Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...
 teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.
 Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...
 

Legatura dintre alimente si boli

- - - - -
  • Please log in to reply
50 replies to this topic

#19
Kdefthog

Kdefthog

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 499
  • Înscris: 16.09.2008

View Postapasha, on Oct 2 2008, 01:33, said:

Nu stiu ce sa fac ca nu asimilez calciu nici din mancare si nici din pastile. Am incercat si injectii dar nu se simt schimbari majore. Ce sa fac?

ionutz78 cum explici imposibilitatea de a asimila calciu, din ce spune apasha?

#20
maltese

maltese

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,847
  • Înscris: 16.04.2006
Nu vrei sa-ti muti tu topicul pe aria Religie si spiritualitate???? este acolo un topic dedicat.

Sa spun si pentru ceilalti cititori: toate aceste idei au pornit intr-un mediu religios. Omul nu poate sa fie convins de oricine de aici pentru ca isi tradeaza religia.
E cumplit sa lucrezi in spital cu asemenea pacienti care au impresia ca au facut TOT ce se putea pentru a-si pastra sanatatea. O doamna chiar din zona de unde e MariusAC a fost internata, explorata si diagnostic: tomora Krukenberg, carcinomatoza peritoneala si varice esofagiene grad IV. Pentru cine stie ce inseamna asta stie ca e grav. Incurabil. Doamna insa a refuzat sa accepte diagnosticul. Repeta oricui ca nu consuma alcool, nu mananca carne deloc si nu bea sucuri etc. Nu mai stiu cum s-a terminat povestea, dar pentru cineva care crede ca lui nu i se poate intampla nimic e foarte greu. Ajunge la autoinvinovatire sau la ideea ca doctorii inventeaza boli pe cand el e perfect sanatos.

Finish.

#21
Kdefthog

Kdefthog

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 499
  • Înscris: 16.09.2008
Sunt si cazuri incurabile, nu zic ca totul se poate vindeca, dar eu cred ca sunt prea multe dovezi in aceasta privinta incat sa fie ignorate. Directia medicinei moderne in ziua de azi este spre medicamentele de sinteza si se pune foarte mult accent doar pe substantele active extrase din plante sau animale, tot timpul facandu-se abstractie de context.

#22
Kdefthog

Kdefthog

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 499
  • Înscris: 16.09.2008

View Postdiorama, on Mar 12 2009, 01:14, said:

Asta in urma carui studiu rezulta? Intrebarea nu e la misto, ci cat se poate de serioasa. E prima data cand aud asa ceva. In plus, sunt atatea si atatea persoane cu ten uscat care nu se dau in laturi de la uleiuri. Mie mi se pare putin dus la extrem sfatul.

De exemplu in cazul dermatitei seboreice, cum am si eu, tenul uscat e datorat unei secretii prea mari de sebum la nivelul pielii, in cazul meu fata si scalp. Prea mult sebum determina lipirea bucatilor de piele moarta care oricum ar fi cazut normal si formarea unor bucati albicioase de diferite dimensiuni. Aceste scuame se detaseaza de piele si se usuca, nemaifiind gresate de sebumul secretat, si de aceea e aspectul de ten uscat. Eu credeam initial ca e tocmai invers, o hiposecretie.

Nu stiu daca sunt studii care sa arate chestia aceasta direct. Stiu ca uleiul de orice tip este in cel mai fericit caz medicament in cazul unor probleme grave de sanatate si nicidecum nu trebuie consumat, nici o picatura, de o persoana sanatoasa. Uleiul este grasime pura, ofera doar 2 vitamine E si K sau A si D (vegetal sau animal) si atat, nu are carbohidrati, proteine, fibre, minerale si restul de vitamine. Dupa aceste considerente este foarte sarac nutritional cu densitate calorica maxima, junk-food-ul suprem.

Deci pentru ce am nevoie de el?

Ca utilizare externa sunt multe studii facute care arata ca prin aplicare direct pe piele o fac mai catifelata, moale etc. Dar aceasta inseamna folosirea uleiurilor in fiecare zi, iar cei care au probleme cu pielea uscata inseamna ca ceva nu functioneaza corect in organismul lor.

Mai mult nu stiu sa-ti spun. Eu nu mai consum deloc uleiuri de cateva luni si mi-e mult mai bine la nivelul pielii, nu mai este uleioasa, nu se mai usuca si cojeste. Consum doar seminte de in macinate, 1-2 linguri de zi. Am un program interesant, se numeste Cron-o-meter, si-ti detaliaza toate componentele alimentelor pe care le consumi. E foarte bun pentru ca iti faci o idee cam ce deficiente se aduna in timp si cam ce ar trebui sa mananci si da, sunt numai legume  :D N-am reusit sa realizez o alimentatie bazata si pe produse animale, se aduna multe calorii cu valoare nutritionala mult mai mica decat in cazul legumelor.

#23
maltese

maltese

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,847
  • Înscris: 16.04.2006

View PostAfricanul, on Mar 12 2009, 13:37, said:

Sa nu mai amintesc de scarpinatul in cur - activitatea tuturor oamenilor, baieti si fete. Poate nimeresc cu degetul din greseala in vreun orificiu al nevestei.
Nu-i chiar activitatea tuturor  B)

Dupa activitati de genul celor din a doua propozitie musai dus, preferabil ar fi si inainte, dar uneori te ia focul si te arzi pana sa faci dus  :rolleyes:

Uleiul: oamenii nu sunt niste imensi bureti care pe masura ce absorb lichidele se satureaza si ajunge la suprafata. Uleiul din mancare sufera modificari in urma digestiei, este absorbit si metabolizat, deci nu uleiul pe care il inghiti ajunge ca atare pe piele.

A fost vremea cand dermatologii considerau ca omul e fiinta de uscat si daca ar fi avut nevoie sa se spele in apa ar fi avut solzi, nu piele. Acum regula in dermatologie e ca nu se aplica nici o crema/unguent/lotiune peste alta, adica se spala bine pielea inainte de fiecare aplicare.

Urechile nu se spala si nu se curata temeinic, in rest spalati-va dupa cata apa calda aveti sau dupa normele sociale pe care le considerati acceptabile.

#24
Kdefthog

Kdefthog

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 499
  • Înscris: 16.09.2008

View Postmaltese, on Mar 12 2009, 13:58, said:

Uleiul: oamenii nu sunt niste imensi bureti care pe masura ce absorb lichidele se satureaza si ajunge la suprafata. Uleiul din mancare sufera modificari in urma digestiei, este absorbit si metabolizat, deci nu uleiul pe care il inghiti ajunge ca atare pe piele.

Dar ce se intampla cu el? Se depoziteaza ca grasime, nu? Deci sa inteleg ca daca mananci gras cateva saptamani vei avea tenul la fel daca vei manca putina grasime?

#25
Kdefthog

Kdefthog

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 499
  • Înscris: 16.09.2008
Am gasit un studiu pentru uleiul de masline si fluxul sanguin. - Link

Consumul a 50g de grasime sub forma de ulei de masline in timpul unei mese a scazut fluxul sanguin cu 31% timp de 6 ore dupa masa, cu un apogeu la 4 ore. Dupa aceea s-a servit o salata mare de legume cu aceeasi cantitate de ulei de masline si fluxul sanguin a scazut un pic mai putin decat anterior. De aici cel care a condus studiul Robert A. Vogel a tras concluzia ca legumele si fructele din dieta mediteraneana sunt cele care protejeaza impotriva efectele daunatoare a uleiului de masline.

Deci uleiul de masline si altele nu sunt chiar asa de sanatoase si din experienta personala consumul acestora imi fac tenul uleios, iar de fiecare data cand ma spalam pe fata mi se usca pielea.

#26
clara_spiele

clara_spiele

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,523
  • Înscris: 04.02.2008
Nu stiu cat e de fundamentat stiintific, insa am citit ca fiecarei persoane i se potriveste cu precadere o grupa de alimente: organismul unora tolereaza mai bine legumele/fructele, altii sunt mai in elementul lor mancand lactate, altii, carnivori, traiesc mult si bine consumand preponderent carne si produse din carne. Nutritionistii insisi personalizeaza dietele in functie de predispozitia organismului pacientului: unora le recomanda cu precadere gratar, altora salate, altor pacienti, legume, sau lactate. Bineinteles, fara a cadea in exclusivism.

Kdefthog, am observat pledoaria ta pentru o alimentatie vegetariana. De regula, bolnavii de cancer chiar au o respingere organica pentru carne. Insa nu putem generaliza: sunt persoane in aceasta situatie care prefera un gratar de vita cu salata si, culmea, se vindeca (daca putem consudera vindecare supravietuirea timp de zece ani dupa depistarea bolii). Altii cad in capcana "vegetarianismului", consuma in mod fanatic cruditati, sucuri naturale, omega nu stiu de care fara nici un rezultat. Nu zic ca nu ai dreptate cand afirmi ca o dieta pe baze vegetariene s-a dovedit statistic mai sanatoasa decat cea a "carnivorilor" (degeaba maltese trimite postarile la religie, realitatea este ca in Tibet nu intalnesti cancer, in Tailanda de o suta de ori mai putine cazuri decat in Canada, iar postul crestin-ortodix este, privit dpdv medical, o cura de dezintoxicare mai mult decat potrivita; daca n-ar exista, medicii ar trebui sa le prescrie pacientilor un numar de zile pe an in care sa elimine produsele de origine animala) insa reductionismul nu e bun. Mai ales ca exista pericolul de a pica pe mana unor sarlatani care pretind ca vindeca boli incurabile cu omega X, acizi nu stiu de care, sau alte ierburi-minune.

Mai degraba, cred ca e-urile, grasimile, dulciurile in exces, prajelile, produsele modificate genetic, suplimente nutritive la recomandarea Tusei Leana, colegilor de forum sunt factori care conduc la declansarea "bolilor secolului": cancerul, ateroscleroza, diabetul samd.

#27
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006
@easy rider

Am spus ca mierea este cam acida. Si ca sa ai grija - adica sa o consumi cu atentie, de preferinta nu pe stomacul gol.

Are un pH intre 3,2 si 5 (sursa).  Asta ca sa nu mai continuam cu disputa: este acida / ba nu este acida.

Trebuie totusi observata o nuanta: in biochimie lucrurile nu sunt chiar asa de simple ca in chimia anorganica - adica nu toti acizii sunt chiar atat de acizi si aciditatea nu se combate neaparat cu substante alcaline.

In gastrita hiperacida se recomanda a fi evitate alimentele iritante pentru mucoasa gastrica - nu neaparat cele acide. De aceea apar contradictii referitoare, de ex., la miere. In sensul ca aceasta este cam acida, dar nu este iritanta. De aceea mierea, chiar daca e acida, poate fi folosita (cu atentie) in gastrite hiper-acide. De ce cu atentie ? Fiindca fiecare individ are un fel aparte de a reactiona la unle alimente si de a manifesta anumite afectiuni - conform dictonului medical ca nu exista boli, ci bolnavi.

Recomandarea mea dezinteresata (ca si coleg de forum): testeaza-ti mierea pe propria "gastrita" - in cantitati mici, si nu pe stomacul gol. Vezi cum te simti si vei fi singurul in masura sa spui daca-ti face sau nu bine.

#28
easy_rider

easy_rider

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 691
  • Înscris: 19.09.2008
salut.
asa cum am mai spus, ce nu stiu eu tac.
cand ma vei gasi dand sfaturi la tiruri sau la alimentatie, poti sa imi dai un bobarnac via internet.de aceea intrebam.se pare ca mierea nu imi face rau, ....sau cel putin nu imi dau seama.
dar daca ai nevoie de vreo bicla/echipament de munte vreodata...call me.
eu cred ca daca manaci prea mult chestii x, care nu iti fac bine, pot sa declanzeze boli.
eu am problemele la stomac in felul urmator: eram mic, si beam 2 litri de  pepsi/suc din ala comunist...nu mai stiu cum se numeste.
in plus eu sunt cam speriat: am cam toate bolile secolului: probleme la stomac, ceva la derma, vreo 2 infectii , plus ca la 28 de ani ma dor incheieturile si oasele-posibil reumatism.
Si din pacate nu gasesc doctori capabili.sincer.am dat atentii,spagi,cadouri.nu am gasit.
si sunt destul de speriat dupa faza cu tatal meu: timp de 2 ani de zile, in ro, si in alta tare, nu i au gasit deca are sau nu x tip de cancer.
a avut 3 doctori care l au tratat cu aspirina si suplimente nutritive.si a murit fara sa se stie de ce.
dupa ce am cheltuit 5000 de euro numai pe spagi/atentii. si numa in ro asta.si cu trimiteri din alea de intra pe usa spitalului si ajungea direct in cea mai buna rezerva..etc.
si totusi canci.nu sunt suparat ca a murit.este ceva natural.el chiar zicea ca si a trait traiul, si a mancat malaiul.dar sa mori fara sa se stie din ce, dupa ce am platit x bani.
si daca imi prind doctyorita de familie, o bat  peste gura.proasta ii zicea mamei cu 3 luni inainte sa moara ca are indigestie. si nimic mai mult.

#29
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006
@ easy_rider: cu sfaturi despre o bicicleta - sau mai multe o sa te deranjez, in viitorul apropiat.

hai s-o luam cu inceputul: eu sunt medic veterinar. Consider ca am oaresce cunostinte de nutritie si o sa ma exprim ca atare. Am vazut intr-un post de-al tau ca ai probleme cu balonamente, gaze, fermentatii etc.
Am banuiala ca, tot incercand sa tratezi gastrita - care, fie vorba-ntre noi, s-ar putea sa nici n-o mai ai, sa fie de fapt evolutia unei colite de fermentatie in loc - dar o clarificam noi si pe-asta ... spuneam ca incercand sa-ti tratezi gastrita cu diferite antibiotice (poate anti Helicobacter) sau alte medicamente de sinteza, ai distrus complet flora gastro-intestinala.

Exista o corelatie directa intre sanatatea tractusului gastro-intestinal, ecologia florei gastro-intestinale si posibilitatea aparitiilor altor afectiuni in organism - hepatite, alergii, dermatite, nefrite / nefroze, tulburari nervoase - prin asa numitul sindrom al hiper-permeabilitatii gastro-intestinale.

Intrucat imi cam scapa condeiul si o dau din greu cu termeni de specialitate, te rog spune-mi ce nu ai inteles din ce am spus, pana acum, ca sa trecem mai departe, fara a te baga in ceata.

Daca e ceea ce cred eu, cam intr-o luna, maxim doua, vei fi alt om ...

Continuarea... deseara.

#30
easy_rider

easy_rider

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 691
  • Înscris: 19.09.2008
pai hais a o luam cu inceputul.
am luat omez, si inca cateva alte medicamente care habar nu am cum se numesc.asta acum 1 an de zile.dupa cateva luni, mi au revenit problemele.dar probleme aveam de 4-5 ani.
am la urmatoarele alimente probleme: cola, ciocolata,rosie,ceapa,usuroi, alimente cu sosuri, precum si apa mai multa.imi face bine painea prajita,spaghetele si uscaciuni in general.
flora sau alte chestii habar nu am.
am incercat de mai multe ori sa imi bage aia un tub in stomac, nu au reusit.
iarasi, de la pasta de dinti am probleme la stomac.
da,  am gaze, si crede ma ca atunci cand elimin gaze pe cele 2 gauri, ma bucur ca si cum as conduce o bicicleta din turul frantei..pe scurt o mare bucurie.
la fel, cateodata dupa ce mananc banane plus smochine, am un numar mare de scaune si  iarasi ma bucur imens.deci am si probleme de acestea.
nefrita nevroza?what s up dock?nu stiu ce sunt alea....
iarasi, am probleme asa cum mai cerut ajutorul, la bautul apei:http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=507283&st=0&gopid=6203530&#entry6203530
apropo, lucrezi la vreun cabinet unde as putea trece cu cei 2 catei ai mei?

#31
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

View Posteasy_rider, on Mar 19 2009, 14:47, said:

1. nefrita nevroza?what s up dock?nu stiu ce sunt alea....
...
2. apropo, lucrezi la vreun cabinet unde as putea trece cu cei 2 catei ai mei?
1. Nu face confuzia intre nefroza = afectiune degenerativa a tesutului renal (adica a structurii intime a rinichiului) si nevroza = modificare comportamentala, inclusa in categoria bolilor nervoase.
2. N-am cabinet; ma ocup cu importul suplimentelor nutritionale pentru medicatia de organ (de uz veterinar, bineinteles).

Bun, hai s-o luam cu inceputul.

Scopul acestei "pierderi" de vreme: as dori, daca se poate, ca eu si cu tine, impreuna, sa te facem bine pe tine si sa-ti dam si cateva notiuni elementare de cultura medicala (poate ca e prea pretentios spus, dar totusi ...), pentru a-ti putea pastra sanatatea organismului si - mult mai important - pentru a ti-o reface atunci cand (din diverse motive) iti este afectata. OK ? Te bagi ?

Voi incerca sa teoretizez putin problema, nu pentru ca vreau neaparat sa te torturez cu termeni medicali, ci pentru ca consider ca un om informat intelege mult mai bine fenomenele si poate sa comunice mult mai coerent unui medic ce se intampla cu organismul lui, atunci cand se imbolnaveste. Tot la fel cum un sofer incepator reuseste sa conduca mult mai bine daca intelege teoretic ce se intampla in motor, ce-i cu ambreiajul, ce rost are cutia de viteze etc. si ii poate comunica mecanicului mult mai bine ce zgomote aude si unde, cand merge la service.

In aceasta "putina teoretizare" voi spune si unele neadevaruri. De ce ? Pentru ca nu voi intra cu tine in amanunte medicale, prezentarea mea fiind mult mai simplista, cam de nivel de gimnaziu - liceu, sa zicem. De aceea, e posibil ca unii colegi de forum cu cunostinte medicale sa inceapa sa ma contrazica, drept pentru care le spun de pe acum: incerc sa fac un om care nu are cunostinte medicale sa inteleaga cat de cat ce se intampla in organismul lui si de aceea poate voi trece lejer peste anumite detalii mai profunde ...

Asadar, sa incepem: tubul digestiv al omului si al multor mamifere (adica locul prin care hrana intra in organism, se digera, se absoarbe si in final se elimina dejectiile), este compus in mare din: cavitate bucala (compusa din gura cu dinti, limba, obraji sau bucce, cerul gurii etc), faringe (care este un segment comun atat circuitului alimentar cat si celui respirator - de-aia putem sa respiram pe gura - ca o curiozitate, calul nu poate respira pe gura, ci numai prin nari), esofag, stomac, intestin subtire si intestin gros. Tot acest tub digestiv este "captusit" cu un epiteliu, numit epiteliu de tip mucos, sau pe scurt - mucoasa. Aceasta mucoasa are mai mult sau mai putin capacitatea de a secreta un mucus - numit mucina, care are rolul de a proteja celulele mucoasei de actiunea diversilor factori. Secretia de mucina este mai mult sau mai putin abundenta, in functie de portiunea tubului digestiv (de localizare) - de exemplu la nivelul stomacului secretia de mucina este mult mai abundenta decat la nivelul cavitatii bucale.

Asta a fost prima lectie. Cateva intrebari: ai spus ca ai gastrita. Cum se manifesta ? Ce inseamna ca nu suporti alimentele insirate de tine, mai sus ? Apar dureri imediat dupa ce le mananci (in maxim 10-15 minute), sau mai tarziu ? Unde te doare, si cum ? Undeva cam in "capul pieptului", cu vreo doua degete mai la stanga, durerea este ca "un cutit", sau te doare aproximativ toata burta, ca si cum niste gaze ar impinge din interior ca intr-un balon ? Insotita durerea sau nu, de fermentatii, "galgaieli" si "bolboroseli" si crampe care se plimba, ba in partea de jos a burtii, ba in stanga, ba in cea de sus ? Durerea este insotita de regurgitari (iti vine mancarea inapoi pe gat), cu arsuri pe piept sau chiar gust acru si arzator in gat ?

Intreb fiindca vreau sa-mi dau seama daca gastrita ta este chiar gastrita sau este altceva.

Si inca ceva: orice nu intelegi din ceea ce scriu, te rog sa intrebi. Prefer sa nu intelegi deloc decat sa intelegi gresit.

Continuam, sper, deseara...

#32
easy_rider

easy_rider

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 691
  • Înscris: 19.09.2008
ok.ma bag.si iti multumesc.
giagnosticul asta nu eu l am pus.mi a fost pus prima data de cineva de la spitalul de urgenta floreasca care m a consultat, mi a facut ekg(nu ma intrebati de ce, a fost ceva cu niste fire la picioare, cu toata ca nu am simtit nimic, mi era o frica ca eu credeam ca ma va curenta), dupa care mi a spus ca am gastrita.
Dupa care la vreo 2 ani, am fost la Fundeni unde dupa ce au vazut ca nu pot sa imi  bage tubul ala nenorocit, mi au spus ca domne ai ceva gastrita /hiperaciditate si mi au dat omez si alte dracii.
cum reactionez la alimente:
ciocolata: am senzatia de regurgitare,
ceapa/usuroi: cam la o ora incepe sa ma usture stomacul si nu pot sa dorm noaptea
sucuri acidulate: gaze, bolboroseli, ragaieturi
sos de rosii in mancare : well dau de belea.
Problema cea mare vine la combinatia a 2-3 probleme: gen mananc ciocolata, beau cola, si dupa 2 ore mananc ceva cu ceapa: la naiba repede omez, ca daca nu: ma doare in capul pieptului, ma ustura stomacul, imi vine sa vomit, daca ma intind in pat, simt acru pe gat, de abia ma abtin sa vomit...etc.E mult mai rau combinatia alimentelor decat ele luate in parte.

#33
adybmw

adybmw

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 2,288
  • Înscris: 22.03.2007
Schimba dracului alimentatia cu una sanatoasa si naturala! Auzi, mananc ciocolata cu cola si mi-e rau! Pai cum ai vrea, sa-ti fie bine? Daca mai si fumezi...

#34
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

View Posteasy_rider, on Mar 20 2009, 08:55, said:

giagnosticul asta nu eu l am pus.mi a fost pus prima data de cineva de la spitalul de urgenta floreasca care m a consultat, mi a facut ekg(nu ma intrebati de ce, a fost ceva cu niste fire la picioare, cu toata ca nu am simtit nimic, mi era o frica ca eu credeam ca ma va curenta), dupa care mi a spus ca am gastrita.

Ti-a facut EKG pentru ca banuiesc ca aveai si ceva dureri in piept, impreuna cu senzatia de arsura. Durerile in piept veneau de la esofagita - inflamatia esofagului, a carui mucoasa a fost iritata de regurgitarile acide din stomac. Sunt multi bolnavi care se duc la cardiologie, zicand ei ca au "dureri la inima" si se constata ca au esofagita. Stai linistit ca se rezolva - cand vei scapa de gastrita vei scapa si de esofagita.

Sa ne continuam lectia cu inca o bucatica de teorie.

Spuneam ca atat mucoasa gastrica cat si cea intestinala sunt acoperite cu mucina. Aceasta mucina protejeaza celulele mucoaselor, asa cum tencuiala de pe un zid protejeaza caramizile.
Daca inghiti diferite alimente foarte iritante (de exemplu bauturi acidulate), condimente foarte agresive gen boia iute, chili, piper alb, otet ordinar facut din acid acetic de unii iresponsabili si nu din vin, grasimi prajite in exces, si mai ales consumul de alcool si fumatul pe stomacul gol, o mare parte din celulele care formeaza mucoasa vor fi distruse. Consecinta: integritatea mucoasei respective va fi afectata - cu aparitia senzatiilor de durere si arsuri si in acelasi timp nu va mai avea cine sa produca mucina care sa protejeze zona respectiva ... Deci se formeaza un cerc vicios. Cu cat mai multe celule mucoase sunt afectate, cu atat se produce - in acea zona - mai putina mucina, zona ramane neprotejata, se distrug si mai multe celule ... si tot asa ... din gastrita evolueaza un ulcer de toata frumusetea. Ulcerul este o rana deschisa foarte indaratnica la vindecare. Pentru ca sa-l vindeci - adica sa-l cicatrizezi - trebuie sa protejezi zona de toti acesti factori iritativi - pentru a-i da timpul si linistea necesara sa se vindece prin refacerea celulelor.

Mai este o mica problema - aciditatea sucului gastric. Stomacul secreta un suc gastric destul de acid - contine acid clorhidric - pentru ca enzimele care digera hrana in stomac au nevoie de pH acid. Mucina de care vorbeam protejeaza mucoasa si de aciditatea gastrica - pentru ca stomacul sa nu-si digere propria mucoasa in procesul de digestie gastrica !

Intrucat secretia gastrica se petrece de obicei in timpul meselor, doar aceasta iritatie data de sucul gastric nu ar fi asa de grava, daca bolnavul ar respecta regimul si nu ar mai consuma si alimente iritante ...

Pe langa aceasta pelicula de mucina, mai bine zis la suprafata ei, se afla - in anumite zone ale stomacului si in intestinul subtire si gros, cateva mii de miliarde de prieteni, care au un efect protector imens asupra mucoasei gastro-intestinale si foarte multe influente benefice asupra multor mecanisme care se petrec in organism. Acesti prieteni ai nostri sunt bacteriile benefice, asa-numita flora intestinala, numite si probiotice. Unii le numesc lactobacili - pentru ca multe fac parte din genul Lactobacillus, alti le zic bacterii acido-lactice, pentru ca in contact cu laptele fermenteaza lactoza si produc acid lactic. Acest acid lactic este un acid foarte bland, cu un pH modest, deloc iritant pentru mucoasa gastro-intestinala - pe care organismul il poate folosi foarte usor (are o molecula foarte mica) si participa in procesele metabolice de producere a energiei necesare organismului.

Aceste bacterii benefice protejeaza mucoasa gastro-intestinala impotriva bacteriilor si virusurilor patogene (patos = boala, genesis = creatie, nastere) - care dau nastere bolilor. Au de asemenea un rol enorm in mecanismele imunitare (adica de aparare ale organismului) care se desfasoara la nivelul mucoasei gastro-intestinale. Exista un sir lung de efecte benefice care le au aceste bacterii acido-lactice pentru mucoasa gastro-intestinala si organism in ansamblu. S-au facut enorm de multe cercetari in ultimii 30-40 de ani, cele din ultimii 10 ani sunt cu rezultate incredibile - daca vrei iti citez cateva studii, dar nu stiu sigur daca le intelegi - s-au scris tratate de medicina - atat umana cat si veterinara - pe seama acestor probiotice.

Noi, oamenii, la fel ca si puii mamiferelor, primim aceste probiotice in tubul digestiv la nastere, odata cu primele supturi. Aceste bacterii traiesc bine-merci pe mucoasa canalului mamelonar la femeia lactanta, la fel ca si la femelele lactante. Noi le dezvoltam prin consumul de lapte - cand suntem copii - si apoi prin consumul de fructo-oligozaharide - niste glucide cu molecula mica care se gasesc in cereale, fructe si legume, inglobate in unele fibre care fac parte din aceste alimente. Aceste bacterii se hranesc cu fructo-oligozaharide. Organismul noastru insa nu le poate asimila.

O mare sursa de probiotice sunt produsele acidifiate din lapte - lapte batut, iaurt, sana etc., precum si in toate branzeturile.

Problema (care ne-o facem cu mana noastra) este ca aceste bacterii benefice sunt foarte sensibile la diferite substante de sinteza, cum ar fi: antibioticele si chimioterapicele, multe medicamente calmante sau antiacide, conservantii, colorantii, aromatizantii din alimente si toate celelalte E-uri.

Cu cat inaintam in varsta - si cu cat consumam mai multe medicamente de sinteza (aoleu, a venit pranzul, sa-mi iau pastila !) - pierdem o mare parte din acesti prieteni si incepem sa avem o digestie intestinala tot mai "bolborositoare". Batranii nostri stiau de ce mancau - mai ales la sfarsitul cinei - o strachina cu lapte batut cu mamaliga sau paine neagra. Prin laptele batut isi reinoiau / completau colectia de bacterii benefice din burtica si prin mamaliga sau paine neagra dadea intestinului fibrele necesare gimnasticii acestuia. Dimineata se duceau la buda - aveau un scaun foarte bine reglat - si nu aveau probleme de digestie. Si munceau pe camp la 80 de ani de nu ne puteam tine de ei ...

In cazul in care - din cauza alimentatiei noastre gresite sau a tuturor "porcariilor" pe care le inghitim (cer scuze porcilor pentru termenul folosit, ei nu sunt de vina), bacteriile noastre benefice mor ... locul lor este luat de drojdii ! Acestea nu stiu sa produca fermentatie lactica. Ele nu stiu decat sa se multiplice si sa fermenteze alcoolic sau acetic. Si produc si o gramada de dioxid de carbon in intestin.

Ce se intampla mai departe ? Pe langa drojdii incep sa se multiplice si bacteriile de putrefactie (care erau tinute la control de catre flora benefica - acum flora ioc ...) si incep sa apara in intestin gaze toxice ... amoniac, hidrogen sulfurat, metan ... care incep sa fie absorbite (!!!) in organism. Producand hepatite, alergii, nefrite, cardiopatii, chiar convulsii in cazuri grave. Din acuza cantitatii mari de gaze de tot felul in intestin, se tulbura functionarea normmala acestuia si digestia, apar balonamente, dureri abdominale, constipatii urmate de diaree, dureri de cap, intoxicatii hepatice, insomnii, miros urat al gurii, oboseala cronica - imbatranire prematura .... Cele mai multe modificari structurale si functionale se produc pe acel segment al intestinului gros care se numeste colon, cu inflamarea acestuia - de unde si termenul de colita de fermentatie.

Sa-ti explic un pic imagistic ce se intampla cand se distruge flora benefica din intestin. Cred ca ai vazut Stapanul Inelelor, nu ? Buuun.

Imagineaza-ti ca intestinul tau este Regatul Tinutului de Mijloc. In care odinioara, cand tu erai mic si aveai o digestie perfecta, in acest teritoriu traiau fericiti laolalta Oameni, Pitici si Elfi (bacteriile benefice, fiindca sunt de mai multe genuri si specii). Tu, prin alimentatia ta si prin medicamentele pe care le-ai luat, ai otravit aerul, solul si apa din Tinutul de Mijloc, Oamenii, Piticii si Elfii au inceput sa moara si sa se imputineze si, ne mai fiind o rezistenta corespunzatoare, peste ei au venit Orcii (drojdiile). Orcii au inceput cate putin, cate putin sa-i invinga pe Oameni, Pitici si Elfi si s-au facut stapani peste Tinutul de Mijloc ... Au inceput sa taie copaci, sa dea foc la tufisuri, sa faca gropi si sa sape dupa pacura, terenurile odata manoase si inverzite, cu ape limpezi si cu livezi si vii incarcate cu roade (mucoasa ta gastro-intestinala) au fost distruse, parjolite, transformate in maidane sterpe sau in mlastini si smarcuri urat mirositoare, cadavrele bravilor luptatori de odinioara putrezesc imnpreuna cu ale Orcilor prin santuri si emana gaze toxice ... Orcii in timpul asta se inmultesc si mai mult, ard si mai mult lemn si scormonesc dupa minereu de fier ca sa-si faca arme si incet-incet distrug intreg Tinutul de Mijloc ...

Hai sa refacem domnia Oamenilor, Piticilor Si Elfilor asupra Tinutului de Mijloc, sa refacem campurile manoase si padurile falnice, sa limpezim apele si aerul... si hai sa scapam de Orci !

1. Stabileste-ti un program foarte strict pentru mese. Incearca sa-l respecti.
2. Fumezi ? daca da, NU mai fuma dimineata pe stomacul gol, doar cu o cafea. Daca nu te poti lasa (stiu ce inseamna, am fumat 25 de ani si m-am lasat intr-o singura saptamana - acum 3 ani...), cel putin NU fuma pe stomacul gol. Fumeaza dupa ce mananci. Nu fuma noaptea. Si mai rareste-le...
3. Renunta la alimentele iritante si cu continut mare de substante toxice: condimente, otet prost (treci pe cel de mere cu miere), bauturi acidulate (bea necarbonatate), evita mezelurile si adaosurile gen vegeta sau restul, prajelile ...
4. Pentru o perioada renunta la legume si fructe crude. Pana scapam de drojdii. Daca vrei neaparat sa mananci un fruct sau un zarzavat crud - de ex. o salata - mananc-o la inceputul mesei.
5. Treci pe un consum masiv de produse acidifiate din lapte: lapte batut, iaurt, sana si branzeturi. Practic poti sa pui iaurt sau sana in orice ciorba si peste orice mancare: tocanita, garnituri de legume, sarmalute etc., nu cand se gateste, ci dupa ce pui mancarea in farfurie. Ar trebui sa consumi in medie cam 1 litru de iaurt pe zi.
6. Evita alimentele fermentescibile: cartof, paste fainoase, paine alba, mai ales calda (e moarte curata pentru intestin), fasole uscata, mazare. Poti sa mananci fasole verde, spanac, sfecla rosie ... cand ai un dubiu ma intrebi.

Fii atent: Cand o sa incepi cu iaurtul, o sa ai mari fermentatii si diarei. In primele zile. Pentru ca multe drojdii si multe bacterii benefice vor muri, vor apare multe substante provenite din aceste distrugeri si intestinul va reactiona printr-o motilitate excesiva, incercand saracul sa elimine ceea ce contine ... Nu intra in panica si mai ales NU LUA nici un antidiareic de sinteza (gen saprosan sau furazolidon), ca ai muncit degeaba. Continua - chiar cu diaree - cu iaurt in cantitati mari si apa minerala. In doua-trei zile se va regla digestia si ai sa vezi ca in circa 2-3 saptamani vor disparea balonamentele, gazele, bolboroselile, fermentatiile, durerile abdominale.

7. Du-te prin farmacii si cauta-ti un supliment alimentar cu probiotice. Uite-te pe cutie, sa contina mai multe specii de bacterii. Si verifica-i concentratia in probiotice - ca sa nu cumperi apa chioara ... Culturile bacteriene se masoara in CFU (colony forming units = unitati formatoare de colonii). Ar trebui exprimata concentratia probioticului in sute de milioane sau miliarde CFU per gram sau pe mensura. Ia si tu din cele care au cele mai multe CFU per unitatea de masa.
8. Cauta un supliment cu glutamina. Acesta este un aminoacid implicat foarte intens in multiplicarea celulara si, de aceea, celulele cu o rata inalta de multiplicare / refacere / reinoire au mare nevoie de el (celulele mucoasei tale gastro-intestinale). E posibil sa-l gasesti impreuna cu probiotice in acelasi supliment. Ar fi foarte bine.
9. Cauta un supliment cu glucozamina. In general este folosita ca reparator de articulatii (reconstructor de cartilaj), dar tu o vei lua pentru a avea o sursa buna si abundenta de material pentru fabricarea mucinei gastro-intestinale.

Aceste suplimente TREBUIESC luate ODATA CU HRANA ! Mai ales probioticele, fiindca nu prea rezista saracele la pH acid, si hrana mai atenueaza aciditatea... Poti foarte bine sa le amesteci in iaurtul pe care il consumi zilnic.

Doamne, ce post lung ... Am obosit. Intreaba-ma ce nu intelegi.

Hai, treci la treaba. Sanatate !

#35
easy_rider

easy_rider

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 691
  • Înscris: 19.09.2008
de abia azi am putut sa intru pe net.acum ma apuc sa citesc.intr adevar un post lung.multumesc.
nu fumez, nu beau.decat poate un pahar de deva bautura social la x luni, cu un trabuc tot social la alt6e x luni.
nu beau cafea.de aceea ma si mir cate probleme am.intr adevar sunt un pic nervos, ca spuneai mai sus de acea nevroza.
bun, voi incepe sa beau iaurt.orice marca?vad ca fac reclama la activia.?e bun?
program regulat al meselor.well asta va fi cel mai greu.dar mai bine decat sa ajung la operatie sau tone de pastile.
partea cu diareea/fermentatii...well nici o problema mai scap din gaze....
nu mananc paine alba clada, si deja am trecut pe paine neagra, incerc s ao fac pe mama sa o faca in casa...sa vedem daca reusesc.
supliment alimentar .marti ma duc in farmacie la o prietenesa sa vad ce imi da.
carne am voie?orez?urzici?
ce dulciuri am voie, nu de alta dar din cate imi aduc aminte am inversul diabetului, adica zahar mai mic si mereu am pofta de asa ceva.compot?gem facut in casa?
am voie unt?sau margarina?
inca odata mersi mult de tot.raman dator.

Edited by easy_rider, 22 March 2009 - 13:42.


#36
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

View Posteasy_rider, on Mar 22 2009, 13:24, said:

nu fumez, nu beau.decat poate un pahar de deva bautura social la x luni, cu un trabuc tot social la alt6e x luni.
Un pahar de vin rosu o data sau de doua ori pe saptamana e un minim de bun simt. N-are ce sa-ti faca rau, din contra, o sa te simti mult mai bine. Grecii si romanii il considerau aliment si cand nu-l aveau in casa era mare necaz ... Stiau ei ce stiau.

Quote

nu beau cafea.de aceea ma si mir cate probleme am.intr adevar sunt un pic nervos, ca spuneai mai sus de acea nevroza.
Cred ca starea de nervozitate iti este data de disconfortul intestinal ...

Quote

bun, voi incepe sa beau iaurt.orice marca?vad ca fac reclama la activia.?e bun?
Orice iaurt care e facut numai din lapte si culturi bacteriene acido-lactice. Sa n-aiba in el amidon, gelatina ... citesti si tu pe cutie. Ce se gaseste in activia se gaseste in majoritatea iaurturilor  :)  Stii, ei zic: iaurtul nostru face asa si pe dincolo... Adevarat. Ce omit ei sa spuna e ca si alte iaurturi fac la fel ...

Quote

carne am voie?orez?urzici?
Orice, mai putin astea care fermenteaza (adica care contin amidon la greu - ti le-am insirat mai sus). La unii orezul fermenteaza, la altii nu. Poti sa incerci. Daca la 4-5 ore dupa ce ai mancat orez apar gaze, de la orez e. Eu unul nu prea ma omor cu orezul. Mi-e teama sa nu mi se faca ochii mici ... :lol:

Quote

ce dulciuri am voie, nu de alta dar din cate imi aduc aminte am inversul diabetului, adica zahar mai mic si mereu am pofta de asa ceva.compot?gem facut in casa?
am voie unt?sau margarina?
Ai voie orice dulciuri. Daca vor avea multa coca, e posibil sa fermenteze. In privinta margarinei, eu as sta cat mai departe de ea. Este o grasime hidrogenata artificial, este moarte curata pentru artere, face parte din asa numitele "grasimi trans" care au fost interzise de americani in alimentatia publica, iar la preparatele de raft producatorul este obligat sa scrie pe eticheta cat este continutul de grasimi trans. Margarina din punctul asta de vedere nu este deloc un aliment dietetic. Untul ramane - cu toate pacatele lui gen colesterol si altele - totusi de preferat.

Quote

inca odata mersi mult de tot.raman dator.
Stai linistit, nici un fel de datorie. Tot efortul iti apartine - eu doar bat cateva taste la doua-trei zile. Sa ma tii la curent cum te simti. Sanatate.

Edited by antigen, 24 March 2009 - 20:50.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate