Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 Recomandare bicicleta e-bike 20&#...

Bing-Content removal tool

Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?
 

BBC inchide redactia in limba romana

- - - - -
  • Please log in to reply
34 replies to this topic

#1
duculeana

duculeana

    Erou de sacrificiu

  • Grup: Banned
  • Posts: 7,889
  • Înscris: 08.10.2006
BBC World Service a decis să închidă redacția sa în limba română. Se așteaptă ca Radio BBC România, care în prezent transmite aproape 4 ore pe zi și realizează o pagină de internet proprie, să-și înceteze emisia la 1 august 2008, după 68 de ani de activitate neîntreruptă.
Redacția în limba română este ultima din BBC World Service într-o limbă alta decât limba engleză, care mai transmite în prezent într-o țară membră a Uniunii Europene.

Decizia survine în urma unei reevaluări a structurii BBC WS din perspectiva bugetului instituției, stabilit în acord cu guvernul britanic în octombrie 2007, pentru anii 2008-2011. Este singura închidere prevăzută în acest interval bugetar.

Decizia a fost aprobată de consiliul de administrație al BBC și de ministerul de Externe britanic și a fost luată în urma unei analize a situației audienței, a schimbărilor de pe piața media și a scăderii impactului BBC în România.

Schimbările vor fi făcute în contextul presiunilor financiare cu care se confruntă BBC WS. Bugetul aprobat prevede resurse suplimentare pentru proiecte noi precum o televiziune în limba arabă și una în limba persană, dar impune economisirea strictă a circa 3 la sută din fondurile cu care se acoperă cheltuielile curente.

  
Cele 4 frecvențe FM ale BBC din România și cea din Republica Moldova vor continua să transmită exclusiv programe în limba engleză  

În ultimul deceniu, BBC WS a economisit în medie 2.7 la sută din bugetul anual, adică, în total, 46 milioane de lire sterline.

Competiția pe piața radio și mass-media în general s-a intensificat mai ales după intrarea României în Uniunea Europeană. În plus, o serie de fuziuni și achiziții pe piața radio au determinat mai multe rețele să renunțe la preluarea emisiunilor BBC.

Parteneriatele de acest fel sunt foarte importante într-o țară unde audiența pe unde scurte este nesemnificativă. Aceste schimbări au dus la scăderea audienței BBC (în prezent, sub 3 la sută din piața radio), fenomen care nu a putut fi combătut prin lansarea câtorva frecvențe FM proprii.

Difuzarea de programe în limba română destinate Republicii Moldova va înceta, de asemenea, deoarece biroul de la Chișinău nu poate funcționa fără infrastructura întregii redacții în limba română.

Publicul din România va continua să beneficieze de programe BBC Global News în limba engleză, cum ar fi radio BBC WS, televiziunea BBC World News și de pagina de internet bbc.com/news.

Cele 4 frecvențe FM ale BBC din România și cea din Republica Moldova, care în prezent difuzează și programe în limba română, vor continua să transmită exclusiv programe în limba engleză în România și în engleză, rusă și ucraineană în Republica Moldova, în măsura în care autoritățile media o vor permite.

Închiderea redacției BBC WS în limba română afectează 46 de angajați (30 la București, 4 la Chișinău și 12 la Londra) și va duce la o economie de 1,3 milioane de lire sterline.



A fost o decizie dificilă, dar necesară pentru a ne asigura că BBC WS își alocă resursele limitate acolo unde nevoia este mai mare


Nigel Chapman

Directorul BBC WS Nigel Chapman a spus : “Ca și celelalte redacții europene pe care le-am închis acum trei ani, redacția în limba română a fost creată în perioada celui de al doilea război mondial și și-a slujit cu distincție publicul în era comunistă și până în prezent.

Contribuția și dăruirea în slujba informării publicului a tuturor jurnaliștilor români ai BBC au fost imense de-a lungul celor 68 de ani de existență. Calitatea emisiunilor se ridică în prezent la cel mai înalt standard, dar Europa s-a schimbat fundamental față de anii 90 și declinul audienței radio vine în sprijinul deciziei noastre. Contribuția BBC la consolidarea libertăților cetățenești din România este recunoscută de toată lumea și credem că aceaastă moștenire va fi de durată.”

Directorul BBC WS a mai spus: “A fost o decizie dificilă, dar necesară pentru a ne asigura că BBC WS își alocă resursele limitate acolo unde nevoia este mai mare. Știu că redacția BBC în limba română are jurnaliști foarte talentați și vom face tot ce putem ca ei să fie tratați în mod corect și echitabil în privința compensațiilor financiare, atât în interiorul cât și în afara Marii Britanii. Le vom sprijini cu fermitate eforturile de a-și găsi alte locuri de muncă.”

Decizia închiderii secției române a fost aprobată de consiliul de administrație al BBC și de ministrul de Externe britanic, David Miliband, potrivit prevederilor Cartei BBC și acordurilor dintre BBC WS și ministerul britanic de Externe.

Informații utile:

Redacția în limba română a BBC WS și-a început transmisiile la 15 septembrie 1939.

Bugetul BBC WS alocat de ministerul de Externe britanic pe anul 2008-2009 este de 265 de milioane de lire sterline.

BBC WS transmite în 33 de limbi, după cum urmeză : albaneză, arabă, azeră, bengali, birmaneză, engleză pentru Caraibe, cantoneză, franceză pentru Africa, hausa, hindi, indoneziană, kinyarwanda/kirundi, kirkiză, macedoneană, mandarină, nepaleză, pashto, persană, portugheză pentru Brazilia, română, rusă, sârbă, sinhaleză, somaleză, spaniolă pentru America latină, swahili, tamilă, turcă, ucraineană, urdu, uzbecă și vietnameză.

Radio BBC WS poate fi ascultat pe unde scurte, pe FM în 154 de capitale ale lumii, iar o selecție de programe este preluată de aproape 2000 de posturi FM și de unde medii în toată lumea.
Sursa
Ce parere aveti despre inchiderea redactiei BBC in limba romana? De ce renunata asa de usor la lupta in FM dupa 3 ani de la lansarea in Bucuresti a BBC Romania pe FM?
In 13 aprilie 2005 BBC Romania a fost lansat in Bucuresti pe FM, iar la Timisoara pe 29 mai 2006, apoi la Constanta pe 96.9.

#2
Beavix

Beavix

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 984
  • Înscris: 13.10.2003
Pacat, foarte pacat. Mi-a parut rau si cand au renuntat la emisia pe unde scurte acum cativa ani. Eu ii ascultam zilnic la ora 14:00 pe 11680 kHz pentru ca nu-i retransmitea nimeni pe FM pe aici prin zona. In general e bine sa ai stiri din cat mai multe surse, si in conditiile in care mass media de la noi este puternic politizata si serveste diverselor grupuri de interese, o voce cat de cat impartiala era de mare folos.

Ca fapt divers, nici macar serviciul in limba engleza nu mai poate fi receptionat peste tot in Europa. Pe unde scurte mai au foarte putine transmisiuni. Putin imi pasa de internet si de satelit, atata timp cat nu pot folosi aceste mijloace de receptie oriunde as fi.

Edited by Beavix, 25 June 2008 - 18:17.


#3
duculeana

duculeana

    Erou de sacrificiu

  • Grup: Banned
  • Posts: 7,889
  • Înscris: 08.10.2006
Era de asteptat ca va veni si timpul inchiderii BBC-ului in limba romana, dupa Vocea Americii, Vocea Rusiei etc. Nici nu stiu daca mai are emisiune in limba romana si Europa Libera sau DW. dar cred ca pana la sfarsitul lui 2010 vor disparea si acestea.
Totusi BBC a anuntat ca nu va renunta la frecventele romanesti pentru emisia in limba engleza, si banuiesc ca stirile vor contine informatii si despre Romania. Imi vor lipsi comentariile pertinente ale comentatorilor BBC dar si emisiunea "In dialog cu asculatorii" si "Sinteza zilei" etc.  :(
Oricat ne-am dori noi, intr-o vreme in care audienta face legea si implicit banii, nimeni nu-si mai poate permite sa tina in "viata" artificial un post care nu mai intra in vederile ascultatorilor. Cand au aparut atatea posturi de radio generaliste si cu muzica, e greu sa mai faci fata. Ei mergeau in pierdere in Romania si atunci au hotarat ca nu mai are rost sa mai continue.

#4
Konte

Konte

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 286
  • Înscris: 23.03.2004
gata, nu mai e nevoie de propaganda?:))

#5
donmarinica

donmarinica

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,425
  • Înscris: 17.06.2007
macar sa ramana pe net.

#6
solitudes

solitudes

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,573
  • Înscris: 07.03.2007

View Postdonmarinica, on Jun 25 2008, 23:50, said:

macar sa ramana pe net.
off topic : cand o sa moara duculeana , o sa isi anunte propria moarte? :notangel:
on topic : nimic nu e vesnic , get use with ..

#7
ciureanuc

ciureanuc

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,294
  • Înscris: 27.11.2005
BBC are mari probleme si in UK, aici se plateste un "TV Licensing" pe care toti il injura pe motivul ca nu se uita la posturile BBC.
132 de lire pe an... ca sa NU te uiti la BBC?  Asa ar trebui sa fie si pentru TVR, sa nu se mai ia taxa aia TV de 40 de mii pe luna....

Personal imi pare rau de redactia de limba romana, s-a pierdut ceva prin desfiintarea acesteia, la fel si in UK va fi, se va pierde ceva: cine ar mai face teatru radiofonic, emisiuni cuilturale de calitate, etc etc... ?

#8
gligor_costin

gligor_costin

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 33
  • Înscris: 28.12.2007
Avand in vedere ca BBC Romania era o insulta la adresa BBC nu-mi ramane decat sa ma bucur

Edited by gligor_costin, 26 June 2008 - 14:58.


#9
duculeana

duculeana

    Erou de sacrificiu

  • Grup: Banned
  • Posts: 7,889
  • Înscris: 08.10.2006
Au mai ramas cu emisiuni in limba romana DW Radio pe 88.5 FM in Bucuresti si Radio France International. Sa vedem cat vor mai dura si astea...cred ca nu prea mult.  :(
Stie cineva in ce an si-a incetat emisia in limba romana Vocea Americii?

#10
napster1

napster1

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,960
  • Înscris: 15.04.2007
mai e si Europa Libera retransmis in Bucuresti si Timisoara de Activ Efem de L-V 18:00-18:30...
probabil radiourile care retransmit in prezent BBC se vor afilia fie cu DW ( 13:00-15:00 ), RFI ( 18:00-19:00 ), fie cu Europa Libera ( 18:00-18:30 ) sau chiar cu 2 dintre acestea DW cu Europa / RFI...
acum un an era MIX FM care retransmitea si BBC si Europa Libera si DW, fiind cel mai important difuzor al acestor radiouri...
in unele orase BBC-ul este retransmis chiar de 3-4 radiouri...

#11
duculeana

duculeana

    Erou de sacrificiu

  • Grup: Banned
  • Posts: 7,889
  • Înscris: 08.10.2006
Au mai ramas 3 saptamani pana la inchiderea BBC in limba romana! Puteti citi opiniile radioascultatorilor despre inchiderea postului aici  :(
Bine ca eu il voi mai putea receptiona in limba engleza aici in Constanta si dupa 1 august. Voi cauta sa vad daca mai exista si alta versiune in limba engleza, si anume cea de pe UM, seara dupa orele 21:00.

Edited by duculeana, 10 July 2008 - 19:55.


#12
donmarinica

donmarinica

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,425
  • Înscris: 17.06.2007

View Postduculeana, on Jul 10 2008, 20:54, said:

Au mai ramas 3 saptamani pana la inchiderea BBC in limba romana! Puteti citi opiniile radioascultatorilor despre inchiderea postului aici  :(
Bine ca eu il voi mai putea receptiona in limba engleza aici in Constanta si dupa 1 august. Voi cauta sa vad daca mai exista si alta versiune in limba engleza, si anume cea de pe UM, seara dupa orele 21:00.

e posibil ca frecventele terestre ale bbc sa fie vandute, mai ales la constanta, unde e batalie mare pe frecvente. nu m-ar mira ca in locul bbc, pe 96,9 sa auzim realitatea fm, news fm, vibe, radio total etc.

#13
duculeana

duculeana

    Erou de sacrificiu

  • Grup: Banned
  • Posts: 7,889
  • Înscris: 08.10.2006
Stai tu linistit, ca n-o sa vanda nici o frecventa din Romania, s-a mai spus asta! O sa continue emisia in limba engleza a BBC World Service! Tu chiar crezi ca englezii sunt prosti sa iasa de tot din FM-ul romanesc, si asa de repede dupa ce au intrat acum 2-3 ani? Si ce mare batalie e la Constanta pe FM? Parca nu sunt destule frecvente libere... :huh:

#14
donmarinica

donmarinica

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,425
  • Înscris: 17.06.2007
ce frecvente libere sti tu acordate de cna pentru constanta ?(in afara de 91,6 care a ramas lasata ibera de vox costinesti). in privinta bbc ai dreptate, nu cred ca vor vinde prea usor frcventa.

#15
zeus1

zeus1

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,572
  • Înscris: 03.05.2008
Imi pare foarte rau ca BBC Romania isi incheie activitatea :( .... ascultam si ascult stirile de la BBC .... de acum incolo adio BBC.

#16
duculeana

duculeana

    Erou de sacrificiu

  • Grup: Banned
  • Posts: 7,889
  • Înscris: 08.10.2006
BBC România va transmite programe în limba engleză  
  
Începând cu data de 1 august, BBC România va transmite, pe frcvențele din București, Timișoara, Sibiu și Constanța, programele în limba engleză ale BBC World Service, se precizează într-un comunicat al Comisiei Naționale a Audiovizualului (CNA).


Decizia apare după ce, la sfârșitul lunii iunie, BBC World Service a anunțat că va închide redacția în limba română, începând cu data de 1 august.

BBC România emite zilnic, aproximativ 4 ore pe zi, de 68 de ani neîntrerupți.

Într-o notă semnată de Ligia Marin, director de dezvoltarea în cadrul BBC World Service - Regiunea Europa & America, este specificat faptul că BBC România va modifica structura de bază a programelor difuzate pe frecvențele proprii din România, fără a schimba sursa de proveniență. Acestea vor fi produse în continuare de BBC World Service.

Astfel, programele în limba română ar urma să fie suprimate și înlocuite cu programele în limba engleză din grila de programe a BBC World Service pentru Europa. Această schimbare ar urma să fie efectuată începând cu ziua de 1 august.

Redacția în limba română a BBC World Service și-a început transmisiile la 15 septembrie 1939, iar închiderea acesteia afectează 46 de angajați (30 la București, 4 la Chișinău și 12 la Londra), aducând, însă,o economie de 1,3 milioane de lire sterline.

Difuzarea de programe în limba română destinate Republicii Moldova va înceta, de asemenea, deoarece biroul de la Chișinău nu poate funcționa fără infrastructura întregii redacții în limba română.
Sursa

#17
donmarinica

donmarinica

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,425
  • Înscris: 17.06.2007
nasol

#18
duculeana

duculeana

    Erou de sacrificiu

  • Grup: Banned
  • Posts: 7,889
  • Înscris: 08.10.2006
Ei, cum va simtiti fara programele in limba romana ale BBC? Le duceti lipsa? Nu-i asa ca parca a disparut acel schepsis din peisajul audiovizualului romanesc? Acea impartialitate, acele analize pertinente tipic englezesti, stilul aparte al prezentatorilor, emisiunile stiintifice si "In dialog cu ascultatorii" etc. Pacat... :( N-au trecut nici 3 ani de la lansarea frecventelor proprii in limba romana, iar acum totul s-a naruit...RIP BBC Romania, ne vei lipsi!
http://www.bbc.co.uk/romanian/

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate