Seminte de legume - soiuri ROMANESTI
Last Updated: Jul 10 2018 15:07, Started by
DDuras
, Jan 18 2010 15:15
·
0
#19
Posted 27 January 2010 - 21:16
O intrebare ...
Am gasit intr-un magazin cu specific agricol seminte de tomate Pontica (Dacia) romanesti. Astea sunt tot hibrizi sau sunt rosiile taranesti ? In rest pretul ... 3,5 RON ... 5 g ... bun ? Edited by masterd6ib6, 27 January 2010 - 21:18. |
#20
Posted 27 January 2010 - 21:48
masterd6ib6, on 27th January 2010, 22:16, said: O intrebare ... Am gasit intr-un magazin cu specific agricol seminte de tomate Pontica (Dacia) romanesti. Astea sunt tot hibrizi sau sunt rosiile taranesti ? In rest pretul ... 3,5 RON ... 5 g ... bun ? Astea sunt romanesti, nu foarte rezistente la cultura in camp, nici prea productive, dar gustoase. In general, hibrizii ajung sa fie stabilizati dupa un anumit nr de ani si devin soiuri. O planta da cam 1,5-2 kg de rosii. |
#21
Posted 27 January 2010 - 22:08
@ trestie - vad ca te pricepi ; poate ne pui si noua pe un topic (sau faci unul separat) cele mai bune soiuri de diverse legume; cele mai bune ca rezistenta la boli, productivitate,gust; dac-ar fi grupate si pe timpurii/tarzii si camp/solar cu atat mai bine.
ar fi foarte util + ca s-ar evita si intrebarile gen: ce soiuri de rosii sa cumpar, etc ce zici ? ne scoti la lumina ? cand ai timp. Edited by DDuras, 27 January 2010 - 22:10. |
#22
Posted 27 January 2010 - 22:30
DDuras, on 27th January 2010, 22:08, said: @ trestie - vad ca te pricepi ; poate ne pui si noua pe un topic (sau faci unul separat) cele mai bune soiuri de diverse legume; cele mai bune ca rezistenta la boli, productivitate,gust; dac-ar fi grupate si pe timpurii/tarzii si camp/solar cu atat mai bine. ar fi foarte util + ca s-ar evita si intrebarile gen: ce soiuri de rosii sa cumpar, etc ce zici ? ne scoti la lumina ? cand ai timp. Majoritatea soiurilor care sunt prin cartile de legumicultura lipsesc cu desavarsire si de la cei care ar trebui sa pastreze soiurile, adica s-au pierdut, s-au corcit sau nu le-a mai cultivat nimeni. Asta era zestrea cercetarii romanesti. Cele mai mari probleme le produc ploile acide, nu bolile, de aia e bun solarul. De soiul Dacia stiu ca prin "90 unchi-miu il lauda si cultiva 1500 m2 si se uita ciudat cand noi scoteam triplu de pe aceeasi suprafata. Noi cultivam un hibrid olandez, Arletta parca, foarte productiv si rezistent. Am citit ca l-au stabilizat si e soi acum. Pe atunci hibrizii erau la fel de gustosi ca soiurile romanesti. Mai erau soiuri bune Vemone, H 50 si Arges 32, daca mai tin minte de pe timpuri. |
#23
Posted 27 January 2010 - 22:59
bine, nu ma refeream doar la rosii . ce mai stii tu , pe acolo ...
nu trebuie sa raspunzi acum, pe loc. |
#24
Posted 28 January 2010 - 13:06
sa nu va suparati pe mine, daca pun intrebari aiurea, dar chiar nu stiu
mie imi plac la nebunie ardeii kapia, daca iau acum din piata ardei si pastrez semintele, pot sa le folosesc pt semanat? sau n-am nici o sansa sa iasa ceva, dar daca este o sansa cum ar trebui sa procedez, exclus partea cu sera/solar ca n-am asa ceva, pot sa mananc si la vara ardei, pana atunci imi iau din piata |
#25
Posted 04 February 2010 - 20:08
Am fost astazi prin Obor si m-am chiorat pe la magazinele de profil.
Fiecare magazin avea cam 3-4 soiuri de rosii romanesti, iar de ardei 1-2 soiuri. Am intrebat vanzatorii si mi-au zis ca au cam schimbat denumirile vechi cu unele noi mai comerciale. |
#26
Posted 04 February 2010 - 20:48
nu-i exclus sa fi mai schimbat din denumiri, din diverse motive.
de ex. era un soi parca de varza rosie -"cap de negru". i s-a modificat numele ca cica e discriminare,rasism !!! a innebunit lumea ! |
#27
Posted 07 February 2010 - 21:14
Un soi foarte bun la gust este Ace 55 VF de la firma Bakker Brothers.Personal folosesc un soi de rosii galbene asemanator cu Ace 55,stranse an de an de vreo 30-35 de ani.Problema e acum cu clima si bolile,in special virusii(TSWV),acele rosii care au acea inima verde in interior,si sunt ca lemnele cand musti din ele,sunt afectate de boala.Uitati-va mai jos
Attached Files |
#28
Posted 07 February 2010 - 21:52
Taman d-astea crude la mijloc, verzi si lemnoase, au fost toata vara pe tarabele din Bucuresti ...
Doamne..., unde-or fi rosiile care se gaseau la piata ca^nd eram copil...? Carnoase si parfumate de le ma^ncam goale, cu sare ... |
|
#29
Posted 07 February 2010 - 22:09
Partea proasta e ca nu am gasit nici un soi sau hibrid rezistent in tara,iar cei care ar trebui sa se ocupe cu carantina nu-si fac treaba nici daca-i anunti,ascunzand astfel de lucruri.Aria de raspandire este foarte mare,iar noi taranii nu putem sa luptam cu virusii sau cu dumnezeu.De cativa ani buni aceleasi probleme dar ei se fac ca nu vad,si-si iau in continuare banii linistiti.De cateva ori le-am dat probe pentru analiza si spun ca nu gasesc nimic legat de carantina.Practic nu se merita sa cultivi nici pentru consum propriu
|
#30
Posted 07 February 2010 - 22:27
dan.smarandoi, on 7th February 2010, 21:14, said: Un soi foarte bun la gust este Ace 55 VF de la firma Bakker Brothers.Personal folosesc un soi de rosii galbene asemanator cu Ace 55,stranse an de an de vreo 30-35 de ani.Problema e acum cu clima si bolile,in special virusii(TSWV),acele rosii care au acea inima verde in interior,si sunt ca lemnele cand musti din ele,sunt afectate de boala.Uitati-va mai jos Nu stiu cat de bun e soiul asta si cat de mult s-a corcit (hibridat) cu alte soiuri la tine, dar cica e rezistent la Verticiloza si Fuzarioza. Oricum, fiind soi vechiar trebui sa fie gustos. La intrebarea mea de ce sunt rosiile lemnoase in loc sa aiba pulpa zemoasa, un profesor de legumicultura mi-a raspuns: rosiile gustoase rezista maxim 7 zile, iar de la cules si pana ajunge tirul la noi trec tot 7 zile. Morala..... trandafirii aspectuosi si fara spini nu au parfum. horia66, on 7th February 2010, 21:52, said: Taman d-astea crude la mijloc, verzi si lemnoase, au fost toata vara pe tarabele din Bucuresti ... Doamne..., unde-or fi rosiile care se gaseau la piata ca^nd eram copil...? Carnoase si parfumate de le ma^ncam goale, cu sare ... Daca luai de la cei care cultivau soiul bulgaresc Precos, nu intanleai asa ceva. Erau mai mici si cu un pic tuguiate. |
#31
Posted 07 February 2010 - 22:44
Nu poti sa ai si productivitate,rezistenta,aspect comercial si gust bun in acelas timp.Cand mergeam la piata cautau sa fie tari,deci de ce ne mai miram ca acum mananca cioate?Un soi bun au fost si Dacia si Roxana al celor de la Vidra,din pacate dupa 1-2 ani au aparut unele contrafacute,moi,crete,apoase,cu floare in cap care nu erau bune de nimic.Precos f1 bulgaresti chiar anul trecut am pus de curiozitate,sunt cam marunte dar rezistente la boala si cu gust bunicel si la bani putini,cred ca merita pentru casa
Edited by dan.smarandoi, 07 February 2010 - 22:50. |
#32
Posted 07 February 2010 - 23:33
dan.smarandoi, on 7th February 2010, 22:09, said: Partea proasta e ca nu am gasit nici un soi sau hibrid rezistent in tara Bacchus F1 Price per Unit (piece): RON470,00 (incluzand 19 % tax) HR ToMV/TSWV/Ff :1-5/Fol:0,1/Va/Vd/Ma/Mi/Mj IR Pi Este un hibrid cu rezistența la virusul petelor de bronz TSWV si cladosporium Ff .Planta este aerisită cu fructe de culoare roșu aprins si greutatea de 120-130g. Se pretează pentru zone infestate cu Trips. Edited by green_waves, 07 February 2010 - 23:59. |
#33
Posted 08 February 2010 - 00:31
eu ce sa inteleg din discutia asta ? ca nu mai am sanse sa gasesc seminte de legume romanesti, cum erau odata ?
|
|
#34
Posted 08 February 2010 - 07:21
DDuras, on 8th February 2010, 00:31, said: eu ce sa inteleg din discutia asta ? ca nu mai am sanse sa gasesc seminte de legume romanesti, cum erau odata ? Ba da, vei gasi la Unisem si cred ca si Agrosel are. Oamenii astia vorbesc prin prisma celor ce cultiva pentru vanzare, tu vrei doar pentru consum propriu. Da si tu o cautare la amicu google cu "seminte rosii romanesti" dan.smarandoi, on 7th February 2010, 22:44, said: Nu poti sa ai si productivitate,rezistenta,aspect comercial si gust bun in acelas timp.Cand mergeam la piata cautau sa fie tari,deci de ce ne mai miram ca acum mananca cioate?Un soi bun au fost si Dacia si Roxana al celor de la Vidra, Soiul Dacia e comercializat acum sub denumirea de Pontica. |
#35
Posted 08 February 2010 - 11:39
Si cele care apar ca fiind soiuri romanesti , sunt rosii clasice (ca gust) ? Ideea era ca eu caut soiuri cum erau odata ; un hibrid care sa faca rosii de genul celor ce se gasesc pe piata nu ma incalzeste cu nimic, chiar daca e romanesc.
Si nu ma refer doar la rosii, ci la legume in general. |
#36
Posted 08 February 2010 - 15:06
Daca este vorba in mod deosebit despre gust, atunci cred ca as putea spune ca Optima au fost unele dintre cele mai gustoase rosii pe care le-am mai mancat in ultima perioada. Au fructele mari, putin mai molcute si necesita o buna ventilatie vara.
La soiurile de vinete romanesti am incercat Lucia si au fost bunicele, dar ca gust mi-au placut in mod special cele din hibridul Mirabelle. Chiar si toamna tarziu cand deja vinetele incep sa se amarasca, erau foarte bune. In schimb nu sunt foarte rentabile din punct de vedere comercial, existand hibrizi mai productivi. |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users