Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11

securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...
 

Sabatul, origine si valabilitate

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
4998 replies to this topic

#1
ktulu22

ktulu22

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,910
  • Înscris: 21.04.2007
Findca foarte ulti nu stiu ce sa mai creada despre Sabat, mi-am luat libertatea de a face acest topic tocmai pentru a lamurii problema.
As dori sa incepem cu inceputul si instaurarea Sabatului.
Originea lui o gasim in Geneza.
Biblia incepe cu Creatiunea si continua apoi cu iistoria omenirii pana la Apocalipsa.
Citez Geneza 1,1 - 2,3:
"Geneza 1:1 La început, Dumnezeu a făcut cerurile și pământul.
Geneza 1:2 Pământul era pustiu și gol; peste fața adâncului de ape era întuneric, și Duhul lui Dumnezeu se mișca pe deasupra apelor.
Geneza 1:3 Dumnezeu a zis: "Să fie lumină!" Și a fost lumină.
Geneza 1:4 Dumnezeu a văzut că lumina era bună; și Dumnezeu a despărțit lumina de întuneric.
Geneza 1:5 Dumnezeu a numit lumina zi, iar întunericul l-a numit noapte. Astfel, a fost o seară, și apoi a fost o dimineață: aceasta a fost ziua întâi.
Geneza 1:6 Dumnezeu a zis: "Să fie o întindere între ape, și ea să despartă apele de ape."
Geneza 1:7 Și Dumnezeu a făcut întinderea, și ea a despărțit apele care sunt dedesubtul întinderii de apele care sunt deasupra întinderii. Și așa a fost.
Geneza 1:8 Dumnezeu a numit întinderea cer. Astfel, a fost o seară, și apoi a fost o dimineață: aceasta a fost ziua a doua.
Geneza 1:9 Dumnezeu a zis: "Să se strângă la un loc apele care sunt dedesubtul cerului, și să se arate uscatul!" Și așa a fost.
Geneza 1:10 Dumnezeu a numit uscatul pământ, iar grămada de ape a numit-o mări. Dumnezeu a văzut că lucrul acesta era bun.
Geneza 1:11 Apoi Dumnezeu a zis: "Să dea pământul verdeață, iarbă cu sămânță, pomi roditori, care să facă rod după soiul lor și care să aibă în ei sămânța lor pe pământ." Și așa a fost.
Geneza 1:12 Pământul a dat verdeață, iarbă cu sămânță după soiul ei, și pomi care fac rod și care își au sămânța în ei, după soiul lor. Dumnezeu a văzut că lucrul acesta era bun.
Geneza 1:13 Astfel, a fost o seară, și apoi a fost o dimineață: aceasta a fost ziua a treia.
Geneza 1:14 Dumnezeu a zis: "Să fie niște luminători în întinderea cerului, ca să despartă ziua de noapte; ei să fie niște semne care să arate vremurile, zilele și anii;
Geneza 1:15 și să slujească de luminători în întinderea cerului, ca să lumineze pământul." Și așa a fost.
Geneza 1:16 Dumnezeu a făcut cei doi mari luminători, și anume: luminătorul cel mai mare ca să stăpânească ziua, și luminătorul cel mai mic ca să stăpânească noaptea; a făcut și stelele.
Geneza 1:17 Dumnezeu i-a așezat în întinderea cerului, ca să lumineze pământul,
Geneza 1:18 să stăpânească ziua și noaptea, și să despartă lumina de întuneric. Dumnezeu a văzut că lucrul acesta era bun.
Geneza 1:19 Astfel, a fost o seară, și apoi a fost o dimineață: aceasta a fost ziua a patra.
Geneza 1:20 Dumnezeu a zis: "Să mișune apele de viețuitoare, și să zboare păsări deasupra pământului pe întinderea cerului."
Geneza 1:21 Dumnezeu a făcut peștii cei mari și toate viețuitoarele care se mișcă și de care mișună apele, după soiurile lor; a făcut și orice pasăre înaripată după soiul ei. Dumnezeu a văzut că erau bune.
Geneza 1:22 Dumnezeu le-a binecuvântat, și a zis: "Creșteți, înmulțiți-vă, și umpleți apele mărilor; să se înmulțească și păsările pe pământ".
Geneza 1:23 Astfel a fost o seară, și apoi a fost o dimineață: aceasta a fost ziua a cincea.
Geneza 1:24 Dumnezeu a zis: "Să dea pământul viețuitoare după soiul lor, vite, târâtoare și fiare pământești, după soiul lor." Și așa a fost.
Geneza 1:25 Dumnezeu a făcut fiarele pământului după soiul lor, vitele după soiul lor și toate târâtoarele pământului după soiul lor. Dumnezeu a văzut că erau bune.
Geneza 1:26 Apoi Dumnezeu a zis: "Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră; el să stăpânească peste peștii mării, peste păsările cerului, peste vite, peste tot pământul și peste toate târâtoarele care se mișcă pe pământ."
Geneza 1:27 Dumnezeu a făcut pe om după chipul Său, l-a făcut după chipul lui Dumnezeu; parte bărbătească și parte femeiască i-a făcut.
Geneza 1:28 Dumnezeu i-a binecuvântat, și Dumnezeu le-a zis: "Creșteți, înmulțiți-vă, umpleți pământul, și supuneți-l; și stăpâniți peste peștii mării, peste păsările cerului, și peste orice viețuitoare care se mișcă pe pământ."
Geneza 1:29 Și Dumnezeu a zis: "Iată că v-am dat orice iarbă care face sămânță și care este pe fața întregului pământ, și orice pom, care are în el rod cu sămânță: aceasta să fie hrana voastră."
Geneza 1:30 Iar tuturor fiarelor pământului, tuturor păsărilor cerului, și tuturor vietăților care se mișcă pe pământ, care au în ele o suflare de viață, le-am dat ca hrană toată iarba verde." Și așa a fost.
Geneza 1:31 Dumnezeu S-a uitat la tot ce făcuse; și iată că erau foarte bune. Astfel a fost o seară, și apoi a fost o dimineață: aceasta a fost ziua a șasea.
Geneza 2:1 Astfel au fost sfârșite cerurile și pământul, și toată oștirea lor.
Geneza 2:2 În ziua a șaptea Dumnezeu Și-a sfârșit lucrarea, pe care o făcuse; și în ziua a șaptea S-a odihnit de toată lucrarea Lui pe care o făcuse.
Geneza 2:3 Dumnezeu a binecuvântat ziua a șaptea și a sfințit-o, pentru că în ziua aceasta S-a odihnit de toată lucrarea Lui, pe care o zidise și o făcuse."
De remarcat versetul 3 din capitolul 2
"Dumnezeu a binecuvântat ziua a șaptea și a sfințit-o, pentru că în ziua aceasta S-a odihnit de toată lucrarea Lui, pe care o zidise și o făcuse."
Cand a fost instituit Sabatul? Si de cine?
Raspunsul ni-l da versetul citat:
"Dumnezeu a binecuvântat ziua a șaptea și a sfințit-o, pentru că în ziua aceasta S-a odihnit de toată lucrarea Lui, pe care o zidise și o făcuse."
Deasemeni se face referire la Sabat si in Carte Exodului inainte de a primi Moise Legea celor 10 porunci:
Exodul 16
23 Și Moise le-a zis: "Domnul a poruncit așa. Mâine este ziua de odihnă, Sabatul închinat Domnului; coaceți ce aveți de copt, fierbeți ce aveți de fiert, și păstrați până a doua zi dimineața tot ce va rămâne!"
[Exodul 16 ]

Exodul 16
25 Moise a zis: "Mâncați-o azi, căci este ziua Sabatului; azi nu veți găsi mană pe câmp.
[Exodul 16 ]

Exodul 16
26 Veți strânge timp de șase zile; dar în ziua a șaptea, care este Sabatul, nu va fi."
[Exodul 16 ]

Exodul 16
29 Vedeți că Domnul v-a dat Sabatul; de aceia vă dă în ziua a șasea hrană pentru două zile. Fiecare să rămână la locul lui, și, în ziua a șaptea, nimeni să nu iasă din locul în care se găsește."

Acest lucru demonstraza faptul ca Sabatul a fost instituit inainte de a exista poporul evreu.

Apoi se face referire la Sabat in mod expres si in Decalog in cadrul poruncii a patra.
"Exodul 20:8 Adu-ți aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfințești.
Exodul 20:9 Să lucrezi șase zile, și să-ți faci lucrul tău.
Exodul 20:10 Dar ziua a șaptea este ziua de odihnă închinată Domnului, Dumnezeului tău: să nu faci nici o lucrare în ea, nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici robul tău, nici roaba ta, nici vita ta, nici străinul care este în casa ta.
Exodul 20:11 Căci în șase zile a făcut Domnul cerurile, pământul și marea, și tot ce este în ele, iar în ziua a șaptea S-a odihnit: de aceea a binecuvântat Domnul ziua de odihnă și a sfințit-o."
Atata timp cat porunca privitoare la Sabat a fost introdusa in Decalog si ca ea a fost instituita la Creatiune, demonstreaza faptul ca Sabatul este universal si nu doar atribuit unui popor.
Atat pana acum, continuarea va fi in scurt timp.

#2
zexelica

zexelica

    Nebisericos relaxat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,859
  • Înscris: 30.01.2007
Instituirea sabatului presupune:
-existenta unei institutii
-obligativitatea respectarii sale

Acestea nu au exista pana cand a fost poruncit pe munte lui Moise. Coana mare e o nemernica mincinoasa, un profet fals, care alege sa se creada pe ea insasi si sa ignore versurile contra doctrinei proprii.

#3
ktulu22

ktulu22

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,910
  • Înscris: 21.04.2007

View Postzexelica, on Feb 27 2009, 13:11, said:

Instituirea sabatului presupune:
-existenta unei institutii
-obligativitatea respectarii sale

Acestea nu au exista pana cand a fost poruncit pe munte lui Moise. Coana mare e o nemernica mincinoasa, un profet fals, care alege sa se creada pe ea insasi si sa ignore versurile contra doctrinei proprii.
Tu ai citit ceea ce am scris mai devreme? Vad ca postezi fara sa citesti.
Mai citeste odata si postul si Biblia pe care o vrei tu.
Dar incepe cu Geneza si termina cu Apocalipsa, dupa aia posteaza.
Daca Biblia spune in Geneza ca Sabatul exista de la Creatiune cum poti spune tu ca nu e asa? Sau prin Biblie tu nu intelegi decat ce iti place? Vezi ca esti meschin si mincinos?

Edited by ktulu22, 27 February 2009 - 14:30.


#4
overseas

overseas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,104
  • Înscris: 09.01.2007
ia citeste tu a doua dare a Legii, cum li se explica israelitilor ca ei trebuie sa tina Sabatul fiindca au fost scosi din tara Egiptului; a fost neamul tau scos din Egipt ? nu cred
numai pe prea-fericitul prof. Cristescu l-am auzit live la o conferinta cum i-a multumit lui Dumnezeu ca 'ne-a scos din tara Egiptului', normal ca dom profesor se crede urmasul lui Israel, in curand o sa descopere taierea imprejur...

#5
jeremiah

jeremiah

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,230
  • Înscris: 01.12.2008
De ce nu este scris ca Avraam respecta SABATUL ...sau Noe ...Iov ...etc ?

Sabatul este exclusiv ptr pop.evreu !....restul e religie ..

#6
leoluke

leoluke

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,445
  • Înscris: 15.04.2008

View Postjeremiah, on Mar 2 2009, 18:43, said:

De ce nu este scris ca Avraam respecta SABATUL ...sau Noe ...Iov ...etc ?

Sabatul este exclusiv ptr pop.evreu !....restul e religie ..

....sabatul este pt. om spunea Hristos.....nu doar pt. evreu....la fel si
cele 10 porunci.....sa nu furi nu e doar pt. evreu......sau mai stii ?..... :D

#7
ktulu22

ktulu22

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,910
  • Înscris: 21.04.2007
Tema de lucru era analiza textelor pe care le-am postat la inceputul topicului. O sa ne ocupam si de restul. dar mai tarziu. ;)

#8
zexelica

zexelica

    Nebisericos relaxat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,859
  • Înscris: 30.01.2007

View Postleoluke, on Mar 2 2009, 22:41, said:

....sabatul este pt. om spunea Hristos.....nu doar pt. evreu....la fel si
cele 10 porunci.....sa nu furi nu e doar pt. evreu......sau mai stii ?..... :D
Si de ce nu li s-a poruncit sa nu munceasca sambata lui Avram, Noe, Enoh, Abel? Nu vezi ca din cauza viselor nebunei aleia incalci Cuvantul lui Dumnezeu?

#9
bogdan_popescu

bogdan_popescu

    Jesus is coming soon!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,543
  • Înscris: 13.05.2008

View Postzexelica, on Mar 3 2009, 14:48, said:

Si de ce nu li s-a poruncit sa nu munceasca sambata lui Avram, Noe, Enoh, Abel? Nu vezi ca din cauza viselor nebunei aleia incalci Cuvantul lui Dumnezeu?
Pai ce munceau ei sambata ??
Nu a spus D-zeu inca din primele pagini ale Bibliei ca ziua saptea va fi zi de odihna ?

Edited by bogdan_popescu, 03 March 2009 - 13:55.


#10
zexelica

zexelica

    Nebisericos relaxat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,859
  • Înscris: 30.01.2007

View Postbogdan_popescu, on Mar 3 2009, 13:54, said:

Pai ce munceau ei sambata ??
Nu a spus D-zeu inca din primele pagini ale Bibliei ca ziua saptea va fi zi de odihna ?
Nu, nu a spus. Scriptura spune ca Dumnezeu se si minie, se jura ca nu va ierta, etc..... Asta nu inseamna ca si noi trebuie sa facem asta. Porunca sa nu se munceasca sambata nu este. Doar nebuna de white va spune asta, mintind cu nerusinarea-i caracteristica.

#11
bogdan_popescu

bogdan_popescu

    Jesus is coming soon!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,543
  • Înscris: 13.05.2008

View Postzexelica, on Mar 3 2009, 14:07, said:

Nu, nu a spus. Scriptura spune ca Dumnezeu se si minie, se jura ca nu va ierta, etc..... Asta nu inseamna ca si noi trebuie sa facem asta. Porunca sa nu se munceasca sambata nu este. Doar nebuna de white va spune asta, mintind cu nerusinarea-i caracteristica.
"Caci in 6 zile a facut D-zeu cerurile si pamantul, iar in ziua saptea s-a odihnit, de aceea a binecuvantat D-zeu ziua a saptea si a sfintit-o" :P

#12
ktulu22

ktulu22

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,910
  • Înscris: 21.04.2007

View Postzexelica, on Mar 3 2009, 14:07, said:

Nu, nu a spus. Scriptura spune ca Dumnezeu se si minie, se jura ca nu va ierta, etc..... Asta nu inseamna ca si noi trebuie sa facem asta. Porunca sa nu se munceasca sambata nu este. Doar nebuna de white va spune asta, mintind cu nerusinarea-i caracteristica.
Mai sa fie? Tu vezi ca nu citesti decat ce iti place din Biblie?
Geneza 2:2 În ziua a șaptea Dumnezeu Și-a sfârșit lucrarea, pe care o făcuse; și în ziua a șaptea S-a odihnit de toată lucrarea Lui pe care o făcuse.
Geneza 2:3 Dumnezeu a binecuvântat ziua a șaptea și a sfințit-o, pentru că în ziua aceasta S-a odihnit de toată lucrarea Lui, pe care o zidise și o făcuse."
Ce zici? S-a odihnit Dumnezeu? Nu cred ca era obosit dupa 6 zile de creat, ci ca s-a odihnit ca sa fie un exemplu pentru cei care vor urma. Nu existau evrei, nu existau greci, romani, si ce natii mai vrei tu sa pui, ci exista omenirea si atat. Prima zi din viata omului a fost Sabat.
Si cred ca nebun esti tu ca interpretezi textul biblic asa cum iti place tie, fara ca sa mai cercetezi in amaunt ceea ce este mai important.

#13
floryn_1249

floryn_1249

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 180
  • Înscris: 08.09.2008
Sabatul  este sigur aratatimi unde scrie si despre Duminca cei ce tin Duminica??

#14
bogdan_popescu

bogdan_popescu

    Jesus is coming soon!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,543
  • Înscris: 13.05.2008

View Postfloryn_1249, on Mar 3 2009, 17:18, said:

Sabatul  este sigur aratatimi unde scrie si despre Duminca cei ce tin Duminica??
Scrie in Biblia ortodoxa si de Duminica, "si in prima zi a saptamanii (Duminica)"  deci scrie PRIMA ZI e Duminica, nu a saptea, a saptea e Sambata cum e scris f. clar.

Edited by bogdan_popescu, 03 March 2009 - 17:42.


#15
chamonix

chamonix

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 143
  • Înscris: 03.02.2007
Ce e clar e ca Dumnezeu , in bunatatea Lui, ne-a dat o zi de odihna in care sa ne revenim fizic si psihic dupa o saptamana de munca.   Acea zi e sambata la evrei si adventisti  si duminica la restul crestinilor.  Ce nu e clar aici?  Mi se pare normal ca fiecare om sa respecte normele si cutumele societatii in care se naste.

#16
floryn_1249

floryn_1249

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 180
  • Înscris: 08.09.2008
In sfarsit cineva ca gandeste bine pe forumul asta ,mai nasol e ca nu gandesc totii asa. si in loc de discutii despre  tema topicurile e decat cearta.

#17
bogdan_popescu

bogdan_popescu

    Jesus is coming soon!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,543
  • Înscris: 13.05.2008

View Postchamonix, on Mar 3 2009, 22:40, said:

Ce e clar e ca Dumnezeu , in bunatatea Lui, ne-a dat o zi de odihna in care sa ne revenim fizic si psihic dupa o saptamana de munca.   Acea zi e sambata la evrei si adventisti  si duminica la restul crestinilor.  Ce nu e clar aici?  Mi se pare normal ca fiecare om sa respecte normele si cutumele societatii in care se naste.
Exact, adventistii si evreii se odihnesc in ziua saptea, iar ceilalti in prima zi din saptamana.
Cineva greseste aici, D-zeu a sfintit o singura zi si a facut o zi de sarbatoare, ziua saptea.
Nu e lege ca trebuie sa respectam traditia in care ne-am nascut, lumea a evoluat, acum avem toti biblii si putem vedea singuri adevarul.
D-zeu zice: "Nu va luati dupa obiceiurile parintilor vostri, si nu tineti traditiile lor"
Adevarul nu poate sa fie decat unul singur, trebuie sa ne bazam doar pe "sta scris"

Edited by bogdan_popescu, 04 March 2009 - 00:42.


#18
zexelica

zexelica

    Nebisericos relaxat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,859
  • Înscris: 30.01.2007

View Postbogdan_popescu, on Mar 3 2009, 14:38, said:

"Caci in 6 zile a facut D-zeu cerurile si pamantul, iar in ziua saptea s-a odihnit, de aceea a binecuvantat D-zeu ziua a saptea si a sfintit-o" :P
Si unde scrie ca si eu TREBUIE sa ma odihnesc? Mi se spune doar ce a facut Dumnezeu. Dumnezeu a sfintit biserica. Sa ma apuc si eu sa sfintesc biserica (,) cu sangele meu, sau nu sunteti sanatosi?

Efeseni 5

25Bărbaților, iubiți-vă nevestele cum a iubit și Hristos Biserica și S'a dat pe Sine pentru ea,

Chiar nu aveti minte deloc? V-a mancat panarama aia de tot?

UNDE SCRIE SA NU MUNCESC SAMBATA? In Geneza tot spuneti voi, desi nu scrie, ci doar inventeaza coana mare.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate