunci fermierul roman ori cumpara animale de rasa pura ,ori isi cumpara 2 -3 berbeci si ii imperecheaza cu oitele pe care le detine deja . Ciobanul care vrea sa-si cumpere niste berbeci de rasa si sa-i imperecheze cu Turcanele sau Tigaile sale, nu face deca^t sa produca niste metisi - care ii vor da bineinteles o productie mai buna (daca incrucisarea a fost facuta cu cap). Mai departe (la generatiile urmatoare), va trebui sa evite cosangvinizarile (imperecherile inrudite: mama-fiu, tata-fiica si sora-frate), pentru ca acestea "scot la iveala" niste caractere bine ascunse genetic in structura stramoseasca a speciei, unele fiind defecte majore, printre care cel mai usor de exemplificat ar fi sterilitatea (berbeci si oi sterpe). De obicei, aceasta evitare a cosangvinizarii se face prin organizarea la monta a cel putin 2 grupuri "in harem": sa zicem jumatate din oi cu jumatate din berbeci si cealalta jumatate cu restul. Pentru anul urmator, se schimba berbecii din cele doua grupuri, astfel inca^t sa nu apara posibilitatea montei "tata-fiica". Si aici organizarea muncii isi spune cuva^ntul: crescatorul care isi urmareste si isi noteaza - indiferent de forma, pe ha^rtie sau in calculator - fiecare femela in parte, ca^nd si mai ales cu cine s-a montat, va putea sa urmareasca si fatarile si montele viitoare. Quote Asta ar fi primul pas la care sunt sigur ca se gandesc muti fermieri romani ,ca dupa aceea urmeaza selectia (si asta o sa ne o explici tot tu daca nu te superi )dar cand o sa ajungem la punctul ala ca deocamdata stim doar cu ce rase ar fi indicat sa incrucisam rasele din romania. In acest fel, in vreo 80-100 de ani (minim), vei avea prin selectie (permiterea la monta numai a indivizilor valorosi din punctul tau de vedere), o noua rasa (sau aceeasi rasa, cu caractere mult mai valoroase), cu caracteristicile dorite de crescator... Astfel s-au format majoritatea raselor de pe glob, ca si anumite tipuri ale unor rase locale: de ex. Turcana de Sibiu (mai mare si mai buna in productia de lapte decat restul Turcanelor), Tigaia Carabasa si altele. Quote Cum spuneam horia fermierul are nevoie sa stie care este rasa care se preteaza mai bine la o incrucisare cu rasa pe care o are el ,ca are tucana si vrea s o amelioeze sa obtina lapte mai mult si cu un continut mai ridicat de proteine de grasimi si de caseina ,sau are tigaie si vrea s o amelioreze sa obtina 2 miei in loc de unul si sa cresca mai repede sa aiba mai multa carne in carcasa e.t.c . Atunci ca^nd vrei sa incrucisezi doua rase (pentru a imbunatati matca), trebuie sa judeci foarte bine caracterele rasei ce vrei s-o imbunatatesti, sa nu faci mai mult rau ! Sa exemplificam: Turcana este o oaie cu corpul alungit, cu pieptul si soldurile destul de inguste. Nu se preteaza la incrucisarea cu rasele de carne performante (Suffolk, Southdown, Ile de France). De ce ? Pentru ca aceste rase produc niste miei mari, cu un corp destul de scurt si indesat, iar fatarile Turcanelor care au in burta astfel de miei vor fi foarte dificile... Daca vreti astfel de incrucisari, trebuiesc alese mamele cele mai mari (voluminoase) din turma, iar monta sa fie repetata, pentru a fi aproape siguri ca aveti sarcini gemelare (in sarcinile gemelare mieii sunt mai mici si oaia fata mai usor). Plus ca ar trebui si restrictionata un pic mama la furajare in timpul gestatiei - altminteri aveti toate sansele sa va faca un miel foarte mare, care nu are loc pe unde iesi... Doar daca nu aveti la indema^na pe cineva sa se bage la o cezariana. Quote ... Eu as vrea sa stiu ce poate iesi dintr o incrucisare de tigaie cu ile de france spre exemplu ... Poate iesi un lucru foarte bun. Ile-de-France este o rasa mare, cu femele adulte de 70-90 kg si la berbeci de 110-150 kg. Este bine adaptata la climatul montan, dar si la ca^mpie. Este crescuta in Franta in Masivul Central si in Pirinei, dar si in Elvetia. Poate fi crescuta si in sistem semi-deschis sau complet deschis (ca la noi la sta^na). Nu stiu ca^t de bine rezista la viscolul nostru din Moldova ... De asemenea, fiind o rasa mare, trebuie alese oile mame (Tigaie) cele mai bine dezvoltate, ca sa nu apara probleme la fatare. Inca ceva: unii, prin Statele Unite, i-au descoperit si calitati in ceea ce priveste productia de lapte, ceeea ce inseamna ca (cel putin) isi poate duce bine-merci mieii pa^na la o greutate apreciabila. |
#50
Posted 09 March 2010 - 17:53
Am gasit acest articol poate intereseaza pe cineva http://www.revista-f...berbecilor.html
Edited by horia66, 09 March 2010 - 18:09. |
#51
Posted 09 March 2010 - 20:46
Horia am citit de curand ca pentru ameliorarea rasei tigaie in vederea obtinerii de productii ridicate de lapte s ar putea incrucisa cu friza ce parere ai ?s ar aclimatiza in jud vrancea ? in zona de campie unde vara e foarte cald dar iarna bate puternic vantul .
|
|
#52
Posted 09 March 2010 - 20:58
Incrucisarea cu Friza duce Tigaia exact in partea opusa - catre rasele de lapte. Friza are tot un profil alungit si uscativ ca si Turcana, si la^na groasa.
Parerea mea: e posibil ca o incrucisare cu Friza sa reduca calitatile de "carne" ale Tigaii, pe cele ale la^nii le reduce in mod sigur, ca daca Tigaia are o la^na mai apropiata de fina, Friza o are grosiera. Eu inteleg ca ai vrea sa ai o rasa (sau un metis) exceptional si pe lapte si pe carne (...si pe la^na), dar nu se prea poate. Tigaie X Friza este deja un compromis, si compromisurile sunt partial bune (impaca si capra, si varza). Imagineaza-ti toata chestia ca la o masina - nu poate sa fie si sportiva perfecta si 4x4 ideal. Ori, ori. La rumegatoarele domestice s-au selectionat calitatile de "lapte" sau de "carne" orienta^ndu-le metabolismul intr-o anumita directie : ori catabolica - producerea de lapte la nivelul mamelei, ori anabolica - acumularea de masa musculara. Daca te situezi undeva la mijloc - jum'ate lapte / jum'ate carne, n-o sa ai performante extreme nici la una, nici la cealalta ... Asadar, ca sa ma intorc la intrebarea ta, eu as vedea o "afacere" mult mai buna sa incrucisez Turcana cu Friza, nu Tigaia... |
#53
Posted 09 March 2010 - 21:57
Daca m am exprimat gresit cer scuze dar daca recitesti ultimul meu post iti ceream parerea in ceea ce priveste incrucisarea tigaie -friza pentru a obtine o productie mai ridicata de lapte nu de carne .Pentru carne am inteles dintr un raspuns anterior al tau ca putem incrucisa tigaia cu ile de france si as vrea eu sa impac si capra si varza dar am inteles tot datorita tie ca nu e o idee si ca atare nici nu m am gandit la asa ceva .Eu vreau sa stiu asa cum am mai spus cu ce rasa este indicat sa incrucisam tigaia pentru carne pe de o parte si pentru lapte pe de alta parte ca dupa aceea sa mi pot face anumite calcule .
Edited by horia66, 10 March 2010 - 00:35. |
#54
Posted 10 March 2010 - 00:44
Nu te-ai exprimat gresit, eu am crezut ca tu stii ca Tigaia este una din rasele noastre traditionale care se "inclina" catre rasele de carne, ca sa zic asa...
Are o carcasa mai bine conformata, cu un piept mai larg, cu mai multa carne (in mod categoric) deca^t Turcana, la aceeasi greutate a carcasei, cu o prolificitate ridicata (caracteristic raselor de carne...). Asadar, ca^nd ai o rasa traditionala care se apropie pe undeva (prin anumite caractere) de rasele de carne, normal ar fi sa duci metisarea in aceeasi directie - catre carne. Parerea mea. Asa cum eu cred ca metisarea Tigaii cu Friza ar face-o sa piarda din acele caractere bune care o indreapta catre carne, si ar orienta-o gresit catre productia de lapte. In general, ca^nd vrei sa incrucisezi o rasa cu rase de carne, acea rasa ar trebui sa aiba si ea niste caractere de baza catre "carne". Caractere pe care sa le imbunatatesti prin incrucisare, nu sa le stopezi. La fel si la incrucisarile catre productia de lapte. Unii zic ca e ok sa orientezi Tigaia catre "lapte", prin incrucisari cu Friza. Eu zic ca e gresit. Pai, ca^nd ai Turcana deja bine specializata in directia asta, de ce sa nu faci chestia asta cu Turcana ? |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users