Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Wc Geberit

Routere detinute in trecut si in ...

Teii din fața casei

E-Mail in serie prin Excel si Out...
 Modul alimentare rulou/jaluzea ex...

Recuperare fișiere dupa form...

Aplicatii stress test RAM

Asigurare auto hibrid
 Asus B550M - PC-ul nu porneste di...

Tzanca Uraganu - Inconjurat de Fe...

explicatie montaj breadboard

3 Doors Down - Kryptonite
 Semnalizati cand virati pe un dru...

Succesiune - mostenire apartament...

Donez Siofor de 1000mg ( diabet t...

Izolatie intre parter si etaj
 

Casa din paie

- - - - -
  • Please log in to reply
631 replies to this topic

#1
decebal33

decebal33

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 27
  • Înscris: 12.10.2005
De curand mi-am cumparat 500 mp la Sovata desi sunt din Focsani si ma bate gandul sa construiec ceva, e drept fara sa ma grabesc. De baza este o casa cu fundatie clasica, structura lemn si pereti sandwich. Apoi pt ca nu prea dispun de bani, m-am gandit si la o casa cu pereti din paie. Ca modalitate de construire nu prea difera de una cu pereti sandwich (tencuiala, polistirea, osb, vata rigips, etc). La casa din paie   etapele ar fi urmatoarele:
-fundatie beton-clasica;
-structura din lemn +acoperisul;
-se vine cu balotii din paie care trebuiesc foarte bine legati;
- balotul de paie se aseaza in partea de jos in niste tepuse ce nu va permite miscarea balotului;
se aseaza balotii pana la extremitatea de sus, adica la grinda;
- balotii se strang unii de altii ( aici sunt mai multe metode, in principiu trebuiesc stransi foarte bine, rigidizati);
- se periaza balotii cu un fel de masina de tuns si vor iesi peretii foarte drepti;
- se tencuiesc peretii ( unii tencuiesc direct cu pamant, fara plasa, in alte parti am vazut ca se pune un fel de plasa peste care se tencuieste fie cu lut, apa  si pleava, fie cu un material special pe baza de ciment. Tencuiala se face atat la exterior cat si la interior. ;
-mai departe indicat este ca la noi in Romania sa se placheze cu polistiren pe exterior;
- pe interior daca peretele a fost tencuit bine cu pretele drept nu cred ca mai este nevoie de rigips, interiorul va fi unul foarte natural, ecologic, cu adevarat un aer sanatos, tencuiala la interior depinde mult de mesteri.
pentru cautare pe net de case din paie va rog sa folositi cuvintele straw house.
Nu prea am rabdare sa citesc tot nici nu stau f bine cu termeni tehnici din limba engleza.
Ideea este ca din timpul verii trebuie cautat un agricultor de la care sa cumperi paiele balotate, asta ar trebui sa fie cat mai apropae de locul unde vrei sa construiesti. Se pare ca tencuiala foarte buna cu lut si  presarea balotilor foarte bine, impiedica sau reduce pericolul de incendiu.
Sunt avj si dezavantaje, cert este ca e o casa calduroasa, dar proiectul va trebui adaptat , peretii vor fi mai grosi si din acest motiv casa va avea un anumit aspect pe care arhitectul va trebui sa-l ia in calcul, nu cred ca se va putea face o casa cu arhitectura de sec.21
Astept ca opniiile voastre sa fie constructive nu de genul lui Gica Contra

#2
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,042
  • Înscris: 12.12.2006
Ce limitari crezi ca ar avea constructiile pe acest sistem ?  Adica ce "casa cu arhitectura de sec.21" nu s-ar putea face ?

Care consideri ca e rolul baloþilor in constructie ?  (tehnica se mai numeste Straw-bale construction )
Daca e cel de izolator, cum ma gandesc eu, de ce crezi ca mai trebuie si polistiren ?  
Eventual pui un perete mai gros de acest fel, si tot acolo esti, nu ?

La exterior te gandesti la OSB, sau la varianta tencuit diect pe baloþi ?
Inteleg ca pamant lipit direct pe baloti e varianta cea mai naturistã, dar pentru tine ar fi bunã ?

#3
rdragomir

rdragomir

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 176
  • Înscris: 03.06.2007
Casa de paie e buna daca:
- ai de unde sa iei balotii - atentie, balotii sunt presati si legati de masini de balotat.
- iti faci singur zidaria, daca stii cum. Ajutat de altii, dar nu te gandi ca ar sti cineva cum se construieste cu baloti.
- iti faci singur tencuiala de lut. Nu prea mai gasesti tencuitori cu lut, chit ca sistemul e relativ simplu.
Probabil vei intampina si alte probleme. Ideea e ca nimeni in Romania nu cred ca stie sa construiasca cu baloti.
Se pare ca in USA exista chiar coduri de constructie cu astfel de baloti. La noi sa nu te gandesti ca vei primi vreo autorizatie daca recunosti cu ce vrei sa construiesti...
Si ca o parere personala, cred ca merita o casa din baloti doar daca:
- nu o plachezi cu polistiren (altfel care mai e rostul?)
- faci ziduri portante ca sa scapi de structura de lemn
- o tencuiesti cu lut. Daca o plachezi cu OSB sau alte rigips-uri, nu mai e nici o distractie.
- nu te deranjeaza ca ai ziduri foarte groase (poate fi un impediment cand nu ai teren suficient, spatiul interior e mai mic la aceeasi suprafata exterioara a constructiei)

Succes! Chiar as vrea sa vad o constructie din paie la noi.

#4
blimpyway

blimpyway

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,954
  • Înscris: 03.11.2005
salut,

eu eram pornit pe varianta asta, m-am documentat mult pe internet, am luat si cateva carti si un dvd.. deocamdata am cam renuntat la idee dar pot incerca sa ajut pe altii cu informatii si poate si cu mainile, daca pot.

@Morosanul - limitarile in mare sunt date de grosimea mare a peretilor exteriori, de lungimea balotilor (preferabil ca lungimea peretilor sa fie multiplu de dimensiunea balotilor) de inaltimea de amplasare a ferestrelor cat si inaltimea lor (la fel de preferat sa fie multipli de inaltime a balotilor). Exista si constrangeri la acoperis - vezi mai jos.
Rolul balotilor poate fi ori numai de izolatie, de umplere (infill) dar sunt si case (mai ales pe un singur nivel) in care balotii au rol structural (load bearing).

@decebal33 - nu se foloseste polistiren, nici  OSB sau rigips. Tencuiala este atat necesara - nu poti sa eviti tencuirea - cat si suficienta - nu e nevoie de altceva peste.

Despre pereti - faptul ca NU sunt drepti ci rotunjiti si cu mici neregularitati  e considerat de fanii acestui tip de constructie ca face parte din farmecul lor, contribuind la senzatia de intim, organic, "viu" si personal. E un perete pe care scrie "realizat cu mana mea".  Din ce am vazut in diverse fotografii pe net sau in carti, am reusit sa inteleg de ce au dreptate, de ce conceptia ca un perete trebuie sa fie drept si impecabil este pana la urma doar un pitic pe creier.  Un perete poate fi oribil sau superb, iar asta depinde mai putin daca e drept sau nu, ci mai mult de cum se integreaza in ansamblul arhitecturii.

Incerc sa fac o scurta prezentare...

Un pic de istorie
Casele din baloti au aparut cam acum un secol in statele in care se cultiva intens graul si unde alte materiale de constructie - piatra, lemn, caramida - erau scumpe pentru fermierii mai sarmani.

La primele case balotii aveau si rol structural, adica nu se folosea deloc structura de lemn. Deasupra ultimului rand de "caramizi" se facea o "centura" din lemn care sustinea podul si acoperisul.
Acest stil se numeste "load bearing" sau "Nebraska" (balotii suporta incarcarea). Recent (de prin anii '70) s-au realizat si case pe structura de busteni (timber frame) cu pereti din baloti. La acestea distantele intre stalpii de lemn se aleg egale cu lungimea balotului, a.i. umplerea cu baloti sa fie usoara.


Avantaje si dezavantaje

Sunt laudate pentru ca reusesc sa combine buna izolatie cu reciclarea ieftina a balotilor si folosirea unor materiale ecologice.  Peretii cand sunt acoperiti cu tencuiala din var sau pamant respira - lasa vaporii sa treaca fara risc de condens.  Ulterior s-au descoperit si alte calitati, printre care o rezistenta la foc, cutremure si insonorizare neasteptat de bune. Un perete din baloti nu e complet rigid, absorbind atat socurile unui cutremur cat si sunetele. Testele cu focul au aratat o rezistenta cel putin la fel de buna cu a constructiilor tip sandwich pe structura de lemn cu peretii interiori din rigips.

Tencuiala are un rol important in obtinerea acestor calitati - rezistenta mecanica, protectia la foc, permeabilitatea la vapori. Se folosesc trei tipuri de tencuieli - cea pe baza de lut sau pamant argilos, pe baza de var in amestec cu nisip cat si tencuieli pe baza de ciment.  Ecologistii indarjiti recomanda numai primele doua - tencuiala pe baza de de lut sau var, considerand ca cimentul este mult prea inflexibil (casant) deci crapa mai usor, ca este foarte putin permeabil la vapori dar in schimb capilaritatea trage apa si  nu in ultimul rand ca nu este un material ecologic, se consuma f.multa energie pentru fabricarea cimentului.

Principalul dezavantaj este sensibilitatea la apa, necesita masuri speciale pentru a se evita patrunderea apei in pereti:
- o buna hidroizolare a talpei casei, mai ales daca se face pe placa de beton.
- streasina foarte larga, mult mai larga decat la casele obisnuite.  Nu e problema daca din cand in cand o ploaie cu vant va uda peretele, ci doar daca peretele nu i se da timp sa se usuce, ramanand ud mai multe saptamani.
- executie impecabila a acoperisului orice scurgeri fiind foarte paguboase.
- atentie sporita si masuri speciale trebuie luate la ferestre si pervaze pentru a evita ca apa de ploaie sau condensul din interior sa se scurga in perete.  
- atentie la scurgerile in pardoseala la bai si bucatarii a.i. in caz de inundatie apa sa nu se scurga spre perete.

Patrunderea vaporilor in pereti este "tratata" nu prin bariere de vapori ci prin folosirea (macar pe exterior) a tencuielilor si zugravelilor permeabile la vapori - care lasa umezeala atmosferica sa intre si sa iasa repede din perete. Se evita vopselele impermeabile, la peretii cu tencuiala de var se recomanda zugravirea cu var, iar la cei tencuiti cu pamant se poate folosi un ultim strat de caolin alb.
Tencuiala din pamant este cea mai sensibila la actiunea ploii si e recomandata stabilizarea sa cu var sau ciment, mai ales la peretii expusi la vanturile dominante.

Un alt dezavantaj recurge din grosimea mare a zidului, de aprox 50 cm, reducandu-se din suprafata utila. Apoi sunt costurile sporite cu acoperisul - atat zidul gros cat si suplimentul de streasina necesita materiale si munca in plus.

Inca un dezavantaj este necesarul ridicat de manopera si material pentru tencuire - se folosesc trei straturi si mult material (grosime 3-5 cm).

Si poate cel mai important este lipsa de experienta (si curaj) a constructorilor de la noi in a realiza astfel de case.

Abordarea unui astfel de proiect

Cea mai sigura metoda este organizarea unui seminar (workshop) de constructie cu baloti, cu invitarea unui specialist, a.i. constructia planificata sa coincida cu seminarul.
Sau participarea in prealabil la un astfel de seminar organizat in alta tara, caci sunt multe detalii specifice care nu pot fi abordate cu usurinta.
Exista si numeroase carti si DVD-uri pe tema asta. DVD-urile mi se par foarte utile caci se vede exact cum se procedeaza, care-s miscarile (de ex. cum se fac amestecurile pntru tencuiala, cum se tencuieste, s.a.m.d.)

O carte poate da informatii utile dar mai ales pentru un nespecialist e greu de vizualizat ce scrie in carte.
------------------------

Rog pe cine cocheteaza cu ideea constructiei din baloti sa ma anunte si pe mine.

Edited by blimpyway, 09 September 2008 - 16:24.


#5
decebal33

decebal33

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 27
  • Înscris: 12.10.2005
Interesante si f utile scrierile dvs.
Pentru baloti vara trebuie vb f serios cu un agricultor care are masina de balotat, a.i. balotii sa fie f bine executati, apoi va mai avea loc inca o data legarea lor mult mai strans.Pana aici problema poate fi rezolvata.
2. Nu inteleg ce inseamna " faci ziduri portante ca sa scapi de structura de lemn".
3. Da ar fi ok daca nu ar mai fi nevoie de osb si polistiren.
4. Tencuiala. La tara la bunica in Jud. Bacau inca sunt o grama de meseriasi in tencuiala cu lut. Dar e bine de aflat exact reteta americana pentru tencuit. Cred ca totusi o buna armare a tencuielii cu plasa este indicata.
5. Nu cred ca m-ar deranja faptul ca pierd 50+50 cm cu grosimea peretilor.
6. Nu inteleg de ce nu s-ar putea realiza o astfel de casa fara etaj fara undatie de beton. La bunica la tara si am mai vazut si pe niste filmulete in America talpa casei se pune pe niste bolovani imensi. e drept ca in timp se pot lasa, dar eu ma gandeam sa folosesc o casa cu talpa din otel. aceasta talpa sa fie asezata  pe niste suporti din beton armat, niste coloane sau turnuri din beton armat.
Cred ca marea cheltuiala aici ar fi cu tencuiala, cu manopera, dar fiind una care nu necesita grad inalt de calificare cred ca costul ar fi mai mic. Aduc 10 tarani de la bunica si in 3 zile am tencuit tot.
Nu am inteles   sau mai precis nu stiu semnificatia la "capilaritatea trage apa "???
va multumesc si sper sa mai raspundeti si sa dezvoltam subiectul.  Pe mine m-ar atrage foarte mult o casa de 10x12 din paie fara etaj si fara fundatie-asa cum am spus mai sus, adica undeva la interior de 99 mp.  dupa parerea dvs. cat ar putea costa o asemena casa?
Va multumesc

#6
blimpyway

blimpyway

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,954
  • Înscris: 03.11.2005

View Postdecebal33, on Sep 9 2008, 18:05, said:

Interesante si f utile scrierile dvs.
Pentru baloti vara trebuie vb f serios cu un agricultor care are masina de balotat, a.i. balotii sa fie f bine executati, apoi va mai avea loc inca o data legarea lor mult mai strans.Pana aici problema poate fi rezolvata.
Asa e, balotii e bine sa fie cat mai stransi mai ales daca e vorba de ziduri portante.

Quote

2. Nu inteleg ce inseamna " faci ziduri portante ca sa scapi de structura de lemn".
Adica balotii au si rol de caramizi portante. Pe zidul din baloti se sprijina acoperisul (si eventualul pod sau mansarda)

Quote

3. Da ar fi ok daca nu ar mai fi nevoie de osb si polistiren.
4. Tencuiala. La tara la bunica in Jud. Bacau inca sunt o grama de meseriasi in tencuiala cu lut. Dar e bine de aflat exact reteta americana pentru tencuit. Cred ca totusi o buna armare a tencuielii cu plasa este indicata.
E bine de stiut ca se pricepe lumea. "Reteta" nu cred ca e vreun secret. Chiar si reteta de pamant cu balegar de la casele de chirpici cred ca-i buna. Plasa e controversata - unii zic ca ar fi o complicatie si cost nejustificat. In principiu nu strica. Primul strat patrunde putin in baloti si se adauga paie tocate a.i. tencuiala e practic armata cu paie si asta o face suficient de rezistenta. Dar pentru linistea ta poti sa pui si plasa,dar cu grija. Am citit de cazuri cand din cauza plasei tencuiala nu a patruns in balot si nu a avut aderenta, caz in care peretele a fost slabit in zona respectiva. Eventual se poate pune un prim strat care sa faca patrunderea in baloti, apoi plasa si pe urma al doilea strat dupa care urmeaza ultimul, de finis.

Quote

5. Nu cred ca m-ar deranja faptul ca pierd 50+50 cm cu grosimea peretilor.
6. Nu inteleg de ce nu s-ar putea realiza o astfel de casa fara etaj fara undatie de beton. La bunica la tara si am mai vazut si pe niste filmulete in America talpa casei se pune pe niste bolovani imensi. e drept ca in timp se pot lasa, dar eu ma gandeam sa folosesc o casa cu talpa din otel. aceasta talpa sa fie asezata  pe niste suporti din beton armat, niste coloane sau turnuri din beton armat.
In cautarile mele am gasit si informatii despre fundatii din sant umplut cu spartura de pietris (ruble trench foundation). Problema este daca vrei sa ai cota zero ceva mai sus de nivelul solului nu prea merge numai cu pietris. In principiu sunt solutii si pentru asta.. Daca folosesti stalpi cred ca merge si talpa din lemn, nu are ce sa-i strice. De observat ca datorita latimii mari a zidului incarcarea pe sol e foarte mica, mai ales la case cu un nivel.

Quote

Cred ca marea cheltuiala aici ar fi cu tencuiala, cu manopera, dar fiind una care nu necesita grad inalt de calificare cred ca costul ar fi mai mic. Aduc 10 tarani de la bunica si in 3 zile am tencuit tot.
Asta s-ar putea sa fie un avantaj al Romaniei. cat se mai poate..

Quote

Nu am inteles   sau mai precis nu stiu semnificatia la "capilaritatea trage apa "???
Betonul e ca sugativa. Daca pui baza unui stalp in apa umezeala urca prin stalp. Trebuie undeva o bariera, sub placa sau poate si peste.

Quote

va multumesc si sper sa mai raspundeti si sa dezvoltam subiectul.  Pe mine m-ar atrage foarte mult o casa de 10x12 din paie fara etaj si fara fundatie-asa cum am spus mai sus, adica undeva la interior de 99 mp.  dupa parerea dvs. cat ar putea costa o asemena casa?
Va multumesc
Nu stiu, nu sunt constructor. Chiar si un constructor nu poate prezice decat pretul la materiale, caci la manopera din punctul lui de vedere e totul experimental. Depinde mult de cum te descurci. Pentru inceput mi se pare cam riscant de mare proiectul. Poate o casa de vacanta mai mica (sau anexa) ar fi mai adecvata.
Vezi si casa de aici mi se pare foarte cocheta si foarte potrivita pentru o familie de doi oameni modesti.

Edited by blimpyway, 10 September 2008 - 00:59.


#7
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,042
  • Înscris: 12.12.2006
Ideea mi se pare foarte buna.
Din cate vad eu aceasta metoda de constructie s-a dezvoltat in zona preeriilor (ex.Nebraska) la fermieri adica acolo unde exte teren suficient (grosimea pereatilor nu afesteaza spatiul) si clima e mai uscata, chiar daca se uda de la o ploaie, si aia scurta, pana la urmatoarea are timp suficient sa se usuce peretii.

Sint si la noi zone care au aceste avantaje, si unde merge bine asa o casa.
La noi in MM, zonele mai Nordice si de munte ploile tin mult, mai ales toamna, si Soarele nu prea iese, si atunci peretii ar putea acumula prea multa umezeala, mai ales ca apoi urmeaza iarna - peretii ar ramine umezi si ar tine rece.

Raman interesat totusi de aceasta tehnica, si mi se pare foarte frumoasa.

#8
adi_master

adi_master

    sef de tura!-in retragere

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,270
  • Înscris: 19.07.2007
Daca aveti rabdare,vizionati aceste clipuri.
http://de.youtube.co...h?v=XgbORHvveTY
http://de.youtube.co...feature=related
Ce spune legistlatia romaneasca in leg cu aceste constructii!?Oare se pot da AC-uri la astfel de proiecte?

Quote

Pe mine m-ar atrage foarte mult o casa de 10x12 din paie fara etaj si fara fundatie-asa cum am spus mai sus



In RO,nu vei primii niciodata AC pt un proiect fara fundatie,poate daca optezi pt un sistem pe piloni.

Edited by adi_master, 11 September 2008 - 21:38.


#9
blimpyway

blimpyway

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,954
  • Înscris: 03.11.2005
@Morosanu - sa stii ca se fac si in zone cu precipitatii mult mai abundente decat la noi - de ex. .  De exemplu casa din http://strawbalehomes.org/2008/08/ )

#10
rdragomir

rdragomir

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 176
  • Înscris: 03.06.2007
Foarte frumoasa constructia, si interesant sistemul. Or fi americani? (ca lor parca nu le prea plac "diagonalele"...)

#11
decebal33

decebal33

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 27
  • Înscris: 12.10.2005
In Franta '' maison paille"  , se merge in special pe fundatie si structura clasica, in sensul ca se toarna fundatia, fara placa de beton cu armatura, doar fundatia si ca structura in sus am observat ca se foloseste fie lemnul, fie betonul, fie la colturi caramida, in cele 4 colutir peste care se pune centura de sus  ce va sustine acoperisul, cam la fel ca la constructiile clasice cu diferenta ca se folosesc drept pereti balotii din paie. Cheltuiala ar fi cu fundatia, structura si acoperisul, dupa care tot secretul este cu realizarea unor pereti din paie cat mai rigizi si o tencuiala-"plaster" cat mai buna, aici eu cred ca oamenii de la tara eu experienta mai buna ca americanii deoarce o fac de sute de ani.
Sanatate.

#12
adi_master

adi_master

    sef de tura!-in retragere

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,270
  • Înscris: 19.07.2007
decebal33


Ai vizionat clipurile postate?.Esti hotarat in demararea unui astfel de proiect?
Ai un model de casa la care te-ai gandit?Daca ai,posteaz-o,sau fa o schita simpla in paint,sa vedem si noi despre ce e vb si daca se poate construii ''ecologic''(baloti)
Pe baza schitei tale sau a imaginilor,putem foarte usor s-o transpunem 3D,chiar s-o construim in acest fel.Importanta ar fii participarea ta la discutii,in mod activ.
Dupa cum vezi in posturile de mai sus,sunt oameni gata sa intervin intr-un astfel de proiect.

#13
decebal33

decebal33

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 27
  • Înscris: 12.10.2005
sincer doar de o saptamana am inceput sa ma uit dupa case din paie. Deocamdata studiez sa vad ce se potriveste cel mai bine in Romania. Momentan citesc paginile web din Franta, ce se aproprie dpdv al climei cu Romania. Inclin totusi spre o casa cu fundatie, osatura din lemn si restul numai cu paie., chiar si peretii interiori din paie dar acestia ceva mai subtiri, astfel incat si costurile sa fie mai mici, manopera mai mica.
Ideal ar fi sa organizam un workshop, sa chemam si o televiziune, sa primim si o sponsorizare sa facem si publicitate, sa participe, workshop la care sa participe cei care intentioneaza pe viitor sa isi faca o asemena casa sau sa inceapa o mica afacere din chestia asta.
Sanatate si numai bine

#14
adi_master

adi_master

    sef de tura!-in retragere

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,270
  • Înscris: 19.07.2007

View Postdecebal33, on Sep 13 2008, 10:53, said:

Ideal ar fi sa organizam un workshop, sa chemam si o televiziune, sa primim si o sponsorizare sa facem si publicitate, sa participe, workshop la care sa participe cei care intentioneaza pe viitor sa isi faca o asemena casa sau sa inceapa o mica afacere din chestia asta.
Sanatate si numai bine


Din pct meu de vedere: O mare tampenie.Intr-o tara in care betoanele fac legea,tu cu un astfel de proiect te poti prezenta la Muzeul Satului.Am si eu o doza de traditionalism,dar,pana a incepe o afacere in acest sens,trebuie a fii tu primul care face un pas inainte.

Quote

chiar si peretii interiori din paie dar acestia ceva mai subtiri,
Tehnic,nu se pot face(incat sa nu existe risc de a vatama).
Structura trebuie sa fie exclusiv din lemn,care tot material ecologic este.Eventual,incarcat cu amestec de lut si paie.

Edited by adi_master, 13 September 2008 - 20:59.


#15
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,042
  • Înscris: 12.12.2006
Eu cre ca am un fix cu lemnu', de fapt e o obosnuinta in a vedea lemnul ca element de rezistanta.
Eu sigur as merge asa, e si eco, cum zice adi_m dar are si o flexibilitate care nu diminueaza calitatile peretilor de baloti.

#16
rich1974

rich1974

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,275
  • Înscris: 25.07.2007
sau se poate realiza cu structura metalica. daca este protejat bine impotriva coroziunii metalul rezista foarte mult timp si in eventualitatea desfiintarii constructiei e 100% recuperabil.

#17
adi_master

adi_master

    sef de tura!-in retragere

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,270
  • Înscris: 19.07.2007
rich1974

Se vrea o ''Green House'',o casa ecologica.

#18
rich1974

rich1974

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,275
  • Înscris: 25.07.2007
pai si ce frate, metalul nu e ecologic?......dupa ce darami o case din lemn cu ce mai ramai? cu lemne de foc. pe cand metalul merge la topit si se toarna alta structura. eu ma gandesc la o structura metalica semicirculara (ca un solar) care mi se pare cea mai stabila, acoperita cu tabla, pe care sa o compartimentez la interior cu osb iar perimetrul exterior sa-l izolez cu baloti de paie.  cred ca nici un cutremur nu poate darama o astfel de structura.  din pacate nu am gasit deocamdata pe net un prodicator de gale semicirculare. cred ca trebuie sa mai caut!

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate