Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...
 teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.
 Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...
 

Mic ghid GPS - cateva sfaturi pentru achizitie

- - - - -
  • Please log in to reply
29 replies to this topic

#1
Adrian P.

Adrian P.

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,663
  • Înscris: 05.04.2006
Pe mine ma revolta modul in care se comercializeaza GPS in Romania. Este adevarat ca a devenit un produs de masa, cu pret absolut abordabil, dar foarte multe produse vin cu harti sumare ale Romaniei sau cu soft+harti pirat, in ambele cazuri fara posibilitatea simpla si legala de update.
La fel, cei care cumpara GPS-uri de afara trebuie sa stie ca au multe sanse ca acestea sa fie complet/partial nefolositoare in Romania.

Sfaturile mele pentru cei ce doresc sa-si cumpere dispozitive GPS si nu au prea multe cunostinte in domeniu ar fi:

1. Documentati-va cat mai bine. Aici este cea mai mare capcana. Aparatele vandute in toate hipermarketurile, magazinele de electronice, fizice sau on-line sunt insotite de sumedenii de informatii, de urmatoarele tipuri:
- bla-bla: cat de bine va va duce din poarta in poarta, cat de precis va va localiza pozitia, in ce siguranta veti calatori, s.a.m.d.
- informatii tehnice detaliate dar mai putin importante - milioane de culori afisate, nr. sateliti ce se pot receptiona, putere difuzoare, sunet stereo de inalta calitate, rezolutii, mufe, etc.
- detalii ale unor caracteristici tehnice scumpe si inutile in Romania si multe tari ale lumii - despre TMC - dispozitive de preluat in timp real informatii despre trafic/blocaje care permit calcularea de rute care sa evite aglomerarile.
- informatii intentionat vagi si uneori amagitoare despre harti cum ar fi: "Europa full", ... milioane puncte de interes, etc.
- promisiuni (nu costa) de update simplu si rapid al hartilor/softului.
Ce lipseste:
- in majoritatea cazurilor lipseste informatia despre producatorul de soft, iar aceasta este de maxima importanta intrucat hartile GPS sunt in format proprietar pentru fiecare tip de soft. Altfel spus daca stiti, ati auzit, ati vazut la un prieten o harta buna a Romaniei pe un GPS, asta inseamna ca acea harta va functiona numai cu softul pentru care a fost creata si este foarte posibil ca aparatul pe care il alegeti sa nu poata folosi acea harta si sa dispuna de o harta sumara, veche sau sa nu dispuna de loc de o harta a Romaniei.

2. Alegeti dispozitivul GPS. Acesta poate fi:
a. PNA - dispozitiv dedicat navigatiei GPS cu mai multe sau mai putine functii suplimentare (redare MP3, video player, transmitator FM, etc).
Avantaje:
- sistemul de operare este, de cele mai multe ori, optimizat pentru functia de GPS, care va functiona mai repede si mai stabil decat pe dispozitive proiectate pentru numeroase alte functii.
- ecrane mai mari decat ale celorlalte dispozitive (pot exista si exceptii) aparatul fiind facut in principal pentru a fi utilizat exclusiv in masina.
- pretul (cateodata) mai mic decat al dispozitivelor generale.
Dezavantaje
- sistemul de operare este inaccesibil utilizatorului. Nu se pot instala alte softuri GPS sau de alt tip (programe office, jocuri, etc. Acesta nu este neaparat un dezavantaj asigurand stabilitatea aparatului pentru functia pentru care a fost proiectat (navigatie GPS). Totusi daca softul este slab sau nu are o harta buna a Romaniei trebuie facute interventii neautorizate (care duc la invalidarea garantiei si pot, in anumite cazuri, deteriora iremediabil aparatul) cu mai mai mult sau mai putin succes pentru deblocare, schimbare soft, etc. Pe multe dispozitive astfel de interventii sunt imposibile (cele bazate pe diferite versiuni de Linux) pe altele schimbarea este temporara (daca se consuma bateria).
b. PDA  - dispozitive de uz general, bazate in general pe WinMobile pe care se poate instala orice soft/joc pentru Win Mobile, inclusiv softuri GPS actuale sau viitoare. Functia GPS se poate realiza cu receptor GPS incorporat sau extern (prin bluetooth).
Avantaje:
- flexibilitate in instalarea softului dorit
- multifunctionalitate. In functie de performante/dotari poate fi folosit ca: GPS, camera foto/video, media player, browser Internet, mini consola de jocuri, etc.
Dezavantaje:
- functionarea GPS necesita in general resurse mai mare decat pe PNA, acesta trebuind sa duca un Windows complet (poate cu mult balast).
- ecranul in general mai mic decat la PNA.
- in general mai scump decat un PNA.
- posibilitatea unei stabilitati mai mici a GPS sau a functionarii deficitare datorita instalarilor/reinstalarilor de soft.
c. Smartphone bazat pe sistemul de operare Symbian (de cele mai multe ori Nokia) sau WinMobile (caz in care este, de fapt, un PDA cu functia suplimentara de telefon). Si unele telefoane Symbian mai complexe pot fi considerate PDA-uri intrucat pot face cele mai multe functii ale acestora. In categoria asta ar mai putea intra si smartphone-uri bazate pe alte sisteme de operare (cum ar fi iPhone, Blackberry si viitorul Android) dar pentru acestea nu prea exista soft GPS cu harta a Romaniei (pentru Blackberry Garmin ofera o solutie Garmin Mobile dar eu nu am vazut-o).

Dupa ce v-ati hotarat asupra platformei, pe baza necesitatilor softului asigurati-va ca dispozitivul pe care vreti sa-l achizitionati dispune de resursele (procesor, memorie RAM, memorie de masa, modul GPS) necesare pentru rularea in bune conditii a softului GPS.

3. Alegeti softul GPS. Aici este, asa cum am mai spus, marea problema, mai ales in Romania. Urmatoarele softuri GPS au harti (relativ) complete ale Romaniei:
a. NavNGo/iGO si variante OEM ale acestuia (cea mai cunoscuta fiind MioMap) are o harta (foarte buna) dezvoltata de Suncart srl din Cluj. Exista harti iGO pentru toate tarile importante, furnizate de TeleAtlas. iGO exista in 2 variante principale:
- iGO 2006 (eventual cu +) merge doar pe dispozitive PNA/PDA bazate pe Windows CE si WinMobile (inclusiv pe smartphone-uri WM). Dezvoltarea da harti pentru acesta s-a oprit insa la inceputul anului 2008 si se pare ca nu vor mai exista update-uri. Cred ca iGO 2006 este cel mai folosit program GPS in Romania, lui datorandui-se, in cea mai mare parte, raspandirea GPS in tara noastra (ajutat de scaderea preturilor).
- iGO8, ultimul soft de la NavNGo, cu interfata noua, afisare relief si cladiri in 3 D, etc. Si acesta functioneaza doar de dispozitive Win CE si WinMobile, are harti mai noi decat iGO2006, dar necesita mai multe resurse (minim 64 MB RAM pentru functionare satisfacatoare). Hartile iGO8 nu sunt compatibile cu cele iGO2006.
b. GARMIN nume foarte cunoscut in domeniul GPS cu ani grei de productie de dispozitive GPS pentru toate domeniile: militar, naval, aerian, auto. Harta Romaniei (Ro.A.D.) este o combinatie intre harti preluate de la Suncart si harti dezvoltate in cadrul proiectului Romania digitala, in mare parte prin voluntariat. Harta Ro.A.D. are, in plus fata de harta Suncart, informatii Topo (curbe de nivel, varfuri de munti, drumuri de exploatare, etc).
Exista harti Garmin pentru toata lumea, preluate de la Navteq. In plus, formatul Garmin fiind deschis, exista numeroese harti locale, topo, etc., foarte multe gratuite. Garmin functioneaza pe PNA-uri Garmin (seria cea mai cunoscuta fiind Nuvi, dar exista si PNA-uri specializare pentru Offroad, drumetii, ca sa nu vorbim de cele profesionale navale sau de aviatie) pe telefoanele  Symbian precum si pe dispozitive WinMobile (PDA-uri si smartphone-uri). Hartile Garmin si-au pastrat in cea mai mare parte formatul si sunt compatibile cu multe aparate Garmin mai vechi. Softul actual Garmin necesita resurse  moderate pe Symbian (functioneaza si pe cele mai vechi S60 v2). Exista si versiuni pentru Palm OS, dar instalarea pe dispozitive Win CE este incerta, nesustinuta in prezent de Garmin.  
c. SYGIC/McGuider/Traffic in Romania prin Allview Visual Fan SRL. Are la baza o harta Suncart. Pentru alte tari hartile sunt furnizate de TeleAtlas. La ora acestui post varianta comercializata in Romania este veche si cu unele bug-uri, se asteapta foarte curand comercializarea noii versiuni (deja disponibila neoficial pentru testari). Functioneaza pe PNA/PDA cu WinCE si WinMobile precum si pe smartphone-uri Symbian.

Pe forumul Softpedia gasiti multiple informatii atat in privinta software cat si hardware GPS. Cititi si decideti-va singuri ce solutie hard/soft veti adopta. Evitati capcanele partizanatului iGO/Garmin dar nu neglijati informatiile foarte utile pe care le puteti gasi chiar si in posturile celor mai infocati partizani ai uneia sau alteia dintre solutii.

#2
nicuabc

nicuabc

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,450
  • Înscris: 28.02.2007
Foarte bun ghidul, sa speram ca unii il vor citi.

#3
Diablo23

Diablo23

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 32
  • Înscris: 25.02.2004
Salutare!
Am vrut sa-mi iau un Mio C720b, sa inteleg ca nu o sa-i mai pot face update la harti? (ca din cate stiu vine cu IGO 2006)

#4
Adrian P.

Adrian P.

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,663
  • Înscris: 05.04.2006

 Diablo23, on Sep 29 2008, 22:42, said:

Salutare!
Am vrut sa-mi iau un Mio C720b, sa inteleg ca nu o sa-i mai pot face update la harti? (ca din cate stiu vine cu IGO 2006)

Din cate stiu eu C720b vine cu MioMap 3.3 (dezvoltat de Mio pe baza iGO 2006). Ultima harta a Romaniei pentru acestea (iGo2006/MioMap) este din Februarie. S-ar parea ca nu vor mai fi update-uri pentru aceasta versiune. Trebuie vazut si daca poti face un upgrade la iGO 8, C720c are specificatiile necesare rularii acestuia, dar s-ar putea sa te coste.


Pentru ca tot a venit vorba de Mio am uitat sa mentionez ca alianta iGO-Mio s-a rupt de ceva vreme (martie 2008). Produsele Mio mai noi (cum ar fi seria MOOV) vin cu un soft bazat pe un produs cumparat de Mio (Mireo-Navman). Eu nu am vazut la lucru asa ceva dar parerile pe forum sunt in general defavorabile. Trebuie vazut daca are o harta a Romaniei la nivelul celei din iGO.

#5
Adrian P.

Adrian P.

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,663
  • Înscris: 05.04.2006
Corectie privind hartile pentru iGO 2006/MioMap 3.x. Afirmatia privind oprirea dezvoltarii hartilor compatibile cu aceste softuri nu se confirma.
Se pare ca NanNGo are grija de clientii sai mai vechi. De curand au aparut harti 2008.04_080604 pentru Europa de vest, compatibile cu iGO2006/MioMap 3.

Edited by Adrian P., 01 October 2008 - 14:11.


#6
mirch_bam

mirch_bam

    JUST...A...PASSENGER

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,108
  • Înscris: 05.02.2006
Good job man!
Cu referire la punctul 2c, ai ceva info despre softurile pentru iPhone?

#7
Adrian P.

Adrian P.

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,663
  • Înscris: 05.04.2006

 mirch_bam, on Oct 3 2008, 18:51, said:

Good job man!
Cu referire la punctul 2c, ai ceva info despre softurile pentru iPhone?

iPhone are Google Maps (in 2 D si fara instructiuni in timp real). Uite aici un review:
http://www.autoblog....-gps-capabilit/

S-a tot vorbit ca va aparea un soft TomTom pentri iPhone, dar au trecut deja 2-3 luni de atunci si nimic. Oricum pentru Romania la ora actuala softul TomTom ar fi inutil.

Edited by Adrian P., 03 October 2008 - 21:33.


#8
Marius3k

Marius3k

    Rechin de stepă, "United Gashka" member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,676
  • Înscris: 14.03.2006
Felicitari lui @Adrian P. pentru acest mic ghid, e foarte util. Acest topic o sa ramana inchis, se va deschide doar pentru completari/adaugiri. Pentru aceasta, folositi cu incredere PM-ul!
Spor la navigat!

#9
flaviand

flaviand

    Flavian, motan de serviciu

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,326
  • Înscris: 14.09.2005
Felicitari si din partea mea pentru ghid, este destul de echilibrat si concis.

Deoarece o mare parte din aceste informatii au legatura si cu partea hardware cred ca ar merita copiat/mutat si la aria respectiva.

De asemenea cred ca se poate adauga la software punctul:

d. Alte softuri GPS - pe langa cele mentionate anterior mai exista si softuri gen TomTom sau Route66 care functioneaza pe symbian si WM. Cei care au mai rulat in europa au auzit probabil de ele pentru ca sunt softuri bune in general, insa lipsa hartilor pentru Romania le face inutile in tara noastra si de aceea sunt mai putin raspandite

Ca si recomandare generala ramane valabila regula pe care am mai repetat-o de n ori: nu se cumpara nonameuri si chinezisme, chiar daca sunt cu mici diferente de pret sub aparatele cunoscute, apar o multime de probleme ulterior atat dpdv softuri cat si aparate. A nu se face confuzie intre aparat si soft: chiar daca sunt aparate care ruleaza softuri IGO/Mio/Garmin ele trebuie sa fie produse de un brand cunoscut gen Asus/Mio/Garmin/HTC pentru a evita pe viitor belele atat hard cat si soft. In general softul/harta se mai actualizeaza, se mai schimba, dar aparatul odata cumparat prost asa va ramane :)

Edited by flaviand, 06 October 2008 - 09:05.


#10
dlh

dlh

    De-al casei

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,384
  • Înscris: 25.06.2006
MioMap v.3.3 foloseste harti de la igo 2006+ , harti la care nu se fac asa de multe updateuri. Am impresia ca ultimul update e 2008.04
Pe de alta parte poti lua softul iGO 8 la care ai toate hartile europei (inclusiv Romania). E destul de scump (in jur de 600 de lei) dar daca vrei totul legal trebuie sa dai banii. Mentionez ca iGO 8 foloseste harti de tip nou, harti care nu merg cu MioMap v3.3


LE: MioMap v3.3 e un software care nu se va mai imbunatati, Mio achizitionand un alt sistem pentru software (Mireo), renuntand la parteneriatul cu NavNGo (cei care fac iGO). Eu sunt de parere ca noul software MioMap 2008 e mai prost decat iGO . Parerea mea

Edited by dlh, 16 December 2008 - 17:50.


#11
SpyKid

SpyKid

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 209
  • Înscris: 17.03.2008
Tare Ghidul. Totusi un Top al acestor PNA - PDA - uri poate face cineva . Ca sa stim ce sa cumparam si sa nu aruncam banii pe geam . Dupa cat am citit si pe alte alte site- uri, apar probleme si la unele modele de la firmele mai sus amintite ca fiind printre cele mai serioase . Si atunci ce sa luam ????

#12
aschiuta

aschiuta

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 959
  • Înscris: 24.06.2004
O sa achizitionez un MIO C320 din state care are pe el mio map v3.3. Odata intrat in posesia lui o sa vreau sa-i pui igo 08. Sper sa nu fi facut o algere proasta, desi nu se mai fabrica si nu mai oferta suport pentru acest tip de gps, am vrut ceva ieftin, sa pot pune un igo pe el si cu camere/radarele fixe si sa ma duca cat de cat la destinatie. O alta intrebare, pot lasa softul cu care vine din state si sa adaug doar harta Romaniei de la ei dupa site? si sa adaug si POI romanesti?

#13
ESPRIT

ESPRIT

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 158
  • Înscris: 20.12.2005
Salut. Vreau sa cumpar un GPS pt. Romania, intrucit la Tomtom-ul curent nu am harta detailata si cred ca nici nu v-or face una prea curind.
    Deci intrebarea mea este: care sistem (IGO, Garmin) are o optiune similara cu "Map correction" la TomTom.
Adica sa-ti poti tu modifica harta in momentul in care apare un sens giratoriu nou , sau vreo restrictie de circulatie (fara sa mai astepti dupa update-uri)

#14
Ierdna_a

Ierdna_a

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 55
  • Înscris: 15.01.2009
Salut! Cum se updateaza softu de la GPS, pur si simplu prin satelit, sau il conectezi la calculator si pe urma calculatoru la internet sau cum?
Scz de intrebare (suna cam stupid) :mellow:
PS: Gps-ul meu ii Medion E3230 cu un soft de navigare numit MyGuide.

#15
Adrian P.

Adrian P.

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,663
  • Înscris: 05.04.2006
A trecut ceva vreme de la primul post asa ca am pregatit un mic update:

a. NavNGo/iGO
A. iGO2006+ si MioMap v.3
Desi toata lumea credea ca este un capitol inchis, au aparut harti  noi 2008.07 pentru iGO2006+ si MioMap v.3, inclusiv pentru Romania (Romania_2008.07_080919).
B. iGO8
A continuat lansarea de noi editii iGO8, existand la ora actuala mai multe linii de dezvoltare:
- versiunile R1 cu denumirea 8.0.0.x (la data acestui post ultima versiune "publicata" este 8.0.0.63379 R1 datata Nov 18 2008) ? pentru aceasta serie au aparut harti foarte recente 2008.10 (Romania8_2008.10_090123). Atentie ? s-au raportat rutari incorecte (mai lungi) in tarile din vest pentru hartile 2008.10 si 2008.07 pentru R1.
- versiunile R3 cu doua variante 8.3.1 si 8.3.2 ? ambele folosesc acelasi tip de harti (incompatibile cu versiunile R1 8.0.0.x). Ultimele aparitii: 8.3.1.64181(Nov 8 2008) si respectiv 8.3.2.71348 (Jan 07 2009). Versiunile 8.3.2.x par a reprezenta cea mai activa linie de dezvoltare pentru iGO8. Pentru a complica si mai mult lucrurile, pentru versiunile R3 (8.3.x.x) exista, pentru Europa de vest si America de Nord, doua randuri de harti: de la teleAtlas (furnizorul traditional pentru iGO) dar si de la Navteq. Pentru Romania hartile Navteq au acoperire foarte redusa (Bucuresti si Timisoara plus cele mai importante drumuri principale).
- in ultima vreme NavNGo face reclama unui nou produs: iGO Amigo (8.4.x.x), dar pana in prezent nu au aparut decat cateva screenshot-uri si filmulete demo pe youtube.
Ca impresie generala: iGO8 a devenit un soft foarte stabil (atat R1 cat si R3), totusi, dupa desprinderea de Mio pare a nu-si gasi linia optima de dezvoltare (a se vedea multiplele versiuni destinate aceleiasi platforme). In plus, produsele iGO sunt aproape inexistente in raioanele de specialitate ale magazinelor din vest.


b. GARMIN.
In afara de PNA-urile bine cunoscute (mai ales din seria Nuvi), Garmin ramane solutia de baza pentru Symbian. Ultima versiune a softului Garmin Mobile XT pentru Symbian (5.00.30) ofera suport si pentru telefoanele S60 v.5 (Nokia 5800).
Pentru Romania a aparut, in decembrie 2008, multasteptata harta RoAD 2008. Harta  este foarte detaliata avand, in plus fata de hartile Suncart, pentru utilizarea rutiera,  multe drumuri comunale si de exploatare. Exista foarte multe informatii utile privind scoli, biserici, cimitire, gradinite, statii de autobuz, etc. A fost dezvoltata si partea topo, completata cu informatii despre rezervatii, cabane, refugii, poteci, etc.
Atentie - multiplele elemente ale hartii, inclusiv cele grafice, duc la latente de afisare mai ales pe device-uri cu procesoare mai slabe (si mai ales in Bucuresti). Sa speram ca, la un viitor update, pe langa repararea unor buguri care produc deficiente de rutare (cum este cel din Bacau) va fi refacuta si TYP-izarea  si va creste fluenta afisarii.

c. SYGIC/McGuider/Traffic
Allview/Visual Fan SRL a lansat in noiembrie 2008 o harta pentru Sygic/McGuider impreuna cu o noua (la vremea aceea) versiune de soft (7.60.731). Harta este de la Suncart si e similara hartii iGO. Aceasta versiune de Sygic cu harta a Romaniei rezolva multe din vechile probleme ale softului (mai ales eroarea kern-exec) si se dovedeste foarte stabila si rapida. Pentru Symbian este singura alternativa la Garmin (pentru Romania), dar functioneaza foarte bine si pe Win Mobile si CE.  Din pacate iar am ramas in urma, in Europa a aparut (in decembrie) o noua versiune de Sygic (7.70) cu harti noi (mai putin Romania care a ramas doar cu drumurile principale). Ca de obicei, aceste harti nu sunt compatibile cu versiunea 7.60 pentru care exista harta Romaniei, deci utilizatorii romani de Sygic care vor sa mearga in strainatate trebuie sa se multumesca cu harti mai vechi (2008.04), iar cei de afara, care au ultima versiune, nu vor avea decat o harta extrem de sumara a Romaniei.

d. MioMap 2008 vine instalat pe PNA-urile Mio din seria Moov. Softul este bazat pe cel de la Mireo si exista o harta a Romaniei de la Suncart, echivalenta cu cea de la iGO. Softul a dobandit o oarecare maturitate si, desi sunt multi care preferau PNA-urile Mio cu softul de la iGO, dispozitivele Mio Moov isi fac treaba foarte bine.

e. Mireo Cardinale a lansat o versiune (Mireo viaGPS 3.0 Black Edition) ce cuprinde si harta Romaniei (aceeasi cu cea pentru MioMap 2008). La fel ca si MioMap 2008 softul este stabil si se misca bine. Se gaseste sub numele de Romania plus, preinstalat pe aparatele Evolio E300R+ si E400R+.

f. Alte softuri/device-uri - Route66, Destinator, Navigon, TomTom - toate sufera, in continuare, de lipsa de harti cu acoperire rezonabila pentru Romania.

g. Navigatoare auto - Atentie la dispozitivele GPS ce echipeaza modelele de varf ale diferitelor marci de masini. Inainte de a da (foarte multi) bani pentru optiunea de GPS incorporat in noua masina, documentati-va asupra respectivelor dispozitive. Verificati, mai ales, daca GPS-ul dispune de o harta detaliata a Romaniei. Este foarte probabil sa nu existe o astfel de harta si nici sa nu fie prea mari sperante sa apara pe termen mediu.

Edited by Adrian P., 09 March 2009 - 16:40.


#16
Adrian P.

Adrian P.

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,663
  • Înscris: 05.04.2006
Topicul acesta cuprinde doar recomandari cu caracter general.
Pentru discutii asupra diverselor device-uri, exista un topic de 22 de pagini la sectiunea hardware:
http://forum.softped...howtopic=400785

#17
Overlord99

Overlord99

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 03.05.2010
Salutare!

Am si eu o problema cu un myguide 4200...
Cand il deschid ma pune sa ii setez limba:romana,engleza...Iar cand
ii dau ok se blocheaza...Stie careva ce poate sa aiba?  


  Cu respect!

#18
remier

remier

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 203
  • Înscris: 02.02.2007
Am citit cu interes tot ce e scris, insa din martie 2009 nu am mai gasit nici un sfat sau indrumare pentru ce se gaseste la ora actuala.
Vreau sa cumpar un GPS si sunt in mare deruta.
Nu as vrea o chinezarie ci un GPS care sa nu-mi creeze probleme.
In primul rand cu harti f bune pentru Romania si zona de est.
Separat as vrea sa am un card pe care sa fie si Europa de vest full.
Ca soft as opta pentru IGO 8.3 care inteleg ca e cel mai bun pentru noi.
Iar ca hard...e foarte greu sa ma decid. Cred ca un display de 4.3 e cel mai potrivit, dar intr-o carcasa cu rama gen Evolio 450 sau Telesystem 8410.
Un procesor cat mai rapid, de ex. Atlas IV Dual Core 500 Mhz.

Tot ce e pe platforma Mireo nu mi-a placut si nici noile modele de carcase gen Smailo 4-5HD sau Evolio E500, care se vad foarte greu la soare avand o imagine laptoasa.
Mio moov...inteleg ca nu mai e ce a fost odata, Garmin W250 am citit ca e o catastrofa pentru zona de est, deci...
Ce sfat imi puteti da ?
Ce sa aleg ?

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate