Second Opinion
Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale. Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit. www.neurohope.ro |
PEPENI
Last Updated: Mar 11 2024 12:18, Started by
remus-gabriel
, Feb 01 2010 11:58
·
1
#1
Posted 01 February 2010 - 11:58
Cred ca ar fi util sa existe si un topic despre pepeni.
Ce soiuri cultivam anul acesta? Cum procedam, ce mai este nou,etc. |
#2
Posted 01 February 2010 - 13:27
ca tot doream sa intreb pe cineva: daca se folosesc seminte de pepene rosu, pastrate de la pepenii astia care se gasesc vara pe piata (oricum par toti la fel) , rasar plante, rodesc ? sau sunt hibrizi de la care nu se mai poate folosi ulterior samanta ?
|
#3
Posted 01 February 2010 - 15:08
am incercat in trecut de curiozitate cu souil crimson.
este hibrid si urmatoarea serie ies mai mici si cu dungile mai sterse in principiu nu merge treaba asta cu semintele luate de la fructul cumparat pt ca sunt asa cum am mai spus hibrizi la cei galbeni e mai rau. turchestanul iese cu coaja neincretita si nu e f dulce |
#5
Posted 01 February 2010 - 21:54
Ne mutam la legume, ca asta e sub-arie de cultura mare... cereale etc.
|
#6
Posted 02 February 2010 - 15:22
prin 92 -95 am avut culturi de pepeni pe langa Afumati
Pe vremea aia nu se importau pepeni turcesti sau de peste ocean, practic pepenii au meritat cu varf si indesat, aveam piata de desfarere extraordinara, la orice colt de strada opream masina plina si in 3 ore o vindeam. La politaii dela circa 20 le dadeam cate un pepene si le spuneam ca dispar in 3 ore.. si era totul ok. Cum semanam terenul ingrasat si arat din toamna, dscuit in primavara, cum dadea putin caldura meream pe camp - trasam cu sfoara, amsuram distanta intre randuri - puneam seminte la inmuiat cu 2 zile inainte - apoi unu cu sapa altu cu plantatul - puneam 5 -7 seminte la cuib.. apoi acopeream cu unstrat de 2 -3 cm de pamant fin. in primul an am avut in jur de 300 de cuiburi pepeni verzi si 100 de cuiburi pepeni galbeni. Dupa o saptamana - veneam sa vedem ce a incoltit/rasarit si ce nu. .si unde erau semintele mancate de insecte.. si acolo semanam din nou seminte. Cam de trei ori in total. Apoi urma prima sapa- care e cea maidificila.. la fiecare cuib in parte trebuia sa stau in genunch- sa desfac cuibul cu grija sa nu scot plantele din radacini, sa sparg scrobul de pamant de deasupra plantelor ca sa poata rasari, sa pun alt pamant proaspat la radacina.. ufff.. era chinu naibii.. Tot acum lasam maxim 3 fire la fiecare cuib Apoi dupa 2 -3 saptamani - iarasi, alta sapa, pentru buruieni si bineinteles- pentru a pune pamant proaspat la baza fiecarui cuib, sa nu faca scrobul gros si sa se crape pamantul ca sa nu intre aerul la radacina. Raream, lasam 1 - maxim 2 plante.. Apoi dam la 2 saptamani - iarasi cate o sapa pt buruieni.. Apoi cand infloareau - deja trebuia sa facem coliba din stuf- pentru ca trebuia paza.. dupa flori apareau gagalicile- care daca prindeau o ploaie in cateva yile erau cat oul de gaina- si trebuia paza pentru ca in zona erau stoluri de ciori.. ale dreacu - alea cand se lasa in bostana distrug TOT, ca termitele.. practic distrug prima recolta care e cea mai importanta din punct de vedere financiar. Dimineata cand rasearea soarele trebuia sa fiu deja acolo, iar seara trebuia sa stau sa apuna soarele. Apoi cand se parguiau trebuia s apazesc si de ciorile fara aripi - ca in zona sunt sate precu Sindrilita si alte cele populate cu brazilieni autohtoni care vin numai sa distruga.. Apoi prima recolta- era o feerie, pret de pana la 30 de ori mai ridicate decat sa zicem peste 3 saptamani.. . Eram printre primii pe piata, pret pe masura si sevindea TOT! Nu existau en-gros-uri, metro, carrefur si alti de-astia cu turcisme si lumea de-abia astepta sa cumpere pepeni.. si videam ca statea lumea la rand!!! Practic in primul an dupa 400 de cuiburi - cu banii luati ne puteam cumpara o dacie berlina nou-nouta.. pe vremea aia erau bani. Acum nu as mai face asa ceva. .cand iesi pe piata cu pepenii romanesti - deja piata e saturata de turcisme mari si far agust. Practic cam tot ce cumperi din import d ela turci e MARE, FRUMOS, IEFTIN si FARA GUST! Nu se compara de ex portocalele turcesti cu alea grecesti - asta ca sa fac o paranteza.. Cu stima, |
#7
Posted 02 February 2010 - 17:17
ionitaga, on 2nd February 2010, 15:22, said: prin 92 -95 am avut culturi de pepeni pe langa Afumati Pe vremea aia nu se importau pepeni turcesti sau de peste ocean, practic pepenii au meritat cu varf si indesat, aveam piata de desfarere extraordinara, la orice colt de strada opream masina plina si in 3 ore o vindeam. La politaii dela circa 20 le dadeam cate un pepene si le spuneam ca dispar in 3 ore.. si era totul ok. Cum semanam terenul ingrasat si arat din toamna, dscuit in primavara, cum dadea putin caldura meream pe camp - trasam cu sfoara, amsuram distanta intre randuri - puneam seminte la inmuiat cu 2 zile inainte - apoi unu cu sapa altu cu plantatul - puneam 5 -7 seminte la cuib.. apoi acopeream cu unstrat de 2 -3 cm de pamant fin. in primul an am avut in jur de 300 de cuiburi pepeni verzi si 100 de cuiburi pepeni galbeni. Dupa o saptamana - veneam sa vedem ce a incoltit/rasarit si ce nu. .si unde erau semintele mancate de insecte.. si acolo semanam din nou seminte. Cam de trei ori in total. Apoi urma prima sapa- care e cea maidificila.. la fiecare cuib in parte trebuia sa stau in genunch- sa desfac cuibul cu grija sa nu scot plantele din radacini, sa sparg scrobul de pamant de deasupra plantelor ca sa poata rasari, sa pun alt pamant proaspat la radacina.. ufff.. era chinu naibii.. Tot acum lasam maxim 3 fire la fiecare cuib Apoi dupa 2 -3 saptamani - iarasi, alta sapa, pentru buruieni si bineinteles- pentru a pune pamant proaspat la baza fiecarui cuib, sa nu faca scrobul gros si sa se crape pamantul ca sa nu intre aerul la radacina. Raream, lasam 1 - maxim 2 plante.. Apoi dam la 2 saptamani - iarasi cate o sapa pt buruieni.. Apoi cand infloareau - deja trebuia sa facem coliba din stuf- pentru ca trebuia paza.. dupa flori apareau gagalicile- care daca prindeau o ploaie in cateva yile erau cat oul de gaina- si trebuia paza pentru ca in zona erau stoluri de ciori.. ale dreacu - alea cand se lasa in bostana distrug TOT, ca termitele.. practic distrug prima recolta care e cea mai importanta din punct de vedere financiar. Dimineata cand rasearea soarele trebuia sa fiu deja acolo, iar seara trebuia sa stau sa apuna soarele. Apoi cand se parguiau trebuia s apazesc si de ciorile fara aripi - ca in zona sunt sate precu Sindrilita si alte cele populate cu brazilieni autohtoni care vin numai sa distruga.. Apoi prima recolta- era o feerie, pret de pana la 30 de ori mai ridicate decat sa zicem peste 3 saptamani.. . Eram printre primii pe piata, pret pe masura si sevindea TOT! Nu existau en-gros-uri, metro, carrefur si alti de-astia cu turcisme si lumea de-abia astepta sa cumpere pepeni.. si videam ca statea lumea la rand!!! Practic in primul an dupa 400 de cuiburi - cu banii luati ne puteam cumpara o dacie berlina nou-nouta.. pe vremea aia erau bani. Acum nu as mai face asa ceva. .cand iesi pe piata cu pepenii romanesti - deja piata e saturata de turcisme mari si far agust. Practic cam tot ce cumperi din import d ela turci e MARE, FRUMOS, IEFTIN si FARA GUST! Nu se compara de ex portocalele turcesti cu alea grecesti - asta ca sa fac o paranteza.. Cu stima, Super postul ... pe sufletul meu ... bravo ! Ce distanta era intre cuiburi si intre randuri ? Cam cati pepenasi ieseau dintr-un cuib ? Acum s-au invatat brazilienii si cumpara pepenii din en-gros-uri si ii vand la marginea soselei ... cica sunt roamanesti produsi de ei Edited by masterd6ib6, 02 February 2010 - 17:17. |
#8
Posted 02 February 2010 - 20:10
da adevarul e ca trebe sa fii si fraier sa crezi un "brazilian" - vorba lui @ionitaga - care-ti spune ca a muncit el la bostana lui.
|
#9
Posted 10 February 2010 - 02:25
Stiu un prieten din Tecuci/Gl,care anul asta a dat 100 to pepeni la porci caci nu a gasit cumparator pentru ei.
Deci investitita in pepeni mi se pare esuata din fasa. |
#10
Posted 10 February 2010 - 22:26
cam ciudat; ori a tinut prea mult la pret, ori n-a stiut unde sa caute cumparator; probabil este la inceput; stiu si eu persoane care cultiva pepeni, dar au oamenii lor (adica au cumparatorii carora le vand in fiecare an) , care vin si incarca tiruri direct din camp.
|
|
#11
Posted 14 February 2010 - 02:22
Da, e foarte greu sa mai vinzi astazi pepeni. Eu mai reusesc asa cat de cat prin piete in Bucuresti dar nu stiu cat timp va mai tine.
Dar ceea ce s-a spus mai sus cred ca este totusi un caz nefericit. Macar de acsa si tot putea sa dea ceva. |
#12
Posted 14 February 2010 - 14:17
v-am zis , dupa parerea mea cel mai simplu (oarecum) este sa ii dai de pe camp; e adevarat ca ii dai la un pret sensibil mai mic decat la piata, dar ii dai pe toti , ai luat banu' si nu-ti mai bati capul cu ei.
|
#13
Posted 12 March 2010 - 19:37
#14
Posted 15 March 2010 - 17:54
bag seama ca pe aria asta sunt doar consumatori de pepeni, nu si cultivatori ...
|
#15
Posted 15 March 2010 - 19:35
da, crimson este soi. baby sugar este si el tot soi dar este cu fructe mai mici si mai timpuriu. baby sugar nu se prea mai cultiva fiindca omul vrea pepene mare, sa mearga acasa cu el sa nu zica nevasta ca e zgarcit ca a luat unul mic. crimson are parca si miezul ceva mai crocant.
ce vrei sa stii despre pepeni? e simplu.....bagi ingrasaminte complexe si foliare si ai grija sa nu-i invadeze buruienile..... adevarul ca, ar fi bun un pepene sa mai stinga iuteala de le cele 1000 de fire de praz! cati hectari de pepeni vrei sa pui? Edited by rich1974, 15 March 2010 - 19:38. |
|
#16
Posted 15 March 2010 - 19:44
chiar nu stiu ce limba sa mai vorbesc cu tine mai @rich
nu ma intereseaza nici ce zice nevasta omului cand vine acasa, si nici sa le dau complexe si foliare, pentru simplu fapt ca ESTE VORBA DE GRADINA MEA !!! capisci ???????????? De Charleston stii ceva ? Sugar Baby, in afara de faptul ca e mai mic, cum este ? NOTA : a se lua aminte ! toate intrebarile pe care eu le pun pe aria asta vizeaza cultura de gradina, pentru nevoi personale; nu vand nimic ! mai clar de atat nu stiu sa explic |
#17
Posted 15 March 2010 - 19:59
haideti domnule, nu ati observat ca eu sunt mai caterincos.....dar cand e vorba de treaba, puteti sa va bazati pe mine!
despre charleston nu stiu maiu nimic. mi se pare ca erau aia lungi. soiul se numeste chearleston grey. dar nu gasesti samanta. intreaba explicit ceva si te invat sa cultivi.... cati mp vrei sa pui? 100.....cam asta ar fi minim. pune si tu intrebari concrete sa stiu ce sa-ti raspund! sugar baby e bun.....dar o sa zica nevasta ca sunt mici si ca nu esti in stare sa faci pepeni mai mari....o sa spuna ca nu te pricepi la nimic, asa sunt femeile! Edited by rich1974, 15 March 2010 - 20:00. |
#18
Posted 15 March 2010 - 20:18
DDuras, on 15th March 2010, 19:44, said: NOTA : a se lua aminte ! toate intrebarile pe care eu le pun pe aria asta vizeaza cultura de gradina, pentru nevoi personale; nu vand nimic ! mai clar de atat nu stiu sa explic Daca iti faci solar, pune cateva cuiburi pe mijloc, pe bulumacii din mijloc si intre bulumaci. Vor fi condusi ca tufa de fasole, iar fructele vor fi bagate in dresuri vechi. Dresurile se vor lega de bulumac sau de sarma de sustinere astfe incat pepenele sa stea in sfoara cu care e legat dresul, nu in vrej, care nu suporta greutatea pepenelui. Daca nu iti faci solar, poti pune cativa spalieri ca la vie, cu 2-3 randuri de sarma. In tarile cu apa calda permanent si ministri competenti, asta e sistemul de producere al pepenilor galbeni. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users