Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Magnet in loc de clește pent...

Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over
 Filtru apa potabila cu osmoza inv...

Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11

securitate - acum se dau drept - ...
 Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...

De unde cumparati suspensii / gar...

[UNDE] Reconditionare obiecte lemn

Infiltratii casa noua
 sugestie usa interior

ANAF si plata la selfpay

Imprimanta ciss rezista perioade ...

Garmin fēnix 7 / PRO / Saphi...
 

Constructori, proiectanti si executanti in general.

- - - - -
  • Please log in to reply
142 replies to this topic

#73
Astrul

Astrul

    PHD in fiare si betoane

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,538
  • Înscris: 10.05.2007
Daca e echipa da, corect. Dar cand apeleaza un arhitect la un structurist, spune-i tu ca bagi o grinda prin living sau chiar un stalp sa vezi ce frumos face. Daca ar avea cat de cat cateva notiuni de rezistenta ar gandi si din punctul asta de vedere.
Si in general primesti un mail cu proiectul si "as avea nevoie de el in 3-4 zile ca am predare". Sa-i mai spui sa schimbe planurile? Mai bine-l impusti.

#74
gecs

gecs

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 795
  • Înscris: 12.02.2008

View PostVACANTAmica, on Jul 8 2008, 21:19, said:

pai nici nu e treaba arhitectului sa sugereze structura; eu am lucrat afara o perioada si n-aveam voie sa figuram in sectiuni nici macar straturile de pe terasa; era treaba specialistilor in asa ceva  :coolspeak: ; nu ca la noi ca toti se dau priceputi in toate si sa fie clar nici unul din cei 3 nu se pot substitui unul altuia (desi se ocupa de executie deopotriva si arhitecti si ing. pr. ........ .... ..);
spuneam ca, arhitectul face o prima creionare fara nici o structura ca sa nu influenteze gandirea structuristului iar apoi impreuna trebuie sa-si sparga mintea sa gaseasca solutii ( mai ales structuristul  :rolleyes: ); ... apoi incepe marea tocmeala ...; dar totul e bine cand se termina cu bine  :notangel:
O fi asa pe unde ai lucrat, nu zic nu, da' parca macar sa te gandesti ca aici trebuie un stalp si in alta parte se vede o grinda tot ar trebui. Aia cu straturile de pe terasa mai treaca-mearga - nu cade casa daca pui vata minerala in loc de polistiren sau stiu eu ce alta izolatie, da' sa nu iei in considerare structura inca de la imaginarea partiului mi se pare "poezie".

#75
VACANTAmica

VACANTAmica

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 209
  • Înscris: 07.09.2007

View Postgecs, on Jul 9 2008, 00:15, said:

............. da' sa nu iei in considerare structura inca de la imaginarea partiului mi se pare "poezie".
eu teoretizam; tot timpul am propus structura; si cand n-am propus-o am regretat pt ca solutiile gasite de structuristi au facut ferfenita preaminunata solutie; nici un efort sa respecte conceptul; eu asteptam sa se dea peste cap, fick-flack-uri sa imi dea solutii mai bune decat aveam in minte ... aiurea ... nici un efort, parca era un proiect de scoala sa le stea lor structura sa ia examenul ... si cei care fac eforturi, le ia 3 luni ... azi sunt suparata pe structuristi

#76
porphyrogenitus

porphyrogenitus

    priveste profund

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,297
  • Înscris: 30.10.2005
La mine a fost destul de simplu. Primul job, anu 2 de facultate a fost in cadrul unui birou de proiectate condus de ingineri. Era destul de frustrant mai ales ca in orgoliul meu de mare "scula" nu acceptam sfaturile inginerilor pe care'i priveam de sus :P . Dupa un timp fumurile mi'au fost scoase din cap si lucrind side by side cu ei am invatat sa gindesc rational din toate punctele de vedere, mai ales structural. Anul ala mi'a prins tare bine. Mi'am insusit atunci un set de restrictii care ulterior mi'au folosit in relatia cu ei.

Astazi gasesc relatia cu inginerii destul de simpla si banala. Conflictele sunt minore mai ales cind lucrezi cu aceeasi oameni ani de zile.

Nu exista proiect fara eroare sau greseala. In 99% din cazuri aceste mici greseli apar la disciplina de rezistenta mai ales ca este singura careia i se acorda o atentie deosebita in executie (pe santier). Ma rog, sunt convins ca exista erori si la electrice, sanitare si termice sau arhitectura, dar din nu stiu ce cauze constructorii nu prea le baga in seama motiv pt. care dispar neobservate.

Informatiile se pierd in procesul de coordonare al unui proiect si daca nu tii sub stricta observatie echipa care'l elaboreaza, apar erori. Cind ai 3-4 proiecte in lucru este imposibil sa nu calci strimb. La lucrarile mari, peste 2000 mp au loc intilniri saptaminale unde se rediscuta solutiile pt. fiecare disciplina si unde se face schimb de info. intre ingineri. Se numesc generic "comandamente" pt. nostagici si un termen folosit in trecut in institutiile de proiectate.

Totul se rezuma la cantiati de informatii ce pleaca de la arhitect catre ingineri si mai ales de la ingineri catre ingineri si arhitect.

Un alt motiv care da nastere la greseli sau erori sunt modificarile cerute de beneficiar in timpul proiectarii. Este a 2'a cauza si este strict legata de prima.

Mereu spun ca cel mai mare inamic in procesul construirii unei case este graba.
Nu prea inteleg de ce toti beneficiarii se grabesc. Ma uit pe travel and living si vad oameni bogati care'si fac case in spania, portugalia si la ei dureaza tot atit, 12-15 luni, au aceleasi probleme de avizare in relatia cu autoritatile, aceleasi probleme de executie si respectare a termenelor. Peste tot e la fel dar parca ei nu se grabesc.

Un tip de craciun vine la mine si'mi spune " Am nevoie de un proiect gata facut, vreau sa ma apuc de construit imediat dupa revelion ". L'am intrebat " De ce vrea sa locuiasca intr'o casa ce reprezinta un compromis de conjunctura toata viata ". S'a uitat la mine ca prostu' si nu a stiut ce sa'mi raspunda.

Rabdare.

Edited by punkt, 09 July 2008 - 10:24.


#77
Astrul

Astrul

    PHD in fiare si betoane

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,538
  • Înscris: 10.05.2007
De cand lucrez eu in proiectare, si asta se intampla de vreo 9 ani cred ca am avut 2 beneficiari care si-au facut proiectul din toamna si casa in primavara-vara.
Ambii cu viziune, job-uri gen project-manager, si au inteles ca lucrurile nu se fac in graba ci planuficate minutios.
Restul fac credite si se trezesc ca maine vor proiectul ca incep sa plateasca dobanzi la banca.

#78
gecs

gecs

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 795
  • Înscris: 12.02.2008

View Postpunkt, on Jul 9 2008, 11:22, said:

...
Ma uit pe travel and living si vad oameni bogati care'si fac case in spania, portugalia si la ei dureaza tot atit, 12-15 luni, au aceleasi probleme de avizare in relatia cu autoritatile, aceleasi probleme de executie si respectare a termenelor. Peste tot e la fel dar parca ei nu se grabesc.
...
Probabil la Grand Designs - episodul ala cu casa Huff a fost excelent!

#79
ovidiu1961

ovidiu1961

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 197
  • Înscris: 19.05.2008

View Postgecs, on Jul 9 2008, 13:03, said:

Probabil la Grand Designs - episodul ala cu casa Huff a fost excelent!
Nemtii jos palaria dar incearca sa-ti aduci aminte de faza fundatiei cand au asteptat betonul in jur de noua zece ore ( astia erau englezii)
Mai este episodul cu casa ce avea un acoperis cu structura din lemn incleiat ce se dorea aparenta , cate a mai patimit si beneficiarul care era in Anglia .
Acum sa facem un exercitiu de imaginatie ce se-ntampla in Romania

#80
gecs

gecs

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 795
  • Înscris: 12.02.2008

View Postovidiu1961, on Jul 9 2008, 16:32, said:

Nemtii jos palaria dar incearca sa-ti aduci aminte de faza fundatiei cand au asteptat betonul in jur de noua zece ore ( astia erau englezii)
Mai este episodul cu casa ce avea un acoperis cu structura din lemn incleiat ce se dorea aparenta , cate a mai patimit si beneficiarul care era in Anglia .
Acum sa facem un exercitiu de imaginatie ce se-ntampla in Romania
A mai fost si faza cu macaraua cand s-a ratacit soferu' si a ajuns peste vreo 3 ore - tot englezii (ma rog, soferu' era de fapt un bosniac si nu stia zona...) :)

M-am crucit la faza aia povestita de babutza cum ca a venit un fel de inspector de la Huff si a inceput sa tipe in fata unui placaj de placute ceramice de 4x4: "Cine a facut porcaria asta?!" Si babutza l-a intrebat: da' ce are? "- Pai nu vezi ca rosturile din partea asta sunt mai mari cu 1MM!!! decat cele din partea cealalta? Dati-l jos si faceti altul!" Si l-au inlocuit.

Si iar m-am distrat la ce fete facea realizatorul serialului si cum a incercat el sa gaseasca o "buba", cat de mica - era cat pe ce sa-i reuseasca la o prindere in fundatie care n-avea piulite pe un bulon, dar l-au dezumflat repede nemtii cand i-au spus ca panoul ala se foloseste si la alt tip de casa si la tipul asta nu-i nevoie de prinderea aia ;)

#81
VACANTAmica

VACANTAmica

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 209
  • Înscris: 07.09.2007

View Postpunkt, on Jul 9 2008, 11:22, said:

...............Astazi gasesc relatia cu inginerii destul de simpla si banala. Conflictele sunt minore mai ales cind lucrezi cu aceeasi oameni ani de zile.............
da, n-ai de ce sa-i schimbi decat in cazul in care dupa 5 ani de colaborare incep sa te tina 3 luni cu o predare si nu raspund la tel pe motivul ca n-ar sta decat de vb si nu de lucrat  :confuzzled:


View Postpunkt, on Jul 9 2008, 11:22, said:

............Informatiile se pierd in procesul de coordonare al unui proiect si daca nu tii sub stricta observatie echipa care'l elaboreaza, apar erori. Cind ai 3-4 proiecte in lucru este imposibil sa nu calci strimb. .................
multumesc. mi-ai facut ziua mai fericita :) adevar graieste gura ta


View Postpunkt, on Jul 9 2008, 11:22, said:

.............Mereu spun ca cel mai mare inamic in procesul construirii unei case este [b]graba.................
................Ma uit pe travel and living si vad oameni bogati care'si fac case in spania, portugalia si la ei dureaza tot atit, 12-15 luni, au aceleasi probleme de avizare in relatia cu autoritatile, aceleasi probleme de executie si respectare a termenelor. ...............
asta cu graba e probata de curand. eventual doar noi proiectantii suntem de vina, nu beneficiarii care comanda inceperea lucrarii fara sa anunte nici unul dintre specialisti (nici nu erau luate avizele sa se depuna dosarul pt A.C.   :o )
.... normal ca si io ma uit pe travel&living; mai, dar pe bietii constructori acolo ii arde rau la punga cu penalitatile de intarziere; si n-am vazut pana acum nici un caz care sa termine la timp;

#82
ovidiu1961

ovidiu1961

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 197
  • Înscris: 19.05.2008
Si daca tot suntem la diferentieri pe tari si seriozitate iata si asta

,,Trei ingineri, un japonez, un american si un român la o licitatie pentru construirea unui pod.
Japonezu:
Dom'le, noi pornim constructia de pe ambele maluri in acelasi timp.
In felul asta castigam timp si intalnirea o facem cu ajutorul GPS-ului,cu eroare de centimetri.
Americanu:
Noi pornim constructia de pe ambele maluri in acelasi timp. In felul asta castigam timp si intalnirea o facem cu ajutorul LASER-ului, cu eroare de cativa milimetri.
Românu:
Noi pornim constructia de pe ambele maluri in acelasi timp.
Pai si? Spune comisia. Cum va intalniti la mijloc?
Pai daca ne intalnim bine. Daca nu, o sa aveti doua poduri" :D

Si inca unul pe care sper din tot sufletul sa nu-l vada baietii de la preturi ca-mi sar in cap

Sfintul Petre a vrut sa puna un gard in rai si a chemat trei constructori pentru a estima costul.
Primul, un rus a zis ca aceasta constructie face 5000$. Sf. Petre intreba: - De ce? Rusul a raspuns: - 2000 pentru materiale si 3000 manopera.
Al doilea, un italian a spus ca totul costa 10000$ la care Sf.Petre a intrebat: - De ce? Italianul raspunde: - 2000 pentru materiale si 8000 manopera deoarece sunt cel mai bun constructor d in lume.
Al treilea, un roman a spus ca totul costa 25000$ la care Sf. Petre a intrebat: - Dar de ce asa mult? Romanul a raspuns: - 10000 pentru tine, 10000 pentru mine si 5000 pentru rus sa faca gardul.

View PostVACANTAmica, on Jul 8 2008, 21:19, said:

spuneam ca, arhitectul face o prima creionare fara nici o structura ca sa nu influenteze gandirea structuristului iar apoi impreuna trebuie sa-si sparga mintea sa gaseasca solutii ( mai ales structuristul  :rolleyes: ); ... apoi incepe marea tocmeala ...;
  Nu vreau sa tin partea arhitectilor dar cele mai mari neconcordante intre compartimentele ce luau parte la procesul de proiectare le-am intalnit in constructii industriale , fundatii de utilaje mari ( am facut si cateva deastea dovada sta barba ce o vedeti in avatar  :D ) proiectare la care nu-mi amintesc sa fi luat parte si arhitectii ( alea chiar mi-au parut mult mai complicate decat constructiile viitoare )
Deci vreau sa spun ca cele mai multe neconcordante le-am intalnit acolo unde nu erau arhitecti
Sa-nteleg ca ne impacam mai greu intre noi constructorii decat cu arhitectii ? :huh:

#83
Astrul

Astrul

    PHD in fiare si betoane

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,538
  • Înscris: 10.05.2007
Am ras cu spume. :lol:
Mi-aduce aminte de vremurile cand lucram cu licitatii, faceam o oferta din partea noastra si vreo 4 contra-oferte.
Odata am gresit si am facut o contra-oferta mai mica, noroc c-au sarit aia de la 1 si am schimbat-o la timp.
Ce vremuri...ce bani....cata munca.... ;)

#84
gecs

gecs

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 795
  • Înscris: 12.02.2008
E ca la radio Erevan :)
Aia cu gardu' mi-a spus-o un egiptean acu vreo 10 ani, daor ca nu era cu Sf. Petru ci cu o comisie de arabi, nu era despre un gard ci despre zburat in cosmos si romanul era libanez :D - ce ti-e si cu temele astea universale...

Apropo de diferentieri pe tari, seriozitate etc. Am avut ocazia sa particip la "verificarea" unui proiect japonez de structuri metalice. Am pus ghilimele la verificare fiindca nu era vorba de verificarea calculului la structuri ci de verificarea extraselor cu desenele de subansamble, sa bata cotele, sa nu lipseasca vreun element sau sa fie in plus etc. Am ramas uimit de cate neconcordante si chiar greseli am gasit in planse - ma asteptam sa fie totul zeiss... Procedura era ca orice comentariu sa-l transmitem proiectantului ca si el sa-si spuna parerea si dupa ce primeam raspunsul lui modificam, daca era cazul. Nu cred ca a existat obiect (erau mai multe constructii, intr-o fabrica) la care sa nu fi avut observatii cu zecile, iar la 80% din remarcile transmise raspunsul a fost: "You're right"  :( Proiectele japoneze erau desenate pe computer, banuiesc ca in Acad - nu pareau a fi generate de vreun program de calcul de structuri cum sa intampla acum, dar la aceeasi fabrica am avut si un set de proiecte de la Fuller desenate de mana, scrise de mana, pareau desenate cu creionul pe calc si copiate apoi la heliograf... Ei bine, la astea nu stiu daca am gasit 2-3 neconcordante la toate planurile! Probabil ca asta e diferenta intre alinierea cu GPS si aia cu laserul ;)

#85
gecs

gecs

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 795
  • Înscris: 12.02.2008

View Postovidiu1961, on Jul 10 2008, 00:06, said:

...
  Nu vreau sa tin partea arhitectilor dar cele mai mari neconcordante intre compartimentele ce luau parte la procesul de proiectare le-am intalnit in constructii industriale , fundatii de utilaje mari ( am facut si cateva deastea dovada sta barba ce o vedeti in avatar  :D ) proiectare la care nu-mi amintesc sa fi luat parte si arhitectii ( alea chiar mi-au parut mult mai complicate decat constructiile viitoare )
Deci vreau sa spun ca cele mai multe neconcordante le-am intalnit acolo unde nu erau arhitecti
Sa-nteleg ca ne impacam mai greu intre noi constructorii decat cu arhitectii ? :huh:
Cred ca mai degraba inginerii n-au obisnuinta de a face coordonarea proiectelor si stau mai prost la partea aia cu geometria descriptiva, intersectii de planuri, care se suprapune unde... chestii din astea. Un model 3d poate fi intotdeauna de mare ajutor la o geometrie mai complicata, chiar si pentru o fundatie. Am avut de facut un subsol unde erau doua nivele, unul partial, cu rampa de acces auto, cu adapostul a.l.a. sub rampa, parcaje suprapuse - tot tacamul in vreo 200mp. Inginerul de structuri, colaborator vechi si prieten, mi-a zis la un moment dat: "coane, nu ma descurc cu subsolu' ala - fa-mi un model in spatiu" - i l-am facut, s-a dumirit ce si cum si a iesit totul ok. In materie de coordonare comunicarea e esentiala, daca taci si nu spui ce n-ai inteles ca sa nu creada ceilalti ca nu te pricepi, sau altceva, faci mult mai rau decat daca spui o prostie, ca din vorbe n-a murit nimeni, da' daca iese casa prost... Doamne fereste!

#86
porphyrogenitus

porphyrogenitus

    priveste profund

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,297
  • Înscris: 30.10.2005
n'au inginerii nimic de'aface cu asta. Pur si simplu graba, volumul mare de lucru, randamanetu', nasc probleme d'astea. Am observat ca la lucrarile mari nu apar probleme.
Inclusiv mina de lucru prost calificata in executie naste unori neajunsuri. Problemele sau greselile nu se observa din timp, nu se raporteaza, blah blah. In general ignoranta.

Edited by punkt, 10 July 2008 - 11:29.


#87
gecs

gecs

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 795
  • Înscris: 12.02.2008

View Postpunkt, on Jul 10 2008, 11:58, said:

n'au inginerii nimic de'aface cu asta. Pur si simplu graba, volumul mare de lucru, randamanetu', nasc probleme d'astea. Am observat ca la lucrarile mari nu apar probleme.
Inclusiv mina de lucru prost calificata in executie naste unori neajunsuri. Problemele sau greselile nu se observa din timp, nu se raporteaza, blah blah. In general ignoranta.
...
Eu am vorbit din experienta de proiectare. Am multe exemple de genul asta in "portofoliul de amintiri", chiar si cu ingineri straini, nu numai romani. Cel care-mi vine in minte acum e cu o copertina in consola care avea o geometrie ceva mai complicata in sensul ca era si inclinata si inchiderea pe lateralele copertinei era si ea la un unghi oarecare, nu la 90. Mi-a trebuit ceva timp si rabdare sa-i conving pe francezi ca propunerea lor de structura ducea la o suprafata riglata sau o fata formata din doua plane triunghiulare care se intalnesc pe ipotenuza... Si era la o lucrare din cele mari (numa' vreo 35.000 mp). Aia cu "randamanentu'" o fi si ea, nu zic nu, da' e prea generala observatia - merge la orice.

#88
septimiu80

septimiu80

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,315
  • Înscris: 27.01.2008

View PostVACANTAmica, on Jul 8 2008, 21:19, said:

pai nici nu e treaba arhitectului sa sugereze structura; eu am lucrat afara o perioada si n-aveam voie sa figuram in sectiuni nici macar straturile de pe terasa;
cred ca era vorba de zona anglo-saxona, si acolo nu-si bat capul cu detalii pe principiul eu ( arhitect-proiectant) am 3%din proiect, lasa sa-si bata capul ala care ia restul, sau in limbaj de PR: lasam executantul sa propuna si sa adopte cele mai bune solutii care respecta specificatiile cerute de proiect nelimitandu-i posibilitatile de alegere si neconditionandu-i  bugetul.

Edited by septimiu80, 10 July 2008 - 17:56.


#89
ovidiu1961

ovidiu1961

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 197
  • Înscris: 19.05.2008
Iata un topic ce-mi doream sa apara un loc in care sa ma simt ca la un gratar si o bere sub nas cu amicii , sa pot vorbi vrute si nevrute fara sa am senzatia ca in jurul tau se afla oameni ce stau cu garda ridicata sa se apere de lovituri imaginare.
Sper ca in timp sa nu ajungem la concluzia ca facem parte din categorii sus puse si sa ne umflam pieptul cu aere de politician  :) ( asta se vrea un zambet ametit de berea de mai sus )

#90
Astrul

Astrul

    PHD in fiare si betoane

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,538
  • Înscris: 10.05.2007
Asta si era intentia sa ne simtim bine sa vorbim de-ale noastre.
Ma bate gandul sa schimb in viitor locatia de unde-mi iau oamenii. Acum din Olt dar au ajuns sa castige cat astia din Bucuresti si ma intreb care mai e faza?
Singura treaba e ca nu prea pleaca, sunt bani multi in joc. Nu mi-e sa dau bani mai putini dar vreau o zona unde gasesc oameni mai seriosi. Ma gandesc sa fac a treia echipa, nu sa-i matrasesc pe ceilalti, si parca nu m-am mai indrepta spre Olt.
Ce ziceti, ceva idei? Cu cine ati lucrat mai bine?

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate