Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay

Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3
 Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...

De ce sunt oamenii nostalgici

Cum vand casa fara factura Hidroe...
 Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?

polita RCA ONLINE

Va rog recomandati echipa serioa...
 Termostat frigider - verificare

Mai au PC-urile vreun viitor?

Centrala termica immergas

Amenda in Lipsa ?
 

Tăierea pomilor fructiferi (tăieri anuale, de întinerire, tăieri în verde și altele)

* * * * * 4 votes
  • Please log in to reply
1586 replies to this topic

#73
danutz_2009

danutz_2009

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,975
  • Înscris: 22.02.2009
Alte informatii legate de lamai gasesti aici:
http://forum.softped...t...2&start=162

#74
ciuchi67

ciuchi67

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 40
  • Înscris: 21.02.2011

 eureur, on 18th February 2010, 14:24, said:

Taierea e un exercitiu de imaginatie. Se da o nuia cu radacini, se cunoaste modul in care creste, (mai repede, mai incet, cat de mult lastareste daca o tai, de unde va da lastari, unde vor creste fructe pe ea, si multe alte informatii colaterale) apoi iti imaginezi cum va arata dupa 4-5 ani. Sa luam un exemplu practic: ai un cais de 2 ani, cumparat de la pepiniera. E practic o nuia de 2 m cu radacini. Trebuie sa o vezi ca un cais cu tulpina de vreo 80 cm (cam pana la talie, sa n-ai nevoie de scara sa-l culegi), din care pleaca 3-4 ramuri groase, care se bifurca fiecare dupa 40-50 cm, care se bifurca fiecare dupa 40-50 cm... De ce 40 -50 cm? daca e mai mult nu mai au rezistenta si se incovoaie sub greutatea fructelor, ajungand sa taraie crengile de pamant, si nu vrem asta... Ce stim despre el? Ca va da lastari din primii trei-4 muguri de sub taietura si ca mugurii sunt dispusi in elice, adica cele 3-4 ramuri vor fi egal departate. Asa ca il taiem patru muguri mai sus de talie, ca sa dea lastari din cei patru muguri si sa ramana o tulpina cat talia. Asta e taierea de formare anul 1.
Primavara urmatoare, taiem la 40 - 50 cm lungime cele 3-4 ramuri crescute in urma lastaririi. Daca au crescut mai multi lastari, ii alegem pe cei 3-4 mai vigurosi si mai bine pozitionati si pe restul ii taiem fara mila. Cum? stim ca fiecare va lastari din mugurii imediat dupa taietura, primul si al doilea lastar fiind cei mai vigurosi, asa ca alegem locul taierii de asa natura ca primul si al treilea mugure sa fie indreptati lateral, catre directiile unde vrem sa creasca ramurile. In aceste conditii, al doilea mugure va fi de obicei indreptat in sus, si va forma un lastar foarte viguros, de care nu avem nevoie. Pe asta il starpim de mic, prin mai, cand e inca ierbos. Asta e taierea de formare an 2. Am realizat trunchiul, sarpantele (crengile) principale si primul etaj de subsarpanta. In anul urmator facem acelasi lucru cu toti lastarii crescuti peste an pe care i-am imaginat cand am taiat, pe ceilalti aparuti ii suprimam fara mila. In acest mod am format pomul cu 3-4 sarpante principale, doua etaje de subsarpanta, care arata vazut de la distanta ca o cupa. De aici incolo, taierile se fac pentru fructificare, adica: rarim coroana in fiecare an (taiem toti lastarii care cresc nedoriti catre interiorul coroanei, scurtam lastarii mai lungi de 50-60 cm, mai rarim din ei cand sunt prea desi, taindu-i pe cei debili si / sau care au directii nedorite...
Ideea e ca inainte de a te apuca sa tai, iti creezi in minte imaginea pomului taiat si imaginea cresterilor care vor urma, in urma taierii... Nu intotdeauna ceea ce ti-ai imaginat se va intampla, dar in proportie de 80 - 90 % se intampla - mai apar si accidente, muguri care mor, crengi care se rup accidental la cules, alte evenimente neprevazute. La pomii batrani, taierea are ca scop inlocuirea coroanei imbatranite cu una tanara prin obligarea pomului sa dea lastari noi, din care ii pastram pe cei de care avem nevoie si suprimarea crengilor batrane si fara rod.
Asta e la cais, la alte specii taierea se face altfel, in functie de coroana pe care o vrem si de specificul speciei si soiului respectiv - marul golden spur se taie altfel decat jonathanul, de exemplu, pentru ca unul fructifica pe nuiele lungi, celalalt pe ciotulete scurte numite spur, asa ca daca te apuci sa scurtezi la jonathan, l-ai lasat chel, i-ai taiat fructele.
Mai mult de atat scrie prin carti, se capata odata cu experienta, urmarind fiecare pom an de an cum creste...
De aceea, multi din cei ce stiu sa taie sunt specialisti intr-o specie, caracteristica zonei in care lucreaza, pe care o cunosc direct, au taiat si urmarit cresterile speciei ani de zile. De multe ori cunosc modul de taiere al altor specii doar din carti si au tendinta sa aplice aceeasi forma de taiere tuturor pomilor pe care ii vad...
Am un vecin, taie super pomii in vas (caisi, pruni), dar m-am luptat asta primavara cu el ca cu turcii sa-mi pastrez perii cu al doilea etaj de sarpante, ca voia sa le taie axul, sa ramana cu o sarpanta, ca asa stia el... Pana la urma la unii din ei am cedat eu, ca aveau axul prea viguros, s-ar fi dus prea mult si prea repede in sus si am preferat sa-i fac hatarul sa il taie ca sa-l transfer pe alta creanga, mai putin viguroasa. De piersici nu mai vorbim, plange cu vorbe pe langa mine cand ii tai, ca le tai tot rodul, cand ei gem de crengi si muguri de rod, daca ar fi dupa el i-ar lasa pletosi, sa faca piersici cat nuca.
ABSOLUT SUPERB !!!GROZAV ARTICOL!! PLECACIUNE BOIERULE!!!

#75
gry2000

gry2000

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,075
  • Înscris: 16.02.2008

 pupu_depadure, on 16th February 2010, 10:43, said:

mai incercam o data si mai "pe fata"

http://sfaturipomico....com/index.html

Foarte util este site-ul respectiv dar la unele tipuri nu sunt informatii despre taiere si formare coroana.
E clar ca trebuie sa scot la imprimanta toate specificatiile pentru tipul de pom si apoi in gradina sa aplic...
Este o intreaga filozofie arta aceasta dar nu am pe cine sa chem din sat care sa se priceapa si in plus trebuie sa invat singur.
De plantat am invatat tot de pe forumuri si mi-a reusit 100%.
Am vreo 6 pomi de 3 ani ( cu anul din pepiniera considerat ) si 5 de 2 ani. Nu i-am taiat decit in primul an de plantare la 80-100 de cm de la sol, motiv pentru care au crescut f mult in sus si haotic. In treacat fie spus ca am cumparat in toamna 2009 vreo 4-5 pomi din Hornbach care au inghetat peste iarna 2009-2010...Anul acesta intentionez sa reintregesc cu inca 7-8 pomi caci am observat ca pusi in primavara, nu mai ingheata peste iarna.
Poate ma ajutati cu PERIOADA optima pentru taieri in zona de S-E a tarii.
Am mai citit materiale dar poate nu am inteles eu bine unele chestii:
- Anul acesta imediat dupa plantare ( posibil sapt viitoare ca trece vremea rea ) la pomii proaspat plantati, se scurteaza la 80 de cm de la sol acum sau anul viitor ?
- Ce diferenta este intre "dezmugurire" si "pornirea in seva" ? ( ieri am fost la tara si erau inmuguriti pomii  dar probabil ca mai intirzie putin vegetatia cu vremea rea prognozata de azi ... )
In rest orice sfat e binevenit.

Edited by gry2000, 06 March 2011 - 16:50.


#76
gry2000

gry2000

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,075
  • Înscris: 16.02.2008
Se pare ca nimeni nu are cutajul sau cunostintele necesare ca sa scrie...asa ca am executat operatiunile saptamina trecuta si astept sa vad rezultatele...in toamna...:)

Edited by gry2000, 20 March 2011 - 11:01.


#77
colombo2003

colombo2003

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,312
  • Înscris: 16.07.2008
Cred ca aici este locul cel mai potrivit pentru intrebare mea. Am in gradina cativa pruni, tineri (au dat rod in anii trecuti), "salbatici" sa zicem (adica au iesit singuri; nu sunt altoiti sau plantati). Am observat ca (spre deoebire ce alti pruni (veterani)) au un fel de tepi, de diferite lungimi. Unii tepi au deja frunzulite, altii nimic.

Nu stiu daca am facut bine sau nu (de aceea postez si intreb), dar m-am gandit ca, taind toti spinii, "ajut" in felul asta celelalte ramuri care sunt deja viguroase, care au frunze dar mai ales fruct. Acele ramuri sa le zicem viguroase, probabil ca vor dori multi ani de acum incolo, iar, in locul unde am taiat tepii, nu va mai creste nimic.

Nu stiu daca (ma gandesc ca e un fel de regenerare), peste timp, cand ramurile astazi viguroase vor imbatrani si se vor usca, tepii pe care acum i-am tait, din care nu cred ca mai ce si cum sa creasca, va mai exista vreo posibilitate de regenerare a pomului.

Sunt profan in materie, asa ca va rog sa nu dati prea tare cu parul. Sper sa nu fi facut, din prea mult exces de zel si dorinta de bine, vreo prostie (sau poate o prostie si mai mare) pe care sa o regret in timp. Asadar, orice explicatie, sfat sau recomandare sunt binevenite. Multumesc.

#78
danutz_2009

danutz_2009

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,975
  • Înscris: 22.02.2009
Exista pomi fructiferi care rodesc pe "spur" (ramura scurta) sau pe "coarda lunga"!
Se poate ca anumiti "tepi" taiati de tine sa fi putut fructifica anul viitor!
Dar exista si pruni cu "tepi" de protectie!
Cand copacul imbatraneste taierile de intinerire se fac diferit de taierea de "tepi".

Toate cele bune!

PS: intrebare retorica: cu ce te incurcau "tepii" aia?

#79
STIDEM

STIDEM

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 26
  • Înscris: 05.07.2011

 mikkailis, on 19th February 2010, 08:31, said:

Caisul e un altoi, mosule! Prins pe portaltoi.
N-ai ce mai face acum.

In ce zona il ai? Poti sa-l scoti si sa pui altceva in loc.
Eu am asa: ciresi de 3 ani, un mar gigantic (vreo 5m). Daca vrei iti dau fara bani. Numai trebuie sa iei (cires cu masina, marul cu o duba, ceva).
:nonobad:

 colombo2003, on 20th June 2011, 22:58, said:

Cred ca aici este locul cel mai potrivit pentru intrebare mea. Am in gradina cativa pruni, tineri (au dat rod in anii trecuti), "salbatici" sa zicem (adica au iesit singuri; nu sunt altoiti sau plantati). Am observat ca (spre deoebire ce alti pruni (veterani)) au un fel de tepi, de diferite lungimi. Unii tepi au deja frunzulite, altii nimic.

Nu stiu daca am facut bine sau nu (de aceea postez si intreb), dar m-am gandit ca, taind toti spinii, "ajut" in felul asta celelalte ramuri care sunt deja viguroase, care au frunze dar mai ales fruct. Acele ramuri sa le zicem viguroase, probabil ca vor dori multi ani de acum incolo, iar, in locul unde am taiat tepii, nu va mai creste nimic.

Nu stiu daca (ma gandesc ca e un fel de regenerare), peste timp, cand ramurile astazi viguroase vor imbatrani si se vor usca, tepii pe care acum i-am tait, din care nu cred ca mai ce si cum sa creasca, va mai exista vreo posibilitate de regenerare a pomului.

Sunt profan in materie, asa ca va rog sa nu dati prea tare cu parul. Sper sa nu fi facut, din prea mult exces de zel si dorinta de bine, vreo prostie (sau poate o prostie si mai mare) pe care sa o regret in timp. Asadar, orice explicatie, sfat sau recomandare sunt binevenite. Multumesc.
STIDEM. Pomii tineri, cu precădere prunul emite aceşti spini pe care se formează muguri de rod, ca particularitate de rodire la pomii tineri. Nu trebuiau îndepărtaţi decât cei care erau complet uscaţi. E mai greu un pic de explicat pe net, dar aceştia ar fi făcut fructe. Pe zona de pe care i-ai îndepărtat ramurile groase au rămas goale; este ceea ce noi numim degarnisire. N-ai greşt mult, mai întrebi şi te mai ajutăm. După un prim sezon de rodire acei spini dispar din coroană, apar alţii, până când pomul atinge maturitatea de rodire după care apar din ce în ce mai rar. Insistă

#80
daniel-popa

daniel-popa

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 279
  • Înscris: 08.05.2011
Buna ziua la toti colegii de pe forum.
Pentru tot ce tine de pomi fructiferi, incepand de la puieti pana la tratamente contra bolilor si daunatorilor inclusiv taierea si formarea coroanelor, recomand o carte mai veche, am gasit-o la anticariat si se numeste ,,Pomicultura Aplicata''  scrisa de Nicolae Cepoiu.
Nu vreau sa o considerati reclama, pentru ca aceasta carte nu se mai tipareste de mult, cu toate ca este foarte buna.
Contine fotografii foarte explicite cu scheme de taiere si formare a pomilor, bolile care apar, tratamente si multe altele.
Numai bine va doresc!

#81
aurel22

aurel22

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 115
  • Înscris: 16.12.2007
Salut, am o intrebare, am un cires nou cumparat, are numai muguri nedeschisi , a avut cateva frunze dar de la frig si transport au cazut, unele s-au rupt, , e soi pitic , l-am plantat si i=am taiat putin din varfurile crengilor ca sa fie uniform....
Am gresit ca l-am ajustat putin il afecteaza cu ceva ?

#82
alinutzik

alinutzik

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 592
  • Înscris: 10.04.2008
Era bine sa-l lasi asa pana la primavara.

#83
Luchian

Luchian

    Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 335
  • Înscris: 19.02.2004
Daca fac taieturi la mar in perioada asta cand pe timpul noptii sunt temperaturi sub 0 gr, dauneaza la copac ?

#84
Luchian

Luchian

    Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 335
  • Înscris: 19.02.2004
Hai ca va raspund eu  :coolspeak:  
Pana la -5 grade e ok.

Edited by Luchian, 25 November 2011 - 09:25.


#85
danutz_2009

danutz_2009

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,975
  • Înscris: 22.02.2009
:D , hai ca esti jucatorul perfect!
Tu centrezi....tu dai cu capul...si (culmea) si marchezi!

Numai bine!  :thumbup:

Edited by danutz_2009, 25 November 2011 - 17:23.


#86
mircea11s

mircea11s

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,011
  • Înscris: 25.12.2009

 Luchian, on 25th November 2011, 10:24, said:

Hai ca va raspund eu  :coolspeak:  
Pana la -5 grade e ok.
Pentru cei 3-4 meri pe care ii ai mai bine pastreaza-ti entuziasmul pana la primavara.Daca ai cateva hectare sau zeci de ha ori chiar sute de ha si ai oameni putini la taiat,atunci situatia se schimba.

#87
Luchian

Luchian

    Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 335
  • Înscris: 19.02.2004
Se pare ca asa voi proceda  :rolleyes:

#88
costelpl

costelpl

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 27
  • Înscris: 20.03.2008
Buna!
Am si eu niste meri care au fost altoiti pe meri salbatici in primavara trecuta. Puteti sa-mi desenati de unde trebuie taiati altoii?
La fiecare pom am facut cate 2 poze pentru a se vedea mai bine locul de altoire.Va multumesc fff mult!

Attached Files


Edited by costelpl, 18 January 2012 - 10:58.


#89
mircea11s

mircea11s

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,011
  • Înscris: 25.12.2009
Ai ramas fascinat de basmele din copilarie cu balaurul cu 7 capete ? Din cauza asta ai lasat sa creasca si ce nu trebuie ?

Altoirea se face mai aproape de suprafata solului nu la inaltimea de cca un metru cum pare in unele fotografii.Altoind mai jos vor fi mai putini lastari care sa creasca din salbatic si soiul altoit este posibil sa faca in mod natural lastari anticipati prin care sa formezi coroana mai usor .Dupa ce ai vazut ca prinderea (la altoire) este realizata lasi sa creasca doar lastarul dat din mugurele superior al altoiului,restul se ciupesc la cateva frunze si se mentin asa (pe loc) pentru a incuraja cresterea lastarului din varf.In cazul in care din cei trei altoi toti s-au prins ,alegi doar unul singur care sa creasca asa cum am spus mai devreme ,iar restul altoilor ii ciupesti si nu lasi sa creasca lastari din ei.Altoii care nu au fost lasati sa creasca ii poti taia cu foarfeca in august sau primavara urmatoare.Lastarii care cresc din portaltoi trebuiesc indepartati mereu.La fel se elimina sau ciupesc la 2-3 frunze lastarii anticipati care cresc in zona destinata tulpinii si nu sunt necesari pentru formarea coroanei.Inaltimea tulpinii depinde de forma de conducere aleasa,vigoarea portaltoiului si /sau soiului si daca in gradina iti mai intra oi sau capre.Nu ai spus ce soi ai altoit ,dar avand in vedere vigoarea mare a salbaticilor (portaltoiul) va trebui sa iti conduci pomii intr-una din formele de piramida sau vas.

#90
free_2_joy

free_2_joy

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 384
  • Înscris: 05.11.2005
Sal
Intru si eu pe acest topic cu niste intrebari. Am pus in 2010 niste pomi prin curtea de la tzara si vreau sa fac taierile de rigoare de anu asta. Am invatat eu cate ceva despre taiere, dar sunt multe chestii pe care nu le stiu. AM un cires pe care nu l-am taiat deloc de atunci. Nu am poza cu el, asa ca am facut o schita in paint cam cum arata.
Vreau si eu sa ma ajute cineva in aceasta privinta. Daca reusesc sa rezolv problema asta, o sa revin si cu alte intrebari.
Pomul are cam 1,6 m inaltime si pleaca de la 15 cm de la sol 3 crengi la 120 grade in jurul pomului care cresc mult spre lateral si care au o lungime de vreun metru fiecare.

Attached Files


Edited by free_2_joy, 29 January 2012 - 15:29.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate