Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Alfa Romeo Stelvio 2.2 jtd

Intrebari srl nou

La multi ani @AndReW99!

Alegere masina £15000 uk
 TVR vrea sa lanseze o platforma d...

Strategie investie pe termen lung...

Modulator FM ptr auto alimentat p...

orange cablu f.o. - internet fara...
 Robinet care comuta traseul

A fost lansata Fedora 40

Samsung S24 plus

Imi iau un Dell? (Vostro vs others)
 Abonati Qobuz?

transport -tren

Platforma electronica de eviden&#...

Cot cu talpa montat stramb in per...
 

Institutul de fizica atomica de la Magurele

- - - - -
  • Please log in to reply
105 replies to this topic

#37
soarce

soarce

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,467
  • Înscris: 02.10.2008

View Postreghiu, on Nov 6 2008, 16:48, said:

Buna, ;)

Va scriu pentru a va cere un sfat.
De ani de zile (inca din perioada scolii generale si acum am 29 de ani) ma gandesc sa cercetez mai in profunzime fizica particulelor elementare si interactiunea lor. Mi-au placut fizica si chimia insa am decis sa aleg alt drum pentru  a nu duce grija zilei de maine. Acum, dupa 11 ani de studiu intens in economie si o profesie cu care nu mor de foame ma gandesc sa ma ocup si de pasiunea pentru fizica particulelor.
Ieri am fost in Magurele. Ma gandeam ca pot sa primesc vreun sfat sau sa aflu despre vreun club specializat unde sa discut cu oamenii. Ceea ce am gasit a fost total neprimitor. Atat Institutul cat si facultatea aratau cat se poate de prafuite si comuniste. Interactiune zero.

Deci tot internetul este salvarea.

Ce as dori este sa discut cu oameni specializati si eventual sa hotarasc ce este de facut pe viitor.

Ce ma sfatuiti?
Din fericire nu este totul pierdut, mergi la Fizica particulelor acolo vei gasi o multime de articole la nivel de introductiv, de asemenea exista si un forum unde poti sa intrebi ceva daca nu intelegi. Alta varianta ar fi sa-ti faci rost de niste carti (in engleza) despre fizica particulelor si sa te apuci sa citesti, sa citesti .... cand le vei epuiza si vei intelege tot treci la articole de specialitate :)

Incet, incet se poate invata ceva fizica. Sunt multi care se ocupa cu elaborarea de modele (fizice/matematice) ale economiei, pietei. Iti spun ca nu este usor deloc, se utilizeaza practic metode din toate ariile matematicii: ecuatii diferentiale, simulari numerice, metode Monte Carlo ...

#38
reghiu

reghiu

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 06.11.2008
Merci mult!

Poti sa imi recomanzi si site-uri, forum-uri, bloguri etc. din afara (engleza sau franceza)? Sau eventual carti in domeniu?

Stii cumva daca exista si un club specializat in fizica cuantelor? Sau daca aveti intalniri mai neoficiale pe anumite teme de fizica?


noapte buna    :P

#39
soarce

soarce

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,467
  • Înscris: 02.10.2008

View Postreghiu, on Nov 6 2008, 21:34, said:

Merci mult!

Poti sa imi recomanzi si site-uri, forum-uri, bloguri etc. din afara (engleza sau franceza)? Sau eventual carti in domeniu?

Stii cumva daca exista si un club specializat in fizica cuantelor? Sau daca aveti intalniri mai neoficiale pe anumite teme de fizica?

Exista un forum general de fizica matematica: Physics Forum cu sectiuni de toate tipurile.

Eu m-am pregatit dupa cartea lui D. Perkins "Introduction to high energy physics" care mi-a placut. Nu contine aproape deloc formule.

Intalniri nu avem decat pe internet pentru ca suntem imprastiati prin lume .... Daca esti din Bucuresti incearca sa urmaresti prezentarile, expunerile de la facultatea de fizica, daca au asa ceva.

#40
reghiu

reghiu

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 06.11.2008
Merci!

#41
marius_sorin

marius_sorin

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 205
  • Înscris: 21.08.2008

View Postg0na, on Jul 12 2008, 20:06, said:

Am si eu o curiozitate... si anume..cum poti sa ajungi sa lucrezi in institutia din titlul topicului , credeti ca se merita sa devii cercetator in Romania(cred ca asta se face acolo  ^_^ ) ce drum trebuie sa urmezi pt a ajunge acolo ,aici ma refer la ce scoli trebuie urmate...si orice altceva mai stiti despre Institutul de Fizica Atomica din Magurele.
Sunt putin uimit ca Institutul nu are un site propriu ... am gasit numai mentionari...chiar vreau sa stiu cat mai multe in leg. cu asta..

Pai trebuie sa iei BAC-ul sa te inscrii la Facultatea de Fizica de la Magurele. Dupa ce termini poti sa te angajezi in institut. Depinde in care. Cel mai titrat este IFIN-ul. www.nipne.ro. Am lucrat si eu acolo, dar satisfactii financiare nu prea exista pentruu proaspat absolventi. Imi este mult mai bine la firma, atat din pct. de vedere financiar cat si profesional.

View PostMosotti, on Oct 7 2008, 17:39, said:

hai, bai, ma lasi cu aiurelile. un cercetator care a "invatat" ani de zile cacaturile alea si se plinge ca n-are bani e un RATAT. daca in plus nici nu face nimic util, decit freaca acceleratoru lu peste, cu atit mai mult. de-aia am intrebat si eu concret, care sint REZULTATELE cercetarilor de la institutu minune? cu ce a contribuit acel institut la dezvoltarea fizicii. numai capul tau de fizician putea sa vada nivel de trai unde nu exista asa ceva

Ce rezultatea are institutu??? :lol: Softul de simulare Monte Carlo de la detectorul Alice este facut de echipa din care am facut si eu parte pe cand lucram la IFIN. Si a fost apreciat la CERN. La ora actuala, in fizica, cercetarea se face de catre grupuri de oameni. Individualismele sunt rare sau chiar inexistente. Este si cazul marilor laboaratoare LLNL, LBNL, LANL, ANL, etc.
Daca vrei cu adevarat sa vezi rezulatetele institutului, fa-ti un cont la www.aps.org, si www.iop.org si citeste articolele.(vezi ca e cam scump)

#42
Gurban_Dan

Gurban_Dan

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,267
  • Înscris: 13.07.2005

View PostMosotti, on 7th October 2008, 16:36, said:

stop ze bullshit. spune concret ce ai cercetat, ce ai descoperit si cu ce ai imbunatatit viata oamenilor. cu alte cuvinte, concret, ce ai produs pentru banii pe care i-ai luat?

Multumesc frumos pentru raspuns. As putea spune ca mi-ai pus o minge la picior.
Abia acum cand am cautat un lucru legat de numele Institutului am gasit, raspunsul tau.

Bani... e mult spus. As zice o limita de subzistenta. Dar fac asta din pasiune, pentru realizare profesionala.

Eu nu am sa ma laud cu ce am facut, pentru aici nici Necuratul nu ii poate intrece pe cercetatori.
Fac asta pentru ca ma adresez celor care NU lucreaza in cercetare si care, si pentru care lucruri care suna bine nu au nici cea mai mica valoare stiintifica (ex:"polarizarea in freceventa a moleculei").

Nu numai in industrie se rasfrange rezultatul cercetarii. Ci si in Educatie.

Ambele sunt sublime... dar lipsesc cu desabarsire.


In industrie:
Daca ceri unei firme mici romanesti o piesa pentru un experimet de fizica nucleara, desi le dai schita/proiect castigi in 3 directii:
- tinerii din acea firma sunt fortati sa se specializeze la un nivel foarte inalt;
- tinerii din RO au un venit in plus;
- nivelul tehnic al acelei mici firme se inbunatateste semnificativ.
De ex: O firma produce centrale termice (comparatie dupa un caz real din Germania). Fizicianul ii da proiectul pentru o instalatie de radiofrecventa cu caracteristici "de varf". Dupa ce si-a specializat personalul, si a relizat cu succces proiectul, acea mica firma a inceput sa produca cu succes echipamte electronice peformante pentru larg consum.

In fapt niciodata nu mi s-a dat voie sa apelez la o firma romanesca in acest scop. Firmale din RO au fost folosite doar ca intermediari. Astfel, de fapt, noi am specializat niste comercianti, dealeri. Asta am vrut, asta avem.


In Educatie
Mi-ar fi placut sa imi  iau ore de laborator in faculatea unde imi continui studiile. Conform contractului de studii am acest drept. In State, Germania, asta se face uzual. La noi nu se face.
Avanatajul in acest sens consta in faptul ca sudentii pot lua contact nu doar cu cei care stiu teorie de noata 11+, ci si cu cineva care a lucrat experimetal si care, poate priveste putin altfel lucrurile.
Astfel studentul poate discerne singur daca isi doreste sa invete din experieta teoreticianului sau a experimentalistului, sau sa le combine pe amadoua.

Edited by Gurban_Dan, 01 June 2009 - 09:58.


#43
accelerator

accelerator

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,146
  • Înscris: 20.03.2007
Ce balacareala pe aici. Acum am vazut si eu cat s-a incarcat topicul. Ce ma enerveza cel mai tare e ca unii care vand telefoane mobile isi dau cu parerea despre cercetare.

In primul rand IFIN-ul are statia STDR (Statia de Tratare Deseuri Radioactive), singura din tara, prin care deseuri rezultate din diversele activitatile economice (medicale, miniere, energetice) sunt conditionate si stocate. Tot aici se produc radioizotopi pentru medicina, de ex. Tecnetiu 99, care se foloseste in scintigrafie medicala. Astea ar fi cele mai importante activitati cu implicatii economice. In rest in celelalte departamente se face cercetare fundamentala si aplicativa, dar cel mai important se creeaza specialisti care pot lucra cot la cot cu fizicienii si inginerii din tarile vestice.

Ca sa va spun replica unui fizician englez destul de titrat in lumea stiintifica si  aflat la o scoala de vara din strainatate: "Romania a avut un cuvant greu de spus in fizica nucleara, de-a lungul vremii".
Pe de alta parte sunt fizicieni care obtin date nucleare, precum sectiunile eficace de absorptie a neutronilor, cu aplicabilitate imediata in energetica nucleara (reactoare). Romania se pregateste de construirea unui nou reactor, deci poate fi o chestiune utila.

Reactorul de la IFIN-HH e oprit si in curs de comisionare. O armata intreaga de oameni au invatat modul in care se comisioneaza un reactor, de la raschetatul tencuileii de pe pereti si masurarea acesteia cu fiacare strat la depozitarea si trasnportul combustibilului nuclear. Oamenii astia vor putea fi folositi pentru decomisionarea unor reactoare oriunde in lume.

Mai exista un laborator unde se produc si testeaza detectori pentru experimentele de la CERN si deasemeni sunt in pregatire detectori pt viitoare experimente de la FAIR-Darmstadt.

La tandem s-au masurat bratarile dacice, vioara Stradivarius, grade de contaminare cu diverse elemente chimice a zonelor naturale, etc, asta pe langa sutele de articole datorate activitatii masinii din 73 pana azi. Chiar si cu tandemul asta batran se scot articole de Phys Rev C.

Pe langa toate cele spuse mai sus, ca angajat in IFIN poti sa inveti o multime de chestii (daca vrei) interesante: notiuni de fizica vidului (pana la 10-9 mbar), notiuni de electronica rapida, electrotehnica, automatizare, optica ionica, spectrometrie gama, x, neutroni, software-uri de achizitie de date, metode de analiza cu fasicule accelerate (PIXE, PIGE, RBS, ERDA, etc)

Intradevar in unele departamente aerul e prafuit, dar asta datorita lipsei investitiilor. Perioada 2007-2008 a fost benefica pt institut, dar acum ca sa dau satisfactie si unora care nu inghit banii bagati in cercetare, fondurile s-au redus la 30% din cele ale anului 2008. Deci all suks.

In planurile de viitor sunt icluse investii din fonduri structurale in 3 acceleratoare de ultima generatie in scopuri pur aplicative, vezi metoda de diagnosticare PET (Positron Emission Therapy), una din cele mai eficiente si mai novatoare.


Gata cu vorbaria ca mai am si altceva de facut.   :P

#44
khrypt

khrypt

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 233
  • Înscris: 27.05.2005
Hai ca adaug ceva.
Se pare ca nu prea e degeaba institutul ala acolo. Insa deh.. mai usor e sa ne dam cu parerea.. ca doar e sport national...

#45
accelerator

accelerator

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,146
  • Înscris: 20.03.2007
Da am uitat de Centrul de Excelenta NIHAM care are la baza tehnologia GRID computing. Cam 6% din puterea de calcul a GRID-ului international vor fi alocati acestui centru. Acesta va prelucra date rezultate din experimentele de la LHC.

#46
AMAN_SER

AMAN_SER

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,566
  • Înscris: 10.11.2008

View Postaccelerator, on 1st June 2009, 12:44, said:

Ce balacareala pe aici. Acum am vazut si eu cat s-a incarcat topicul. Ce ma enerveza cel mai tare e ca unii care vand telefoane mobile isi dau cu parerea despre cercetare.

In primul rand IFIN-ul are statia STDR (Statia de Tratare Deseuri Radioactive), singura din tara, prin care deseuri rezultate din diversele activitatile economice (medicale, miniere, energetice) sunt conditionate si stocate. Tot aici se produc radioizotopi pentru medicina, de ex. Tecnetiu 99, care se foloseste in scintigrafie medicala. Astea ar fi cele mai importante activitati cu implicatii economice. In rest in celelalte departamente se face cercetare fundamentala si aplicativa, dar cel mai important se creeaza specialisti care pot lucra cot la cot cu fizicienii si inginerii din tarile vestice.
Sa inteleg ca e singura din tara in care se depoziteaza deseurile radioactive, intreb pentru ca in domeniul in care lucrez folosesc si detectori de fum cu camera de ionizare avand in componenta americiu 241, si am avut ceva pe mana si din cate stiu eu nu pot fi aruncate la gunoi ( pastilele) pentru ca o sa am probleme cu garda de mediu. Cazul in care afla bineinteles.

PS stie cineva daca se percep taxe de depozitare.

Edited by AMAN_SER, 27 June 2009 - 16:27.


#47
accelerator

accelerator

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,146
  • Înscris: 20.03.2007
Americiu 241 e sursa de radiatie alfa. Daca se doreste depozitarea acestei surse ia legatura cu IFIN-ul, www.ifin.ro

Depozitarea se face intr-o mina parasita la Baita Bihor.

#48
AMAN_SER

AMAN_SER

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,566
  • Înscris: 10.11.2008

View Postaccelerator, on 27th June 2009, 19:00, said:

Americiu 241 e sursa de radiatie alfa. Daca se doreste depozitarea acestei surse ia legatura cu IFIN-ul, www.ifin.ro

Depozitarea se face intr-o mina parasita la Baita Bihor.
Multumesc.

#49
m3th0dman

m3th0dman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,269
  • Înscris: 03.01.2007

View Postaccelerator, on 27th June 2009, 19:00, said:

Depozitarea se face intr-o mina parasita la Baita Bihor.
Este publicat undeva nivelul radiațiilor din această zonă?

#50
Gady_paul

Gady_paul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,421
  • Înscris: 12.01.2008
Am vazut multe comentarii rautacioase la adresa cercetatorilor, si asa cum spunea si Paunescu in niste versuri de-ale sale: Voi ce-n luna zburati/Nu uitati ca acasa aveti frati/Flamanzi si subdezvoltati. Intr-un fel are dreptate, multe cercetari nu au aplicatii practice momentane, dar in viitor se vor gasi aplicatii cercetarilor de astazi, iar in romania avem cercetatori de calitate, pacat ca nu sunt mediatizati destul de mult. Multe lucruri sunt inventii romanesti, dar in multe cazuri, inventatorii nu au avut banii si statutul necesar protejarii patentului. Multe inventii si descoperiri sunt de asemena bazate pe datele experimentale romanesti. Chiar daca asa cum spunea cineva mai sus care nu doresc sa-l citez intocmai, esti un cercetator prapadit care te invarti in jurul nu stiu carui accelerator, strangi niste date care pot conduce pe cineva la o inventie. Cat a cheltuit NASA pentru zborurile pe Luna? Un simplu calcul ne spune ca avem 12 misiuni in proiectul Gemini si 18 misiuni in proiectul Apollo (in cadrul Gemini s-au facut exercitii de andocare, plasare pe orbita, etc care au ajutat programul Apollo, nu intru in detalii prea mult). Costul? Enorm. Rezultate? Pai, in afara de faima americanilor ca au pus piciorul pe Luna (lucru care ma indoiesc, dar nu are rost sa fiu off-topic cu subiectul acesta) si ca au jucat golf si ce au mai facut acolo, nu prea sunt. Am putea considera oglinzile montate si rocile aduse. Cercetarile in fizica atomica ajuta dezvoltarea surselor nucleare de energie si multor altora. Cercetarile nu sunt facute doar de dragul de a cerceta. Si Alexandre Fleming daca nu gresesc a gasit penicilina in timp ce studia mucegaiul, 2 domenii diferite. Izotopii radioactivi au numeroase aplicatii in medicina, tehnica, arheologie, etc, si prin cercetari pot fi descoperite noi aplicatii. Problema cu romanii este ca, asa cum am reusit sa facem tancul cu cel mai puternic blindaj, acesta nu se putea misca (nu era destul de puternic motorul). Cercetatori cu potential avem, dar nu avem infrastructura. Si cine zicea ca cercetatorii care nu castiga mii de euro pe luna sunt ratati, vrei sa spui ca Einstein, care a trait si a murit sarac, abia avand bani sa-si intretina familia, si care a facut ceva in fizica, era ratat? Sau sunt persoane care si-au dat viata (ma rog, nu viata, dar care au avut de suferit in urma radiatiilor si laserelor de la locul de munca) doar in incercarea de a face ceva pentru omenire, sunt ratati?

#51
accelerator

accelerator

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,146
  • Înscris: 20.03.2007
Gady_paul merci pt cuvintele frumoase adresate cercetatorilor ;) Inca ma mai identific cu breasla asta, desi nu stiu pt cat timp, salariile au scazut groaznic. Oricum domeniul iti ofera multa libertate si diversitate, nu faci in fiecare acelsi lucru si mie mi-a placut ce am facut pana acum.


Methodman, datele despre fondul de radiatii din zona Baita-Bihor sigur sunt publice, au un aspect social important. Nu stiu daca le gasesti pe interent. Mina in care sunt depozitate si tratate e o fost mina de uraniu.

In presa au aparut niste articole intr-o vreme de te luai cu mainile de cap. Mai ales trustul lui Voiculescu a aruncat cu noroi cat a putut. Din ce am auzit avea ceva interese afaceristice legate de statia de tratare deseuri de la IFIN.

#52
accelerator

accelerator

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,146
  • Înscris: 20.03.2007
Foto in premiera de la ultimul transport de uraniu imbogatit din Romania, IFIN Magurele.


Sursa, cotidianul american Boston Globe:
http://www.boston.co...ing_nuclear/#/1

#53
Berti

Berti

    233SP09

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,068
  • Înscris: 02.03.2006
Interesant topic, l-am mai tot urmarit de-a lungul timpului, dar nu prea aveam motive sa invervin, acum vazand pozele cu transportul substantelor radioactive am si eu o nelamurire.

Peletele alea din uraniu imbogatit de le cantaresc la un moment dat, nu-s radioactive? Cum le tin aia doar asa cu mana?

Edited by Berti, 06 July 2009 - 14:27.


#54
accelerator

accelerator

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,146
  • Înscris: 20.03.2007
Uraniul imbogatit are in componenta mai mult uraniu 235 decat cel natural. Acest uraniu 235 e fisionabil la interactia cu neutroni. Uraniul natural, cel scos din mina, are 99,ceva uraniu 238 care nu e capabil de reactii de fisiune in lant induse de neutroni precum 235.

Ambii izotopi si 235 si 238 au timpi de injumatatire foarte mari, 700 milioane de ani, respectiv 4.46 miliarde de ani. Deci e vorba de activitati mici ce nu pot provoca iradieri insemnate.

Probabil ca probele de uraniu au fost masurate in prealabil si s-a constat o activitate mica a acestora, fiind astfel posibila manipularea lor direct de catre oameni.

Presonal am mersi cu o tinta de uraniu in buzunar si martor mi-e D-zeu ca inca nu am papapa...tit nimic.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate