Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Pareri magazin online quickmobile?

Unde gasesc banane albastre?

Despre compania de aministrare Sq...

Durere taietura deget dupa 2 luni
 Dalți gravare lemn

Didgeridoo

Motorola Edge 50 Ultra

Gaura perete apartament cu evitar...
 Orientare antena prime focus

Problema conectare mail yahoo

comisioane asociatie proprietari

Primul sistem de televiziune cu p...
 Internetul este neutilizabil fara...

Eroare cloud burn icopy face id

DermaRoller ce este ?

Articole limba Germana
 

Sa construim o casa

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
2999 replies to this topic

#73
burvi2001

burvi2001

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 6,055
  • Înscris: 09.04.2002
Asta cu indepartatul stratului vegetal chiar e de ris...

In curind, pentru o casa o sa vina o firma si iti ia manopera pentru indepartarea aerului dintr-o groapa...

#74
zen

zen

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,952
  • Înscris: 18.03.2005
ca un sfat pentru cei care nu se pricep la constructii, dar vor sa o faca in regie proprie:
in timisoara , la fiecare casa, exista o carte tehnica, semnata de dirigintele de santier.
acest diriginte de santier, practic, este specialistul care tine partea beneficiarului, el urmarind sa se respecte intocmai specificatiile proiectui, astfel incat sa nu fie ciupit de firma sau meseriasii care executa. la fiecare faza de rezistenta, el semneaza in cartea tehnica ca totul este cf proiect.
la sfarsitul constructiei, ai o atestare neutra ca ai construit bine si fara sa faci tampenii, lucru extrem de util la o revanzare a casei. la noi nu o poti nici macar intabula daca nu ai aceasta carte tehnica a constructiei.
personal, nu as cumpara o casa construita in romania intre 1993 si 1998, s-au facut niste tampenii uriase. in zona pipera sunt niste case cu pretentii care vor cadea gramada la primul cutremur, fiindca s-a lucrat dupa ureche, cu tipicul meserias care le stie pe toate.
deci, daca vreti sa nu fiti pacaliti, investiti intr-un profesionist care sa urmareasca lucrarea pt voi, isi va merita banii cu varf si indesat.

#75
unGuru

unGuru

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,000
  • Înscris: 06.06.2004

Quote

la fundatie intra:
- indepartare strat vegetal lei/mc
- sapatura manuala lei/mc
- confectionare armatura (fasonare) lei/kg
- dulgherie -confectionare cofraje lei/mp
- preparare beton (in cazul in care nu il aduceti cu cifa) lei/mc
- turnare beton lei/mc
obiectii.. ;)

1. sapatura se poate face si mecanizat (mai ales pentru subsoluri.. pentru talpa fundatiei, mai treac-mearga.. sint buni si "negrii"!)

2. confectionare cofraje - aici puteti lua plasa.. ar trebui solicitat constructorului sa foloseasca cofraje proprii, altfel isi vor bate joc de lemnul/banii vostri si in final ramineti cu o gramada de lemne aproape inutila.. sau prin "confectionare cofraje" te-ai referit doar la montarea lor?

3. prepaparea betonului "in situ" a devenit cam prohibitiva, mai ales in ce priveste fundatia.. ce putin mie, cei de la MLPAT mi-au cerut certificat de calitate pentru beton, eliberat de producator.. evident, se poate sa-l faci tu si sa duci monstre luate in ziua turnarii la anumite laboratoare.. chestie destul de complicata si nu stiu daca este peste tot permisa de catre "autoritati"..


Quote

1.eu nu mi-as placa casa cu polistiren ( de fapt, nici nu e ). intre perete si polistiren va fi nenorocire in cativa ani. un zid de 25+5 cm polistiren se numeste sistem termo si este echivalentul unui zid de 38 cm, ca si izolare termica. nu vreti sa stiti cum e sa prinzi orice pe fatada placata cu polistiren, fie ele obloane sau porti de fier forjat.in concluzie, faceti ziduri groase, dar nu placati.
majoritatea parerilor tale sint nedocumentate.. 5cm de polistiren inseamna mult mai mult decit 13cm de "zid" (nici n-ai specificat de care zid).
intre polistiren si zid nu se intimpla nimic.. rau. zidul poate "respira" spre interior, daca asta te nelinisteste.. plus ca polistirenu nu este complet hidroizolant.. deci "respira", in timp.. citeste niste specificatii ale producatorilor. plus ca mai exista si rosturile etc..
in ce priveste fixarea portilor/grilajelor de ziduri, sa stii ca 5cm de polistiren nu deranjeaza, daca in spate ai o suprafata portanta. se folosesc dibluri cu 5cm mai lungi, care-i problema?!

Quote

2.IN NICI UN CAZ nu as folosi lavabilul pentru fatada. a mea e data cu var, dar , in cel mai rau caz, as folosi vopsele silicatice de la baumit.oricum , varul e cea mai buna solutie.
esti de aceeasi parere cu bunica-mea!.. macar ea s-a nascut acum un secol.

Quote

6. cei care va construiti casa-atentie F MARE la hidroizolatie, daca puteti faceti si drenaj in jurul casei, e f util , mai ales cand sunt ploi f mari si voi aveti demisol sau pivnita. captati toate pluvialele in canalizare.
mare atentie la "sfatul" asta cu captarea pluvialelor.. trebuie dimensionata special instalatia de canalizare, in acest caz.. diametre mai mari, clapete antiretur (altfel, "viitura" de pe acoperis va poate intra in casa prin wc, cada etc)

#76
as xxl

as xxl

    Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 734
  • Înscris: 13.02.2003
unGuru: perfect de acord cu cele spuse la pct. 1 si 3.
dar daca ai fi urmarit firul discutiei, eu i-am raspuns celui care intreba legat de o suprafata de 36 mp. As vrea sa il vad si eu pe ala, care in Romania de acum, o sa aduca excavator pentru asa fundatie si o sa duca la MLPAT mostre de beton. ca sa nu mai vorbim de grafice de intarire, grade-ora.

confectionare cofraje ... iarasi tine cont de amploarea (redusa) redusa a lucrarii.

apoi, tu ca beneficiar sa imi pretinzi mie sa vin cu cofajele. ei bine poti face asta.
daca lucrarea ta e suficient de mare incat sa merite, am sa inchiriez/cumpar cofraje din tegofilm sau de cele nou aparute acum.
altfel, ai sa cumperi scandura pe care o vei folosi la toate cofrarile iar in final poate fi folosita ca astereala sau pentru dusumea pod (spatii necirculabile).
ca idee, uita-te pe un extras de resurse la orice articol de turnari beton. ai sa vezi ca intra si scandura/dulapi rasinoase. aste-s normativele nationale, cine suntem noi sa ne impotrivim ?! :D

legat de placarea cu polistiren, mi-am spus parerea, pe care inca nu mi-am schimbat-o.

captarea apelor pluviale.
totusi, pentru a nu intra in zona teoriilor fara nici o aplicabilitate practica in cazul de fata, un jgeab cu burlan care sa duca apa la aproximativ 5 metri e arhi-suficient indiferent daca ai sau nu subsol.
important este un trotuar de minim 90 cm, cu rosturi transversale umplute cu bitum si cu un rost longitudinal pe langa soclul casei, de asemenea umplut cu bitum. scurgerea apei meteorice se poate face si direct pe trotuar, atunci cand printr-un sistem de de scurgere cu pante betonate poate fi dusa (apa) undeva la cativa metri distanta.
atat si nimic mai mult. de ce m-as complica sa captez aceasta apa, sa o introduc in circuitul de canalizare al casei, avand ca urmare o majorare extraordinara a acestuia, probleme cu trecerile, cu nivelurile, etc. ?

lavabil pentru fatada ?
de ce nu? totusi, parca mai bine ar merge un marmofix  ;)

Quote

Asta cu indepartatul stratului vegetal chiar e de ris...

In curind, pentru o casa o sa vina o firma si iti ia manopera pentru indepartarea aerului dintr-o groapa...

burvi, inca nu mi-am dat seama, tu esti idiotul sau mascariciul forumului ?
nu de alta, dar sa stiu cum te tratez ...

Edited by as xxl, 07 May 2005 - 11:00.


#77
unGuru

unGuru

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,000
  • Înscris: 06.06.2004
as xxl:

ai dreptate, am omis contextul discutiei..
referitor la lemnul pentru cofraje: cred ca am cumparat vreo 10mc de scindura, pentru ca "meseriasii" de la firma le distrugeau aproape complet in momentul decofrarii.. plus ca, stii cum fac ei: decit sa caute una potrivita, mai bine taie din prima care-i vine la mina! si-asa am ramas cu un "munte" de resturi de cherestea pe care n-am la ce sa o folosesc (acoperisul e jumatate terasa, jumatate "sera" acoperita cu policarbonat).. ideea este ca daca nu e lucrul lor (lemnul), isi bat joc de el. o firma serioasa ar trebui sa dispuna de cofraje, pentru care sa-ti treaca in pret valoare uzurii/pierderilor pentru lucrarea respectiva.

in legatura cu apele pluviale, contextul a fost cu preluarea acestora in instalatia de canalizare.. dispersarea/directionarea prin burlane si rigole e cu totul altceva.

uite, eu chiar dirijez apa pluviala in canalizare, scopul fiind e a mai "curata" canalizarea care are o lungime apreciabila pina la punctul de deversare. dar am luat masuri de siguranta - sifon/filtru, clapeta antiretur pentru instalatia dinspre casa etc.

in ce priveste fatada, n-am nimic cu varul lavabil, dar cred ca omul se refera la varul simplu, cum au casele batrinesti..

in ce-l priveste pe burvi, ambele calificative ale tale sint corecte.. desi mie mi-a devenit simpatic omu'.. mai destinde atmosfera!

Edited by unGuru, 07 May 2005 - 12:11.


#78
zen

zen

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,952
  • Înscris: 18.03.2005
ca sa nu te ambalezi si sa imi zici ca o iau pe aratura, trebuie sa fac niste precizari preliminare:
1.parerile mele legate de materialele folosite in constructie sunt bazate pe ce am vazut si folosit in Romania si in Italia.Am in spate un numar destul de mare de constructii noi si de restructurari de case vechi si foarte vechi, asa ca ceea ce spun pe forum sunt concluzii personale, pe care nu ma obosesc sa le mai documentez, asa cum vrei tu sa fiu foarte exact.
2.Sunt un mare fan al materialelor naturale , nu artificiale, tocmai fiindca sunt verificate de sute de ani, inclusiv de bunica ta, si stiu exact cum se comporta in timp. Sunt un mare adversar al polistirenului fiindca am vazut case decojite dupa 10 sau 15 ani , si nu aratau bine deloc. Poti spune asta despre o casa din Romania, ca ai vazut-o dupa 10 ani cum arata desfacuta?Nu cred, fiindca nu am apucat sa avem o istorie a materialelor moderne de constructie folosite.
Ca sa ma intelegi de ce sunt contra, ar trebui sa vezi cum se comporta un grajd din 1400, care e construit din piatra si , cu o restructurare atenta, iese o mica bijuterie care poate fi folosita inca 100 de ani fara probleme.
3.De asemeni, daca esti ungur, cum o sugereaza nickul, ar trebui sa vezi ce minunatii au facut ungurii in Timisoara, blocuri de 7 etaje care nu au nici macar o placa turnata sau o centura zidita, ci numai ziduri de caramida si plansee din barne de lemn.Nu au placat cu polistiren, cu toate astea sunt racoroase vara si calduroase iarna, incat nu mai ai nevoie de clima sa iti spargi sinusurile si contul in banca de la factura de curent.
Am restructurat case din 1700, din 1800, din 1900, din 1960 sau din 1995. Cu mana pe inima iti spun ca as sta fara nici un dubiu in cele facute pana in 1900.

Referitor la canalizare, nu ma mai obosesc sa fac o descriere completa a instalatiei de canalizare, ca trebuie sa aiba clapeta de retinere sau nu , cat trebuie sa aiba caminul sau la ce distanta de limita proprietatii, in caz ca exista norme dinastea in Bucuresti, ci scriam la modul de sfat general, care trebuie sa fie cerut in mod detaliat unui specialist.La fel si la geamuri de pvc sau termopan sau aluminiu, prefer sa folosesc ce am vazut cu ochii mei ca e ok, nu pe baza specificatiilor tehnice ale producatorilor.

#79
burvi2001

burvi2001

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 6,055
  • Înscris: 09.04.2002
asxxl
Desi nu te-am jignit, ba mai mult, te-am provocat sa faci si lucruri bune pentru altii (asta fiind meritul meu) tu ai considerat ca o jignire adresata mie e bine venita.

Mascoti a fost suspendat pentru acelasi lucru, eu am facut report,  am facut si un thread pe feedback, asa ca astept cu satisfactie clipa cind Celestin sau Nozavi vor face ordine in mod democratic.

Asta sa nu pomenesc de Catalin, care a promis ca se ocupa personal de forum si a facut si un sistem ingenios de pedepse.
Sa-l vedem aplicat...

#80
lucian123

lucian123

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 813
  • Înscris: 23.02.2005

burvi2001, on May 7 2005, 14:28, said:

asxxl
Desi nu te-am jignit, ba mai mult, te-am provocat sa faci si lucruri bune pentru altii (asta fiind meritul meu)

<{POST_SNAPBACK}>



De asta ai fost tu suspendat muuulte zile???

#81
unGuru

unGuru

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,000
  • Înscris: 06.06.2004

Quote

De asemeni, daca esti ungur, cum o sugereaza nickul, ar trebui sa vezi ce minunatii au facut ungurii in Timisoara
it's funny!.. daca eram ungur, as fi scris cu "U" (stii doar ca ungurii au o mindrie de neam exacerbata!) Faptul ca am folosit alta litera mare ma facea sa cred ca nu vor exista astfel de dubii!.. nevermind, it's just a nick not a curriculum!

sint de acord in general cu ce-ai scris in post-ul anterior, eu ma "legasem" efectiv de bariera termica a timplariei AL..

referitor la polistiren si la alte materiale noi, trebuie sa fim obiectivi si sa recunoastem ca tehnologia evolueaza foarte rapid, deci materialele de-acum 10 ani nu au o foarte mare relevanta in a cataloga un intreg concept/produs (polistirenul, in cazul nostru) drept o eroare. faptul ca ai vazut anumite chestii la o casa-doua nu poate dicta o regula generala.. poate o fost o eroare de montaj sau de alegere a materialelor.. intre timp, adezivii au fost super-testati (cel putin de firmele serioase) si efectiv nu vad care ar fi problema cu polistirenul.. ce anume spuneai ca "ai vazut" in spatele peretelui decopertat de polistiren??

o fi varul bun, dar societatea a evoluat si nu poti da cu var un world trade center sau o casa rezidentiala de conceptie futurista.. plus ca varul are destule dejavantaje in ce priveste rezistenta mecanica & stuff (bunica vopseste anual casa, cred).

revenind la tehnologie si la cercetare.. multe din materialele noi imbina "naturalul" cu "functionalul".. de ex: lemnul multistrat, OSB-ul, gipscartonul etc.. si apropo, ai spus ca esti fan al produselor naturale dar ai spus ca n-ai ocoli vopselele silicatice pentru exterior! vezi, vrem-nu vrem admitem si anumite materiale "moderne".. unele au aparut mai ales din compromisul pret/calitate, pentru ca nu multi in ziua de azi isi pot permite o casa cum isi faceau ungurii din ardeal acum 200 de ani..

in ce priveste canalizarea, eu am atras atentia doar asupra faptului ca deversarea pluvialelor in reteaua de canalizare a casei trebuie facuta cu anumite precautii, that's all.. n-am pomenit de camine, standardizari, etc. am un vecin care si-a cuplat burlanele direct in reteaua de canalizare care-i ocoleste casa, si care e din teava de 110.. si nu are clapeta de sens.. iti dai seama ca la prima ploaie mai serioasa, cele 5-6 burlane vor "sufoca" teava de scurgere si-o sa-i transforme casa intr-una de "sinistrat".. ;)

#82
burvi2001

burvi2001

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 6,055
  • Înscris: 09.04.2002
Exact !!!

Daca imi ceri, pot sa-ti fac o analiza cronologica...

#83
zen

zen

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,952
  • Înscris: 18.03.2005

unGuru, on May 7 2005, 14:53, said:

o fi varul bun, dar societatea a evoluat si nu poti da cu var un world trade center sau o casa rezidentiala de conceptie futurista.. plus ca varul are destule dejavantaje in ce priveste rezistenta mecanica & stuff (bunica vopseste anual casa, cred).

revenind la tehnologie si la cercetare.. multe din materialele noi imbina "naturalul" cu "functionalul".. de ex: lemnul multistrat, OSB-ul, gipscartonul etc.. si apropo, ai spus ca esti fan al produselor naturale dar ai spus ca n-ai ocoli vopselele silicatice pentru exterior! vezi, vrem-nu vrem admitem si anumite materiale "moderne".. unele au aparut mai ales din compromisul pret/calitate, pentru ca nu multi in ziua de azi isi pot permite o casa cum isi faceau ungurii din ardeal acum 200 de ani..

<{POST_SNAPBACK}>

  si eu cam sunt de acord cu tot ce ai zis tu, inca o  data iti spun ca exprim un punct de vedere personal.
e adevarat ca se face compromisul pret/calitate, tot ce voiam sa zic este sa nu cadem pe spate ca materialele noi sunt miraculoase, nici vorba de asa ceva.

iar faptul ca nu poti da cu var pe wtrade e evident :D

#84
Mecmar

Mecmar

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 79
  • Înscris: 02.05.2005
Personal consider ca deschiderea acestui topic s-a facut in speranta ca cei ce doresc sa-si construiasca o casa si nu au destule informatii, sa-si posteze aici intrebarile pentru a gasi raspuns la intrebarile lor.
    Printre noi sunt colegi care au experienta, au facut poate si studii de speciali-tate si ideile lor sunt bune si putem face si o comparatie. Fiecare are parerea lui care are trebui una competenta cat de cat, pentru a ne putea face o parere.
    Unii afirma ca materialele naturale sunt cele mai bune, altii ca tehnologia a evoluat, unii spun ca polistirenul nu este bun, altii ca este. Stiinta are si ea partea ei de adevar s.a.m.d. Daca sunt aduse argumente pro in favoarea ideilor lor atunci totul este o.k. iar daca nu, atunci sa se abtina de la interventii inutile.
    Parerea mea ar fi ca trebuie sa ne respectam si sa postam aici NUMAI lucrurile care ne intereseaza si nu jigniri aduse unuia sau altuia. Pentru acest lucru ar fi mult mai indicat sa folosit PM-ul. In loc sa citim ce ne intereseaza, ce facem acum? Stam sa cautam in mormanul de postari 3 randuri relevante pentru noi, si restul pareri aiurea, jigniri, datul cu presupusul s.a.m.d.
    Sun nou pe acest forum si sunt in faza in care m-ar interesa cateva lucruri pe care doresc sa le aplic in practica. De aceea va rog frumos sa ne respectam si totodata ADMINISTRATORII SI MODERATORII acestui forum si al acestui topic sa intervina si sa stearga postarile inutile.
    Va multumesc frumos pentru intelegere si sper ca tocmai acesta postare sa fie ocolita de tasta DELETE.

    Ne poate da cineva detalii despre preturi referitoare la: manopera pentru turnat fundatia si placa, zidarie, astereala, batut tabla pe casa, tencuit var/ipsos, instalatii (gaze, apa, electricitate), finisaje? Dar sa fie la obiect si nu pretul zonei asa cum se tot vehiculeaza.
    Printre altele: daca doresti sa construiesti o casa cu o firma si mie mi se pare corect ca aceasta sa vina cu cofrajele ei si nicidecum cu scandura cumparata de mine si sa-si bata meseriasii joc de ea asa cum afirma un coleg de forum si care avea mare dreptate. Normal este ca proprietarul sa vina cu finantarea iar firma cu toate cele, astfel incat sa predea casa la ,,cheie".

Edited by Mecmar, 08 May 2005 - 11:47.


#85
Cristist50

Cristist50

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,523
  • Înscris: 28.08.2003
Eu trebuie sa imi fac gardul, ma rog pentru inceput o parte din el (apoi urmeaza gratarul :)) si as vrea sa stiu daca este nevoie de aprobari si alte prostii pentru acesta. Gardul este intre doua proprietati nu la strada sau in alta parte.

#86
Mecmar

Mecmar

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 79
  • Înscris: 02.05.2005

Cristist50, on May 8 2005, 12:41, said:

Gardul este intre doua proprietati nu la strada sau in alta parte.

<{POST_SNAPBACK}>

    Da, ai nevoie de aprobari. Acum pentru orice constructie de orice fel ai nevoie de aprobari. Teoretic asa este, insa practica iti mai dicteaza si un anumit grad sa-i zicem de risc. Poti face gardul si fara aprobari.

#87
Cristist50

Cristist50

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,523
  • Înscris: 28.08.2003
Si ca sa fiu lamurit, cam ce fel de aprobari imi trebuie. Proiect pot face fara probleme (socrul meu e ing. constructor) dar de autorizatii trebuie sa ma ocup eu.

#88
Mecmar

Mecmar

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 79
  • Înscris: 02.05.2005

Cristist50, on May 8 2005, 13:02, said:

    Proiect pot face fara probleme (socrul meu e ing. constructor) dar de autorizatii trebuie sa ma ocup eu.

<{POST_SNAPBACK}>

   Momentan nu iti pot raspunde la aceasta intrebare, insa voi intreba arhitecta ca ea stie mult mai bine. Si totodata de la primarie poti afla informatii.
    Problema cu gardul tau depinde foarte mult si unde il amplasezi, am inteles ca nu la fatada, dar tu vrei sa fi corect.

#89
Cristist50

Cristist50

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,523
  • Înscris: 28.08.2003
Pai nu am chef sa iau amenda de la cine stie ce tampit de inspector ca nu am autorizatie de constructie. Gardul va avea  vre-o 50-60 de metri sau chiar mai putin.

#90
zen

zen

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,952
  • Înscris: 18.03.2005

Cristist50, on May 8 2005, 12:02, said:

Si ca sa fiu lamurit, cam ce fel de aprobari imi trebuie. Proiect pot face fara probleme (socrul meu e ing. constructor) dar de autorizatii trebuie sa ma ocup eu.

<{POST_SNAPBACK}>

autorizarile depind de la oras la oras, dar eu cred ca si in buc iti trebuie aprobare pentru gard.
in tm nu te mai lasa cu garduri inalte, ci vor sa se vada casa de la strada, asa ca ai si niste constrangeri estetice.
proiectul tb sa fie autorizat, nu doar un desen,daca socrul tau nu are stampila degeaba face desenul.
mai bine pune pe cineva care se ocupa numai cu autorizatiile sa ti le obtina, altfel vei experimenta pe viu muncile lui asterix si obelix :D

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate