Second Opinion
Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale. Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit. www.neurohope.ro |
migdal
Last Updated: Apr 06 2016 12:14, Started by
anknic
, Mar 13 2009 20:37
·
0
#37
Posted 04 October 2009 - 14:33
Ai mei s-au uscat. E a doua generatie de migdali pe care incerc sa o fac sa se prinda si nu reusesc.
Au dat muguri, au facut frunzulite, cateva ramurele (folosesc diminutive pentru ca intr-adevar erau mici, nu s-au dezvoltat normal), apoi s-au ingalbenit si pe rand s-au uscat. Au nevoie de conditii mai deosebite de sol? Sunt plantati chiar langa un nectarin caruia ii merge foarte bine. |
#38
Posted 04 October 2009 - 14:58
ai mei s-au prins amandoi. unul e insa langa un proaspat plantat nuc si, desi nucul e muuult mai mic, ne gandim ca la anul sa ii mai spatiem (adica sa mutam migdalul). a fost si o nebunie vara asta cu facut casuta, astfel incat inca n-am facut plan de gradina si toate-s plantate alandala.
|
#39
Posted 07 October 2009 - 08:04
in we am fost la valea la gratar si pt ca pitixul n-avea ketchup a trebuit sa ma duc la magazin sa iau, plimbandu-ma pe DN vreo 500 m catre magazin am intalnit o babuta care avea de vanzare migdale. deci pe acolo n-au nicio treaba migdalii, cresc fara probleme. doar ca migdalele erau mai mici decat ce-mi aminteam eu din copilarie. am intrebat-o daca e migdal altoit si mi-a zis ca nu, e iesit din sambure.
|
#42
Posted 21 November 2009 - 21:35
Buna ziua,
Discutiile voastre despre migdal, intalnite pe cand cautam un nuc, m-au determinat sa cumpar 2 migdali si sa ii si plantez. Am inteles ca poate atinge 12 m inaltime si infloreste in orice sol. Multumesc. |
#43
Posted 01 January 2010 - 23:43
Migdalii mei din Pietroasele, Buzau.
Cresc in vie fara alta protectie. Altitudinea este de 250m. Coasta cu fata spre sud. Attached Files |
#44
Posted 08 January 2010 - 21:21
dino2, on 4th October 2009, 14:33, said: Ai mei s-au uscat. E a doua generatie de migdali pe care incerc sa o fac sa se prinda si nu reusesc. Au nevoie de conditii mai deosebite de sol? Sunt plantati chiar langa un nectarin caruia ii merge foarte bine. |
#45
Posted 01 February 2010 - 23:12
migdalul-almendro(denumire in spaniola)
As vrea sa vin cu o precizare:migdalul amar este de multe ori rezultatul nealtoiri unui migdal adica il cumperi il plantezi fara a-l altoi si dupa un anumit timp ( 3-4 pana la 5 ani face fructe dar salbatice).Dar sunt si soiuri de migdale amare(foarte rare) Prunus amygdalus var.amara care cresc prin Asia si locurile foarte calduroase din zona Mediteranei. Si ca o paranteza mica fructele de migdal amar sunt MORTALE.Doza mortala este de 20 pt adult si 10 pt un copil.simptomele sunt:axfisiere vomare,ameteala,ritm cardiac alert,stop respirator dupa care cel mai probabil moarte.Nu vreau sa va sperii dar sunt nenumarate pagini despre efectele migdalelor amare.Nu vreau sa sperii pe nimeni dar este purul adevar. Informatii(pacat ca nu este in romaneste) aici Migdalul isi are originea prin regiunile muntoase din Asia centrala (Persia.Mesopotamia) prin anul 4000-5000 a.C.A fost adus prin intermediul negustorilor care faceau comert cu mai marile capitale lae lumi. IN Europa se banuieste ca a ajuns prin intermediul fenicienilor. S.U.A si Spania se numara printre tarile care produc migdale la scara mare(650000 t samburi respectiv 65000t samburi) Spre deosebire de Romania in Spania cand se vorbeste de rosii , portocale ,piersici migdali etc se vorbeste la general:rosie.piersica,portocala,mandarina,migdala dar aici nu este asa.De ce?Simplu Pentru ca sunt sute de hibrizi care apar peste noapte si de aceea soiurile sunt n pentru cele enumerate mai sus.Cu explicatia de mai sus vroiam sa ajung aici:Ayles,Atocha,Cristomorto, Desmayo Largueta,Desmayo rojo si mai sunt inca vreo 14.Cam astea sunt soiurile de migdali care sunt comune si care sunt cultivate pe teritoriul Spaniei. Si cum fiecare nas isi are nasul asa si migdalul are plagile sale(vorbesc de plagile care sunt intalnite in spania(foarte pitin probabil sa fie si in romania pentru ca frigul iernii decimeaza aceste plagi): Aglaope infausta,Malacosoma neustria Linnaeus,Aspidiotus perniciosus,Monosteira unicostata Capnodis tenebrionis,Hyalopterus amyddali B dintre care se pare ca sunt si autonomi(adica se gasesc decat in Spania) Compozitia unei migdale este: 2,3% de carbohidratii 5,7% de apa 15,2% de celulosa 18,7% de proteíne 58,1% de grasimi (grasime saturata 0,4; grasime monosaturata 0,32; grasime polyinsaturata 0,42). Dar are si un munte de vitamene:d,b6,e.b5 dar si multe substante nutritive:zinc,fier,calciu magneziu fosfor si potasiu. Polenizarea ,inainte se face destul de greoi pentru ca trebuiau arbori speciali pentru acest lucru dar acum au foat scosi arbori care prezinta flori care se autopolenizeaza.Este destul de rezistent la frig si tolereaza foarte bine seceta.Si un lucru cusios pe care nu il stiam si l-am aflat de curand(sa nu credeti ca toate astea le scot yo din experienta mea.unele da unele nu) migdalul se poate altoi (si cred ca majoritatea migdalilor ce sunt in romania sunt asa pentru ca asa rezista maiu bine) pe picior de:piersic.cais. nectarina.prun. Iata si cateva poze pentru a va face cateva idei despre curatirea si ingrijirea migdalilor. pretul este undeva la 5 - 8 euro. Daca cineva are nevoie de o informatie sau ceva mai "tehnic" PM Bafta tuturor !! Attached Files |
#46
Posted 15 May 2011 - 05:52
Am aflat ca migdalul ,ca sa rodeasca,are nevoie de inca unul,din aceeasi varietate.neaparat.
|
|
#47
Posted 15 May 2011 - 13:08
#48
Posted 09 June 2013 - 13:17
Salut,
vin si eu cu o intrebare? Migdalul prins din sambure( din fructul lui ) face si el fruct sau trebuie altoit? si daca face... dupa cat timp face? |
#49
Posted 06 April 2016 - 12:14
tufanix, on 01 februarie 2010 - 23:12, said:
migdalul-almendro(denumire in spaniola) As vrea sa vin cu o precizare:migdalul amar este de multe ori rezultatul nealtoiri unui migdal adica il cumperi il plantezi fara a-l altoi si dupa un anumit timp ( 3-4 pana la 5 ani face fructe dar salbatice).Dar sunt si soiuri de migdale amare(foarte rare) Prunus amygdalus var.amara care cresc prin Asia si locurile foarte calduroase din zona Mediteranei. Si ca o paranteza mica fructele de migdal amar sunt MORTALE.Doza mortala este de 20 pt adult si 10 pt un copil.simptomele sunt:axfisiere vomare,ameteala,ritm cardiac alert,stop respirator dupa care cel mai probabil moarte.Nu vreau sa va sperii dar sunt nenumarate pagini despre efectele migdalelor amare.Nu vreau sa sperii pe nimeni dar este purul adevar. Informatii(pacat ca nu este in romaneste) aici Migdalul isi are originea prin regiunile muntoase din Asia centrala (Persia.Mesopotamia) prin anul 4000-5000 a.C.A fost adus prin intermediul negustorilor care faceau comert cu mai marile capitale lae lumi. IN Europa se banuieste ca a ajuns prin intermediul fenicienilor. S.U.A si Spania se numara printre tarile care produc migdale la scara mare(650000 t samburi respectiv 65000t samburi) Spre deosebire de Romania in Spania cand se vorbeste de rosii , portocale ,piersici migdali etc se vorbeste la general:rosie.piersica,portocala,mandarina,migdala dar aici nu este asa.De ce?Simplu Pentru ca sunt sute de hibrizi care apar peste noapte si de aceea soiurile sunt n pentru cele enumerate mai sus.Cu explicatia de mai sus vroiam sa ajung aici:Ayles,Atocha,Cristomorto, Desmayo Largueta,Desmayo rojo si mai sunt inca vreo 14.Cam astea sunt soiurile de migdali care sunt comune si care sunt cultivate pe teritoriul Spaniei. Si cum fiecare nas isi are nasul asa si migdalul are plagile sale(vorbesc de plagile care sunt intalnite in spania(foarte pitin probabil sa fie si in romania pentru ca frigul iernii decimeaza aceste plagi): Aglaope infausta,Malacosoma neustria Linnaeus,Aspidiotus perniciosus,Monosteira unicostata Capnodis tenebrionis,Hyalopterus amyddali B dintre care se pare ca sunt si autonomi(adica se gasesc decat in Spania) Compozitia unei migdale este: 2,3% de carbohidratii 5,7% de apa 15,2% de celulosa 18,7% de proteíne 58,1% de grasimi (grasime saturata 0,4; grasime monosaturata 0,32; grasime polyinsaturata 0,42). Dar are si un munte de vitamene:d,b6,e.b5 dar si multe substante nutritive:zinc,fier,calciu magneziu fosfor si potasiu. Polenizarea ,inainte se face destul de greoi pentru ca trebuiau arbori speciali pentru acest lucru dar acum au foat scosi arbori care prezinta flori care se autopolenizeaza.Este destul de rezistent la frig si tolereaza foarte bine seceta.Si un lucru cusios pe care nu il stiam si l-am aflat de curand(sa nu credeti ca toate astea le scot yo din experienta mea.unele da unele nu) migdalul se poate altoi (si cred ca majoritatea migdalilor ce sunt in romania sunt asa pentru ca asa rezista maiu bine) pe picior de:piersic.cais. nectarina.prun. Iata si cateva poze pentru a va face cateva idei despre curatirea si ingrijirea migdalilor. pretul este undeva la 5 - 8 euro. Daca cineva are nevoie de o informatie sau ceva mai "tehnic" PM Bafta tuturor !! Nu este adevarat ca samburii de migdale amare sunt otravitori. Amigdalina contine 2 unitati de zahar, 1 benzaldehida, 1 de cianura LEGATE PUTERNIC INTRE ELE. In stare naturala unitatea de cianura din amigdalina, este inerta chimic (nu ne otraveste). Ruperea legaturii din amigdalina se face doar in prezenta enzimei deblocante numita beta-glucozidaza. Beta-glucozidaza nu se acumuleaza nicaieri in organism in cantitati periculoase (doar pe langa celulele canceroase). Mai exista o enzima protectoare prezenta in tot organismul, rodanaza care apoi descompune cianura in substante benefice organismului. Acum imi explic de ce nu am murit toti dupa ce am mancat seminte de mar, prun, migdal amar, caise. Nu am vazut/nu am auzit de animale salbatice otravite dupa ce au mancat sanburi de migdale amare. Un documentar care sa va lamureasca il postez aici: [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/6lzCD58SKKU?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users