Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay

Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3
 Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...

De ce sunt oamenii nostalgici

Cum vand casa fara factura Hidroe...
 Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?

polita RCA ONLINE

Va rog recomandati echipa serioa...
 Termostat frigider - verificare

Mai au PC-urile vreun viitor?

Centrala termica immergas

Amenda in Lipsa ?
 

Eoliene, energie eoliana

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
13188 replies to this topic

#19
mcasa

mcasa

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 760
  • Înscris: 23.01.2007
Salut
Intradevar "gaura" este mai mica decat mag. dar nu se suprapune peste cealalta latura a bob. cel mult o spira. dar asa am castigat mult mai mult la nr. de spire pe bob.
Teste nu am mai facut, imi este greu sa-l asamblez de fiecare data pt. fiecare test.

Edited by mcasa, 28 September 2009 - 07:51.


#20
florin.tanasa

florin.tanasa

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,964
  • Înscris: 20.07.2007

 mcasa, on 28th September 2009, 08:51, said:

Salut
Intradevar "gaura" este mai mica decat mag. dar nu se suprapune peste cealalta latura a bob. cel mult o spira. dar asa am castigat mult mai mult la nr. de spire pe bob.
Teste nu am mai facut, imi este greu sa-l asamblez de fiecare data pt. fiecare test.
Stiu ca ai facut astfel ca sa poti realiza latura activa cat latimea magnetului, astfel vei avea castag maxim.
In ceea ce priveste ca este un pic mai mic la interior la baza mica nu-i mare bai. vei avea t.e.m=0 in acea pozitie la spira/spirele respective. Este ca si cum doua laturi active s-ar afla sub acelasi pol.
Am vazut la generatoare de marime ca a ta la fel si nu s-au plans.

#21
mcasa

mcasa

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 760
  • Înscris: 23.01.2007

 danpet, on 26th September 2009, 13:54, said:

Inteleg ca vrei sa faci un generator de 4kW? (dupa diametrul de 6m al elicei).


Vreau sa fac un generator sa functioneze cat mai bine si cat mai mult, cat o sa scoata o sa vedem.
Iar la diametru inca nu am ajuns pana acolo sa ma gandesc cum o fac si cat.

#22
florin.tanasa

florin.tanasa

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,964
  • Înscris: 20.07.2007

 mcasa, on 25th September 2009, 08:15, said:

Am terminat bobinele, munca grea la mana sa faci bob.
Urmeaza sa fac forma si sa asez bob si restul.
Spor la treaba tuturor.
Acum observ ceva ca un lipici,plastelina in jurul bobinelelor.
Ce te-ai gandit sa faci?
Sau este altceva?

#23
mcasa

mcasa

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 760
  • Înscris: 23.01.2007
este ata
O sa am probleme cu asezatul bob. pe pozitie.

Edited by mcasa, 28 September 2009 - 14:44.


#24
scheleton

scheleton

    Walhalla

  • Grup: Banned
  • Posts: 10,910
  • Înscris: 19.05.2006
Pentru ca s-au acumulat f. multe mesaje in topicul precedent, si nu toata lumea doreste sa citeasca chiar de la inceput, a devenit necesar sa trecem la un topic cu aceeasi tematica, partea 2.

Va reamintesc ca puteti citi in continuare si mesajele din Eoliene Partea 1

#25
fitness4mind

fitness4mind

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 426
  • Înscris: 16.08.2007
Stimati colegi, va felicit pentru contributiile pe acest topic, unul din cele mai active si mai interesante de pe forum. Am vazut ca ati intampinat probleme la procurarea si turnarea rasinilor care imbraca statorul. Din experienta mea de constructor de ambarcatiuni, daca-mi permiteti, as dori sa va dau cateva sugestii. Imi cer scuze daca se repeta cumva ceva ce s-a mai scris, dar topicul fiind foarte stufos, e cam greu sa verific :).

Rasina poliesterica (nestrapolul) se comporta cel mai bine atunci cand e armata cu diverse fibre, cea mai folosita fiind fibra de sticla. Folosita fara armatura, rasina are proprietati mecanice slabe (e casanta, se contracta daca polimerizarea a fost rapida, din cauza emisiilor rapide de stiren). La tixotropizare (amestecarea cu anumite pulberi, pentru marirea viscozitatii), cand vrem sa chituim anumite suprafete, daca nu adaugam in masa chitului fire de fibra tocata, chitul in timp crapa. Reactia de polimerizare a rasinii este exoterma, iar polimerizarea e cu atat mai rapida si exoterma cu cat se adauga mai mult intaritor (peroxid de metil-etil-cetona). Timpul de lucru este scurt, cu atat mai scurt cu cat e mai cald. Dozarea intaritorului si temperatura optima de lucru sunt cuprinse in fisele tehnice, pe care le gasim la distribuitor. Oricum cantitatea de intaritor folosita e destul de mica, eu folosesc empiric  cateva picaturi la 150-200 de grame de rasina, cat folosesc odata. Problema rasinii poliesterice sunt emisiile foarte nocive de stiren monomer, care trebuie combatute prin aerisirea serioasa aspatiului de lucru, si purtarea unei masti in caz ca se lucreaza cu volume mari de rasina. In speranta ca nu se considera reclama, va recomand rasina tixotropizata Polylite 440-M888 de la Polydis, care costa aproape 3 euro/kg pret cu tva, si se pot cumpara si cantitati mici. Nu uitati ca pentru rezultate bune este important ca rasina sa fie armata.

Rasina epoxidica este mai elastica, si avand timp mai indelungat de polimerizare, folosita la turnare se impregneaza foarte bine in rosturile materialului, rezultand un monobloc compact. Tixotropizarea optima pentru turnare se obtine prin amestecarea atat a pulberii, cat si a unui adaos mai grosier, cum e rumegusul fin, care rigidizeaza foarte bine masa rasinii polimerizate. Cea mai buna pulbere de tixotropizare e silicatul Orisil 200, dar se poate folosi si talc, iar unii cateodata folosesc si praf de var, pe care totusi nu-l recomand. In cazul rasinii cu care lucram noi, Epiphen RE 4020, proportia intaritorului este de 30% din masa rasinii, deci cantarim, nu masuram la volum, din cauza densitatilor diferite. Daca nu se respecta proportia, exista riscul de a nu polimeriza. Timpul de lucru e destul de lung, in cazul temperaturilor mai scazute de 20 de grade, dar nu mai mici de 14-15, fiind de cateva ore bune. Chiar daca temperatura scade sub valorile de mai sus, la revenirea temperaturii optime, polimerizarea continua. Lucrand cu aceasta rasina de ceva vreme, v-o recomand cu incredere. Epiphen RE 4020 costa la Polydis 9,20 euro/kg rasina si 13,20 euro/kg intaritorul, preturi fara tva, si cantitatea minima care se vinde este un kit de 3,33 kg rasina si 1 kg intaritor, la un pret final in jur de 200 ron.

Daca mai aveti intrebari, va raspund cu placere, sau puteti intreba pe forumul celor de la Polydis, cu care e o placere sa discuti, mai ales dupa atatea experiente neplacute pe care le-am avut cu fosti monopolisti de pe aceasta piata ca Policolor sau Rompolimer. Cred ca aceste rasini s-ar putea folosi foarte bine si la constructia palelor elicei (ceea ce banuiesc ca ati si facut), insa trebuie sa mai citesc topicul, ca sa cunosc mai multe solutii constructive pe care le-ati aplicat.

#26
blimpyway

blimpyway

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,954
  • Înscris: 03.11.2005
fitness4mind, mersi pentru informatia foarte pertinenta.

Vreau sa mentionez silicatul ala orisil pare un praf de sticla similar cu perlitul, care are densitate mica (1/10 din cea a apei). Problema este ca un astfel de material ca si rumegusul, este un f. bun izolant termic pe cand la stator se vrea o buna disipare a caldurii nu izolatie termica. La stator cam orice agent de ingrosare are dezavantajul ca limiteaza curgerea prin spatiile mici dintre spirele foarte stranse ale bobinelor. Ma intreb daca ar fi un avantaj turnarea fiecarei bobine separat cu rasina clara, cat mai fluida si apoi prinderea lor intr-o masa comuna care sa contina praf de umplutura. Astfel se poate folosi o matrita care  lasa gaura in mijlocul "covrigului" bobinei - cu rol de racire dar si pentru  economie de rasina.

Daca vedeti ca nu se intareste ca lumea rasina epoxi (de ex ati gresit proportiile), sau ramane lipicoasa dupa mult timp de la turnare, situatia nu e complet disperata. Se poate incropi un "cuptor" dintr-o cutie de carton cu doua gauri de aprox 6cm diametru si un uscator de par care sufla aer fierbinte prin una din ele. Cu un astfel de cuptor am reusit sa intaresc perfect in doua ore rasina expirata de ani de zile, care la temperatura camerei si dupa 2-3 zile se intareste doar partial si ramane lipicioasa. Nu sariti de 60 de grade la rotor ca sa nu se demagnetizeze magnetii.

-----------------------------------
Despre tocatura de fibre in poliester - ma tem ca la stator nu prea merge, ca-s spirele stranse si fibra e "filtrata" la suprafata bobinelor.

Edited by blimpyway, 29 September 2009 - 11:38.


#27
Incepator1

Incepator1

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 110
  • Înscris: 18.02.2004
Salut baieti.Toata stima ptr voi.Am citit ceva din acest topic cateva zeci de pagini si este tare stufos si contine f multe informati utile atat de la voi din propria experienta cat si de la alti de pe alte melaguri.Respect ptr cei ce intampina probleme dar nu renunta...bravo.
Hai sa trec la subiect as vrea sa fac si eu o eoliana undeva la puterea de 1000W la 12V,rotoarele si magnetii ii voi cumpara de aici:
http://web.telia.com/~u41124251/ ....oferta aia de 159euro
Locatia undeva langa bucureti o casa relativ in camp cu adieri usoare pe timp de vara si vant bunicel in restul anului.
In acest moment se afla o eoliana fara generator asa doar de proba .Ce spuneti sa o inlocuiesc cu una cu 3 elici?, se invarte cam incet.Pilon aproximativ 6-7m la pamant -platforma.
http://www.youtube.c...briel1#play/all
Nu luati in seama discutia de acolo.
Asa arata masina de bobinat care o am dar trb sa mai fac peretii (unde va fi bob) din plexiglas sa pot vedea cum arata bob in timpul realizarii
Este cea mai ieftina varianta ptr mine.

Attached Files



#28
blimpyway

blimpyway

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,954
  • Înscris: 03.11.2005
Pai in film stalpul e clar valabil... si nu glumesc. De unde l-ati luat, sau cum l-ati facut? daca poti sa-l prelungesti cu un tronson drept sau tot asa in zabrele, sa ajungi la 10-15m probabil ca o sa iasa ceva fain. Numai ca nu stiu cum urci pe urma morisca in varf... inchiriezi o macara?

#29
florin.tanasa

florin.tanasa

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,964
  • Înscris: 20.07.2007

 fitness4mind, on 29th September 2009, 09:46, said:

Stimati colegi, va felicit pentru contributiile pe acest topic, unul din cele mai active si mai interesante de pe forum. Am vazut ca ati intampinat probleme la procurarea si turnarea rasinilor care imbraca statorul. ... Epiphen RE 4020 costa la Polydis 9,20 euro/kg rasina si 13,20 euro/kg intaritorul, preturi fara tva, si cantitatea minima care se vinde este un kit de 3,33 kg rasina si 1 kg intaritor, la un pret final in jur de 200 ron.
Buna. Si bine ai venit.
Multumesc de informatii.
Am sa incerc sa fac rost de fisa tehnica la rasina epoxidica sa pot compara cu cea de la Epojet.
Daca nu o gasesc am sa te rog sa o postezi.


 Incepator1, on 29th September 2009, 15:27, said:

Salut baieti...
Hai sa trec la subiect as vrea sa fac si eu o eoliana undeva la puterea de 1000W la 12V,rotoarele si magnetii ii voi cumpara de aici:
http://web.telia.com/~u41124251/ ....oferta aia de 159euro
...
http://www.youtube.c...briel1#play/all
Nu luati in seama discutia de acolo.
Asa arata masina de bobinat care o am dar trb sa mai fac peretii (unde va fi bob) din plexiglas sa pot vedea cum arata bob in timpul realizarii
Este cea mai ieftina varianta ptr mine.
Salut.
Vezi ca daca vrei sa faci generator vertical, cam asa decuc din film, oferta de pe site se preteaza la generator orizontal fiind numai cu 12 poli.
Felicitari si pentru masina de bobinat. Am sa termin si eu masina, la fel de simpla, cred saptamana asta ca dupa 4 statoare facute numai la mana m-am cam saturat ca altfel raman fara piele la maini (glumesc).
Stalpul este foarte bun (rezistent) si arata fain.

#30
Incepator1

Incepator1

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 110
  • Înscris: 18.02.2004
De fapt ala cu stalpul este tatal meu si la facut singur din cornier.Eu stau in alta zona si nu pot decat sa-l ajut telefonic si prin intermediul net-ului.
Cum stau lucrurile,ca sa fiu inteles de la inceput:Comuna Ciorogarla 5-Km Buc. acolo este locatia.El a construit stalpul ,o eoliana verticala cred ca asa se numeste(doua foi de tabla in forma de S puse una peste cealalta in "cruce".A construit un generator 20cm diametru cu bobinele facute pe carcase de traf dar cu miez din tole.Generatorul nu la probat dar invartit cu mana produce curent dar se simte efectul de "roata dintata",normal are magneti pe ambele parti si....
Ideea este ca fratele meu este in Ro si are un prieten dulgher si as vrea sa-i facem o surpriza eu sa-i fac generator  cu neodim orizontal 12poli/3 faze (acum este ferita) iar fratele elicea si sa il servim direct.
Apropo vorbiti cu tu, ca este ok.,...ma simt si eu mai tanar ...la naiba  :)

Edited by Incepator1, 29 September 2009 - 20:19.


#31
florin.tanasa

florin.tanasa

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,964
  • Înscris: 20.07.2007

 Incepator1, on 29th September 2009, 20:54, said:

....
Ideea este ca fratele meu este in Ro si are un prieten dulgher si as vrea sa-i facem o surpriza eu sa-i fac generator  cu neodim orizontal 12poli/3 faze (acum este ferita) iar fratele elicea si sa il servim direct.
Apropo vorbiti cu tu, ca este ok.,...ma simt si eu mai tanar ...la naiba  :)
Vad ca locatia ta este din Suedia la fel si Patric, cel de la care vei cumpara magnetii si dicurile, asa ca nu-ti va fi greu sa intri in posesia lor eu tot de la el am luat magnetii.
Pentru calculul la stator si modul de constructie te pot ajuta atat eu cat si ceilalti de pe forum iar pentru inceput trage un ochi aici http://florin.tanasa.googlepages.com/ (generatorul de 1kW).
Fata de ce-i acolo pe pagina acum vreau sa fac statorul cu sarma de 1,8mm in loc de 2x1,4mm dar la ultima turnare am avut ghinion,  nu am stiu cum sa lucrez cu rasina poliesterica fiind obisnuit cu epoxy.

LE> Efectul de roata dintata este din cauza tolelor.
Magnetii de ferita sunt mai slabi ca cei neodym dar este compensat fluxul cu acel circuit magnetic.
Oricum nu mai conteaza acum daca te-ai hotarat sa faci altul cu intrefier axial fara miez magnetic (ca cele facute de noi).

Edited by florin.tanasa, 29 September 2009 - 21:03.


#32
Incepator1

Incepator1

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 110
  • Înscris: 18.02.2004
Da Florin am citit ca ai cumparat de la Patrik (este aproape de mine ~35Km) si am citit si de 100 de ori site-ul tau :)..oricum felictari si tie si la ceilalti care au relizat sau incearca sa realizeze o eoliana .Nu este chiar usor si implica costuri relativ mari.
La un vant slab si un generator 1000W ce diametru de elice recomanzi,recomandati?
Apropo aici rasina poliesterica este in jur de 13euro litrul si scade normal la vol mai mare.
Iar axul opel este undeva la 18euro
Uite aici:
http://24volt.eu/php...php?f=23&t=1041

Edited by Incepator1, 29 September 2009 - 21:44.


#33
florin.tanasa

florin.tanasa

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,964
  • Înscris: 20.07.2007

 Incepator1, on 29th September 2009, 22:38, said:

Da Florin am citit ca ai cumparat de la Patrik (este aproape de mine ~35Km) si am citit si de 100 de ori site-ul tau :)..oricum felictari si tie si la ceilalti care au relizat sau incearca sa realizeze o eoliana .Nu este chiar usor si implica costuri relativ mari.
La un vant slab si un generator 1000W ce diametru de elice recomanzi,recomandati?
Apropo aici rasina poliesterica este in jur de 13euro litrul si scade normal la vol mai mare.
Iar axul opel este undeva la 18euro
Uite aici:
http://24volt.eu/php...php?f=23&t=1041
Eu am pornit cu 3,5m si acum am 3m.
In functie de cum iese la teste noul stator am sa vad daca trec inapoi la 3,5m pentru a creste "productia" la vanturi slabe.
Cunosc site-ul foarte interesant si plin de informatii. La un moment dat am facut traducerea calculatorului si am pus-o pe site chiar daca nu cunosc suedeza am dedus din unitatile de masura. Acel calculator al statorului este ok dar are o mica buba nu face actualizarea diametrului conductorului daca modifici eficienta. El merge in calcule numai cu eficienta de 0,15.

Uite calcule la noul meu stator.
Attached File  46x30x10_stator.pdf   43.7K   1280 downloads

LE> Dupa cum vezi 1000W la vanturi de 10m/s pentru vanturi mai mici va trebui sa cresti diametrul elicei dar atunci va scade turatia si va trebui sa maresti numarul de spire sau numarul de poli dar in acest caz va creste diametrul discului si sa recalculezi numarul de spire.

Edited by florin.tanasa, 29 September 2009 - 22:27.


#34
arcadius

arcadius

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,698
  • Înscris: 28.01.2009
Vreau sa mentionez silicatul ala orisil pare un praf de sticla similar cu perlitul, care are densitate mica (1/10 din cea a apei). Problema este ca un astfel de material ca si rumegusul, este un f. bun izolant termic pe cand la stator se vrea o buna disipare a caldurii nu izolatie termica.

salut,
eu vreau sa torn rasina ,pentru racirea bobinelor voi folosi praf de marmura il trec prin ciur .
ce parere aveti?

#35
Incepator1

Incepator1

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 110
  • Înscris: 18.02.2004
Grozav de amanuntit calculul tau de stator. 70sp/1,8Cu/9bob/3faze./4kgCu, Dupa pdf-ul asta am sa-l fac si eu,multumesc. Ai un pdf la elice cu diametru de 3m si mai ales in romana?

 arcadius, on 30th September 2009, 07:50, said:

Vreau sa mentionez silicatul ala orisil pare un praf de sticla similar cu perlitul, care are densitate mica (1/10 din cea a apei). Problema este ca un astfel de material ca si rumegusul, este un f. bun izolant termic pe cand la stator se vrea o buna disipare a caldurii nu izolatie termica.

salut,
eu vreau sa torn rasina ,pentru racirea bobinelor voi folosi praf de marmura il trec prin ciur .
ce parere aveti?
Dar pilitura de Al nu este buna? Sper ca nu am spus o prostie

Edited by Incepator1, 30 September 2009 - 08:42.


#36
mcasa

mcasa

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 760
  • Înscris: 23.01.2007
"florin.tanasa"
In calcul ai luat 16A/mm2 densitatea de curent? Rezista?

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate