Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Google Sheet - Referire la textul...

De ce vor atația politicieni...

ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?
 Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...

Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...
 Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...

joc idem Half Life gratis

PC game stream catre Nvidia Shiel...
 Pompa de apa HEPU ?!

Vreau o masina electrica de tocat...

Cum ajunge remorca de tir inapoi ...

Alt "Utilizator nou" pe T...
 

Solutii si modalitati tratare lemn

- - - - -
  • Please log in to reply
182 replies to this topic

#19
mutulica_41

mutulica_41

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,594
  • Înscris: 11.01.2008

View Postedi10000, on 1st November 2009, 11:17, said:

In toamna aceasta am terminat gardul casei. Pentru protectie am dat cu lac protector de la Kober (nu fac reclama) intr-un singur strat. Ar trebui sa mai dau o data? Atasez o imagine cu gardul pentru relevanta. Sper ca postarea mea sa fie in concordanta cu obiectivul topicului.
eu nu cunosc nici un finisaj pt lemn care sa mearga un singur strat...si nu prea inteleg cum vine aia protectie 50%, apropos de produsul cu acid boric;  eu stiu ca sunt finisaje de interior si de exterior ( pt lemn)

Edited by mutulica_41, 01 November 2009 - 18:04.


#20
bobodinvs

bobodinvs

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 837
  • Înscris: 03.03.2009
E corect ce spune mutulica (ce e de calitate...costa),insa e foarte corect si ce spune dduras.Nu toti isi pot permite lucruri scumpe.Si,decat deloc, e buna si o solutie mai slab cotata pe care lumea si-o permite. La vreme de seceta ,e buna si ploaia cu gheata.
Tocmai de asta m-am gandit sa deschid subiectul,intrucat sunt direct interesat de problema si,desi acum mi-as permite solutii scumpe (desi,nu intotdeauna pretul reflecta si calitate,uneori se mai plateste si ''firma'') ,vreau sa aflam si solutii low cost pt un buget mai mic,pt ca,in cazul in care faci o investitie,ai interesul sa obtii cel mai bun raport calitate/pret,in limita a ceea ce iti poti permite.
  Inca mai sunt multe de expus si discutat pe acest topic.
Spor!

#21
oif_nelu_1970

oif_nelu_1970

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 106
  • Înscris: 13.02.2009
Eu pentru protectia paziilor si sageacului am dat 5 straturi.
-3 straturi de impregnant pentru lemn culoare mahon cu solutie anticari.
-2 straturi cu lac de exterior.
Cam asa arata dupa 5 luni:

Attached Files



#22
bobodinvs

bobodinvs

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 837
  • Înscris: 03.03.2009
Pt lemnul ''ascuns'',care nu e la vedere,ce solutie ai aplicat?

Off-topic:imi place solutia marcata in poza ;)

Attached Files



#23
oif_nelu_1970

oif_nelu_1970

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 106
  • Înscris: 13.02.2009
Pentru lemnul ascuns am folosi;
-pentru cari si mucegai am folosit Bios Wood 224
-ignifug Magma Fire Stop SBP 10
Cam asa arata lemnul dupa 1an

Attached Files



#24
doru_constantiniu

doru_constantiniu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 71
  • Înscris: 06.06.2007
Bochemit a costat 235 lei 5 l concentrat, din care faci 50 l solutie. Deci 4,7 lei/litru
E bun si la interior (unde are durata de viata nelimitata) si la exterior (unde, fara vopsirea de finisare a lemnului, protejeaza 5 ani. Daca peste aceasta solutie, se vopseste sau lacuieste lemnul, protectia creste)

Asa scrie pe cutie, protectie la apa 50%. Dupa mintea mea, inseamna ca nu protejeaza decat  partial (50%) impotriva patrunderii apei. Daca dai si cu lac peste, ai protectie 100 %. Oricum, solutia am luat-o pentru protectia impotriva mucegaiurilor, insectelor si ciupercilor.

Intrebarea mea este daca cariile intra in aceste categorii? Ce sunt cariile? Ajunge oare protectia asta sau sa dau si cu o solutie speciala anticarii?

Alte solutii ce-am vazut (am si cumparat, dar nu cred ca le voi folosi) sunt: Grund fungicizat, de la Azur, cu 13 lei/0,75 l si Lac ignifug, tot de la Azur, cu 17 lei/0,75 l

#25
mutulica_41

mutulica_41

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,594
  • Înscris: 11.01.2008
Eu, daca imi pot permite sa-mi fac o casa, in nici un caz nu ma apuc sa-mi dau cu var pe gardul d lemn sau pe sageac sau pe orice lemn natur, si in general fiind o casa pt zeci de ani sau pana inchid ochii, prefer sa mai astept decat sa recurg la solutii 'low cost'; de fapt si notiunea asta e un pic relativa, exista o limita a calitatii la toate materialele de constructii. doar nu o sa cumparam ce-i mai scump pe piata, numai ca sa nu facem compromisuri, dar pana la urma fiecare face cat il duce capul si cati banuti are, si fiecare marfa are clientii ei. Eu, care imi castig painea cu finisaje, nu consider varul si uleiul ars o solutie low cost pt lemn, ci o aberatie...sau o tehnologie muuuult depasita, ca sa fiu mai bland...
Iar cei care fac ignifugari pe lemn, ar trebui sa se intereseze cat timp e eficient lacul, pt ca de exemlu lacul de la Azur ( TM) are eficienta 6 luni, dupa care ar trebui o reaplicare; alte produse autohtone poate nici nu au agrement de la pompieri..., in nic un caz nu exista lac ignifug pe viata, problema e dupa cat timp faci o reaplicare
concluzia? ...un om mai informat e un om mai destept...

#26
kamikz

kamikz

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 581
  • Înscris: 04.08.2006
Vad ca s-a deschis robinetul. hai sa-l lasam sa curga in continuare.
Ceeace vad eu: solutie miraculoasa nu exista. Atunci mai bine iti faci casa din materiale solide (piatra, caramida, bca etc). Acolo nu mai sunt probleme cu efectele in timp. poate asta e si motivul pentru care oamenii reticienti insista sa isi construiasca asa ceva.
Dar sa revenim la lemn. Cred ca ar trebui sa facem 2 categorii pentru protectie. Si anume solutiile pentru lemnul la vedere si cele pentru lemnul la interior (de exemplu partea de interior a unui perete sandwich).

Pentru interior nu vad decat folosirea unor produse moderne si asta pentru ca ceeace protejeaza de umezeala nu e antiincendiu si invers. Si asta ma duce cu gandul la faptul ca sincer nu stiu cati producatori au solutii pentru impregnarea in masa, cert este ca asta ar fi cea mai indicata modalitate pentru a obtine un rezultat bun.

pentru zonele la vedere este cert ca va trebui repetat procedeul de aplicare dupa o anumita perioada, perioada depinzand de cat de expus este lemnul intemperiilor. La interior o fi cativa ani buni, insa la exterior am avut lac de yacht umflat dupa 1 an (ce-i drept lemnul a stat in nisip cateva luni, dar what a f***, atunci ce se intampla cu o barca?!?!), dar am si zone unde tratamentul este intact dupa 4 ani.

Inca un aspect foarte important: daca lemnul folosit este sanatos, sansele de a rezista in timp sunt mult mai mari, comparativ cu situatia in care se foloseste (poate din greseala) o bucata de lemn (ajunge si atit) cariat, care dupa o vreme se raspandeste prin toata zona.

pentru cei care nu au bani, se pot folosi solutiile babesti pentru suprafetele care devin inaccessibile dupa punerea in opera, iar cele la vedere tratate cu bagare de seama, avand in vedere ca in viitor poate apare o posibilitate de a le trata mai bine. Nu strica nici o mica atentie la modul de lucru, pentru ca micile greseli sau neatentii pot duce la mari probleme in viitor.

Iar pentru cei care au bani: folositi stejarul. Va scapa de o gramada de batai de cap referitoare la tratament  :D

PS. bobodinvs: puteai sa pui si tu o poza cu o roaba mai folosita...  :P

Edited by kamikz, 01 November 2009 - 20:35.


#27
DDuras

DDuras

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,528
  • Înscris: 23.11.2006
Bineinteles ca nu dai cu var pe gard sau sageac, dar nu vad de ce n-ar merge (in lipsa de altceva) intr-un pod nemansardat,in care nici nu prea umbli.

Iar in legatura cu aberantul ulei ars  :   sa ai la tara vreo suta  de metri liniari de gard din lemn , si sa te vad cu ce lacuri ii dai si pe o parte si pe alta ...   :whistling:

Edited by DDuras, 01 November 2009 - 20:59.


#28
bobodinvs

bobodinvs

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 837
  • Înscris: 03.03.2009
@ kamikaz  :acu e noua roaba,dar daca esti interesat,ii deschid cand vin acasa jurnal pe aria AUTO,la Jurnal de bord,si ii prezint evolutia si fiabilitatea  :lol:
@Dduras   :  uite aici 50 ml cu ceva lac colorat (mahon) a costat numai lacul vreo 10 mil,doar pe partea de la exterior o singura mana data cu simt de raspundere,ca sa nu mai pun la socoteala munca de chinez a lui tata (el e the roaba's driver  :lol: ) cu o pensula.La interior....mi-a fost rusine sa-i mai cer sa-l dea.Ma bag eu cand vin acasa.Daca stiam de la inceput cat costa acest lac,nu ma mai apucam,cautam alternativa mai ieftina,insa dupa ce am inceput...nu mai puteam renunta si sa las gardul tarcat.
Attached File  SANY3711.jpg   90.66K   819 downloads
Attached File  SANY3860.jpg   52.24K   773 downloads
Stie cineva care este solutia cu care se trateaza lemnul de-l face sa capete o culoare verzuie?Si cam ce efecte are?
Attached File  79987.jpg   160.92K   807 downloadsAttached File  75583.JPG   89.42K   655 downloadsAttached File  89242.JPG   125.81K   548 downloads42.JPG]

Edited by bobodinvs, 02 November 2009 - 05:59.


#29
mutulica_41

mutulica_41

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,594
  • Înscris: 11.01.2008
DDURAS: eu, unul nu dau cu ulei ars nici daca am un km de gard, nu am bani, astept pana am; restul...asa cum am zis, fiecare cum il taie capul...
KAMIKZ: lacul e un produs peliculogen, ar trebui dat pe lemn numai peste un grund de imbibare sau peste un bait, care si el e un produs de imbibare; e posibil ca acolo unde s-a umflat lemnul sa fi prins umezeala; eu as imparti altfel finisajul pt lemn: ceea ce nu se vede ( un sg strat de tratament) si ceea ce se vede (-2 straturi la int si 3 straturi la ext) lacul e ceva optional, e vb de luciul dorit. Un bait de calitate care e si tratament si finisaj si aplicat in 3 straturi, nu mai are nevoie si de lac pt protectie suplimentara, e chestie de gusturi, ce grad de luciu se doreste
BOBODINVS: e vb de un banal bait, apa sau solvent, tratament sau nu

#30
kamikz

kamikz

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 581
  • Înscris: 04.08.2006

View Postmutulica_41, on 2nd November 2009, 09:31, said:

KAMIKZ: lacul e un produs peliculogen, ar trebui dat pe lemn numai peste un grund de imbibare sau peste un bait, care si el e un produs de imbibare; e posibil ca acolo unde s-a umflat lemnul sa fi prins umezeala; eu as imparti altfel finisajul pt lemn: ceea ce nu se vede ( un sg strat de tratament) si ceea ce se vede (-2 straturi la int si 3 straturi la ext) lacul e ceva optional, e vb de luciul dorit. Un bait de calitate care e si tratament si finisaj si aplicat in 3 straturi, nu mai are nevoie si de lac pt protectie suplimentara, e chestie de gusturi, ce grad de luciu se doreste


am priceput ideea. In cazul meu sunt 2 straturi de bait si 2 de lac, aplicate la intervale destul de mari. Inainte de al 2-lea strat de lac yacht am smirgluit suprafata ca sa o curat de "diverse". In rest, zici bine ce zici!

#31
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,060
  • Înscris: 12.12.2006
Desi nu ma tare pricep la aspecte de protectie moderne, vreu totusi sa punctez cateva lucruri  ^_^

View Postkamikz, on 1st November 2009, 21:32, said:

Ceeace vad eu: solutie miraculoasa nu exista. Atunci mai bine iti faci casa din materiale solide (piatra, caramida, bca etc). Acolo nu mai sunt probleme cu efectele in timp.
Ba sint si acolo :)  Drept ca nu ezista "solutie miraculoasa" pt lemn, dar natura actioneaza asupra oricaror materiale, si mai ales in orasele noastre nu e greu sa gasim constructii vechi, chiar impunatoare, care se degradeaza accentuat.

Lemnul fiind un material organic, o "fiinta vie" oarecum, e normal sa aiba un alt ritm de integrare in natura, ca pana la urma asta inseamna. :)
Imi amintesc la un curs despre parazitii care ataca lemnul si metode de protectie, o persoana intreba tot timpul pe dos, cum sa pot  accelera procesele de degradare a lemnului. :lol: Si la un moment, cum starnea zambete, intreaba lectorul: - Da' dvs. cu ce va ocupati ?  si raspunsul  - Predau la Universitate cursul de ecologie. Si pe noi ne intereseaza integrarea cat mai rapida in natura a deseurilor din industria lemnului  :D

Edited by Morosanul, 02 November 2009 - 10:38.


#32
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,060
  • Înscris: 12.12.2006

View Postkamikz, on 1st November 2009, 21:32, said:

pentru cei care nu au bani, se pot folosi solutiile babesti pentru suprafetele care devin inaccessibile dupa punerea in opera, iar cele la vedere tratate cu bagare de seama, avand in vedere ca in viitor poate apare o posibilitate de a le trata mai bine
Solutiile babesti sint ca leacurile babesti, :) nu esti sigur care sint bune si care nu, si atunci daca nu vrei  sa risti te duci la medic :)
(Totusi unele din cele babesti ar putea sa fie chiar eficiente, si evident mai naturale, deci... cine stie  :lol: )

Acum vreu sa merg pe fir in sens invers, mai intai ca din cauzele care pot degrada lemnul (focul, securea, daunatorii si unii compusi chimici) pe noi aici ne intereseaza numai vietatile. Apa in sine nu degradeaza lemnul, ea ofera doar mediu dezvoltarii daunatorilor.

Deci masurile noastre de protectie pot fi pentru:  1. eliminarea daunatorilor, sau  2. eliminarea uneia din conditiile de dezvoltare ale acestora (apa, aerul, sau sursa de hrana)
Dupa asta optiunile se impart iar:  1. vrem sa pastram un aspect frumos al lemnului  sau  2. nu conteaza apectul
Apoi încă, (si ma refer doar la exterioare) 1. Lemul este expus direct intemperiilor (balcoane, garduri, porti, stalpi, etc) sau este protejat (peretii unei constructii - protejati de streșini, prispe, elemente de balcoane)


De ex.  uleiul ars - nu e o metoda traditionala, uleiul ars e un deșeu industrial nu il face țăranul in gospodarie.
In afara de faptul e pute, e si f. urît ca aspect si nesanatos.

Varul se folosea si din alte motive, mai ales de dezinfectie si dezinsectie, prin asta protejaza oarecum lemnul si de cari sau de anumite insecte, dar efectul e slab (am vazut cari in lemn varuit) si bineinteles nu are efect pe elemente exterioare, ca il spala ploaia. Mai e problema ca te murdaresti daca te freci de el, decinu e prea confortabil.

Edited by Morosanul, 02 November 2009 - 13:36.


#33
rusman

rusman

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,186
  • Înscris: 03.05.2009

Quote

Stie cineva care este solutia cu care se trateaza lemnul de-l face sa capete o culoare verzuie?Si cam ce efecte are?
Acela este sulfatul de cupru de care vorbeam numai ca acel lemn a fost tratat prin scufundare in solutie, nu stropit cu vermorelul.

#34
DDuras

DDuras

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,528
  • Înscris: 23.11.2006

View Postbobodinvs, on 2nd November 2009, 06:57, said:

Daca stiam de la inceput cat costa acest lac,nu ma mai apucam

aha !   ;)   se vede treaba ca practica bate teoria ...



View PostMorosanul, on 2nd November 2009, 14:28, said:

Solutiile babesti sint ca leacurile babesti, :) nu esti sigur care sint bune si care nu, si atunci daca nu vrei  sa risti te duci la medic :)

e exact pe dos: solutiile "babesti" (probabil ai vrut sa spui traditionale)  sunt verificate de-a lungul anilor, si tocmai de aia se stie cum reactioneaza si ce efect au.



View PostMorosanul, on 2nd November 2009, 14:28, said:

De ex.  uleiul ars - nu e o metoda traditionala, uleiul ars e un deșeu industrial nu il face țăranul in gospodarie.

eu vorbesc de traditional in sens larg, nu ne limitam acum la ce face taranul (care taran astazi? ) in gospodarie. Uleiul ars e un produs traditional in sensul ca e folosit de zeci de ani; se stie ce-i cu el si cum se comporta.




View PostMorosanul, on 2nd November 2009, 14:28, said:

De ex.  uleiul ars ... e si  nesanatos.

:w00t:

Am pierdut firul ... vorbim de retete de tratare a lemnului, sau de retete culinare ?

#35
doru_constantiniu

doru_constantiniu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 71
  • Înscris: 06.06.2007

View Postrusman, on 2nd November 2009, 18:34, said:

Acela este sulfatul de cupru de care vorbeam numai ca acel lemn a fost tratat prin scufundare in solutie, nu stropit cu vermorelul.

Produsul de care v-am zis eu ca l-am luat este identic la aspect cu lemnul acela verde din poza si nu contine sulfat de cupru. V-am zis care sunt substantele active. Se poate trata lemnul si prin imersie in solutie, dar este mai  "industrial", adica nu prea e la indemana. Eu o sa pulverizez solutia cu pistolul de suflat.

#36
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,060
  • Înscris: 12.12.2006

View PostDDuras, on 2nd November 2009, 20:21, said:

e exact pe dos: solutiile "babesti" (probabil ai vrut sa spui traditionale)  sunt verificate de-a lungul anilor, si tocmai de aia se stie cum reactioneaza si ce efect au.
Exact ca in medicina, cum am zis  :lol:

Quote

eu vorbesc de traditional in sens larg, nu ne limitam acum la ce face taranul (care taran astazi? ) in gospodarie. Uleiul ars e un produs traditional in sensul ca e folosit de zeci de ani; se stie ce-i cu el si cum se comporta.
NU e traditional de loc, nu se stie cum se comporta pt ca nu a interesat pe nimeni - oamenii au dat cu ce le-a picat in mina, numai sa nu lase lemnul asa - si nu e folosit la sate, adica in adevaratele zone rurale, ci in zonele periurbane, unde e disponibil acest deseu - cu un mare grad de toxicitate dealtfel, pt om si pt mediu.

Quote

Am pierdut firul ... vorbim de retete de tratare a lemnului, sau de retete culinare ?
Nu-i nimic, am io rabdare si-ti explic :)
Daca dai lemnul cu cianura, nu intra nici un gandacel  :D  asigurat !
Da' eu nu-ti indic aceasta "reteta culinara" nici macar pt gard  :lol:

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate